Bošnjaci Sandžaka

Smatrate li muslimane Sandžaka...

Bošnjacima
19
59%
Muslimanima koji nemaju veze s bošnjačkom nacijom
13
41%
 
Total votes: 32

MedoX
Posts: 264
Joined: 05/10/2005 19:20

#1 Bošnjaci Sandžaka

Post by MedoX »

Od 1374. godine dijelovi teritorije Sandžaka, a u jednom periodu i u cijelosti, bili su u sastavu Kraljevine Bosne,a zatim Bosanskog sandžaka, Bosanskog pašaluka i Bosanskog ejaleta, te kroz ta razdoblja, Sandžak je bio dio Bosne više od 500 godina.

Miješajući se,putem seoba,ženidbi i udaja,te na druge načine sa Bošnjacima Bosne, tokom vijekova, starosjedioci regije Sandžaka,etnički upravo i postaju Bošnjaci.

O etničkom porijeklu sandžačkih muslimana, njihovom jeziku i povezanosti sa Bošnjacima napisane su mnogo knjige.
Karakteristično je i to da su se mnoge slavensko-muslimanske etničke skupnosti izvan Bosne, počevši od Novopazarskog sandžaka pa dalje na istok, osjećale Bošnjacima i da su svoj jezik nazivale bosanskim. Za Novopazarski sandžak (područje današnjeg Sandžaka) to je i razumljivo s obzirom na viševjekovnu pripadnost Bosni,a za ostale krajeve ti bošnjački osjećaji proizlaze iz njihove južnoslavenske i vjerske povezanosti sa bosanskim muslimanima,odnosno njihove etničke izoliranosti od Albanaca i Turaka.
Češki etnograf Lubor Niderle u svojoj knjizi kaze:
Sve muslimane /Južne Slavene/ u Novopazarskom sandžaku, Kosovu i Metohiji, kojih je 1901. godine bilo 90 000,pribraja Bošnjacima.
Makenzijeva i Irbi su u svom Putopisu po slavenskim zemljama, spomenule i stanovnike Kosovske Mitrovice, koji su se i u prošlom vijeku izjašnjavali i osjećali Bošnjacima,a pričali su i bosanski jezik.

....

Ovo je o etničkom porijeklu Bošnjaka Sandžaka...

Važna historijska prekretnica koja je doprinjela nacionalnom osvješćivanju Bošnjaka Sandažaka i njihovom zbližavanju sa domovinom Bosnom su ustanci Bošnjaka u periodu 17. i 18. stoljeća...

U ustanku Huseina kapetana Gradašćevića , neovisna Bosna se prostirala od Bihaća do Gusinja. U njegovom pohodu ka Kosovu polju, učestvovali su i borci iz Sjenice, Prijepolja, Pljevalja,Gusinja i Plava....
User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

#2

Post by dizZaster »

da li je Sulejman Ugljanin, Bosnjak :? :?
citat;
29. novembar 2005.
Sandžak

NOVI PAZAR: 'POBJEGLA' BOŠNJAČKA ZASTAVA

Sandžačka demokratska partija saopštila je danas da pozdravlja posjetu premijera Vojislava Koštunice Novom Pazaru, ali je izrazila negodovanje što je po nalogu predsjednika opštine Sulejmana Ugljanina sa zgrade opštine, tokom Koštuničinog boravka, uklonjena bošnjačka nacionalna zastava. “Interesantno je da se Ugljanin kleo u kampanji u zastavu i kampanju je bazirao na tome da je on tu zastavu dao Bošnjacima, a uklonio je da je Koštunica ne bi primjetio”, rekao je portparol SDP Mirsad Jusufović na konferenciji za novinare. Član predsjedništva SDP Meho Mahmutović saopštio je da je premijeru trebalo prikazati stvarno stanje kolapsa novopazarske privrede. “Po Ugljaninu ovdje maltene teče med i mlijeko a realnost je drugačija”, kazao je Mahmutović.
kraj citata;
MedoX
Posts: 264
Joined: 05/10/2005 19:20

#3

Post by MedoX »

