Ponovo; kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju ? Nemoj tuc muc, ovaj onaj. Obrazlozi tu alternativu Vasingtonskom sporazumu (kojim je ugasena HRHB).independer wrote: ...
"Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
- 1gorstak
#26 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
-
kosmos
#27 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
@ 1gorstak, vidim da si u ovoj temi "kod kuce". Molim te da nam pokusas objasnit, kako je jedan narod ( Srpski ) uspio u ratu pobijedit ( sadasnja situacija na terenu u BiH, potpuna dominacija velikosrpske politike ) druga dva naroda ( Hrvate i Bosnjake )?
Meni je odgovor poznat, dovoljno je pogledati moje postove.
Molim tvoje misljenje.
Molim tvoje misljenje.
-
palermo
#28 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
A ja bih opet tebe zamolio, jer vidim i ti si kod kuće na ovoj temi, da mi objasniš na čemu se temelje tvoje tvrdnje o pobjedi jednog naroda (srpskog) na ostala dva naroda, i kako to ti vidiš istinsku pobjedu ova dva (po tebi sada gubitnička) naroda nad ovim jednim (jel te sada pobjedničkim narodom).kosmos wrote:@ 1gorstak, vidim da si u ovoj temi "kod kuce". Molim te da nam pokusas objasnit, kako je jedan narod ( Srpski ) uspio u ratu pobijedit ( sadasnja situacija na terenu u BiH, potpuna dominacija velikosrpske politike ) druga dva naroda ( Hrvate i Bosnjake )?
Molim tvoje misljenje.
- 1gorstak
#29 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Mi nismo imali sukob etnickih grupa, nego sukob ideja, tako da se i ne moze govoriti o pobjedi bilo kojeg od naroda nad drugim ili trecim. To jedno. Drugo, nije problem to sto na teritoriji BiH imamo entitete (termin entitet znaci "nesto" a sta je to "nesto" vec cemo definisati, polako i bez JNA arsenala iznad glava). BiH svakako treba biti decentralizovana. Ono sto ne moze opstati jeste svojatanje tih entiteta, jer to nije u skladu sa konstitutivnoscu sva tri naroda na tlu citave BiH. Ako pogledas listu od sest strateskih ciljeva Karadziceve klike, niti jedan nije ostvaren;kosmos wrote:@ 1gorstak, vidim da si u ovoj temi "kod kuce". Molim te da nam pokusas objasnit, kako je jedan narod ( Srpski ) uspio u ratu pobijedit ( sadasnja situacija na terenu u BiH, potpuna dominacija velikosrpske politike ) druga dva naroda ( Hrvate i Bosnjake )?
“Srpska strana u BiH, Predsjedništvo, Vlada, Savjet za nacionalnu bezbjednost koji smo formirali donijela je strateške prioritete srpskog naroda, odnosno strateške ciljeve srpskog naroda, od kojih je prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi. Treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta. … Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi. … Peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od ova dva dijela efektivne državne vlasti te konstitutivne države. … Alija nema državu dok mi imamo dio Sarajeva. … Međutim, borbama za Sarajevo držimo borbe daleko od Krajine, daleko od Semberije, daleko od Drine, daleko od svih onih krajeva gdje bi se, eventualno, mogli sukobiti sa Muslimanima. … Šesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more.” (12. maj 1992. Banja Luka)
-"prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje" = nije ostvareno jer su tri naroda konstitutivni i ravnopravni na tlu citave BiH
-"drugi strateški cilj je koridor izmedju Semberije i Krajine" = nije ostvareno, oformljen Distrikt
-"treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta" = nije ostvareno, tu su Gorazde koje presijeca putnu komunikaciju Foca - Bijeljina, Srebrenica koja je postala svetiste i na kraju krajeva, tu je bosanskohercegovacka granicna policija
-"cetvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi" = nije ostvareno jer granica o kojoj Karadzic govori je vezana za prvi strateski cilj, koji nije ostvaren
-"peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva" = nije ostvareno, Grbavica, Rajlovac, Ilidza, Vogosca, Ilijas, Hadzici, sve je reintegrisano
-"sesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more" =
Znaci ove ciljeve su oni definisali, a posto nijedan nije ostvaren, nije mi jasno o kakvom to njihovom uspjehu govoris.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#30 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ovde je tema Bosnjacki ideolozi i izdaja BiH. Da je Alija radio ono sto nije radio (jasno se ogradio od velikosrpske agresije na hrvatsku i ostale (ne)aktivnosti s tim u vezi) ne bi mozda ni doslo do sukoba sa Hrvatima a i ako bi doslo tada BI ON NASTUPO KAO PREDSEDNIK REPUBLIKE a HVO bi bio pobunjenicka vojska. Ovako je on u Vasingtonu i Dejtonu postao jedna od strana u sukobu, dakle jednako kriv za belaj kao i ostale dvije vojske.1gorstak wrote:Ponovo; kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju ? Nemoj tuc muc, ovaj onaj. Obrazlozi tu alternativu Vasingtonskom sporazumu (kojim je ugasena HRHB).independer wrote: ...
