"Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
-
Dugme
Ruku na srce Edine i opici po istini. Nisam ja diskreditovao hrabre borce Sarajeva, a niti prozvao nekog od lokalnih sarajevskih komandanata.
Poznato je da neko mora biti prvi. U Srebrenici je to bio Naser Oric i naravno da se okoristio sto mu istinski borci Srebrenice ne zavide.
Zasto je ubijen Musan Topalovic-Caco? Ti si iz Sarajeva mozda malo vise znas.
Poznato je da neko mora biti prvi. U Srebrenici je to bio Naser Oric i naravno da se okoristio sto mu istinski borci Srebrenice ne zavide.
- Edin H.
Ma ne bih sada o Caci, o tome je bila tema neki dan. Ali jeste cinjenica da se oteo kontroli u to vrijeme legitimno izabrane vlasti i da je pobio i nase momke! Ali se dobro sjecam Alijine izjave u najgorim trenucima kada je reko otprilike ovako: "Ne ubijajte civile, zene i djecu. Zato su partizani dobili prethodni rat!". Svakako da nije lako to osigurati, kada se protivnik ne drzi nikakvih konvencija, ali u tome je snaga velikih komandanata. Kada se o Sarajevu prica ja bih radije da neko nesto kaze o manje poznatim rahmetli Aliji Miladinu ili Dzemi Ibrahimovicu!
-
Pravda30
Ocigledno da nemas pojma ko je bio Komandant Oric i sta je on uradio za narod Srebrenice. kKao sto i sam kazes nisi bio tamo i zato ne pricaj o onome o cemu nisi upoznat.Edin H. wrote:Srebrenica nije pala 92-ge ne zbog Nasera, nego zbog ljudi koji su je branili! Kao sto niti Sarajevo nikada nije palo gdje sam bio ja, ali ne zahvaljujuci Juki Prazini i da ne nabrajamo dalje nego hrabrim i postenim borcima!
Hvala
http://www.domovina.net/srebrenica/page_014.php
-
margareta
DugmeDugme wrote:Ruku na srce Edine i opici po istini. Nisam ja diskreditovao hrabre borce Sarajeva, a niti prozvao nekog od lokalnih sarajevskih komandanata.
Nisi bio u Sa. ali znas ono sto svako zna ........ sta ko ,kako itd......
-
Dugme
Dugme
Nisam bio u Sa, znam ono sto svako zna... ali znam i to da ti pokusavas provocirati. Pitanje sam postavio iz razloga sto vecina prisutnih na forumu
uzima za pravo diskutovati slucaj "Sudjenje Naseru Oricu, desavanja u i oko Srebrenice kao i desavanja u postratnom periodu vezana za Nasera Orica."
Procitao sam neke od tvojih postova i imam poruku za tebe:" Pronadji se vec jednom i pripadaj negdje."
Nisam bio u Sa, znam ono sto svako zna... ali znam i to da ti pokusavas provocirati. Pitanje sam postavio iz razloga sto vecina prisutnih na forumu
uzima za pravo diskutovati slucaj "Sudjenje Naseru Oricu, desavanja u i oko Srebrenice kao i desavanja u postratnom periodu vezana za Nasera Orica."
Procitao sam neke od tvojih postova i imam poruku za tebe:" Pronadji se vec jednom i pripadaj negdje."
- Edin H.
Dugme, hvala na poruci, ali ne mogu u torove, pa makar sam i u krivu. Pokusavam pomalo koristiti ovo malo mozga sto je ostalo! Vidim da si i ti puno prosao. I to postujem. Ne moze se nicim pravdati ratni zlocin, premda ne bih zelio da neko pomisli da osudjujem Nasera prije sudjenja. Dok ne bude, ako ce je ikada biti pravne drzave Bosna i Hercegovina ne moze prosperirati! A samo idiot kome kog da pripadao, moze pokusavati tragediju koja je uslijedila pokusati necim pravdati!Dugme wrote:Dugme
- Edin H.
Margareta, to kod nas ljudi vole da ih vode kao ovce i svrstavaju. Ali bice bolje u narednih 200 godina!margareta wrote:Pokusala sam biti jednom od ovaca ali mi nesto bash ne ide pa ne ide i djaba !
Ti si se ocito nasao i snasao u ovome rasTROJSTVU.
-
Dugme
--------------------------------------------------------------------------------
Pokusala sam biti jednom od ovaca ali mi nesto bash ne ide pa ne ide i djaba !
