Bosnjaci u Argentini

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Opetja033

#51 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

Kao sto rekoh dobra tema. Medjutim ono sto je meni jos fascinantnije jesu potomci Bosnjaka u Eritreji/Sudanu/Djiboutiju. Naime, prije nekih 15-tak godina prica mi poznanik koji je ozenjen zenom iz Djiboutija (kako se to kaze Djiboutkinja?) kako u tom pojasu ima ljudi bijele puti koji su potomci Bosnjackih vojnika Osmanske vojske. Nisam previse obracao paznju na to, kontam supljak, kada prije par godinu-dvije procitah clanak o tome na nekom forumu. Poslije googlao i nadjem da se to spominje cak i u Britannici. Evo sada pokusavam da nadjem clanak, pa ako javim postavicu ovdje. Koliko se sjecam imaju i svoje ime, svjesni su svog porijekla.

@Opus Dei - slazem se sa tobom. Medjutim iako im je porijeklo bosnjacko, oni nisu Bosnjaci ako ne prihvataju taj identitet (barem djelomicno, u kontekstu Argentinac bosnjackog/bosanskog porijekla, American-bosniac/bosnian, itd).

Kada je Bliski Istok u pitanju, pogledajte na FB grupe: Bosniaq, Bosnewi, Bosnawi, itd. Okupljaju se Arapi (face kad im vidis ne bi nikada pomislio da su porijeklom Bosnjaci) koji imaju bosnjacko porijeklo i koji su svjesni tog porijekla. Razmjenjuju informacije o precima, Bosni, Bosnjacima. Simpaticno. :)
theTruePath

#52 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Kada je Bliski Istok u pitanju, pogledajte na FB grupe: Bosniaq, Bosnewi, Bosnawi, itd. Okupljaju se Arapi (face kad im vidis ne bi nikada pomislio da su porijeklom Bosnjaci) koji imaju bosnjacko porijeklo i koji su svjesni tog porijekla. Razmjenjuju informacije o precima, Bosni, Bosnjacima. Simpaticno.

Ja sam citao prije par godina informaciju o porodici Bosnwai iz Saudije,dolazio u Bosnu jedan od njij,uglavnom radi se o uspjesnoj porodici koja je pomagala Bosni
casa_vode

#53 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by casa_vode »

Mali off topic, ali zar nije jedan predsjednik Argentine porijeklom iz Libanona, bio musliman, al se morao pokrstiti na zakletvi zbog ustava, kao moras biti katolik :skoljka:
Opetja033

#54 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

casa_vode wrote:Mali off topic, ali zar nije jedan predsjednik Argentine porijeklom iz Libanona, bio musliman, al se morao pokrstiti na zakletvi zbog ustava :skoljka:
Aha..
http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Menem
Samo koliko znam, nije se morao pokrstiti - cisto pravno. Medjutim kao musliman nikada ne bi bio izabran za predsjednika.
theTruePath

#55 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

casa_vode wrote:Mali off topic, ali zar nije jedan predsjednik Argentine porijeklom iz Libanona, bio musliman, al se morao pokrstiti na zakletvi zbog ustava, kao moras biti katolik :skoljka:
Da,i ja sam to citao.Pokrstio se,ali sumnjam da je iskreno
Opetja033

#56 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

theTruePath wrote:
Kada je Bliski Istok u pitanju, pogledajte na FB grupe: Bosniaq, Bosnewi, Bosnawi, itd. Okupljaju se Arapi (face kad im vidis ne bi nikada pomislio da su porijeklom Bosnjaci) koji imaju bosnjacko porijeklo i koji su svjesni tog porijekla. Razmjenjuju informacije o precima, Bosni, Bosnjacima. Simpaticno.

