Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
-
Drvenija87
#226 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Srdjan Susnica/2015
Kulturno-politički i propagandni milje u RS je potpuno zaokružen jednim lažnim, mitomanskim i konfliktnim pogledom na Bosnu, Bošnjake, Bosance i prošlost njenih naroda. To je u pravom smislu riječi jedan etno-ekskluzivistički fašistički režim.
Vrhuška u RS, njihove porodice i tajkuni se nalaze u klinču između nekoliko opasnih faktora koji ih mogu gurati sve dublje ka referendumima, otcjepljenju, izolaciji RS i destabilizaciji cijele zemlje. Neki od tih faktora su: značajne kriminalne afere i ogromno bogatstvo kojeg su izvezli u Srbiju, Rusiju, Švicarsku i druge zemlje; vrlo izvjestan krivični progon od strane pravosuđa BiH; etno-nacionalistička retorika, očekivanja i kulturno-politička amnezija koje je režim u RS gajio sve ove godine; snažno prisustvo Rusije u RS i otvorena podrška režimu. Naravno tu je i faktor Srbija u kojoj vlada jedan ambivalentan stav političke scene prema režimu u RS, ali s druge strane preovladavaju snažni etno-nacionalistički, revizionistički i etno-kolonijalni pogledi i sentimenti prema postojanju RS, prema genocidu i skorijoj prošlosti.
Bojim se da će bez snažne intervencije prije svega SAD-a, Dodikov režim moći vrlo lako isprovocirati nove sukobe. S druge strane, ukoliko Dodik i ode s vlasti bez većih potresa, bojim se da će u taj vakum moći uletiti političari sa radikalnijim nacionalističkim stavovima i retorikom i dokazanom ratnom, pa i zločinačkom prošlošću. Mi ćemo se opet naći u statusu kvou, bez prostora za dijalog o novom ustavnom uređenju i čekaćemo još 5 ili 10 godina da vidimo šta će nam se u RS i srbijanskoj političkoj kuhinji servirati kao njihovo viđenje BiH.
Međunarodne prilike, rat u Siriji i terorističke prijetnje svakako idu naruku režimu u RS, izolaciji i samostalnosti RS od ostatka BiH, ali generalno i onima koji BiH ne vide kao građansko društvo i državu.
No, iskren da budem, nadam se da neće, ali bojim se da političke reakcije u ostatku BiH na opasne poteze režima u RS, ne budu klerikalne, etno-nacionalističke, revanšističke i mitomanijske, umjesto građanske, državničke i legalističke. Mislim da je to najveća opasnost za Sarajevo, BiH i njene građane, naročito one koji sebe percipiraju kao Bošnjake i Bosance.
Vrlo često neki od vodećih političara u Sarajevu pokazuju svoju ograničenost u vođenju nečega što bi se trebalo zvati građanska i sekularna državnička politika. Pokazuju svako odsustvo svijesti o potrebi građenja interetničke i političke solidarnosti na nivou društvenih pokreta, lokalnih zajednica i običnih građana. Otuđili su se i od „svojih“ i od „onih drugih“.
Umjesto da grade ujedinjujući konstrukt građanskog, političkog i državničkog identiteta Bosanca-i-Hercegovca/Bosanke-i-Hercegovke, oni dižu ruke od njega i fokusiraju se samo na instant izgradnju bošnjačkog identiteta.
Nisam zagovornik etno-nacionalnih identiteta, jer mislim da su to vještačke i lažne konstrukcije koje su ništa drugo do nužno zlo, ali kojima se kod nas daje mitomanski, gotovo magijski kontinuitet i sadržaj. Ali i unatoč to mom stavu, ja nemam ništa protiv spontanog i postepenog razvoja Bošnjačkog ili bilo kojeg drugog identiteta. To su psiho-socijalni procesi koji su tu i ne mogu se zaustaviti, ali se mogu humanizirati i univerzalizirati. No u uslovima u kojima se BiH nalazi, to bježanje pojedinih BH političara od građansko-državničkog identiteta Bosanca-i-Hercegovca je upravo ono u šta ih guraju srpski nacionalisti sa svojim mitomansko-klerikalnim konstruktom srpstva.
