Bosnjaci napustaju Srebrenicu

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
tuhaj27
Posts: 123
Joined: 07/03/2006 14:22

Bosnjaci napustaju Srebrenicu

Post by tuhaj27 » 08/03/2007 13:29

Bošnjaci napuštaju Srebrenicu

SREBRENICA - Inicijativni odbor za kolektivno iseljenje povratnika iz Srebrenice, najavio je da će 14. marta početi kolektivno iseljavanje Bošnjaka iz Srebrenice, ukoliko ne budu pokrenute aktivnosti na rešavanju njihovih zahteva medju kojima je i dodela posebnog statusa Srebrenici.

Inicijativni odbor je izdao proglas kojim svijetske i domaće institucije upozorava na teško stanje u tom gradu.

"U Srebrenici je više nemoguće živeti.

Mi smo godinama izloženi stalnim pretnjama, ucenama, privodjenjima u policiju, gde naše ljude saslušavaju osobe koje se nalaze na spisku onih koji su počinili zločin u Srebrenici" izjavio je za "Dnevni avaz" zamenik načelnika opštine Srebrenica Ramo Dautbašić.

Dautbašić je rekao da od Vlade RS još nije došao nijedan finansijski grant kojim bi bio podržan povratak Bošnjaka u Srebrenicu, te da se "struja dovodi u srpske, a preskaču bošnjačke kuće".

"Imamo povratnike koji su stigli prije nekoliko godina, žive, a elektrodistribucija im još neće da priključi struju.

Nepravda koju trpe bošnjački povratnici u Srebrenicu prešla je granicu izdržljivosti i mi smo se odlučili na kolektivno iseljenje", poručio je Dautbašić.seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 09/03/2007 22:19

1. ISELJAVANJE JE PODVALA - ZIVJELA SREBRENICA OPSTINA REPUBLIKE BiH


Iz pouzdanih izvora saznajemo da se gomila nevjerovatno jak pritisak na Srebrenicane. Nisu u pitanju, Srbi, nego “bosnjacki” politicari. Buduci da narod Bosne i Hercegovine masovno podrzava Srebrenicane u njihovoj namjeri da se napokon izvuku iz cetnickog zagrljaja, izdajnicima je otezan posao, pa su pritisci i podvale veoma perfidni i tesko vidljivi postenom narodu. Podvucimo nekoliko cinjenica.


1.1 Odluka ce imati pravnu snagu jedino ako bude usvojena u Skupstini opstine Srebrenica

Najveca podvala je upucivanje Srebrenicana da traze pravdu sirom svijeta, na mjestima koja NISU za to nadlezna, samo da ne bi trazili pravdu na jedinom nadleznom mjestu, Skusptini opstine Srebrenica. Njanovija podvala je uvlacenje u igru PIC-a, (Savjeta za implementaciju daytosnkog "mira") institucije koja je po svojoj definiciji nadlezna da cuva Dayton, a ne da ga rusi izdvajanjem Srebrenice iz RS.

Zar zahtjevi gradjana Srebrenice upuceni nekoj drugoj instanci, npr. Skupstini BiH, ili Ujedinjenim Nacijama, ili PIC-u ili bilo kome drugom, ne bi bili potpuno bezpredmetni ako prvo ne bi bili usvojeni na prvostepenom organu, a to je Skupstina opstine Srebrenica? Koja bi to institucija u svijetu imala nadleznost da ignorise Presudu za genocid i da ponisti odluku Skupstine opstine Srebrenica o izdvajanju iz RS, kada jednom odluka bude usvojena?

Zasto moliti okolo one koji NISU nadlezni da donesu takvu odluku, a ne ici na Skupstinu opstine Srebrenica koja jeste nadlezna za takvu odluku, sto je u prijedlogu Deklaracije o izdvajanju Srebrenice iz RS objasnio profesor Internacionalnog prava, advokat “Majki Srebrenice” Prof. Boyle, a na zahtjev rukovodstva opstine Srebrenica? Tu Deklaraciju, koja ima pravnu snagu upravo zato sto zahtijeva restauraciju stanja prije genocida,. (Na kraju teksta su linkovi koji vode do Deklaracije.)