Ja sam citao prije par godina informaciju o porodici Bosnwai iz Saudije,dolazio u Bosnu jedan od njij,uglavnom radi se o uspjesnoj porodici koja je pomagala Bosni
Ima ih na citavom Bliskom Istoku, i arapskom svijetu opcenito: od Tunisa do Emirata i Kuvajta. Uglavnom, zahvaljujuci prezimenu, svi su svjesni svog porijekla.
casa_vode

#57 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by casa_vode »

Inace, mislim da Libanon ima najvecu dijasporu u svijetu, kad sam bio u Kaliforniji nema gdje ih nema, a cure su im bombe :D ps: shakira :D
theTruePath

#58 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

zar nije i shakira pokrstena nakon sto se udala za onog latinca?(Pique :D)
Last edited by theTruePath on 21/03/2013 14:05, edited 1 time in total.
OpusDei

#59 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by OpusDei »

theTruePath wrote:Pa i arapi u latin americi izgube vjeru u roku od 50 godina,,drzava u kojoj nema ni 1000 muslimana ne moze sacuvati vjeru

ali u SAD nece tako biti,bosnjaci su tu organizovani,imaju svoje dzamije,imaju dovoljno omladine,mogu redovno da obilaze BIH,mislim da ce se identitet sacuvati zbog olaksica,,ali sigurno teze nego recimo u Svedskoj,gdje mozes ici u BIH preko vikenda ako hoces
Govorim ti realno, jer zivim sam u Norveskoj i vidim da je cak i ovdje, u Evropi, asimilacija Bosnjaka neizbjesna. Nismo mi izuzetak sto se toga tice, Hrvati se asimiliraju cak i brze od Bosnjaka, a mi i Srbi smo tu negdje - imamo svoju studentsku organizaciju, svoju dzamiju (za Srbe ne znam da li imaju svoju crkvu), i svoje "Balkan zabave" ali to nije dovoljno da bi se sacuvao identitet sljedecih 50-60 god...
Opetja033

#60 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

theTruePath wrote:zar nije i shakira pokrstena nakon sto se udala za onog latinca?
Shakirini su porijeklom krscanski Arapi, tako da nije pokrstena. Inace molim vas da se vratimo temi i da ne idemo na off. Ni Menem ni Shakira nemaju veze sa Bosnjacima.
theTruePath

#61 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Opetja033 wrote:
theTruePath wrote:zar nije i shakira pokrstena nakon sto se udala za onog latinca?
Shakirini su porijeklom krscanski Arapi, tako da nije pokrstena. Inace molim vas da se vratimo temi i da ne idemo na off. Ni Menem ni Shakira nemaju veze sa Bosnjacima.
Evo sad citam mama je spanjolka otac arap,ne znam jel musliman ili krscanin
OpusDei

#62 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by OpusDei »

:-) Da mi je samo znati kakve veze Libanci imaju sa ovom temom :-)
casa_vode

#63 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by casa_vode »

Jbga, tesko je to zadrsati koliko god to roditelji htjeli, djeca jednostavno idu svom pravcu, skola, posao, ljubav ovo ono i za 50 godina bude : bosna, sta ? ko? gdje? tako je to
theTruePath

#64 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

OpusDei wrote:
theTruePath wrote:Pa i arapi u latin americi izgube vjeru u roku od 50 godina,,drzava u kojoj nema ni 1000 muslimana ne moze sacuvati vjeru

ali u SAD nece tako biti,bosnjaci su tu organizovani,imaju svoje dzamije,imaju dovoljno omladine,mogu redovno da obilaze BIH,mislim da ce se identitet sacuvati zbog olaksica,,ali sigurno teze nego recimo u Svedskoj,gdje mozes ici u BIH preko vikenda ako hoces
Govorim ti realno, jer zivim sam u Norveskoj i vidim da je cak i ovdje, u Evropi, asimilacija Bosnjaka neizbjesna. Nismo mi izuzetak sto se toga tice, Hrvati se asimiliraju cak i brze od Bosnjaka, a mi i Srbi smo tu negdje - imamo svoju studentsku organizaciju, svoju dzamiju (za Srbe ne znam da li imaju svoju crkvu), i svoje "Balkan zabave" ali to nije dovoljno da bi se sacuvao identitet sljedecih 50-60 god...
Ja zivim u Svedskoj,i ja to ne vidim,Vidim da 90% omladine izlazi na balkanske zabave,u vezama s svojom nacijom ,,znaju bosanski,osjecaju se muslimanima itd

asimilacija se dogadja ako se mjesaju brakovi,i zapostavi jezik...to je prvi stepen,vjera se obicno zadnja izgubi.Oni koji zive u malim sredinama gdje nasih nema puno(norveska je jedna od tih) oni mozda malo,ali ipak onaj ko hoce moze sacuvati identitet
Opetja033