To je put ka definitivnoj kulturno-političkoj podjeli BiH, bez ikakvih šansi da se ikada stvori građanska i jedinstvena BiH, ali zato uz ogromne šanse da dođe do raspada. Zato pojedini političari u Sarajevu i zapadaju u zamke sakralizacije javnog prostora, sulude amalgamacije državnih i vjerskih poslova, nedozvoljenog trgovanja sa vjerskim zajednicama i politizacije IVZ-a, te žive od sramotne viktimizacije sopstvenih građana i političkog i ekonomskog profitiranja na položaju vjere u društvu. Zbog toga bježe od komemoriranja svih mjesta stradanja i svih žrtava zločina u BiH, zbog toga država BiH nema, niti političari žele da praktikuju neki ujedinjujući državnički i sekularni protokol za komemoraciju svih žrtava svih zločina. U principu rade iste one greške koje čine i srpski nacionalisti. Pri tom su neki od njih do guše u kriminalnim aferama.
Nekad mi se čini da, kada bi politička elita u Banja Luci hipotetički odlučila da se ukine RS i entiteti, da bi pojedini političari u Sarajevu pitali koliko novca želite da ne ukidate RS.
Život građana BiH vječito se ljulja između kriminala i korupcije vladajućih i njihovih opasnih klero-nacionalnih političkih ideologija. No to je samo moj utisak, a građani Sarajeva i cijele BiH možda imaju bolju percepciju o tome.
Kulturno-politički i propagandni milje u RS je potpuno zaokružen jednim lažnim, mitomanskim i konfliktnim pogledom na Bosnu, Bošnjake, Bosance i prošlost njenih naroda. To je u pravom smislu riječi jedan etno-ekskluzivistički fašistički režim.
Vrhuška u RS, njihove porodice i tajkuni se nalaze u klinču između nekoliko opasnih faktora koji ih mogu gurati sve dublje ka referendumima, otcjepljenju, izolaciji RS i destabilizaciji cijele zemlje. Neki od tih faktora su: značajne kriminalne afere i ogromno bogatstvo kojeg su izvezli u Srbiju, Rusiju, Švicarsku i druge zemlje; vrlo izvjestan krivični progon od strane pravosuđa BiH; etno-nacionalistička retorika, očekivanja i kulturno-politička amnezija koje je režim u RS gajio sve ove godine; snažno prisustvo Rusije u RS i otvorena podrška režimu. Naravno tu je i faktor Srbija u kojoj vlada jedan ambivalentan stav političke scene prema režimu u RS, ali s druge strane preovladavaju snažni etno-nacionalistički, revizionistički i etno-kolonijalni pogledi i sentimenti prema postojanju RS, prema genocidu i skorijoj prošlosti.
Bojim se da će bez snažne intervencije prije svega SAD-a, Dodikov režim moći vrlo lako isprovocirati nove sukobe. S druge strane, ukoliko Dodik i ode s vlasti bez većih potresa, bojim se da će u taj vakum moći uletiti političari sa radikalnijim nacionalističkim stavovima i retorikom i dokazanom ratnom, pa i zločinačkom prošlošću. Mi ćemo se opet naći u statusu kvou, bez prostora za dijalog o novom ustavnom uređenju i čekaćemo još 5 ili 10 godina da vidimo šta će nam se u RS i srbijanskoj političkoj kuhinji servirati kao njihovo viđenje BiH.
Međunarodne prilike, rat u Siriji i terorističke prijetnje svakako idu naruku režimu u RS, izolaciji i samostalnosti RS od ostatka BiH, ali generalno i onima koji BiH ne vide kao građansko društvo i državu.