Sto ce Silajdzic i Tihic u Srebrenici da ubjedjuju Srebrenicane da se “ne iseljavaju”? Oni ih time usmjeravaju u pogresnom pravcu, kao da je iseljavanje neki njihov adut. Ako zele da im pomognu neka im samo kazu: “SLOBODNO KAO POSLANICI SKUPSTINE OPSTINE USVOJITE ODLUKU O IZDVAJANJU IZ RS NA SKUPSTINI OPSTINE SREBRENICA.”

AKO BI TO REKAO BILO SILAJDZIC BILO TIHIC BILO LAGUMDZIJA, SVE BI BILO RIJESENO, jer Srebrenicani traze takvu podrsku od njih, ali je nazalost ne dobijaju.


1. 2 Prijetnja iseljavanjem je podvala

Niko na svijetu se nece nasjekirati ako bi se Srebrenicani iselili. I sam Dodik stalno govori o toj prijetnju, nadajuci se da ce upravo to biti ostvareno. Zar stotine hiljada Bosnjaka nisu na silu iseljavani i uz to i masovno ubijani, a da niko u svijetu nije nista uradio da to zaustavi? Sada kada nema ubijanja nece se niko u svijetu ni osvrnuti zbog nekog dobrovoljnog iseljavanja.

Neprijatelji i izdajnici su stavili svu tezinu upravo na “iseljavanje” - uhvatili su se za tu uzasnu gresku u zahtjevu Srebrenicana.

Ako presuda za genocid najvaznijeg suda na svijetu nije dovoljna da Srebrenicani ostvare pravo na slobodu, kako ce biti dovoljno iseljavanje? Srebrenicani vec imaju najjacu kartu u rukama, presudu za genocid i oni je na ovaj nacin trampe za prijetnju iseljavanjem?! Kako se moze mjeriti zlocin genocida, sa dobrovoljnim iseljavanjem?! Izdajnici su stavili svu tezinu na (sekundarni) zahtjev Srebrenicana za iseljavanjem iz RS umjesto na primarni zahtjev za izdvajanjem iz RS!?
NEMA ISELJAVANJA! Presuda za genocid je dovoljna da Srebrenicani ostvare svoja prava, samo trebaju postupiti onako kako ih savjetuje njihov advokat, prof. Boyle.

Kada zelite da povratite npr. svoj stan znate da morate slusati advokata. Zasto bi bilo drukcije kada zelite da vratite svoju opstinu!? Zar moze biti vaznija zelja nekog politicara iz Sarajeva od vase Srebrenice?!


1.3 Pritisci izdajnika su usmjereni da se izbaci Republika BiH iz Deklaracije

“Bosnjacki” politicari na rijecima svi daju podrsku Srebrenicanima, jer bi u suprotnom bili procitani od naroda kao izdajnici. Medjutim, dok upadljivo glasno daju patriotske izjave o novom ustavu, koji sada nije na dnevnom redu, oni istovremeno vrse pritisak na Srebrenicane da iz Deklaracije izbace ono sto je opasno za RS, tj. da Deklaraciji izvade zube. Imamo nekoliko nezavisnih informacija sa lica mjesta da se na Srebrenicane vrsi pritisak da izbace sva mjesta gdje se spominje restauracija Srebrenice kao opstine Republike BiH. Da bi kompenzirali izdaju na tom, sada glavnom frontu, “bosnjacki” lideri su stupili u zestoku patriotsku retoriku, s tim da i tu pazljivo izbjegavaju kljucne rijeci “restauracija predratnog stanja” i “Republika BiH”.

Dakle, oni Srebrenicanima nude ono sto ne mogu dobiti, dok vrse pritisak da Srebrenicani izbace iz Deklaracije ono sto mogu dobiti na osnovu presude za genocid, a to je restauracija predratne opstine Republike BiH.


1. 4 Netacna je spekulacija da se ovim ucvrscuje RS bez Srebrenice

Zabluda je da ce sa ovim RS biti ucvrsecana na malo manjoj teritoriji. Sa izdvajanjem Srebrenice iz RS, bice veoma mnogo pomjeren odnos snaga u BiH, jer ce Dayton defintivno biti mrtav. IzdvajanJe Srebrenice ce biti takav tektonski udar da ce se cijela RS poljuljati, jer ce njena jedina osnova, Dayton, biti potpuno srusena.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 09/03/2007 22:56

Koja bi to institucija u svijetu imala nadleznost da ignorise Presudu za genocid i da ponisti odluku Skupstine opstine Srebrenica o izdvajanju iz RS, kada jednom odluka bude usvojena?


