Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
- ZmaJ-BiH
#1 Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno vidjeti ljude (medju kojima i poznate) da oko vrata nose krst. Kod bosnjaka je rijetkost da neko (a medju poznatim niko) nosi mjesec i zvijezdu jer se to smatra seljaklukom i vjerskim fundamentalizmom.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU se vecina mladih vjencaju u crkvi. To je ocekivano i normalno. Kod bosnjaka se mladi rijetko vjencaju u dzamiji odnosno velika vecina se samo vjenca gradjanski u opstini.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno vidjeti Isusovo raspece u javnim objektima/ustanovama, bankama, skolama, opstini, obdanistima, itd... Kod nas u BiH je nemoguce vidjeti mjesec i zvijedu u bilo kojem javnom objektu/ustanovi.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da cijele porodice nedjeljom idu u crkvu. Kod bosnjaka je dzuma rezervisana samo za stroge vjernike i nije nesto sto se smatra porodicnom tradicijom.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da se djeca krste i to je veliki porodicni dogadjaj, bas kao sto je u Turskoj sunecenje djece. Kod nas u BiH vjerski obred sunecenja je tabu tema, o tome je sramota govoriti, za to se ne pita nikoga, za to zna samo uza porodica, i to je nesto sto se na brzaka obavi i eventualno se pocasti uza rodbina i to je to. Nema porodicnog veselja i ne predstavlja veliki porodicni dogadjaj kao u Sandzaku ili Turskoj, kao da se kod nas roditelji stide toga pa to zele sto prije u tajnosti da obave i to sve brzo zaborave.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da djeca u skolama prave vjerske priredbe i da pohadjaju vjeronauku. Kod nas vjerskih priredbi nema (osim u KSC-u) i vjeronauka je vrlo isproblematizovana jer mnogima smeta.
Zasto je ovo ovako? Da li smo sekularniji od sekularne EU? Ko se to jos boji muslimana iz BiH?
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU se vecina mladih vjencaju u crkvi. To je ocekivano i normalno. Kod bosnjaka se mladi rijetko vjencaju u dzamiji odnosno velika vecina se samo vjenca gradjanski u opstini.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno vidjeti Isusovo raspece u javnim objektima/ustanovama, bankama, skolama, opstini, obdanistima, itd... Kod nas u BiH je nemoguce vidjeti mjesec i zvijedu u bilo kojem javnom objektu/ustanovi.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da cijele porodice nedjeljom idu u crkvu. Kod bosnjaka je dzuma rezervisana samo za stroge vjernike i nije nesto sto se smatra porodicnom tradicijom.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da se djeca krste i to je veliki porodicni dogadjaj, bas kao sto je u Turskoj sunecenje djece. Kod nas u BiH vjerski obred sunecenja je tabu tema, o tome je sramota govoriti, za to se ne pita nikoga, za to zna samo uza porodica, i to je nesto sto se na brzaka obavi i eventualno se pocasti uza rodbina i to je to. Nema porodicnog veselja i ne predstavlja veliki porodicni dogadjaj kao u Sandzaku ili Turskoj, kao da se kod nas roditelji stide toga pa to zele sto prije u tajnosti da obave i to sve brzo zaborave.
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da djeca u skolama prave vjerske priredbe i da pohadjaju vjeronauku. Kod nas vjerskih priredbi nema (osim u KSC-u) i vjeronauka je vrlo isproblematizovana jer mnogima smeta.
Zasto je ovo ovako? Da li smo sekularniji od sekularne EU? Ko se to jos boji muslimana iz BiH?
- It_is_a_Leclerc
#2 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
- Nošenje bilo kakvog vjerskog simbola oko vrata nema temelja u islamskom teološkom učenju. Neki učenjaci su ravnodušni, dok drugi smatraju da je to u nivou skrnavljenja svetinja jer ljudi koji to nose oko vrata ulaze u wc sa mjesecom i zvijezdom, i rade svakojake druge stvari, čime praktički skrnave svete islamske simbole. Da ne pričam o stavu pojedinih hafiza da je nošenje takvih "hamajlija" ostatak paganskog vjerovanja i kao takvo predstavlja vrhunski stupanj nevjerništva. Islam je u srcu, a ne na vratu.ZmaJ-BiH wrote:- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno vidjeti ljude (medju kojima i poznate) da oko vrata nose krst. Kod bosnjaka je rijetkost da neko (a medju poznatim niko) nosi mjesec i zvijezdu jer se to smatra seljaklukom i vjerskim fundamentalizmom.