No, iskren da budem, nadam se da neće, ali bojim se da političke reakcije u ostatku BiH na opasne poteze režima u RS, ne budu klerikalne, etno-nacionalističke, revanšističke i mitomanijske, umjesto građanske, državničke i legalističke. Mislim da je to najveća opasnost za Sarajevo, BiH i njene građane, naročito one koji sebe percipiraju kao Bošnjake i Bosance.
Vrlo često neki od vodećih političara u Sarajevu pokazuju svoju ograničenost u vođenju nečega što bi se trebalo zvati građanska i sekularna državnička politika. Pokazuju svako odsustvo svijesti o potrebi građenja interetničke i političke solidarnosti na nivou društvenih pokreta, lokalnih zajednica i običnih građana. Otuđili su se i od „svojih“ i od „onih drugih“.
Umjesto da grade ujedinjujući konstrukt građanskog, političkog i državničkog identiteta Bosanca-i-Hercegovca/Bosanke-i-Hercegovke, oni dižu ruke od njega i fokusiraju se samo na instant izgradnju bošnjačkog identiteta.
Nisam zagovornik etno-nacionalnih identiteta, jer mislim da su to vještačke i lažne konstrukcije koje su ništa drugo do nužno zlo, ali kojima se kod nas daje mitomanski, gotovo magijski kontinuitet i sadržaj. Ali i unatoč to mom stavu, ja nemam ništa protiv spontanog i postepenog razvoja Bošnjačkog ili bilo kojeg drugog identiteta. To su psiho-socijalni procesi koji su tu i ne mogu se zaustaviti, ali se mogu humanizirati i univerzalizirati. No u uslovima u kojima se BiH nalazi, to bježanje pojedinih BH političara od građansko-državničkog identiteta Bosanca-i-Hercegovca je upravo ono u šta ih guraju srpski nacionalisti sa svojim mitomansko-klerikalnim konstruktom srpstva.
To je put ka definitivnoj kulturno-političkoj podjeli BiH, bez ikakvih šansi da se ikada stvori građanska i jedinstvena BiH, ali zato uz ogromne šanse da dođe do raspada. Zato pojedini političari u Sarajevu i zapadaju u zamke sakralizacije javnog prostora, sulude amalgamacije državnih i vjerskih poslova, nedozvoljenog trgovanja sa vjerskim zajednicama i politizacije IVZ-a, te žive od sramotne viktimizacije sopstvenih građana i političkog i ekonomskog profitiranja na položaju vjere u društvu. Zbog toga bježe od komemoriranja svih mjesta stradanja i svih žrtava zločina u BiH, zbog toga država BiH nema, niti političari žele da praktikuju neki ujedinjujući državnički i sekularni protokol za komemoraciju svih žrtava svih zločina. U principu rade iste one greške koje čine i srpski nacionalisti. Pri tom su neki od njih do guše u kriminalnim aferama.
Nekad mi se čini da, kada bi politička elita u Banja Luci hipotetički odlučila da se ukine RS i entiteti, da bi pojedini političari u Sarajevu pitali koliko novca želite da ne ukidate RS.
Život građana BiH vječito se ljulja između kriminala i korupcije vladajućih i njihovih opasnih klero-nacionalnih političkih ideologija. No to je samo moj utisak, a građani Sarajeva i cijele BiH možda imaju bolju percepciju o tome.
- ABH017
#227 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Majke ti gdje ti živiš?Kikibombona wrote: Ako je u BiH 30% Srba, neka sarajevske ulice nose ime po 30% zasluznih Srba, koji se nisu ogrijesili o drzavu BiH. Ima takvih, sigurno. Neka Sarajevo oslikava raznolikost BiH. To bi bio istinski multikulturalizam koji bi morao pridobiti makar mali broj Srba i smeksati makar mali broj. I puno vaznije od misljanja Srba, ako cemo razmisljati strogo politicki, je misljenje Evrope. Njima treba slati poruku iz BiH, da najbrojniji narod zeli jedinstvenu BiH, ravnopravnih naroda i gradjana. Ovo sada sto imamo je lafina i prodavanje magle. Nije niko glup. Al' dobro je i ovo. Ako odemo u smijeru etno-religijskog nacionalizma, bojim se da ce se sanse BiH drasticno umanjiti.