Presuda vezana za genocid ne spominje gubljenje nadleznosti manjeg entiteta nad opstinom Srebrenica. A da opstine imaju autoritet odrediti u kojem entitetu zele biti, to bi dovelo do velikosrpskog utjecaja u opstinama Glamoc, Drvar i Grahovo

Jedini nacin da se Srebrenicu izdvoji iz manjeg entiteta jeste "dogadjanje naroda", poput ovog s prijetnjom iseljavanja.

User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Post by Bosanac_21 » 09/03/2007 23:04

Image
Da se nikad ne zaboravi :(

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 09/03/2007 23:33

Presuda vezana za genocid ne spominje gubljenje nadleznosti manjeg entiteta nad opstinom Srebrenica. A da opstine imaju autoritet odrediti u kojem entitetu zele biti, to bi dovelo do velikosrpskog utjecaja u opstinama Glamoc, Drvar i GrahovoMoj "jastrijebe", imajuci tebe kao savjetnika, i "ligu" politicara koje imamo, nije ni cudo sto se nalazimo gdje smo!!
Presuda NE SPOMINJE NISTA AKO TI TO NE TRAZIS!!
Ljudi u Americi donose zakone ZA ZASTITU PATKI I GUSAKA
(Foie Gras Law, :It’s also the first U.S. city to ban the sale of foie gras, the fattened liver of a duck (or, less commonly, a goose) produced via force feeding. The result is that the high-end restaurants that serve the pricey delicacy must, by force of law, remove it from their menus within 60 days.)

I NJIHOVO PRAVO NA DOSTOJAN ZIVOTINJSKI ZIVOT I SMRT, a ti govoris da PRESUDA MEDJUNARODNOG SUDA "nesto ne spominje"!!
Presuda koja je potvrdila da je u Srebrenici pocinjen GENOCID!!
Izdaja je, moj "jastrijebe", cudan proces

.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 09/03/2007 23:47

a ti govoris da PRESUDA MEDJUNARODNOG SUDA "nesto ne spominje"!!


Ne spominje. Presudu se moze i treba iskoristiti. Ako se pravne procedure moze fleksibilno protumaciti, a da bi se doslo do izdvajanja Srebrenice iz manjeg entiteta, odlicno. Stavise, ja podrzavam i podizanje barikada na ulazu u Potocare, a koje bi postavilo lokalno stanovnistvo, insistirajuci na izdvajanju iz manjeg entiteta. Ali samo postavljanje barikada, presuda iz Haga i predstojeci sastanak u Srebrenici su samo koraci ka definisanju Srebrenice distriktom. To je proces, potpis kojim bi manji entitet sluzbeno izgubio nadleznost nad Srebrenicom neces dobiti tek tako.

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 10/03/2007 00:01

Jastreb35 wrote:
a ti govoris da PRESUDA MEDJUNARODNOG SUDA "nesto ne spominje"!!


Ne spominje. Presudu se moze i treba iskoristiti. Ako se pravne procedure moze fleksibilno protumaciti, a da bi se doslo do izdvajanja Srebrenice iz manjeg entiteta, odlicno. Stavise, ja podrzavam i podizanje barikada na ulazu u Potocare, a koje bi postavilo lokalno stanovnistvo, insistirajuci na izdvajanju iz manjeg entiteta. Ali samo postavljanje barikada, presuda iz Haga i predstojeci sastanak u Srebrenici su samo koraci ka definisanju Srebrenice distriktom. To je proces, potpis kojim bi manji entitet sluzbeno izgubio nadleznost nad Srebrenicom neces dobiti tek tako.


Potpis od ubice, da je pocinio zlocin, mozes samo dobiti, ako je to u interesu ubice! Tj ako ce mu sud to uzeti kao olaksavajucu okolnost na konacnu presudu! U ovom slucaju REPUBLIKA SRPSKA JE ZLOCINAC, koji je PROCESUIRAN I OSUDJEN!!
Sad je samo STVAR ZRTVE, tj. podnosioca tuzbe, koliko ce istrajati da presuda bude provedena i kako!!
Opet ponavljam, IZDAJA JE SLOZEN PROCES!!

