BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Locked
Komrad

#451 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Komrad »

popajic wrote:
Komrad wrote:
popajic wrote: nigdje to ne rekoh.Ama bas nigdje.
Ali rekoh i opet cu da SVAKO , ali bas svako ko zbog religioznih, teritorijalnih ili bilo kojih drugih razloga ima aspiracije da protivustavno mijenja i cereci ovu drzavu , je za mene neprijatelj.
Pa bio on sa istoka, zapada ili "moje" avlije !
Kakve veze ima osnivanje BANUa sa cerecenjem drzave?
Nekad prikrivene, a cesto i vrlo otvorene aspiracije prema fildjan drzavici su cerecenje BIH.
Znam da ti mislis drugacije....slazemo se da se uopste ne slazemo :D
Hoces mi reci da organizovanje Bosnjaka vodi ka fildzan drzavi ... Onda da ukinemo sve organizacije
od Preporoda, VKBI do Merhameta ...
samo pitam

#452 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by samo pitam »

@"Sasvim_Obican"
S obzirom da sam po parametrima svečasnog i velečasnog, bogom danog, reisa i svih njegovih muftija, prozvan ćafirom i islamofobom, ništa ne reci da si u pravu.
e Suljaga nisi trebao barkat u vjeronauku :D
Kao što vidiš ja nisam rekao da BANU ima cilj da napravi sve to, već sam rekao da duboko u sebi imaju želju i pretenziju za jednonacionalnom fildžan državom sa puno svojih kmetova.
ok, a na osnovu čega si to zaključio? na osnovu kojih njihovih poteza, djelovanja, istupa, članaka ? na osnovu čega? pa ljudi taj BANU još praktično i ne postoji a vi mu pripisujete da već stvara ili je već stvorio neke granice, države teritorije...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#453 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

samo pitam wrote:
daleko od toga da su mi ta dva lika moja zakletva..moja jedina zakletva je Apsoluntni Uzvišeni..

ja ne vidim da iko idealizira poteze ove dvojice..samo ne vidim ni razlog čemu tolika halabuka ako su nešto pokrenuli, ako su dali neku pozitivnu inicijativu, pa ako bude kakve koristi od toga Bošnjacima tim bolje, a ako ne bude meni ni u džep ni iz džepa..a vjerujem i tebi tako..ili si se prepala da ćeš biti prisiljena dati nešto na sergiju ? :D
dakle neki vide nešto i pozitivno u ovoj inicijativi, a ne dočekuju je odmah na nož..

o velikosrbima se ne bih ni zamarao...logika ti je u ovom slučaju vrh :-)
Pogledaj malo bolje pa ces vidjeti sta se desi kad neko kritizira "ovu dvojicu", odmah je linc, razgluli, budes prozvan antiBosnjakom, pa eto i velikorbinom :roll:

ne vidim nista pozitivno u ovoj inicijativi..i ovo cak nije inicijativa o kojoj bi sad neko trebao raspravljati, nego je vec sve zavrseno, odlucise oni u ime svih Bosnjaka, a kome se ne svidja,..nek razguli, jel tako
jeger

#454 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by jeger »

Penicilin wrote: Možda ćete se iznenaditi ali Bošnjaci već imaju Akademiju nauka i umjetnosti Bosni i Hercegovine, zatim Vjeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, kao i Krug 99 i druga akademska udruženja. Motivi ove inicijative su druge prirode. Međutim nisam siguran koliko ova igra sa podrškom Sandžaku stvarno ima smisla. Mislim da Bošnjacima ni u kom slučaju ne treba ideja razmjene RS-a za Sandžak što će biti slijedeći biser sa ovog bala vampira. Ovo samo vodi dodatnoj podjeli Bošnjaka ali izgleda da je ona neminovna sa Fahrom i njegovim pulenima Cerićem i Filipovićem.
Postoji Akademija Nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i zamišljeno je da ona pokriva potrebe države (dakle sve građane i narode), međutim postoji i akademija u RS-u i ona isključuje sve ostale osim Srba, pa je ovo valjda nekakav odgovor na to.
Sa druge strane, ako se pogleda historijat osnivanja sličnih ili istih institucijau Evropi onda se može vidjeti da je uvijek u osnivanje bio uključen i kler (u ovom slučaju muslimanski ) i u tome ne vidim ništa loše.
Koliko sam shvatio, ovo treba da bude objedinjavajući faktor i mjesto okupljanja intelektualnih vrijednosti za Bošnjake iz cijelog svijeta i utome nema ništa loše.
Skijash

#455 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Skijash »

