Bosnjaci, treba li nas biti sramota nasih predaka?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kemal_S

#1 Bosnjaci, treba li nas biti sramota nasih predaka?

Post by Kemal_S »

Vjerovatno sam samo ja dovoljno lud da imam u kucnoj biblioteci knjigu stampanu u 3.000 primjeraka, izdana 1990. godine "Svjetlost", a pisac knjige je Antun Hangi, on je kao ucitelj, inace Hrvat boravio u Bosni i to na mom kraju bihacko-banjaluckom i pri tom napisao knjigu: "ZIVOT I OBICAJ MUSLIMANA"... u ovoj knjizi on opisuje svoj zivot u BiH u vrijeme od 1890. godine dosao u Bosnu i napisao svoje vidjenje Bosnjaka. Za sve one koji kazu da se nikad Bosnjaci nisu spominjali do 92. godine tu je valjda dovoljan dokaz...

samo par citata iz ove knjige koja me tjeraju da razmisljam o svome narodu nekad i sad, kako su nas Hrvati gledali nekad a kako sad:

"Muslimani BiH starinom su Slaveni. Poslije pada slavnoga nekada kraljevstva bosanskog godine 1463. pod osmanlijsko gospodstvo, odrekose se mnogi Bosnjaci vjere svojih otaca i prigrlise vjeru Muhamedovu Islam te su i danas najvjernije pristase...

Domovinska je cud u nasih Muslimana i danas slabo razvijena jer kod njih prevladuje vjerska strana. Tako npr. nijesu oni sve do najnovijeg doba, do okupacije, pravo znali koje su narodnosti. Bezi, uglednije age i uceniji ljudi govorili su da su Bosnjaci i da govore hrvatski, ali masa naroda niti je znala, niti jos danas znade sto je...
ovdje napominjem da je ovo bilo vec u vrijeme kad je Austrougarska zabranila naziv "Bosanski jezik" u skolama i Bosnjaci su se tad morali odluciti zele li govoriti bosanskim ili hrvatskim jezikom. Cisto da nebude zabune. Nastavljam jos neke citate iz njegovog opisa nas nekada:

Bosanski Musliman vecinom je visoka uzrasta, sirokih pleciju i jakih misica. On je ponosan, kao i zemlja u kojoj se je rodio i uzgojio, a ponos mu najbolje odaje junacki hod, bistar pogled i visoko celo:

Ja kakav je Suljo barjaktare,
Tanka stasa, rumena obraza,
Crna oka kano u hajduka,
A pleca mu sira od arsina.

Bosanski je musliman umjeren u jelu i picu, on je njezan muz i izvrstan otac svoje obitelji. Posten je i pouzdan, a gostoljubiv i susretljiv kao i svi Slaveni uopce. Je li stekao iskrena prijatelja, na koga se smije i moze pouzdati, vjeran mu je do posljednjeg daha. Neprijatelja mrzi i tesko oprasta nanesenu mu uvredu. On se drzi arapske poslovice koja kaze: "Ispruzena strelica vise se ne vraca".

Nasi su Muslimani veliki prijatelji lova i junackih igara. Bosna je jedna od rijetkih zemalja u Evropi u kojoj se je sve do danas odrzao lov sa sokolovima, premda i to pomalo prestaje. Lovom sa sokolovima bave se jos jedino plemicke obitelji Uzeirbegovica u Maglaju na Bosni i Sirbegovica i Smailbegovica u Tesnju. Izvrsne sokolove za lov hvataju u Ozren planini, pa kad su ih izvjezbali, idu s njima u lov. Soko sjedi na ruci, a na glavi mu je crvena kapica. Kad lovac opazi pticu, skine mu kapu s glavem a on poleti strelovitom brzinom za njom, uhvati je i donese svom gospodaru. Osim manjih ptica hvata soko prepalice, trcke i sljuke, a nekad ce udariti i na mnogo vecu pticu od sebe. Soko je Muslimanu vrlo draga ptica. On je znak srdacnosti i hrabrosti. Hrabrost se junacka cesto...

Malo ima naroda u svijetu koji onako iskreno, onako odano i sa uvjerenjem ljube svoju vjeru kao sto ju ljubi bosanski Musliman. On zivi i umire za svoju vjeru i nicim ga ne mozes toliko uvrijediti koliko povredom njegove vjere i vjerskih obicaja. On se uzda u dragoga Boga, velikog Allaha pa ako ustreba, on ce ravnodusno podnijeti sve boli ovog svijeta, on ce za vjeru zrtvovati sav svoj imetak...

