Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
realno,hrvat sam i ja,usred sarajeva pa mislim kako je tema bezveze i općenito priča na ovakav način,čuj treba biti bošnjački nacionalista da bi opstao blablabla,ako su u nekim drugim sredinama BiH primitivni,sarajevo je zadnje mjesto gdje bi tako trebalo biti,a ako je nacionalizam jedini način da se ''opstane'',nije pokretaču teme i njegovim istomišljenicima lako u životu definitivno
Pa cekaj ptkud sad ovoliko hrvata u sarajevu, zar vi niste bosanci i hercegovci?? Ili jeste samo onda kad treba bosnjacima reci da ne njeguju bosnjastvo nego neko srboslovenstvo tj bosanstvo. P.S. Da bosnjacki nacionalizam nije poguban za druge dovoljan ste dokaz vas dvojica koji se i dalje ponosite svojim hrvatstvom, zasto nama sporite i kazete da je opasno njegovati bosnjastvo pa da i mi jednog dana ponosno i u jednom glasu kazemo da smo bosnjaci.
nisam ja toliko napaćen time kao što ste vi očito,mogu komotno i kinez bit' što se mene tiče.ako je tebi ponos vlastitom vjerom/identiteom/nacionalnom pripadnošću jednako nacionalizam,i dalje mislim da ti/vam nije lako u životu definitivno.
PS: Hrvat sam rekao jer zivim tamo,studiram ovdje,iako je cijela familija iz BiH,ja rođen ovdje,i dajem si za pravo da se zovem hrvatom bosancem,bosanskim hrvatom kako već.Priča o ''bosancima i hercegovcima'' je došla iz ''bošnjačkih'' krugova kao odgovor tzv. ''normalnih'' ljudi na fašiste u raznim dijelovima BiH,tipa mi bosanci i hercegovci nismo fašisti nama ništa nije bitno,a samim nazivanjem ''bosanci i hercegovci'' se se.ete na stotinama godina dugu povijest bosne i hercegovine,jer se bosanac i hercegovac realno može nazvati svakoga ko u BiH živi...
pino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
realno,hrvat sam i ja,usred sarajeva pa mislim kako je tema bezveze i općenito priča na ovakav način,čuj treba biti bošnjački nacionalista da bi opstao blablabla,ako su u nekim drugim sredinama BiH primitivni,sarajevo je zadnje mjesto gdje bi tako trebalo biti,a ako je nacionalizam jedini način da se ''opstane'',nije pokretaču teme i njegovim istomišljenicima lako u životu definitivno
Pa cekaj ptkud sad ovoliko hrvata u sarajevu, zar vi niste bosanci i hercegovci?? Ili jeste samo onda kad treba bosnjacima reci da ne njeguju bosnjastvo nego neko srboslovenstvo tj bosanstvo. P.S. Da bosnjacki nacionalizam nije poguban za druge dovoljan ste dokaz vas dvojica koji se i dalje ponosite svojim hrvatstvom, zasto nama sporite i kazete da je opasno njegovati bosnjastvo pa da i mi jednog dana ponosno i u jednom glasu kazemo da smo bosnjaci.
Odlično je to što si ti Bošnjak. Problematična je ideja da samo Bošnjaci imaju pravo na BiH, odnosno da Srbi i Hrvati ne bi trebali biti ravnopravni. Kad to ustvrdiš, spustiš se na nivo onih koji kažu da su Bošnjaci poturice.
Pa cekaj ptkud sad ovoliko hrvata u sarajevu, zar vi niste bosanci i hercegovci?? Ili jeste samo onda kad treba bosnjacima reci da ne njeguju bosnjastvo nego neko srboslovenstvo tj bosanstvo. P.S. Da bosnjacki nacionalizam nije poguban za druge dovoljan ste dokaz vas dvojica koji se i dalje ponosite svojim hrvatstvom, zasto nama sporite i kazete da je opasno njegovati bosnjastvo pa da i mi jednog dana ponosno i u jednom glasu kazemo da smo bosnjaci.[/quote]
Odlično je to što si ti Bošnjak. Problematična je ideja da samo Bošnjaci imaju pravo na BiH, odnosno da Srbi i Hrvati ne bi trebali biti ravnopravni. Kad to ustvrdiš, spustiš se na nivo onih koji kažu da su Bošnjaci poturice.[/quote]
Skijas, cekaj bolan malo, pa ti prije tri posta napises da su bosnjaci hrvati poturice a sad pises o nekoj toleranciji bosnjaka, pa o cemu pricas covjece jesi li svjestan koliko si vidljivo licemjeran. Znam ja takve poput tebe, ali se barem pokusajte kamuflirati bosanstvom ovim naivnim bosnjacima kojima je problem bosnjacki nacionalizam a ne neko ko zivi radi u sarajevu a svoje komsije bosnjeke smatra poturicama
slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugih
nego samo ocuvanje bosnjackog identiteta i ocuvanje bosnjackog naroda od nestanka
to sto neko koristi nacionalizam u koristi mrznje ne znaci da je svaki nacionalizam takav
To je ista retorika kojom su se "pokrivali" velikosrpski nacionalisti. Niko neće napisati kako treba silovati i paliti, ali da treba ograničiti drugima prava, kao što to vas dvojica predlažete transformacijom BiH u državu Bošnjaka (u kojoj Srbi i Hrvati ne bi bili konstitutivni), nešto slično je SANU već propagirala.
