forUMASH wrote:Efendija, samo jedna ispravka viza vi stimunga. Na bosanskom se kaze stimung, a na hrvatskom stimung.KENJAC wrote: Simbol neke zemlje je nesto sto je najprepoznatljivije , odnosno nesto po cemu ga drugi prepoznaju. Dakle, kada negdje u svijetu pomenete da ste iz BOSNIE prvo sto ce vam reci jeste, zavisnosti od jezika, OH DA DA BOSNIA CUO SAM, JEL RAT TAMO ZAVRSEN? DA DA SARAJEVO! A ONDA OVIM REDOM 1. DOBRA RAKIJA SLJIVOVICA, JAKO DOBRA! 2. DA DA BIO SAM NA MORU U HRVATSKOJ I BIO MALO U BOSNI, MOSTAR, STARI MOST.... JAKO LIJEPE DJEVOJKE 3. OOOOO... MOJ BOZE JEO SAM CVPICIBICE (cevapcice) JAKO DOBRI .... E sad vi zamislite zastavu sa golom kokom sto cuga sljivu na starom mostu i jede cevape!!! A Himna bi trebala da bude nesto od Halida, nako za stimunga!!! E to su vam nasi simboli (u nezavisnosti od vjere)![]()
....sta se ti imas petljat u nase simbole.....
Bosnjacki simboli
-
kub lajkan
- kekec
Ova izjava Reisa Cerica je samo jedan korak blize podjeli BiH na tri dijela.Treba ih naviknuti da i mi Bošnjaci imamo svoje simbole, grbove, svoje himne. Vidjet ćete, kad se oni naviknu, onda će to biti sasvim normalno. No, neće se naviknuti dok ih ne naviknemo - smatra Cerić.
U RS imaju zastavu, grb i himnu REPUBLIKE SRPSKE.
Hrvati imaju isti komplet, ali se javno ne iznosi, prikriveno je, a ZNA se da taj komplet
predstavlja HZHB (Hrvatska zajednica Herceg-Bosna,neostvareni entitet).
Ako dobijemo i treci komplet za Bosnjake, preduslovi za podjelu BiH dobivaju na broju i tezini.
BiH mora imati zastavu, himnu i grb, neovisnu od naroda koji u njoj zive. Isti moraju biti neutralni, a istovremeno zastupati i one koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Zasto bi pripadnici drugih naroda, ravnopravnih (a moraju to biti) u BiH bili "iskljuceni" iz obiljezja drzave u kojoj su rodjeni, u kojoj zive i u kojoj ce vjerovatno umrijeti.
Zato ne nasjedajte na izjave ljudi koji ne vide ni mjesec unaprijed i ne forsirajte "samo svoje".
Za BiH DA, ali za tri "BiH" NE.
Citirana izjava se moze, za odredjeno vrijeme i promjeniti, u smislu:
"Naviknimo se da imamo tri Bosne, jeste na pocetku tesko, ali vidjeti cete da cemo se brzo na to naviknuti...".
Ova varijanta, ako se nastavi kako je pocelo, vec odavno, bice vrlo vjerovatna.
-
Kula08
Slabo si ti to skonto Kekec.kekec wrote:Jedno pojasnjenje, ako moze:Kula08 wrote: ... je u isti ravan sa pjesmom "Ja sin sam tvoj", samo što se ova druga meni više svidja...
U navedenoj pjesmi, u strofi:
"Krene li dusman ti na zide,
u san starih mezarova
udarice na sehide
sto krv ce liti za brda ova".
stoji: ...udarice na sehide...
Ako je sehid = mrtav borac, znacenje pjesme mi je malo
cudno. Ispade kao da ce neko (dusman) ko krene na Bosnu,
"udariti" na mrtvace, odnosno ispada da ce Bosna biti bez
aktivne odbrane.
