Bosnjaci u prvom svjetskom ratu
-
mr__bosnjak
-
gavrilo
Poslije ovoga bivse austrijske provincije Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina postaju oslobođene ali su na gubitničkoj strani. A pobjednici su Srbija i Crna Gora
ovo je autogol...
zato mr... mani se krive istorije i kvazipatriotskih stranica
ovo je tipican kompleks malih naroda a pogotovo juznih slavena.Uloga Bošnjaka u prvom svjetskom ratu je zaista važna.
mi smo bitni ... a u sustini globalno gledajuci nismo niko i nista
-
mr__bosnjak
Prvo nemorate dolazit sa odgovorima ko "mani se historije". Drugo je razgovarat o historiji iz ciste zanjimljivosti(sto ovdje i zelim) a drugo je upotrebljavat je u neke svoje svrhe. Zato hajmo normalno bez osudzivanja il jos neznam sta... Nazad na temu mislim da je Austro-Ugarska pobjeda bila bolje od ove. Jer pogresno je gledat austrijsku stranu u prvom isto ko i u drugom svjetskom ratu. U prvom nije bilo nacizma ili ideologije istrjebljenja, to se nije desavalo ikuda i vecina zrtáva su bili vojnici. Nije bila ista bolja antanta nego alijansa. To je samo tako uvijek predstavljano jer je ona pobjedila. A radilo se o tome da su stare sile Velika Britanija, Francuska i Rusija htjele zadzat tu poziciju u odnosu na nove drzave Njemacku i Italiju. Austro-Ugarska je njima prisla iz razloga jer su najsrodniji sa Nijemcima. Pobjeda alijanse nebi dovela do unistene Njemacke u kojoj je Hitler nasao svoje uporiste medzu siromasnima. Nebi bilo drugog svjetskog rata i tog stradanja a jaka tehnika Austrijanaca i Nijemaca bi daleko dospjela. Nebi bilo komunizma jer bi Rusi bili pobjedzeni i nebi bilo nekih Jugoslavija u kojima su bezbroj puta Srbi htjeli zavladati. Vjerovatno bi se sve strane oporavile kosto je i Njemacka kasnije i mislim da bi sve bilo sretnije. A narucito Bosnjaci bi bolje prosli nego sto jesu...
-
mr__bosnjak
Vidim da ce tema otic ko i bezbroj puta prije. A moderatori nista...rumenko wrote:mislim da su trebali biti produzetci..i onda penali...pa ko pobjedi...
-
gavrilo
ja ne kazem mani se istorije ... nego mani se krive istorije
u istoriji zaista imas ogroman spektrum tumacenja, samo sto su neka veoma opasna
sta bi bilo da je austrija pobjedila? pa juznoslavenski narodi bi se ponovo digli protiv austrije ili tacnije austrougarske. kod nas nebi nista bilo drugacije....
u istoriji zaista imas ogroman spektrum tumacenja, samo sto su neka veoma opasna
sta bi bilo da je austrija pobjedila? pa juznoslavenski narodi bi se ponovo digli protiv austrije ili tacnije austrougarske. kod nas nebi nista bilo drugacije....
-
vesela
kako da odgovorim, kad me nije bilo ni u dugorocnom planu da se rodim
nismo u stanju napisati istorijske dogadjaje, kojima smo bili svjedoci 90.-05....za stvari vidjene ocima svojim mi kazu da to nije bili tako, nego ovako, jer ja znam, meni su rekli
...
pa tek sad ne vjerujem pisanoj istoriji, moram citati sta kazu jedni, pa drugi i ko zna koliko jos drugih oneko I i II svj. ratu, pa da bih, mozda nesto shvatila
bosnjaci.net link, koji si bosnjak stavio je , po mom misljenju neobjektivan, jednostran i zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje...jer sve sto se tamo kaze je istina...je li moguce da covjek sve zna?
ali naravno, ko zeli da cita nek izvoli
nismo u stanju napisati istorijske dogadjaje, kojima smo bili svjedoci 90.-05....za stvari vidjene ocima svojim mi kazu da to nije bili tako, nego ovako, jer ja znam, meni su rekli
pa tek sad ne vjerujem pisanoj istoriji, moram citati sta kazu jedni, pa drugi i ko zna koliko jos drugih oneko I i II svj. ratu, pa da bih, mozda nesto shvatila
bosnjaci.net link, koji si bosnjak stavio je , po mom misljenju neobjektivan, jednostran i zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje...jer sve sto se tamo kaze je istina...je li moguce da covjek sve zna?
