Bošnjački osnovci u RS-u
-
seldzuk
#1 Bošnjački osnovci u RS-u
Prošle godine je ime Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici promijenjeno u Osnovna škola "Srebrenica". Na insistiranje roditelja i javnosti. Taj događaj je ličio na promjenu odnosa prema povratnicima.
Međutim, dešavanja ove godine u Konjević Polju, Vrbanjcima i Kravici pokazuju da su imena škola samo vrh ledenog brijega u odnosu vlasti RS prema djeci bošnjačkih povratnika.
Broj roditelja Bošnjaka u upravnim odborima škola, uslovi u školama, broj zaposlenih Bošnjaka u školama krcatim bošnjačkom djecom, odsustvo izučavanja bosanskog jezika, izučavanje nekih predmeta na čudne načine(na času geografije se govori djeci da se BiH sastoji od Srbije i FBiH).
http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmanovi ... /130916078
Međutim, dešavanja ove godine u Konjević Polju, Vrbanjcima i Kravici pokazuju da su imena škola samo vrh ledenog brijega u odnosu vlasti RS prema djeci bošnjačkih povratnika.
Broj roditelja Bošnjaka u upravnim odborima škola, uslovi u školama, broj zaposlenih Bošnjaka u školama krcatim bošnjačkom djecom, odsustvo izučavanja bosanskog jezika, izučavanje nekih predmeta na čudne načine(na času geografije se govori djeci da se BiH sastoji od Srbije i FBiH).
http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmanovi ... /130916078
Last edited by seldzuk on 16/09/2013 18:54, edited 3 times in total.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#2 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Toliko je u zemlju ušlo donacija da smo mogli imati svoje škole na svakom koraku. Stalno mantraju ''Bitno je biti Bošnjak'', a kriminalne psihopate ne zanima kako ćemo kao narod biti Bošnjaci ako su svojim kriminalom opustošili državu BiH, a vlastiti narod gurnuli u agoniju siromaštva, bez osnovnih uvjeta za život. Ne razmišljaju da siromaštvo vodi u kufr/nevjerovanje, a zna se ko je pokrao Bošnjake i napravio ih siromašnima. Zbog korupcije i kriminala u vlastitim redovima Bošnjaci nemaju svojih škola. Od onolikih silnih donacija i miliona KM koje su došle u našu zemlju, za ovo 20 godina u Konjević polju su mogli napraviti deset škola za Bošnjake i dovesti profesore sa Oxforda.
Last edited by antimobbing on 16/09/2013 14:11, edited 4 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
kad sam vidio ko je napisao odgovor znao sam da će sadržavati riječ psihopate 
podrška povratnicima
podrška povratnicima
- Paranoid
#4 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Profulo si temu... to što pišeš si trebao napisati na temi o SDA..navikli smo, samo još da skontamo da li uopšte neko čita..antimobbing wrote:Toliko je u zemlju ušlo donacija da smo mogli imati svoje škole na svakom koraku. Stalno mantraju ''Bitno je biti Bošnjak'', a kriminalne psihopate ne zanima kako ćemo kao narod biti Bošnjaci ako su svojim kriminalom opustošili državu BiH, a vlastiti narod gurnuli u agoniju siromaštva, bez osnovnih uvjeta za život. Ne razmišljaju da siromaštvo vodi u kufr/nevjerovanje, a zna se ko je pokrao Bošnjake i napravio ih siromašnima?
Jbt. ..antimob, meni se čini da ti kad digneš kamen, ispod vidiš da piše "Bitno je biti Bošnjak"...Pa popusti ba jarane malo s tim, jer čovjek je otvorio temu koja nema veze sa tzv "kampanjom" koju vidiš i kad ugasiš fenjer..
-
oglo
#5 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
apsolutna podrska roditeljima u RS-u za predmete,ali hajmo biti dosljedni pa vidjeti koliko u ostalim djelovima BIH ima nacionalnih predmeta tamo gdje su drugi narodi vecina i gdje vlada druga politika,i isto treba omoguciti ove predmete.Jednako kao vjeronauku koja je ne treba bit obavezna ali da je ima za sve konfesije a ne samo jednu.