.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 10/03/2007 00:35

Sad je samo STVAR ZRTVE, tj. podnosioca tuzbe, koliko ce istrajati da presuda bude provedena i kako!!


Odlicno delegat. Sad predlozi kako. Ideja o nadleznosti opstine za takva pitanja je neutemeljena, a kako si i sam zakljucio stetna jer vodi slicnim potezima u vecem entitetu. Dakle, kako ?

Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 10/03/2007 01:14

Jastreb35 wrote:
Sad je samo STVAR ZRTVE, tj. podnosioca tuzbe, koliko ce istrajati da presuda bude provedena i kako!!


Odlicno delegat. Sad predlozi kako. Ideja o nadleznosti opstine za takva pitanja je neutemeljena, a kako si i sam zakljucio stetna jer vodi slicnim potezima u vecem entitetu. Dakle, kako ?

Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.


Vrijeme "Balvan -Revolucija" i barikada je proslo! Mala je vjerovatnoca da bi nesto ovako imalo iole sanse da zazivi!
GENOCIDNU REPUBLIKU SRPSKU treba ukidati sa vrha, tj INSTITUCIJAMA VLASTI BOSNE I HERCEGOVINE!!
Kao prvo, donijeti zakon o ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA , koji bi morao biti prihvacen od OHR-a i EU, pa kad Dodo kaze nije genocid, onda da ga se smijeni! Zabrani mu pristup u javnost! Zapecati imovinu RS-a! Zaplijeni novac u bankama!!
Ako je rukovodstvo i citava Herceg Bosna, stavljena pod embargo, zasto nemoze RS, i to jos uz okrivljujucu presudu iz Tuzbe!!
Ali , o ovome , nazalost, ne postoji ni volja ni svijest!! Ne postoji, zato sto jos uvijek vlast na nivou BiH predstavlja Sulejman Tihic! Zato sto vlast predstavlja Zlatko Lagumdzija! zato sto vlast predstavlja Haris Silajdzic, kome se Dodik iz ,zajebancije, "zahvaljuje sto je potpisao Dayton"!
Na ovom istom forumu se raspravlja o impichmentu Dzordza Busha, a istovremeno za lokalnog "kabadahiju" se govori ;" eh , ne bi on to prihvatio!" Njega netreba pitati da prihvati - njega treba natjerati da prihvati!!
Medjeda se ne pita hoce li igrati - MEDJEDA SE NATJERA DA IGRA !!
.

.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 10/03/2007 01:24

GENOCIDNU REPUBLIKU SRPSKU treba ukidati sa vrha


Treba, to medjutim ne iskljucuje djelovanje i na terenu, pogotovo kada ti je na "vrhu" potrebno opravdanje koje mozes naci samo u dogadjajima na terenu, poput recimo, dogadjanja naroda u Srebrenici.

User avatar
Latina
Posts: 5492
Joined: 19/08/2006 01:47
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina » 10/03/2007 01:53

Jastreb35 wrote:
Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.


I Sulejman Kupusovic bi ti pozavidio na ovakvoj "reziji."

Ne znam da li bih se smijala ili plakala nakon citanja ovog posta.

Nonsense
Posts: 25
Joined: 27/02/2007 10:26
Location: Galiè, Hercegovina

Post by Nonsense » 10/03/2007 01:59

Sta se to priprema da li je to „de¹avanje naroda” ili „jogurt revolucija” ??? :zzzz:

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 10/03/2007 02:43

Jastreb35 wrote:
GENOCIDNU REPUBLIKU SRPSKU treba ukidati sa vrha


Treba, to medjutim ne iskljucuje djelovanje i na terenu, pogotovo kada ti je na "vrhu" potrebno opravdanje koje mozes naci samo u dogadjajima na terenu, poput recimo, dogadjanja naroda u Srebrenici.


Naprotiv, oni "na vrhu" imaju bolje "orudje" i "oruzje" od "balvan revolucije"...


REPUBLIKA SRPSKA JE KRIVA ZA GENOCID
- SRBIJA JE KRIVA ZATO STO NIJE SPRIJECILA GENOCID

Dakle, sada je i na sudu presudjeno da je pocinjen genocid nad Bosnjacima u Republici BiH i da ga je pocinila vojska “Republike Srpske”.

