Bošnjačka elita protiv barbarizma

zgembomaratonac

#1 Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by zgembomaratonac »

Predsjednik Bošnjacke akademije nauka i umjetnosti (BANU) profesor dr. Ferid Muhić:
"Ako je za kulturnu matricu islama nedopustivo i krajnje uvredljivo svako javno izrugivanje i karikiranje sa simbolima i vrijednostima koje u tom sistemu imaju status svetih sadržaja, onda će ignorisanje te činjenice za pripadnike takvog kulturnog modela, predstavljati klasičan primjer namjerne provokacije i 'govora mržnje', a ne potvrdu 'slobode govora'. Odreći se od slobode govora nije jednostavno, složićemo se. Ali u svijetu u kom je ta sloboda odavno sasvim legalno limitirana odredbom o zabrani 'govora mržnje', kao i o sankcionisanju širenja rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti, to zapravo ne bi ni bilo nikakvo odricanje od slobode govora nego samo čin uključivanja islama i muslimana u već postojeći sistem ograničenja te slobode. Muslimani bi u tom slučaju, dobili samo ono isto pravo koje već važi za sve ostale kulturne i religijske zajednice, dok bi pozitivni efekti predstavljali višestruko vrijedan kapital. Ukoliko bi i tada neki muslimani napadali medije i ugrožavali živote novinara, ne bi se više mogli pozivati na alibi da reaguju na provokacije uvredljivog 'govora mržnje', i u očima svih muslimana bili bi legitimirani kao obični kriminalci. Ako bi, sa prekidom objavljivanja pogrdnih karikatura i tekstova na račun islama i muslimana, napadi sasvim prestali i bezbjednost novinara postala neupitna, to bi bio ogroman korak ublažavanju kulturološke polarizacije, smanjenju tenzija i smirivanju destruktivnih strasti!"

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54638

Akademik ANUBiH profesor dr. Esad Duraković: "Uzrok problema je nastoje zapadnih sila da maksimalno vrijeđaju i ponize ljude čije zemlje napadaju!"

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić: Ja NISAM Charlie Hebdo!
http://saff.ba/damir-niksic-zasto-ne-mo ... LFlpEZ0xjo
Kao neko ko se i sam bavi satirom, preciznije: političkom satirom i neko kome su prije tri-četiri mjeseca već prijetili – jednom smrću od strane nekakvog islamskog radikala iz Zenice sa oznakama ISIL-a na FB stranici (što sam prijavio federalnom MUP-u, a oni me nazvali i rekli da su razgovarali sa dotičnim te da im je on rekao da se šalio), a drugi put fizičkim progonom iz Sarajeva od strane BHT uposlenika, militantnog aktiviste za životinjska prava pasa lutalica s kojim sam se svojenožno anti-teroristički obračunao ispred Doma OS BiH, ja jako dobro znam šta znači kada neko ekstreman ekstremno ne voli tvoju satiru. Kao takav mislim da bi, ako smijem i ako mi kolege dozvole, ja prvi trebao izjaviti: i ja sam Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Kao prvo – ne mogu ni zamisliti takav strašan pokolj da bi tako olako izjavio tako nešto i time odmah sebe strpao u tu istu sliku, u vijesti, i to… Previše mi je to sve tragično da bih prvo pomislio na sebe. Kao drugo – nikada se nisam bavio tom vrstom satire. Nikada nisam nastojao namjerno i ciljano da povrijedim nečija vjerska, rasna, nacionalna, etnička, ljudska osjećanja jer mislim da to nije smiješno, da je to neukusno i neodgovorno. Ja inače držim da je upravo ta i takva “sloboda” medija uticala da rat devedesetih na ovim prostorima bude mnogo krvaviji i pogubniji po civile nego što je trebao biti. I moram priznati da i dalje ne razumijem kako niti jedan novinar sa ovih prostora nije završio u Hag-u s obzirom da smo svi svjedočili agitpropu nacionalnih medija i njihovoj gotovo kritičnoj ulozi u razaranju društva i proizvodnji nacionalne i vjerske mržnje.
Oprostićete mi ali ja jednostavno ne vidim sebe u svoj toj arogantnoj monstruoznosti raspojasanih medija i terorista. Nije to moj par rukava. Moj mozak ne može da pojmi toliku količinu mržnje, animoziteta i ekstremizma.

