Bosnjacki jezik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mjesanac

#1 Bosnjacki jezik

Post by Mjesanac »

Evo sad bezveze po wikipediji gledam i primjetim nesto:

Na bosanskom jeziku nas jezik se zove bosanski jezik. Kada se prebaci na hrvatsku ili srpsku verziju wikipedije i to potpuno iste stranice pojavljuje se bosnjacki jezik. Citajuci vidim da se naglasava da je bosnjacki jezik pravo ime jezika, a da ga eto mi pogresno zovemo bosanskim. Dalje pise da se jezik razvijao pod utjecajem turskog i arapskog. Prica ga 2,2 miliona ljudi. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ja licno ne priznajem nikakav bosnjacki jezik, ja pricam bosanskim jezikom, a to sto smeta dusmanima bas me briga. Ovo je jos samo jedan od primjera zbijanja ljudi u torove, isto kao da smo ovce. Smeta im sve sto je sa prefiksom bosanski, sa hercegovackim su se ipak primirili, valjda kontaju da je njihovo.

Dokle vise ovako ljudi moji?
psydelija

#2 Re: Bosnjacki jezik

Post by psydelija »

jezik bosnjaka, hrvata, srba i crno goraca se treba standardizovati po jednim imenom.
johnny_blazze

#3 Re: Bosnjacki jezik

Post by johnny_blazze »

ja pricam Klingonski jezik 8-)
Bušman

#4 Re: Bosnjacki jezik

Post by Bušman »

Jezik svih ljudi u Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori je isti. Zovi ga i tramvaj ako hoces, nece ti se odazvati :D. A Wikipedija, ma jebo to, posebno ove nase lokalizirane verzije koje svaki debil moze uredjivati i aminovati jos 20 jednako debiloidnih mozgova.
Mjesanac

#5 Re: Bosnjacki jezik

Post by Mjesanac »

Bušman wrote:Jezik svih ljudi u Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori je isti. Zovi ga i tramvaj ako hoces, nece ti se odazvati :D. A Wikipedija, ma jebo to, posebno ove nase lokalizirane verzije koje svaki debil moze uredjivati i aminovati jos 20 jednako debiloidnih mozgova.

E jbg nije vise ko prije da svako moze mijenjati. A jos uz to wikipedia je postala jak informacioni alat.

Nego da ne skrecemo sa podforuma:

Je li postoji taj bosnjacki jezik?
Jack Be Nimble

#6 Re: Bosnjacki jezik

Post by Jack Be Nimble »

Kada se bosanski/bosnjacki pojavi na google translator onda ce za mene biti zvanicni jezik.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#7 Re: Bosnjacki jezik

Post by plain vanilla »

Stvarno ne znam pitas..Gdje je li postoji?

U Ustavu postoje tri jezika u BiH, srpski, bosanski i hrvatski.
E sad ako Wiki drugacije kaze, mora da je istina.
charvel.

#8 Re: Bosnjacki jezik

Post by charvel. »

Ne postoji bosnjacki jezik, ali ima bosanski jezik. Bosanski jezik u najvecem broju govore Bosnjaci. Posto Srbi i Hrvati iz BiH u vecini odbijaju da koriste bosanski jezik, onda ispada da ga koriste samo Bosnjaci - i odatle naziv ''bosnjacki'' jezik od strane Srba i Hrvata.
Takodje, to je i jadan pokusaj negiranja bosanskog jezika.
Mjesanac

#9 Re: Bosnjacki jezik

Post by Mjesanac »

plain vanilla wrote:Stvarno ne znam pitas..Gdje je li postoji?

Ne kazem da sta wiki kaze da je to istina. Ali odakle sad bosnjacki jezik? Je li iko priznao taj jezik? Prica li se igdje taj jezik? Meni sve ovo smrdi na politiku, ali ne zelim vrijedjati ako taj jezik neko smatra svojim.
plain vanilla

#10 Re: Bosnjacki jezik

Post by plain vanilla »

Mjesanac wrote:
plain vanilla wrote:Stvarno ne znam pitas..Gdje je li postoji?

Ne kazem da sta wiki kaze da je to istina. Ali odakle sad bosnjacki jezik? Je li iko priznao taj jezik? Prica li se igdje taj jezik? Meni sve ovo smrdi na politiku, ali ne zelim vrijedjati ako taj jezik neko smatra svojim.
Ne postoji, postoji samo bosanski jezik.
I dok se svadjamo oko imena jezika, (najmanje) pola Bosanaca i Hercegovaca je nepismeno. Ne znaju ni srpski, ni hrvatski ni bosanski jezik. Ali to nikoga ne brine.
Mjesanac

#11 Re: Bosnjacki jezik

Post by Mjesanac »

Znaci cisto bombardovanje koje traje vec 20 godina.