Ova presuda je veoma mocno oruzje dato nama Bosancima i Hercegovcima u ruke. Samo od nas zavisi kako cemo iskoristiti ovu presudu.

Prve reakcije zvanicnih predstavnika RS pokazuju da ih je zbog presude strah za sudbinu RS, citat: “Predsjedavajuci Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic smatra kako ce danas objavljena presuda Medunarodnog suda pravde u Hagu u slucaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore pojacati tenzije i izazvati niz razocarenja u BiH. (FENA)”

S druge Haris Silajdzic je potpuno ispravno shvatio presudu kao priliku da se ponisti rezultat genocida. U njegovoj izjavi koju prenosi FENA pod naslovom “Rezultati genocida u BiH moraju biti poništeni” kaze se:

Medjunarodni sud pravde je danas proglasio Srbiju i Crna Goru krivim za kršenje Konvencije o genocidu jer nisu sprijecile genocid koji su vojne i politicke strukture tada samozvane Republike Srpske pocinile nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine niti su kaznile njegove pocinioce iako su bile u mogucnosti da to urade.

Odluka Suda je istorijska pobjeda istine i pravde nad silama zla koje su na nesrpskom stanovništvu Bosne i Hercegovine pocinile genocid kakav nije vidjen od Drugog svjetskog rata. Namjera autora ovog genocida je bila da masovnim pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem, progonom i pljackom nesrpskih stanovnika Bosne i Hercegovine zauvijek unište jedinstvenu multietnicku kulturu Bosne i Hercegovine satkanu kroz hiljadu godina tolerancije, poštivanja, povjerenja i dostojanstvenog suživota izmedju svih njenih gradana bez obzira na njihovu etnicku i vjersku pripadnost, saopceno je iz kabineta clana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžica.

Rezultati genocida se danas vide svuda u institucijama, društvu, kulturi i ekonomiji Bosne i Hercegovine. Multietnicki karakter bosanskohercegovackog društva je skoro potpuno uništen, a Bosna i Hercegovina je silom pretvorena u etnicki aparthejd.

Današnja odluka Medjunarodnog suda pravde je pravni i moralni nalog svim demokratskim snagama u Bosni i Hercegovini i u svijeta da ponište rezultate genocida. Ova odluka je, takoder, kristalno jasna poruka svim onim snagama koje se bore da te rezultate zauvijek cementiraju da u tome nikada nece uspjeti. (FENA)”

Specificno je sud proglasio Srbiju krivom za nepostovanje odluka tog istog suda koje je Prof. Boyle isposlovao na prva dva rocista, citat:

Srbija JE KRIVA sto nije ispostovala privremene mjere naredjene od ovog Suda od 08/04 i 13/09/1993 da zaustave i sprijece djela genocida (13:2)

Neposredna posljedica ovog dijela presude je da mi ne moramo postavati Daytonski sporazum jer njegova potpisnica Srbija u tom trenutku nije postovala presude Intrnacionalnog suda pravde donesene prije Daytona.

Dakle, od sada pa ubuduce svi BH politicari, na svim nivoima, moraju imati samo jedan zahtjev, a to je: RS jeste proglasena KRIVOM ZA GENOCID i kao rezultat genocida mora biti ukinuta u procesu restitucije i restauracije prethodnog pravnog stanja, a to je Ustav Republike BiH.
Napomenimo na kraju sve sto smo dobili pozitivno u ovoj presudi su odluke za koje se izborio Prof. Boyle, te ih sud nije mogao izbrisati. Sud je morao ispostovati i presude koje je dobila Carla del Ponte na Sudu za ratne zlocine u Hagu, te smo tako dobili presudu da RS jeste pocinila genocid i da je to potpuno dokazano na primjeru Srebrenice.

Ovdje treba imati na umu da oslobadjajuca presuda za Srbiju po nekim tackama optuznice ne znaci da Srbija nije pocinila te zlocine, nego to samo znaci da nasi advokati nisu dokazali namjeru Srbije da pocini genocid. Za takvu vrstu dokaza su trebali imati uvid u dokumentaciju tadasnjih civilnih i vojnih vlasti Srbije, a sto im vjerovatno nije bilo dostupno, zbog nekooperativnosti Srbije. Medjutim, to nas oslobadja obaveze da mi kooperiramo sa Srbijom u bilo cemu sto je Srbiji u interesu, pa ne moramo vise postovati ni Daytonski sporazum.