dakle, ovaj zapis iz 1890 i neke godine o Bosnjacima... napisao ju je Hrvat Antun Hangi... pitam se kako li bi Hrvat danas da dodje u Bosnu i zivi medju Bosnjacima. Kakav bi on materijal za zapis o nama imao. Inace, ova knjiga ima oko 210 sitno ispisanih stranica. Ne mogu vjerovati koliko smo obicaja, nosnje, ponasanja, vjere izgubili. Sta bi Hrvat sad napisao o Bosnjacima?
Last edited by Kemal_S on 17/11/2007 22:39, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Antun Hangi ti je danas Mitar Trifunovic Uco (ulica) :D

imas puno od njega na netu
http://www.islambih.net/books/m_04.html
visby

Post by visby »

Ne znam ko bi sta pisao ali mislim da BiH u Hrvatskoj prilicno slabo poznaju.
Kemal_S

Post by Kemal_S »

vjerovatno bi Hrvat napisao ovako: Iako Bosnjaci su vecinom muslimani, njihova vjera islam, oni ne postuju svoju vjeru, trude se zbog nekog glupog inata da sto vise ne nose se vjerski pa gledaju da sto vise popiju pive, sto manje da odu u dzamiju i sl.
testament

Post by testament »

zaboli me šta bi DANAŠNJI hrvati rekli o nama.Hrvati iz doba Antuna Hangija su jedno,a ovi današnji,uglavnom "ustashe" su drugo,a i ja nemam neko posebno mišljenje o njima.
Kemal_S

Post by Kemal_S »

testament wrote:zaboli me šta bi DANAŠNJI hrvati rekli o nama.Hrvati iz doba Antuna Hangija su jedno,a ovi današnji,uglavnom "ustashe" su drugo,a i ja nemam neko posebno mišljenje o njima.
ok, nebitno Hrvat, Madjar, Poljak, Svedjanin... kakvu sliku mi odasiljemo prema njima. Nekad smo imali pozitivne utiske kod stranaca, tad smo se drzali svoga obicaja, kulture i sl. Kako smo se toga ostavili poceli su nam i belaji.
tempora

Post by tempora »

Kemal_S wrote:
testament wrote:zaboli me šta bi DANAŠNJI hrvati rekli o nama.Hrvati iz doba Antuna Hangija su jedno,a ovi današnji,uglavnom "ustashe" su drugo,a i ja nemam neko posebno mišljenje o njima.
ok, nebitno Hrvat, Madjar, Poljak, Svedjanin... kakvu sliku mi odasiljemo prema njima. Nekad smo imali pozitivne utiske kod stranaca, tad smo se drzali svoga obicaja, kulture i sl. Kako smo se toga ostavili poceli su nam i belaji.

Za ovog gore, sto si ga citirao, mogu samo da kazem sram ga bilo.
A sto se tice tvoje teme i pitanja, imam pomjesana osjecanja.Kako naci mjeru u odrzavanju svoje kulture obicaja i svega sto ide uz isto-a ne ostetiti nekog drugog, koji nije istih obicaja, kulture itd? :?
I ako me pamcenje sluzi, mnogi lucki radnici iz Bosne koji su 70tih zivjeli u Istri, iz petinih zila su se trudili da se ne zovu Meho, Ahmo itd te da sakriju odakle dolaze i sta su.No da su problemi krenuli od njihovog skrivanja identieta i osjecaja manje vrijednosti-nesto sumnjam! :?
brk

Post by brk »

testament wrote:Hrvati iz doba Antuna Hangija su jedno,a ovi današnji,uglavnom "ustashe" su drugo,a i ja nemam neko posebno mišljenje o njima.
na koje ustaše misliš?...ubrajaš li u te svoje "ustaše" i onih 30% ustaša islamske vjeroispovjedi ili pak ona 3 ustaška generala također islamske vjeroispovijedi?...ili si mislio na neke druge ustaše?...

budi malo jasniji, ovako me zbunjuješ...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Svaki narod ima razloga i da se stidi i da se ponosi svojim predacima. Incae ja prije svega predacima smatram svoju porodicu, a ne narod.

Mislim da smo mi i previse optereceni svojom prosloscu, zbog toga nam se historija i ponavlja.
Kemal_S

Post by Kemal_S »

Jednostavno ne mogu odoliti a da vam ne citiram jos jedan dio knjige sto je napisao Antun Hangi boraveci u Bosni i Hercegovini 1890-ih opisujuci muslimane u Bosni u vrijeme Kurban Bajrama i kad se hadzije vracaju:

Svaki onaj musliman koji je naumio na Cabu, pustio je bradu, jer je to jos Adem pejgamber naredio. Brada odaje covjeka plemenita, ozbiljna, cestita i potistena, koji strogo zivi po zakonu Bozijem. Zato bi se covjeku koji je pustio bradu mnogo toga za zlo uzelo sto se lahkoumnoj mladezi rado oprasta. Koliko nasi muslimani drze do brade, vidi se i po tom sto sve starije i uglenije muslimane, koji nose bradu zovu hadžo ili hadžija, makar da i nijesu bili na Ćabi.