Last edited by oglo on 16/09/2013 14:17, edited 1 time in total.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#6 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Htio sam samo reći ''Bitno je biti ekonomski i financijski jak Bošnjak'' ne ''Siromašni Bošnjak'' ali vladajuća elita je organizirali privatne škole, fakultete i normalne uvjete samo za normalan život 2% Bošnjačke kvazi-elite, dok u isto vrijeme 98% Bošnjaka poput ovih iz Konjević polja za kvazi-elitu kao da uopće ne postoji osim kad su izbori. Ponavljam, u BiH je ušlo na milijarde KM donacija da smo mogli imati svoje škole na svakom koraku ali psihopatima bez normalnih ljudskih osjećanja kao što su grižnja savjesti, empatija i suosjećanje prema vlastitom narodu nije uopće bitna Bošnjačka sirotinja iz Konjević polja već im je važnije izgrađivati elitna naselja po Poljinama i praviti privatne škole i fakultete za 2% Bošnjačke kvazi-elite.Paranoid wrote:Profulo si temu... to što pišeš si trebao napisati na temi o SDA..navikli smo, samo još da skontamo da li uopšte neko čita..antimobbing wrote:Toliko je u zemlju ušlo donacija da smo mogli imati svoje škole na svakom koraku. Stalno mantraju ''Bitno je biti Bošnjak'', a kriminalne psihopate ne zanima kako ćemo kao narod biti Bošnjaci ako su svojim kriminalom opustošili državu BiH, a vlastiti narod gurnuli u agoniju siromaštva, bez osnovnih uvjeta za život. Ne razmišljaju da siromaštvo vodi u kufr/nevjerovanje, a zna se ko je pokrao Bošnjake i napravio ih siromašnima?
Jbt. ..antimob, meni se čini da ti kad digneš kamen, ispod vidiš da piše "Bitno je biti Bošnjak"...Pa popusti ba jarane malo s tim, jer čovjek je otvorio temu koja nema veze sa tzv "kampanjom" koju vidiš i kad ugasiš fenjer..
Last edited by antimobbing on 16/09/2013 14:23, edited 1 time in total.
- Paranoid
#7 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Nisu samo Bošnjaci pravili privatne škole i univerzitete,...al s tom diplomo mogu qrcu svirat. Nek proba napravit nostrifikaciju u EU i vidjeće koliko vrijedi...antimobbing wrote:Htio sam samo reći ''Bitno je biti ekonomski i financijski jak Bošnjak'' ne ''Siromašni Bošnjak'' ali vladajuća elita je organizirali privatne škole, fakultete i normalne uvjete samo za normalan život 2% Bošnjačke kvazi-elite, dok u isto vrijeme 98% Bošnjaka poput ovih iz Konjević polja za kvazi-elitu kao da uopće ne postoji osim kad su izbori.Paranoid wrote:Profulo si temu... to što pišeš si trebao napisati na temi o SDA..navikli smo, samo još da skontamo da li uopšte neko čita..antimobbing wrote:Toliko je u zemlju ušlo donacija da smo mogli imati svoje škole na svakom koraku. Stalno mantraju ''Bitno je biti Bošnjak'', a kriminalne psihopate ne zanima kako ćemo kao narod biti Bošnjaci ako su svojim kriminalom opustošili državu BiH, a vlastiti narod gurnuli u agoniju siromaštva, bez osnovnih uvjeta za život. Ne razmišljaju da siromaštvo vodi u kufr/nevjerovanje, a zna se ko je pokrao Bošnjake i napravio ih siromašnima?
Nego, ovde se ipak radi o djeci kojoj su ugrožena prava i čiji problemi mogu pokrenuti lavinu...
- antimobbing
#8 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Koji je po tebi ''glavni uzrok'' što su im ugrožena prava?
- Paranoid
#9 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
SANU i SPC ideologija !antimobbing wrote:Koji je po tebi ''glavni uzrok'' što su im ugrožena prava?
-
seldzuk
#10 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Apsolutno se slažem. Samo se meni čini da srpski političari BiH doživljavaju na način: "Kad treba trošiti državne pare na koješta što svakako nećemo dogovoriti, tu smo. Da trošimo pare "naše uvažene republike" na tamo nekakve Bošnjake povratnike, ne dolazi uobzir. Dovoljno im je što ih nismo pobili kad su se vratili."oglo wrote:apsolutna podrska roditeljima u RS-u za predmete,ali hajmo biti dosljedni pa vidjeti koliko u ostalim djelovima BIH ima nacionalnih predmeta tamo gdje su drugi narodi vecina i gdje vlada druga politika,i isto treba omoguciti ove predmete.Jednako kao vjeronauku koja je ne treba bit obavezna ali da je ima za sve konfesije a ne samo jednu.