Reparaciju drzave Srbije za genocid nismo dobili. Medjutim, ni sa presudama u Nurnbergu Jevreji nisu dobili nikakve ostete. Ostete su slijedile kasnije kada su se organizovali i u sudovima demokratskih drzava trazili svoja prava. I Bosnjaci, zrtve genocida ce dobiti ostete na sudovima pod uslovom da su ti sudovi demokratki. To je ono kako se Fata Orlovic i Kotorani bore za pravdu.

Dakle, jedini nacin da zrtve genocida dobiju novcanu kompenzaciju je da se ukine RS jer na sudovima genocidne RS nema pravde.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 11/03/2007 23:46

Latinica wrote:
Jastreb35 wrote:
Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.


I Sulejman Kupusovic bi ti pozavidio na ovakvoj "reziji."

Ne znam da li bih se smijala ili plakala nakon citanja ovog posta.


Kada se dogovoris sama sa sobom, tako i uradi. Cinjenica je da se nista nece dobiti "lijepim". Velikosrbi koji su na celu manjeg entiteta ce svaki pokusaj obezbjedjivanja posebnog statusa sprecavati ispraznom pricom o ulozenim milionima, kilavom institutu i ustavnom poretku. Jedini nacin da se medjunarodni faktor prisili na reakciju po pitanju Srebrenice, jesu desavanja na terenu. Nakon embarga i ishoda tuzbe, ocekivati da ti neko nesto da na tacni, nije potez normalnog.

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 12/03/2007 07:47

1. LAZ I PREVARA TRAJU SAMO DOK IH NE STIGNE ISTINA

Gornju cinjenicu narod iskazuje poslovicom: “U lazi su kratke noge.” Medjutim, nas problem je sto su neiscrpni resursi BH neprijatelja i izdajnika, koji svakodnevno lansiraju nove prevare i na koje nazalsot nasjedaju mnogi gradjani BiH. Tako se desava da cim istina ugasi jednu prevaru, vec je rodjena nova.

Na primjer, sada je utihnula bajka o iseljavanju Srebrenice kao o glavnom adutu Srebrenicana. Takodjer je postalo jasno da izdvajanje Srebrenice ne bi ucvrstilo RS na manjoj teritoriji, nego da bi to bio kraj daytonskog ustavnog uredjenja. Zato sada Dodik prijeti cak i zatvaranjem protagonista. Tu Dodikovu zlocinacku izjavu donosimo i komentarisemo pod tackom 2 ovog “Glasnika”, jer to je samo jos jedan pokusaj prevare Srebrenicana.

Osjecamo potrebu da skrenemo paznju na neke vazne cinjenice prije sutrasnjeg sastanka u Srebrenici.


1.1 Samo Skupstina odpstine Srebrenica je nadlezna da donese odluku - sta ce Silajdzic, Tihic i Lagumdzija u Srebrenici

Ocigledno postoji namjera ove trojice da se mijesaju u stvari za koje su iskljucivo Srebrenicani nadlezni. Ako Silajdzic, Tihic i Lagumdjija zaista zele da pomognu zrtvama genocida, trebaju ih samo podrzati da donesu odluku na Skupstini opstine Srebrenica o izdvajanju iz RS i obecati im podrsku na “drzavnom nivou”. Srebrenicani ne bi smjeli dozvoliti da im se iko mijesa u njihovu nadleznost koju imaju kao poslanici Skupstine opstine Srebrenica. Oni nisu obavezni uvaziti nista od onoga sto im sutra budu predlagali Silajdzic, Tihic i Lagumdzija, ili neki strani ambasadori, jer svi oni imaju pravo samo iznositi svoja misljenja, isto kao npr. i mi u Glasniku, a nemaju nikakve nadleznosti, jer ODLUKA JE ISKLJUCIVO U NADLEZNOSTI SREBRENICANA. Silajdzic, Tihic i Lagumdzija nemaju nikakvu vlast u Srebrenici. Silajdzic ima jedino vlast kao clan Predsjednistva BiH i neka im on na tom nivou, gdje je nadlezan, pomogne kada Srebrenicani donesu odluku tamo gdje su oni nadlezni.