Eh pa znas onu staru iz perioda "STAROG":" To je nama nasa borba dala."
U ovom vaktu je i ovca lijepo biti, ako se od toga ima koristi.
Koliko vidim ni tebi nije lose, a kukas na rasTROJSTVO.
P.S. Cujem da u tvojoj organizaciji djele dobro pakete!
Pokusala sam biti jednom od ovaca ali mi nesto bash ne ide pa ne ide i djaba !
Eh pa znas onu staru iz perioda "STAROG":" To je nama nasa borba dala."
U ovom vaktu je i ovca lijepo biti, ako se od toga ima koristi.
Koliko vidim ni tebi nije lose, a kukas na rasTROJSTVO.
P.S. Cujem da u tvojoj organizaciji djele dobro pakete!
- Fair Life
grbavica70 wrote:Ne, nije kriv.
On je greskom u Hagu, garant. Samo sto nije izasao, pomoci ce mu u tome ta sto joj je Sabahudin izbio zube.
[img]http://www.monitor.cg.yu/images/logo_gore.jpg[/img] wrote: RATNI PUT HAŠKOG ZATVORENIKA LJUBIŠE BEARE
Čovjek kojeg su se bojali
Ljubiša Beara, ratni šef službe bezbjednosti Vojske Republike Srpske, desna ruka generala Ratka Mladića, već desetak dana navikava se na život iza haških rešetaka. Bivši oficir KOS-a, koga Haško tužilaštvo tereti za saučesništvo u genocidu počinjenom nad sedam hiljada Bošnjaka u Srebrenici, svoj zločinački put započeo je još prilikom napada Miloševićeve soldateske na Dubrovnik. Beari je, naime, suđeno tokom 1992. godine u Vojnom sudu u Beogradu, jer je na početku dubrovačke operacije disciplinovao dvojicu dobrovoljaca-šešeljevaca naredivši da budu likvidirani, a potom da se njihovo vozilo i tijela spale. Za to ubistvo optužio je, naravno, ustaše.
No, iz te afere ovaj prijeratni pukovnik KOS-a, nadležan za zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju, izašao je nekažnjen. Kada su Miloševićevim generalima ponovo zatrebali kadrovi spremni na sve, Ljubiša Beara, rođeni Sarajlija dobio je posao u Bosni i Hercegovini. Konstataciju svog nekadašnjeg kolege, admirala Dragoljuba Božinova, da se radi o "agresivnom čovjeku koji nema osjećaja za druge", Beara je najbolje potvrdio kada je svoj 56-ti rođendan (rođen 14. jula 1939. godine) proslavio ubijajući civile u Srebrenici.
"Zločinački genij", Ljibiša Beara, kako tvrde haški istražitelji, osmislio je i sproveo egzekuciju nad više od sedam hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Prilikom napada na tu zaštićenu enklavu, Beara je preuzeo ulogu direktnog koordinatora svih zločinačkih aktivnosti, maksimalno pokazujući svoje sposobnosti.
Beara je, kako procjenjuju nezavisni analitičari, do sada najznačajniji srpski oficir koji se našao u Hagu. Procjenjuje se da za ratna zlodjela neće izbjeći doživotnu robiju, makar bio osuđen samo po jednoj od tačaka optužnice koja ga tereti za genocid, učešće u genocidu i zločine protiv čovječnosti.
Kako je Monitor već pisao, ključni čovjek srebreničkog masakra, Lubiša Beara, uhapšen je u svom stanu u Beogradu, Kosovska 43, u samom centru grada. Pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije su ga bez većih problema lišili slobode. Beari je presudila haška tužiteljica Karla del Ponte koja je prilikom ciljane i iznenadne posjete Beogradu dostavila cedulju sa njegovom adresom lično srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici, uz konstataciju da se radi o novom testu za njegovu vladu.
Kako se može čuti iz obavještajnih izvora Bearinu lokaciju Haško tužilaštvo dobilo je od britanske obavještajne službe. Portrparol Haškog tužilaštva, Florens Hartman, potvrdila da je general Beara uhapšen, ne saopštavajući detalje akcije: "On je uhapšen, nije se predao i nije se suprotstavljao hapšenju", izjavila je Hartman. General Beara je, s druge strane, tokom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici izjavio da se sam predao. Čak je pozvao i svoje ratne drugove da krenu njegovim stopama i predaju se haškom tribunalu.
