Bošnjaci sa Kosova traže pomoć BiH
-
papak_eliminator
sta reci na sve ovo...osim zakljucati i pocistiti kad koenkcija bude bolja...
-
E. Jaganjac
Potpuno se slazem sa ovim. Medjutim pitanje je ko danas predstavlja Bosnu: Terzic-govnar, Paravac-cetnik, Jovic-UDBA-s, Tihic-sef Terzicu, bolje da ih obojicu ne spominjem. Ako bi se oni upetljali GARANTOVANO bi drzali stranu Beogradu, a znamo sta to za nase Bosnjake tamo znaci.dizZaster wrote:Bošnjačkom narodu na Kosovu ugrožena su ljudska prava.Kao nacionalna
manjina na Kosovu normalno da imaju svoju matičnu državu koja se zove
Bosna i Hercegovina..Iako im je vraćeno historijsko ime Bošnjaci, Srbi ih
još uvijek nazivaju Gorancima, Torbešima ili Muslimanima.
Imaju samo jednu školu na bosanskom jeziku. To je vrlo malo na 60.000
Bošnjaka. Potrebna je pomoć matične države da bi kao nacionalna manjina ravnopravno učestvovala u rješavanju kosovskog
problema.Inače velikoj većini Bošnjaka na Kosovu prijeti asimilacija.
Zbog toga Bosna mora naći načina da im pomogne.
-
Dobrusky
Nema potrebe da zakljucavas, samo ove sto su raspolozeni za uvrede umjesto argumenata, opomeni ili spreci da to rade.papak_eliminator wrote:sta reci na sve ovo...osim zakljucati i pocistiti kad koenkcija bude bolja...
P.S.
Ja nijesam nicija reinkarnacija, odavno sam tu samo se rijetko javljam.
Nasa stranica je http://www.bosnjastvo.com
Bujrum navratite ko ima volje. Forum bosnjackih nacionalista je otvoren za sve.
-
Kick off
Zasto zakljucati temu? Jel ovo tabu tema ili sta vec? Ako su neki forumasi krenuli sa vrijedjanjem zasto ne izbrises ili koregujes njihove postove kao i obicno i pustis ljudima da dalje diskutuju.Nije bitno ko je u pravu bitno je da se diskutuje bez vrijedjanja .. Molim odgovor od eliminatora..
-
papak_eliminator
e bas ti hvala sto me ucis mome opslu...sta bih ja bez tebe..Kick off wrote:Zasto zakljucati temu? Jel ovo tabu tema ili sta vec? Ako su neki forumasi krenuli sa vrijedjanjem zasto ne izbrises ili koregujes njihove postove kao i obicno i pustis ljudima da dalje diskutuju.Nije bitno ko je u pravu bitno je da se diskutue bez vrijedjanja .. Molim odgovor od eliminaora..
hoces odgovor?
tema se zakljuca, pociste se uvrede, pa se otkljuca....
wow
@Dobrusky,
nadam se da neces biti kao svoje kolege, vise puta banovane radi uvreda na nacionalnoj osnovi i radi sirenja fasizma
@Fair, AV AV
-
Dobrusky
Mislio sam ce 'ocu li, pa reko' 'jde posto je nas forum trenutno u zastoju. Da vidim sta misle ovi Sarajlije o trenutnim teskocama nas sa Kosova.nebi wrote:vala,nisi morao ni sad.Dobrusky wrote:
Ja nijesam nicija reinkarnacija, odavno sam tu samo se rijetko javljam.
Ima li nade...
Jedinstvo bosnjaka od Dobruse do Kladuse!!!
-
Kick off
Sacekaj Zlato.Razlika je u tome sto Imocani,Zgorani itd. ne osjecaju pripadnost Bosanjackom narodu...zlata wrote:Pa cekaj malo. I Sandzak i Vilajet su bili pod Osmanlijama. Znaci...ako su Kanada i SAD bile engleske kolonije pod zajednickom administracijom....SAD je duzna Kanadjanima drzavljanstva, pasose...itd. Hocemo li i Imocanima djeliti pasose...i oni su bili "s'nama pod Turcima"? Pa po tom principu...mogu i Slavonci..i jedan dio Madjarske, i Licani, Zagorani...Sve su to "Bosnjaci".. po vasoj definiciji!Kick off wrote:Nisu emigrirali vec su nekada zivjeli u istoj drzavi..(za vrijeme turaka) Novopazarski sandzak je pripadao bosanskom vilajetu... sve do berlinskog kongresa kada je bih administrativno pripala austougarskoj a sandzak ostau u osmanskom carstvu a kansije podiljen izmedju sicg...medjutim jos od tih vremena ovaj narod se izjasnjava kao bosnjaci ..Tomo82 wrote: Pa i nije... Bosna je drzava autohtonog hrvatskog naroda...
Druga je stvar sa, npr. americkim Hrvatima, njima je Hrvatska matica.
Kad su sandzaklije i makedonski muslimani emigrirali iz Bosne?