Potrebno je osnovati novu Bosnjacku demokratsku stranku ili nesto tog tipa u kojoj bi se ujedinili sve intelektualci s podrucja Sandzaka...ta stranka bi trebala privoliti birace i u crnogorskom i u srbijanskom djelu Sandzaka... ono sto je ostalo od SDA u Sandzaku uopce ne lici na SDA s njenog pocetka, a vecina pravih Bosnjaka otisla je u SDP (SANDZACKU DEMOKRATSKU PARTIJU, da je neko ne pomjesa sa ovom nasom lopovskom redarmy strankom :D)
Dobrusky
Posts: 73
Joined: 16/10/2003 00:00

#4

Post by Dobrusky »

U ROŽAJAMA JUČE OBILjEŽEN 20. NOVEMBAR, DAN SANDžAKA

Bošnjake interesuju prava, a ne nezavisnost

~S pravom očekujemo od crnogorske vlasti, bez obzira na to kako se ona zove i koje je partije budu činile, da slijedi srpski primjer
ROŽAJE - Povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, u Rožajama je juče upriličena svečanost koju je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori. Potpredsjednik Vijeća Amer Halilović istakao je da je tokom novembarskih dana Sandžaka sličan prijem održan u Novom Pazaru i Pljevljima.
- Sandžak je bio i biće most spajanja i zajedničkog života svih građana i naroda koji tu žive. Sandžak je danas, a biće i sjutra jedna moderna evropska regija koja će čvrstom vezom spajati sve narode koji žive, kako na tom prostoru, tako i u okolini – kazao je Halilović.
Predsjednik Izvršnog odbora BNV i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Esad Džudžević, u svoje i ime predsjednika BNV Sulejmana Ugljanina, pozdravio je prisutne i upoznao ih sa onim što je to Vijeće uradilo u posljednje dvije i po godine.
- U skladu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima pokušavamo da preko BNV započnemo priču koju u ranijem periodu nijesmo mogli da realizujemo. Prekjuče sam imao predavanje, koje je presedan u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu, gdje je, po prvi put, da tako kažem, jedan Bošnjak ušao u jedno takvo zdanje i govorio o položaju Bošnjaka u SCG, sa svim onim što to podrazumijeva – kazao je Džudžević.
On je istakao da je, bez obzira na budući status sadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora, za Bošnjake na ovim prostorima najbitnije da od vlasti i međunarodne zajednice traže da im obezbijede pet elementarnih prava.
On je istakao da se BNV u međunarodnoj zajednici i republičkim institucijama kao pitanje broj jedan postavlja kako će glasati na eventualnom referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore.
- Mi odgovaramo da ćemo kao nacionalno vijeće i da će naši Bošnjaci u CG tražiti ovih pet prava koja predstavljaju međunarodnu obavezu, ne samo za Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića, nego za bilo koju vlast koja je na čelu jedne države. To je međunarodna obaveza, nije pravo i nije stav nečije političke volje. Prema tome, mi kao bošnjački korpus u ovoj državi prevashodno treba da insistiramo na ovih pet pitanja, odnosno na tome koja će nam vlast obezbijediti elementarna i nacionalna prava, a ne da se bavimo državnim statusom, za koji se po prvi put neće pitati ni Srbi ni Crnogorci, već će to odrediti međunarodna zajednica u skladu sa svojim međunarodnim pravom, tradicijom i pozitivnim iskustvima – kazao je Džudžević.
Na prijem su pozvani svi predstavnici političkog, društvenog i javnog života u Rožajama, ali se odazvao jedino direktor Doma zdravlja Arslan Dedeić. Bez obzira na nedolazak, Halilović je svim predstavnicima građanskih partija čestitao Dan Sandžaka, uz obrazloženje da i oni u njemu žive, te da je Sandžak bio i ostao, bez obzira na to da li će kroz njega biti administrativna ili državna granica, i da će pripadati svim narodima koji u njemu žive.