Onda ova tema nije za Nauke i edukacije, vec Politike.
plain vanilla

#12 Re: Bosnjacki jezik

Post by plain vanilla »

Ne može se nama Srbima nametnuti ni bosanski jezik, jer mi govorimo srpski jezik. Kako Bošnjaci a govore bosanskim jezikom? Pošto Vi hoćete da i mi budemo u Bosni i Hercegovini, valjda bismo i mi trebali odrediti je li bosanski jezik zajednički.
Znate, ne može biti udruženje pčelara BiH ako unutra nema ljudi iz RS. Tako ne može biti ni jezik bosanski ako nema ljudi iz RS unutra, koji nisu dali suglasnost za takvo nešto.

Znači, Vi želite da kažete da bih ja kao Bošnjak trebao izjašnjavati se da govorim srpskim ili hrvatskim jezikom?

- Ne, vi treba da govorite bošnjačkim jezikom. Ako kažete da postoji bosanski jezik, onda u BiH srpski i hrvatski jezik nisu ravnopravni. Dakle, ako nešto traži prefiks bosanski, onda unutra treba da budu i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Pa kako onda može biti bosanski jezik ako nas nema unutra?

Kako mislite da vas nema unutra?

- Pa nema nas unutra, mi to ne doživljavamo tako, to nije jezik srpskog naroda, to je umjetni jezik koji je nametnut u određenom trenutku i koji je ušao u neke međunarodne dokumente i sada je to kao zapisano i ne može se mijenjati. Ja pričam o suštini, ako je nešto bosansko i ima obilježje bosanskog, onda je i srpsko i hrvatsko i bošnjačko.

by Dodik

Je li ti sada jasnije odakle pojam bosnjacki jezik? :oops:
Mjesanac

#13 Re: Bosnjacki jezik

Post by Mjesanac »

Zestoka kriza identiteta vlada ovim podrucijima
charvel.

#14 Re: Bosnjacki jezik

Post by charvel. »

Taj Dodik ko da je retardiran kakve gluposti izvaljuje.
plain vanilla wrote: Dodik:
... Dakle, ako nešto traži prefiks bosanski, onda unutra treba da budu i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Pa kako onda može biti bosanski jezik ako nas nema unutra?
Pa ko ga tjera van? Ako hoces pricaj bosanski pa ce bit i tvoj jezik. Ako neces, ko si ti da ga negiras?

Usput, bosanski se govorio u Bosni i prije nego sto je bilo i S od Srba i H od Hrvata tu.
cyprus

#15 Re: Bosnjacki jezik

Post by cyprus »

Bitno je šta kaže Ustav, a ne wikipedia... mada i ono što je u našem i ustavima 3 susjedne zemlje je nonsense, al haj, nema se po čemu drugom ravnat :-D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Bosnjacki jezik

Post by JoseMujica »

moj maternji jezik je Hercegovački iako sam rođen u Bosni
mistek

#17 Re: Bosnjacki jezik

Post by mistek »

Ime bošnjačkog jezika je predmet spora bošnjačkih jezikoslovaca (i političara) s hrvatskim i srpskim. Naime, bošnjački jezikoslovci i političari inzistiraju na nazivu "bosanski jezik" i da se pod takvim imenom treba koristiti od strane Hrvata i Srba.

Dio hrvatskih jezikoslovaca (Zvonko Kovač, Ivo Pranjković, Josip Silić) ih podržava. Većina pak hrvatskih jezikoslovaca (Radoslav Katičić, Dalibor Brozović i Tomislav Ladan) drži da je naziv "bošnjački jezik" jedini prikladan te da su shodno tomu bosanski jezik i bošnjački jezik dvije različite stvari. Državne ustanove RH, poput državnog zavoda za statistiku, koriste izraz "bošnjački jezik" u popisu stanovništva.

Stav većine srbijanskih jezikoslovaca jest da je "bošnjački jezik" jedini odgovarajući naziv.

Na engleskom se koristi termin Bosnian language, na njemačkom bosnische Sprache.