Beara je lociran još prošle godine. Rejmon Karter, šef haškog tužilačkog tima za lociranje i praćenje osoba osumnjičenih za ratne zločine, 30. avgusta prošle godine, stajao je ispred zgrade u Kosovskoj 43 i posmatrao Bearin stan na jedanaestom spratu. Karter je uz pomoć saradnika otkrio da Beara često boravi i u svojoj vikendici na Fruškoj Gori, udaljenoj stotinak metara od mjesta na kojem je ubijen bivši srbijanski predsjednik Ivan Stambolić.
Kako se može čuti u dobro informisanoj obavještajnoj zajednici u Sarajevu, pukovnik francuske žandarmerije Rejmon Karter je tokom maja ove godine, na istom mjestu, ponovo locirao Bearu i tajno ga snimio ispred zgrade u Kosovskoj 43. Nakon toga terenski ured Haškog tribunala u Beogradu obavještava srbijanske vlasti o Bearinom mjestu boravaka, prilaže fotografije i traži njegovo hapšenje. Zvanični Beograd, međutim, tvrdi da je Beara nakon dojave nestao bez traga.
Na scenu su potom stupili britanski obavještajci locirajući novu-staru adresu Ljubiše Beare. Srpske vlasti sabijene u ćošak morale su na kraju da preduzmu akciju Bearinog hapšenja. Tokom prvog pojavljivanja pred sudom Beara je pozvao "sve svoje ratne drugove da se predaju" i "da skinu kamen oko vrata svoje zemlje". Ne treba biti posebno pronicljiv, pa zaključiti da je taj poziv prije svega upućen generalu Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Mladićev omiljeni strateg pokazao je u Hagu veliku kooperativnost, ili, što bi rekli Mladićevi sljedbenici kukavičluk. Hoće li ga to spasiti od prave kazne, tek će se vidjeti.
U svakom slučaju Ljubiša Beara, zloglasni ratnik sa zvanične liste osumjničenih zločinaca za koje je Vlada SAD ponudila veliku novčanu nagradu, iza rešetaka čeka dvojicu pretpostavljenih: Ratka Mladića i Radovana Kardžića.[size=117]Moramo završiti s ovih 3,5 hiljada paketa[/size] wrote:Drugi korpus Armije BiH, snimio je 16. jula 1995. godine, telefonski razgovor između pukovnika Ljubomira Beare i generala Radosava Krstića, osuđenog u Hagu za genocid. Beara je tom prilikom od Krstića tražio da mu hitno pošalje trideset ljudi da se "oslobodi 3.500 paketa", što je bila šifra za zarobljene Srebreničane. Evo dijela tog presretnutog razgovora:
Beara: Ma treba mi 30 ljudi kao što je naređeno.
Krstić: Uzmi od Nastića ili Blagojevića, ne mogu ti ja odavde ništa izvući.
Beara: Ne mogu ništa da riješim bez tih 15 do 30 ljudi.
Krstić: Ovo nije zaštićeno.
Beara: Znam, znam.
Krstić: Vidjeću šta mogu. Ne mogu ništa garantovati.
Beara: Ja ne znam šta da radim. Krle, najozbiljnije ti kažem. Ima još tri i po hiljade 'paketa' koje moram da razdijelim, a nemam rješenje.
Krstić: Jebi ga, Ljubo, vidjeću šta mogu.[size=117]Ključni čovjek za egzekucije[/size] wrote:U svojoj odbrani pred Tribunalom u Hagu, general Momir Nikolić svjedoči: "Pukovnik Beara mi je rekao da zarobljene srebreničke Muslimane treba pritvoriti na područje Zvornika i pobiti ih". Njegov kolega, Miroslav Deronjić, takođe pred haškim sudijama navodi kako je, nakon pada Srebrenice, pukovnik Beara došao kod njega i rekao mu: "Gospodine Deronjiću, ja imam naređenje s vrha da ubijem zarobljene Muslimane". A jedan od zaštićenih svjedoka tvrdi da je Beara sredinom jula 1995. godine "naložio da se zarobljeni Srebreničani zatvore u peći u kojima se na ekstremno visokim temperaturama peku opekarski proizvodi u tvornici 'Novi izvor' u Zvorniku i živi spale".