Ja živim u ulici koja nosi ime Srbina. Još nikad nisam čuo da se iko pobunio zbog toga. Čak sam neko dan začepio labrnju gospođi na šalteru, koja me podrugljivo pogledala i pogrdno prokomentarisala kad sam rekao u kojoj ulici stanujem.
Jedino gradovi pod "bošnjačkom" upravom i imaju takvih ulica. Imaju i ispada, da se razumijemo, ali pogledaj nazive ulica u Mostaru (west side), Istočnom Sarajevu (Lukavici), Banja Luci, Foči, Bijeljini... Od Đenerala, Nemanjića, Budaka itd.itd. U Sarajevu većina ulica nosi nazive heroja grada, dok ovi daju nazive ulacama po ljudima, koji nikad tu kročili nisu, niti ičeg zajedničkog imaju sa tim ljudima, osim religije i nacije.
- ABH017
#228 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Evo ti mene, musliman, vjernik, borac ARBiH, pa se svađam sa djecom i retardima koji savjetuju da se ne slavi nova godina, ne čestita Božić komšijama itd. Nemoj se glupirati i navoditi te maloumne primjerke kao relevantne.Indigont wrote:čuj ravnodušni. Pročitaj trenutno članke vezane za politiku i vidi top komentare na ovom portalu
o Ivaniću top komentar 500 lajkova tip koji ga poredi sa svinjom, jer vrijeđanje izgleda je totalno civilizirana diskusija
neki drugi članak "zapamtite sa njima nema suživota" isto 500 lajkova. Zamisli jebote da neko u Americi od bjelaca kaže "zapamtite sa crncima nema suživota" i bude na najprometnijem portalu nagrađen sa 500 lajkova
koliko sam se samo debila nagledao što pišu "samo ti njima čestitaj praznike Bošnjo, a sutra će ti djecu klati". Ja čestitam svojim komšijama Božić, u čemu je problem?
ti ljudi su mentalno poremećeni, fašisti koji su se previše uživili u ulogu žrtve, toliko da su zaboravili čekirati sebe malo, pogledati se ogledalo
a da ne govorim o ovim turbo-Bošnjama islamistima koji sad ne slave ni novu godinu, ni osmi mart, ni prvi maj, pa vi ćete prvi Bosnu razjebati, samo čekam kad će neko od tih paćenika se raznijeti za novu godinu
Pročitaj šta pišu isti takvi nadrkanci sa srpske i hrvatske strane, pa dođi ovdje i otvori temu o njima, kao reprezentima srpskog i hrvatskog razmišljanja, pa ćemo da vidimo šta pišu i lajkaju jedni, drugi, treći.
Nemoj nam, kao reper, ali samo za Bošnjake, postavljati komentare maloumnih i nezrelih pojedinaca.
-
Ripicipi
#229 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
@kiki
Ne kontaju to ljudi, njima su neke bitke puno vaznije od zemlje. Nisu spremni ni Srbe prestati nazivati djikanima, a ne nesto vece.
I ono kad je bilo sa Vucicem u Srebrenici ovdje su u prvu mah bili komentari kao... steta sto ga nisu ubili, zasluzio je, trebali su ga lincovati itd.
Znaci ljudi koji, izvinjavam se, ali apsolutno nemaju grama mozga, apsolutno nesvjesni da bi to vjerovatno znacio i kraj ove zemlje, ili im je smrt Vucica vaznija od opstanka sopstvene zemlje, tesko je ocijeniti takvo pomracenje uma.
Prosto nevjerovatno da ljudi ne mogu vidjeti dalje od nosa.