Komrad wrote:
Skijash wrote:
Komrad wrote: Kakve veze ima osnivanje BANUa sa cerecenjem drzave?
Još se ne zna o čemu se ovdje radi. Moguće je da se ovim ide na jačanje Bošnjaka Sandžaka kao relevantnog političkog faktora, što bi dugoročno odgovaralo i nama u BiH jer se tako žarište prebacuje iz BiH u Rašku, novo srce Srbije. S druge strane, moguće je da se ovdje radi o procesu kojim se pokušava odroditi Bošnjake od države i plemenskim ih vezama transformisati u stado koje bi bilo lakše kontrolisati, što je jako opasno po BiH, pogotovo ako se uzme u obzir činjenicu da BiH opstaje samo zbog te povezanosti kritične mase Bošnjaka sa državom. Vidjećemo šta je pozadina ove inicijative, ali istaknuta uloga Filipovića ne ohrabruje.
Pa bas zato sto se ne zna nije bas dobro iznositi stavove kakve "popajic" iznosi ...
Dakle ja podrzavam ideju i dragi mi je da postoji BANU medjutim... ocekujem da vidim plan rada i aktivnosti pa cu moci dati neki konacni sud

Ja mislim da se ovdje ne radi samo o jacanju Bosnjaka Sandzaka nego o organizovanju svih Bosnjaka
Ako prioritet ove inicijative nije jačanje Bošnjaka Sandžaka, onda se radi o štetnom projektu jer se tako podriva ANUBiH i stvara svijest o potrebi za plemenskim udruživanjem. Ako se tu pojavu kritikuje kod Srba i Hrvata a ista postaje zdrava kad je nađemo među Bošnjacima samo zato što se radi o Bošnjacima, onda se ovdje radi o bezobraznoj dvoličnosti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#456 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by JoseMujica »

Bosnolog wrote:
JoseMujica wrote:Bosnolog kad bi bilo tako ko što ti napisa BANU bi bio odličan potez. Međutim, plašim se da će BANU samo davati legitimitet budućim Blagajskim poslanicama. Jednostavno ekipa koja stoji iz toga ne obećava ništa novo što već nismo vidjeli. Ista ekipa je žarila i palila bh. javnom scenom zadnjih 20 godina i šta je njihovo naslijeđe?

Plafon bilo kakvog djelovanja je da Cerić vrišti kad god je SDP na vlasti.
Ja se sa Cericevim odnosom prema SDP i istupima koje je javno iznio ne slazem,iako i on ima pravo da iznese svoje misljenje o strankama na vlasti pa tako i o SDP-u to jest onome sto radi dok je na vlasti ali nema pravo da im namece svoje zelje i planove jer mi moramo biti i ostati sekularna drzava i drustvo,...

Sto se tice formiranja BANU,kao prvo nikome ne mozemo osporiti pravo da formira neovisnu vladinu organizaciju,pa samim time ne mozemo osporiti ovima koji su formirali BANU,mi mozemo podrzavati ili ne,ili imati svoj stav o tome a suditi o njima i njihovom radu je jos rano jer su tek formirani,Ja sam iznio svoje primjedbe u vezi nacina formiranja te onih koji su na tome radili ali smatra da je ideja o formiranju iste dobra za Bosnjake kao narod i njegovu buducnost sto ce vrijeme pokazati.

Stoji to da Ceric ima masu grijeha na svojoj dusi,od nepromisljenih izjava kao javna duhovna i vjerska licnost do poteza kojima je kumovao stiteci kriminalce i osudene pedofile koji su bili uposlenici i sluzbenici IZBiH ili ih je podrzavao dok su bili predmet istrage a nije ih uklonio da ne rade sa djecom nakon podnesene optuznice sto je za mene najveca njegova greska i sramota za instituciju cije je duhovni i vjerski voda,,...

Bez obzira na sve kontraverze oko njega kao covjeka ja ne zelim btio dio onih koji ce napadati instituciju koju Reis Ceric predstavlja a pogotovu zbog okruzenja koje joj je neprijateljsko i svega onog sto je uradeno prema istoj u zadnjih 150 godina a sto je samo kulminiralo zadnjim dogadajima devedesetih godina,.

Takode sam ogorcen pojedinim izjavam i istupima kontraverznog akademika poput Filipovica u zadnje vrijeme,gdje je sam sebe degradirao i izblamirao kao posljedica uticaja i zloupotrebe pojedinaca za politicke svrhe od Radoncica za koga je lobirao,pisao pa nadalje preko Filandre,Kazaza i slicnih anti BH i antibosnjackih lobista i stranackih udruzenja,...