- U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
- Vjera je intimna stvar. Strogo intimna. Šta me briga ko ide ili ne ide na džumu. Moje je da idem, ko neće, ne mora.
- Opet isto. Nit su moja djeca, nit su moje ćune, pa da ih ponosito pokazujem rodbini, sat-dva, nakon bolnog i anestetski indukovanog zahvata cirkumizacije. Stvar je opet vjerska i opet intimna.
- Ovo nije tačno. U većini škola postoji bajramska priredba. Većina sekularne Evrope vjeronauku ne poznaje i smatra bezveznom.
Mi nismo sekularni i tome je sav problem. Vrhunac sekularizma je da te nije briga šta drugi ljudi rade, kad je vjera u pitanju. Ova tema dokazuje da nismo takvi.
-
Minkica88
#3 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Ja nikad, ali bas nikad dok sam zivjela u Norveskoj nisam vidjela isusovo raspece u javnim objektima.ZmaJ-BiH wrote: - U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno vidjeti Isusovo raspece u javnim objektima/ustanovama, bankama, skolama, opstini, obdanistima, itd...
- U Hrvatskoj, Srbiji, i ostatku sekularne EU je normalno da cijele porodice nedjeljom idu u crkvu.
Nije ni "normalno" da cijele porodice nedjeljom idu u crkvu, samo sam jedan put u zivotu srela porodicu koja to radi, ali oni su bili Jehovini svjedoci.
Dakle teorije su ti nebulozne.
- ZmaJ-BiH
#4 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
- It_is_a_Leclerc
#5 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Nije istina. U privatnim objektima možda. U javnim garantujem da ih nema.ZmaJ-BiH wrote:Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
-
Stojadin
#6 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
haj daj nam neku sliku il neki drugi izvor gdje u njemackoj skoli/sudu/bilo gdje visi krst na vidnom mjestu, cisto da vidimo.ZmaJ-BiH wrote:Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
-
Stojadin
#7 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Evo s wiki (nije neki izvor al bolje nego nista):
Church and state are separated in Germany. Compulsory school prayers and compulsory attendance at religious services are against the constitution. (It is expected, though, to stand politely for the school prayer even if one does not pray along.) In 1995, it was ruled that the Christian cross was not allowed in classrooms, as it violates the religious freedom of non-Christian students. The cross is allowed if none of the pupils objects, but must be removed in the event of an objection.[7]
izvor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Germany
Ako ne dopustaju krstove u ucionicama radi ovih razloga, sumnjam da isti vise po sudovima il drugim javnim ustanovama.
Church and state are separated in Germany. Compulsory school prayers and compulsory attendance at religious services are against the constitution. (It is expected, though, to stand politely for the school prayer even if one does not pray along.) In 1995, it was ruled that the Christian cross was not allowed in classrooms, as it violates the religious freedom of non-Christian students. The cross is allowed if none of the pupils objects, but must be removed in the event of an objection.[7]
izvor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Germany
Ako ne dopustaju krstove u ucionicama radi ovih razloga, sumnjam da isti vise po sudovima il drugim javnim ustanovama.
-
Bodkin
#8 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Ksd neko napise u svim ustanovama ili svim skolama u NJEMACKOJ I SPANIJI pa razbio bih laptop od zid. Zavirivao on u svaku sta li
Sent from my Lumia using Tapatalk
Sent from my Lumia using Tapatalk
- ZmaJ-BiH
#9 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Bez obzira je li privatno ili drzavno oni se ne dvoume da stave raspece jer to smatraju svojom kulturom i tradicijom. I sta je sa ostalim priimjerima koje sam naveo...?
-
Hafis
#10 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Nisi ni mogla vidjeti ''isusovo raspeće'' u javnim objektima u Norveškoj.Minkica88 wrote: Ja nikad, ali bas nikad dok sam zivjela u Norveskoj nisam vidjela isusovo raspece u javnim objektima.