-
Qwert
Nisu samo bosnjaci. Pravilnije bi bilo Bosanci, jer i hrvati i srbi su bili regrutovani. Pogotovo su se isticali na Austrijsko-Italijanskom frontu. Nema puno podataka, mada su najverovatnije slati i protiv Srbije.
Ginuti za tudje carstvo... kako poznato.
Ginuti za tudje carstvo... kako poznato.
- dizZaster
Bosnjaci imaju svoju historiju, "gavrilo" prosla su vremena nametanja.gavrilo wrote:ja ne kazem mani se istorije ... nego mani se krive istorije![]()
u istoriji zaista imas ogroman spektrum tumacenja, samo sto su neka veoma opasna![]()
....
ako je bosnjacka historija kriva, kakva li je srpska.
"gavrilo" bojis se istine
-
winetou
Najodlikovanije jedinice AU vojske su bile bh regimente. Čini mi se da je zapadnobosanska regimenta od četiri bh regimente imala najviše odlikovanih. Negdje sam našao i spisak odlikovanih. Postavim ga kad se sjetim gdje sam to bio našao...bila je to neka stručna stranica. 
Čudno donekle jer su bili stacionirani na najgorem mogućem ratištu što se prirodnih okolnosti tiče plus glad.
Čudno donekle jer su bili stacionirani na najgorem mogućem ratištu što se prirodnih okolnosti tiče plus glad.
-
Zadig
cuj bolje bi bilo da austrija pobijedi...
ma onoliki text napisan, lakse bi ti bilo i jednostavnije da si napiso najbolje bi bilo da nije bilo jugoslavije, ili da je srbija izgubila rat.
Elem, posto trazis odgovore "na nivou"..druze moj, ja ne mogu da prihvatim niti tvoje niti zalaganje tih stranica odakle to citiras da je bolje bilo da pobijedi zlo i nek smo mi trebali ostati okupirani od austriije, i kako je uloga bosanaca vazna, jer boze moj, mi smo se borili za tudje carstvo, bili konjusari i cistili njihova govna, i to je uspijeh zar ne?
Citav jebeni narod stavljate u podredjenu poziciju, pa kao da nam je jedina opcija da lizemo tudje cime, decenijama, jebemu misa pa dje ti je PONOS I DOSTOJANSTVO,zar su to tekovine Bosne i hercegovine? Da vazemo tu ko je bolje da nas okupira?
Kao da nista nisi naucio iz gomile materijala o kolonijama u afrci i aziji, i kako okupirane zemlje prolaze, i kako se unistava njihova buducnost?
Boze moj ovo je uzas, cuj da austro ugarska da pobijedi....
-
Qwert
Vidi mu fesica.
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/bosnians.html
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/
http://muslimheritage.com/topics/defaul ... icleID=453
-
winetou
The Bh IR. 2 from Banja Luka was also the absolute holder of the record as its men received 42 Golden Bravery Medals (Goldenetapferkeitsmedaille or GTM), followed by Klagenfurter IR. 7 with 36 GTMs, Budapester IR. 32 with 35 and so one. Also the other three Bosnian regiments received their share of glory: Bh IR. 1 boasted itself with 20 GTMs, Bh IR.4 with 15 GTMs and Bh IR. 3 with 10 GTMs. These are quite high numbers because in average the k.u.k. regiments received 8-14 GTMs and only a small numer of regiments could boast with more than 20 GTMs within their ranks.
Here is an ad hoc list of one of the most famous and GTM decorated Bosnian soldiers:
* Hauptmann Gojkomir Glogovac (MMthO holder for his actions in Serbia 1914-1915)
* Oberstleutnant Stefan Duic from III/Bh IR. 2 – Monte Meletta 1916
* Korporal Rustan Kapetanovic-Caric from Bh FJB Nr. 4
* Oberjäger Zajko Zigic from Bh FJB Nr. 4
* Unterjäger Marko Gavranovic from Bh FJB Nr. 3
* Oberjäger Becir Basic from Bh FJB Nr. 6
* Sanitätunteroffizier Osman Dizdarevic from I/Bh IR. Nr. 2
* Korporal Ramo Kadric from I/Bh IR. 1
* Unteroffizier Osman Karaga from III/Bh IR. 1
* Zugsführer Mijo Matic-Pilic from VI/Bh IR. 1
* Patrouillenführer Marko Nedic from Bh FJB Nr. 1
* Gefreiter Mehmed Sarac from Bh IR. 4
* Zugsführer Ahmet Mehmedagic from Bh IR. 3
* Korporal Mustafa Salkovic from Bh IR. 4
* Korporal Nikola Puljic from Bh IR. 4
* Feldwebel Jakob Katinic from Bh IR. 1
* Stabsfeldwebel Mehmedbeg Kulenovic from Bh IR. 1 (I believe we know this man!)
