Bošnjacki nacionalizam
-
hAZNADAR
#1 Bošnjacki nacionalizam
Posto se cinjenica o tome provlaci na nekoliko tema, mislim da je red da o tome diskutujemo na jednoj - pa da se ostale teme ne trolaju vise time. Zamolio bih moderatore da dopuste temu o ovome - jer to je ipak danasnja realnost na nasoj politickoj sceni i po nekima i jedini odgovor na susjedne nacinalizme. Koliko je opravdan ili kolika je alternativa bosnjackom promoviranju multikulturalizma - vrijedi diskutovati.
Moje licno misljenje je da multikulturalizam kao ideja i svjetonazor u Bosnjaka poslije 17 god. dejtona i fijaska te ideje kod drugih vise nema alternativu. A jos manje je metod suprotstavljanja velikosrpskom nacionalizmu koja je najveca prijetnja Bosnjacima. Mislim da je bosnjacki nacionalizam jedino rjesenje prvo kao najbolji nacin da se postigne zajednistvo i homogenost, a drugo kao prihvatanje jedinih pravila igre a to je da nema kompromisa sa fasizmom - samo sila i nametanje svoga. Smatram da je ideja nacionalne drzave Bosnjaka realnost i to na duze staze - ni manje ni vise u avnojskim granicama BiH. Mislim da se samo nametanjem mozemo izvuci iz sve ocitije getoizacije.
Pitanje je zasto mnogi tumace bosnjacki nacionalizam kao fasizam i ekstremizam. Zasto misle da je velikosrpski model jedini zablon. I u svom promoviranju tolerancije - dali su u stanju tolerisati i ovakvo misljenje. Mozemo li o ovome diskutovati bez vristanja, trpanja u krajnost, vrijedjanja, etiketiranja, predrasuda i arogancije?
Podsjecam da je bosnjacki nacionalizam vec na djelu, vec prisutan i vec izgledno sve veca alternativa kod mladjih na kojima svijet ostaje. hvala
Moje licno misljenje je da multikulturalizam kao ideja i svjetonazor u Bosnjaka poslije 17 god. dejtona i fijaska te ideje kod drugih vise nema alternativu. A jos manje je metod suprotstavljanja velikosrpskom nacionalizmu koja je najveca prijetnja Bosnjacima. Mislim da je bosnjacki nacionalizam jedino rjesenje prvo kao najbolji nacin da se postigne zajednistvo i homogenost, a drugo kao prihvatanje jedinih pravila igre a to je da nema kompromisa sa fasizmom - samo sila i nametanje svoga. Smatram da je ideja nacionalne drzave Bosnjaka realnost i to na duze staze - ni manje ni vise u avnojskim granicama BiH. Mislim da se samo nametanjem mozemo izvuci iz sve ocitije getoizacije.
Pitanje je zasto mnogi tumace bosnjacki nacionalizam kao fasizam i ekstremizam. Zasto misle da je velikosrpski model jedini zablon. I u svom promoviranju tolerancije - dali su u stanju tolerisati i ovakvo misljenje. Mozemo li o ovome diskutovati bez vristanja, trpanja u krajnost, vrijedjanja, etiketiranja, predrasuda i arogancije?
Podsjecam da je bosnjacki nacionalizam vec na djelu, vec prisutan i vec izgledno sve veca alternativa kod mladjih na kojima svijet ostaje. hvala
- Skijaš
#2 Re: Bošnjacki nacionalizam
Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.hAZNADAR wrote:vrijedi diskutovati
Ili ipak nećemo jer su sve te teme ustvari širenje mržnje ?
Tvoja nebuloza da treba ukinuti konstitutivnost tri naroda a zalagati se za bošnjačku BiH jeste širenje mržnje i vodi oružanom sukobu.
- dimenzija12
#3 Re: Bošnjacki nacionalizam
slazem se u potpunosti
trebamo raditi na bosnjackoj drzavi u suprotnosti nas nece ni biti. moramo prije svega osigurati nas opstanak
- dimenzija12
#4 Re: Bošnjacki nacionalizam
a je li ti tako mislisSkijaš wrote:Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.hAZNADAR wrote:vrijedi diskutovati
Tvoja nebuloza da treba ukinuti konstitutivnost tri naroda a zalagati se za bošnjačku BiH jeste širenje mržnje i vodi oružanom sukobu.
- CSKA
#5 Re: Bošnjacki nacionalizam
U drzavi sa tri nacije,naroda,vjerske skupine....gajiti i podsticati tri nacionalizma...stvarno ne vidim kako tu moze nesto krenuti po zlu.
