Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

elma89_

#26 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Opet ista tema od istog lika,ovo je 4,5 put izgleda :D
muzicar_iz_parka

#27 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by muzicar_iz_parka »

Vidiš mi napredniji od svih, imamo 100+ stranaka, 5000 NVO, juče u Havazu rekoše raste broj vjerskih organizacija, a u suštini sekularniji od Albanaca u vrijeme Envera H., dok su oni u EU nazadni do jaja.
:mrgreen:
elma89_

#28 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Ma ovo sto on prosipa jednostavno nije tacno,Evo ja sam u Svedskoj i nije tacno da se ide u crkvu ili nosi kriz,vise ljudi ide u dzamiju na dzumu u Sarajevu nego sto ovdje u crkvu nedjeljom

(a u crkvu ide i musko i zensko,a u dzamiju samo musko ..pa ti to poredi :D)
muzicar_iz_parka

#29 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Tek kad se zatvore Sarajevska, Tuzlanska i Bihaćka pivara može se pričati o vjernicima kod nas. :D
elma89_

#30 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Alkohol nije haram u nasem islamu :D
muzicar_iz_parka

#31 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

elma89_ wrote:Alkohol nije haram u nasem islamu :D
Da te vidi babo šta ovdje pričaš...
dalmatinka

#32 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by dalmatinka »

KatarinaKosaca wrote:
Hafis wrote:U katoličkom nauku, za vjernika temeljna obveza poštivanje sakramenata - najjednostavnija definicija vjere.
Znači: sakrament krštenja, krizme, ispovjedi, vjenčanja...da ne idem dalje.
"po mojim saznanjima" to "dalje" je još samo smrt. :roll:
7 sakremenata - krštenje, ispovijed, pričest, krizma, ženidba, svečenički red ( ovo dvoje zadnje bi trebali isključiti jedan drugog), te bolesničko pomazanje. Da vjernik bi to trebao poštivati.
chupacabra

#33 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by chupacabra »

Meni je najbolje ovo poredjenje, a parafraziram: "sto svi mogu otvoreno obiljezavati krstenja i sunecenja, a meni moj babo Bosnjak nece da napravi svadbeno veselje sa 200 clanova familije i komsiluka poslije ritualnog rezanja kite."

Kakav si ti Bosnjak ako djetetu kojem je prije 5 minuta berber britvom obrezao cunu i to jos bez anestetika, neces da napravis prijem sa muzikom, pecenim bikom, i da ga jos onako kad grca od bola podignes visoko i svima pokazes tu krvavu muslimansku cundaru.

Takav Bosnjak moras biti po njegovim arsinima, a ne tamo neka budala koja smatra da je to privatna porodicna stvar oko koje se ne pravi halabuka.
elma89_

#34 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Da te vidi babo šta ovdje pričaš...

Moj babo je tipicni musliman koji ceka da prodje prvi dan bajrama,i onda uzme casicu
Cherry-Cherry

#35 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by Cherry-Cherry »

ZmaJ-BiH wrote: ... Ko se to jos boji muslimana iz BiH?
Cijela Evropa crkava od straha. :mrgreen:
elma89_

#36 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Inace ovo citaju i drugi narod i tacno me sramota,neko ce pomisliti tacno je ovo.da smo kompleksasi i sl.Za njegov info i serijatska vjencanja se praktikuju ,za sunet nikad nije ni bio obicaj da se slavi,mada sam cula da su neki pravili party(uz alkohol :roll: ) nakon suneta
Cherry-Cherry

#37 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by Cherry-Cherry »

Kod nas u BiH vjerski obred sunecenja je tabu tema, o tome je sramota govoriti, za to se ne pita nikoga, za to zna samo uza porodica, i to je nesto sto se na brzaka obavi i eventualno se pocasti uza rodbina i to je to. Nema porodicnog veselja i ne predstavlja veliki porodicni dogadjaj kao u Sandzaku ili Turskoj, kao da se kod nas roditelji stide toga pa to zele sto prije u tajnosti da obave i to sve brzo zaborave.
Jest vala, treba dernek napraviti, zovnuti komšiluk, rodbinu i prijatelje, pa slaviti tri dana kao što se nekad slavio odlazak u JNA. I treba pričati o tome svima, nek svi znaju. Pa još pokazivati dijete svima, nek svi vide, da ne misli neko, ne daj Bože, da se laže.
:-) :-)
elma89_

