Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post Reply
Banksy

#526 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Banksy »

juventus wrote:
Banksy wrote:
juventus wrote:Svaki bošnjak kome nije bitno toliko ko će od bošnjaka pobjediti, treba glasati za Martina Raguža. Prvi ja ću dati glas njemu, jer mi nije toliko bitno da bude Bakir, a ne Cerić, ili da bude drugi Bakir, a ne Suljagić. To mi je manje bitno iako imam favorita. Bitnije mi je da ona hinja Ćović ne bude.
Jednom kad Bosna bude birala jednog predsjednika, Raguž će biti odličan kandidat. Zasad, moje je mišljenje da treba pustiti svima da biraju svoje, kad nam je Dayton već tako nacrtao.
Čuj odličan je, ali sad ipak treba pustiti da hrvati izaberu goreg, zato što je veći lopov i nacionalista.

Izvini, al nema mi ovo logike nikako.
Naravno da nema, ali s reklamacijama ćeš na Kovače.

U međuvremenu, ako ti, kao Bošnjak, glasaš za Raguža samo, kako kažeš ''da ona hinja Ćović ne bude'' onda su tvoji motivi i namjere prilično problematični.
Ali Kemal

#527 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Ali Kemal »

juventus wrote:Svaki bošnjak kome nije bitno toliko ko će od bošnjaka pobjediti, treba glasati za Martina Raguža. Prvi ja ću dati glas njemu, jer mi nije toliko bitno da bude Bakir, a ne Cerić, ili da bude drugi Bakir, a ne Suljagić. To mi je manje bitno iako imam favorita. Bitnije mi je da ona hinja Ćović ne bude.
U duhu nase balkanske tradicije, nek komsiji crkne krava :lol:
jasmina60

#528 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by jasmina60 »

:thumbup:
jasmina60

#529 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by jasmina60 »

gurabija78 wrote:
Banksy wrote:
Jednom kad Bosna bude birala jednog predsjednika, Raguž će biti odličan kandidat. Zasad, moje je mišljenje da treba pustiti svima da biraju svoje, kad nam je Dayton već tako nacrtao.
koji su to moji, a koji njihovi? ja Raguža više vidim kao svog kandidata ne po nacionalnom opredijeljenju već zato što je čovjek sa manirima, pojavom i stavom kakav svi ostali kandidati zajedno, a koje mogu birati iz svoje izborne jedinice, nemaju. i ne priznajem oderdbe ustava ili bilo čega što me svrstava u bilo koji tor, pogotovo ne nacionalni. kad mi narede da zato što se zovem kako se zovem smijem zaokružiti samo određene face (kao što već djelimično i jest slučaj sa kandidatima srba iz RS) onda ćemo dugačije. kraj priče.
:thumbup:
Hafis

#530 Re: Odg: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Hafis »

I pismena, mogu ti reci :)
Kako lijepo stavlja smajlice.

Sent from my SM-G350 using Tapatalk
Mister Yes

#531 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Mister Yes »

Banksy wrote: Naravno da nema, ali s reklamacijama ćeš na Kovače.
Niđe veze. Dayton te ne prisiljava da glasaš za člana iz reda Bošnjaka.
Banksy wrote:U međuvremenu, ako ti, kao Bošnjak, glasaš za Raguža samo, kako kažeš ''da ona hinja Ćović ne bude'' onda su tvoji motivi i namjere prilično problematični.
U predsjedništvu sjede tri čovjeka i zajedno čine Predsjedništvo BiH. Cilj svakog od nas bi trebao biti da taj skup od 3 člana bude što je moguće bolji a skup će biti bolji ako su njegovi članovi bolji. Ako znamo (a znamo) da je jedan od dvojca Izetbegović-Radončić 100% siguran i ako znamo da ne možemo uticati na to ko će biti član iz RS-a onda je Raguž umjesto Čovića jedina šansa koji mi (lijevo orjentirani građani) imamo da utičemo na kvalitet Predsjedništva.