* Unterjäger Hasan Karaic from BH FJB Nr. 6
* Korporal Stevo Kukrika from Bh IR. 2
* Infanterist Serif Miljkovic from Bh IR. 2
* Fähnrich Paul Marinovic from Bh IR. 2
* Feldwebel Simo Andric from Bh IR. 1
* Feldwebel Ivan Begic from Bh IR. 6
* Zugsführer Muharem Dupanovic from Bh FJB Nr. 3
* Infanterist Baskrsija Ilic from Bh IR. 2
* Gefreiter Mujo Ajnic from BH IR. 1
* Korporal Muho Brkic from Bh IR. 4
* Kadett Petar Bolonic from Bh IR. 2
* Infanterist Lazo Oljaca from Bh IR. 2
* Infanterist Sulejman Romalic from Bh IR. 2
* Korporal Lazo Zoric from Bh IR. 2
* Korporal Resid Velic from BH IR. 2
* Korporal Ibro Vehispahic from Bh IR. 1
* Infanterist Ilija Topic from Bh IR. 2
* Stabsfeldwebel Muho Suvalja from Bh IR. 2
* Jäger Tahir Isanovic from BH FJB Nr. 3
* Zugsführer Jovo Jovanovic from Bh IR. 3
* Feldwebel Nazuf Hamzic from Bh IR. 2
* Zugsführer Ivan Majic from Bh IR. 2
* Zugsführer Niko Mandic from Bh IR. 4
* Zugsführer Muto Markovic from Bh IR. 3
* Zugsführer Mahmud Ljaljic from Bh IR. 2
* Infanterist Camil Rejs from Bh IR. 2
* Stabsfeldwebel Alija Mujic from BH IR. 2
* Zugsführer Tomo Milas from Bh IR. 4
and many others.
-
BECHO
Ne kontam! Bosnjaci.net jednostran i neobjektivan a zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje?!bosnjaci.net link, koji si bosnjak stavio je , po mom misljenju neobjektivan, jednostran i zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje...jer sve sto se tamo kaze je istina...je li moguce da covjek sve zna?
-
forUMASH
....jebo te, najmultietnickija armija u istoriji Bosne....winetou wrote:The Bh IR. 2 from Banja Luka was also the absolute holder of the record as its men received 42 Golden Bravery Medals (Goldenetapferkeitsmedaille or GTM), followed by Klagenfurter IR. 7 with 36 GTMs, Budapester IR. 32 with 35 and so one. Also the other three Bosnian regiments received their share of glory: Bh IR. 1 boasted itself with 20 GTMs, Bh IR.4 with 15 GTMs and Bh IR. 3 with 10 GTMs. These are quite high numbers because in average the k.u.k. regiments received 8-14 GTMs and only a small numer of regiments could boast with more than 20 GTMs within their ranks.
Here is an ad hoc list of one of the most famous and GTM decorated Bosnian soldiers:
* Hauptmann Gojkomir Glogovac (MMthO holder for his actions in Serbia 1914-1915)
* Oberstleutnant Stefan Duic from III/Bh IR. 2 – Monte Meletta 1916
* Korporal Rustan Kapetanovic-Caric from Bh FJB Nr. 4
* Oberjäger Zajko Zigic from Bh FJB Nr. 4
* Unterjäger Marko Gavranovic from Bh FJB Nr. 3
* Oberjäger Becir Basic from Bh FJB Nr. 6
* Sanitätunteroffizier Osman Dizdarevic from I/Bh IR. Nr. 2
* Korporal Ramo Kadric from I/Bh IR. 1
* Unteroffizier Osman Karaga from III/Bh IR. 1
* Zugsführer Mijo Matic-Pilic from VI/Bh IR. 1
* Patrouillenführer Marko Nedic from Bh FJB Nr. 1
* Gefreiter Mehmed Sarac from Bh IR. 4
* Zugsführer Ahmet Mehmedagic from Bh IR. 3
* Korporal Mustafa Salkovic from Bh IR. 4
* Korporal Nikola Puljic from Bh IR. 4
* Feldwebel Jakob Katinic from Bh IR. 1
* Stabsfeldwebel Mehmedbeg Kulenovic from Bh IR. 1 (I believe we know this man!)