jel bosnjaci imaju svoju nacionalnu drzavu? ne
jel srbi imaju? da
jel hrvati imaju? da
Jao glupe analogije, nevjerovatno. Rastu li kruške samo u Kruševcu ? Ima li jagoda samo u Jagodini ? To što se naše susjedne zemlje zovu Srbija i Hrvatska nema veze sa činjenicom da je domovina bosanskohercegovačkih Srba i bosanskohercegovačkih Hrvata ustvari Bosna i Hercegovina. To što su nacionalisti u srpskom i hrvatskom narodu nametnuli laž o maticama kao istinu, nije razlog da i ti to prihvataš.
ako cemo tako daj prvo da se bosnjacima dozvoli konstitutivnost u hrvatskoj, crnoj gori i srbiji...
To su odvojene teme. Nećeš se za prava Bošnjaka u Hrvatskoj boriti preko mojih leđa, ovo je moja zemlja koliko i tvoja pa idi u Zagreb i protestuj ako imaš s njima problema.
ja cu se boriti za bosnjacku drzavu i moram reci da mi je izuzetno drago kada vidim koliko se nasa omladina pocinje buditi sto se bosnjastva tice. nikad vise omladinskih grupa koji su desno orijentisani nije bilo nego sada, a i svakim danom se povecava broj grupa tako i clanova
za nekih desetak do dvadeset godina bosnjaci ce oblikovati svoju nacionalnu svijest i nadam se samo da cemo zajedno usmjeriti svoju energiju u ostvarenje napokon nase republike BiH
a jedna od faktora koji nam ide na ruku je upravo izjasnjavanje "bosanskih hrvata" hrvatima i isto tako vazi i za srbe. njihovo vezivanje za maticu hrvatsku i srbiju stvaraju upravo takvu sliku da je BiH bosnjacka
Kako neko moze zagovarati nacionalizam kad je u toliko isti pogresan i neshvatljiv. Jedini " nacionalizam " za podrzati je Bosanski " nacionalizam ", a i on pod uslovom da se rijeci " nacionalizam " shvati kao teznja nacionalnom jedinstvu i nacionalnom suverenitetu koji bi ukljucivao sve na teritoriji BiH.
dimenzija12 wrote:ti imas svoje misljenje, ja svoje
ja cu se boriti za bosnjacku drzavu i moram reci da mi je izuzetno drago kada vidim koliko se nasa omladina pocinje buditi sto se bosnjastva tice. nikad vise omladinskih grupa koji su desno orijentisani nije bilo nego sada, a i svakim danom se povecava broj grupa tako i clanova
za nekih desetak do dvadeset godina bosnjaci ce oblikovati svoju nacionalnu svijest i nadam se samo da cemo zajedno usmjeriti svoju energiju u ostvarenje napokon nase republike BiH
Revolucionar ★ wrote:Kako neko moze zagovarati nacionalizam kad je u toliko isti pogresan i neshvatljiv. Jedini " nacionalizam " za podrzati je Bosanski " nacionalizam ", a i on pod uslovom da se rijeci " nacionalizam " shvati kao teznja nacionalnom jedinstvu i nacionalnom suverenitetu koji bi ukljucivao sve na teritoriji BiH.
sta je to nego bosnjacki nacionalizam sto si opisao?
Revolucionar ★ wrote:Kako neko moze zagovarati nacionalizam kad je u toliko isti pogresan i neshvatljiv. Jedini " nacionalizam " za podrzati je Bosanski " nacionalizam ", a i on pod uslovom da se rijeci " nacionalizam " shvati kao teznja nacionalnom jedinstvu i nacionalnom suverenitetu koji bi ukljucivao sve na teritoriji BiH.
To sto ti pises nije nista drugo nego yugoslovenizam odnosno velikosrpski hegemonizam.
To neko bosanstvo propagiraj u sirokom brijegu palama sokocu a ja cu medju bosnjacima propagirat bosnjastvo..