Ali me čudi otkud baš Klix da organizuje taj performans sa tom izjavom kada baš oni nikako ne mogu biti nalik na Charlie Hebdo iz jednostavnog razloga: jer da je Charlie Hebdo imao odred ljutih policajaca iz RS-a u kancelarijama – sve bi bilo mnogo drugačije za onu dvojicu terorista. A i sami Klix-ovci bi trebali priznati da bi u nedajbože sličnoj situaciji gledali na one policajce ko ozebli u sunce.
zgembomaratonac

#2 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić: CHARLIE HEBDO ŠIRI MRŽNJU!
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54647
Korsitim svoje pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i slobodu savjesti da kažem:

JA NISAM CHARLIE!
JE NE SUIS PAS CHARLIE!
I AM NOT CHARLIE!
ICH BIN NICHT CHARLIE!

ZATO ŠTO nove (stare) karikature o Muhammedu a.s. na naslovnoj strani časopisa "Charlie Hebdo" su sramne, odvratne i ogavne.. kod nas u Bosni bi kazali to je čorlučenje sa namjerom da se nekome nanese što više duševnog bola.. ta vrsta čorlučenja za muslimane nije ni smiješna ni zabavna, već puna uvreda sa mržnjom i pakošću.. da, "Charlie" širi mržnju i nanosi duševni bol nevinim ljudima.. ta vrsta namjernog vrijeđanja drugog i drugačijeg je patološka potreba da "Charlie" nametne svoj stav, svoj pogled na svijet, svoj ukus za smijeh, svoj način zabave, svoju frustraciju..

Dakle, ako je nanošenje duševnog bola drugom i drugačijem, u ovom slučaju običnim muslimanima, koji nisu ni radikalni ni teroristi, glavni cilj uredništva novine "Charlie Hebdo", onda mogu biti zadavoljni - postigli su svoj cilj: nanijeli su duševni bol svim muslimanima svijeta, koji vole i poštuju Muhammeda. a.s., kao posljednjeg Allahovog poslanika, koji nije ničim izazvao uredništvo novina "Charlie Hebdo" da se s njim poigravaju, niti da ga ismijavaju radi humora i zabave njih i njihovih čitatelja, kojima oni nameću svoj ukus za humor, smijeh i zabavu.., napisao je dr. Cerić sa posebnim naglaskom:

Pažnja: Pripremite se za novi stil života i slobodu mišljenja na način da vam bude smiješno i zabavno samo ono što vam "Charlie" napiše i propiše kroz karikaturu da se smijete i zabavljata u protivnom bit će te proglašeni neprijateljima slobode mišljenja i govora.. bit ćete nepoželjni..!

SRETNA VAM NEZVJESNA BUDUĆNOST!
SRETNA VAM IZVJESNA DOGMA "JE SUIS CHARLIE"!

NEKA JE SALAVAT I SELAM NA ALLAHOVOG ČASNOG VJEROVJESNIKA MUHAMMEDA ALEJEHISSELAMA I SVE DRUGE ALLAHOVE VJEROVJESNIKE: ADEMA, NUHA, IBRAHIMA, MUSAA I ISAA ALEJHIMSELAM!
zgembomaratonac

#3 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović:
- Najoštrije osuđujemo zloupotrebu slobode govora i umjetničkog izražavanja tako što se ona koristi da bi se s predumišljajem ponižavali drugi ljudi i njihove svetosti. Umjesto razvijanja kulture razumijevanja, senzibilnosti i poštovanja prema duhovnim temeljima drugih ljudi, put grubog provociranja, podsticanja mržnje i predrasuda sigurno neće donijeti prosperitet ljudskom društvu niti dati smisao slobodi. Kojim se argumentima može objasniti da je ismijavanje Muhammeda, a.s., borba protiv terorista ili da je nanošenje duševne boli svim muslimanima svijeta dokaz slobode izražavanja? Odbacujemo agresivno nametanje stava da je, u bilo kojoj formi, objavljivanje i podržavanje ismijavanja Muhammeda, a.s., te bezobzirno udaranje po najintimnijim duhovnim osjećanjima svih muslimana prihvatljiv način iskazivanja slobode. Neko mora preuzeti odgovornost za, iz dana u dan, sve očitije posljedice mržnje koja se širi prema muslimanima u Evropi. Pozivamo medijsku zajednicu da se odupre pakosnim tendencijama iskorištavanja medija kao sredstva za širenje islamofobije. Posebno ukazujemo i naročito izražavamo veliku žalost da pojedini mediji u našoj domovini i regionu neodgovorno podliježu destruktivnim medijskim tendencijama i vrlo opasnoj euforiji islamofobije.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
zgembomaratonac

#4 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Napad na slobodu medija: Google raskinuo ugovor o reklamama sa bošnjačkim časopisom SAFF zbog kritičnog izvještavanja o događajima u Francuskoj:
http://saff.ba/google-raskinuo-ugovor-o ... -u-parizu/
Ovakva vrsta cenzure je veoma znakovita. Zapanjujuće je koliko svjetski centri moći ulažu snage da spriječe širenje istine. Nažalost, ovo nije jedini pritisak koji Saff trpi ovih dana zbog objavljivanja istinitih informacija o dešavanjima u i oko napada u Parizu. Svima njima poručujemo da nas neće pokolebati i da ćemo ustrajati u širenju istine o svim događajima, bez obzira na sva iskušenja koja nas neminovono čekaju.
zgembomaratonac

#5 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

17.01.2015
Šokantan govor mržnje administratora foruma portala Klix.ba:
Image
Pozivamo uredništvo portala Klix.ba da spriječe širenje govora mržnje prema vjernicima i njihovim osjećanjima.
http://saff.ba/sokantan-govor-mrznje-ad ... LpOsCwtFjo
babanovac

#7 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by babanovac »

Bili su potrebni vijekovi, da bi Evropa dosla na nivo "Charlie"-ja. Svojevremeno, Nikola Kopernik je "vrijedjao vjerske osjecaje katolika", kao i mnogi drugi.
Hajvan

#8 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by Hajvan »

zgembomaratonac wrote:17.01.2015
Šokantan govor mržnje administratora foruma portala Klix.ba:
Image
Pozivamo uredništvo portala Klix.ba da spriječe širenje govora mržnje prema vjernicima i njihovim osjećanjima.
http://saff.ba/sokantan-govor-mrznje-ad ... LpOsCwtFjo

hajd' ne budi licemjeran. to ti vjera ne dozvoljava.

onaj vaš vjernik poziva na ubistva preko youtube kanala- i nikom ništa.
arslanbey

#9 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by arslanbey »

babanovac wrote:Bili su potrebni vijekovi, da bi Evropa dosla na nivo "Charlie"-ja. Svojevremeno, Nikola Kopernik je "vrijedjao vjerske osjecaje katolika", kao i mnogi drugi.
Mislis to je neka civilizacija neko postignuce? kako jadno..mogu i ja izaci na ulicu i jebati mater svakom prolazniku,jel i to moje pravo? sta mislis kako cu proci ?
zgembomaratonac

#10 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Hajvan wrote:vjernik poziva na ubistva preko youtube kanala- i nikom ništa.
Njemu se sudi za te youtube-klipove.
Hajvan

#11 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by Hajvan »

zgembomaratonac wrote:
Zar?! :shock:

(Y)

ima li link te vijesti.
ipak se radi.
zgembomaratonac

#12 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Hajvan wrote:
zgembomaratonac wrote:
Zar?! :shock:

(Y)

ima li link te vijesti.
ipak se radi.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdje ... /141231029
Optužen da je putem Youtube upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici tzv. Islamske države. To je taj Bilalov terorizam. Ko kad bi sutra BiH sudila pripadnicima srpske zajednice zbog javnog podržavanje terorističke organizacije tzv. republike Srpske.

Evo još jednog: "Bošnjak uhapšen jer je na internetu širio vjersku mržnju"
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /100313001

Sve Dejtonska pravda koja Bosnićeve glupave Youtube-kipove proglašava terorizmom dok 1.000.000 simpatizera i 100.000 boraca terorističke organizacije tzv. republike Srpske hoda slobodno po Bosni. I onda nam još čarlijevci na baterija kažu da se oni antimuslimanskim karikaturama bore za demokratiju. :-)
parapet

#13 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by parapet »

babanovac wrote:Bili su potrebni vijekovi, da bi Evropa dosla na nivo "Charlie"-ja. Svojevremeno, Nikola Kopernik je "vrijedjao vjerske osjecaje katolika", kao i mnogi drugi.
Nikola Kopernik je bio katolicki svecenik.
babanovac

#14 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by babanovac »

arslanbey wrote:
Mislis to je neka civilizacija neko postignuce? kako jadno..mogu i ja izaci na ulicu i jebati mater svakom prolazniku,jel i to moje pravo? sta mislis kako cu proci ?
Proci ces bolje od Kopernika. Kako zivis u Evropi, vjerovatno ces dobiti i kvalitetno lijecenje.
babanovac

#15 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by babanovac »

parapet wrote:
A sejh taj i taj je bio muslimanski sitski svecenik, koji je svojim postojanjem uvrijedio tog i tog sunitskog svecenika, pa ga ovaj skratio za glavu...
Afro-azijski padobranci "padnu" u Evropu kao vremeplovom i donesu naviku uskracenja glave zbog drugog i drugacijeg. Istorija Evrope, krvoprolica uzrokovana religijom medju evropskim religijskim skupinama, ma koga to interesuje... Bliski i srednji istok danas, je Evropa 17. i 18. vijeka. Krvoprolice. Slijedi stvaranje nacija, nacionalnih drzava, a onda nadam se i dijalog izmedju "razlicitih". Ideja Evrope slobodnih evropljana je divna ideja za koju niko ne garantuje da ce opstati.
homega

#16 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by homega »

Nisam shvatio - ko je bošnjačka elita, ko joj pripada i po kojim normama je određena?
IcedMFEarth

#17 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by IcedMFEarth »

Charlie nije izlazio na ulicu i psovo ljudima, nego je ismijavao religije, što bi i trebalo raditi. I ne samo islam, SVE religije. To što muslimani misle da su centar svijeta nije problem civilizovanog društva.
parapet

#19 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by parapet »

babanovac wrote:
parapet wrote:
A sejh taj i taj je bio muslimanski sitski svecenik, koji je svojim postojanjem uvrijedio tog i tog sunitskog svecenika, pa ga ovaj skratio za glavu...
Afro-azijski padobranci "padnu" u Evropu kao vremeplovom i donesu naviku uskracenja glave zbog drugog i drugacijeg. Istorija Evrope, krvoprolica uzrokovana religijom medju evropskim religijskim skupinama, ma koga to interesuje... Bliski i srednji istok danas, je Evropa 17. i 18. vijeka. Krvoprolice. Slijedi stvaranje nacija, nacionalnih drzava, a onda nadam se i dijalog izmedju "razlicitih". Ideja Evrope slobodnih evropljana je divna ideja za koju niko ne garantuje da ce opstati.

Ne znam sta hoces reci ali sa Kopernikom si promasio. Covjek nije imao nikakvih posljedica zbog svog rada, cak stovise bio je ohrabrivan od crkvenih vlasti da objavi svoj rad.
broj dva

#20 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by broj dva »

Je'l ko gledao Life of Brian od MP ?
Je'l ko gledao neki Daily Show ili neku satiricnu emisiju gdje je satiri izlozen Isus i krscanstvo ?
Jel' ko slusao Bill Hicksa,Georga Carlina (komicari), Hitchensa ili Dawkingsa ?
Zasto bi Islam i Muhamed bili postedjeni satire i kritike ? Zato sto su bolesnici spremni ubit u ime svoje religije, u ime svoje svetinje ? Upravo zato treba jos vise satire, jos vise karikatura.
Da bradate spodobe vide da ne mogu svoje misljenje silom nametati drugima.
Ako se nekom tekovine zapadne civilizacije ne svidjaju ima brate Afganistan, Sudan, Saudiska Arabija i slicne drzave gdje je zakonom zabranjeno zajebavat se sa Islamom i Muhamedom.
Ovde, u evropi, religija vise nije sveta krava. Smijes biti kritican, smijes se izrugivat religiji, smijes ukazivat na sve trulo i pokvareno, na sve idiotsko, na sve krvolocno sto je ugradjeno u temelje religije.
Ako to vrjedja necija osjecanja boli me kurac za necija osjecanja i mentalno stanje uvrjedjenosti, budi uvrjedjen pa sta. Niko te ne dira, niko ti ne zabranjuje da vjerujes u monstruma od spageta, svetu kravu, reinkarnaciju, Muhameda,Isusa, Shivu Vishnu Brahmu Budu Djeda Mraza i uskrnjeg zeku ali ne trazi od mene da meni to bude sveto i da ja to postujem.
zgembomaratonac

#21 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Svi globalni i lokalni igrači treba da se pomire sa tim da su prošla vremena kada su mogli da kontrolišu islam preko lidera koje su sami napravili. Gotovo je sa tim! Islam je moćna energija koja se oslobodila i kojom ne mogu da se igraju - Muftija Zukorlić:
http://sandzakpress.net/izjava-muftije- ... televizije
zgembomaratonac

#22 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Muftija Zukorlić o slučaju ‘Charli Ebdo’: Ne možeš imati slobodu da vrijeđaš!

“Svi oni koji kažu da su uvrede kroz karikature Resulullaha sallallahu alejhi ve sellem civilizacijska vrijednost slobode govora znaju da je to neistina! Znaju da to nema nikakve veze sa slobodom jer ne postoji sloboda vrijeđanja. Načelo zapadne civilizacije jeste da sloboda jednog čovjeka doseže do slobode drugog čovjeka. Prema tome ne možeš imat slobodu da vrijeđaš!”
5 0 5

#23 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

Post by 5 0 5 »

zgembomaratonac wrote:Muftija Zukorlić o slučaju ‘Charli Ebdo’: Ne možeš imati slobodu da vrijeđaš!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gf-baIT01Hw[/youtube
“Svi oni koji kažu da su uvrede kroz karikature Resulullaha sallallahu alejhi ve sellem civilizacijska vrijednost slobode govora znaju da je to neistina! Znaju da to nema nikakve veze sa slobodom jer ne postoji sloboda vrijeđanja. Načelo zapadne civilizacije jeste da sloboda jednog čovjeka doseže do slobode drugog čovjeka. Prema tome ne možeš imat slobodu da vrijeđaš!”
znaci, to sto on naziva ljude lazovima, nece nikoga uvrijediti? eto, i on je iskoristio slobodu govora da nekoga uvrijedi. i to zivuceg covjeka. ne nekoga ko je umro prije milenijum i po.
zgembomaratonac

#24 Re: Bošnjačka elita protiv barbarizma

itako wrote:
"zgembomaratonac"
sumnjao sam a sada siguran sam di si ti jedno vehabijsko pseto koje je na TVOM saff portalu skenirao i objavio NIN-ov komentar.

samo da se zna ....
:lol: Što ti smeta govor istine?
Post Reply