Značenje je sasvim u redu, ono govori o tome da se neće žaliti životi za svoju zemlju i krv koja će biti prolivena u slučaju da je neko napadne. Pročitaj sledeće redove - nemoj samo dvije riječi da vadiš iz konteksta i tumačiš naopako. Meni je ovo zaista prelijepa pjesma.
- kekec
Ma i meni je lijepa pjesma, rado i cesto je slusam,Kula08 wrote:Slabo si ti to skonto Kekec.kekec wrote:Jedno pojasnjenje, ako moze:Kula08 wrote: ... je u isti ravan sa pjesmom "Ja sin sam tvoj", samo što se ova druga meni više svidja...
U navedenoj pjesmi, u strofi:
"Krene li dusman ti na zide,
u san starih mezarova
udarice na sehide
sto krv ce liti za brda ova".
stoji: ...udarice na sehide...
Ako je sehid = mrtav borac, znacenje pjesme mi je malo
cudno. Ispade kao da ce neko (dusman) ko krene na Bosnu,
"udariti" na mrtvace, odnosno ispada da ce Bosna biti bez
aktivne odbrane.
![]()
Značenje je sasvim u redu, ono govori o tome da se neće žaliti životi za svoju zemlju i krv koja će biti prolivena u slučaju da je neko napadne. Pročitaj sledeće redove - nemoj samo dvije riječi da vadiš iz konteksta i tumačiš naopako. Meni je ovo zaista prelijepa pjesma.
ali da li ce bas svi poginuli biti sehidi?
Kakva je to Bosna?
- Prpa.ba
kekec wrote:Citirana izjava se moze, za odredjeno vrijeme i promjeniti, u smislu:
"Naviknimo se da imamo tri Bosne, jeste na pocetku tesko, ali vidjeti cete da cemo se brzo na to naviknuti...".
Ova varijanta, ako se nastavi kako je pocelo, vec odavno, bice vrlo vjerovatna.
Ta mala drzavica ce propasti instantno, a vrli politicari koji zive od "ukidanja RS-a" tipa hareta, ce nestati...preko noci...i otici u Tursku, Njemacku, gdjegod, samo da ih se rulja ne dohvati
-
biscanka84
krkanko wrote:A ja pricam o 100% Bosnjacima. Ti si rekla sad ono sto je reis rekao, da su Bosnjaci Turci jer su dobili sve iz islamskog svijeta(tj osmanlija), a ja tebi kazem prvo malo procitaj historiju Bosne pa se onda pravi pametna.biscanka84 wrote:Ah da i oni su?? ja pricam o 90% bosnjaka,znaci velikoj vecini.."dakle ne radi se o "dio bosnjaka",nego o gotovo kompletnoj naciji.Islam je dakle dio bosnjastva,sevdalinke,hrana,nacionalna odjeca... sve nam gotovo dolazi iz islamskog svijeta(Osmanlija)
a zelenu boju vec imamo na grbu federacije
@Kula08 taj simbol jeste simbol Bosnjaka Sandzaka, a ne S.Ugljanina i ti se malo informisi i ne vezuj patriotske pjesme sa nekom 'bosnjackom himnom'. Mi imamo bosansku, a ne bosnjacku himnu, kao sto imamo bosanski jezik, a ne bosnjacki.
Ne brini procitala sam ja davno,i mogu reci da imamo vise s turcima zajednickog nego sa starim krstjanskim bosnjanima
-
Maksim
Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
Ti nisi daleko od istine kad kazes da su Bosnjaci kulturno skoro sve preuzeli od Turaka. Nosnja, vjera, kuhinja, elementi u muzici i stosta. Bosnjaci su predaleko otisli od svog izvornog identiteta i nisu ni u stanju svojoj djeci davati makar djelomicno narodna imena, nego iskljucivo arapska, perzijska pa cak i turska. Slavenska imena nisu krscanska, ali kome to objasniti kada se tzv. Bosnjacki narod 80 % sastoji od ljudi poput tebe koji su u svom zivotu procitali dva romana i to je to.