V.RATKOVIĆ

Pet prava
- To se odnosi na pravo na maternji jezik, odnosno na njegovu službenu upotrebu. To pravo je već počelo da se ostvaruje u Srbiji i s pravom očekujemo od crnogorske vlasti, bez obzira na to kako se ona zove i koje je partije budu činile, da slijedi srpski primjer jer je izbor jezika rezultat slobodne volje i izražavanja na popisu stanovništva. Drugo je pravo na obrazovanje. Treća stvar na kojoj insistiramo je pravo na informisanje na svom jeziku, četvrta zaštita kulturne baštine u svim njenim aspektima a peta, kako se to u međunarodnom pravu kaže, djelotvorno učešće u javnom životu, dakle u svim segmentima, od policije pa do vlade i parlamenta – kazao je Džudžević.
Dobrusky
Posts: 73
Joined: 16/10/2003 00:00

#5

Post by Dobrusky »

"Bošnjake interesuju prava, a ne nezavisnost"

Ovo gore napisano je cista laz!

Bosnjake u Crnoj Gori interesuju i prava i nezavisnost. Sto je sasvim normalno i interesantno za najveci broj gradjana koji zive u Crnoj Gori. Nama su u Crnoj Gori potrebne nase prave etnicke institucije preko kojih ce se vrsiti nasa afirmacija. Pozitivan primjer je "Almanah", a vjerujem da ce se osnovat i druge, ili, ove postojece , antibosnjacke, formirane i finansirane od strane rezima (Matica muslimanska) izvrsiti transformaciju i postati ono sto treba da bude (Matica crnogorskih bosnjacka).

Ono sto nama netreba, to su ovakva lazna Bosnjacka nacionalna vijeca, produzena ruka velikosrpskih mutivoda, koji ne birajuci srestva zele po svaku cijenu da negativno uticu na crnogorske Bosnjake. Tu igru srpske zlocinacke UDB-e, koju igra preko vjernog agenta i hizmecara Sulejmana Ugljanina, narod Rozaja je odavno prozreo. Dokaz tome je i odaziv, na poziv, ovom skupu koji je Halilovic uputio zvanicnicima opstine i narodu, tako da su predavanje o pravima drzali sami sebi.

Cudi me da gospodin Halilovic, kao castan i posten covjek, ovu igru vec nije prozreo i sta ga motivise na ovakvu akciju ?

Interesantno je i kratko pamcenje Esada Dzudzevica, kojemu su u Beogradu, "vrseci presedan", omogucili da odrzi predavanje o Bosnjacima. Kako on to sa odusevljenjem istice. Barem je bio na licu mjesta gdje je osmisljen i isplaniran monstruozni zlocin od strane srpskih monstrum-akademika, sa facama nalik na krmka, tipa Kanazira i drugih sofisticiranih ubica, nad njegovim sunarodnicima Bosnjacima u BiH.

Zaboravlja Dzudzevic masovna krsenja ljudskih prava za koja niko nikad nije odgovarao, i zlo cime su Bosnjaci bili izlozeni. Do juce, brojni, navodno misteriozni dogadaji, ubistva, pljacke, paljevine, otmice, masovna iseljavanja Bosnjaka, montirani sudsko-politicki procesi ostavili su duboke posljedice u svim ravnima zivota, sirenju opste zivotne i imovinske nesigurnosti. To njegov narod dobro pamti, samo on ne.
Napadima su bile izlozene i dzamije, islamski spomenici i groblja.Dugtrajana i sinhronizirana medijska satanizacija ovog regiona koja je imala za cilj da prikaze kako su Bosnjaci u Sandzaku "fundamentalisti", "islamski ekstremisti", da zagovaraju tzv. "zelenu transferzalu"; da se pripremaju za rat, da imaju hiljade ljudi pod oruzjem, svrstanih u brigade i bataljone.

Ovo je samo "kap u moru" od zlodijela koja su se Bosnjacima desavaala od strane Srba u vremenu trajanja rata u BiH, pa sve do jucer, a, i ovaj "smiraj" je prepoznatlöjiv, jer, kako se i slijepcu da prikazati ciljevi su im jasni.