#65 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

OpusDei wrote:

TheTruePath je u pravu kada kaze da je danas lakse odrzati identitet. Sasvim je logicno da dodje do "draina", medjutim nemoguce je da u ovom globalnom selu dodje do potpune asimilacije svih Bosnjaka u dijaspori. Veze sa domovinom su mnogo lakse danas, nego prije samo 30-40 godina a da ne govorimo o prvim Bosnjacima u SAD ili Juznoj Americi. Koliko ce "draina" biti, ovisi o organizovanosti dijaspore ali i o odnosu domovine. Pa danas u Italiji imas rezervisana sjedista u parlamentu za predstavnike dijaspore iz J.Amerike, Sj. Amerike i Australije. Dakle bosnjacke skole, bosnjacki vrtici, bosanski jezik, itd. Mada sam misljenja da sport i kultura (pogotovo sport) imaju veliki znacaj. Uspjesi reprezentacija i klubova itekako vezu omladinu uz zemlje porijekla. Imas u Zapadnoj Europi Srba koji ne znaju beknuti srpski ali se kunu u C. Zvezdu i Djokovica, itd.
theTruePath

#66 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Kod nas ovdje imas fudbalske klubove s imenima Sarajevo,Ljiljan,,,omladina se od pocetka veze za domovinu,svake sedmice 2 casa bosanskog jezika
casa_vode

#67 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by casa_vode »

theTruePath wrote:Kod nas ovdje imas fudbalske klubove s imenima Sarajevo,Ljiljan,,,omladina se od pocetka veze za domovinu,svake sedmice 2 casa bosanskog jezika
:thumbup:
theTruePath

#68 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Opus dei spominje hrvate,nema ih puno tu,zato se brze "izgube"....tamo gdje ih ima,tamo su sacuvali identitet i nakon 100 godina,Latin Amerika je jedno od tih mjesta ;) kao sto je turska za bosnjake

i kad su u to vrijeme uspjeli sacuvati identitet,kako da nece danas kad su povezani na sve nacine s domovinom? mogu je posjetiti preko vikenda ako zele
OpusDei

#69 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by OpusDei »

@opetja i the true path:

Pa da, vjerovatno ce uvijek postojati udruzenja Bosnjaka u zapadnim zemljama, ali nesto sumnjam da ce vecina potomaka danasnjih Bosnjaka u recimo Americi ili Svedskoj za 100 god imati neke jake veze sa Bosnom. Da je rijec o Alzircima u Francuskoj ili Turcima u Njemackoj onda mozda, ali njih ima vise miliona u skoro svakoj evropskoj zemlji i oni jako, jako slabo sklapaju brakove sa zapadnjacima.
Opetja033

#70 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Opetja033 »

OpusDei wrote:@opetja i the true path:

Pa da, vjerovatno ce uvijek postojati udruzenja Bosnjaka u zapadnim zemljama, ali nesto sumnjam da ce vecina potomaka danasnjih Bosnjaka u recimo Americi ili Svedskoj za 100 god imati neke jake veze sa Bosnom.
Tu se slazem.
theTruePath

#71 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Pa upravo i nas ima dovolljno kao sto turaka ima u njemackoj ili alziraca u francuskoj,bar ovdje u Svedskoj,,i ja ne znam ni jednog u braku s svedjankom,ali znam da ih ima,medjutim to je jako jako rijetko..cak je cesce da idu u BIH i dovedu "mladu" nego da ozene strankinju

U Norveskoj mogu misliti da je druga prica,jer nema nasih ljudi puno,ali i tamo ce opstati nasa dijaspora u to sam siguran