Sto hocete vi? Hocete BiH? Onda djelujte tako. Ja se ne osjecam kao Bosnjak, jer se ne mogu identificirati s ovim tzv. Bosnjastvom koji se namece ljudima. Jos malo, i Bosanci ce poceti biti diskriminirani u cijeloj zemlji. Sto god vise Bosnjaci idu istim putem kao Velehrvati i Velesrbi, sve je vesa garancija podjele BiH. A tzv. bosnjacka drzava bi ubrzo nakon toga nestala pa da vidimo onda hocete li diskutovati o grbovima koji nece vise imati sto oznacavati.
Ti nisi daleko od istine kad kazes da su Bosnjaci kulturno skoro sve preuzeli od Turaka. Nosnja, vjera, kuhinja, elementi u muzici i stosta. Bosnjaci su predaleko otisli od svog izvornog identiteta i nisu ni u stanju svojoj djeci davati makar djelomicno narodna imena, nego iskljucivo arapska, perzijska pa cak i turska. Slavenska imena nisu krscanska, ali kome to objasniti kada se tzv. Bosnjacki narod 80 % sastoji od ljudi poput tebe koji su u svom zivotu procitali dva romana i to je to.
Sto hocete vi? Hocete BiH? Onda djelujte tako. Ja se ne osjecam kao Bosnjak, jer se ne mogu identificirati s ovim tzv. Bosnjastvom koji se namece ljudima. Jos malo, i Bosanci ce poceti biti diskriminirani u cijeloj zemlji. Sto god vise Bosnjaci idu istim putem kao Velehrvati i Velesrbi, sve je vesa garancija podjele BiH. A tzv. bosnjacka drzava bi ubrzo nakon toga nestala pa da vidimo onda hocete li diskutovati o grbovima koji nece vise imati sto oznacavati.
-
krkanko
Eto Maksim je sve rekao, a ja cu samo dodati na ovaj boldirani dio, da su to preuzeli i Srbi, cak i Hrvati, dakle ne samo Bosnjaci.Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
-
biscanka84
I oni preuzeli vjeru,imena?krkanko wrote:Eto Maksim je sve rekao, a ja cu samo dodati na ovaj boldirani dio, da su to preuzeli i Srbi, cak i Hrvati, dakle ne samo Bosnjaci.Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
-
Kula08
Maksime, razborit komentar, nema šta. Ali haj, reci mi, je li u redu da i mi Bošnjaci imamo svoju himnu u smislu pitanja s'početka ovog topika. I kakva je tvoja vizija u vezi toga.Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
-
Maksim
Bosnjaci su postavili spomenik covjeku koji je srusio drzavnost BiH i tada zapecatio sudbinu propasti BiH. Od 1463. godine do danas BiH nema rijesen status. To je imala samo pola stoljeca u Jugoslaviji i bila je nada da ce BiH opstati kao takva van SFRJ, jer nazalost vecina nasih sugradjana nije htjela SFRJ, bez obzira na to sto smo imali sigurnost na svim poljima zivota i bitno mjesto na svjetskoj politickoj sceni.biscanka84 wrote:I oni preuzeli vjeru,imena?krkanko wrote:Eto Maksim je sve rekao, a ja cu samo dodati na ovaj boldirani dio, da su to preuzeli i Srbi, cak i Hrvati, dakle ne samo Bosnjaci.Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
Sto hocete vi? Hocete BiH? Onda djelujte tako. Ja se ne osjecam kao Bosnjak, jer se ne mogu identificirati s ovim tzv. Bosnjastvom koji se namece ljudima. Jos malo, i Bosanci ce poceti biti diskriminirani u cijeloj zemlji. Sto god vise Bosnjaci idu istim putem kao Velehrvati i Velesrbi, sve je vesa garancija podjele BiH. A tzv. bosnjacka drzava bi ubrzo nakon toga nestala pa da vidimo onda hocete li diskutovati o grbovima koji nece vise imati sto oznacavati.mi za razliku opd njih imamo dobro misljenje o osmanlijama pa cak imamo i spomenik sultanu Fatihu
Da se vratim na tvoju frazu: Fatih je bio osvajac Bosne. Mozda bi Iracani trebali posaviti spomenik George Bushu ili Libanci Arielu Sharonu ili Ehudu Olmertu....