- Skijaš
#6 Re: Bošnjacki nacionalizam
Bitno je znati samo to da oni koji podržavaju imbecilnu ideju kolege @haznadara nemaju pravo da se bune kad vas se zove poturicama, kad se negira genocid ili kad se mačke nabija na džamijske ograde u povratničkim sredinama.dimenzija12 wrote:a je li ti tako mislisSkijaš wrote:Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.hAZNADAR wrote:vrijedi diskutovati
- dimenzija12
#7 Re: Bošnjacki nacionalizam
skijash jel moze konkretan odgovor?
jel ti smatras da su bosnjaci ustvari hrvati?
a meni ne smeta kada me zovu poturicom ili balijom ili necim trecim
samo se okrenem jer mi se ne da sa budalom svadjati, a i na kraju krajeva drago mi je sto nas stalno upozoravaju skim imamo posla... znas kakvi su bosnjaci.. veoma zaboravni
samo se okrenem jer mi se ne da sa budalom svadjati, a i na kraju krajeva drago mi je sto nas stalno upozoravaju skim imamo posla... znas kakvi su bosnjaci.. veoma zaboravni
-
pino silvestre
#8 Re: Bošnjacki nacionalizam
Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
-
pino silvestre
#9 Re: Bošnjacki nacionalizam
A komunjarama (namazanim neprijateljima bosnjaka) mogu pustit meni najdrazu pjesmu
- Skijaš
#10 Re: Bošnjacki nacionalizam
Pa bravo. Dakle o nekim stvarima se ne može razgovarati i zbog njih može doći samo do krvoprolića.dimenzija12 wrote:skijash jel moze konkretan odgovor?
- dimenzija12
#11 Re: Bošnjacki nacionalizam
ja sam ubjedjen da si ti neki politicar
pa ni na jedno pitanje ne mozes dati konkretan odgovor
pa ni na jedno pitanje ne mozes dati konkretan odgovor
je li ovo i tvoje misljenje ili nije ?Skijaš wrote:
Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.
Last edited by dimenzija12 on 14/10/2012 15:48, edited 1 time in total.
- cyprus
#12 Re: Bošnjacki nacionalizam
Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci (tj. bošnjački nacionalisti) mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
Dakle: svi iole normalni i čestiti ljudi imaju moralnu obavezu da se bore prvenstveno protiv nacionalizma u vlastitim redovima... To važi i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe, pa i za Ostale... Nažalost normalnih i čestitih ljudi je u ovom društvu isuviše malo, tj. nacionalizam je postao 'normalan'... zbog toga i jesmo u qrcu...
NACIONALIZAM JE BOLEST i čvrsto stojim pri tome da bi se u nekom racionalnom svijetu nacionalisti trebali podvrgnuti institucionalnom liječenju... Ali ne živimo u racionalnom svijetu
Dakle: svi iole normalni i čestiti ljudi imaju moralnu obavezu da se bore prvenstveno protiv nacionalizma u vlastitim redovima... To važi i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe, pa i za Ostale... Nažalost normalnih i čestitih ljudi je u ovom društvu isuviše malo, tj. nacionalizam je postao 'normalan'... zbog toga i jesmo u qrcu...
NACIONALIZAM JE BOLEST i čvrsto stojim pri tome da bi se u nekom racionalnom svijetu nacionalisti trebali podvrgnuti institucionalnom liječenju... Ali ne živimo u racionalnom svijetu
Last edited by cyprus on 14/10/2012 15:49, edited 1 time in total.
- Skijaš
#13 Re: Bošnjacki nacionalizam
pino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
-
pino silvestre
#14 Re: Bošnjacki nacionalizam
Opet neprijatelji bosnjaka prijete krvoprolicem poput dabica 90tih kad je rekao: "ako ovdje bude rata bosnjaci nece prezivjeti".Skijaš wrote:Pa bravo. Dakle o nekim stvarima se ne može razgovarati i zbog njih može doći samo do krvoprolića.dimenzija12 wrote:skijash jel moze konkretan odgovor?