Meni jako smeta medubosnjacka ili unutar bosnjacko trvenje,podjele,osporavanja,sujete,podvale koje dolaze zbog raznoraznim motiva od licnih interesa,zavisti ili neosvjescenosti,...Ja sam uvijek bio za jacanje siroke probosansko-bosnjacke koalicone baze koja ce uvazavati jednako prava i drugim narodima i gradanima BiH,Bosnjacima nije strano nikada bilo respektovanje drugih i drugacijih kao i suzivot sa njim kako u BiH tako i u regiji,Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti je dobra,pozitivna i potrebna zbog samih Bosnjaka,njihove budcunsti i nece biti uperena protiv interesa istin niti protiv interesa odbrane i opstanka BiH,jer nece imati podrsku od samih Bosnjaka kao nezobilaznog i najbitnijeg faktora u odbrani i ocuvanju te iste BiH,...... ;-)
smeta i meni unutar bošnjačka podjela ali kad realno sagledam stvari kao prvo treba reći da je Cerić taj koji podjelu stvara sa kovanicom Bošnjaci-muslimani izbacujući sve nemuslimane iz priče o Bošnjaštvu i priče o Bosni i promičući i veoma često namećući veoma retrogradne stavove našem društvu. Zar nisi zapazio da je uz samo osnivanje BANU Cerić podnio ostavku na članstvo u Senatu Bošnjačkog instituta? Ne znam zbog čega...nije valjda da mu Zlatko nije podoban Bošnjak? Ili da nije Institut dovoljno Bošnjački. Meni ovo najviše liči na onu ratnu kovanicu SRNE "Alijini Srbi". Sad će jelde biti Zlajini bošnjaci i Mustafini Bošnjaci...i jebemu miša ko nas zavadi onda :?: ...nije valjda onaj peksin Dobrica? Ne znam kako bi to tumačio drugačije? I ovo je za mene više podjela na moderniste i konzervativce, demokrate i teokrate, nego baš čisto na vjernike i ateiste. Evo i ovdje nisu svi vjernici koji brane Cerića niti su svi ateisti koji napadaju Cerića.

Inače Bošnjaštvo koje jeste furao Adil rahmetli jeste upravo nacionalno i državno, a ne vjerski utemeljeno Bošnjaštvo. I Cerić da je htio, mogao je i u okvirima Instituta raditi šta misli da se treba raditi ili čak tamo predložiti da Institut inicira osnivanje BANU. Da je Bošnjački institut inicirao BANU to bi bilo mnogo ozbiljnije nego neko jaransko sijelo u NP. Ali nije to uradio..zašto? Otkud potreba ići čak u NP da se to radi. Poznajući psihološke profile Balkanaca meni jedino nadolazi da je to uradio u NP jer je tamo svaka njegova neupitna, tamo ima status Pape. I tu je drugi problem a to je da je Cerić navikao sve rješavati na jaranskim sijelima. Tamo gdje ima milimetar prostora da neko kaže: oprostite gospodine ne slažem se s tim ili ja bih to malo drugačije. - zapamtite tamo nikada nećete vidjeti Cerića.
Last edited by JoseMujica on 10/06/2011 20:14, edited 1 time in total.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#457 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by independer »

samo pitam wrote:
plain vanilla wrote:
independer wrote:
Pa hebiga Mujo de pusti pa da vidimo. Tek su nastali, pa ako kakva hajra i bude dobro i jes a ako ne bude... pa jebiga probalo se. Stete nemere bit.

Sto se mene licno tice, ovo je vrlo dobar pokusaj. Zapamtite, da bi neki narod sebe zastitio on mora imati institucije, pa makar one bile i slabe. Ako institucije postoje one mogu ojacati a ako ne postoje onda je narod prepusten sam sebi u jednom haosu. Zato podrzavam svako udruzenje, zajednicu, organizaciju i tome slicno jer one (institucije) okupljaju ljude i sabiraju ono najbolje u njima. A sto rece Bosnolog na jednoj drugoj temi: ako ti nesto radis a tvoj se neprijatelj buni protiv toga onda znas da radis pravu stvaR. Zato Velikosrbi i njihovi simpatizeri ovde na ovom forumu: Odhebite u skokovima.