-
Maksim
I kad bi je trebali Bosnjaci imati, o cemu bi trebali onda pjevati u njoj? O BiH? Zasto se onda ne zalagati za bosanskohercegovacku himnu? Hrvati upotrebljavaju himnu RH koja je ponovo himna Republike Hrvatske, odnosno gradjanska himna a ne iskljucivo hrvatskog naroda. I bez obzira na to sto se u toj himni spominju Hrvati, ona je pak gradjanska, jer i oni Bosnjaci koji su rodjeni, odrasli i koji zive u RH su Hrvati, ali naravno ne u etnickom smislu. BiH je apsolutno drukciji slucaj i ne moze se porediti sa jednom skoro etnicki homogenom drzavom. U BiH treba raditi na reduciranju svega sto vodi u sve veca distanciranja i zatvaranja u svoje korpuse. Bosnjaci se zvanicno isticu da zele jedinstvenu BiH. Zasto onda sve Bosansko iskljucivo identificiraju sa sobom?Kula08 wrote:Maksime, razborit komentar, nema šta. Ali haj, reci mi, je li u redu da i mi Bošnjaci imamo svoju himnu u smislu pitanja s'početka ovog topika. I kakva je tvoja vizija u vezi toga.Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
To je vrlo jednostavno za shvatiti. Treba nam bosanski grb i treba nam bosanska himna. Svima nama koja nas sve reprezentira.
Himna Bosnjaka bi vjerojatno ovo bilo. Ovoga se sjecam jos odavno: http://www.sdah.hr/slike/himna80.mp3
Dobar broj Bosnjaka ovo ne bi prihvatio. Treba da Bosnjacima ilahija bude himna ili sto?
-
klif
Kada su polovinom 19. vijeka u Evropi počele stvarati nacionalne države kakve danas poznajemo, bosanski su se muslimani smatrali pripadnicima osmanskog carstva. Stambol je i dalje smatran glavnim gradom. Onda dolaze Austro-Ugari. Pokušavaju uvesti bosansku naciju. Ideju odbijaju, prije svega, bosanski muslimani. Smatraju se i dalje dijelom raspadajućeg osmanskog carstva. Masovno napuštaju zemlju i u utapaju se u novostvorenu tursku naciju.
Dolaze balkanski ratovi, prvi svjetski... Stvara se Kraljevina SHS, prva Jugoslavija. Bosanski muslimani ne predstavljaju bitan faktor u svemu tome. Nemaju naciju, imaju religiju. Uglavnom privjesak nekom drugom ili objekat odluka drugih, jačih.
Postaju ravnopravni tek u drugoj Jugoslaviji. 1974. bivaju ozvaničeni kao nacija.
1993. mijenjaju ime u Bošnjake. Opet neće da budu Bosanci. Jedina konstanta u njihovom nacionalnom razvoju, ako se to uopšte može tako nazvati, je Islam. Rezultat takvog razvoja i vezivanja nacionalnog isključivo za religijsko određenje je frtalj Bosne na kome su danas većina. Pošto su i danas vjerni toj politici, logično je da će islamski simboli prevagnuti u spoljnom označavanju nacionalne pripadnosti.
Dolaze balkanski ratovi, prvi svjetski... Stvara se Kraljevina SHS, prva Jugoslavija. Bosanski muslimani ne predstavljaju bitan faktor u svemu tome. Nemaju naciju, imaju religiju. Uglavnom privjesak nekom drugom ili objekat odluka drugih, jačih.
Postaju ravnopravni tek u drugoj Jugoslaviji. 1974. bivaju ozvaničeni kao nacija.
