Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emra_a

#1 Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by emra_a »

Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Bošnjaka u Albaniji ima oko 10.000, ali se o njima vrlo malo zna. Prije oko 130 godina su iz Bosne i Hercegovine krenuli ka Turskoj, zaustavili se u Draču, tu i ostali a sačuvali su i jezik i kulturu, izvještava dopisnik Radija Deutsche Welle.

Ne mireći se sa austrougarskom aneksijom, grupa Bošnjaka iz Mostara, Sarajeva i Počitelja brodom je prije više od 130 godina krenula ka Turskoj. Usput ih je zadesilo nevrijeme, pa su jedva pristali na nepoznatu obalu. Pitali su je li ovo Turska, da ovo je Turska, odgovoreno im je, pa su tu, u Draču, stali i trajno ostali. Osim u Draču, Bošnjaka ima i u Firi na jugu Albanije, nedaleko od Valone, Kavaji, Tirani i još nekim gradovima.

U Draču, luci i velikom turističkom centru, i okolnim naseljima Šijak, Kodžaz i Borak danas živi oko 10.000 Bošnjaka. Kao i ostali građani Albanije prošli su epohu Envera Hodže, kada ni strani radioprogram nisu smjeli slušati.

Dobio ime po Džajiću

Ipak, ljubav prema Bosni tjerala je Bošnjake poput Ramize Bači, bivše Bačić, koja je sad duboko zagazila u osmu deceniju života, da kradom sluša radio Titograd, Beograd i Sarajevo.

"Najljepše su pjesme bile iz Sarajeva, tako smo naučile mnoge slušajući ih kradom." U njenoj kući, u Šijaku, sluša se samo bosanska muzika.

Tajno slušanje radiostanica bivše Jugoslavije i uspjesi u sportu odražavali su se na razne načine. Draganu Cigiću je njegov otac Muhamed dao ime po nogometašu Draganu Džajiću.

"Moj otac je navijao za toga Dragana Džajića i dao mi je ime po njemu," kaže Cigić, koji već nekoliko godina radi u Italiji.

Bošnjaci su u Albaniji do 1948. sklapali brakove isključivo iz Bosne ili međusobno. Zbog političke krize s Jugoslavijom zatvara se granica i tada počinje njihovo miješanje s Albancima. U kuće im dolaze Albanke koje sada, poput Lindite Četa iz sela Borak udatu za Bošnjaka Cigića, govore bosanski.

"Nisam znala nijednu njihovu riječ. S vremenom sam naučila jezik, i veoma sam ponosna što sam se udala za Bošnjaka. Kultura i mentalitet su drugačiji. Bošnjaci mnogo više vode računa o ženama od naših Albanaca", kaže Lindita.

Bošnjaci u Albaniji dobro žive

Da se ne izgubi identitet i da djeca ne zaborave svoje pretke, od prošle školske godine u selo Borak vlasti iz Sarajeva poslale su Nurka Delalića da ovdašnje osnovce podučava bosanski jezik. Kako Delalić ne zna albanski, a većina učenika ne zna bosanski, Amir Cigić, Linditin sin i učenik trećeg razreda, služi mu kao prevodilac.

"Bosanski sam naučio od moga djeda, a kada odrastem i završim srednju školu, volio bih otići u Sarajevo da učim i poslije postanem nastavnik bosanskog jezika u Borku. Najveća želja nas u razredu je da idemo u Bosnu i vidimo Sarajevo."

Po riječima Amirovog djeda Murata, Bošnjaci u Albaniji dobro žive sa susjedima Albancima.

"Živimo komšijski, a ni za vrijeme Envera Hodže nije bilo razlike. Donedavno se u ostalim krajevima zemlje malo znalo o Bošnjacima. Jer Bošnjaci zvanično nisu priznati kao nacionalna manjina. Nisu politički organizovani iako imaju brojne intelektualace - profesore, sportiste, ambasadore, poslovne ljude i umetnike", kazao je djed.

“Majci Bosni” posvećeno na desetke pjesama

Orion Balić, novinar urednik na prestižnoj ALSAT televiziji u Tirani, snimio je jednosatnu reportažu o Bošnjacima koja je reprizirana nekoliko puta.

"Snimio sam emisiju na osnovu koje je širi auditorij, ne samo u Albaniji, saznao da ovdje žive i Bošnjaci koji imaju svoju kulturu i svoje običaje", kaže Balić koji pomalo govori bosanski, a ima želju da ga nauči. Djed mu je, kaže, ovdje došao iz Plava u Crnoj Gori.