Zato selam za Zuku! Zuka :thumbup:
Ma jasta, BANU do Kine :-)
pa nisu Bošnjaci velikosrbi da imaju tako velike ambicije, kao Srbi do Tokija :-)

ovo nas handri tokom cijelog našeg postojanja..ovaj šupkouvlakačko-izvinjavački mentalitet..uvijek se izvinjavamo, uvijek svima i za sve..pa dokle više ???

eto ja se kao Bošnjak izvinjavam što sam preživio Srebrenicu, izvinjavam se što su mi četnici pobili pola familije u Podrinju, izvinjavam se što nisam završio u nekoj masovnoj grobnici u Kamenici ili Bratuncu, što i sada živim kao beskućnik jer su me moje komšije velikosrbi protjerali samo jer sam musliman ( 'ebe se njima jesam li ja musliman-Bošnjak, musliman-Srbin, musliman-Turčin ili musliman-Nijemac.. oni su mene protjerali jer sam musliman, i živo im se fućka i da sam ja na sav glas vikao da sam Srbin, da su moji preci ''prodali veru za večeru'' da ja nisam kriv zobg toga, :-) da smo iste krvi i nacije, oni bi mene opet protjerali ! ) izvinjavam se što me nisu ubili..izvinjavam se što sam Bošnjak..eto je li vam sada lakše svima? nadam se da će sada velikosrpska politika odustati od svojih vijekovnih ciljeva, da će među narodima u Bosni i na cijelom Balkanu prosperirati samo tolerancija, ljubav i suživot :-) :-)

ali se ne izvinjavam što NE ŽELIM I NEĆU da pognem glavu pred njihovim fašizmom, životinjskom mržnjom i spremnoću da me opet ganjaju, skidaju mi gaće i provjeravaju ćunu ( jel obrezana ili nije ) da bih onda završio u Drini koja je toliko puta i toliko mnogo bošnjačke krvi odnijela, ali se još nismo i kako se čini nikad i nećemo dozvati pameti...nego ćemo se opet izvinjavati i pravdati nekome, vjerovatno svom krvniku, što nas je ipak nešto malo uspjelo preživjeti...

kakvi smo,čudi me da nas još i ima....

izvinjavam se i što sam malo otišao u OT... :D
pa gdje se ti ovde nadje matere ti? Ko tebe igdje pomenu? O cemu ti to? Zaista te ne razumijem. :?: :?: :?: Ili je ovo tvoja reakcija na Vanilin post. Sad tek primjetih. Do mene, oprosti.
Last edited by independer on 10/06/2011 20:15, edited 1 time in total.
popajic

#458 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by popajic »

Komrad wrote:
popajic wrote: Nekad prikrivene, a cesto i vrlo otvorene aspiracije prema fildjan drzavici su cerecenje BIH.
Hoces mi reci da organizovanje Bosnjaka vodi ka fildzan drzavi ... Onda da ukinemo sve organizacije
Neozbiljno je tako diskutovati i takve zakljucke donositi.
BANU je OK. BANU koja bi okupljala tzv intelektualnu kremu, naucnike , umjetnike , akademike , vizionare, progresivni dio jednog naroda - bi bila OK
Ovaj BANU to nije.
Na osnovu cega to tvrdim ?
Na osnovu toga sto nisam predskolski uzrast pa znam da od OVE osnivacke ekipe moze samo glava zaboljeti. I to ne ni zapadne ni istocne komsije nego glavom i bradom Bosnjake.
( Latic, Tunjo, Cera - za dorobit bosnjackog naroda :? Ma, daj....u to ni DudY ne vjeruje )
Bosnolog

#459 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

ultima_palabra wrote:@Bosnolog, ja razumijem tvoj idealizam ali se bojim da je ovo kukavičije jaje, s obzirom na likove koji stoje iza ove "institucije". Od ove gospode "akademika" je Bosnu i Bošnjake samo zaboljela glava :roll:
Ako pokusaju zloupotrijebiti ovu novoformiranu organizaciju nece imati uspjeha u tome bez obzira kakve im bile nakane.Ovo je po meni samo jedan inicijativni skup i nece imati legalitet niti legitimnu snagu bez mnogo sireg ukljucivanja najuglednijih i najprogresivnijih bosnjackih intelektualnih i drugih bosnjackih pojedinaca kao i predstavnika udruzenja iz svih sfera o cemu sam vec pisao, kako iz BIH tako i iz regije ali i milionske bosnjacke dijaspore koja je ogroman i neiskoristen potencijal,

Ukoliko se to ne desi,ovo ce ostat samo jalov pokusaj u samopromociji pojedinaca od cega Bosnjaci i BiH nece imati nikakve koristi a tog trebaju biti svijesni prije svege idejni osnivaci BANU-a.....