Nije ni "normalno" da cijele porodice nedjeljom idu u crkvu, samo sam jedan put u zivotu srela porodicu koja to radi, ali oni su bili Jehovini svjedoci.
Dakle teorije su ti nebulozne.
Mada je off, korisno je znati: velika većina (oko 80%) Norvežana pripada/la Luteranskoj crkvi, a ona, kao što to svako malo dijete zna
-
chupacabra
#11 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Kao neko ko je zivio u Njemackoj par godina mogu ti reci da ovo nije istina. Ustavom nije dozvoljeno da se na javnim mjestima isticu vjerska obiljezja. Na privatnim da, ali ja ni ja nednom javnom mjestu u saveznoj drzavi Nordrhein-Westfalen gdje sam zivio (Dortmund, Essen, Dusseldorf) nisam vidio krstove i druga vjerska obiljezja. Vjeronauka ima u skolama ali je opcija i ne moras je nikako pohadjati, a ako zelis mozes izabrati alternativni predmet filozofije ili cak nista. Krstova nema u drzavnim skolama. U katolicikim ili evangelistickim privatnim skolama sigurno ima, ali privatne skole se ne financiraju od drzavnog novca.ZmaJ-BiH wrote:Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
-
Stojadin
#13 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
pa @It_is_a_Leclerc ti je na svaki odgovorio...ZmaJ-BiH wrote:Bez obzira je li privatno ili drzavno oni se ne dvoume da stave raspece jer to smatraju svojom kulturom i tradicijom. I sta je sa ostalim priimjerima koje sam naveo...?
-
Minkica88
#14 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Super zanimljivo ali ja nisam ni vidjela krst bez corpusa u javnim objektima. Nikad, nikad, nikad u zivotu.Hafis wrote: Nisi ni mogla vidjeti ''isusovo raspeće'' u javnim objektima u Norveškoj.
Mada je off, korisno je znati: velika većina (oko 80%) Norvežana pripada/la Luteranskoj crkvi, a ona, kao što to svako malo dijete zna, kao i sve ostale Evangelističke crkve u svojim vjerskim obredima ne koristi ''raspeće'', to jest oni koriste križ bez corpusa (Isusovog tijela). Po nauku evangelističkih crkava, Isus je uzašao na nebo, i samim tim po njihovom shvaćanju prikaz njegovog tijela na križu ne asocira vjernika na njegovu pobjedu. Za razliku od Katoličke crkve, koja koristi križ s corpusom (raspećem) kao simbol njegove muke i žrtve koju je podnio za ljude.
- escobar__
#15 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Polumjesec i zvijezda nije islamski simbol.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#16 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Za Španiju netačno. Uglavnom sam to viđala u kućama, rijetko kad i u privatnoj firmi, u javnoj ustanovi nikad.ZmaJ-BiH wrote:Jeste istina. U Njemackoj i Spaniji se raspela mogu vidjeti u skoro svim javnim ustanovama i objektima, pa cak i bankama.It_is_a_Leclerc wrote: - U normalnoj sekularnoj evropi nisu normalna raspela. Normalna su samo u Italiji, kao vrhunskoj katoličkoj džamahiriji. U ostatku EU su zabranjeni. Dakle, neistina.
-
dječak sa šibicama
#17 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Sad se vi pravite da ga ne razumijete... nije njemu sto "u Evropi isticu krstove" niti ga zanima jel to istina, vec mu muka sto u BiH nije mjesec i zvijezda na svakom koraku, odnosno sto je drzava sekularna.
Vjerovatno jos jedan sljedbenik ili bar simpatizer kratkih pantalonica.
- KatarinaKosaca
#18 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
E, pa neČe proČi. Kao što ima da se poštivaju ljudska prava to podrazumjeva i vjerska prava kao oblik načina privatnog života, na isti način ima da se poštivaju i ateisti, kao i sekularna država. Jer, tako je u civiliziranom svijetu.dječak sa šibicama wrote:Sad se vi pravite da ga ne razumijete... nije njemu sto "u Evropi isticu krstove" niti ga zanima jel to istina, vec mu muka sto u BiH nije mjesec i zvijezda na svakom koraku, odnosno sto je drzava sekularna.