1993. mijenjaju ime u Bošnjake. Opet neće da budu Bosanci. Jedina konstanta u njihovom nacionalnom razvoju, ako se to uopšte može tako nazvati, je Islam. Rezultat takvog razvoja i vezivanja nacionalnog isključivo za religijsko određenje je frtalj Bosne na kome su danas većina. Pošto su i danas vjerni toj politici, logično je da će islamski simboli prevagnuti u spoljnom označavanju nacionalne pripadnosti.
-
Kel'Thalas
Jao,maxime izvini što smo muslimani ... Da bošnjaci jesu preuzeli elemente orijentalnoislamske kulture al mi po geoantropološkoj definiciji i po jeziku smo "domaćini" na ovoj zemlji i nismo strani antielementi što velikosrpska i velikohrvatska propaganda na sav glas protura.Hrvati i Srbi su slaveni ko je njima umetnuo krščanstvo i cielu nacionalnu kulturu i čija tuđinska obličja su oni poprimili,ako ćemo biti historijski dosljedni i pravedni?Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
Šta fali prisvajanju od istoka onog što valja(kultura,hrana,muzika).Ništa,kao što je pozitivno uzeti od Zapada one pozitiivne i progresivne stvari.
Problem je što ljudima smeta kad se bošnjaci drznu i pokušaju biti 'malo više bošnjaci' a to se refleksira kroz isticanje bosanske zastave sa ljiljanima,
čuvanja i promoviranja bosanske državnosti i historije što je velika boljka i zagrebu i beogradu,jer oni smatraju da mi nikada nismo ni postojali i da su bosanski banovi i kraljevi bili il srbi il hrvati (gluho bilo,ja neuke stupidarije).
Da ne govorim o tome kako smeta kad bošnjaci pokušaji biti 'malo više muslimani'.Mada sonu stranu nikada nije falilio ni vjerskog fanatizma a bogam ni fašizma.
Kad se bošnjaci drznu onda progovaraju portparoli kolektivne svijesti i upozorajavaju kako bošnjaci to ne bi trebali raditi jer to animira jaču tendenciju bosnaske podijele.Zato bošnjaci trebaju prostirati svoja leđa i dalje biti bezlični da se ne bi naše komšije ne do Bog naježile.
Ljudi Bosna je podijeljena,otvorite oči,dijelili su je većinom oni koji su šćeli načertanijske velikodržavne kraljevine i velikohrvatske pretenzije do Drine a pomali su prstiće umočili i neki 'naši' promovirajući nekakve 'zelene' avlija- države.Ali glavne struje podjele dolaze od z&b.
Jbo ga ti dosta nam je kompleksa iz one države i muslimana sa velikim 'M' to je najveća podvala i apsurd jer samo ideološki istrenirani i nepismeni ljudi oportunistički miješaju Vjeru i Naciju.Kako bi izgledali pravoslavni il katolici sa velikim P iki K.Smiješno!
A to da je Tvrtko mazno ljiljane od Ladislava,to možeš okačit o rep Srećku Đaji i njegovim satelitima po Bosni.Što ti ne bi malo presto isčitavati tuđinske povjesne konstelacije i viđenja bosne.Slabo mi demonstriraš bosanstvo Maxime jer se ono,kod tebe,očigledno svodi na turkofobiju i blagu islamofobiju.
-
Kel'Thalas
Jel se kod tebe historija počela pisat u 19. stoljeće il ti jednostavno nije jača strana.Onda ako je tako evo par natuknica ... vezana je za naše komšije a friška iz 19 vijekaKada su polovinom 19. vijeka u Evropi počele stvarati nacionalne države kakve danas poznajemo...