-
maraDONa
#62 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
ne mogu ni avazovi branioci bošnjštva sve stici,bosniaque wrote: shto je najbolje ovde ovu vijest prenose BANJALUCKE nezavisne a ne SARAJEVSKI avaz,
valja ovjekovjeciti sve te silen nezenje u diskoteci
fair, djaba to ti njemu pricas
takvi poput grbavice nemaju ni mozga ni obraza
- Fair Life
#63 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
Ima, ima... pa makar djon bio.maraDONa wrote:fair, djaba to ti njemu pricas![]()
-
Engram::X
#64 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
svaki cigo...maraDONa wrote:ne mogu ni avazovi branioci bošnjštva sve stici,bosniaque wrote: shto je najbolje ovde ovu vijest prenose BANJALUCKE nezavisne a ne SARAJEVSKI avaz,
valja ovjekovjeciti sve te silen nezenje u diskoteci/(music club, majku vam ) sloga
![]()
fair, djaba to ti njemu pricas![]()
-
margareta
#67 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
Koji je tvoj tor "ENGRAME::X" ?Engram::X wrote:svaki cigo...maraDONa wrote:ne mogu ni avazovi branioci bošnjštva sve stici,bosniaque wrote: shto je najbolje ovde ovu vijest prenose BANJALUCKE nezavisne a ne SARAJEVSKI avaz,
valja ovjekovjeciti sve te silen nezenje u diskoteci/(music club, majku vam ) sloga
![]()
Koga ti zastupash ?
Ujedno Beci - Beco nisi u pravu.
Ako je istina da zivish u inostranstvu i ako nemash svoje najmilije ovdje,bolje da ne znash kako je sada ovdje.
Za SDP nisi u pravu. Nisu se u jednoj shansi pokazali kako valja ali nismo
imali drugu alternativu. Mozda se situacija poboljsa sa opozicijom ako se uvezu u jednu cjelinu bez do sadasnjega cjepkanja na male strancice koje pojedese i ono malo normalnih glasova.
Nismo mi bash iskljucivo za SDP , nego smo rasTROJENI zbog politickog rasTROJSTVA. Ovdje je uzas i ako imash svoje bome dobro im pomozi da prezive i ostanu 'citavi' u glavi. Nek' ti je sa srecom i nikada se ne bih vratila da sam na tvome ili mjestu bilo koga iz dijaspore. Ovdje bi vas samo oderali do gole koze i istjerali iz pameti.
vozdrica
- Fair Life
#68 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
Hvala na iskrenosti !margareta wrote:... Nek' ti je sa srecom i nikada se ne bih vratila da sam na tvome ili mjestu bilo koga iz dijaspore. Ovdje bi vas samo oderali do gole koze i istjerali iz pameti.
-
BECHO
#69 Re: "Bošnjački vojnici me nisu tukli u Srebrenici"
1.) Imam dedu u Derventi kojem su kokardasi nedavno razbili stakla od kuce samo zato sto se zove Ahmo a ne Savo!margareta wrote:Koji je tvoj tor "ENGRAME::X" ?Engram::X wrote:svaki cigo...maraDONa wrote: ne mogu ni avazovi branioci bošnjštva sve stici,
![]()
Koga ti zastupash ?
Ujedno Beci - Beco nisi u pravu.
Ako je istina da zivish u inostranstvu i ako nemash svoje najmilije ovdje,bolje da ne znash kako je sada ovdje.
Za SDP nisi u pravu. Nisu se u jednoj shansi pokazali kako valja ali nismo
imali drugu alternativu. Mozda se situacija poboljsa sa opozicijom ako se uvezu u jednu cjelinu bez do sadasnjega cjepkanja na male strancice koje pojedese i ono malo normalnih glasova.
Nismo mi bash iskljucivo za SDP , nego smo rasTROJENI zbog politickog rasTROJSTVA. Ovdje je uzas i ako imash svoje bome dobro im pomozi da prezive i ostanu 'citavi' u glavi. Nek' ti je sa srecom i nikada se ne bih vratila da sam na tvome ili mjestu bilo koga iz dijaspore. Ovdje bi vas samo oderali do gole koze i istjerali iz pameti.
vozdrica
2.) Meni nisu potrebni ni SDA ni SDP, ni Lagumdzija ni Tihic da me uce ko je manji patriota a ko veci Bosnjak jer sam sve vidio, dozivio i naucio tako da mi netrebaju ispiraci mozgova koji iz toplih domova, punih stomaka i sa koznih fotelja palamundre o tome koja je opcija bolja za BIH - iskljucivo sam fokusiran na pojedince i kao takve ih biram na izborima (opstinskim, kantonalnim, entitetskim, regionalnim i drzavnim)!
