Stoner wrote: Ne radi se ovdje o nacionalističkoj logici već o ignorisanju činjenica i relanosti. Ignorisanju BH trializma,
Šta je po tebi BH trializam? Podjela unutar koje bi trebalo nametati fašističke norme? Postoji li neki član zakona na koji se konkretno pozivaš? .... ili je riječ samo o ideji u kojoj bi BH društvo trebalo dalje da se razvija na temelju ideologija koje su nezamislive u bilo kojoj drugoj normalnoj i razvijenoj državi?
Stoner wrote: ignorisanju nacionalnog identiteta
nacionalni identitet najiše ugrožavaju ksenofobne politike koje na priči o nacionalnom samo vješto maskiraju svoj populizam od kojeg samo oni imaju koristi
Stoner wrote: i nametanje na silu nekog drugog.
Problem HDZ-a i jeste upravo u tome što je Komšić alternativa jednoj bolesnoj ideji. Osim toga, na predsjedničkim izboprima ne bira se "predstavnik Bošnjaka, Hrvata i Srba" nego "predstavnik iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba".
Stoner wrote: Da bi se glasalo u BiH po principu " Svi smo mi gradžani" i " Svi smo mi Bosanci i Hercegovci" onda se prvo treba postati građanin i Bosanac i Hercegovac. Sada to nismo.
Izbori su sobodni, i svaki građanin ima pravo da u skladu sa svojim uvjerenjem bira onoga za koga misli da će ga najbolje predstavljati. Je l' to više nismo ni slobodni, i je l' nam se to uskraćuje slobodan izbor?
Stoner wrote: To da li neko vidi u Komšiću svog predstavnika zavisi samo od njegove ciljne grupe i retorike. Neko je vidio svog predstavnika i u Vojislavu Šešelju.
Rekao bih da su Vojislavu Šešelju punoi sličniji oni koji osporavaju Komšićev izbor, a koji su temeljitije od dotičnog očistili teritorije koje su vojno kontrolisali, koji su otvarali logore i sl. Osim toga, Vojisčav Šešelj kojeg spominješ je primjer kako bi trebao da završi svako onaj ko (samo iz drugačije nacional-šoinističke prespektive) dijeli iste ideje. Ima ih dosta osim Šešelja koji bi se mogli nabrojati, kao ona strana koja osporava jedan poptpuno drugačiji način razmišljanja, ali hvala ti što si spomenuo barem njega.
Stoner wrote: Isto tako neko sutra može pozivati na etničko čišćenje Hrvata i još biti izabran za hrvatskog predstavnika.

Pozivanje na etničko čišćenje bilo koga je protivno svim domaćim i međunarodnim zakonima. Oni koji pozivaju na etničko čišćenje, najčešće pokušavaju stvoriti animozitet prema onom drugom i drugačijem. Mislim da je ideja da neko kao Bosšnjak ima povjerenja u nekoga ko je Hrvat i obratno, ideja koja razbija taj ksenofobni mentalitet koji domaći nacionalisti pokušavaju da nametnu svom stadu.
Stoner wrote: Ako je tebi to normalno, onda ti ne znaš šta je država, šta konstitutivnost,demokratija, sloboda itd.
Mislim da sam vrlo jasan u svojim stavovima šta je za mene normalno, a šta nenormalno. I nemoj me molim te ti učiti demokratiji, a svojim stavovima demokratski izbor problematiziraš samo zato jer nije izabran HDZ-ov Hrvat. Nemoj me učiti ni tome šta je država, sloboda i slično, jer ono što ti promovišeš je nešto što se nadam da je daleko iza nas.