Kada govorimo o Federaciji BiH tradicionalno imamo ovakvu situaciju:
50% glasača su desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci
30% glasača su lijevo orjentisani Bošnjaci/Bosanci
20% glasača su Hrvati

Ovi desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci će uvijek svojom masom izabrati jednog člana predsjedništva i to će biti neko iz desno orjentisanih stranaka (do sada su to bili: Izetbegović A., Tihić, Silajdžić, Izetbegović B.). Ako mi lijevo orjentisani glasamo za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka nemamo šanse da naš kandidat pobjedi kandidata desno orjentisanih što je i logično jer 50%>30%. Zato mi lijevo orjentisani nismo ni imali svog kandidata u predsjedništvu sve dok nismo skontali da ga kandidujemo iz reda Hrvata. A kada to uradimo onda smo u prednosti jer 30%>20%. Još kada nam se pridruži dio desnih koji hoće da šuknu "anamoonima" onda dobijemo da Komšić dobije više glasova od SDP-a.

Znači za nas lijevo orjentisane Bošnjake/Bosance jedina šansa da utičemo na sastav Predsjedništva je da biramo koji nam kandidat za člana iz Hrvatskog naroda najviše odgovara. Samo tu možemo nešto uraditi. Glas za Suljagića ili Hadžiomerovića je trošenje glasa uzalud jer ti ljudi nemaju šansu da pobjede kandidata desno orjentisanih Bošnjaka.
Stjui

#532 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Stjui »

Mister Yes wrote:
Znači za nas lijevo orjentisane Bošnjake/Bosance jedina šansa da utičemo na sastav Predsjedništva je da biramo koji nam kandidat za člana iz Hrvatskog naroda najviše odgovara. Samo tu možemo nešto uraditi. Glas za Suljagića ili Hadžiomerovića je trošenje glasa uzalud jer ti ljudi nemaju šansu da pobjede kandidata desno orjentisanih Bošnjaka.
o tome svo vrijeme trubim.emir i bakir h. nemaju šanse,tako da je za nas lijevo orjentisane jedini logičan izbor,g.raguž.
cyprus

#533 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by cyprus »

Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bih... A vi?
Last edited by cyprus on 02/10/2014 18:09, edited 1 time in total.
Hafis

#534 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Hafis »

A koje cete stranke vi lijevo orjentirani zaokruziti na dan izbora

mayab

#535 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by mayab »

cyprus wrote:Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bi... A vi?
+1
daxon

#536 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by daxon »

HDZ 1990 stranka lijeve orjentacije :roll:
Lincoln-Burrows

#537 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Lincoln-Burrows »

Zar ima lijevo orijentiranih u BiH?
Lijevi bi se zalagali za veća prava manjinskih naroda, za decentralizaciju,
takvih je u BiH vrlo malo.
Stjui

#538 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Stjui »

cyprus wrote:Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bih... A vi?
a za koga drugog,g.cyprus? da ne bi glasali za ove desničare i toraše? pih,taman posla...
Rubbie

#539 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Rubbie »

mayab wrote:
cyprus wrote:Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bi... A vi?
+1
+4
Mister Yes

#540 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bih... A vi?
Ja bih poništio listić. Jer ako se bira jedan predsjednik onda ne postoje nikakve šanse da moj izbor bude predsjednik. Naime moj ukus se ne slaže sa ukusom većine Bošnjaka koji će bez ikakve sumnje sebi izabrati predjednika po njihovom ukusu.
Mister Yes

#541 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:A koje cete stranke vi lijevo orjentirani zaokruziti na dan izbora

Pa lijevo orjentisane naravno. Na skupštine možemo uticati ako već ne možemo na člana predsjedništva iz reda Bošnjaka.
Mister Yes

#542 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Mister Yes »

daxon wrote:HDZ 1990 stranka lijeve orjentacije :roll:
Ko je to rekao?
Novak20

#543 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Novak20 »

Mister Yes wrote:
Banksy wrote:U međuvremenu, ako ti, kao Bošnjak, glasaš za Raguža samo, kako kažeš ''da ona hinja Ćović ne bude'' onda su tvoji motivi i namjere prilično problematični.
U predsjedništvu sjede tri čovjeka i zajedno čine Predsjedništvo BiH. Cilj svakog od nas bi trebao biti da taj skup od 3 člana bude što je moguće bolji a skup će biti bolji ako su njegovi članovi bolji. Ako znamo (a znamo) da je jedan od dvojca Izetbegović-Radončić 100% siguran i ako znamo da ne možemo uticati na to ko će biti član iz RS-a onda je Raguž umjesto Čovića jedina šansa koji mi (lijevo orjentirani građani) imamo da utičemo na kvalitet Predsjedništva.