* Unterjäger Hasan Karaic from BH FJB Nr. 6
* Korporal Stevo Kukrika from Bh IR. 2
* Infanterist Serif Miljkovic from Bh IR. 2
* Fähnrich Paul Marinovic from Bh IR. 2
* Feldwebel Simo Andric from Bh IR. 1
* Feldwebel Ivan Begic from Bh IR. 6
* Zugsführer Muharem Dupanovic from Bh FJB Nr. 3
* Infanterist Baskrsija Ilic from Bh IR. 2
* Gefreiter Mujo Ajnic from BH IR. 1
* Korporal Muho Brkic from Bh IR. 4
* Kadett Petar Bolonic from Bh IR. 2
* Infanterist Lazo Oljaca from Bh IR. 2
* Infanterist Sulejman Romalic from Bh IR. 2
* Korporal Lazo Zoric from Bh IR. 2
* Korporal Resid Velic from BH IR. 2
* Korporal Ibro Vehispahic from Bh IR. 1
* Infanterist Ilija Topic from Bh IR. 2
* Stabsfeldwebel Muho Suvalja from Bh IR. 2
* Jäger Tahir Isanovic from BH FJB Nr. 3
* Zugsführer Jovo Jovanovic from Bh IR. 3
* Feldwebel Nazuf Hamzic from Bh IR. 2
* Zugsführer Ivan Majic from Bh IR. 2
* Zugsführer Niko Mandic from Bh IR. 4
* Zugsführer Muto Markovic from Bh IR. 3
* Zugsführer Mahmud Ljaljic from Bh IR. 2
* Infanterist Camil Rejs from Bh IR. 2
* Stabsfeldwebel Alija Mujic from BH IR. 2
* Zugsführer Tomo Milas from Bh IR. 4
and many others.
ps- a sta kaze istorija....Srbija je bila na suprotnoj zaracenoj strani....
-
mostarac
Vodeci se logikom autora temebilo bi sasvim cool da je Adolf dobio rat jer ovako "lijepo" uniformisanih Bosnjaka nije bilo u partizanima, a uz to su i ovde bili elitna jedinica
Ovo mepodsjeti na skupstinu tadasnje SRBiH 1991. godine i one nebuloze kojih se nerado sjecamo

Ovo mepodsjeti na skupstinu tadasnje SRBiH 1991. godine i one nebuloze kojih se nerado sjecamo

-
mr__bosnjak
Dobro. Ali sto je Bosnjaci.net jednostran i neobjektivan? Ja mislim da je to jedna dobra stranica.vesela wrote:kako da odgovorim, kad me nije bilo ni u dugorocnom planu da se rodim![]()
nismo u stanju napisati istorijske dogadjaje, kojima smo bili svjedoci 90.-05....za stvari vidjene ocima svojim mi kazu da to nije bili tako, nego ovako, jer ja znam, meni su rekli...
pa tek sad ne vjerujem pisanoj istoriji, moram citati sta kazu jedni, pa drugi i ko zna koliko jos drugih oneko I i II svj. ratu, pa da bih, mozda nesto shvatila![]()
bosnjaci.net link, koji si bosnjak stavio je , po mom misljenju neobjektivan, jednostran i zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje...jer sve sto se tamo kaze je istina...je li moguce da covjek sve zna?![]()
-
_BosanaC
Zasto, zato sto potvrdjuje tvoje jednostrane i neobjektivne stavove?mr__bosnjak wrote:Dobro. Ali sto je Bosnjaci.net jednostran i neobjektivan? Ja mislim da je to jedna dobra stranica.vesela wrote:kako da odgovorim, kad me nije bilo ni u dugorocnom planu da se rodim![]()
nismo u stanju napisati istorijske dogadjaje, kojima smo bili svjedoci 90.-05....za stvari vidjene ocima svojim mi kazu da to nije bili tako, nego ovako, jer ja znam, meni su rekli...
pa tek sad ne vjerujem pisanoj istoriji, moram citati sta kazu jedni, pa drugi i ko zna koliko jos drugih oneko I i II svj. ratu, pa da bih, mozda nesto shvatila![]()
bosnjaci.net link, koji si bosnjak stavio je , po mom misljenju neobjektivan, jednostran i zabranjuje muslimanu da ima svoje misljenje...jer sve sto se tamo kaze je istina...je li moguce da covjek sve zna?![]()
Jos malo pa ce i Bosnjaci pod ruku moci sa Srbima reci da su i prije ameba nastali