Ali ne samo da bradu nose hadzije, zatim stariji i ugedniji muslimani, nego je pustaju i oni koji su prije pili kakvo opojno pice, ili se inace nijesu strogo drzali zakona Bozijih.

Kada ovakav covjek odluci, da ce se popraviti i da ce ubuduce zivjeti kao pravi savrseni muslim, pusti bradu. Bradu moze pustiti kad god hoce, ali u najvise slucajeva pusta je na jedno cetrnaest dana prije Velikog ili prije Kurbanskog bajrama, da mu do Bajrama malo poraste. Na prvi dan Bajrama iza kako je narod sabah u dzamiji otklanjao, vikne on pred sakupljenim narodom: "Hodza, prouci mi dovu na bradu!"

Hodza ce svakom rado "bradnu dovu" prouciti i dok hodza uci, vjernici glasno odgovaraju: Amin, Amin!
Kad narod izadje iz dzamije, cestita pokajniku ne samo Bajram nego i bradu govoreci: "Bajram mubarek olsun!" a onda: "Mubarek brada", a on izgovara Allah razi olsun.

Iza toga pozove on, ako je imucniji, sve svoje znance, rodjake i prijatelje kuci svojoj, gdje...

eto... cisto ovaj citat me naveo na razmisljanje o nasim precima. Tad nije bilo ako imas malo brade sumnje jel il nijel vehabija. A, upravo smo u vremenu kad dolazi Kurban bajram. Ako se neko ne obrije 14-ak dana prije Bajrama ne zovite ga vehabijom :) tj. mene
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Ja se ponosim sa svojom Bosnom i Hercegovinom, zemljom koja je prosla kroz svasta i sacuvala sebe i svoj ponos. Kroz historiju je sa svih stana napadana, spaljivana, ubijana, al uvijek nicala iz pepela i inatila svojom ljepotom svim dusmanima. Dusmani su dolazili i odlazili, ali Bosna i Hercegovina je ostajala i opstajala.
Ponosim se na ljude kao sto su Husein Kapetan Gradascevic, Mujo Hrnjica, Kotomanici, ljudi koji su svijetlili obraz i cast nase ponosne zemlje.
Nasa je krivica sto te heroje toliko ne poznamo, sto prelazimo preko stvari koje su nam se razbijale o glavu.
Onaj ce mi stecak s Bosnjaninom i njegovom dignutom desnom rukom zauvijek ostati u pamcenju zbog svog inata i zudnje za slobodnom Bosnom.
Nama treba vise nas, nas i nase proslosti, Bosanci i Hercegovci cine ovu ponosnu poharanu zemlju. :bih:
patrius

Post by patrius »

Odgovaram iskljucivo za sebe i svoj zivot.Niti me neko drugi moze osramotiti niti proslaviti :oops: A nas glavni problem i jeste u tome sto blejimo samo o tome sta smo "bili" i sta cemo "biti",ali boli nas djon sta "jesmo".Suvise je zivot ozbiljna stvar,a pritom i kratka da bismo se time baktali :oops:
kekec

Post by kekec »

On se uzda u dragoga Boga, velikog Allaha pa ako ustreba, on ce ravnodusno podnijeti sve boli ovog svijeta, on ce vjeru zrtvovati za svoj imetak...
:? :? :?

Ili ti nisi dobro citirao ili je Antun Hangi ....
jer ispada: ostati ce bez vjere (promjeniti je), da bi zadrzao svoj imetak (imanje, novac...).
Bar meni tako izgleda. :roll:
Kemal_S

Post by Kemal_S »

kekec wrote:
On se uzda u dragoga Boga, velikog Allaha pa ako ustreba, on ce ravnodusno podnijeti sve boli ovog svijeta, on ce vjeru zrtvovati za svoj imetak...
:? :? :?

Ili ti nisi dobro citirao ili je Antun Hangi ....
jer ispada: ostati ce bez vjere (promjeniti je), da bi zadrzao svoj imetak (imanje, novac...).
Bar meni tako izgleda. :roll:
Ja sam pogrijesio! :sad:

evo sad sam pogledao ponovo u knjigu i ispravio... citat je: "on ce za vjeru zrtvovati sav svoj imetak.."

izvinjavam se na krivom citatu i drago mi je sto si me ispravio.
dexcox

Post by dexcox »

mene nije , ja uvijek kad dodjem u zemaljaski muzej se fino ispozdravljam sa onim kosturovima
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:Antun Hangi ti je danas Mitar Trifunovic Uco (ulica) :D

imas puno od njega na netu
http://www.islambih.net/books/m_04.html
Kakve to stranice posjecujes? :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

najmoćnije su mi isprike kada današnji useljenici u europu kažu da europa treba da trpi zbog nekadašnje kolonizacije afrike :? :lol:

ja samo mogu trpiti za svoje postupke i greške... tuđe greške nisu moje greške a pogotovo ne tuđe greške već umrlih ljudi

