Banksy wrote:
Naravno da nema, ali s reklamacijama ćeš na Kovače.
Niđe veze. Dayton te ne prisiljava da glasaš za člana iz reda Bošnjaka.
Banksy wrote:U međuvremenu, ako ti, kao Bošnjak, glasaš za Raguža samo, kako kažeš ''da ona hinja Ćović ne bude'' onda su tvoji motivi i namjere prilično problematični.
U predsjedništvu sjede tri čovjeka i zajedno čine Predsjedništvo BiH. Cilj svakog od nas bi trebao biti da taj skup od 3 člana bude što je moguće bolji a skup će biti bolji ako su njegovi članovi bolji. Ako znamo (a znamo) da je jedan od dvojca Izetbegović-Radončić 100% siguran i ako znamo da ne možemo uticati na to ko će biti član iz RS-a onda je Raguž umjesto Čovića jedina šansa koji mi (lijevo orjentirani građani) imamo da utičemo na kvalitet Predsjedništva.
Kada govorimo o Federaciji BiH tradicionalno imamo ovakvu situaciju:
50% glasača su desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci
30% glasača su lijevo orjentisani Bošnjaci/Bosanci
20% glasača su Hrvati
Ovi desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci će uvijek svojom masom izabrati jednog člana predsjedništva i to će biti neko iz desno orjentisanih stranaka (do sada su to bili: Izetbegović A., Tihić, Silajdžić, Izetbegović B.). Ako mi lijevo orjentisani glasamo za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka nemamo šanse da naš kandidat pobjedi kandidata desno orjentisanih što je i logično jer 50%>30%. Zato mi lijevo orjentisani nismo ni imali svog kandidata u predsjedništvu sve dok nismo skontali da ga kandidujemo iz reda Hrvata. A kada to uradimo onda smo u prednosti jer 30%>20%. Još kada nam se pridruži dio desnih koji hoće da šuknu "anamoonima" onda dobijemo da Komšić dobije više glasova od SDP-a.
Znači za nas lijevo orjentisane Bošnjake/Bosance jedina šansa da utičemo na sastav Predsjedništva je da biramo koji nam kandidat za člana iz Hrvatskog naroda najviše odgovara. Samo tu možemo nešto uraditi. Glas za Suljagića ili Hadžiomerovića je trošenje glasa uzalud jer ti ljudi nemaju šansu da pobjede kandidata desno orjentisanih Bošnjaka.