Kada su OHR ili PIC u pitanju, oni imaju precizan zadatak, a to je da cuvaju Dayton. Dayton je nastao drugom linijom odlucivanja, politickim dogovorom, i zato je toliko nepravedan prema zrtvama. Zato svi oni koji "pomazu" Srebrenici obracajuci se Schwarzu-Schillingu ili PIC-u direktno podvaljuju zrtvama genocida.

1.3 Skupstina opstine Srebrenica nije nadlezna da donese odluku za citavo Podrinje

Ako bi se Srebrenicani prevarili i donijeli neku odluku uime neke sire regije u Podrinju, ta bi odluka bila potpuno bezvrijedna, jer Srebrenicani nisu nadlezni za bilo kakvu odluku izvan granica opstine. Srebrenicani ce najbolje pomoci ostalim podrinjcima tako sto ce donijeti pravosnaznu odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS. Takva jedna odluka bi trasirala put za sve ostale povratnike. Naime, onda bi po Srebrenickom modelu imali pravo i Bratuncani donijeti istu odluku, i Zepljani itd.

1.3 Dodik naprazno prijeti

Cak kada niko drugi ne bi slijedio Srebrenicane, ipak bi sa izdvajanjem Srebrenice Dayton bio mrtav. To je jasno Dodiku, pa prijeti Srebrenicanima. Srecom te Dodikove prijetnje su potpuno neutemeljene. Naime, Dodik ne moze nista poslanicima Skupstine opstine Srebrenica jer oni ne krse nikakav zakon kada glasaju po svom uvjerenju na Skusptini opstine. U stvari, kada poslanici u Skupstini opstine Srebrenica izglasaju izdvajanje, oni postaju potpuno zasticeni jer su oni legitimni predstavnici zrtava genocida.


1.4 Da li ima smisla preglasati Srbe na Skusptini opstine Srebrenica?

Naravno da ima. Pocinioci genocida su mislili da ima smisla pobiti stanovnistvo Srebrenice da bi uknjizili Srebrenicu kao “srpsku” teritoriju. Zasto onda ne bi imalo smisla preglasati “srpske” poslanike da se ponisti taj rezultat genocida?!

Osim toga, na skusptini RS, kao i na svim opstinskim skupstinama sirom RS, “srpski” poslanici, bez ikakvih moralnih dilema, svakodnevno preglasavaju, cak i smjenjuju Bosnjake ako za to imaju ikakvih statutarnih nadleznosti. Zasto bi onda zrtve genocida imale ikakvih dilema da preglasaju one Srbe u Skusptini opstine Srebrenica koji zele da sacuvaju rezultate genocida?!

1.5 Pojavila su se misljenja se ce “novi ustav” rijesiti problem Srebrenice

Nazalost, po tom modelu o novom ustavu ce se dogovarati i predstavnci RS, a oni nikada nece pristati na nesto toliko krupno, kao sto su promjene granica RS. Zato je taj put rjesavanja statusa Srebrenice corsokak, na isti nacin na koji su i pregovori o reformi policije corsokak. Ne smije se dozvoliti da se Presuda za genocid razvodni sa nekim novim pregovorima sa RS. Zato Srebrenicani trebaju vec sada, dok je jos presuda za genocid u fokusu svijeta, a u skladu sa svojim ovlastenjima, donijeti odluku o izdvajanju iz RS i time iskljuciti vec sada RS iz procesa odlucivanja o njima. Samo tako ce se problem Srebrenice na pravi nacin nametnuti i na eventualnim pregovorima o ustavu.

U slijedecem prilogu, u izjavama Dodika, je najbolje objasnjeno koliko je RS u opasnosti ako uskoro Srebrenicani zakazu sjednicu Skupstine opstine na kojoj ce se izdvojiti iz RS.

__________________________________________


2. UZBUNA U RS

Dodik je na pres-konferenciji, nakon razgovora s delegacijom Srpskog pokreta nevladinih asocijacija "Spona", kazao kako nije upoznat da li ce iko od predstavnika medunarodne zajendice u BiH prisustvovati sastanku u Srebrenici.

"Prisustvo bilo kog ambasadora na sastanku na kome se razgovara o urušavanju ustavnog poretka RS-a mi cemo smatrati davanjem doprinosa inicijativi rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno cemo uputiti svoj protest svakoj licnosti iz medunarodne zajednice koja na taj nacin bude davala podršku", rekao je Milorad Dodik.