Sto se tice pitanja da li je Armija BiH bila dovoljno jaka da pobjedi HVO, tvrdim da jeste ali ne mozda u vojnom nego u politickom smislu. Ne treba zaboraviti da je nekoliko postrojbi HVO-a sve vrijeme rata bilo dio Armije. TaJ NUKLEUS je pametnom i drzavotvornom politikom mogao rasti i danas bismo pricali sasvim drugu pricu na ovom forumu.
Sto se tice vojne snage Armije u periodu sukoba sa HVO-om mislim da su bili egal sa tom razlikom da je Armija bila u prednosti jer je svakim danom bila veca i jaca. Opet kazem, ne znam sta bi bilo kad bi bilo.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#31 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ovde je tema Bosnjacki ideolozi i izdaja BiH. Da je Alija radio ono sto nije radio (jasno se ogradio od velikosrpske agresije na hrvatsku i ostale (ne)aktivnosti s tim u vezi) ne bi mozda ni doslo do sukoba sa Hrvatima a i ako bi doslo tada BI ON NASTUPO KAO PREDSEDNIK REPUBLIKE a HVO bi bio pobunjenicka vojska. Ovako je on u Vasingtonu i Dejtonu postao jedna od strana u sukobu, dakle jednako kriv za belaj kao i ostale dvije vojske.1gorstak wrote:Ponovo; kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju ? Nemoj tuc muc, ovaj onaj. Obrazlozi tu alternativu Vasingtonskom sporazumu (kojim je ugasena HRHB).independer wrote: ...
Sto se tice pitanja da li je Armija BiH bila dovoljno jaka da pobjedi HVO, tvrdim da jeste ali ne mozda u vojnom nego u politickom smislu. Ne treba zaboraviti da je nekoliko postrojbi HVO-a sve vrijeme rata bilo dio Armije. TaJ NUKLEUS je pametnom i drzavotvornom politikom mogao rasti i danas bismo pricali sasvim drugu pricu na ovom forumu.
Sto se tice vojne snage Armije u periodu sukoba sa HVO-om mislim da su bili egal sa tom razlikom da je Armija bila u prednosti jer je svakim danom bila veca i jaca. Opet kazem, ne znam sta bi bilo kad bi bilo.
- 1gorstak
#32 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Znaci umjesto da odgovoris na pitanje, jasno postavljeno i ponovljeno, ti opravdas Tudjmanovu agresiju na BiH Izetbegovicevim potezima. Pa ti si gigant.independer wrote:Da je Alija radio ono sto nije radio (jasno se ogradio od velikosrpske agresije na hrvatsku i ostale (ne)aktivnosti s tim u vezi) ne bi mozda ni doslo do sukoba sa Hrvatima1gorstak wrote:Ponovo; kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju ? Nemoj tuc muc, ovaj onaj. Obrazlozi tu alternativu Vasingtonskom sporazumu (kojim je ugasena HRHB).independer wrote: ...
-
kosmos
#33 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
@ palermo, ovo je po kapitulantskom dejtonu drzava "naroda", ali ja sve smatram gradjanima.
