Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...
User avatar
banjaluka078
Posts: 4727
Joined: 16/01/2007 23:38

#51 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by banjaluka078 »

pirmin wrote:
Upravo takvog nadjoh :thumbup: ...sazali se covjek kad sam mu, u maniru praaave dijaspore stao kukati o stanju u financijskom sektoru te mi je ponudio "ruke" dzabe. :D :D
Ko veli...sevap je! :D :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :D
ponizni
Posts: 39
Joined: 07/09/2010 16:20

#52 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by ponizni »

banjaluka078 wrote:Joj, kako se meni bljucka od te priče "mi nemamo nikog u opštini", "sve nam otimaju i preoravaju"....pa da se gospoda koja ljeti dođe i šeta uz Vrbas, po mogućnosti samo na potezu Stupnica-Novoselija, imalo zainteresuje za dešavanja, imali bi svega da se naslušaju. Ne mogu imati nikog u opštini, jer osim što se jako malo kandiduje, Bošnjaci se rasprše na 3-4 stranke, Hrvati na 2-3...nije ni čudo da nikad niko ne bude izabran, jer glasa samo par hiljada, uvijek ista imena minus oni koji umru.
Dodatni problem je potpuni nedostatak platforme bilo kojeg kandidata...a ja neću glasati samo za ime, jer se zna da oni uzimu kredite kako bi se izgurali na mjesto odbornika u Skupštini grada, jer je cifra s kojom će otići nakon 4 godine nevjerovatna. A pogotovo mi nije dovoljna referenca to što na izlazu s džume imam svima tutne u ruke ime kandidata kojeg on gura.
Tokom onog Vezenog mosta, koji se, čujem, i ove godine održava, se sastanu jednom s nekim iz opštine, ovi s kravatama se smiješe "dragim komšijama koji su došli u posjetu svom gradu!" (hrak&pljuc), drage komšije malo pišnu od sreće što ih opštinari vole i nikom ništa. Nikad upitati za popravljanje puta prema Novoseliji, a kamoli izgradnji kanalizacije. Bože sačuvaj zarežati i reći da je dosta 15 godina šuplje priče!
Većini se boravak ovdje svede na terefič, jeftin sistematski, priliku da se dotegne umjetna vilica i dobiju jefine naočale s dioptrijom....pa još ako se može odraditi servis auta, ofarbati kosa i ubaciti silikoni (ne šalim se, "plastikaner" ljeti radi u dvije smjene, kao i većina privatnih ordinacija), puna šaka brade.
Što se tiče preoravanja...banana-država možda jesmo, jednopartijska i jednonacionalna skupština grada jeste, građevinka mafija na djelu jeste, ali se ipak svaki nacrt regulacionog plana stavlja i na sajt grada i u mjesnu zajednicu i u opštinu...svako može vidjeti, može se žaliti, može pokrenuti postupak.
Jeste li denacionalizovali svoju imovinu i time otežali to "otimanje" vašeg? Većini ljudi se ljeti ne da smarati time! Pa, samo se neće!
Ja sam dizala larmu i galamu, postavljala teme na svi forumima na kojima je bilo makar 5 Banjalučana, poslala stotine cirkularnih mailova svalog puta kad bi regulacioni plan obuhvatio stare dijelove, obale Vrbasa, naročito onaj regulacioni plan kojim bi se bitno izmijenio izgled obala Vrbasa od Gradskog mosta do Novoselije...većina reakcija je bila "ma samo neka probaju!" i "eh, da moje hoće uzeti i dati mi neki stan na toj lokaciji". Ako ne reagujete na prav(n)i način, ne možete onda kriviti samo vlast. Ja ovu vlast ne volim, suprotstavljam im se kad god mi se pruži prilika, koristim svako moje pravo...pa sam bar mirna kad znam da sam ispucala sve što sam mogla.

Ja za "jake" firme Bošnjaka, osim Islamske zajednice Banjaluka :D koja se ponaša kao porodični biznis određene porodice i njihovih uvlakača, nisam čula i znam da se raja dovija na sve moguće načine da dođu do posla. Ni kupiti posao u poreskoj više nije tako lako. SDA je u zadnje vrijeme počela privlačiti omladinu nuđenjem poslova, ali nema toliko "miješanih" institucija u BL koliko je besposlene omladine.

Angry_Orange, ja nisam bar 5 godina vidjela nikog u trenerci u kafiću ili klubu, osim ako nije onaj komšijski kafić pod zgradom gdje se "sleti" na brzinsku kafu. Pitam se kud su te to vodali!?
I nekoma drugima ,na drugim mjestima prijeti "nestanak"
User avatar
UkrinaUsrcu
Posts: 36
Joined: 08/04/2012 09:40

#53 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by UkrinaUsrcu »

Bošnjacima prijeti,Hrvati skoro pa i nestali..
Dwndler
Posts: 354
Joined: 24/08/2006 08:12

#54 Re: Bošnjacima u Banjoj Luci prijeti nestanak?!

Post by Dwndler »

Unaprijed se izvinjavam ako sam off topic.
Ja sam jedan od sigurno nekih 10-20 faca koje ne zive u BL, a se bave igricom zvanom glasanje izvan BiH.
I maloprije dobijem glasacki listic, otvorim i manje vise se syebem :oops:
Za koga glasati :?:
Iako sam mislio da je furka glasanja, da covjek glasa po svom vlastitom nahodjenju i ubjedjenju prije dvije godine sam gledajuci listu za clana predsjednistva iz RS skonto da necu glasat ni za koga.
Slican feeling imam i ovaj put u vezi gradonacelnika BL. Ima li neko ko zivi u BL neki prijedlog?
Slicno pitanje je u biti i za skupstinu? Koja stranka ili faca je najmanje bolna? Ili jos bolje pitanje ko ima najvecu sansu da udje? Prosli put na opstinskim izborima sam glasao za SDP :D :lol: :-)
I tu skontah da nisam sam, da nas je bilo ni 300 :shock:
Pa da ne bude bacanje glasa i ovaj put,ako neko ima neki pametan prijedlog neka ga iznese :bih:
Post Reply