A kako sebe doživljavaju Bošnjaci u Albaniji, možda najbolje može potvrditi Fatmir Bači, sin majke Ramize, jedan od najboljih pjesnika u Albaniji.

"Ponosan sam što sam Bosanac, a rođen i odrastao u Albaniji. Ponosan sam što u meni ima onoga najljepšeg što posjeduju ova dva naroda," kaže Bači koji je "majci Bosni" posvetio desetke pjesama.

Naselje Borak nedavno je posjetio i Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Obećao je da će se založiti za liberalizaciju viza Bošnjacima koji žele da otputuju u Bosnu, kao i za otvaranje ambasade u Tirani gdje samo BiH, od bivših jugoslavenskih republika, nema svoje predstavništvo.

(Fena)

zna li ko sta vise o bosnjacima iz Albanije?
lipakaja

#2 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by lipakaja »

Tako je, nadam se da njima tamo Albanci dopustaju nastavu na Bosanskom, Bosnjacima na Kosovu ne dopustaju, impresivno je da su odrzali veze sa Bosnom nakon toliko vremena, ja bi to sve prebacio u Bosnu, sada se Bosna a narocito Sarajevo gradi munjevitom brzinom, trebat ce nam radne snage, bolje da uvozimo ljude koji su srodniji nama i govore slicnim jezicima, nego neke strance, moramo povuc sa sobom i pobosnjaciti sve Slavenske Muslimane na Balkanu, ici i u Makeoniju ako treba i propovjedati Bosnjastvo, drago mi je da se i u Makedoniji mnogi osjecaju Bosnjacima, a ni nasi jadni politicari nemaju nekih vizija, pa da porade malo na pobosnjacivanju, a i na Pomacima treba poraditi nije na odmet.
Fino im u skolske knjige odmah treba ubaciti da su Bosnjaci, nikakvi Goranci, Torbeshi, Pomaci i ostala plemena.
Njima je Bosnjastvo najprirodnija etnicka odrednica,
emra_a

#3 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by emra_a »

radi se vec na tome...Bosnjaci s Kosova vec ubacuju u svoje redove Gorance i Torbeshe(i ako ruku na srce ti ljudi nisu Bosnjaci)...danas vecina tih ljudi glasa za bosnjacke stranke na Kosovu(prvenstveno SDA)..samo sto nasi politicari u tome nista ne pomazu,ali sta ocekivati..nasi ni po Bosni ne pomazu bosnjake a da pomazu po Kosovu i Makedoniji.Svi se bore za svoje interese,pogledaj Srbe kako rade..samo su Bosnjaci prepustili sami sebe drugima

A i na Kosovu bosnjackoj djeci predaju bosanski jezik,,mislim da je to sad preslo i na Gorance,,mada znam da je bilo problema jer su Srbi svojatali Gorance i do tada su ih ucili na srpskom
Last edited by emra_a on 19/08/2008 12:52, edited 1 time in total.
Valbon_1

#4 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by Valbon_1 »

lipakaja wrote:Tako je, nadam se da njima tamo Albanci dopustaju nastavu na Bosanskom, Bosnjacima na Kosovu ne dopustaju, impresivno je da su odrzali veze sa Bosnom nakon toliko vremena, ja bi to sve prebacio u Bosnu, sada se Bosna a narocito Sarajevo gradi munjevitom brzinom, trebat ce nam radne snage, bolje da uvozimo ljude koji su srodniji nama i govore slicnim jezicima, nego neke strance, moramo povuc sa sobom i pobosnjaciti sve Slavenske Muslimane na Balkanu, ici i u Makeoniju ako treba i propovjedati Bosnjastvo, drago mi je da se i u Makedoniji mnogi osjecaju Bosnjacima, a ni nasi jadni politicari nemaju nekih vizija, pa da porade malo na pobosnjacivanju, a i na Pomacima treba poraditi nije na odmet.
Fino im u skolske knjige odmah treba ubaciti da su Bosnjaci, nikakvi Goranci, Torbeshi, Pomaci i ostala plemena.