@1gorstak, znas izreku "od drveca ne vidjeti sumu", ti si pun detalja, to je fino znati, ali bitna je samo cjelina. Tadic sve u BiH odlucuje, i to za druga dva naroda. Sta su Tihic i Covic, sta prema Tadicu? Sta? Tadic ode shengenu, a gdje su njih dvojica? U masovnim grobnicama, genocidu, etnickom ciscenju, kriminalu, i na kraju u svom BEGOVATU, gde samo raja odgovara, a begovi harce
Jasno ti je kada jedan pobijedi dvojicu da onda nesto u te dvojice smrdi, i to iznutra.
@1gorstak, znas izreku "od drveca ne vidjeti sumu", ti si pun detalja, to je fino znati, ali bitna je samo cjelina. Tadic sve u BiH odlucuje, i to za druga dva naroda. Sta su Tihic i Covic, sta prema Tadicu? Sta? Tadic ode shengenu, a gdje su njih dvojica? U masovnim grobnicama, genocidu, etnickom ciscenju, kriminalu, i na kraju u svom BEGOVATU, gde samo raja odgovara, a begovi harce
Jasno ti je kada jedan pobijedi dvojicu da onda nesto u te dvojice smrdi, i to iznutra.
- independer
#34 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Da je Alija radio ono sto nije radio (jasno se ogradio od velikosrpske agresije na hrvatsku i ostale (ne)aktivnosti s tim u vezi) ne bi mozda ni doslo do sukoba sa Hrvatima[/quote]
Znaci umjesto da odgovoris na pitanje, jasno postavljeno i ponovljeno, ti opravdas Tudjmanovu agresiju na BiH Izetbegovicevim potezima. Pa ti si gigant.[/quote]
ja ne znam kakav odgovor ti zelis. Pitao si me bi li Armija mogla doci do mora, ja sam ti reko da ne znam jer tada ulazim u sveru nagadjanja. Ja ne opravdavaM agresiju Hrvatske na BiH ali isto tako ne opravdavam ponasanje BH vlasti koje je bilo protivustavno i izdajnicko. I da se razumijemo takvo ponasanje traje jos uvijek.
Sada ti meni odgovori na sljedece:
- Zasto se nije ogradio od agresije Srbije na Hrvatsku i Sloveniju?
- Zasto nisu preduzete mjere zastite, obavjestavanja i animiranje naroda za predstojeci rat?
- Zasto nije ucestvovao u formiranju Armije BiH?
- Zasto je oruzje TO predato u ruke JNA?
- Zasto nije branio Ustav Republike?
- Zasto je krsio Ustav?
- Zasto se tako srdacno pozdravljao sa Dobricom Cosicem kad je ovaj bio predsednik agresorske drzave?
- Zasto je postavljen Rasim Delic za komandanta Armije kad je ovaj bio uhapsen kao oficir agresorsake vojske?
- Zasto nije zastitio drzavu od monetarnog udara 1991 godine?
i td itd

Znaci umjesto da odgovoris na pitanje, jasno postavljeno i ponovljeno, ti opravdas Tudjmanovu agresiju na BiH Izetbegovicevim potezima. Pa ti si gigant.[/quote]
ja ne znam kakav odgovor ti zelis. Pitao si me bi li Armija mogla doci do mora, ja sam ti reko da ne znam jer tada ulazim u sveru nagadjanja. Ja ne opravdavaM agresiju Hrvatske na BiH ali isto tako ne opravdavam ponasanje BH vlasti koje je bilo protivustavno i izdajnicko. I da se razumijemo takvo ponasanje traje jos uvijek.
Sada ti meni odgovori na sljedece:
- Zasto se nije ogradio od agresije Srbije na Hrvatsku i Sloveniju?
- Zasto nisu preduzete mjere zastite, obavjestavanja i animiranje naroda za predstojeci rat?
- Zasto nije ucestvovao u formiranju Armije BiH?
- Zasto je oruzje TO predato u ruke JNA?
- Zasto nije branio Ustav Republike?
- Zasto je krsio Ustav?
- Zasto se tako srdacno pozdravljao sa Dobricom Cosicem kad je ovaj bio predsednik agresorske drzave?