- dimenzija12
#15 Re: Bošnjacki nacionalizam
slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugihcyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
nego samo ocuvanje bosnjackog identiteta i ocuvanje bosnjackog naroda od nestanka
to sto neko koristi nacionalizam u koristi mrznje ne znaci da je svaki nacionalizam takav
-
pino silvestre
#16 Re: Bošnjacki nacionalizam
Ma pusti skijas providan si, neki dan se sa mujicom zustro suprostavljas bosnjacima i lafo propagiras bosanstvo i hercegovstvo, a juce sam kazes da si hrvat. Prema tome jasna je misija komunjara i nebosnjaka, podjelit bosnjacko nacionalno tkivo nekim pricama o bosanstvu a onda nama takvim oslabljenim prijetit ratom. Nece prociSkijaš wrote:pino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnuja sam samo povukao paralelu i ukazao na to da je sve to isto smeće o kojem ne bi trebalo biti diskusije. To što ste vas par dvolični, vaš problem.
-
Jadničak
#17 Re: Bošnjacki nacionalizam
realno,hrvat sam i ja,usred sarajeva pa mislim kako je tema bezveze i općenito priča na ovakav način,čuj treba biti bošnjački nacionalista da bi opstao blablabla,ako su u nekim drugim sredinama BiH primitivni,sarajevo je zadnje mjesto gdje bi tako trebalo biti,a ako je nacionalizam jedini način da se ''opstane'',nije pokretaču teme i njegovim istomišljenicima lako u životu definitivnopino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
-
kenny_
#18 Re: Bošnjacki nacionalizam
1000 milioniti put dokaz zasto cemo dobiti ono za sto se vec 100 godina bori -- svako ono sto misli da je njegovo.
@handzar: Dobio si bosnjacku naciju, tj. bosansku, problem su drugi? Problem takvog nacionalizma jeste sam tvoj nick, koliko ja vidim... Razbacanosti Bosnjaka nisu krivi drugi,
@Skijas -- Koliko god je handzar sanjalica hegemonisticke drzave, ti si gori od njega. A bice jos gori, vjeruj mi...
Prvo sto ti je u glavi jeste stara krscanska: oni su bili krscani prije, samo sto su vam nakon 19. st. isprali mozak pa mjesto krscana ili hriscana uvrstili hrvat i srbin... al eto ti znas najbolje...
A jedno cu ti reci, svi ti Bosnjaci jesu i Srbi iz Srbije, i Hrvati iz Hrvatske i Bosnjaci iz Bosne, kao sto su bos. Hrvati i Srbi i Bosnjaci....
Ali, najbitnije je da ti znas kako su drugi prije bili TI--- koja patoloska mrznja i idiostina... Ti i Hrvatusa... Ja sam mozda iz nekog od vise plemena, ali ti si brate gori od svakog Handzara...
Dobices svoju Herceg-Bosnu (produkt epike i begovskog zemljopisa, ali eto...), ne znam samo gdje ces onda skijat...
Gost Radin!
@handzar: Dobio si bosnjacku naciju, tj. bosansku, problem su drugi? Problem takvog nacionalizma jeste sam tvoj nick, koliko ja vidim... Razbacanosti Bosnjaka nisu krivi drugi,
@Skijas -- Koliko god je handzar sanjalica hegemonisticke drzave, ti si gori od njega. A bice jos gori, vjeruj mi...
Prvo sto ti je u glavi jeste stara krscanska: oni su bili krscani prije, samo sto su vam nakon 19. st. isprali mozak pa mjesto krscana ili hriscana uvrstili hrvat i srbin... al eto ti znas najbolje...
A jedno cu ti reci, svi ti Bosnjaci jesu i Srbi iz Srbije, i Hrvati iz Hrvatske i Bosnjaci iz Bosne, kao sto su bos. Hrvati i Srbi i Bosnjaci....
Ali, najbitnije je da ti znas kako su drugi prije bili TI--- koja patoloska mrznja i idiostina... Ti i Hrvatusa... Ja sam mozda iz nekog od vise plemena, ali ti si brate gori od svakog Handzara...
Dobices svoju Herceg-Bosnu (produkt epike i begovskog zemljopisa, ali eto...), ne znam samo gdje ces onda skijat...
Gost Radin!
