Zadovoljan sam temom, dosta zanimljivih odgovora, sad se skrenulo na četnike i kako njih doživljavaju a to nije naslov teme. Vratimo se na pitanje iz naslova.
Forumaš @Nomo, smaraš majstore, jel možeš naći neku drugu temu gdje ćeš pisati?
Tito_i_Partija wrote:Jos jedna tema koju neki kreten otvori iz provokacije/zajebancije, i nikad vise ne prokomentarise, nego ostavlja vas da se svadjate.
Lahko nasjedate.

Ne brini se, tu sam. Treba neko i da radi.
res publica wrote:I moje je mišljenje da su vehabije pogodne za medijski spin protiv bošnjačkih političkih interesa. Da li se s tim može dogurati do otcjepljenja, ne znam. Ali se Bošnjaci mogu preko toga držati u presingu i smanjivati njihovi lobistički kapaciteti.
Mogu se igrati igre na koje se ne može odgovoriti. Da RS donese zabranu nošenja nikaba i hidžaba, kome Bošnjaci da se žale? Evropi koja i sama donosi slične propise?
Do otcjepljenja NE može doći samo na priču Muslimani zli, kopija ISILa, Srbi ugnjetavani, terorizam, vehabije..
Ova priča, potpuno realna i upotrebljiva pred MZ i Amerikom daje jedino prostora za još veće političke akrobacije.
Srbi trenutno nemaju veličinu u vidu političara koji bi tu nešto uradio. Manite se Dodika i njegovog da ja podviknem Sarajevu, neka neka..
Za otcjepljenje bi trebao političar školovan na zapadu, sa dobrim vezama, neko kulturan, ko bi dobro predstavio svijetu te Srbe. Srbi takvog realno danas nemaju.
Pa jeste skontali da je pola ovih kosovskih političara školovano na zapadu? Što otišli odmah poslije srednje, što otišli kasnije zbog mastera, doktorata i slično.
Dakle, Albanci su znali kako lobirati, znali su da im za otcjepljenje trebaju dobre veze sa zapadom i masovno su gurali svoje ljude tamo. Bitna razlika kad kažem gurali na zapad, nisu ih slali da po Minhenu čiste WCove, već su im omogućavali najbolje moguće školovanje da bi ti isti sutra svoju zemlju predstavili.
A kad je neko školovan na Harvardu recimo, taj ima gomilu veza, poznanstava, stiče se ugled. Automatski tvoja riječ vrijedi više.
Za otcjepljenje treba:
1) Državnik malo iznad balkanskog brloga, neko ko se školovao na zapadu, ima veze i sl. Pazi, kažem DRŽAVNIK, dakle to je različito od političar. Političar misli unaprijed 4 godine kako će se održati na izborima, a državnik misli o naredne 4 generacije ljudi.
Srbi takvog čovjeka nemaju. Masa mladih iz RS ode vani studirati, moguće da će se jednom iskristalizovati takav lik.
2) Novac za lobiranje. Albanci imaju sumnjive poslove oko droge. Nije to ništa nelegalno, to se radi u svijetu odavno. Ideš od kongresmena do ostalih bitnih ljudi u Americi, trošiš pare da bi uopšte došao do njih, predstaviš im svoju ideju, ko si , šta si, odakle si, zašto bi te trebalo podržati.. platiš im da guraju tvoje ideje. Dobro njemu dobro tebi.
Srbi to nemaju.