Vlastima u Crnoj Gori se ima sta prigovoriti od strane Bosnjaka, nije da nema. Ali nije Sulejman Ugljanin i njegova "desna ruka" Dzudzevic- veljesrpski poslanik, pozvan, niti kompetentan da to uradi. Na kraju njegova je govornica u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

Dobrusky
mr__bosnjak
Posts: 2890
Joined: 01/06/2005 12:52
Location: Svedska

#6

Post by mr__bosnjak »

Stvar je jednostavna. Poducje je bilo jednom Raska. Kasnije je pripalo Bosni i kroz mjesanja, zenidbe, seobe i dobrovoljnom priklinjivanju Bosni stanovnici ovog podrucja postaju Bosnjani i kasnije Bosnjaci i naredna 4 stoljeca dio su Bosne i bosnjacke nacije dok nisu odbaceni i poslije duge odbrane okupirani od Srba i Crnogoraca ali su se nastavili izjasnjavat kao Bosnjaci cak 1951. godine(zabiljezeno u Plavsko-Gusinjskom kraju). Neki od njih se vjerovatno izjasnjavaju kao Srbi i Crnogorci jer su izasli iz bosnjacke nacije i oni onda to i jesu ali vecina se izjasnjavaju Bosnjacima i oni onda to i jesu.
Panta Rei
Posts: 422
Joined: 03/05/2005 13:07
Location: Sarajevo

#7

Post by Panta Rei »

Naravno, svako ima pravo da se osjeća i izjašnjava kako želi. Ali Sandžaklije su državljani Srbije (ili Crne Gore) i prema tome oni su Srbijanci (ili Crnogorci). Isto tako bi i bosanski pravoslavci i katolici trebali prije svega biti Bosanci i Hercegovci, a ne Srbi ili Hrvati. Međutim, ljudi imaju pravo da se izjašnjavaju kako hoće i Ustav ih u tome podržava. Poštujem.
User avatar
ahmed_dv
Posts: 290
Joined: 04/07/2004 18:37

#8

Post by ahmed_dv »

Panta Rei wrote:Naravno, svako ima pravo da se osjeća i izjašnjava kako želi. Ali Sandžaklije su državljani Srbije (ili Crne Gore) i prema tome oni su Srbijanci (ili Crnogorci). Isto tako bi i bosanski pravoslavci i katolici trebali prije svega biti Bosanci i Hercegovci, a ne Srbi ili Hrvati. Međutim, ljudi imaju pravo da se izjašnjavaju kako hoće i Ustav ih u tome podržava. Poštujem.
Potpisujem
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#9

Post by zzzzz »

Kratko vam je pamcenje (nista novo za Bosniak :D ),

Sandzak je pripao Srbiji 1912. Malo iza toga se rodio moj dedo, to znaci istorija stara koliko i jedan ljudski vijek.
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#10

Post by zlata »

zzzzz wrote:Kratko vam je pamcenje (nista novo za Bosniak :D ),

Sandzak je pripao Srbiji 1912. Malo iza toga se rodio moj dedo, to znaci istorija stara koliko i jedan ljudski vijek.
Da razjasnim...do tad je bio pod Turcima. :-)
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#11

Post by Tulipan »

Opcija 2 definitivno. Bošnjaci koji govore čisto srpskim jezikom!
MedoX
Posts: 264
Joined: 05/10/2005 19:20

#12

Post by MedoX »

Tulipan wrote:Opcija 2 definitivno. Bošnjaci koji govore čisto srpskim jezikom!
5. dijalekat bosanskog jezika - sandzacki dijalekat,koji podrazumijeva koristenje ekavice...