- cyprus
#19 Re: Bošnjacki nacionalizam
Svaki nacionalist je potencijalni koljač... Da li će on to postat ili ne zavisi od okolnosti, ali ne i od njegove etničke pripadnosti...dimenzija12 wrote:slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugihcyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
nego samo ocuvanje bosnjackog identiteta i ocuvanje bosnjackog naroda od nestanka
to sto neko koristi nacionalizam u koristi mrznje ne znaci da je svaki nacionalizam takav
-
pino silvestre
#20 Re: Bošnjacki nacionalizam
Pa cekaj ptkud sad ovoliko hrvata u sarajevu, zar vi niste bosanci i hercegovci?? Ili jeste samo onda kad treba bosnjacima reci da ne njeguju bosnjastvo nego neko srboslovenstvo tj bosanstvo. P.S. Da bosnjacki nacionalizam nije poguban za druge dovoljan ste dokaz vas dvojica koji se i dalje ponosite svojim hrvatstvom, zasto nama sporite i kazete da je opasno njegovati bosnjastvo pa da i mi jednog dana ponosno i u jednom glasu kazemo da smo bosnjaci.Jadničak wrote:realno,hrvat sam i ja,usred sarajeva pa mislim kako je tema bezveze i općenito priča na ovakav način,čuj treba biti bošnjački nacionalista da bi opstao blablabla,ako su u nekim drugim sredinama BiH primitivni,sarajevo je zadnje mjesto gdje bi tako trebalo biti,a ako je nacionalizam jedini način da se ''opstane'',nije pokretaču teme i njegovim istomišljenicima lako u životu definitivnopino silvestre wrote:Da nam je potreban bosnjacki nacionalizam dovoljan je dokaz i ovaj skijas, hrvat koji u sred sarajeva kaze da bosnjaci nisu bosnjaci nego hrvati i da su bosnjaci poturice. Prema tome prijeko nam je potreban bosnjacki nacionalizam ako mislimo da sacuvamo i sebe i ovu svetu bosnjacku Bosnu
- dimenzija12
#21 Re: Bošnjacki nacionalizam
svaki muskarac je potencijalni silovatlj jer ima cunu u gacamacyprus wrote:Svaki nacionalist je potencijalni koljač... Da li će on to postat ili ne zavisi od okolnosti, ali ne i od njegove etničke pripadnosti...dimenzija12 wrote:slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugihcyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
skijash pasa cekam na odgovor
- Skijaš
#22 Re: Bošnjacki nacionalizam
To je ista retorika kojom su se "pokrivali" velikosrpski nacionalisti. Niko neće napisati kako treba silovati i paliti, ali da treba ograničiti drugima prava, kao što to vas dvojica predlažete transformacijom BiH u državu Bošnjaka (u kojoj Srbi i Hrvati ne bi bili konstitutivni), nešto slično je SANU već propagirala.dimenzija12 wrote:slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugihcyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
- dimenzija12
#23 Re: Bošnjacki nacionalizam
jel bosnjaci imaju svoju nacionalnu drzavu? neSkijaš wrote:To je ista retorika kojom su se "pokrivali" velikosrpski nacionalisti. Niko neće napisati kako treba silovati i paliti, ali da treba ograničiti drugima prava, kao što to vas dvojica predlažete transformacijom BiH u državu Bošnjaka (u kojoj Srbi i Hrvati ne bi bili konstitutivni), nešto slično je SANU već propagirala.dimenzija12 wrote:slazem se da je hrvatski i srpski nacionalizam bolest ali bosnjacki nije jer mu nije glavna teza ubijanje/klanje/silovanje drugihcyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...
jel srbi imaju? da
jel hrvati imaju? da
ako cemo tako daj prvo da se bosnjacima dozvoli konstitutivnost u hrvatskoj, crnoj gori i srbiji... lako je iz tvog ugla tako pricati.. kad god ti zagusti imas domovinu hrvatsku za ledjima
zasto uporno odbijas da odgovoris na moje pitanje?
-
pino silvestre
#24 Re: Bošnjacki nacionalizam
Skijas, zasto spinujes javnost, pa nisu bosnjaci kao srbi hvala bogu, u najgori vakat se nismo svetili srbima i hrvatima za sve sta su nam uradili pa necemo ni sada, uostalom ako nisi bosnjak kog ces q... na ovoj temi, ili si tu samo da nam govoris kako smo poturice i bivsi hrvati
- Skijaš
#25 Re: Bošnjacki nacionalizam
Pošto mi se čini da si korektan sagovornik, tebi ću se pravdati; ona paralela nije nešto iza čega stojim, ja ne tvrdim da su Bošnjaci poturice nego je primjer samo to, primjer. I dobro je da si nam se obojici suprotstavio.kenny_ wrote: @Skijas -- Koliko god je handzar sanjalica hegemonisticke drzave, ti si gori od njega. A bice jos gori, vjeruj mi...
Ali, najbitnije je da ti znas kako su drugi prije bili TI--- koja patoloska mrznja i idiostina... Ti i Hrvatusa... Ja sam mozda iz nekog od vise plemena, ali ti si brate gori od svakog Handzara...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()