- Zasto je postavljen Rasim Delic za komandanta Armije kad je ovaj bio uhapsen kao oficir agresorsake vojske?
- Zasto nije zastitio drzavu od monetarnog udara 1991 godine?
i td itd
- 1gorstak
#35 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Pitao sam sta je trebalo uraditi umjesto sto se potpisalo Vasingtonski sporazum. Izabrali smo taj argument i istjeracemo ga na cistac. Pa izvoli, sta je bila alternativa Vasingtonskom sporazumu ? Konkretno, sta je trebalo uraditi umjesto sto se sjelo s Tudjmanom i dogovorilo primirje ?independer wrote:ja ne znam kakav odgovor ti zelis. Pitao si me bi li Armija mogla doci do mora,
-
kosmos
#36 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
izvini gorstak al ovdje je tema izdaja BiH, da ti pojasnim, nekolicina ljudi, koja je tajno, bez znanja naroda potpisala podjelu BiH, rusenje njenog poretka, a nakon toga su uspostavili vlast velikosrpske dominacije ( Dodikova i Tadiceva politika na cijeloj teritoriji BiH). I to sve bez sankcija. Na vlast su dosli obecanjem o samostalnoj i nezavisnoj BiH.1gorstak wrote:Pitao sam sta je trebalo uraditi umjesto sto se potpisalo Vasingtonski sporazum. Izabrali smo taj argument i istjeracemo ga na cistac. Pa izvoli, sta je bila alternativa Vasingtonskom sporazumu ? Konkretno, sta je trebalo uraditi umjesto sto se sjelo s Tudjmanom i dogovorilo primirje ?independer wrote:ja ne znam kakav odgovor ti zelis. Pitao si me bi li Armija mogla doci do mora,
Da su bili maloljetnici sigurno bi bili sankcionisani.
Molim vas, nemojte gusit ovu temu nekim perifernim stvarima, jer dok se ova izdaja ne sankcionise neozbiljno je govorit npr o maloljetnickom kriminalu u porast, jer njegov temelj je u gore navedenom.
-
Geronimo81
#37 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Prvo pogledaj ko je bio Manolić ima tu i istine sto je govorio ali dosta lazi.Po stoti put kazem BiH su svi dijelili i Alija i Karadžić i Boban a vojnici su se najvise borili da sacuvaju svoje domove i zivote.1gorstak wrote:Prvo, i sam sam Hrvat. Drugo, HVO iz tog vremena jeste djelovao na ustaskoj matrici. Onog trenutka kada su Manolica i njemu slicne naslijedili Susak i njemu slicni, sve je otislo u kurac.Geronimo81 wrote:Zamolio bi te kao hrvat da ne nazivas hrvate ustasama.Nisam jos vidjeo tokom neki rasprava da netko muslimane naziva turcima stoga i tebe molim da ne zoves hrvate ustasama .I onako usput u ustasama je bilo dosta i muslimana sto vjerovatno znas.Ostalo sve se slazem sa tobom1gorstak wrote:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/mano ... 21210.aspx
I trece, ja upravo tim terminima "cetnici", "ustase", "velikosrbi" izbjegavam generalizacije. Ako kazem da su Srbi granatirali Sarajevo citav niz godina, tada cinim generalizaciju. Ako kazem da su cetnici granatirali Sarajevo, pravim distinkciju izmedju cetnika i casnih Srba koji s tim granatiranjem nemaju veze. Kljuc lezi u tom sto ja ne vjerujem da je prosli rat bio rat naroda, nego rat ideja. S jedne strane smo imali snage koje su za zajednistvo (franjevci, Mesic, Lovrenovic, Siber .... ), a sa druge smo imali ove koje Manolic spominje; olos najgori koji svrhu svog postojanja vidi u dominaciji nad drugim i drugacijim.