3.) Imam puno MOJIH kojima pomazem ali problem je u tome sto MOJI ne zele da sami sebi pomognu a usput i drzavi u kojoj zive jer su poprilicno dobro podmireni donacijama rodjaka, brata, zeta i prijatelja iz Svicarske (Bosanski sindrom)!
4.) Hvala ti puno, ni ja se ne trudim da se vratim dole jer mislim da sam sa sam i vise nego dovoljno uradio za drzavu u kojoj sam rodjen za razliku od onih kojima su usta veca od muda (sa oprostenjem)!
5.) Mene ne mogu oderati ali mogu vas koji ste dole a koji nista ne poduzimate da vam bude bolje! Kao sto jednom rekoh, zasvukat rukave, kramp i lopatu u ruke i pravit drzavu kao nekad za vrijeme Omladinskih radnih akcija - Puno price za badava a malen ucinak ne donose nista korisno draga moja margi!
Veliki pozdrav i tebi
-
margareta
Beco1.) Imam dedu u Derventi kojem su kokardasi razbili stakla neki dan samo zato sto se zove Ahmo a ne Savo!
2.) Meni nisu potrebni ni SDA ni SDP, ni Lagumdzija ni Tihic da me uce ko je manji patriota a ko veci Bosnjak jer sam sve vidio, dozivio i naucio tako da mi netrebaju ispiraci mozgova koji iz toplih domova, punih stomaka i sa koznih fotelja palamundre o tome koja je opcija bolja za BIH - iskljucivo sam fokusiran na pojedince i kao takve ih biram na izborima (opstinskim, kantonalnim, entitetskim, regionalnim i drzavnim)!
3.) Imam svoje kojima pomazem ali problem je u tome sto moji ne zele da sami sebi pomognu a usput i drzavi u kojoj zive jer su poprilicno dobro podmireni donacijama rodjaka, brata, zeta i prijatelja iz Svicarske (Bosanski sindrom)!
4.) Hvala ti puno, ni ja se ne trudim da se vratim dole jer mislim da sam sa sam i vise nego dovoljno uradio za drzavu u kojoj sam rodjen za razliku od onih kojima su usta veca od muda (sa oprostenjem)!
5.) Mene ne mogu oderati ali mogu vas koji ste dole a koji nista ne poduzimate da vam bude bolje! Kao sto jednom rekoh, zasvukat rukave, kramp i lopatu u ruke i pravit drzavu kao nekad za vrijeme Omladinskih radnih akcija - Puno price za badava a malen ucinak ne donose nista korisno draga moja margi!
Veliki pozdrav i tebi
Moji najbolji prijatelji nisu u ratu izgubili svoje najmilije nego u dijaspori.
Zasto ? Zato sto skoro svaka individua i svoju rodbinu posmatra kroz interes. Moji najbolji prijatelji nisu u ratu izgubili svoje najmilije nego poslije.Imam tj. imala sam prijateljicu koja je svojoj sestri u NJemackoj stalno kukala kako gladuje, kako joj je strava i jezive lazi. Kad god bi joj sestra dolazila ona je cak novu porculansku protezu vadila i gurala u usta staru sa izvadjenim zubima.Inace je sve sto je ostalo od zajednicke imovine u Sa. za sebe prisvojila a paralelno je glavna faca u jednoj visoko kotiranoj Sa.instituciji. Takve lazi nisam mogla otrpjeti i sve sam mojoj drugarici ispricala. Od tad ima 4 god. i ova iz NJemacke vishe nikada nije dosla u Sa.
Kad god je mene pitala sta mi treba uvijek sam joj govorila - nista. Nisam je gledala za interes kao nikoga drugoga. Trebalo mi je sve ali nije fer olesiti iskoristiti neciju nostalgiju i zloupotrijebiti emocije prijatelja ni rodbine.
Nemoguce je jos uvijek od nicega napraviti nesto.Ovdje je zapravo ljudsko nistavilo i duhovna nevidjena bijeda.
U politickom smislu najbolji primjer vama u dijaspori je tragedija Srebrenice koja se bukvalno prodaje i kamci se novac iako ste bas vi dijasporci mogli svojim donacijama pokriti cijelu BiH ulazuci u Srebrenicu i za dr. Bh. tragedije na kojima su nashi politicari i dr. mafioza samo profitirali.
