Bosnjacki franjevci

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
Post Reply
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#1 Bosnjacki franjevci

Post by redred » 10/11/2011 14:23

Na ovoj temi zelim da skupljamo dijela Bosanskih franjevaca koji su pisali o "Bosnjastvu" i Bosnjacima u 16. 17. 18 i 19. vijeku. Ali i dijela onih franjevaca koji su se borili za sacuvanje Bosnjackog etnickog imena kod katolika. Zelio bih da u ovom redoslijedio postavljate dijela Franjevaca:

1)Njegovo Ime, prezime i nadimak i period kada je zivio ( velika slova)
2) Slika franjevca ( po mogucnosti).
3) Njegovo dijelo koje vam se najvise svidja (citirano)
4) Link na druga njegova pisana dijela ili imena drugih pisanih dijela (kosim slovima)

Svakog franjevca zapocnite sa novim odgovorom kako bi bilo pregledno. Molim vas da postavljate samo one radove franjevaca koji pisu o historiji Bosnjackog naroda ili koji se bore za Bosnjacki narodni identitet u svojim pisanim dijelama. Franjevci posle 19. vijeka ne dolaze u obzior na ovoj temi.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Image

Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."

"
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Druga pisana dijela su:

Krvava knjiga (1869), Bosanski prijatelj, sv. IV . (1870), Kratka povjest kralja bosanskih, I-III, (1884-1887), Pad Bosne (1886) i Carsko-turski namjesnici u Bosni i Hercegovini (1887). Od spisa koji nisu objavljeni valja navesti: Povjesnica Franjevačkog samostana u Jajcu, I-III, (1884-1886) i Varica (1888).[/size]
Last edited by redred on 10/11/2011 14:26, edited 4 times in total.


redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#2 Re: Bosnjacki franjevci

Post by redred » 10/11/2011 14:23

Fra Ivan Frano Jukic; nadimak- Slavoljub Bosnjak (1818- 1857)

Image
Proglas u listu Bosanski Prijatelj iz 19. vijek:

Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Druga njegova dijala:

Zemljopis poviestnica Bosne, Etnografski raodovi, Bosanski prijatelj (prvi Bosansko- Hercegovacki casopis),"POČETAK PISMENSTVA I NAPOMENA NAUKA KERSTJANSKOG.Na Službu Pučkih Učionicah u Bosni" i mnogi drugi radovi.

User avatar
Teta Macheta
Posts: 138
Joined: 09/09/2011 19:55
Location: Šeher Sarajevo

#3 Re: Bosnjacki franjevci

Post by Teta Macheta » 10/11/2011 18:47

Osim pozitivnog o bosanskim franjevcima se mora reći i da su špijunirali
za Austriju. U svakom upadu u Bosnu u 16.,17. 18. vjeku Austrijanci su
praktično sve znali o stanju puteva i snazi garnizona.
Njihovi izvještaji i danas postoje u obilju u bečkim arhivama.

PS.
Studirala na Uni Wien i čula od barem dvoje ljudi...

User avatar
guy fawkes
Posts: 419
Joined: 09/11/2011 13:34

#4 Re: Bosnjacki franjevci

Post by guy fawkes » 10/11/2011 19:14

kakva pateticnost i kiceraj u ovim njihovim tekstovima
cisto covjeku dodje da se ispovraca

mislim svaka cast franjevcima, al ovi tekstovi su stvarno uzasni

User avatar
Čitalac
Posts: 2170
Joined: 08/03/2011 07:45
Location: mediteran, uglavnom
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

#5 Re: Bosnjacki franjevci

Post by Čitalac » 10/11/2011 19:45

Teta Macheta wrote:Osim pozitivnog o bosanskim franjevcima se mora reći i da su špijunirali
za Austriju. U svakom upadu u Bosnu u 16.,17. 18. vjeku Austrijanci su
praktično sve znali o stanju puteva i snazi garnizona.
Njihovi izvještaji i danas postoje u obilju u bečkim arhivama.