Ne znam da li si M ili F, ali moram da ti kazem da u tvom postu ima dosta elemenata racizma, netolerantnosti ali i neistine. Za adekvatan odgovor gore navedenom postu, trebalo bi pisati jedan veoma dugacak post, ali posto ne bi zelio polemizirati do te mase, a i imajuci u vid da debata ove prirode ne ide na prilog ni "nama" a ni "vama" , reci su ti ukratko da APSOLUTNO nije sitina da bosnjaci na Kosovu (oko kojih btw ima dosta nesigurnosti da li su stvarno "bosnjaci" ili su slavizirani iliri-albanci) nemaju pravo skolovati se na svom jeziku. Oni imaju pravo a i postoji mogucnost pohadjanja osnovne i srednje skole na njihovom jeziku, a poslije rata, ondonsno poslije oslobadjanja od srbije, bosnjaci imaju pravo a i mogucnost pohadjanja i fakulteta na njihovim jezikom. Doduse ne u svim pravcima ali upravo na onim koji su dosta vazni za ocuvanja identiteta, kulture i drugih historijskih nasledstva, kao sto su ucitelski, historijski, geografski itd, znaci postoji mogucnost pohadjanja studija na bosnjackim jezikom (ne srbskim). Razlog sto nije isti slucaj i sa nekim drugim pravcima je upravo to sto jos ne postoji kadar koji bi bio u mogucnosti predavati na bosnjackim jezikom (mozda pretpostavljas da stara generacija zna srpski, ali mlade generacije apsolutno nisu zainteresovane za ovaj jezik, koji ,btw je bio drugi jezik njihovim roditeljima, i oni su sada okreniti ka drugim evropskim jezicima). E sad uporedi njihovo pravo koje imaju na Kosovu (i ne samo ova nacionalna manjina) sa pravima drugih manjina u drugim zemljama.
Na Kosovu ima oko 2.3 - 2.5 miliona stanovnika, i do tih 92 % su albanci, 4-5 % su srbi, a 3-4 % svi ostali {"bosnjaci"-torbeshi koji (dosta nijh) sebe nazivaju salviziranim albancima, i koji su veoma bliski sa albancima, i koji nemaju nikakve veze sa torbeshima iz Makedonije - "bosnjaci"-goranci koji (neki) sebe nazivaju islamiziranim slavenima (a ima slucajeva koji sebe nazivaju u islamiziranim srbima), i romi, cigani, askalije (kategorija koja se pojavila poslije rata) i egipcani}. E sad uprkos gore navedenim statiskikama drzavna zastava Republike Kosova ima 6 zvijezda koje podrazumijevaju nacionalne zajednice koje zive na Republici Kosova. Samo zamisli i pitaj sebe dal se moze napraviti mozaik od deset kamencica od kojih devet su isti....!!!?. I opet ti albanci nisu rekli ne toj zastavi, iako je to bio jos jedan u nizu "kompromis"...na grbaci albanaca...

Samo da znas da za vreme srpske vladavine "bosnjaci" kosovari (iako ne svi) nisu se znali bas ustrojiti kako treba...Tada kao veoma mlad decko, cesto sam se zapitao, kako moze neko koji sebe naziva bosnjakom, udati svoju cerku ili sestru za nekoga koji je ucestvovao u likvidaciji skoro 200.000 pripadnika njegove brace po krvi u Bosni, ili kako moze biti priopadnik jedne policije ili tajne sluzbe koja je sto godina terorisala jedan narod samo sto je bio drugaciji i samo sto nije imao veze sa slavenskim narodom ??? ....i na zalost, do dan danas nisam mogao pronaci odgovor...
Da ne produzim...bosnjaci iz Bosne, hrvati, slovenci, madjari, makedonci, njemci, amerikani, a i srbi koji nisu pocinili nesto sto nisu trebali...svi su dobro dosli na Republici Kosova, naravno pod uslovima koji postoje na svim drugim normalnim zemljama ...Na kraj krajeva jedino se ovako moze napraviti dobar i lijep mozaik...jer na kraj krajeva albanaca ima dosta i za otađbinu a i za dijasporu...

Za bilo kakvo dopunsko objasnjenje mozes me slobodno kontaktirati preko PP, i ne samo vi...