-
Kick off
Nema na cemu jarane ! I ne ucim te vec samo predlazempapak_eliminator wrote:e bas ti hvala sto me ucis mome opslu...sta bih ja bez tebe..Kick off wrote:Zasto zakljucati temu? Jel ovo tabu tema ili sta vec? Ako su neki forumasi krenuli sa vrijedjanjem zasto ne izbrises ili koregujes njihove postove kao i obicno i pustis ljudima da dalje diskutuju.Nije bitno ko je u pravu bitno je da se diskutue bez vrijedjanja .. Molim odgovor od eliminaora..
hoces odgovor?
tema se zakljuca, pociste se uvrede, pa se otkljuca....
wowvidi znam
![]()
@Dobrusky,
nadam se da neces biti kao svoje kolege, vise puta banovane radi uvreda na nacionalnoj osnovi i radi sirenja fasizma
@Fair, AV AV
-
Dobrusky
Ja sam nacionalista, ali ujedno i antifasista. Nemoj od mene da ocekujes an anacionalni stav. Da vrijedjam nemam namjeru, zato sam te pozvao u pomoc, jer su se neki uvredama na mene vec okomili.papak_eliminator wrote: @Dobrusky,
nadam se da neces biti kao svoje kolege, vise puta banovane radi uvreda na nacionalnoj osnovi i radi sirenja fasizma![]()
Protivargumentze visoko cijenim.
-
Kick off
Vidis ja sam siguran da nebinebi wrote:siguran sam da bi vecina kineza potvrdila da osjecaju pripadnost bosnjackom narodu.Kick off wrote: Sacekaj Zlato.Razlika je u tome sto Imocani,Zgorani itd. ne osjecaju pripadnost Bosanjackom narodu...
Ljudi ratuju decenijama radi slobode izjasnjavanja.. pa i sandzaklijama bi sigurno bilo lakse u srbiji kad bi se deklarisali kao srbi
-
Kick off
a evo sta Muhamed Filipovic kaze o slicnoj temi..
1. Sandžački muslimani ili Bošnjaci, su u veoma teškoj situaciji. Bosansko političko vođstvo ih je ostavilo na cjedilu i nije uspjelo, niti htjelo, da njihov problem uvrsti u agendu rješavanja cijelog problema naslijeđa nacionalnih odnosa komunističke Jugoslavije. Oni sada i definitivno žive u Srbiji i u Crnoj Gori i moraju se suočiti s tom realnošću. U takvoj situaciji moguća su dva stava. Jedan je da budu u opoziciji i time izolaciji, a drugi da traže među srpskim i crnogorskim strankama one stranke koje bi bile dovoljno demokratske i nenacionalističke, sa kojima bi mogi sarađivati, kako bi uspješnije i snažnije branili svoje interese. U tom kontekstu je Ljajić učinio dobro kad je ušao u savez sa Đinđićem, ali sada je situacija teža, jer je Koštunica notorni nacionalista i saradnja s njim može da donese štete muslimanima Sandžak. 2.Mislim da postoji izvjesna averzija i to u određenim krugovima, a ne među Bošnjacima u cjelini. Ona nije opravdana. Sandžački Bošnjaci ne čine ništa što bi opravdalo takve pojave. Sasvim je normalno da se oni drže među sobom malo više nego što je to uobičajeno, što sugerira neku posebnost, jer su oni došli u zemlju koja je dosta dugo, od vremena odlaska osmanske vlasti, bila odvojena i razvijala se posebno od Sandžaka, koji je ostao u okviru Osmanske carevine, sve do 1912. godine. Osim toga, odnosi među pravoslavcima, katolicima i nama muslimanima su u BiH drugačiji nego u Sandžaku i to čini Bosnu umnogome različitom u odnosu na Sandžak. Zbog toga treba vremena ljudima koji dođu iz Sandžaka u Bosnu da se snađu, da usvoje pravila života koja ovdje važe i postanu kompletni Bošnjaci u onom smislu kako su Bošnjaci definirani od vremena nestanka Osmanske carevine do danas. 3.Smatram taj zahtjev opravdanim i ne bih volio da naši Bošnjaci svojim ponašanjem ili insistiranjem na nekoj nerealnoj politici, kao što je stav da Sandžak mora ostati cjelovit s obje strane Lima, doprinesu neuspjehu te inicijative Crne Gore. To bi samo dvostruko pogoršalo položaj Bošnjaka. Oni bi bili od strane Crnogoraca smatrani za izdajnički element i doživjeli bi veoma negativne posljedice, a Srbi ne bi smatrali da su im bilo šta dužni zbog toga što su podržali njihovo gledanje na problem.