Što se tiče bh srba termin 'Bosanski Srbi' se javlja tek polovinom 19 stoljeca, kada organizovane grupe politickih misionara (financiranih od strane Srbije) ulaze u Bosnu i pocinju svoj rad na iskorjenjivanju termina Bosnjaci kod nasih pravoslavaca. U tim aktivnostima je bio najaktivniji Teofil (Bogoljub) [/i]Petranovic, koji je sredinom 19. stoljeca oko sebe okupio skupine propagandista koji su zalazili po Bosanskim selima i zaseocima i govorili Bosnjacima pravoslavne vjeroispovijesti da je vrijeme da se prestanu identificirati kao Bosnjaci, i da se - na osnovu zajednicke religije - podju identifikovati kao Srbi. Prema rijecima Novaka Kilibarde - koji je napisao predgovor Petranovicevoj knjizi Srpske Narodne Pjesme iz Bosne i Hercegovine - Petranovic je bio najplaceniji povjerenik Srbijanske vlade, te je "za vrijeme boravka u Sarajevu od 1862 do 1869 neprekidno sirio srpsku propagandu."
Fra Grga Martic, koji je zivio u Sarajevu u vrijeme Petranovicevih propagandnih aktivnosti, u svojim Zapamcenjima kaze da je Teofil Petranovic bio glavni organizator srpske propagande u Bosni.
Dr. Muhamed Filipovic se slaze, i u jednom od svojih pojasnjenja navodi da su svi ljudi na prostoru Bosne bili "Bosnjaci, sve dok propaganda iz Srbije nije pocela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u nase pravoslavce i katolike."
-
klif
Oprosti mi moje neznanje. Sve što sam do sada uspio pročitati, ukazuje na to da je Srbija u s početka 19. vijeka bila dio otomanske imperije.Kel'Thalas wrote:Jel se kod tebe historija počela pisat u 19. stoljeće il ti jednostavno nije jača strana.Onda ako je tako evo par natuknica ... vezana je za naše komšije a friška iz 19 vijekaKada su polovinom 19. vijeka u Evropi počele stvarati nacionalne države kakve danas poznajemo...
Što se tiče bh srba termin 'Bosanski Srbi' se javlja tek polovinom 19 stoljeca, kada organizovane grupe politickih misionara (financiranih od strane Srbije) ulaze u Bosnu i pocinju svoj rad na iskorjenjivanju termina Bosnjaci kod nasih pravoslavaca.
-
Kel'Thalas
Jes al SPC imala je jurisdikciju na svim srpskim pravolsavcima (turci su im za to dali izun) i ona je htjela proširiti i na Bosnu tj srbizirati pravoslavne žitelje Bosne ...
-
Kel'Thalas
PS ne diram ja u tvoje znanje samo mi je djelovalo kao da si mi malo trimovo historiju.
-
zzzzz
Maksime, za vecinu Bosnjaka je himna "Jedna si jedina" a zastava su ljiljani.
Klif je djelimicno upravu (ali samo djelimicno), islam kao vjera je usporila nacionalno sazrijevanje Bosnjaka jer islam dosta razlicito gleda na naciju od krscansva.
Medjutim, glupost je reci kako su Bosnjaci 93' odlucili da se nazivaju kako se nazivaju. Jos u vrijeme Austro - Ugarske svi stanovnici bosne su se nazivali Bosnjacima. Ideja velikosrpstva je aktivno radila vise od sto godina da bi se bosnjastvo/bosanstvo izbrisalo iz svijesti bosanaca
Prvobitna ideja i borba Adilzulfikarpasica za vracanje nacionalnog imena podrazumjevala je da se svi stanovnici BiH bez obzira na konfesiju izjasnjavaju Bosnjacima ali je vecina smatrala da je to nerealna opcija i da to moze izazvati kontraefekat, tako da se danas samo Bosnjaci muslimani identifikuju s tim nacionalnim imenom
Klif je djelimicno upravu (ali samo djelimicno), islam kao vjera je usporila nacionalno sazrijevanje Bosnjaka jer islam dosta razlicito gleda na naciju od krscansva.