Svako dobro :)
lipakaja

#5 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by lipakaja »

Valbon_1 wrote:
lipakaja wrote:Tako je, nadam se da njima tamo Albanci dopustaju nastavu na Bosanskom, Bosnjacima na Kosovu ne dopustaju, impresivno je da su odrzali veze sa Bosnom nakon toliko vremena, ja bi to sve prebacio u Bosnu, sada se Bosna a narocito Sarajevo gradi munjevitom brzinom, trebat ce nam radne snage, bolje da uvozimo ljude koji su srodniji nama i govore slicnim jezicima, nego neke strance, moramo povuc sa sobom i pobosnjaciti sve Slavenske Muslimane na Balkanu, ici i u Makeoniju ako treba i propovjedati Bosnjastvo, drago mi je da se i u Makedoniji mnogi osjecaju Bosnjacima, a ni nasi jadni politicari nemaju nekih vizija, pa da porade malo na pobosnjacivanju, a i na Pomacima treba poraditi nije na odmet.

Ne znam da li si M ili F, ali moram da ti kazem da u tvom postu ima dosta elemenata racizma, netolerantnosti ali i neistine. Za adekvatan odgovor gore navedenom postu, trebalo bi pisati jedan veoma dugacak post, ali posto ne bi zelio polemizirati do te mase, a i imajuci u vid da debata ove prirode ne ide na prilog ni "nama" a ni "vama" , reci su ti ukratko da APSOLUTNO nije sitina da bosnjaci na Kosovu (oko kojih btw ima dosta nesigurnosti da li su stvarno "bosnjaci" ili su slaviziraniiliri-albanci) nemaju pravo skolovati se na svom jeziku. Oni imaju pravo a i postoji mogucnost pohadjanja osnovne i srednje skole na njihovom jeziku, a poslije rata, ondonsno poslije oslobadjanja od srbije, bosnjaci imaju pravo a i mogucnost pohadjanja i fakulteta na njihovim jezikom. Doduse ne u svim pravcima ali upravo na onim koji su dosta vazni za ocuvanja identiteta, kulture i drugih historijskih nasledstva, kao sto su ucitelski, historijski, geografski itd, znaci postoji mogucnost pohadjanja studija na bosnjackim jezikom (ne srbskim). Razlog sto nije isti slucaj i sa nekim drugim pravcima je upravo to sto jos ne postoji kadar koji bi bio u mogucnosti predavati na bosnjackim jezikom (mozda pretpostavljas da stara generacija zna srpski, ali mlade generacije apsolutno nisu zainteresovane za ovaj jezik, koji ,btw je bio drugi jezik njihovim roditeljima, i oni su sada okreniti ka drugim evropskim jezicima). E sad uporedi njihovo pravo koje imaju na Kosovu (i ne samo ova nacionalna manjina) sa pravima drugih manjina u drugim zemljama.
Na Kosovu ima oko 2.3 - 2.5 miliona stanovnika, i do tih 92 % su albanci, 4-5 % su srbi, a 3-4 % svi ostali {"bosnjaci"-torbeshi koji (dosta nijh) sebe nazivaju salviziranim albancima, i koji su veoma bliski sa albancima, i koji nemaju nikakve veze sa torbeshima iz Makedonije - "bosnjaci"-goranci koji (neki) sebe nazivaju islamiziranim slavenima (a ima slucajeva koji sebe nazivaju u islamiziranim srbima), i romi, cigani, askalije (kategorija koja se pojavila poslije rata) i egipcani}. E sad uprkos gore navedenim statiskikama drzavna zastava Republike Kosova ima 6 zvijezda koje podrazumijevaju nacionalne zajednice koje zive na Republici Kosova. Samo zamisli i pitaj sebe dal se moze napraviti mozaik od deset kamencica od kojih devet su isti....!!!?. I opet ti albanci nisu rekli ne toj zastavi, iako je to bio jos jedan u nizu "kompromis"...na grbaci albanaca...

Samo da znas da za vreme srpske vladavine "bosnjaci" kosovari (iako ne svi) nisu se znali bas ustrojiti kako treba...Tada kao veoma mlad decko, cesto sam se zapitao, kako moze neko koji sebe naziva bosnjakom, udati svoju cerku ili sestru za nekoga koji je ucestvovao u likvidaciji skoro 200.000 pripadnika njegove brace po krvi u Bosni, ili kako moze biti priopadnik jedne policije ili tajne sluzbe koja je sto godina terorisala jedan narod samo sto je bio drugaciji i samo sto nije imao veze sa slavenskim narodom ??? ....i na zalost, do dan danas nisam mogao pronaci odgovor...
Da ne produzim...bosnjaci iz Bosne, hrvati, slovenci, madjari, makedonci, njemci, amerikani, a i srbi koji nisu pocinili nesto sto nisu trebali...svi su dobro dosli na Republici Kosova, naravno pod uslovima koji postoje na svim drugim normalnim zemljama ...Na kraj krajeva jedino se ovako moze napraviti dobar i lijep mozaik...jer na kraj krajeva albanaca ima dosta i za otađbinu a i za dijasporu...