PREVISHE
Nisi svjestan koliko se ovaj narod iskvario poslije rata.Daleko su gori nego ikada ranije.
PREVISE ste ucinili i doprinjeli ZA BiH koja bi vam dusu uzela da moze. Da sam na vasem mjestu ne bih se opterecavala vise problemima ni emotivno a materijalno NIKADA osim roditeljima ko ih ima.
Nemas se sta zahvaljivati ni ti ni Fair Life ni bilo ko iz dijaspore NEGO se odmorite barem psihicki od ovoga ludila. Nemojte vjerovati molim vas ni
medijima sto pisu ni forumima jer ovdje je sve LAZ.
"HAJAT" koji gledate namijenjen je dijaspori lazno se predstavljajuci u multietnickom i multikulturnome izdanju. Sve same lazi i razne sarene laze
i paravani iza kojih se kriju lopine i zadnji probisvjeti.
Nije mi jasno , osim roditelja sta vas uopste vuce u ovu vuko***inu.
Na prste jedne ruke mogu izbrojati ljude kojima mogu ovdje vjerovati.
Kad mi je majka umrla bila sam sama s' njom 16.jula o.g. moja sestra nad njom mrtvom iste noci trazi, rovi, kopa po kuci ne bi li nasla novac u nekom steku. Legla sam kraj majke i plakala jer sam prezivljavala dvostruku tragediju u jednome danu. NAD MRTVOM MAJKOM kopati trazeci novac a ima svoj pansion i radnju u epicentru grada koja funkcionira ko'
svajcarski sat !? Sta dalje da ti pricam.
Zbog takvih lesinara stid me javiti se prijateljima u dijaspori.
Kad dobijem pismo pisem sve najbolje o sebi prejudiciram ljepotu a stvarno mi i nije loshe osim sto mi nedostaje pravi ljudski faktor.
Prezivjela sam dramu dugu 10 god. , upoznala sve strukture vlasti i mnoge najvishe funkcionere pa ti mogu reci da su sve sama banda obrazovana jer malo znam neobrazovanih.Onjima citam u dnevnoj stampi koju isto drzi pod kontrolom banda.
Uzivajte dijasporci i sto dalje OD NAS TO BOLJE ZA VAS.
NEDAJTE da se na vas reflektira nasa STRAVA i "ljudski" uzas.
Neka vam ne bude bitma nasa politicka scena koja je sacinjena od fekalija
"Ne okreci se sine" i sto dalje od ove istine.
SRETNO i NE dajte se domacim lesinarima.
Beco u zdravlje i
POZDRAV
-
bosniaque
PRIJEDOR - Sada je vec sigurno, iz najvece masovne grobnice koja je pronadjena u Bosanskoj krajini, ekshumirano je 366 kompletnih i nekompletnih skeletnih ostataka zrtava. Kako je potvrdjeno na vise nacina, ovdje su pokopani bivsi zatocenici najzloglasnijeg koncentracionog logora Omarska, prijedorski Bosnjaci i Hrvati likvidirani tokom proljeca i ljeta u krugu ovog rudnika-logora. Esad Bajramnovic, clan Federalne komisije za trazenje nestalih i clan tima u Starim Kevljanima, smatra da ce broj zrtava u Starim Kevljanima premasiti cetiri stotine. Na jednom dijelu radnici su dosli do samog dna grobnice u duzini od cetiri metra. Ovdje je jasno vidljivo da je grobnica nacinjena uz pomoc rudnicke mehanizacije, jer su ociti tragovi od viljuske bagera. Bajramovic smatra da pred timom stoji jos najmanje osam radnih dana posla na ovom lokalitetu gdje su jos vidljivi skeletni sotaci. Na desetine njih. Iz kompletnih skeletnih ostataka ovdje pronadjenih zrtava ekipe ICMP uzimaju kostane uzorke kako bi se ubrzao proces identifikacije zrtava. Cetrdesetak ovdje pronadjenih osobnih dokumenata zrtava uz rezultate analize DNK potvrdit ce i zakljuciti oko 400 nerijesenih prijedorskih slucajeva iz proteklog rata. Ekshumacije u Starim Kevljanima se nastavljaju u ponedjeljak.
gdje onaj grbo sa grbavice sto se pravi grbav uvjek, hajde grbo da cujem tvoj komentar na ovo!
gdje onaj grbo sa grbavice sto se pravi grbav uvjek, hajde grbo da cujem tvoj komentar na ovo!