-
Geronimo81
#38 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ma daj molim te Uvjeravao svijet to svezi macku za rep.Recimo zlocini nad srbijanskim civilima po Sarajevu kad ga je pitao Jovo Divljak zasto se istrage ne provode a on govorio da ga lazu da zlocina nema.Ti islamisti su likvidirani zato sto su mnogo znali kao i arifa celu nakon svjedocenja po Hagu sto su likvidirali.Ja znam sta je meni ABIH odnjela .Rođake iz Grabovice koji nisu nasjeli na takozvanu propagandu HVO da napuste Grabovicu a isto tako i Doljane samo sto niko od moje rodbine nije ubijeno ali su zavrsili u logoru muzej dok je komsija dosta pobijeno.nitko za to nije odgovarao.Kako godine prolaze izlazi mnogo toga sto niste znali kao i politika Alije.Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .Odlican je to potez bio sada cekas red za vize a BiH smatraju teroristickim kampom.ABiH nikad nije bila multinacionalna vojska da je bila nikad nebi ubijala nevine civile stanovnike BiH1gorstak wrote:Da ponovim ;Tomo82 wrote:Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima?....
Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti.
Ako si posjetio link kojeg sam vec naveo, vidjeces sta kaze Manolic. A evo sta kaze Boljkovac ;
http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 33169.aspx
Sarajevo se jeste pozivalo na moralne, pravne i istorijske argumente braneci multietnicku BiH. Ali nakon sto to svijet nije uvazio, nego se drzao po strani ocekujuci slom Sarajeva kao rjesenje svih problema, nije bilo alternative okretanju onim elementima koji jesu spremni pomoci. Kada ti neko radi ovo o cemu Boljkovac i Manolic govore, a svijet ceka da umres ili da se predas, trebas naci polugu koja ce privoliti taj bezdusni Zapad da se predomisli. alaegber !
I upalilo je. Zapad je zavrnuo ruku Tudjmanu, bombardovao cetnike i podrzava BiH. Ni ja nisam sretan zbog metoda kojim se Zapad moralo uvjeriti da nestanak BiH i nije tako dobra ideja, ali ti pragmaticari ne usvajaju moralne, pravne i istorijske argumente. Djelovalo se u okviru mogucnosti.
Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.
- 1gorstak
#39 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ne radi se samo o Manolicu, to potvrdjuje Boljkovac, potvrdjuje Mesic, pa Bilandzic je knjigu napisao o tom kako je bio clan Tudjmanove ekipe u tom procesu;Geronimo81 wrote:Prvo pogledaj ko je bio Manolić ima tu i istine sto je govorio ali dosta lazi.
"U pocetku 1991. godine, nakon Tudjmanova susreta sa Milosevicem, dogovoreno je da se sastanu dvije komisije koje bi raspravljale o podjeli BiH. Tudjman nam je tada rekao da se on s MIlosevicem nacelno dogovorio, a da mi moramo to konkretno razraditi na mapama. U tim su pregovorima sa srpske strane sudjelovali akademik Kosta MIhajlovic, sef MIlosevicevog kabineta, Smilja Avramov i potpredsjednik Vlade Srbije. Odrzana su tri razgovora od po deset sati, u Tikvesu i Beogradu.
Ti razgovori, medjutim, nisu donijeli nikakvih rezultata. Jedan je od clanova nase delegacije, Josip Sentija, dao ostavku smatrajuci takve razgovore besmislenima. I ja sam Tudjmana upozorio da ti razgovori ne vode nicemu. Rekao sam mu da su se oni mozda nacelno dogovorili, ali da je taj dogovor nemoguce provesti jer u zemljovidima nastaju problemi koji se, po mojem misljenju, ne mogu rijesiti. Naime, vodile su se beskrajne rasprave oko toga cija je neka dolinica, tko ima vecinu u nekom gradu... Osim toga, oni su nam prepustali samo zapadnu Hercegovinu.
Upozorio sam Tudjmana da postoje tri krupne prepreke za podjelu BiH, od kojih je samo jedna dovoljna da njihov dogovor padne u vodu. Prvo, tko ce se usuglasiti koje je podrucje hrvatsko, a koje srpsko. Drugo, sto ce na to reci Muslimani. Na to mi je Tudjman odgovorio da oni nece reci nista ako se Srbi i Hrvati dogovore. Skrenuo sam mu pozornost i na treci problem, koji doduse nije bio tako tezak kao prva dva: sto ce na to reci medjunarodna zajednica. Tudjman je tada odgovorio da ce svijet pristati na sve sto se ovdje dogovori"
- 1gorstak
#40 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Petog aprila 1995. godine americki dnevnik Los Angeles Times je objavio tekst o Klintonovom zelenom svjetlu za naoruzavanje Armije BiH. Prije Srebrenice.Geronimo81 wrote:Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .
-
Abacija
#41 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Komentar na sve, a pogotovo na boldirano...1gorstak wrote:Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti. Sto se tice prezvakanog argumenta o dolasku arapskih dobrovoljaca, stvar je jako jednostavna; dolazili su pod krinkom humanitarnih radnika. Ni Hrvatska, ni HVO, a ni Sarajevo nisu mogli ogranicavati djelovanje arapskih humanitarnih organizacija samo zato sto su arapske humanitarne organizacije a ne islandske ili kanadske.Abacija wrote:Nego, de ti meni odgovori na pitanje; da li sam ja lazov i izdajica koji se iskreno bori za citavo bh drustvo, ili je lazov i izdajica onaj koji samo tako kaze a u stvari bori se za dominaciju religije u svim sferama ovog drustva?
Danas je to saveznistvo s islamistima trampljeno za saveznistvo s Amerikom i to je pozitivna stvar, ali je nemoguce vratiti duha u bocu i potpuno eliminisati vehabijski utjecaj. Sto na kraju krajeva i ne mora biti nas cilj, vehabije zive i u Evropskoj Uniji, gdje su uglavnom lojalni gradjani. Evo na primjer pokojni Magdi je vjerovatno bio neko ko nikom nije naudio. Zasto se predstavlja problemom to sto je bio vehabija, ako je bio vehabija ? Meni niko ne namece islam, a to sto ga muslimani praktikuju javno, nije problem. Bog je dio i americke svakodnevnice, bivsem americkom predsjedniku je Bog cak rekao da izvrsi invaziju na drzavu il' dvije, pa sta ? Ti praktikuj sta zelis, pusti njih da praktikuju sta zele.
Americki pisac Nathaniel Hawthorne je jednom izjavio da niko ne moze nositi "dvostruko lice", jedno za sebe (istinito) a drugo za mase (lazno), a da se poslije ne izgubi i da ne zna koje je pravo.
Tako je u normalna svijeta... a kod nas je naravno sve naopacke.
Pitanje je koje je koje lice u "bosnjackih ideologa"; da li otvoreno zagovaraju tor onako kako ga Ceric vidi a sebe lazu da su za cjelovitu i gradjansku Bosnu i Hercegovinu?!
-
Geronimo81
#42 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Da ponovim ;
Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti.
Ako si posjetio link kojeg sam vec naveo, vidjeces sta kaze Manolic. A evo sta kaze Boljkovac ;
Sarajevo se jeste pozivalo na moralne, pravne i istorijske argumente braneci multietnicku BiH. Ali nakon sto to svijet nije uvazio, nego se drzao po strani ocekujuci slom Sarajeva kao rjesenje svih problema, nije bilo alternative okretanju onim elementima koji jesu spremni pomoci. Kada ti neko radi ovo o cemu Boljkovac i Manolic govore, a svijet ceka da umres ili da se predas, trebas naci polugu koja ce privoliti taj bezdusni Zapad da se predomisli. alaegber !
I upalilo je. Zapad je zavrnuo ruku Tudjmanu, bombardovao cetnike i podrzava BiH. Ni ja nisam sretan zbog metoda kojim se Zapad moralo uvjeriti da nestanak BiH i nije tako dobra ideja, ali ti pragmaticari ne usvajaju moralne, pravne i istorijske argumente. Djelovalo se u okviru mogucnosti.
Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.[/quote]
Ma daj molim te Uvjeravao svijet to svezi macku za rep.Recimo zlocini nad srbijanskim civilima po Sarajevu kad ga je pitao Jovo Divljak zasto se istrage ne provode a on govorio da ga lazu da zlocina nema.Ti islamisti su likvidirani zato sto su mnogo znali kao i arifa celu nakon svjedocenja po Hagu sto su likvidirali.Ja znam sta je meni ABIH odnjela .Rođake iz Grabovice koji nisu nasjeli na takozvanu propagandu HVO da napuste Grabovicu a isto tako i Doljane samo sto niko od moje rodbine nije ubijeno ali su zavrsili u logoru muzej dok je komsija dosta pobijeno.nitko za to nije odgovarao.Kako godine prolaze izlazi mnogo toga sto niste znali kao i politika Alije.Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .Odlican je to potez bio sada cekas red za vize a BiH smatraju teroristickim kampom.ABiH nikad nije bila multinacionalna vojska da je bila nikad nebi ubijala nevine civile stanovnike BiH
.
Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.[/quote]
Ma daj molim te Uvjeravao svijet to svezi macku za rep.Recimo zlocini nad srbijanskim civilima po Sarajevu kad ga je pitao Jovo Divljak zasto se istrage ne provode a on govorio da ga lazu da zlocina nema.Ti islamisti su likvidirani zato sto su mnogo znali kao i arifa celu nakon svjedocenja po Hagu sto su likvidirali.Ja znam sta je meni ABIH odnjela .Rođake iz Grabovice koji nisu nasjeli na takozvanu propagandu HVO da napuste Grabovicu a isto tako i Doljane samo sto niko od moje rodbine nije ubijeno ali su zavrsili u logoru muzej dok je komsija dosta pobijeno.nitko za to nije odgovarao.Kako godine prolaze izlazi mnogo toga sto niste znali kao i politika Alije.Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .Odlican je to potez bio sada cekas red za vize a BiH smatraju teroristickim kampom.ABiH nikad nije bila multinacionalna vojska da je bila nikad nebi ubijala nevine civile stanovnike BiH
- 1gorstak
#43 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Lupas. Naveo sam ti jedan primjer, taj o americkoj odluci da se krsi embargo prije genocida u Srebrenici. Ti mozes nastaviti zivjeti u nekoj svojoj tridesetoj dimenziji .... sa srecomGeronimo81 wrote:Ma daj molim te Uvjeravao svijet to svezi macku za rep.Recimo zlocini nad srbijanskim civilima po Sarajevu kad ga je pitao Jovo Divljak zasto se istrage ne provode a on govorio da ga lazu da zlocina nema.Ti islamisti su likvidirani zato sto su mnogo znali kao i arifa celu nakon svjedocenja po Hagu sto su likvidirali.Ja znam sta je meni ABIH odnjela .Rođake iz Grabovice koji nisu nasjeli na takozvanu propagandu HVO da napuste Grabovicu a isto tako i Doljane samo sto niko od moje rodbine nije ubijeno ali su zavrsili u logoru muzej dok je komsija dosta pobijeno.nitko za to nije odgovarao.Kako godine prolaze izlazi mnogo toga sto niste znali kao i politika Alije.Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .Odlican je to potez bio sada cekas red za vize a BiH smatraju teroristickim kampom.ABiH nikad nije bila multinacionalna vojska da je bila nikad nebi ubijala nevine civile stanovnike BiH.
-
Geronimo81
#44 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ti si taj koji lupa a ne ja1gorstak wrote:Lupas. Naveo sam ti jedan primjer, taj o americkoj odluci da se krsi embargo prije genocida u Srebrenici. Ti mozes nastaviti zivjeti u nekoj svojoj tridesetoj dimenziji .... sa srecomGeronimo81 wrote:Ma daj molim te Uvjeravao svijet to svezi macku za rep.Recimo zlocini nad srbijanskim civilima po Sarajevu kad ga je pitao Jovo Divljak zasto se istrage ne provode a on govorio da ga lazu da zlocina nema.Ti islamisti su likvidirani zato sto su mnogo znali kao i arifa celu nakon svjedocenja po Hagu sto su likvidirali.Ja znam sta je meni ABIH odnjela .Rođake iz Grabovice koji nisu nasjeli na takozvanu propagandu HVO da napuste Grabovicu a isto tako i Doljane samo sto niko od moje rodbine nije ubijeno ali su zavrsili u logoru muzej dok je komsija dosta pobijeno.nitko za to nije odgovarao.Kako godine prolaze izlazi mnogo toga sto niste znali kao i politika Alije.Najveca je glupost to tvrditi da je radi tekbira svijet intervenirao on je intervenirao kad se desila Srebrenica .Odlican je to potez bio sada cekas red za vize a BiH smatraju teroristickim kampom.ABiH nikad nije bila multinacionalna vojska da je bila nikad nebi ubijala nevine civile stanovnike BiH.