Ja smatram da skupstinska promocija i ozvanicenje BANU-a mora biti odrzana u Sarajevu sa mnogo sirim auditorijem ukljucujuci goste i priejtelje iz okruzenja i Svijeta jer u protivnom nece odgovoriti onom zbog cega je kako kazu osmisljena i utemeljena,...Skupstinu treba da cine delegati koje bi delegirali iz svojih BANU ogranaka iz regije i Svijeta,primjera radi, http://www.baacbh.org/site/ba/ gdje bi se delegirali i birali clanovi ili UO (upravni odbor) BANU-a
Svake godine mjesec Juli treba proglasiti u BiH kao mjesec susreta bosnjacke dijaspore korz gradove BiH sa pratecim programskim dogadajima,od susreta omladine,sportskih dogadaja,preko izlaganja investicionih projekta,skupstinskog zasjedanja predstavnika do planiranih kordinacijskih investicija,donacija pomoci najugorzenijma preko donatorskih fondova kao i lobiranja za opste dobro po sve gradane i drzavu BiH,...

Bosnajcima i BiH ne trebaju organizacije i udruzenja za samopromociju pojedinaca(jer smo svi kao pojedinacni prolazni ali zajednicki imamo veliku obavezu i odgovornost prema sadasnjim i buducim generacijama)

Najveci dio dobronamjernih Bosnjaka ali i drugih zeli da BANU budu ugledno ideolosko,kulturolosko,afirmaciono i zastitnicko kordinacijsko lobisticiko tijelo,sastavljeno od onih koji ce da rade i promovisu opste dobro i interese iz svih drustvenih sfera i aspekata za drzavu BiH i njene gradana u ovom slucaju Bosnjake ali ne na stetu drugih ,te promociju njihovih ciljeva,interesa i ideja kako u BiH tako i regiji i Svijetu,....
karamazov

#460 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by karamazov »

Jel grjesim ili je sad Tunjo akademik na dva mjesta , u N. Pazaru i Sarajevu :-)
vratnik

#461 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by vratnik »

popajic wrote:
Komrad wrote:
popajic wrote: Nekad prikrivene, a cesto i vrlo otvorene aspiracije prema fildjan drzavici su cerecenje BIH.
BANU je OK. BANU koja bi okupljala tzv intelektualnu kremu, naucnike , umjetnike , akademike , vizionare, progresivni dio jednog naroda - bi bila OK
Ovaj BANU to nije.
Na osnovu toga sto nisam predskolski uzrast pa znam da od OVE osnivacke ekipe moze samo glava zaboljeti. I to ne ni zapadne ni istocne komsije nego glavom i bradom Bosnjake.
( Latic, Tunjo, Cera - za dorobit bosnjackog naroda :? Ma, daj....u to ni DudY ne vjeruje )
To je to.
:thumbup:
Čitalac

#462 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Čitalac »

Izvinjavam se na upadici, ali videh da je neko spomenuo Adila Zulfikarpašića. Kako mi pretraživač ovde ne funkcioniše, zna li neko ima li tema o tom čoveku?
Penicilin

#463 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Penicilin »

samo pitam wrote:
plain vanilla wrote:
samo pitam wrote:
pa nisu Bošnjaci velikosrbi da imaju tako velike ambicije, kao Srbi do Tokija :-)

ovo nas handri tokom cijelog našeg postojanja..ovaj šupkouvlakačko-izvinjavački mentalitet..uvijek se izvinjavamo, uvijek svima i za sve..pa dokle više ???

eto ja se kao Bošnjak izvinjavam što sam preživio Srebrenicu, izvinjavam se što su mi četnici pobili pola familije u Podrinju, izvinjavam se što nisam završio u nekoj masovnoj grobnici u Kamenici ili Bratuncu, što i sada živim kao beskućnik jer su me moje komšije velikosrbi protjerali samo jer sam musliman ( 'ebe se njima jesam li ja musliman-Bošnjak, musliman-Srbin, musliman-Turčin ili musliman-Nijemac.. oni su mene protjerali jer sam musliman, i živo im se fućka i da sam ja na sav glas vikao da sam Srbin, da su moji preci ''prodali veru za večeru'' da ja nisam kriv zobg toga, :-) da smo iste krvi i nacije, oni bi mene opet protjerali ! ) izvinjavam se što me nisu ubili..izvinjavam se što sam Bošnjak..eto je li vam sada lakše svima? nadam se da će sada velikosrpska politika odustati od svojih vijekovnih ciljeva, da će među narodima u Bosni i na cijelom Balkanu prosperirati samo tolerancija, ljubav i suživot :-) :-)

ali se ne izvinjavam što NE ŽELIM I NEĆU da pognem glavu pred njihovim fašizmom, životinjskom mržnjom i spremnoću da me opet ganjaju, skidaju mi gaće i provjeravaju ćunu ( jel obrezana ili nije ) da bih onda završio u Drini koja je toliko puta i toliko mnogo bošnjačke krvi odnijela, ali se još nismo i kako se čini nikad i nećemo dozvati pameti...nego ćemo se opet izvinjavati i pravdati nekome, vjerovatno svom krvniku, što nas je ipak nešto malo uspjelo preživjeti...