- ZmaJ-BiH
#19 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Nije tacno drug. Ja sam Agnostik!dječak sa šibicama wrote:Sad se vi pravite da ga ne razumijete... nije njemu sto "u Evropi isticu krstove" niti ga zanima jel to istina, vec mu muka sto u BiH nije mjesec i zvijezda na svakom koraku, odnosno sto je drzava sekularna.
Ja samo govorim ono sto se vrlo lako moze zapaziti.
Zasto je ok nositi krst a nije mjesec i zvijezu? Zasto se bosnjaci ne vjencaju u dzamiji kao sto se katolici obavezno vjencaju u crkvama? Zasto je to tako??
-
Hafis
#20 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Pa inače je za reformističke crkvene zajednice znakovito to što ne streme nekom većem isticanju vjerskih obilježja na mjestima gdje to nije predviđeno, što se baš ne može reći za katoličku zajednicu. Tu veliku ulogu ima i mentalitet, utjecaj vjere u društvu i bezbroj malih stvari.Minkica88 wrote:Super zanimljivo ali ja nisam ni vidjela krst bez corpusa u javnim objektima. Nikad, nikad, nikad u zivotu.Hafis wrote: Nisi ni mogla vidjeti ''isusovo raspeće'' u javnim objektima u Norveškoj.
Mada je off, korisno je znati: velika većina (oko 80%) Norvežana pripada/la Luteranskoj crkvi, a ona, kao što to svako malo dijete zna, kao i sve ostale Evangelističke crkve u svojim vjerskim obredima ne koristi ''raspeće'', to jest oni koriste križ bez corpusa (Isusovog tijela). Po nauku evangelističkih crkava, Isus je uzašao na nebo, i samim tim po njihovom shvaćanju prikaz njegovog tijela na križu ne asocira vjernika na njegovu pobjedu. Za razliku od Katoličke crkve, koja koristi križ s corpusom (raspećem) kao simbol njegove muke i žrtve koju je podnio za ljude.
Inače, ni ja nisam stvarno vidio u Norveškoj bilo kakav vjerski simbol na mjestu koje nije predviđeno za njega.
-
Hafis
#21 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Sve su prilike da ću ovdje imati puno posla na upoznavanju ljudi s drugim i drugačijim.ZmaJ-BiH wrote: Zasto se bosnjaci ne vjencaju u dzamiji kao sto se katolici obavezno vjencaju u crkvama? Zasto je to tako??
U katoličkom nauku, za vjernika temeljna obveza poštivanje sakramenata - najjednostavnija definicija vjere.
Znači: sakrament krštenja, krizme, ispovjedi, vjenčanja...da ne idem dalje.
Nespojivo je biti katolik a ne vjenčati se u crkvi. Eto, zato je to tako.
-
hullu
#22 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
Osim naravno na zastavi Norveske koja visi u vecini javnih institucija.Minkica88 wrote:Super zanimljivo ali ja nisam ni vidjela krst bez corpusa u javnim objektima. Nikad, nikad, nikad u zivotu.Hafis wrote: Nisi ni mogla vidjeti ''isusovo raspeće'' u javnim objektima u Norveškoj.
-
Hafis
#23 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
što bi rekli biolozi - ''rudimentno znakovlje''hullu wrote:Osim naravno na zastavi Norveske koja visi u vecini javnih institucija.Minkica88 wrote:Super zanimljivo ali ja nisam ni vidjela krst bez corpusa u javnim objektima. Nikad, nikad, nikad u zivotu.Hafis wrote: Nisi ni mogla vidjeti ''isusovo raspeće'' u javnim objektima u Norveškoj.
- KatarinaKosaca
#24 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
"po mojim saznanjima" to "dalje" je još samo smrt.Hafis wrote:U katoličkom nauku, za vjernika temeljna obveza poštivanje sakramenata - najjednostavnija definicija vjere.
Znači: sakrament krštenja, krizme, ispovjedi, vjenčanja...da ne idem dalje.
- limeni
#25 Re: Bosnjaci, vjera, nacija, EU ...
od nameta nema selameta..