BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Locked
Rimad

#1101 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

JoseMujica wrote:
homar wrote:Prelistah na brzinu ovo postova do sada i kratko zaključih: protivnici BANU nisu iznijeli niti jedan argument da je ista opasnost za Bošnjake i BiH; većina diskutanata, poznatih od ranije sebe nazivaju Bosancima, ništa lože, nije ustavom regulisano ali uvažavam. Za ovu grupu diskutanata vrlo je teško prelomiti da postoji narod Bošnjaci, da kao narod zaslužuju kao i ostali narodi na Balkanu da imaju svoju akademiju nauka i umjetnosti; vićina oponenata, protivnika kao argumente navodi "rekla-kazala"...

Naslov teme je uvredljiv i mislim da bi isti trebao glasiti "BANU u službi jačanja države BiH".
sorry al ne razumiješ ni šta je ANU ni šta je država....svaka ANU je državna institucija i koje je to (para)države institucija BANU?

Institucije i organizacije tip Matica nije isto što ANU. Da su u NeuMarktu osnovali Maticu Bošnjaka, prvi bih rekao, svaka čast, ali BANU :-) niđe veze.

Očigledno je da, po tom Neu Marktškom konceptu, Bošnjacima-muslimanima državna ANU BiH ne ispunjava potrebe (što je sam Mr. Serić izjavio) i ja barem, iz ovoga jedino mogu nazrijeti daljnje urušavanje svih institucija države BiH, koje ne ispunjavaju Serićeve potrebe. Posljednji prije Mr. Serića koji je išao ovim putem bio je Radovan Karadžić (ovim ne tvrdim da je Serić isto što i Radovan, ali politički koncepti neodoljivo podsjećaju jedan na drugi jer su oba usmjerena na izgradnju plemenskih a ne državnih institucija).

PS

evo kako kudim vazda ovog političara Mr. Serića red je da pohvalim i reisa dr. Cerića, kad radi što mu jeste posao.
Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH na današnjoj je vanrednoj sjednici u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Mustafe Cerića, nakon uvida u izjave "nadriljekara-iscjelitelja" Mekkija Torabija i načina na koji on vrši iscjeliteljske seanse, zaključilo da se radi o neprihvatljivom djelovanju.
:thumbup:
Hrvatsku akademiju je osnovao biskup: http://info.hazu.hr/osnutak_akademije , pa niko se ne buni.
popajic

#1102 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by popajic »

homar wrote:Prelistah na brzinu ovo postova do sada i kratko zaključih: protivnici BANU nisu iznijeli niti jedan argument da je ista opasnost za Bošnjake i BiH; većina diskutanata, poznatih od ranije sebe nazivaju Bosancima, ništa lože, nije ustavom regulisano ali uvažavam. Za ovu grupu diskutanata vrlo je teško prelomiti da postoji narod Bošnjaci, da kao narod zaslužuju kao i ostali narodi na Balkanu da imaju svoju akademiju nauka i umjetnosti; vićina oponenata, protivnika kao argumente navodi "rekla-kazala"...

Naslov teme je uvredljiv i mislim da bi isti trebao glasiti "BANU u službi jačanja države BiH".
Da ti odgovori jedan od onih koji sebe, gluho bilo , naziva Bosancem :D
Naslov teme nije - BANU , opasnost za Bosnjake , mada ce na duze staze najvise stete od iste imati upravo oni.
Kako ?
Cerino pljuvanje ANUBIH nije nimalo neocekivano, ali JESTE anti BIH.
Ako misli da ANUBIH nije bila dovoljno angazirana ( i ja bih je rado vidio zivahniju !) , zasto se bosnjacka akademska elita ( NE kler, NE ovi sa veprovim zubima , NE klerikalni - politicari - reperi ) nije angazovala da je razbudi, aktivira ?