Baš me interesuju podaci o povratnicima Srbima u Federaciju, ali nešto čisto sumnjam da su u ovakvoj situaciji kao Bošnjaci u RS.
U Drvaru su ipak u boljoj poziciji:
- antimobbing
#11 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
To je samo posljedica nije uzrok! Gdje je ideologija Bošnjaka? Kako je svijeta i vijeka niti jedan narod nije u potpunosti uništen i nastradao od neprijatelja izvana već samo od unutrašnjeg vlastitog psiho-patološkog ljudskog resursa koji ga je vodio. Najveći neprijatelj Bošnjaka je neobrazovanost iz koje proizlazi ovolika primitivnost. Roditelji iz Konjević polja su danas otišli da traže rješenje za svoja osnovna elementarna ljudska prava od ljudi koji već 20 godina samo generiraju probleme, što je apsurd. Ništa im neće rješiti, osim novih ubleha i prosipanja iz šupljeg u prazno jer u tome su eksperti, kao što se može vidjeti iz priloženog ...Paranoid wrote:SANU i SPC ideologija !antimobbing wrote:Koji je po tebi ''glavni uzrok'' što su im ugrožena prava?
Tipove poput Adilovića ne zanima kako pronaći novac i napraviti školu u Konjević polju za Bošnjačku sirotinju već samo kako se što bolje ugraditi ili naštimati povoljne milionske kredite od Razvojne Banke za tajkune poput Selimovića.http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmanovi ... /130916078
Ministar Osmanović uputio je protestno pismo Uredu visokog predstavnika u BiH, ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Misiji OSCE-a, predstavništvu UNHCR-a, UNICEF-u, Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH i Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH, kojim je ukazao na aktuelna dešavanja i probleme s kojima se suočavaju djeca bošnjačke nacionalnosti u RS-u.
Adilović za sirotinju ima patološke laži, lažna obećanja, šuplju i ublehe u vidu protestnih pisama u kojima će on upoznati strane organizacije o stvarima koje oni znaju bolje od njega.
- Paranoid
#12 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
antimob..ti si meni potpuno isti kao onaj student koji je naučio sve o leptirovima, a dobio pitanje o slonovima..i onda kreneš sa "slon je najveća životinja, a na njega često sleti leptir.. i onda raspališ po leptirovima..antimobbing wrote:To je samo posljedica nije uzrok! Gdje je ideologija Bošnjaka? Kako je svijeta i vijeka niti jedan narod nije u potpunosti uništen i nastradao od neprijatelja izvana već samo od unutrašnjeg vlastitog psiho-patološkog ljudskog resursa koji ga je vodio. Najveći neprijatelj Bošnjaka je neobrazovanost iz koje proizlazi ovolika primitivnost. Roditelji iz Konjević polja su danas otišli da traže rješenje za svoja osnovna elementarna ljudska prava od ljudi koji već 20 godina samo generiraju probleme, što je apsurd. Ništa im neće rješiti, osim novih ubleha i prosipanja iz šupljeg u prazno jer u tome su eksperti, kao što se može vidjeti iz priloženog ...Paranoid wrote:SANU i SPC ideologija !antimobbing wrote:Koji je po tebi ''glavni uzrok'' što su im ugrožena prava?Tipove poput Adilovića ne zanima kako pronaći novac i napraviti školu u Konjević polju za Bošnjačku sirotinju već samo kako se što bolje ugraditi ili naštimati povoljne milionske kredite od Razvojne Banke za tajkune poput Selimovića.http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmanovi ... /130916078
Ministar Osmanović uputio je protestno pismo Uredu visokog predstavnika u BiH, ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Misiji OSCE-a, predstavništvu UNHCR-a, UNICEF-u, Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH i Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH, kojim je ukazao na aktuelna dešavanja i probleme s kojima se suočavaju djeca bošnjačke nacionalnosti u RS-u.
Adilović za sirotinju ima patološke laži, lažna obećanja, šuplju i ublehe u vidu protestnih pisama u kojima će on upoznati strane organizacije o stvarima koje oni znaju bolje od njega.
rekoh ti bolan...na konkretnom sučaju nema nikakve veze Bošnjačka politika, RB, Selimovići pa ni SDA..
Na ovom slučaju jedino što može uraditi nešto konkretno je akcija "1 mart"..
- antimobbing
#13 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Izvini ali veoma griješiš. Kakve veze sa ovim ima jedna samo-finacirajuća nezavisna organizacija ''1 Mart''?