Medjutim, glupost je reci kako su Bosnjaci 93' odlucili da se nazivaju kako se nazivaju. Jos u vrijeme Austro - Ugarske svi stanovnici bosne su se nazivali Bosnjacima. Ideja velikosrpstva je aktivno radila vise od sto godina da bi se bosnjastvo/bosanstvo izbrisalo iz svijesti bosanaca
Prvobitna ideja i borba Adilzulfikarpasica za vracanje nacionalnog imena podrazumjevala je da se svi stanovnici BiH bez obzira na konfesiju izjasnjavaju Bosnjacima ali je vecina smatrala da je to nerealna opcija i da to moze izazvati kontraefekat, tako da se danas samo Bosnjaci muslimani identifikuju s tim nacionalnim imenom
-
biscanka84
zzzzz wrote:Maksime, za vecinu Bosnjaka je himna "Jedna si jedina" a zastava su ljiljani.
Bosnjaci su se tada izjasnjavali turcima,ako ne vjerujes raspitaj se
-
biscanka84
Pa da su oni dali Iraku onoliko dobro koje je Fatih dao Bosni-sto da ne? ali nazalost nisuMaksim wrote:Bosnjaci su postavili spomenik covjeku koji je srusio drzavnost BiH i tada zapecatio sudbinu propasti BiH. Od 1463. godine do danas BiH nema rijesen status. To je imala samo pola stoljeca u Jugoslaviji i bila je nada da ce BiH opstati kao takva van SFRJ, jer nazalost vecina nasih sugradjana nije htjela SFRJ, bez obzira na to sto smo imali sigurnost na svim poljima zivota i bitno mjesto na svjetskoj politickoj sceni.biscanka84 wrote:I oni preuzeli vjeru,imena?krkanko wrote: Eto Maksim je sve rekao, a ja cu samo dodati na ovaj boldirani dio, da su to preuzeli i Srbi, cak i Hrvati, dakle ne samo Bosnjaci.mi za razliku opd njih imamo dobro misljenje o osmanlijama pa cak imamo i spomenik sultanu Fatihu
Da se vratim na tvoju frazu: Fatih je bio osvajac Bosne. Mozda bi Iracani trebali posaviti spomenik George Bushu ili Libanci Arielu Sharonu ili Ehudu Olmertu....
Bosnjaci su se smatrali dijelom tog carstva,i bili su dio tog carstva.Mozda nisu na pocetku ali kad su primili islam tad je bila druga prica
-
Maksim
Nisi razumio o cemu govorim. Tema je Reis Ceric i njegov poziv na isticanje bosnjackih grbova, tako da tvoje skretanje na osjetljivost kada se prasina digne kad Bosnjaci traze malo vise neovisnosti (od Bosne vjerojatnoKel'Thalas wrote:Jao,maxime izvini što smo muslimani ... Da bošnjaci jesu preuzeli elemente orijentalnoislamske kulture al mi po geoantropološkoj definiciji i po jeziku smo "domaćini" na ovoj zemlji i nismo strani antielementi što velikosrpska i velikohrvatska propaganda na sav glas protura.Hrvati i Srbi su slaveni ko je njima umetnuo krščanstvo i cielu nacionalnu kulturu i čija tuđinska obličja su oni poprimili,ako ćemo biti historijski dosljedni i pravedni?Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.
Šta fali prisvajanju od istoka onog što valja(kultura,hrana,muzika).Ništa,kao što je pozitivno uzeti od Zapada one pozitiivne i progresivne stvari.
Problem je što ljudima smeta kad se bošnjaci drznu i pokušaju biti 'malo više bošnjaci' a to se refleksira kroz isticanje bosanske zastave sa ljiljanima,
čuvanja i promoviranja bosanske državnosti i historije što je velika boljka i zagrebu i beogradu,jer oni smatraju da mi nikada nismo ni postojali i da su bosanski banovi i kraljevi bili il srbi il hrvati (gluho bilo,ja neuke stupidarije).