TO bi islo u prilog i Bosnjacima i BIH. TO !
Ovako je zaista iluzorno objasnjavati u cemu je taj negativitet osnivanja BANU.
Pogledas fotke, pogledas manir proslavljanja tog neceg sto jos nije nista , pogledas sastav ekipe i ako i tada kazes : ovo je sve za dobrobit Bosnjaka ( 'ta ce se BIH spominjati :-) ) , e onda je sejtan odnio salu.... :shock:
poznanik

#1103 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by poznanik »

Rimad wrote:
poznanik wrote:
homar wrote:Prelistah na brzinu ovo postova do sada i kratko zaključih: protivnici BANU nisu iznijeli niti jedan argument da je ista opasnost za Bošnjake i BiH...
A kojom argumentacijom BANU čini pozitiv Bošnjacima i BiH?
Kao prvo, naglašava jedinstvo Bošnjaka u BiH i Sandžaku...
Što li mi je poznato ovo prekogranično naglašavanje jedinstva...?
@rman

#1104 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by @rman »

BANU u službi rušenja BiH!!!!!
Koji populizam,... Ne kaki, šefa ti...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1105 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by JoseMujica »

Rimad wrote:
JoseMujica wrote:

sorry al ne razumiješ ni šta je ANU ni šta je država....svaka ANU je državna institucija i koje je to (para)države institucija BANU?

Institucije i organizacije tip Matica nije isto što ANU. Da su u NeuMarktu osnovali Maticu Bošnjaka, prvi bih rekao, svaka čast, ali BANU :-) niđe veze.

Očigledno je da, po tom Neu Marktškom konceptu, Bošnjacima-muslimanima državna ANU BiH ne ispunjava potrebe (što je sam Mr. Serić izjavio) i ja barem, iz ovoga jedino mogu nazrijeti daljnje urušavanje svih institucija države BiH, koje ne ispunjavaju Serićeve potrebe. Posljednji prije Mr. Serića koji je išao ovim putem bio je Radovan Karadžić (ovim ne tvrdim da je Serić isto što i Radovan, ali politički koncepti neodoljivo podsjećaju jedan na drugi jer su oba usmjerena na izgradnju plemenskih a ne državnih institucija).

PS

evo kako kudim vazda ovog političara Mr. Serića red je da pohvalim i reisa dr. Cerića, kad radi što mu jeste posao.
Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH na današnjoj je vanrednoj sjednici u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Mustafe Cerića, nakon uvida u izjave "nadriljekara-iscjelitelja" Mekkija Torabija i načina na koji on vrši iscjeliteljske seanse, zaključilo da se radi o neprihvatljivom djelovanju.
:thumbup:
Hrvatsku akademiju je osnovao biskup: http://info.hazu.hr/osnutak_akademije , pa niko se ne buni.
de bolan čitaj šta je napisano a da znaš ko je Štrosmajer shvatio bi šta sam napisao. Štrosmajer je osnovao JAZU (Jugoslovensku akademiju znanosti i umjestnosti) i propagirao političko jugoslovenstvo i osnivanje zajedničke države južnih Slavena. Na idejama Štrosmajera je stvorena Jugoslavija. Pa povuci paralelu (nadam se da znaš barem šta je paralela?)

Al hajde kad si izvukoa Štrosmajera, povući ću ja paralelu, pa upitati : Koja će se država stvarati na idejama BANU-a i na račun koje od postojećih države?
homar

#1106 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by homar »

Bošnjaci (ranije Muslimani) kao narod u bivšoj SFRJ su po brojnosti bili treći narod, odmah iza Srba i Hrvata. Raspadom bivše SFRJ oko 1/3 ukupnog broja Bošnjaka ostalo je van BiH, i sada se u nekim državama ne tretiraju ni kao manjine, a tamo gdje su vjekovima živjeli kao autohtoni narod, proglašeni su manjinom (Sandžak). Represivni režimi novonastalih država su protjerali intelektualce, postavili su "Sejde i Morine" i mirna Bosna.

BANU će okupiti intelektualce, naučne radnike, umjetnike Bošnjake, bez obzira gdje se nalaze u svijetu kako bi osnažili matičnu državu BiH a Bošnjački narod afirmisali. Šta ima tu opasno po druge, opasno je da kažeš da si živ i da imaš svoju kultutru, svoj jezik, svoju književnost, svoju umjetnost... Koga će to ugroziti, pa one koji su smišljali razne Memorandume, provodili iste u praksu i pisali historiju po svome.
@rman

#1107 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by @rman »

Kao prvo, naglašava jedinstvo Bošnjaka u BiH i Sandžaku...
Što li mi je poznato ovo prekogranično naglašavanje jedinstva...?
Izađi iz svoje mahale pa ćeš možda naći odgovor...
JoseMujica

#1108 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by JoseMujica »

homare to treba da radi Matica Bošnjaka, a ne paradržavna ANU.
XXS

#1109 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by XXS »

Sa stanovista drzave BIH jasno je od koga je treba braniti:
Ceric = Dodik = Covic
VjecitiStudent

#1110 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

Rimad wrote: Hrvatsku akademiju je osnovao biskup: http://info.hazu.hr/osnutak_akademije , pa niko se ne buni.
Nigdje veze.
Biskup je bio i clan hrvatskog sabora u to vrijeme, pa je imao puno pravo da podnosi razne inicijative.
Medjutim, i ta akademija zvanicno pocinje da radi tek nakon sto je tadasnja vlast, tj. austrijski car odobrio njen rad.