Čitajte ljudi,čitajte knjige... :D
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#13

Post by Vodenjak »

MedoX wrote:
Tulipan wrote:Opcija 2 definitivno. Bošnjaci koji govore čisto srpskim jezikom!
5. dijalekat bosanskog jezika - sandzacki dijalekat,koji podrazumijeva koristenje ekavice...
Čitajte ljudi,čitajte knjige... :D
:lol: :lol: :lol: :lol:

E za ovu lingvistiku prvi put cujem.... :lol: :lol:

Moracu poceti citati i obrazovati se!
Oprosti @MedoX! :-) :)
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#14

Post by zlata »

MedoX wrote:
Tulipan wrote:Opcija 2 definitivno. Bošnjaci koji govore čisto srpskim jezikom!
5. dijalekat bosanskog jezika - sandzacki dijalekat,koji podrazumijeva koristenje ekavice...

Čitajte ljudi,čitajte knjige... :D

LEP NAM nas ekavski-BOSANSKI .:lol:
Shoba
Posts: 1734
Joined: 24/11/2003 00:00

#15

Post by Shoba »

kad bi srbija usla u EU a Bosna ne, svi bi Sandzosi odma preselili u srbiju.....ko da nikad nisu iz nje ni izasli...... :-)

Mislim, meni je ovo sve smijesno.......nikada nisam imao nista protiv Sandzaklija, cak stavise, neki od njih su mi najbolji prijatelji..isto mogu reci i za hercegovce.........samo ne kontam najnovije trendove. Ispada da u sanzdaku zive veci Bosnjaci od Bosanaca... :? :roll: :shock:
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#16

Post by danas »

Shoba wrote:samo ne kontam najnovije trendove. Ispada da u sanzdaku zive veci Bosnjaci od Bosanaca... :? :roll: :shock:
pa tako ti je to kod nas na nasim terenima.
pa veci su hrvati oni iz hercegovine nego oni iz zagreba, i veci su srbi oni sa pala nego oni iz nisa... :-?
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#17

Post by zlata »

Danas...ti si nam "forumska Turkinja"! A sta su te Sandzaklije u Turskoj?
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#18

Post by danas »

zlata wrote:Danas...ti si nam "forumska Turkinja"! A sta su te Sandzaklije u Turskoj?
'bem ti sve :D sta mene prozivas :D :D
sta ja znam sta su... valjda turci? :D
User avatar
Ahmmed
Posts: 4274
Joined: 21/09/2005 22:28

#19

Post by Ahmmed »

Ne bi bilo loše, da pogotovo ovi,po godinama stariji forumaši, pronađu kakvu lingvističku kartu, raspored dijalekata, na kojima se tako fino može vidjeti da cijeli prostor Sandžaka pripada štokavskoj ijekavici, podijeljenoj na starije i mlađe ijekavske govore, odnosno zetskojužnosandžačke i istočnohercegovačke govore.

Pa, da nas malo upute zbog čega se govorna politika u srbijanskom dijelu Sandžaka promijenila u zadnjih pedeset godina,pa zbog čega stari Pešterci,govore čistom ijekavicom a njihovi unuci i unuke ekavicom,
pa da nam malo pojasne govore na zapadu srbijanskog dijela Sandžaka: Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši,koji najviše podsjećaju na govore u Nevesinju,Bileći, Ljubinju i Gacku,
pa zbog čega se u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Rožajama koristi ijekavski izgovor i među starijim i među mlađim stanovništvom,itd,itd....


Bilo bi lijepo da argumentirano raspravljamo,pokušamo doći do suvislih zaključaka, bilo bi odlično da nam se javi i neko ko je u oblasti jezika stručniji od većine....


Pozdrav
User avatar
addem
Posts: 2773
Joined: 13/02/2004 00:00

#20

Post by addem »

Cijela prica oko Sandzaka je cista glupost. Ovaj dio je kroz historiju jako dugo bio dio Bosne i prije, a i za vrijeme turske vladavine kada je bio jedan od sandzaka bosanskoj ejaleta. Najveci bosanski kralj Tvrtko I krunisan je u Milesevi pored Prijepolja (podrucje danasnjeg Sandzaka).
Meni ne smetaju Sandzaklije, niti Hercegovci, meni smetaju seljacine, a takvih ima sa svih strana svijeta. :(

Bosna ne smije imati nikakve teritorijalne pretenzije prema Srbiji, a Bosnjaci u Sandzaku trebaju dobiti sva prava koja manjine imaju, isto onako kako imaju madjari u Vojvodini.
User avatar
Ahmmed
Posts: 4274
Joined: 21/09/2005 22:28

#21

Post by Ahmmed »

Sandžaklije i Bosanci u Turskoj,dakle Bošnjaci u Turskoj :),u pravu si , gospođo danas, jesu Turci: u smislu osjećaja pripadnosti turskoj državi, kao državljani i građani Turske, kao osobe koje vole i poštuju tursku zastavu i himnu, koji , poštuju turske zakone, koji glasaju i za koje se glasa na izborima u Turskoj.