:-?

odgovaram samo za svoje postupke i samo za to me neko može optuživati

a one furke tvoji su to radili... eno tvojih ruše...

samo luđak može izgovoriti...
polara

Post by polara »

Ja nisam Bosnjakinja ali mislim da ne treba nikog da bude sramota onog sto je rodjenjem postao nego se trebamo truditi da budemo bolji ljudi.
Ja ne trpim nista sto moram,ja zelim da stvarno osetim za necim potrebu.
pitt

Post by pitt »

komi wrote:najmoćnije su mi isprike kada današnji useljenici u europu kažu da europa treba da trpi zbog nekadašnje kolonizacije afrike :? :lol:

ja samo mogu trpiti za svoje postupke i greške... tuđe greške nisu moje greške a pogotovo ne tuđe greške već umrlih ljudi

:-?

odgovaram samo za svoje postupke i samo za to me neko može optuživati

a one furke tvoji su to radili... eno tvojih ruše...

samo luđak može izgovoriti...
logika brace sa onu stranu drine :-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

rekoh ja davno koji bih ja njima natpis stavila, na ulazu u drzavu:

it's been over 500 years ago. would ya get over it already!?

:D
pitt

Post by pitt »

Bea_Trix wrote:rekoh ja davno koji bih ja njima natpis stavila, na ulazu u drzavu:

it's been over 500 years ago. would ya get over it already!?

:D
slicno predlazu i crnoj braci u USA.......da je dosta vise potezanja starih folova o ropstvu i da je vrijeme da se trgnu sami. Bill Crosby trubi vec godinama ali su ga odmah zigosali da je Uncle Tom :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

s mrvicom razlike sto crnci u americi jos nisu dosli da granatama sravne gradove i izvrse pokoji genocid zaradi svojih pradjedova :oops:

ja moram trpiti nesto s cim veze nemam i svaki dan strahovati da ce mi neko htjeti rasporiti stomak jer sam ja osvajac, turkinja i u nekom bolesnom scenariju smetam doticnom istraumatiziranom debilu da se nacionalno samoostvari.
pitt

Post by pitt »

Bea_Trix wrote:s mrvicom razlike sto crnci u americi jos nisu dosli da granatama sravne gradove i izvrse pokoji genocid zaradi svojih pradjedova :oops:

ja moram trpiti nesto s cim veze nemam i svaki dan strahovati da ce mi neko htjeti rasporiti stomak jer sam ja osvajac, ataturk, jer sam ja bludnica osvajacka i u nekom bolesnom scenariju smetam doticnom istraumatiziranom debilu da se nacionalno samoostvari.
znam......niuko se ne moze mjeriti sa vikendashima iz susjedne nam drzave. Sto je najgore, njih su od malena tako ucili i oni to tako uce nove generacije. :oops:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

tempora wrote:
I ako me pamcenje sluzi, mnogi lucki radnici iz Bosne koji su 70tih zivjeli u Istri, iz petinih zila su se trudili da se ne zovu Meho, Ahmo itd te da sakriju odakle dolaze i sta su.No da su problemi krenuli od njihovog skrivanja identieta i osjecaja manje vrijednosti-nesto sumnjam! :?
ne znam otkud ti ovo :? zivio sam u Istri dobrih 10-tak godina, tata tu doselio 70te, u potrazi za poslom. Bio je dobar broj ljudi iz BiH, konkretno Bošnjaka, koji se nisu stidjeli svog imena i identiteta. Svojoj djeci su davali, uglavnom, bošnjačka, muslimanska (kakogod) imena, pa tako i meni...jedino što sam ja, kad mi se rodio mlađi brat, upinjao da se zove Bruno :D (po kolegi iz skole), al' šta sam ja tad znao o imenima :-)
vise je bilo cuvanja tradicije (mislim na imena) nego npr. u Mostaru, gdje je tad bila moda da se daju imena djeci po voću :D sve neke Višnje, Maline, Dunje, Gorani, Zorani, Zlatke :D (da se razumijemo - nemam ništa protiv tih imena)
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nisam se javljao po ovoj temi... nešto sam kontao i dumao...
Na kraju sam izdumao da nas sviju treba stid biti svojih predaka i ove sjajne zemlje... koja je svakim danom poganija i prljavija... ova zemlja je obraz i odraz sviju nas, a okrenimo se i bar dva minuta dnevno (ma gdje bilo) okrenimo se oko sebe i zamislimo se... jer to to i jel ovo želimo ostaviti djeci svojoj u amanet....????

:x :x :x :x :x
Post Reply