#38 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by elma89_ »

Cherry Cheryy :thumbup: :lol: :lol:
Minkica88

#39 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by Minkica88 »

Meni je bas drago sto ne postoji kod nas taj krkanluk oko sunecenja koji postoji u Sandzaku, Turskoj i na Kosovu.

Inace mislim da otvarac teme nije nikada bio u Evropi. Da jeste znao bi koliko je glupo pricati o recimo Nijemcima, Svedjanima ili cak Cesima kao o nekim velikim vjernicima.

Jedino je u pravo sto se tice toga da se bosnjacki ateisti svjesnije distanciraju od islama nego srpski i hrvatski ateisti od krscanstva.
SkyLimit

#40 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by SkyLimit »

Minkica88 wrote:Meni je bas drago sto ne postoji kod nas taj krkanluk oko sunecenja koji postoji u Sandzaku, Turskoj i na Kosovu.

Inace mislim da otvarac teme nije nikada bio u Evropi. Da jeste znao bi koliko je glupo pricati o recimo Nijemcima, Svedjanima ili cak Cesima kao o nekim velikim vjernicima.

Jedino je u pravo sto se tice toga da se bosnjacki ateisti svjesnije distanciraju od islama nego srpski i hrvatski ateisti od krscanstva.
Kako koji.
Eto ja recimo jesam za Islamsku vjeronaku u školama,ako ništa,neka djeca nauče nešto o religiji a ujedno i prošlosti i kulturi svoga naroda,da ne bude sutra da nemaju pojma.
seln

#41 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by seln »

ZmaJ-BiH wrote:
Jà trollanja, kruh te rodio....
ioannes

#42 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by ioannes »

It_is_a_Leclerc wrote:
ZmaJ-BiH wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.
Nije istina. U privatnim objektima možda. U javnim garantujem da ih nema.
ovo je samo djelomicno tocno...
u Bavarskoj je to i dan danas i u javnim ustanovama uobicajno....skole,sudnice itd.
dječak sa šibicama

#43 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...

Post by dječak sa šibicama »

Bogami, u mahali u kojoj sam ja rodjen, sunecenje je bilo svojevrsni svecan dogadjaj ali samo za porodicu naravno, i u vrijeme komunizma.

Djeca su se plasila, naravno, Skaka je bio ko babaroga, svi su se plasili crnog mercedesa jer se pronio glas da Skaka vozi crnog merdzu... cim ugledas crno auto, bjezi kuci. Cak i oni sto su vec osuneceni.

I onda kad dodje red na odredjenog djecaka, slijedi sunecenje, nista posebno, otfikari, kaze ko u filmu vidi mashala moze se kaput skrojiti, Skaka ode svojim putem, djecak dobije pod jastuk koju paru od rodbine koja se tu zatekne, poslije neko vrijeme hoda u suknji, i to je to.

Manje vise po suknji si jedino mogao znati ko je taze osunecen. Nisu sunecena sva djeca, uglavnom ovi cije su porodice bile vjerski orjentisane, a tada je takvih bilo puno manje nego danas, i to su bili pravi vjernici. Ili ko je morao, zbog zdravstvenih razloga.

Kazem pravi vjernici, jer su to bili ljudi koji su recimo godinama skupljali novac za hadz i slicno, klali kurbane redovno, recimo samo primjer.
Danas na hadz idu ovi politicki podobni, o trosku IZ, da ne govorimo sad o imenima i ko je sve ove jeseni bio na hadzu o trosku islamske zajednice. Nisu ni svjesni kakav grijeh cine.
Post Reply