Ali to da nece imati jake veze s BIH,to stoji,sve zavisi od toga koliko ce imati rodbine u BIH,ako se izgubi kontakt,gubi se i veza s BIH,ali to ne znaci da se gubi identitet.Pogledaj prve generacije turaka u Njemackoj,oni imaju jak identitet i tradiciju(koja je zaostalija nego ona u turskoj),ali ne vezu se toliko vise za Tursku,
swanfilter

#72 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by swanfilter »

Nije tema al da se nadovezem na vase pisanje o ocuvanju tradicije i identiteta. Vjera, mogucim brakom sa pripadnikom druge vjere se manje-vise gubi. Mada, takav brak je isto tako manje-vise izmedju dvoje koji bas i ne drze do toga.

Sto se tice identiteta, dok su nase kafane, narodnjaci i nogometna repka prisutni, bice i identiteta. Znanje maternjeg jezika ce isto tako oslabiti jer nece dovijeka biti njihovih roditelja, originalnih priseljenika koji forsiraju jezik unutar svoja 4 zida. Jer na zapadu bas i ne vole ljude koji tu zive godinama, a ne znaju dvije proste recenice beknuti. Znaci, zivotni tokovi su ti koji ce pratiti buduce narastaje u tudjini ..
theTruePath

#73 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Sto se tice identiteta, dok su nase kafane, narodnjaci i nogometna repka prisutni, bice i identiteta.

Oni koji izgube jezik,sljedece sto izgube jeste i identitet ,a onda je nebitna kafana,sto ces tamo kad se ne identifikujes s tim ljudima,da ne pricam o nekoj stranoj repki :D

U biti mjesani brak garantuje gubitak identiteta u zajednici gdje tvoj narod/vjera manjinska
OpusDei

#74 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by OpusDei »

theTruePath wrote:Pa upravo i nas ima dovolljno kao sto turaka ima u njemackoj ili alziraca u francuskoj,bar ovdje u Svedskoj,,i ja ne znam ni jednog u braku s svedjankom,ali znam da ih ima,medjutim to je jako jako rijetko..cak je cesce da idu u BIH i dovedu "mladu" nego da ozene strankinju

U Norveskoj mogu misliti da je druga prica,jer nema nasih ljudi puno,ali i tamo ce opstati nasa dijaspora u to sam siguran

Ali to da nece imati jake veze s BIH,to stoji,sve zavisi od toga koliko ce imati rodbine u BIH,ako se izgubi kontakt,gubi se i veza s BIH,ali to ne znaci da se gubi identitet.Pogledaj prve generacije turaka u Njemackoj,oni imaju jak identitet i tradiciju(koja je zaostalija nego ona u turskoj),ali ne vezu se toliko vise za Tursku,
Pa vidi sam koliko su nepismeni i koliko ne znaju jezik mnogi (ukljucujuci i mene vjerovatno) koji su prvo ili drugogeneracijski imigranti.

Sta mislis sta ce biti sa njihovim unicima? Cak iako svi njih ozene / udaju se za Bosnjake (a za to realno nema sanse, vidim samo na fejsbuku koliko imam prijatelje Bosnjake koji su u vezi sa strancima i strankinjama u zemljama gdje zive) izgubice jezik, i sta onda imaju od BiH...
slucajni prolaznik

#75 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by slucajni prolaznik »

theTruePath wrote:
casa_vode wrote:Mali off topic, ali zar nije jedan predsjednik Argentine porijeklom iz Libanona, bio musliman, al se morao pokrstiti na zakletvi zbog ustava, kao moras biti katolik :skoljka:
Da,i ja sam to citao.Pokrstio se,ali sumnjam da je iskreno

Jes' jes', neiskreno se pokrstio, ima on mali privatni mesdzid na tavanu, pa se svaki dan iskrade, iskreno pomoli alahu i svojoj vjeri i vrati na duznost predsjednika :lol: :lol: :lol:

Nevjerovatno kakve ti sve nebuloze pises po ovom forumu, i inace trolas i krsis pravila :-) :?
Post Reply