No, zanimljivo je napomenuti da se ta akademija zapravo zvala "Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti", HAZU je tek od 1991. :D
@rman

#1111 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by @rman »

oba usmjerena na izgradnju plemenskih a ne državnih institucija).
Bošnjaci nisu pleme već narod, a to što se ti stidiš samog sebe i svog porijekla, taj kompleks sigurno nećeš ni Bosanstvom zaliječiti.
JoseMujica

#1112 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by JoseMujica »

XXS wrote:Sa stanovista drzave BIH jasno je od koga je treba braniti:
Ceric = Dodik = Covic
:thumbup: kratko i jasno

nakon Deytona, drugo poluvrijeme: tri plemena vs. država BiH :bih:

PS
@rman
ne stidim se ničega...samo moj identitet nije ograničen na jedno i isključiv. Istovremeno sam i jednako i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven. I mislim da ti nemaš pojma šta jeste nacionalizam i šta mu je cilj.
Rimad

#1113 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

JoseMujica wrote: de bolan čitaj šta je napisano a da znaš ko je Štrosmajer shvatio bi šta sam napisao. Štrosmajer je osnovao JAZU (Jugoslovensku akademiju znanosti i umjestnosti) i propagirao političko jugoslovenstvo i osnivanje zajedničke države južnih Slavena. Na idejama Štrosmajera je stvorena Jugoslavija. Pa povuci paralelu (nadam se da znaš barem šta je paralela?)

Al hajde kad si izvukoa Štrosmajera, povući ću ja paralelu, pa upitati : Koja će se država stvarati na idejama BANU-a i na račun koje od postojećih države?
Da li će se stvarati država, ne znam, vidjećemo, ali ne bi bilo loše, za početak, kad bi se gradio jedinstveni bošnjački identitet, pošto nam ništa nije jedinstveno.
Rimad

#1114 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

VjecitiStudent wrote:
Rimad wrote: Hrvatsku akademiju je osnovao biskup: http://info.hazu.hr/osnutak_akademije , pa niko se ne buni.
Nigdje veze.
Biskup je bio i clan hrvatskog sabora u to vrijeme, pa je imao puno pravo da podnosi razne inicijative.
Medjutim, i ta akademija zvanicno pocinje da radi tek nakon sto je tadasnja vlast, tj. austrijski car odobrio njen rad.

No, zanimljivo je napomenuti da se ta akademija zapravo zvala "Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti", HAZU je tek od 1991. :D
Ma ja, kad kod nas vjerski službenik nešto uradi, to je miješanje vjere. Kod drugih je to normalno.

I kakve veze ima da li se zove HAZU, JAZU ili AZU ?

Uredu, shvatam, iza BANU ne stoji država, za razliku od drugih akademija, ali shvatite i vi. Mi nemamo normalne države.
JoseMujica

#1115 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by JoseMujica »

shvati ti da je sa BANU avanturama nećemo nikada ni imati, barem ne normalnu Bosnu i Hercegovinu
popajic

#1116 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by popajic »

homar wrote: ....

BANU će okupiti intelektualce, naučne radnike, umjetnike Bošnjake, bez obzira gdje se nalaze u svijetu kako bi osnažili matičnu državu BiH a Bošnjački narod afirmisali...
A sve se to nije moglo kroz ANU te iste BIH :? :roll:....zasto se TO nije htjelo ?

Jacanje drzave kroz jacanje svakog etnosa za sebe :roll: How yes no !
Predratno, ratno i sadasnje stanje u drzavi ukazuje na posast etno barikadiranja.
Ali, naravno....kad mogu ONi ( koje kudimo) sto ne bi mogli i mi 8)
Sve za nasu jednu, jedinu BIH , pardon BANU :-)
Rimad

#1117 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

JoseMujica wrote:shvati ti da je sa BANU avanturama nećemo nikada ni imati, barem ne normalnu Bosnu i Hercegovinu
Normalnu BiH nemamo ne zbog BANU (BANU juče osnovana), već zbog velikosrpskog projekta i Bošnjaka beskičmenjaka ( ;-) ).
nellington

#1118 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nellington »

Neće ovo, djeco, na dobro poći. Jer sve ide unatrag. Živimo u plemenima ko Apači...