Kad neki nacionalista ovdje predloži odsjepljenje RS-a ovdje bude nazvan genocidašem i sl., doživi verbalni linč. Kada nacionalisti žele bošnjačku državu onda se tome suprostavi nekolicina koja nije oboljela od ove strašne bolesti.
kenny_ wrote: @Skijas -- Koliko god je handzar sanjalica hegemonisticke drzave, ti si gori od njega. A bice jos gori, vjeruj mi...
Prvo sto ti je u glavi jeste stara krscanska: oni su bili krscani prije, samo sto su vam nakon 19. st. isprali mozak pa mjesto krscana ili hriscana uvrstili hrvat i srbin... al eto ti znas najbolje...
A jedno cu ti reci, svi ti Bosnjaci jesu i Srbi iz Srbije, i Hrvati iz Hrvatske i Bosnjaci iz Bosne, kao sto su bos. Hrvati i Srbi i Bosnjaci....
Ali, najbitnije je da ti znas kako su drugi prije bili TI--- koja patoloska mrznja i idiostina... Ti i Hrvatusa... Ja sam mozda iz nekog od vise plemena, ali ti si brate gori od svakog Handzara...
Dobices svoju Herceg-Bosnu (produkt epike i begovskog zemljopisa, ali eto...), ne znam samo gdje ces onda skijat...
Pošto mi se čini da si korektan sagovornik, tebi ću se pravdati; ona paralela nije nešto iza čega stojim, ja ne tvrdim da su Bošnjaci poturice nego je primjer samo to, primjer. I dobro je da si nam se obojici suprotstavio.
pitam se samo kako zivjeti u SA i namjerno odgovarati na ovakav nacin, biti sagovornik ili sugovornik.
Ne mogu vjerovati. Prvi odgovor: ti si bio nekad JA - danas! A sad nisi ja, jer? -- hmmm
Uistinu, fra. Antun Knezevic nam je davno rekao da Bosna nije izmisljena zemlja, ali podijeljena, tacka. U njoj zive tri nacije koje ce se morati dogovoriti. A Dodik je dao slican odgovor kao ti, i zar ti nije jasno kakva reakcija na to slijedi... Reci cu jednostovano -- puk tamo i (v)amo, medjutim u sustini je bosanska nacija u potpunosti prevarena jer postoji i danas. Smijesno je kada ljudi vjeruju u citoscu naroda, a u Hrvatskoj uce kako je Nemec jedan od najpoznatijih Hrvata.
Jos nesto: Handzari su bili lazovi da bi izbjegli rat.....
cyprus wrote:Svaki nacionalist je potencijalni koljač... Da li će on to postat ili ne zavisi od okolnosti, ali ne i od njegove etničke pripadnosti...
svaki muskarac je potencijalni silovatlj jer ima cunu u gacama
skijash pasa cekam na odgovor
Ja nisam.
A ova tema čini mi se da opravdano tone ka ključu...
zbog cega?
jel se neko vrijedja? ne
jel se krse pravila? ne
tema je odlicna i mi bosnjaci imamo pravo da diskutujemo o nama samim i o nasoj drzavi.. najjaci su mi ovi kofol "postenjacine i demokrate", a cim im nije pravo odmah zivkaju moderatora po kljuc ili ban
pusti nas da diskutujemo u normalnom tonu, zabusivace naravno treba otkloniti
Zar je moguće da ste tako ograničeni... Pa zar nije očigledno da je ono nije Skijasevo mišljenje nego samo primjer tuđeg retrogradnog razmišljanja koje je iznio
A i ja sa svakim pišem na temi Odoh...
Last edited by cyprus on 14/10/2012 16:32, edited 1 time in total.
cyprus wrote:Zar je moguće da ste tako ograničeni... Pa zar nije očigledno da je ono nije Skijasevo mišljenje nego samo primjer tuđeg retrogradsnog razmišljanja koje je iznio
A i ja sa svakim pišem na temi Odoh...
ja to nisam tvrdio nego sam zelio cuti "iz njegovih usta"
Nije problem. U ovoj zemlji svi imaju pravo na mišljenje. Samo se nemoj ljutiti kada te vaše gluposti dočekam na volej kao i velikosrpski ili velikohrvatski šovinizam.
pino silvestre wrote:
potpisujem od rijeci do rijeci
Osnujte stranku. Hajde čik Ja imam na raspolaganju nekoliko stranaka koje s manje ili više dosljednosti propagiraju meni prihvatljive ideje, vi nemate pa izvolite i osnujte stranku da vas se podere.
cyprus wrote:Svaki nacionalist je potencijalni koljač... Da li će on to postat ili ne zavisi od okolnosti, ali ne i od njegove etničke pripadnosti...
svaki muskarac je potencijalni silovatlj jer ima cunu u gacama
skijash pasa cekam na odgovor
Ja nisam.