Kada govorimo o Federaciji BiH tradicionalno imamo ovakvu situaciju:
50% glasača su desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci
30% glasača su lijevo orjentisani Bošnjaci/Bosanci
20% glasača su Hrvati

Ovi desno orjentisani Bošnjaci/Bosanci će uvijek svojom masom izabrati jednog člana predsjedništva i to će biti neko iz desno orjentisanih stranaka (do sada su to bili: Izetbegović A., Tihić, Silajdžić, Izetbegović B.). Ako mi lijevo orjentisani glasamo za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka nemamo šanse da naš kandidat pobjedi kandidata desno orjentisanih što je i logično jer 50%>30%. Zato mi lijevo orjentisani nismo ni imali svog kandidata u predsjedništvu sve dok nismo skontali da ga kandidujemo iz reda Hrvata. A kada to uradimo onda smo u prednosti jer 30%>20%. Još kada nam se pridruži dio desnih koji hoće da šuknu "anamoonima" onda dobijemo da Komšić dobije više glasova od SDP-a.
To što pišeš ne pije vode.

2010 su lijevo orjentisani Bošnjaci/Bosanci mogli da prevagnu na stranu (bošnjačkog centra ili desnice) Radončića ili Silajdžića ali nisu. Draže im kao ljevičarima da na vlasti ostanu zadrti desničari i grobari Bosne, Bakir i SDA. Ma hajde...
Za mjesec dana poslije objave rezultata ovih izbora SDA će sa užitkom počistiti sve i jednog funkcionera SDP koji su u vlasti. Oni koji eventualno ostanu, nisu nikad ni bili SDP.

Kakav je rezon da lijevo orjentisani Bošnjak/Bosanac glasa za centru ili desno orjentisanog (nekada komunistu, pa liberala pa HDZ, pa HDZ 90) Hrvata? Kvalitetnije Predsjedništvo ili politikanstvo sa posljedicama po narod. Ne moraš odgovoriti.

Ja bih rekao sramota. Gdje je ideologija socijaldemokratije, gdje je čast, gdje je kičma. Zašto ste kandidovali Bakira H i Suljagića? Da pljujete po njima pričama da glasate za Raguža jer je to isplativije.
Kako ćete poslije naći kandidata za Bošnjačkog člana predsjedništva i imate li uopšte ambiciju da se u budućoj borbi za vlast poduhvatite sa ovim koji nas j... 20 godina ?

Ako nisi trol SDA loša ti je i žalosna priča za jednog "ljevičara".
daxon

#544 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by daxon »

Mister Yes wrote:
daxon wrote:HDZ 1990 stranka lijeve orjentacije :roll:
Ko je to rekao?
Čuj ko je rekao, pa cijelo vrijeme vrtite mantru kako će "lijevo orijentirani Bošnjaci" glasati za Raguža, ovo ono, ili ste me zbunili u tim vašim izbornim akrobacijama pa ja krivo shvatio...?
It_is_a_Leclerc

#545 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by It_is_a_Leclerc »

I ja bih.

Mi Bošnjaci smo jedan komspolitski narod, iznad ovih zdravoseljačkih djetinjarija - "Moje, moje, tralalala". Mi biramo kvalitetne, državotvorne ljude, bez obzira na ime, prezime, naciju i vjeru, što je za druga dva naroda naučna fantastika :(
Banksy

#546 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Banksy »

cyprus wrote:
Ja ću glasati za Raguža, ali bojim se ne baš iz identičnih razloga kao većina ovdje... Njima ide pitanje: da li biste glasali za Raguža i kada bi se birao samo jedan predsjednik? Ja bih... A vi?
Odlično pitanje, to je suština.
Banksy

#547 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Banksy »

Mister Yes wrote:
Nemoj da ti pobrojim na šta te sve Dayton prisiljava.
Paranoid

#548 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Paranoid »

It_is_a_Leclerc wrote:
I ja bih.

Mi Bošnjaci smo jedan komspolitski narod, iznad ovih zdravoseljačkih djetinjarija - "Moje, moje, tralalala". Mi biramo kvalitetne, državotvorne ljude, bez obzira na ime, prezime, naciju i vjeru, što je za druga dva naroda naučna fantastika :(
Bravo!

Zamisli samo da je Bogićević na listi...
Hafis

#549 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Hafis »

Nemojte tako...a Suljagic ?

spreca

#550 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

Hafis wrote:Nemojte tako...a Suljagic ?

Za nas je vazniji Gospodin Raguz
Post Reply