Ja pisem da bi to bilo pogubno za zemlju, a meni govore da branim Vucica
Mislim da je za takvo stanje najvise kriva decenijska viktimizacija, onda se dodje u situaciju da mislis da sve mozes i da ti je sve dozvoljeno, slicno kao Jevreji.
Ne kontaju to ljudi, njima su neke bitke puno vaznije od zemlje. Nisu spremni ni Srbe prestati nazivati djikanima, a ne nesto vece.
I ono kad je bilo sa Vucicem u Srebrenici ovdje su u prvu mah bili komentari kao... steta sto ga nisu ubili, zasluzio je, trebali su ga lincovati itd.
Znaci ljudi koji, izvinjavam se, ali apsolutno nemaju grama mozga, apsolutno nesvjesni da bi to vjerovatno znacio i kraj ove zemlje, ili im je smrt Vucica vaznija od opstanka sopstvene zemlje, tesko je ocijeniti takvo pomracenje uma.
Ja pisem da bi to bilo pogubno za zemlju, a meni govore da branim Vucica
Mislim da je za takvo stanje najvise kriva decenijska viktimizacija, onda se dodje u situaciju da mislis da sve mozes i da ti je sve dozvoljeno, slicno kao Jevreji.
- BHCluster
#230 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
I ko je napao Vucica u Serebrenici?Ripicipi wrote:@kiki
Ja pisem da bi to bilo pogubno za zemlju, a meni govore da branim Vucica![]()
-
Ripicipi
#231 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Ko god da je, to uopste nije ni vazno, vazni su bili komentari forumasa da u napadu nema nista lose.BHCluster wrote:I ko je napao Vucica u Serebrenici?Ripicipi wrote:@kiki
Ja pisem da bi to bilo pogubno za zemlju, a meni govore da branim Vucica![]()
Moze se ta tema naci.
- BHCluster
#232 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Znaci nije vazno ko je taj cin pocinio, sta je taj Vucic radio i govorio ali je bitno sta neki forumasi napisu?Ripicipi wrote:Ko god da je, to uopste nije ni vazno, vazni su bili komentari forumasa da u napadu nema nista lose.BHCluster wrote:
I ko je napao Vucica u Serebrenici?
Moze se ta tema naci.
- cyprus
#233 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Oni koji tjeraju vodu na Dodikov mlin :krevelj:BHCluster wrote:I ko je napao Vucica u Serebrenici?
- ultima_palabra
#234 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Eki kraj zemlje
Na stranu sve sto su Dodik, Nikolic, Vucic kao izabrani predstavnici srpskog naroda govorili i radili, pravo mjerilo su komentari sa Klixa
Na stranu sve sto su Dodik, Nikolic, Vucic kao izabrani predstavnici srpskog naroda govorili i radili, pravo mjerilo su komentari sa Klixa
- BHCluster
#235 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Svasta nesto si udrobio a zakljucak ispao corak. Pogledaj komentare ispod clanka u kojem je glavna "licnost" Dodik, Bakir, Covic itd itd sta je zakljucak? Haj ba prdni da barem rasteretis dusu lakse ce ti bit.Indigont wrote:čuj ravnodušni. Pročitaj trenutno članke vezane za politiku i vidi top komentare na ovom portalu
o Ivaniću top komentar 500 lajkova tip koji ga poredi sa svinjom, jer vrijeđanje izgleda je totalno civilizirana diskusija
neki drugi članak "zapamtite sa njima nema suživota" isto 500 lajkova. Zamisli jebote da neko u Americi od bjelaca kaže "zapamtite sa crncima nema suživota" i bude na najprometnijem portalu nagrađen sa 500 lajkova
koliko sam se samo debila nagledao što pišu "samo ti njima čestitaj praznike Bošnjo, a sutra će ti djecu klati". Ja čestitam svojim komšijama Božić, u čemu je problem?
ti ljudi su mentalno poremećeni, fašisti koji su se previše uživili u ulogu žrtve, toliko da su zaboravili čekirati sebe malo, pogledati se ogledalo
a da ne govorim o ovim turbo-Bošnjama islamistima koji sad ne slave ni novu godinu, ni osmi mart, ni prvi maj, pa vi ćete prvi Bosnu razjebati, samo čekam kad će neko od tih paćenika se raznijeti za novu godinu
Last edited by BHCluster on 18/01/2017 22:37, edited 1 time in total.