Jeli ''1 Mart'' treba da radi posao koji treba i mora raditi Vlast koju mi BiH građani, poreski PDV obveznici svaki dan financiramo plaćajući razno-razne poreze kao što je 17% PDV harača?
Opet ponavljam, najveći neprijatelj Bošnjaka je neobrazovanost iz koje proizlazi ovolika primitivnost.
Jeli ''1 Mart'' treba da radi posao koji treba i mora raditi Vlast koju mi BiH građani, poreski PDV obveznici svaki dan financiramo plaćajući razno-razne poreze kao što je 17% PDV harača?
Opet ponavljam, najveći neprijatelj Bošnjaka je neobrazovanost iz koje proizlazi ovolika primitivnost.
-
seldzuk
#14 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Kad ste već spomenuli 1. mart, evo im sajta: http://www.prvimart.ba/. Najbolji izvor informacija na ovu temu.
-
Basvod
#15 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
A dvije skole pod jednim krovom?
Ne bi bilo ovakvih problema.
Ne bi bilo ovakvih problema.
- travnik
#16 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
1. Obvezno uvesti nacionalnu grupu predmeta. Ne samo u Konjević Polje, već i u druga mjesta u RS-u, kao i u FBiH, gdje toga nema.
2. Nacionalna struktura je zapanjujuća. Međutim, mislim da je više-manje takva u skoro cijeloj BiH. To je višegodišnji problem uzrokovan kombinacijom segregacije i stranačke podobnosti.
2. Nacionalna struktura je zapanjujuća. Međutim, mislim da je više-manje takva u skoro cijeloj BiH. To je višegodišnji problem uzrokovan kombinacijom segregacije i stranačke podobnosti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
kako da uvedes nacionalnu grupu predmeta za manjinu? o ovome sam razmisljao i mislim da je nemoguce.. ili kompletna odvojenost ili stanje kakvo jestetravnik wrote:1. Obvezno uvesti nacionalnu grupu predmeta. Ne samo u Konjević Polje, već i u druga mjesta u RS-u, kao i u FBiH, gdje toga nema.
-
Scopio
#18 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Zato je Katolička crkva počela praviti KŠC-ove u mjestima gdje su hrvati manjina, kako bi dobili obrazovanje na svom jeziku.
Prvih godina KŠC su se financirali isključivo od donacija iz katoličkih zemalja da bi kasnije prešli na kantonalne budzete... fino lagano... tako je mogla i Islamska zajednica!
Inače, najveći otpor u gradnji KŠC je bio u Banja Luci i to od Dodika, da KŠC nije imao podršku tadašnjeg banjalučkog gradonačelnika i predsjednika RH nikad nebi bio izgrađen...
Inače mislim da je ovo uvođenje nacionalne grupe predmeta čista glupost, znači djeca će se odvajati na jeziku, pvijesti, geografiji, glazbenom i vjeronauku... aj sad vi u takvoj školi pokušajte napraviti dnevni raspored ako škola ima 15 učionica i deset razreda!
Meni je logičnije ponuditi znači, nastava se odvija u toj i toj školi na tom i tom jeziku... a predemte tipa povijest uskladiti... znači da djeca uče isto gradivo ali na tri jezika a na tri različita gradiva...
Prvih godina KŠC su se financirali isključivo od donacija iz katoličkih zemalja da bi kasnije prešli na kantonalne budzete... fino lagano... tako je mogla i Islamska zajednica!
Inače, najveći otpor u gradnji KŠC je bio u Banja Luci i to od Dodika, da KŠC nije imao podršku tadašnjeg banjalučkog gradonačelnika i predsjednika RH nikad nebi bio izgrađen...
Inače mislim da je ovo uvođenje nacionalne grupe predmeta čista glupost, znači djeca će se odvajati na jeziku, pvijesti, geografiji, glazbenom i vjeronauku... aj sad vi u takvoj školi pokušajte napraviti dnevni raspored ako škola ima 15 učionica i deset razreda!
Meni je logičnije ponuditi znači, nastava se odvija u toj i toj školi na tom i tom jeziku... a predemte tipa povijest uskladiti... znači da djeca uče isto gradivo ali na tri jezika a na tri različita gradiva...
- DoZeN
#19 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Bosnjacima treba dati ta prava u RS,kada se nesto slicno dodjeli Srbima u FBIH, je Pejanovicima,Divjakima itd,nego onima koji postuju cirilicu,srpski istoriju i vjeru.