Za bilo kakvo dopunsko objasnjenje mozes me slobodno kontaktirati preko PP, i ne samo vi...

Na Balkanu ima vrlo malo pravih Slavena, vecina stanovnistva je slavizirana, tako da smo svi mi Bosnjaci, Srbi i Hrvati vise slavofoni nego pravi slaveni, vjerovao ili ne cak Madzari imaju vise slavenskih gena nego mi, zvuci nevjerovatno znam ali je istinito, tako da su Srbi i Hrvati samo politicke nacije, kakve danas veze imaju danasnji Hrvati sa proto-Hrvatima, nikakve osim imena, kakve danas veze ima jedan Josip sa Kuklesom, Bugom, Kosencom, Tugom... koji su bili originalni Hrvati?
Kakve veze imaju danasnji Bugari sa proto-Bugarima koji su bili Turanodi?
Danas imamo situaciju gdje dva naroda sa azijatskim imenima Srbi i Hrvati pricaju Slavenski jezik i nakaradno ga zovu Srpskim odnosno Hrvatskim, Balkan je pun kontradiktornosti.
Bosnjak moze biti vise stvari, to moze biti narod i regionalna odrednica, normalno Bosnjaci su mjesavina raznih naroda, gdje preovladava dinarski rasni tip, sto je i slucaj kod Albanaca.
Slavenskim Muslimanima van Bosne je najprirodnije da uzmu etnicku odrednicu Bosnjak, jer su Slavenski Muslimani izmedu dvije vatre pogotovo na Kosovu, Albanci ih mrze i poistovjecuju ih sa Srbima, nedaju im da govore svojim jezikom, a sa druge strane mrze ih Srbi samo zato sto su Muslimani, tako da se oni ne mogu identfikovati niti sa jednim niti sa drugim nego samo i iskljucivo sa Bosnjacima, sve ostalo je van pameti.
Ja zelim da Bosnjaci na Kosovu i Slavenski Muslimani isto kao sto su to u dobrom djelu ucinili i Janjevci(Hrvati) isele sa Kosova i predu u Bosnu, na Kosovu ih ceka neizvjesna buducnost i stalna izlozenost pritiscima da se Albanizuju.
Molim te nemoj mi govoriti da to nije tako, ja sam dobro upoznat sa situacijom dole,ja poznajem Albance sasvim dobro, cura mi je bila Albanka i sa Albancima se druzim stalno, cak samo pokupio i neke vase psovke hehe.
Chivsha... you know the rest.
Nemam nista protiv vas cak naprotiv, ali mi je preci moj narod, nadam se da to razumijes, dok god derete Srbe za mene ste o.k, neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. :-D
Cak se i Turska manjina buni zbog prisilne albanizacije, nisu samo Slavenski Muslimani u pitanju, mozda sam i to izmslio, ili sam mozda neupucen sto se njih tice?
Izvinjavam se ako si moj post shvatio uvredljivim, nije mi bila namjera da uvrijedim nekoga, samo iznosim stvari kako ih ja vidim, that`s all.
lipakaja

#6 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by lipakaja »

emra_a wrote:radi se vec na tome...Bosnjaci s Kosova vec ubacuju u svoje redove Gorance i Torbeshe(i ako ruku na srce ti ljudi nisu Bosnjaci)...danas vecina tih ljudi glasa za bosnjacke stranke na Kosovu(prvenstveno SDA)..samo sto nasi politicari u tome nista ne pomazu,ali sta ocekivati..nasi ni po Bosni ne pomazu bosnjake a da pomazu po Kosovu i Makedoniji.Svi se bore za svoje interese,pogledaj Srbe kako rade..samo su Bosnjaci prepustili sami sebe drugima