A ova tema čini mi se da opravdano tone ka ključu...
U svojoj drzavi sa pripadnicima svog naroda pricas o vitalnim stvarima za svoju naciju i ti bi to pod klju?? Pa nije ti ovo vrijeme informbiroa verbalnih delikata i golih otoka.. Uostalom sta ce na ovoj temi komunjare, jugonostalgicari hrvati i ini, u samoj temi je jasno za koga je predvidjena tema
Nije problem. U ovoj zemlji svi imaju pravo na mišljenje. Samo se nemoj ljutiti kada te vaše gluposti dočekam na volej kao i velikosrpski ili velikohrvatski šovinizam.
pino silvestre wrote:
potpisujem od rijeci do rijeci
Osnujte stranku. Hajde čik Ja imam na raspolaganju nekoliko stranaka koje s manje ili više dosljednosti propagiraju meni prihvatljive ideje, vi nemate pa izvolite i osnujte stranku da vas se podere.
moja politicka stranka je NATALITET i UNIVERZITET kao i ova buduca bosnjacka omladina. mnogo veca politicka stranka nego svi tvoji SDPovi, HDZovi i SDAovi
sta je to nego bosnjacki nacionalizam sto si opisao?
Bosnjacki neminovno iskljucuje sve ostale narode i narodnosti, ne mozes propagirat takvu ideologiju ocekujuci da ti se ostale narodnosti istoj prikljuce bez pobune, oruzanog sukoba ili sl. Bosanski je vec stavljanje svih narodnosti pod okrilje jednog naziva, ne mora to znacit nikakvo slabljenje identiteta. Zagovarajte vi nacionalnu politiku, nista bolje iz nje nece izaci ni kao iz ratnog doba.
Uostalom, pogledajte komentare ovih samoprozvanih "kvazi-bosnjaka " na temi, ko si ti molim te da meni zabranjujes pisati ako se osjecam kao jugonostalgicar, ko si ti da zabranjujes pisati hrvatu ili srbu. Dovoljno mi je u takvoj banalnoj stvari vidjeti da mrzite neosnovano. btW ja sam Bosnjak, tako se izjasnjavam i u zivotu, ali meni drugi ne smetaju. Vasa ogranicenost je samo temelj jos plice ideje nacionalizma
dimenzija12 wrote:mi bosnjaci imamo pravo da diskutujemo o nama samim i o nasoj drzavi..
Ne može se pričati o ukidanju statusa konstitutivnosti Srba i Hrvata i transformaciji BiH u isključivo bošnjačku državu. To je bolesno i predložiti a kamoli insistirati na takvom obliku šovinizma. Hoće Bošnjaci da se njihova djeca više ne zovu Elvis i Denis ? Svaka čast, poštujem. Jačajte bošnjaštvo. Ali priča o tom kako suživot nije moguć i da je multietnički koncept propao (kao što autor teme tvrdi), to je bošnjački šešeljizam.
trebamo raditi na bosnjackoj drzavi u suprotnosti nas nece ni biti. moramo prije svega osigurati nas opstanak
U Bosni i Hercegovini nije moguca ni nacionalna ni nadnacionalna drzava. Bosnjacima ne treba nacionalizam vec svijest o bosnjackoj naciji uz razumjevanje prirode drzave sa kojom se identificiraju. Trenutno u Bosnjaka postoji jedna vrsta reaktivnog nacionalizma koja nastaje kao produkt nacionalistickih poruka hrvatskih i srpskih politickih predstavnika, te stoga nije konstruktivnog karaktera vec omogucuje pomenutim predstavnicima da ga karakterisu kao unitaristicka i majorizirajuca nastojanja vecinske nacije.
Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.
Ili ipak nećemo jer su sve te teme ustvari širenje mržnje ?
Tvoja nebuloza da treba ukinuti konstitutivnost tri naroda a zalagati se za bošnjačku BiH jeste širenje mržnje i vodi oružanom sukobu.
Skijas ne zaboravi da je Bosna bila Velika Bosna i da se prosirila na Dalmaciju od Sibenika do Heregnovog u vrijeme Tvrtka. Hrvati iz Dalmacije ili na grancnim mjestima su mogi prelaziti na islam radi povlastica. Upamti da su Bosnaji autihtoni narod i preteca Bosanaca i Hercegovaca. Jednog dana dosao Ante Starcevic i svi kaotlici Bosanci se presvukose u Hrvate.
Skijaš wrote:
moja politicka stranka je NATALITET i UNIVERZITET kao i ova buduca bosnjacka omladina. mnogo veca politicka stranka nego svi tvoji SDPovi, HDZovi i SDAovi
Osnuj stranku junače. Džaba vam je po forumu tražiti budale koje će popiti taj otrov.