Eto, fino vam Hrvati objasnili na svojoj wikipediji.
Uostalom, najmanje bitno kako ga oni zovu..
sandžokan

#18 Re: Bosnjacki jezik

Post by sandžokan »

Mjesanac wrote:Evo sad bezveze po wikipediji gledam i primjetim nesto:

Na bosanskom jeziku nas jezik se zove bosanski jezik. Kada se prebaci na hrvatsku ili srpsku verziju wikipedije i to potpuno iste stranice pojavljuje se bosnjacki jezik. Citajuci vidim da se naglasava da je bosnjacki jezik pravo ime jezika, a da ga eto mi pogresno zovemo bosanskim. Dalje pise da se jezik razvijao pod utjecajem turskog i arapskog. Prica ga 2,2 miliona ljudi. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ja licno ne priznajem nikakav bosnjacki jezik, ja pricam bosanskim jezikom, a to sto smeta dusmanima bas me briga. Ovo je jos samo jedan od primjera zbijanja ljudi u torove, isto kao da smo ovce. Smeta im sve sto je sa prefiksom bosanski, sa hercegovackim su se ipak primirili, valjda kontaju da je njihovo.

Dokle vise ovako ljudi moji?
primjetio sam to odavno i zakljucio da je to NASTAVAK SANU POLITIKE PREMA BOSNI I HERCEGOVINI!!!
bailaor

#19 Re: Bosnjacki jezik

Post by bailaor »

psydelija wrote:jezik bosnjaka, hrvata, srba i crno goraca se treba standardizovati po jednim imenom.
Ti bi da ponistis historiju??
zemo_online

#20 Re: Bosnjacki jezik

Post by zemo_online »

svud po svijetu bosanski,samo u srbiji i hrvatskoj bosnjacki. kako to?
atko

#21 Re: Bosnjacki jezik

Post by atko »

Jezik je ziv i stalno se mjenja ... valjda je zato sad bosnjacki ... prij sto dvadeset godina je bio bosanski

Image

U dravama Hrvatska, BiH, Srbija i CG se govori apsolutno jednim te istim jezikom ... sa odredjenim varijacijama koje su puuuuno manje nego npr u francuskom jeziku.

Ja citam! :D
Great Cornholio

#22 Re: Bosnjacki jezik

Post by Great Cornholio »

Središnji i južnoslovenski jezik ( na današnjoj teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u poslednjih četiristo godina nazivan je: slovinski, bosanski (bošnjački), slovenski, slovjenski,ilirski, hrvatski i srpski,srpski ili hrvatski,hrvatski ili srpski,srpskohrvatski, hrvatskosrpski,standardna novoštokavština, i u posljednje dvije-tri decenije:
hrvatski,srpski,crnogorski i bosanski (Jeftić Milivoje-Jezik za protektorat ,Izdavač "Bosanska knjiga", Sarajevo 2000.)
Great Cornholio

#23 Re: Bosnjacki jezik

Post by Great Cornholio »

psydelija wrote:jezik bosnjaka, hrvata, srba i crno goraca se treba standardizovati po jednim imenom.
:thumbup: A ako to ne uspije onda ga treba pokušati standardizirati :D
amuharike

#24 Re: Bosnjacki jezik

Post by amuharike »

Mjesanac wrote:Evo sad bezveze po wikipediji gledam i primjetim nesto:

Na bosanskom jeziku nas jezik se zove bosanski jezik. Kada se prebaci na hrvatsku ili srpsku verziju wikipedije i to potpuno iste stranice pojavljuje se bosnjacki jezik. Citajuci vidim da se naglasava da je bosnjacki jezik pravo ime jezika, a da ga eto mi pogresno zovemo bosanskim.

Ja licno ne priznajem nikakav bosnjacki jezik, ja pricam bosanskim jezikom, a to sto smeta dusmanima bas me briga.
Ja zaista ne vidim problem.

Jezik Bošnjaka je na bošnjačkom BOSANSKI, na srpskom BOŠNJAČKI / БОШЊАЧКИ, na hrvatskom ne znam kako je, pretpostavljam da je BOŠNJAČKI.
Pravo Bošnjaka je da svoj jezik i druge jezike nazovu kako hoće, a takođe je i pravo Srba i drugih naroda da svoj i druge jezike zovu onako kako oni hoće.
cyprus

#25 Re: Bosnjacki jezik

Post by cyprus »

Južnoslavenski :thumbup: ozbiljno treba pokrenut inicijativu da se ova ''4'' jezika standardizuju pod ovim nazivom... Naravno, dok je nacionalista, to je utopija, ali bar pokrenut ideju u nadi da će je neke buduće generacije sprovest u djelo :)
Post Reply