http://www.danas.org/forum/88.html
1. Sandžački muslimani ili Bošnjaci, su u veoma teškoj situaciji. Bosansko političko vođstvo ih je ostavilo na cjedilu i nije uspjelo, niti htjelo, da njihov problem uvrsti u agendu rješavanja cijelog problema naslijeđa nacionalnih odnosa komunističke Jugoslavije. Oni sada i definitivno žive u Srbiji i u Crnoj Gori i moraju se suočiti s tom realnošću. U takvoj situaciji moguća su dva stava. Jedan je da budu u opoziciji i time izolaciji, a drugi da traže među srpskim i crnogorskim strankama one stranke koje bi bile dovoljno demokratske i nenacionalističke, sa kojima bi mogi sarađivati, kako bi uspješnije i snažnije branili svoje interese. U tom kontekstu je Ljajić učinio dobro kad je ušao u savez sa Đinđićem, ali sada je situacija teža, jer je Koštunica notorni nacionalista i saradnja s njim može da donese štete muslimanima Sandžak. 2.Mislim da postoji izvjesna averzija i to u određenim krugovima, a ne među Bošnjacima u cjelini. Ona nije opravdana. Sandžački Bošnjaci ne čine ništa što bi opravdalo takve pojave. Sasvim je normalno da se oni drže među sobom malo više nego što je to uobičajeno, što sugerira neku posebnost, jer su oni došli u zemlju koja je dosta dugo, od vremena odlaska osmanske vlasti, bila odvojena i razvijala se posebno od Sandžaka, koji je ostao u okviru Osmanske carevine, sve do 1912. godine. Osim toga, odnosi među pravoslavcima, katolicima i nama muslimanima su u BiH drugačiji nego u Sandžaku i to čini Bosnu umnogome različitom u odnosu na Sandžak. Zbog toga treba vremena ljudima koji dođu iz Sandžaka u Bosnu da se snađu, da usvoje pravila života koja ovdje važe i postanu kompletni Bošnjaci u onom smislu kako su Bošnjaci definirani od vremena nestanka Osmanske carevine do danas. 3.Smatram taj zahtjev opravdanim i ne bih volio da naši Bošnjaci svojim ponašanjem ili insistiranjem na nekoj nerealnoj politici, kao što je stav da Sandžak mora ostati cjelovit s obje strane Lima, doprinesu neuspjehu te inicijative Crne Gore. To bi samo dvostruko pogoršalo položaj Bošnjaka. Oni bi bili od strane Crnogoraca smatrani za izdajnički element i doživjeli bi veoma negativne posljedice, a Srbi ne bi smatrali da su im bilo šta dužni zbog toga što su podržali njihovo gledanje na problem.
http://www.danas.org/forum/88.html
Last edited by Kick off on 21/11/2005 22:57, edited 1 time in total.
-
nebi
zavisi...treniraju li Kick-box?Kick off wrote: Vidis ja sam siguran da nebi
Ljudi ratuju decenijama radi slobode izjasnjavanja.. pa i sandzaklijama bi sigurno bilo lakse u srbiji kad bi se deklarisali kao srbi
kako se sandze do 1990 ne sjetise da su bosnjaci?
-
Dobrusky
Lutko javi mi se, vrlo cu te rado "osvijestiti" ... vrati ce ti se zelja za zivotom, postat ces nacionalist.danas wrote:hebi ga sad...
ne zamandaljuj, neka nas...![]()
ja se nisam nasla uvrijedjenom, nije dobrusky nikome nista ruzno rekao... a to sto se ne slazemo...![]()
boze moj![]()
to je zato sto sam ja nesvjesna...
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Dobrusky wrote: Ja sam nacionalista, ali ujedno i antifasista. Nemoj od mene da ocekujes an anacionalni stav. Da vrijedjam nemam namjeru, zato sam te pozvao u pomoc, jer su se neki uvredama na mene vec okomili.
Protivargumentze visoko cijenim.
Kako su polarni medvjedi u Skandinaviji?Dobrusky wrote: Ja nisam bosanac. Ja sam Bosnjak, a ujedno i ne mogu svaku stoku da razumijem.
-
nebi
danas je postena i cestita dama.Dobrusky wrote:Lutko javi mi se, vrlo cu te rado "osvijestiti" ... vrati ce ti se zelja za zivotom, postat ces nacionalist.danas wrote:hebi ga sad...
ne zamandaljuj, neka nas...![]()
ja se nisam nasla uvrijedjenom, nije dobrusky nikome nista ruzno rekao... a to sto se ne slazemo...![]()
boze moj![]()
to je zato sto sam ja nesvjesna...
ne interesuje se za svercere sa bijesnim autima.
-
papak_eliminator
sloboda izrazavanja i sloboda govora su najgluplje stvari za balkan....Kick off wrote:Vidis ja sam siguran da nebinebi wrote:siguran sam da bi vecina kineza potvrdila da osjecaju pripadnost bosnjackom narodu.Kick off wrote: Sacekaj Zlato.Razlika je u tome sto Imocani,Zgorani itd. ne osjecaju pripadnost Bosanjackom narodu...
dok se mi ovdje preko neta koljemo jesmo li BOSNJACI ili BOSANCI MUSLIMANI, jesmo li pravovjernici ili krivovjernici,stvari nam se odvijaju iza ledja...i noz se pomalo zabija...
ono sto mene interesuje vezano za ovu temu je DA LI SU TO BOSNJACI IZ BIH KOJI ZIVE NA KOSOVU ili sta?