- BHCluster
#236 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Ko su ti?cyprus wrote:Oni koji tjeraju vodu na Dodikov mlin :krevelj:BHCluster wrote:I ko je napao Vucica u Serebrenici?
- BHCluster
#237 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
- cyprus
#238 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Ćetnici neki valjda...BHCluster wrote:Ko su ti?cyprus wrote:Oni koji tjeraju vodu na Dodikov mlin :krevelj:BHCluster wrote:I ko je napao Vucica u Serebrenici?
-
sumirprimus
- BHCluster
#240 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Nek sam i to procitao...cyprus wrote:
Ćetnici neki valjda...
- Sanjarko
#241 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Covjek govorio pobit cu 100 muslimana za svakog Srbina.BHCluster wrote:Znaci nije vazno ko je taj cin pocinio, sta je taj Vucic radio i govorio ali je bitno sta neki forumasi napisu?Ripicipi wrote:Ko god da je, to uopste nije ni vazno, vazni su bili komentari forumasa da u napadu nema nista lose.BHCluster wrote:
I ko je napao Vucica u Serebrenici?
Moze se ta tema naci.
Nije govorio ni Boshnjaka, ni Bosanskog muslimana nego bas muslimana.
Nikad se nije za to huskanje pokajao, izvinuo itd.
On svetac jbt.
- cyprus
#242 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Ne znam jbt, kažu da su evo ovi:BHCluster wrote:Nek sam i to procitao...cyprus wrote:
Ćetnici neki valjda...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-tr ... k+status#2
-
Ripicipi
#243 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Dzaba, odliv mozgova.ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
Tvoj komentar mi samo potvrdjuje da si i ti vjerovatno mislio da ga je trebalo skratiti za glavu u Potocarima.
Koliko god da ga mrzis, ne treba ti puno pameti da znas kakve bi posljedice imalo na BiH.
- BHCluster
#244 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
A to su ti ćetnici?cyprus wrote:Ne znam jbt, kažu da su evo ovi:BHCluster wrote:Nek sam i to procitao...cyprus wrote:
Ćetnici neki valjda...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-tr ... k+status#2
- cyprus
#245 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Ko god da je, šalje vodu na Dodikov mlin 
- BHCluster
#246 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Pises o nekakvim posljedicama po BiH, a Srbi pocinise genoci pa sta se desilo? To je kako ono ide "pojedinci pocinili ne Srbija"...Ripicipi wrote:Dzaba, odliv mozgova.ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
Tvoj komentar mi samo potvrdjuje da si i ti vjerovatno mislio da ga je trebalo skratiti za glavu u Potocarima.
Koliko god da ga mrzis, ne treba ti puno pameti da znas kakve bi posljedice imalo na BiH.
- BHCluster
#247 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Kao sto to rade Sjedinjene Američke Države tj "odmazda odlazeće administracije".cyprus wrote:Ko god da je, šalje vodu na Dodikov mlin
- ultima_palabra
#248 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Nije se smjelo ni pustiti ga tamo, posto je dosao srbijanske sluzbe su odigrale ostatak igre.Ripicipi wrote:Dzaba, odliv mozgova.ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
Ali jos uvijek ne kontam zasto sam ja ili bilo koji drugi forumas bitni za tu pricu... sta ce moj ili tvoj stav o Vucicu promijeniti?
- fakat
#249 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
i da se izvinimo Djuri sto nas je tukao.ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
-
zenit dozic
#250 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?
Svakog cetnika treba skratit za glavuRipicipi wrote:Dzaba, odliv mozgova.ultima_palabra wrote:Eki kraj zemlje![]()
Neki problem mozda