A i na Kosovu bosnjackoj djeci predaju bosanski jezik,,mislim da je to sad preslo i na Gorance,,mada znam da je bilo problema jer su Srbi svojatali Gorance i do tada su ih ucili na srpskom
Koji su kriteriji koji odreduju ko je Bosnjak a ko nije? Bosnjani su dobili ime po zemlji Bosni slicno kao Islandani(Iceland-ledena zemlja), Norvezani(Norse-men-ljudi sa sjevera, modernije Norwegians), Amerikanci, Poljaci(stanovnici polja) sve su to etno-geografski pojmovi jedini kriterij koji trebaju ispuniti da budu Bosnjaci je to da su privrzeni zemlji Bosni. Zasto Torbeshi i Goranci nebi mogli vremenom postati Bosnjaci, pa cak i veci Bosnjaci od nas? kad su Srbi i Hrvati asimilirali toliko Vlahadije zasto i mi nebi mogli slijediti isti primjer?
emra_a

#7 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by emra_a »

pa nisu prije rata sebe smatrali Bosnjacima,ali je danas drugacije.Danas se koliko znam vecina njih smatra Bosnjacima,Bosnu smatraju maticom itd

slika pokazuje goransku djecu s Kosova

Image
Valbon_1

#8 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by Valbon_1 »

@lipakaja
Ako ti nije tesko procitaj jos jednom moj post...jer kako vidim mi se uopste (do sada) ne razumemo... ;-)
Van Halen

#9 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by Van Halen »

Mislim da se vas dvojica slažete uglavnom. Ostalo su sitnice jel de:) Što se tiče njihovog dolaska nije problem, ali brate trebalo bi ih rasporediti po istočnoj Bosni. Ne može se sve natrpati u Sarajevo majka mu stara :mrgreen:
Helikopter

#12 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by Helikopter »

Valbon_1 wrote:@lipakaja
Ako ti nije tesko procitaj jos jednom moj post...jer kako vidim mi se uopste (do sada) ne razumemo... ;-)
Razumije on tebe odlicno nego se pravi lud i vozi njegov film, njegove provokacije i njegove licne i privatne interese. Koji je on faktor da prica u ime svih Bosnjaka? nikakav, on moze da prica samo u svoje licno ime a nikako u ime svih Bosnjaka. On takozvani @lipakaja ti je najvjerovatnije Velikosrbin koji se predstavlja Bosnjakom da bi zavadio Bosnjake i Albance jer to jedino odgovara srpskim interesima a nikako interesima Bosnjaka i Albanaca.
oridjidji

#13 Re: Bošnjaci u Albaniji: Sanjamo da vidimo Sarajevo

Post by oridjidji »

Valbon_1 wrote:

Ne znam da li si M ili F, ali moram da ti kazem da u tvom postu ima dosta elemenata racizma, netolerantnosti ali i neistine. Za adekvatan odgovor gore navedenom postu, trebalo bi pisati jedan veoma dugacak post, ali posto ne bi zelio polemizirati do te mase, a i imajuci u vid da debata ove prirode ne ide na prilog ni "nama" a ni "vama" , reci su ti ukratko da APSOLUTNO nije sitina da bosnjaci na Kosovu (oko kojih btw ima dosta nesigurnosti da li su stvarno "bosnjaci" ili su slavizirani iliri-albanci) nemaju pravo skolovati se na svom jeziku. Oni imaju pravo a i postoji mogucnost pohadjanja osnovne i srednje skole na njihovom jeziku, a poslije rata, ondonsno poslije oslobadjanja od srbije, bosnjaci imaju pravo a i mogucnost pohadjanja i fakulteta na njihovim jezikom. Doduse ne u svim pravcima ali upravo na onim koji su dosta vazni za ocuvanja identiteta, kulture i drugih historijskih nasledstva, kao sto su ucitelski, historijski, geografski itd, znaci postoji mogucnost pohadjanja studija na bosnjackim jezikom (ne srbskim). Razlog sto nije isti slucaj i sa nekim drugim pravcima je upravo to sto jos ne postoji kadar koji bi bio u mogucnosti predavati na bosnjackim jezikom (mozda pretpostavljas da stara generacija zna srpski, ali mlade generacije apsolutno nisu zainteresovane za ovaj jezik, koji ,btw je bio drugi jezik njihovim roditeljima, i oni su sada okreniti ka drugim evropskim jezicima). E sad uporedi njihovo pravo koje imaju na Kosovu (i ne samo ova nacionalna manjina) sa pravima drugih manjina u drugim zemljama.

ku je valbon? si je? chka po bon more bur ? :D
Post Reply