kakvi smo,čudi me da nas još i ima....

izvinjavam se i što sam malo otišao u OT... :D
Jah, da se onda mi izvinemo sto nam reis i Zukorlic nisu zakletva, sto ne idealiziramo svaki njihov potez, pa nas zato proglasavaju velikosrbima?
daleko od toga da su mi ta dva lika moja zakletva..moja jedina zakletva je Apsoluntni Uzvišeni..

ja ne vidim da iko idealizira poteze ove dvojice..samo ne vidim ni razlog čemu tolika halabuka ako su nešto pokrenuli, ako su dali neku pozitivnu inicijativu, pa ako bude kakve koristi od toga Bošnjacima tim bolje, a ako ne bude meni ni u džep ni iz džepa..a vjerujem i tebi tako..ili si se prepala da ćeš biti prisiljena dati nešto na sergiju ? :D
dakle neki vide nešto i pozitivno u ovoj inicijativi, a ne dočekuju je odmah na nož..

Sve ovo što si napisao je krajnje licemjerno. Ni ti ni Cerić ni niko nema pravo da se poziva na Srebrenicu i prolivenu krv i to koristi kao argument u svojoj raspravi. Kako te nije stid da spominješ podrinje i Srebrenicu u ovoj raspravi? Ko si to ti da je tvoja svaka ispravna?
Last edited by Penicilin on 10/06/2011 20:20, edited 2 times in total.
samo pitam

#464 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by samo pitam »

plain vanilla wrote:
samo pitam wrote:

Pogledaj malo bolje pa ces vidjeti sta se desi kad neko kritizira "ovu dvojicu", odmah je linc, razgluli, budes prozvan antiBosnjakom, pa eto i velikorbinom :roll:

ne vidim nista pozitivno u ovoj inicijativi..i ovo cak nije inicijativa o kojoj bi sad neko trebao raspravljati, nego je vec sve zavrseno, odlucise oni u ime svih Bosnjaka, a kome se ne svidja,..nek razguli, jel tako
konstruktivna i smislena kritika je svakako dobrodošla i pri osnivanju nekog seoskog fudbalskog kluba a nekomoli pri osnivanju jedne ovakve institucije (ja neću reći ni velike ni tako značajne, jer ne znamo kako velike i pozitivne rezultate će dati). no kritika na sve i svašta, bez ikakvog osnova, i kritika sa velikim primjesama defetizma ( jer se unaprijed vjeruje da je već unaprijed sve to osuđeno na propast i neuspjeh ) pa i prijezira i nipodaštavanja (jer je eto došla od nekoga ko bi valjda samo trebao da se drži mihraba i minbera i govori o kurbanskim kožicama) nije kritika, nego skrivena, rekao bih otvoreno, mržnja, napad i osuda na Bošnjake kao sada neke glavne pokretače i generator svakog zla koje se koti na ovom dijelu Europe..žalosno..
Skijash

#465 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Skijash »

jeger wrote:Koliko sam shvatio, ovo treba da bude objedinjavajući faktor i mjesto okupljanja intelektualnih vrijednosti za Bošnjake iz cijelog svijeta i utome nema ništa loše.
Neka bude bošnjački kongres, bošnjački stanak, bošnjački senat, bošnjački sabor, zašto ANU ? Stvaranje monoetničke akademije nauka i umjetnosti pored žive ANUBiH je prepreka u borbi za multietničko društvo. Ali vidjećemo, ne zna se još ko će biti glavna meta proglasa, saopštenja i deklaracija ove organizacije, moguće je da će to biti Beograd i srbijanska politika prema Bošnjacima Sandžaka a moguće je i da će to biti SDP BiH i Naša Stranka. Saznaćemo ubrzo.
Last edited by Skijash on 10/06/2011 20:20, edited 2 times in total.
nellington

#466 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by nellington »