-
grbavica70
Ne znam sta ce ti moj komentar i zasto mene trazis...pa covjece mjesec dana nisam bio ovdje, u desetak postova sam se malo nasalio sam mojim haverom manijak1 i vec pocelo prozivanje ! Jeli to ti mene cimas zasto sam ti prvi srbin koji ti je pao na pamet ili je u pitanju nesto drugo ? 
-
margareta
Ja sam prestala citati duze od 2 recenice.grbavica70 wrote:Ne znam sta ce ti moj komentar i zasto mene trazis...pa covjece mjesec dana nisam bio ovdje, u desetak postova sam se malo nasalio sam mojim haverom manijak1 i vec pocelo prozivanje ! Jeli to ti mene cimas zasto sam ti prvi srbin koji ti je pao na pamet ili je u pitanju nesto drugo ?
-
bosniaque
ma jok kakvi ali ti uvjek jos tvrdis sa u bosni i hercegovini nije bilo genocida!grbavica70 wrote:Ne znam sta ce ti moj komentar i zasto mene trazis...pa covjece mjesec dana nisam bio ovdje, u desetak postova sam se malo nasalio sam mojim haverom manijak1 i vec pocelo prozivanje ! Jeli to ti mene cimas zasto sam ti prvi srbin koji ti je pao na pamet ili je u pitanju nesto drugo ?
evo jos nesta!
Preživjeli fočanski Bošnjaci o zlodjelima braće Samardžić
Neđo i Zoran su silovali i ubijali djevojke i žene
Pretpostavlja se da su njih dvojica odgovorni i za smrt čuvenog fočanskog hirurga Aziza Torlaka, navodi "Avazov" izvor
Neđu Samardžića, kojeg je u Bileći SFOR uhapsio prije četiri dana na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, a po osnovu optužnice za ratne zločine počinjene na području Foče, preživjeli fočanski Bošnjaci pamte samo po zlu.
Prijeratni zatvorenici
Jedan od njih, pod uvjetom da ostane anoniman, ispričao nam je slučajeve u kojima je Neđo zajedno sa svojim bratom Zoranom, koji je uspio izbjeći hapšenje, "okrvavio ruke".
- Obojica su prije rata ubili čovjeka tako što su mu odsjekli glavu i onda su osuđeni na 20 godina zatvora. Početkom rata bivaju pušteni iz KPD Foča i pridružuju se grupi zloglasnog Pere Eleza. Nad Bošnjakinjama, uglavnom djevojkama, iživljavali su se zajedno sa ostalim četnicima u Karamanovoj kući - priča nam naš sagovornik.
Neđo Samardžić je, prema tvrdnjama preživjelih svjedoka, iz Karamanove kuće sa sobom poveo Almiru Bektović iz Miljevine navodno na razmjenu i strpao je u autobus s ostalim ženama i djecom.
Na mostu u blizini KPD Foča izvukao ju je iz autobusa i od tada joj se gubi svaki trag.
Paljevine u Jeleču
Prema nezvaničnim informacijama, Neđo Samaradžić je, nakon što se sedmicama iživljavao nad nesretnom djevojkom, ustanovivši da je trudna, odveo ispod motela "Miljevina" gdje je ubio i bacio u rijeku Bistricu.
- I za njegovog brata Zorana znamo da je Majdu Čengić, čijeg su muža ubili, držao kao robinju. Kada je ostala trudna, Zoran ju je ubio na mostu u Foči. Osim toga, braća Samardžić su učestvovala u paljenju u Jeleču, Miljevini... Pretpostavlja se da su njih dvojica odgovorni i za smrt čuvenog fočanskog hirurga Aziza Torlaka - navodi "Avazov" izvor.
E. SARAČ
Među ubijenima i novinar iz Slovenije
U julu 1993. godine braća Samardžić i jedan aktivni saobraćajni policajac u Foči (podaci poznati redakciji) izvode 13 ljudi iz KPD Foča među kojima je bio i novinar iz SlovenijeAlojz Krivograd, kojeg su uhapsili nakon što je zalutao na Grepku.
Te ljude su doveli u Dobro Polje i rasporedili po jedinicama kao živi štit. Šestorica su poginula, a osam ih je vraćeno u Dobro Polje gdje su pobijeni.
prenosi avaz.ba