PS.
Studirala na Uni Wien i čula od barem dvoje ljudi...
To je verovatno tačno, ali samo delimično. U vreme čuvene "Barišićeve afere", odnosno sukoba bosanskih franjevaca sa biskupom Rafom Barišićem koji je potrajao punih 14 godina (1832-1846), franjevci se otvoreno bune kako protiv pomenutog biskupa tako i protiv austrijske politike koju je on predstavljao. U tom periodu, oni uspostavljaju kontakt i sa nosiocima vlasti u Srbiji, što je srpska propaganda obilato koristila u svoje svrhe.Tako je godine 1844. u Beogradu osnovano i jedno tajno društvo koje je delovalo u skladu sa Garašaninovim "Načertanijem" a čiji su članovi bili Franjo Zah, Janko Šafarik, Stevan Herkalović, Pavle Čavlović, Miloš Popović, Matija Ban i dvojica bosanskih franjevaca - fra Filip Pašalić i fra Stjepan Marjanović.
Kako je Garašaninova propaganda širila svoje pipke ka Bosni, tako su i franjevcima redovno dostavljani primerci srpskih novina koji se verovatno i danas nalaze u manastiru Sutjesci. Fra Grgo Martić je, primera radi, u "Srpskom narodnom listu" objavio desetak svojih radova. U novogodišnjem broju "Serbskog narodnog lista" 1841. godine Blaž Josić (potpisan kao "Srbo-Bošnjak") piše članak "Razmišljenija pri koncu stare godine", pa uredništvu novina poručuje: "Cvetaj dragi listu i daleko tvoje grane širi te i tužnu Bosnu u zakrilje bratski uzimaj".

PR-player
Posts: 398
Joined: 01/11/2011 17:02

#6 Re: Bosnjacki franjevci

Post by PR-player » 10/11/2011 19:48

hahahah "bosnjacki franjevci" e svasta...

redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#7 Re: Bosnjacki franjevci

Post by redred » 12/11/2011 11:54

Teta Macheta wrote:Osim pozitivnog o bosanskim franjevcima se mora reći i da su špijunirali
za Austriju. U svakom upadu u Bosnu u 16.,17. 18. vjeku Austrijanci su
praktično sve znali o stanju puteva i snazi garnizona.
Njihovi izvještaji i danas postoje u obilju u bečkim arhivama.

PS.
Studirala na Uni Wien i čula od barem dvoje ljudi...
Mislim da to sto pises nije bas tacno. Jer postoji kao prvo razlika izmedju franjevaca iz Bosne i franjevaca iz Hercegovine. Franjevci iz Bosne su iz izvora vecinom poznati kao pozitivne licnosti iz Bosnjacke perspektive. Naravno da oni u Turcima vide mrskog okupatora ali zar im trebamo za to zamijerati? Mislim... ako ja kao Bosnjak- musliman u tadasnjim Turcima (Osmanlijama) vidim jednu civilizaciju koja je od 19. vijeka daleko zaustala za evropskim svijetom sto se tice skoro svega; onda ne treba zamijerati franjevcima Bosnjackim. Jer dok su Austrijanci u Bosni izgradili za 30 godina mnogo fakulteta; prvu tramvajsku liniju, prve industrije, dali zenama pravo glasa, podrzvali "Bosnjacki narodni preporod" kroz list Bosnjak... Turci su se opijali rakijom (uz placanje haram poreza sultanu) i slusali sevdalinke i gradili kojekakve "mejtefe" i ubijali Bosnjake -muslimane i katolike- koji su probali da "probude uspavani Bosnjacki narod."

A zene su hodale u hidzabima gdje su im se samo oci vidijele i to obavezno! Da si ti zivijela u Sarajevu za vrijeme Otomana vraga bi ti "studirala". Morala bi hodati pokrivena po ulici a ako bi vec nekada imala srecu da ides u skolu onda bi isla u mejtef i "ucila kuran". Za vrijeme Austro-Ugarske zene su bile u parlamentu Bosne i Hercegovine i imale su pravo glasa i pravo na skolovanje i na sva prava kao i muskarci. Pa ti sada vidi sta je tu pozitivno ako si normalna osoba.

Iz perspektive modernog Bosnjaka (kao i vecina Turaka iz zapadne Turske) koji je prihvatio evropske norme i vrijednosti kao svoje i prihvatio evropski sistem... Mozemo samo reci da su i franjevci imali pravo sto se tice svojeg gledanja prema Turcima u svakom smislu.

Sto se tice franjevaca i Ilije Garasina... oni su kao kolektiv i provincija "Bosna Srebrena" napisali pismo Garasinu gdje oni medju ostalim pisu kako:
"Bosnjaci ne pricaju Srpskim jezikom vec starinom pricaju bosanskim jezikom..."
Evo dok ne nadjem jos neke franjevce preporoditelje iz 19. vijeka jedan franjevac iz 18. vijeka; Jako Baltic koji pise o historiji Bosnjaka. medju ostalim opisuje rat koji su Bosnjaci (katolici i muslimani) vodili protiv Austrije:


http://i37.tinypic.com/wwndr5.jpg
http://i34.tinypic.com/14uyp77.jpg
http://i38.tinypic.com/2uqbrxw.jpg
http://i36.tinypic.com/1z5lq9t.jpg
http://i35.tinypic.com/2u8fjio.jpg
http://i38.tinypic.com/2wpqfb7.jpg
http://i38.tinypic.com/2n7dswg.jpg

Post Reply