Bosnolog wrote: Ja smatram da skupstinska promocija i ozvanicenje BANU-a mora biti odrzana u Sarajevu sa mnogo sirim auditorijem ukljucujuci goste i priejtelje iz okruzenja i Svijeta jer u protivnom nece odgovoriti onom zbog cega je kako kazu osmisljena i utemeljena,...Skupstinu treba da cine delegati koje bi delegirali iz svojih BANU ogranaka iz regije i Svijeta,primjera radi, http://www.baacbh.org/site/ba/ gdje bi se delegirali i birali clanovi ili UO (upravni odbor) BANU-a
Svake godine mjesec Juli treba proglasiti u BiH kao mjesec susreta bosnjacke dijaspore korz gradove BiH sa pratecim programskim dogadajima,od susreta omladine,sportskih dogadaja,preko izlaganja investicionih projekta,skupstinskog zasjedanja predstavnika do planiranih kordinacijskih investicija,donacija pomoci najugorzenijma preko donatorskih fondova kao i lobiranja za opste dobro po sve gradane i drzavu BiH,...
Ovako nešto su pokušali oni iz Saveza dijaspore - sa onom svojom konferencijom, je li tako?

Usput, u ovom kontekstu se baacbh može zamijeniti sa bhaaas: http://bhaaas.org/

@Čitalac: ja se sjećam jedne o historijskom sporazumu - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=56261 , a neke samo o Adilu se i ne sjećam baš.
Last edited by nellington on 10/06/2011 20:22, edited 2 times in total.
Bosnolog

#467 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

@plain vanilla

Hvala na cestitki i svako dobro i tebi velika damo naseg politickog sa-x foruma,.....
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#468 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by independer »

popajic wrote:
Komrad wrote:
Ovaj BANU to nije.
Pa eto, ti se malo potrudi, postanes akademik, onda postanes clan BANU i istjeras ovu bagru odatle i mirna Bosna. :dance:
palermo

#469 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by palermo »

popajic wrote:
Ovaj BANU to nije.
Nije tako Popajicu, nije BANU ok. Zaboravi ovdje ljude (iako ja o nekim od njih imam najgore mišljenje, o nekim nemam nikakvog mišljenje jer ih ne znam, , a o nekim imam tako recimo blago pozitivno mišljenje) nisu oni toliko bitni, ,ovdje koncept ne valja. Postoji ANU BiH, i to je mjesto koje treba da okuplja sve misleće i dobronamjerne ljude probosanske provinijencije. Ovo je samo ulazak na stazu kojom su već davno krenule velikosprske i velikohrvatske ideologije.
Sasvim_Obican

#470 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Sasvim_Obican »

palermo wrote:
popajic wrote:
Ovaj BANU to nije.
Nije tako Popajicu, nije BANU ok. Zaboravi ovdje ljude (iako ja o nekim od njih imam najgore mišljenje, o nekim nemam nikakvog mišljenje jer ih ne znam, , a o nekim imam tako recimo blago pozitivno mišljenje) nisu oni toliko bitni, ,ovdje koncept ne valja. Postoji ANU BiH, i to je mjesto koje treba da okuplja sve misleće i dobronamjerne ljude probosanske provinijencije. Ovo je samo ulazak na stazu kojom su već davno krenule velikosprske i velikohrvatske ideologije.
Odlično rečeno !

Osnivanje je vjerovatno organizirano pod parolom : "I mi akademiju za trku imamo", a o imenu koje zvuči kao parodija na zločinačku SANU ne treba ni govoriti.
samo pitam

#471 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by samo pitam »

@"Penicilin"
Sve ovo što si napisao je krajnje licemjerno. Ni ti ni Cerić ni niko nema pravo da se poziva na Srebrenicu i prolivenu krv i to koristi kao argument u svojoj raspravi. Kako te nije stid da spominješ podrinje i Srebrenicu u ovoj raspravi? Ko si to ti da je tvoja svaka ispravna?
izvinjavam se i što sam licemjeran..
i što su drugi koji imaju suprotan stav od moga, naravno uvijek u pravu..

p.s.
i iskreno zaboli me za tog Ceru..otkuda tebi sad pravo da me povezuješ sa tim tipom?? :roll:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#472 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by plain vanilla »

samo pitam wrote: konstruktivna i smislena kritika je svakako dobrodošla i pri osnivanju nekog seoskog fudbalskog kluba a nekomoli pri osnivanju jedne ovakve institucije (ja neću reći ni velike ni tako značajne, jer ne znamo kako velike i pozitivne rezultate će dati). no kritika na sve i svašta, bez ikakvog osnova, i kritika sa velikim primjesama defetizma ( jer se unaprijed vjeruje da je već unaprijed sve to osuđeno na propast i neuspjeh ) pa i prijezira i nipodaštavanja (jer je eto došla od nekoga ko bi valjda samo trebao da se drži mihraba i minbera i govori o kurbanskim kožicama) nije kritika, nego skrivena, rekao bih otvoreno, mržnja, napad i osuda na Bošnjake kao sada neke glavne pokretače i generator svakog zla koje se koti na ovom dijelu Europe..žalosno..
a koja kritika je smislena? svaku odbacujes bez da promislis ijednom..
danas kad sam pisala o IZ, ti vadis moje rijeci iz konteksta..pa sad ja kao trebam 10 puta pisati isto..trcim evo :zzzz:

procitaj moj post sta sam danas pisala o IZ i kakvo bi njeno djelovanje trebalo biti..nikad ne rekoh da ne smiju preci prag dzamije, ali dzabe pricati

jah eto, dodjosmo do toga kako mi mrzimo Bosnjake..samo ne znam ko je tebi dao ovlast da lijepis etikete
Penicilin

#473 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Penicilin »

samo pitam wrote:@"Penicilin"
izvinjavam se i što sam licemjeran..
i što su drugi koji imaju suprotan stav od moga, naravno uvijek u pravu..

p.s.
i iskreno zaboli me za tog Ceru..otkuda tebi sad pravo da me povezuješ sa tim tipom?? :roll:
Pa i on je Suljagića nazvao najgorim zločincem poslije Srebrenice. I nije tačno da su muslimani u Bosni ubijani i protjerivani samo zato što su muslimani. I u Sandžaku imaš muslimane pa nad njima nisu izvršili genocid. Muslimani u Bosni su ubijani zato što su htijeli da stvore nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu prema tome krv je pala za ovu državu a ne za muslimanstvo i bošnjaštvo. Zato me toliko iritira kako se veliki muslimani začas pozovu na krv u žrtve i odmah je svaka njihova zlata vrijedna. Nemožemo tako raspravljati.
Last edited by Penicilin on 10/06/2011 20:34, edited 2 times in total.
popajic

#474 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by popajic »

independer wrote: Pa eto, ti se malo potrudi, postanes akademik, onda postanes clan BANU i istjeras ovu bagru odatle i mirna Bosna. :dance:
Po sastavu novopecenog zirija za dodjelu akademskih titula vec vidim da ce novi akademici biti samo oni sto ce pod miskom imati Cerin certifikat o dobrom i ispravnom Bosnji !
Ti stani u red, mozda te zapadne takav certifikatic....Ja sam akademsku titulu odradio " kako bog zapovijeda" 8)
Bosnolog

#475 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

palermo wrote:
Bosnolog wrote:
Ja BANU vidim kao nezobilaznu i ideolosko-politicko jezgro Bosnajcke umne,duhovne,kulturne,umjetnicke,znalacke,privredno lobisticke i svake druge snage koja treba i ima najvecu odgovornost u odbrani i zastiti Bosnjaka i drzave BiH,...

Neki akademici clanovi BANU (po meni najbolji i najugledniji) mogu i trebaju biti i clanovi ANUBiH jer u svom radu i programu nece raditi nista sto je protiv interesa drzave BiH i drugih naroda i gradana koji osjecaju i smatraju sebe drzavljanima i gradanima BiH,.....

Ako je BANU bosnajcko jezgro onda je ANUBIH nadrgradnja i vezivno tkivo sastavljeno od Bosnajka i drugih naroda i BH gradana,akademskih,kulturnih,kulturoloskih sportskih i svaki drugih velikana koje nasa BiH ima i koji zasluzuju da budu njeni cestiti i uvazeni clanovi,......
Ja izmedu ove dvije akademske organizacije ne zelim praviti bilo kakve razloge medusobnog iskljucivanja ili opsporavanja niti ce ih biti od strane BANU,u sto sam siguran jer BANU ce zasigurno podrzati i promovisati sve sto je u interesu BiH i njenih gradana u protivnom nece imati podrske bosnjackog naroda kakao u BiH tako van nje,......
Čitam ovo boldirano , i tako me nedoljivo podsjeća na srpsko-hrvatske priče o tome da je Bosna i Hercegovina samo zbir naroda u kojoj žive, i u kome je država Bosna i Hercegovina samo labavo vezivno tkivo za nekakav život jednih pored drugih
Porediti odnos Bosnjaka prema BiH i velikosrpskoj i DHZ-ovskoj negirajucoj i anti BH politici je neozbiljno,

Bosnjastvo i Bosanstvo ti je kao nokat i meso,jedno je etnicko a drugo nacionalno,svako razdvajanje boli i nemouce je to izvesti jer bi prsti bili ruglo od kojih bi svi bjezali kad bi se trebali rukovati,..... ;-)
Locked