- cyprus
#20 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Nadam se da će roditelji ustrajat u svojoj borbi... ovo je jedini način da se počne uspostavljat ravnopravnost naroda na svakom pedlju BiH...
- Vares City
#21 Re: Podrška učenicima i roditeljima Bošnjacima u RS-u
Paranoid wrote:SANU i SPC ideologija !antimobbing wrote:Koji je po tebi ''glavni uzrok'' što su im ugrožena prava?
-
barpy
#22 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Izgleda opet Srbi ugrozeni, jadna srpska nejac ugrozena. Nego da te pitam, jel znas koliko Srba u Federaciji radi u opcinama, policiji, medijima na radio i tv, koliko Bosnjaka radi na PTPC?! koliko Srba nastavnika radi u osnovnim i srednjim skolama recimo u Sarajevu i Tuzli a koliko Bosnjaka u skolama u manjem bh entitetu, recimo u Banja Luci i Bijeljini, koliko Srba profesora radi na Sarajevskom univerzitetu a koliko Bosnjaka na Banjaluckom univerzitetu?!DoZeN wrote:Bosnjacima treba dati ta prava u RS,kada se nesto slicno dodjeli Srbima u FBIH, je Pejanovicima,Divjakima itd,nego onima koji postuju cirilicu,srpski istoriju i vjeru.
- travnik
#23 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Konstitutivni narodi nisu manjina. Kako? Jednostavno tamo gdje ima određen broj učenika malobrojnijeg naroda, organizirati nastavu kroz nacionalnu grupu predmeta. Nije moguće očekivati da će se za jednog učenika to omogućiti, ali gdje brojnost veća, to bi trebala biti obveza. Mislim da je lakše uvesti i organizirati rad kroz nacionalnu grupu predmeta, nego kroz potpunu odvojenost.mk ultra wrote:kako da uvedes nacionalnu grupu predmeta za manjinu? o ovome sam razmisljao i mislim da je nemoguce.. ili kompletna odvojenost ili stanje kakvo jestetravnik wrote:1. Obvezno uvesti nacionalnu grupu predmeta. Ne samo u Konjević Polje, već i u druga mjesta u RS-u, kao i u FBiH, gdje toga nema.
- antimobbing
#24 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Tako rade i bore se za svoj narod normalni i obrazovani ljudi. Islamska zajednica nije mogla ništa uraditi jer na čelu ove izuzetno važne Institucije za Bošnjake dugih dvadeset godina se nalazio duševni mrtvac i patološki lažov Cerić koji u svome tamnom biću nema normalnih ljudskih osjećanja kao što je grižnja savjesti i empatija. Također, naši Bošnjački lideri i duševni mrtvaci bez normalnih ljudskih osjećanja kao što je grižnja savjesti i suosjećanje prema vlastitom narodu, samo znaju praviti sebi nadgrobne spomenike u vidu kućetina po Poljinama ili megalomanskih tržnih centara na Marin dvoru, koji će poslije njihove smrti svjedočiti da su na ovim prostorima živjeli zulumćari i potomci graditelja piramida. Ne zna primitivizam šta je minimalizam, kod primitivaca samo postoji konstantna glad i megalomanija. Zbog toga Bošnjaci danas i nemaju svojih škola niti adekvatnog obrazovanja osim 2% kriminalne i povlaštene kvazi-elite. Bliskoistočnom robovskom mentalitetu i ne trebaju obrazovani slobodnomisleći Bošnjaci već upravo ovakav neobrazovan i primitivan narod kao što smo sada, da bi nas mogli što lakše eksploatirati.Scopio wrote:Zato je Katolička crkva počela praviti KŠC-ove u mjestima gdje su hrvati manjina, kako bi dobili obrazovanje na svom jeziku.
- torcida
#25 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Predpostavljam da si pod manjinama mislio na Rome?mk ultra wrote:kako da uvedes nacionalnu grupu predmeta za manjinu? o ovome sam razmisljao i mislim da je nemoguce.. ili kompletna odvojenost ili stanje kakvo jestetravnik wrote:1. Obvezno uvesti nacionalnu grupu predmeta. Ne samo u Konjević Polje, već i u druga mjesta u RS-u, kao i u FBiH, gdje toga nema.
A ako preferiraš (ili sugeriraš) na odvojenost kao izlaz iz problema, onda...ne vidiš ništa sporno niti u dvije škole pod istim krovom?