Da ne govorim o tome kako smeta kad bošnjaci pokušaji biti 'malo više muslimani'.Mada sonu stranu nikada nije falilio ni vjerskog fanatizma a bogam ni fašizma.
Kad se bošnjaci drznu onda progovaraju portparoli kolektivne svijesti i upozorajavaju kako bošnjaci to ne bi trebali raditi jer to animira jaču tendenciju bosnaske podijele.Zato bošnjaci trebaju prostirati svoja leđa i dalje biti bezlični da se ne bi naše komšije ne do Bog naježile.
Ljudi Bosna je podijeljena,otvorite oči,dijelili su je većinom oni koji su šćeli načertanijske velikodržavne kraljevine i velikohrvatske pretenzije do Drine a pomali su prstiće umočili i neki 'naši' promovirajući nekakve 'zelene' avlija- države.Ali glavne struje podjele dolaze od z&b.
Jbo ga ti dosta nam je kompleksa iz one države i muslimana sa velikim 'M' to je najveća podvala i apsurd jer samo ideološki istrenirani i nepismeni ljudi oportunistički miješaju Vjeru i Naciju.Kako bi izgledali pravoslavni il katolici sa velikim P iki K.Smiješno!
A to da je Tvrtko mazno ljiljane od Ladislava,to možeš okačit o rep Srećku Đaji i njegovim satelitima po Bosni.Što ti ne bi malo presto isčitavati tuđinske povjesne konstelacije i viđenja bosne.Slabo mi demonstriraš bosanstvo Maxime jer se ono,kod tebe,očigledno svodi na turkofobiju i blagu islamofobiju.
Bosanski Hrvati su imali najjacu svijest odanosti Bosni i nema nikakvog temeljnog historijskog argumenta koji bi npr. mogao potvrdidi hrvatsku svijest u njima prije 19. stoljeca.
Ja nisam rekao da je lose sto su Bosnjaci poprimali dosta tog u kulturi od Turaka, evo upravo dok sjedim ovdje i pisem jedem burek koji mi je mati jucer napravila a i burek potjece od Turaka. Radi se o tome, da Bosnjaci nemaju skoro nista svog, nego su sve poprimali od Turaka. Makar bi trebali imati neku paralelu, ali nista. Kazes Islam ne gaji nacionalnost kao krscanstvo. Ne znam, Albanci npr. to itekako gaje ili Turci koji svojoj djeci nadijevaju iskljucivo turska narodna imena.
Ljiljani ili Fleur-de-Lys su uopce prisutni u evropskoj heraldici i s time ne bi bilo cudno da je Kotromanic grb preuzeo od Ladislava Napuljskog a to zbilja jeste.
-
Maksim
To nije bila prvobitna ideja i borba Adilbega Zulfikarpasica (covjek voli da se zove beg). Taj covjek je u jednom interviewu za FTV rekao da su Bogumili bili muslimani a u Turskoj se prije dvije godine uoci Eurovizije u turskim medijima hvalio da njegovi preco potjecu iz Turske.zzzzz wrote:Maksime, za vecinu Bosnjaka je himna "Jedna si jedina" a zastava su ljiljani.
Evo ti link gdje mozes citati tko je stvarao Bosnjacku naciju: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32368
-
krkanko
Ti nisi daleko od istine kad kazes da su Bosnjaci kulturno skoro sve preuzeli od Turaka. Nosnja, vjera, kuhinja, elementi u muzici i stosta.
I oni preuzeli vjeru,imena?mi za razliku opd njih imamo dobro misljenje o osmanlijama pa cak imamo i spomenik sultanu Fatihu
@biscanko nisu vjeru, ali sve ostalo jesu, jel citas, govorilo se o kulturi, a ne vjeri, a tvoja druga stvar da su se Bosnjaci nazivali Turcima, bogati ne provaljuj se, ne znam samo gdje izvlacis te informacije, ocigledno od ''babe reisa''.