Reći će za sebe da su Bošnjaci, i ovi iz Sandžaka i ovi iz BiH, da su im stari govorili bosanskim, naškim ili,kako oni iz Novog Pazara vole reći, po pazarski :)

I odrednicu Bošnjak i bosanski jezik, koristili su puno prije 1993 iBošnjačkog sabora u Sarajevu :)
zlata
Posts: 2679
Joined: 06/09/2002 00:00

#22

Post by zlata »

Ahmmed wrote:Ne bi bilo loše, da pogotovo ovi,po godinama stariji forumaši, pronađu kakvu lingvističku kartu, raspored dijalekata, na kojima se tako fino može vidjeti da cijeli prostor Sandžaka pripada štokavskoj ijekavici, podijeljenoj na starije i mlađe ijekavske govore, odnosno zetskojužnosandžačke i istočnohercegovačke govore.

Pa, da nas malo upute zbog čega se govorna politika u srbijanskom dijelu Sandžaka promijenila u zadnjih pedeset godina,pa zbog čega stari Pešterci,govore čistom ijekavicom a njihovi unuci i unuke ekavicom,
pa da nam malo pojasne govore na zapadu srbijanskog dijela Sandžaka: Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši,koji najviše podsjećaju na govore u Nevesinju,Bileći, Ljubinju i Gacku,
pa zbog čega se u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Rožajama koristi ijekavski izgovor i među starijim i među mlađim stanovništvom,itd,itd....


Bilo bi lijepo da argumentirano raspravljamo,pokušamo doći do suvislih zaključaka, bilo bi odlično da nam se javi i neko ko je u oblasti jezika stručniji od većine....

Pozdrav
Eh..pa dragi moj..kad su oni bili ijekavci..Bosna je BILA vecinski ikavska. Toliko o zajednickom jeziku-dijalektu-govoru. Mi smo vecinom ijekavizirani...oni ekavizirani (u Srbiji).
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#23

Post by danas »

Ahmmed wrote: pa zbog čega se u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Rožajama koristi ijekavski izgovor i među starijim i među mlađim stanovništvom,itd,itd....

Pozdrav
kako si posao... i crnogorci ce postati bosnjaci jer govore ijekavicom... mozda cak :D i uber-bosnjaci.. zbog onoga "nijesam" i tako to ... :-) :D
User avatar
Ahmmed
Posts: 4274
Joined: 21/09/2005 22:28

#24

Post by Ahmmed »

Danas,

nisam imao nikakve velikobošnjačke aspiracije spram Crnogoraca :)

Samo sam htio dati skromni doprinos raspravi o ijekavici i ekavici u Bošnjaka Sandžaka!


Zlato, standardni bosanski jezik, odnosno prije rata,standardni bosanskohercegovački jezički izraz, podrazumijevao je ijekavicu.

Dakle,riječ je o standardnom jeziku, u kojem ikavica nije našla svoje mjesto.No, još uvijek je ima,lijepa je,volim je slušati iako je ne koristim, nekada se i u dijelu moje porodice govorila, a još uvijek je ima na kartama narodnih govora u BiH.....
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#25

Post by danas »

Ahmmed wrote:Danas,

nisam imao nikakve velikobošnjačke aspiracije spram Crnogoraca :)

Samo sam htio dati skromni doprinos raspravi o ijekavici i ekavici u Bošnjaka Sandžaka!
malo znam o tome, nazalost... pa se ne mogu ukljuciti u diskusiju... :)
Post Reply