Znači, normalno je da akademije osniva kler jer je to prije 150 godina radio JJŠ. Pa je li ovdje sat ide unazad zadnjih 20 godina? Sljedeća stanica, feudalizam?
fatamorgana

#1119 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by fatamorgana »

nellington wrote:Neće ovo, djeco, na dobro poći. Jer sve ide unatrag. Živimo u plemenima ko Apači...

Znači, normalno je da akademije osniva kler jer je to prije 150 godina radio JJŠ. Pa je li ovdje sat ide unazad zadnjih 20 godina? Sljedeća stanica, feudalizam?
Lombrozova teorija objašnjava ovu pojavu ...
zateznistub

#1120 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zateznistub »

Da li će se stvarati država, ne znam, vidjećemo, ali ne bi bilo loše, za početak, kad bi se gradio jedinstveni bošnjački identitet, pošto nam ništa nije jedinstveno.

Ako, gluho bilo, do tga dođe hoces li puskom braniti tu ideju ili se ispaliti? Ja sam u odbrani moje drzave ucestvovao citavo vrijeme i ranjen dva puta, ne pada mi na pamet ponovo uzmati oruzje u ruke i gledati kako moje djeca nemaju sta da jedu. A ako je tebi itebi slicnima do toga, pusku u ruke, u sandžak i bori se za svoju drzavu.
JoseMujica

#1121 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by JoseMujica »

nellington wrote:Neće ovo, djeco, na dobro poći. Jer sve ide unatrag. Živimo u plemenima ko Apači...
Hadzije su sebi podijelili rejone
Djecu evakuisu avionima
Ja osjećam nespokoj
Kao zebra na Brionima.

PS

zateznistube :thumbup:
popajic

#1122 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by popajic »

Da si zdrav i ziv , mi smo ti vec par decenija u srednjem vijeku :D
Doduse, ne spaljuju nam klerikalci inteligenciju, akademike ,nego...gle cuda...sami ih promovisu.
Nije vise ni srednji vijek sto je bio :-)
Rimad

#1123 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

Treba vidjeti zašto je to tako. Nema to veze sa time koja je godina, već koji su ljudi na sceni.

Naša intelektualna elita je potpuno zakazala. Slabi su (i kao naučnici i kao ljudi ), zagrezli u kriminalu i korupciji, interesuju ih samo njihovi lični interesi. Zvanja i doktorati se dobijaju poltronstvom, vezama i kupovinom, a ne ozbiljnim radom (čast manjini). Uostalom vidi ko je izabran u akademika. Nije valjda da mi nemamo referentinijh naučnika od Ganića?

Izostanak normalne države (nemamo ni ministarstvo obrazovanja), podijeljenost Bošnjaka, nedostatak jedinstvene dugoročne vizije za politički razvoj države.

Sve ovo dovodi do toga da sa BANU osniva kako se osniva.
Rimad

#1124 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Rimad »

zateznistub wrote:

Ako, gluho bilo, do tga dođe hoces li puskom braniti tu ideju ili se ispaliti? Ja sam u odbrani moje drzave ucestvovao citavo vrijeme i ranjen dva puta, ne pada mi na pamet ponovo uzmati oruzje u ruke i gledati kako moje djeca nemaju sta da jedu. A ako je tebi itebi slicnima do toga, pusku u ruke, u sandžak i bori se za svoju drzavu.
De, molim te pročitaj opet. Ono, "ne bi bilo loše" se odnosilo na "bošnjački identitet", a ne na stvaranje države, kako si ti podvukao.
zateznistub

#1125 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zateznistub »

Rimad wrote:
zateznistub wrote:

De, molim te pročitaj opet. Ono, "ne bi bilo loše" se odnosilo na "bošnjački identitet", a ne na stvaranje države, kako si ti podvukao.
Oprosti, ali ja sam jos kao vrlo mali naucio citati, a ovo JESTE tvoj tekst, ono sto si napisao. Doduse ne znam sta je pisac hotio kazat' al ja sam se najezio od ove tvoje umotvorine.
Locked