-
Abacija
#45 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Molim vas da se vratite temi. Na citaocima vasih postova je da presude ko je u pravu ali tu privilegiju cu, bar ja, zadrzati za sebe.
-
kosmos
#46 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
BiH su izdali i oni sto su otisli sirom svijeta, a sve pod plastom agresije i genocida. Neka se te picke od ljudi ugledaju na tri djevojke iz Srebrenice koje vicu "ovo je Bosna" . One zasluzuju spomenik svojoj hrabrosti. Sve ono sto je radio Alija, Haris, Tihic, Zlatko jr. Sefer, a to je u biti uspostavljanje velikosrpskog rezima sto sada imamo u BiH, te hrabre djevojke su srusile.
- Fair Life
#47 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Ja bih bio spreman tvrditi da je BiH izdala njih...kosmos wrote:BiH su izdali i oni sto su otisli sirom svijeta, a sve pod plastom agresije i genocida. Neka se te picke od ljudi ugledaju na tri djevojke iz Srebrenice koje vicu "ovo je Bosna" . One zasluzuju spomenik svojoj hrabrosti. Sve ono sto je radio Alija, Haris, Tihic, Zlatko jr. Sefer, a to je u biti uspostavljanje velikosrpskog rezima sto sada imamo u BiH, te hrabre djevojke su srusile.
- ZZZlica
#48 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH.
Nažalost, ispada da je to tako... kad si napadnut (isključivo) zato što si Musliman (bez obzira jesi li i musliman), a braniš se kao multi-kulti-vitaminska civilizacija protiv divljačkog napada fašista, pa ne ide... s jedne strane dolazi do radikalizacije i islamizacije vojske iz očaja (religija koja pruža utjehu i nadu u zagrobni život), a s druge do uvoza boraca za Islam, spremnih na ubijanje "nevjernika", čisto da se napravi preview onoga u šta bi se Bosna mogla pretvoriti ako fašizam uzme još maha
Nažalost, ispada da je to tako... kad si napadnut (isključivo) zato što si Musliman (bez obzira jesi li i musliman), a braniš se kao multi-kulti-vitaminska civilizacija protiv divljačkog napada fašista, pa ne ide... s jedne strane dolazi do radikalizacije i islamizacije vojske iz očaja (religija koja pruža utjehu i nadu u zagrobni život), a s druge do uvoza boraca za Islam, spremnih na ubijanje "nevjernika", čisto da se napravi preview onoga u šta bi se Bosna mogla pretvoriti ako fašizam uzme još maha
-
Abacija
#49 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
U redu, fasizam ne samo da je bio uzeo maha nego je poslije i nagradjen pa sad imamo "demokratski" izabranu vlast u manjem entitetu koja svakodnevno koristi fasisticke metode i otvoreno se povezuje sa fasizmom iz WW2 (slucaj ravnogorski cetnicki pokret), ali posto vise nema rata (u klasicnom smislu) vrijeme je vise da se taj preview jednom zavrsi pa da se vratimo na multi-multi.ZZZlica wrote:Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH.
-
palermo
#50 Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?
Nije mi jasna tvoja poenta ?Abacija wrote:U redu, fasizam ne samo da je bio uzeo maha nego je poslije i nagradjen pa sad imamo "demokratski" izabranu vlast u manjem entitetu koja svakodnevno koristi fasisticke metode i otvoreno se povezuje sa fasizmom iz WW2 (slucaj ravnogorski cetnicki pokret), ali posto vise nema rata (u klasicnom smislu) vrijeme je vise da se taj preview jednom zavrsi pa da se vratimo na multi-multi.ZZZlica wrote:Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH.