BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Locked
perrier

#901 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by perrier »

plain vanilla wrote:
Naravno, BANU vec ima i sjediste u drugoj drzavi, pozvali su na ujedinjenje s Alabanijom..zasto stati na Albaniji? Hajmo makar do Pekinga..nema veze kakvo nam je stanje ispred vrata..

Zar nisu samo rekli da je zapoceta van BiH ali da ce sjediste biti u Sarajevu? Ili se ti samo zezas?
Prutom jarane

#902 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Prutom jarane »

Chisum wrote:Na ovoj slici samo Torabi fali.
Istaknuti pojedinci su dobro dosli :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#903 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

perrier wrote:
plain vanilla wrote:
Naravno, BANU vec ima i sjediste u drugoj drzavi, pozvali su na ujedinjenje s Alabanijom..zasto stati na Albaniji? Hajmo makar do Pekinga..nema veze kakvo nam je stanje ispred vrata..

Zar nisu samo rekli da je zapoceta van BiH ali da ce sjediste biti u Sarajevu? Ili se ti samo zezas?
Vjerujem da ce nas izvjestiti na vrijeme..kad sve bude gotovo
A mi cemo aplaudirati, gluho bilo da se uputi kakva kritika, pa da mrski neprijatelj to iskoristi
perrier

#904 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by perrier »

plain vanilla wrote:
perrier wrote:Ako se malo bolje razmisli, malo je poglupo raspravljati se da li je ovo bila dobra ideja ili losa.
Cinjenica je da je BANU zapocet i bilo kakav uticaj od bilo koga protiv ove nove institucije bio bi na stetu samo Bosnjacima.
To bi samo reafrmisalo, onima koji negiraju Bosnjake kao odvojenu etnicku grupu, da Bosnjaci nemaju ni volje ni zelje za svoj indetitet.
ANUBIH ne predstavlja Bosnjake, vec sve BiH narode, ili je tako barem trebalo bit.
Sagledavajuci poziciju Bosnjaka kao naroda organizacija kao BANU je vise nego potrebna.
Cilj bi trebao da bude osigurati da BANU predstavlja sve slojeve Bosnjacko naroda. Problem ovakvih organizacija je da su uglavnom zatvorene i oni izvan nje imaju veoma malo uticaja na kako one rade.

Postoji li mogucnost da Bosnjacki narod pridobije kontrolu nad BANU i osigura da njom upravljaju oni koji u istinu predstavljaju Bosnjacke ideale i kulturu a ne samo elitu koja se na sebe preuzela da govori u ime svih Bosnjaka? Postoje li bosnjacke NVO koje bi mogle nadgledati rad ovakve institucije?
Znaci sta god da oni serviraju, mi cemo kusati, za nase dobro? mahhh
Na kraju cemo fakat izgubiti volju za identitetom, a to nece biti zbog nekakvih velikosrpskih fasista

Kad se hvatas samo za tu jednu recenicu, mogao si/mogla si barem izbrisat ostalo sto sam napisao........ molim te procitaj ostalo.
Prutom jarane

#905 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Prutom jarane »

popajic wrote: Zar ima razloga za ismijavanje ?
Male nejasnoce postoje glede dignutih ruku :D :
- jesu li se uhvatili u kolo veselo ?
- dizu li ruke od BIH ?
- prave li zivi zid pred Bosnjacima bez certifikata.
- kolo je bosnjacko blago. Simbolika na osnivanju - legitimno i prikladno.
- iz Sandzaka dizu ruke prema BiH
- Opet simbolika. Zid prema smutljivcima. Vakat je vala.
Prutom jarane

#906 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Prutom jarane »

plain vanilla wrote: Vjerujem da ce nas izvjestiti na vrijeme..kad sve bude gotovo
A mi cemo aplaudirati, gluho bilo da se uputi kakva kritika, pa da mrski neprijatelj to iskoristi
Drugarice, pa treba kritiku i uobliciti, a ne da kritika sama po sebi ima neku tezinu. :)
Chisum

#907 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Chisum »

ultima_palabra wrote:
A Utemeljitelj i najveći vakif poslije Gazi Husref-bega? 8-)
On je vec tu, ne brini... vidjeces na jednom od slijedecih skupova, kada se budu dijelila pocasna clanstva. :)

Znaci, hodze, akademik Muhamed Prelivoda, a uskoro, konacno i oficijelno, prikljucice se i najveci vakif poslije Gazi Husrev-bega (ili, prevedeno na bosanski - ratni profiter)... Znaci jos fali Torabi.

Mozda i Dino Merlin. Ali mozda. Nisam siguran.
plain vanilla

#908 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

perrier wrote:
Kad se hvatas samo za tu jednu recenicu, mogao si/mogla si barem izbrisat ostalo sto sam napisao........ molim te procitaj ostalo.
pa pogledaj svoju prvu recenicu-poglupo se raspravljati je li ovo dobra ili losa ideja..i na stetu Bosnjaka je svaka kritika
i sta onda dalje da se raspravljam? :zoka:
Chisum

#909 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Chisum »

Prutom jarane wrote:
Naravno.

Nije dzabe bilo ono fatanje za dupe i mahanje flasom vode u Zetri... to je Torabi narodu, ustvari, ugradjivao nacionalnu svijet.

A posto su institucije ove vrste poznate i po spoljnim saradnicima i dopisnim clanovima, obrativsi paznju ko osniva ovaj cirkus, Torabi mi jedini pada na pamet.
Last edited by Chisum on 12/06/2011 17:54, edited 2 times in total.
perrier

#910 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by perrier »

Prof. dr. Ferid Muhić, predsjednik BANU-a: Važan je integritet bošnjačkog naroda
Autor F. VELE 2011-06-11 06:04:00

Image
Muhić: Ide se na uništavanje bošnjačkog tkiva

Sjedište Akademije bit će u Sarajevu

..............................................................

U razgovoru za "Avaz", dan nakon Osnivačke skupštine BANU-a, akademik Muhić objašnjava da će sjedište Bošnjačke akademije biti u Sarajevu, gdje će ona uskoro biti službeno registrirana i inaugurirana, a ne u Novom Pazaru, gdje je u četvrtak osnovana.

- Akademija je bošnjačka i ja ne mogu zamisliti nešto što bi bilo bliže centru i više odgovaralo svim uvjetima, uključujući i infrastrukturne i intelektualne, nego što je to Sarajevo - kaže dr. Muhić.

...............................................
palermo

#911 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by palermo »

Prutom jarane wrote: Ja shvatam da naglasavas da je Sandzak u drugoj suverenoj drzavi, ali odgovori mi, jer sama si izabrala ovu argumentaciju, kako to ima veze sa BANU, ili jos bolje, ZASTO, B(osnjacka)ANU ne bi trebala "pokrivati" Bosnjake Novog Pazara i Beca?
Sjediste ima simbolican znacaj iskljucivo. Zasto ti i simbolika, a posebno u kontekstu polozaja Bosnjaka Sandzaka, smeta? Osim toga, NP je jedno od 2 sjedista.
Druže jarane, jedno pitanje za tebe, da li se i ti slažeš sa tezom predsjednika BANU uvaženog akademika Muhameda Filipovića da su Bošnjaci podjednako krivi za rat i da nesposbnost bošnjačkog političkog rukovdostva u periodu 1991-1995 godina da pronađe zajedničke i dodirne tačke sa srpskom poltikom (odnosno da podrži istoriujski dogovor između Srba i Bošnjaka) je uzork njihove tragedije.

I još jedno pitanje, da li smatraš da smo u tim godinama imali na čelu uvaženog akademika Muhameda Filipovića (kao što ćemo ga sada imati) umjesto fleksibilnog i mehkog Alije Izetbegovića Bošnjaci bolje prošli.
plain vanilla

#912 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

Prutom jarane wrote:
plain vanilla wrote: Vjerujem da ce nas izvjestiti na vrijeme..kad sve bude gotovo
Drugarice, pa treba kritiku i uobliciti, a ne da kritika sama po sebi ima neku tezinu. :)
uoblicila sam je, prije nekih 10 stranica
posto nisam promijenila misljenje, nema potrebe da ponavljam

a nisam se klonirala, tako da je lako naci :wink:
polusvijet

#913 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by polusvijet »

ultima_palabra wrote:
A Utemeljitelj i najveći vakif poslije Gazi Husref-bega? 8-)
Nema ni Dine Merlina.
Plah propust organizacionog odbora.
perrier

#914 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by perrier »

plain vanilla wrote:
perrier wrote:
pa pogledaj svoju prvu recenicu-poglupo se raspravljati je li ovo dobra ili losa ideja..i na stetu Bosnjaka je svaka kritika

Pardon...... htio sam reci steta sto nije otvorena prije '92. :razz:

Poenta je bilo moje pitanje kako na nju uticati da doista bude prava akademija a ne propagandna institucija i masina para za elitu.
popajic

#915 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by popajic »

Prutom jarane wrote: - kolo je bosnjacko blago. Simbolika na osnivanju - legitimno i prikladno.
- iz Sandzaka dizu ruke prema BiH
- Opet simbolika. Zid prema smutljivcima. Vakat je vala.
:D
Ozbiljne stvari su postale komicne!
- kolo je folk dance svih naroda ovih prostora. Nije dakle autenticno :D
- kao sto RS-ovci dizu prema Serbiji .Pa valjda, ko vise digne njemu domovina prije :roll:
- a smutljivci su svi bez trake oko ruke kojom Mujke garantuje " pravog Bosnjaka " :roll:
Nekad pomislim da je mazohizam genetska bolest....
Prutom jarane

#916 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Prutom jarane »

Chisum wrote:
Prutom jarane wrote:
Naravno.

Nije dzabe bilo ono fatanje za dupe i mahanje flasom vode u Zetri... to je Torabi narodu, ustvari, ugradjivao nacionalnu svijet.

A posto su institucije ove vrste poznate i po spoljnim saradnicima i dopisnim clanovima, obrativsi paznju ko osniva ovaj cirkus, Torabi mi jedini pada na pamet.
Mogli bi se javit dezurni istunci, ako opet u ovom kontekstu narodnih sampiona spomenem i Komsica. Reci ce da je off topic, ali nama, neutralnim posmatracima, paralela je ocigledna.
Neko voli guzohvat, neko Komsicevu kravatu i naglasak. Princip je isti, a rasisti nismo, je li tako?
plain vanilla

#917 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

perrier wrote:
plain vanilla wrote:
perrier wrote:

Pardon...... htio sam reci steta sto nije otvorena prije '92. :razz:

Poenta je bilo moje pitanje kako na nju uticati da doista bude prava akademija a ne propagandna institucija i masina para za elitu.
Reis je bio sprijecen 92. :D
Pa jesu li osnivaci akademici? :zoka:
Chisum

#918 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Chisum »

plain vanilla wrote: Reis je bio sprijecen 92. :D
Mislis, dezertirao? To da. :-D
perrier

#919 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by perrier »

plain vanilla wrote:
Reis je bio sprijecen 92. :D

:roll: to nisam pitao, vec mozeli se uticati ikako da oni koji je vode budu akademici a ne da ovi sad redjaju svoje igrace.
Chisum

#920 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Chisum »

Prutom jarane wrote:
Chisum wrote:
Prutom jarane wrote: Istaknuti pojedinci su dobro dosli :)
Naravno.

Mogli bi se javit dezurni istunci, ako opet u ovom kontekstu narodnih sampiona spomenem i Komsica. Reci ce da je off topic, ali nama, neutralnim posmatracima, paralela je ocigledna.
Neko voli guzohvat, neko Komsicevu kravatu i naglasak. Princip je isti, a rasisti nismo, je li tako?
Komsic je svoj doprinos odbrani Bosne, a s njom i Bosnjaka, davno dokazao. Dok su neki drugi dezertirali, ili, pak, rat provodili ispod povrsine zemlje (u podrumima), bogateci se. :)
Pa ne bih bas njega stavljao na istu vagu, da sam na tvom mjestu.

A ako su ta najteza vremena zaista i jedno veliko cistiliste, barem sto se iluzija tice, onda bas i ne bih svoju buducnost stavljao u ruke onih koji su u tim, najtezim vremenima, pokazali - neki slabost, neki pohlepu, a neki, bogami, i spremnost na izdaju.
Last edited by Chisum on 12/06/2011 18:06, edited 2 times in total.
Bosnolog

#921 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

plain vanilla wrote: BANU ima manje veze s vjerom, a dva glavna lika su Ceric i Zukorlic? Hoces reci da ce oni zstaupati interese i npr Bosnjaka ateista? Ma hajde, Bosnolog, ne budi naivan

ovo sto si pisao je takva demagogija, potroshena prica, ono cime nam mazhu oci posljednjih 15 godina..Ko to sad brani vjeru? Ko trazhi od Bosnjaka da budu samo u dzamiji?

Koga ce velicati ta BANU? Ko ce se njome okoristiti ? Na koji nacin ce se to oni boriti protiv velikosrpskih fasista?

Procitaj malo sta ti napisah..tvoj je problem sto BiH vidis samo na TV
Dodji malo, obidji bolnice, skole, pijace, fakultete
Djeca su bolesna, za njihovo lijecenje se novac prikuplja humanitarnim telefonima, penzioneri koji su radili 40 godina su na rubu siromastva, demobilizirani borci su zadnja kategorija ljudi, zapostavljeni i ponizeni, omladina se drogira..
mladi nemaju posla, sve se manje djeca radja, a sve vise je abortusa..na fakultetima se seksom kupuju diplome, a sutra ce ti ljudi biti pocasni clanovi akademije

Bolje bi bilo da se Bosnjaci i oni koji toliko brinu o Bosnjacima time zabave, jer ako se nastavi ovaj trend, nece nama trebati nikakvi fasisti..sami cemo sebe unistiti..
Iz tvog posta ali i dobrog dijela probosanskih forumasa (kakao se i sam osjecam) vidim nekakav nepotreban strah da ce BANU raditi na dezintegraciji BiH slabeci uticaj ANUBIH,sto je apsolutno losa procjena ili nepotrebna i neosnovana zabrinutost.Takode BANU nije osmisljena da radi protiv interesa nebosnjaka u BiH,....ako je jacanje Bosnjaka za neke problem a mnogi to tako upravo vide a posebno oni koji su im zeljeli bioloski nestanak,mozda ovi komentari najbolje pokazuju i pravdaju potebu za politicko ideoloskim i svaki drugim jacanjem Bosnjaka i drzave BiH,. http://www.pressonline.rs/sr/vesti/repu ... meini.html

Nije demagogija imati jadno nacionalno i stratesko bosnjacko vezivno i kordinacijsko tijelo poput BANU-a koje ce uvezati sve Bosnjake od Sarajeva,Sandzaka,Makedonije,Turske,Evrope,Australije,Amerike do Kanade kao i onih koji zive u zemljama treceg svijeta i izlazeceg sunaca,....Na zalost,Bosnjaka je dva-tri puta vise van BiH nego u BiH,.....BiH nema ministarstvo za dijasporu svih ovih posljeratnih godina se osporava kao i sve sto je na drzavnom nivou planski i sistematski se blokira pa tako i formiranje ovog ministarstva jer se zna zbog cega i koja etnicka grupa je najvise ostecena time a to je ona koja je najbrojnija,....

Niko ne moze osporiti registraciju BANU kao NVO ne samo u BiH vec i svojih ogranaka diljem cijelog Svijeta gdje got bude bilo potrebe a koja ce biti finansirana od dobrovoljnih priloga bosjnackih udruzenja,pojedinaca i kompanija kojih su vlasnici bogati i uspjesni Bosnjaci kako u BiH tako iz regije i cijelog Svijeta,....

Podrskom BANU nista se manje ne osjecam probosanskim patriotom niti stavljam interes BIH u drugi plan,i sve te optuzbe su neosnovane i uvredljive za sve one koji vole jednako svaki dio BiH od Une do Drine i Save do mora,....

Neka ANUBIH bude na drzavnom budzetskom proracunu i radi projekte od opsteg interesa svih gradana BiH ciji rad ce finasirati BH gradani kroz poreska izdvajanja koa i sve druge institucije i neka se i ona dodatno pomaze iz donacija privatnih lica i udruzenja.Neki vide da je osnivanje BANU-a slabljenje ANUBIH-a sto je samo izgovor da se medijski ospori i umanji potreba i pravo bosnjacima da imaju svoju ANU koja nece biti usmjerena protiv interesa ANUBIH i drzave BiH,....Ocito da nekima nije u interesu da imaju politicko ideoloski,materijalno,lobisticki i uticajno jake Bosnjake kako u BiH tako i van nje,....

BANU je upravo zamisljena da politicki,ideoloski,lobisticki i sponzorski uveze sve Bosnjake Svijeta,Ovdje se ne radi podrske pojedincima a pogotovu onih koji su napravili mnogo gresaka a koji su suosnivaci BANU-a vec strateskoj ideji koja treba da se razvija i jaca,koja ce ostati sadasnjim i buducim bosnajckim genercijama da je ocuvaju,jacaju i sire,....... ;-)

Sto se tice uticaja IZ i sprege sa BANU-om, ona ce biti onolika koliko to budu Bosnjaci zeljeli i dozvolili,to je prije svega bosnjacka stvar i slobodna demokratska volja istih,.....Bosnjaci vjernici imaju svoje vjerske institucije od dzematskih islamskih zajednica pa nadalje, preko kojih pomazu i finasiraju iste,odlicno organizovane i uvezane kako u BiH tako i Svijetu,..Novac koji daju za iste su njihova licna stvar i dobrovojni izbor,...Pomaganje bosanjcima vjernicima ili sekularistima,ateistima za mene je podjednako human i dobar gest,jer kada su ljudi u nevolji i finasijskim problemima ljudski i humano je pomagati,iako je to prevashodno briga drzave i njenih socijalnih ustanova.

Imajuci u vidu da su Bosnjaci najvece zrtve bile kontinuiranog generacijskog progona i genocida cime se upravo dodatno opravdava potreba za njhovim uvezivanjem i jacanjem na svim poljima.Ovo je nezaustavljim proces i demokratska volja i izbor istih tih Bosnjaka,..Ja smatram da svako ima pravo na demokratski slobodan izbor onog sto zeli podrzati i procjeniti da li je to sto podrzava u njegovom interesu,....Svako ima pravo da pomogne i podrzi one projekte koje smatra da su za njega od vitalnog nacionalnog interesa,....Stoga ja kao probosanaki rodoljub i patriota smatram da je formiranje BANU-a od vitalnog nacionalnog interesa za ukupan bosnjacki korpus koji ce preko svojih ogranaka i udruzenja istima biti od velikog znacaja i pomoci za sadasnje i buduce generacije.....
plain vanilla

#922 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

@bosnolog, uz sve postovanje, roman si napisao, ali nisi odgovorio meni, nego opet uopsteno
oni nas napadaju, mi se branimo :zzzz:
palermo

#923 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by palermo »

Bosnolog wrote: Imajuci u vidu da su Bosnjaci najvece zrtve bile kontinuiranog generacijskog progona i genocida cime se upravo dodatno opravdava potreba za njhovim uvezivanjem i jacanjem na svim poljima.Ovo je nezaustavljim proces i demokratska volja i izbor istih tih Bosnjaka,..Ja smatram da svako ima pravo na demokratski slobodan izbor onog sto zeli podrzati i procjeniti da li je to sto podrzava u njegovom interesu,....Svako ima pravo da pomogne i podrzi one projekte koje smatra da su za njega od vitalnog nacionalnog interesa,....Stoga ja kao probosanaki rodoljub i patriota smatram da je formiranje BANU-a od vitalnog nacionalnog interesa za ukupan bosnjacki korpus koji ce preko svojih ogranaka i udruzenja istima biti od velikog znacaja i pomoci za sadasnje i buduce generacije.....
Naravno da imaš pravo, kao što i ja imam pravo da smatram da ti podrškom ovom činu staješ na stranu razbijača Bosne i Hercegovine
amrica

#924 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by amrica »

@BOSNOLOG :roll:

Probosanski bosnjak.... dalje nisam ni citala... sve isto...

nego, ko je od oviJEh akademik, osim tunjA?

"...a za predsjednika je izabran filozof dr. Ferid Muhić iz Skopja.

Akademija ima 21 člana, među kojima su filozof Muhamed Filipović, tehnolog Ejup Ganić, književnik Nedžad Ibrišimović, lingvista Dževad Jahić, reisu-l-ulema Mustafa Cerić, muftija Muamer Zukorlić i dr."

ova dvojica zadnjih su sa akademije dogmi, pika li se to? :D
Koolin1

#925 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Koolin1 »

Tuzno je sta sve Bosnjaci dozvoljavaju sebi... ja ovu BANU vidim kao napad na Bosnjanstvo i sve sto je Bosnjacko. ANU ni pod kojim slucajem nebi trebala da ima ni jednog vjerskog vodju na celu, a kamo li dva kao sto je ovdje slucaj.

Kao sto je vec neko rekao ranije, ko treba da prestavlja Bosnjake koji nisu islamske vjeroispovijesti? Ili je nemoguce biti Bosnjak ako nisi musliman? Kao sto su me mnoge Sandzaklije uvjeravale...

Mislim da prva stvar koju treba da uradimo kao nacija je da napravimo razliku izmedju Bosnjaka i onih koji se izjasnjavaju tako samo zbog Islamske vjeroispovijesti.

Nije moguce da su svi muslimani sa prostora ex-yu Bosnjaci... puno je veca mogucnost da su ovi "Bosnjaci" iz susjedne nam Srbije ustvari Islamizirani Srbi nego Bosnjaci... tako da ni u kom slucaju oni nebi trebali da stvaraju BANU.
Locked