Entitetski premijer je rekao da RS želi mirnu situaciju i ekonomski razvoj i želi biti partner u okviru BiH.

On je kazao da je njegova obaveza štititi ustavnu poziciju RS-a, a u svakoj opcini u kojoj neko pokuša urošiti ustavno-pravni poredak Vlada RS-a ce preduzeti zakonske mjere.

To podrazumijeva, kako je rekao, uvodenje privremne uprave u lokalnoj zajednici i pokretanje pitanja odgovornosti protiv osoba koja tako nešto pokušavaju.
(FENA)
_________________________________________

User avatar
Corto Maltese
Posts: 7165
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Corto Maltese » 13/03/2007 10:12

Pridružujem se inicijativi za izbor Sulejmana Kupusovića za predsjednika. Time se naši problemi ne bi rješili, ali bi postali još smješniji.

User avatar
DaysleepeR
Posts: 10654
Joined: 29/05/2003 00:00
Location: Rajvosa

Post by DaysleepeR » 13/03/2007 11:36

Jastreb35 wrote:
Sad je samo STVAR ZRTVE, tj. podnosioca tuzbe, koliko ce istrajati da presuda bude provedena i kako!!


Odlicno delegat. Sad predlozi kako. Ideja o nadleznosti opstine za takva pitanja je neutemeljena, a kako si i sam zakljucio stetna jer vodi slicnim potezima u vecem entitetu. Dakle, kako ?

Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.


Ovo je neka vikend revolucija izgleda.

Šta majstore nakon 2 dana kad ljudi budu morali nazad na posao?

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 13/03/2007 11:43

Jastreb35 wrote:
Sad je samo STVAR ZRTVE, tj. podnosioca tuzbe, koliko ce istrajati da presuda bude provedena i kako!!


Odlicno delegat. Sad predlozi kako. Ideja o nadleznosti opstine za takva pitanja je neutemeljena, a kako si i sam zakljucio stetna jer vodi slicnim potezima u vecem entitetu. Dakle, kako ?

Da ti objasnim sta ocekujem od tebe, navescu par konkretnih primjera onog sto bi po mom misljenju drzavi lojalni gradjani u ovom istorijskom trenutku mogli uciniti ;

-Studenti iz Mostara, Zenice, Sarajeva, Tuzle i Bihaca organizuju proteste podrske stanovnistvu Srebrenice. Onaj za koga se ne moze naci smjestaj kod lokalnog stanovnistva (u gradu Srebrenici, u Potocarima.....), moze krenuti s vrecama za spavanje a biti spreman da spava u automobilima i autobusima. Masi tih demonstranata se priljucuju rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle, kulturnoumjetnicki radnici (autori, estradni umjetnici, glumci....), a sve poprima obiljezje konkretnog bunta protiv rezultata genocida. Ove demonstracije se odrzavaju u centru grada. Ovo moze organizovati "Dosta", neka od studentskih organizacija ili neko u nizu nevladinih udruzenja.

-Paralelno s tim, saobracaj se na prilazima Srebrenici i Potocarima zaustavlja parkiranjem vozila i zivim zidom, kako bi se na terenu, mirno i dostojanstveno ukazalo na cinjenicu da javni red u Srebrenici ne mogu i ne smiju odrzavati snage bezbjednosti nastale na konstrukciji za genocid osudjenih formacija. U ovom bi trebali ucestvovati samo muskarci, spremni i sposobni odbraniti se od policijskog aparata genocidom nastalog entiteta. U grad se naravno propusta samo prijateljske elemente netom pristigle iz Visokog, Konjica ili Bihaca. Ovo mogu organizovati BHFanaticosi, navijaci Sarajeva ili neka treca grupa zescih momaka, ali cilj mora biti miran protest. Cilj nije izazvati sukob sa specijalcima MUP-a genocidom homogeniziranog entiteta, nego sprijeciti ih da djeluju u gradu cije su stanovnistvo ubijali na desetke po minuti. Minutu za minutom.


sanjac da bi ti se studenti digli...
studenti nece da se dignu ni za svoje dupe kad je u pitanju, kamoli za srebrenicu.... prosetaj malo gradom pa ces cuti vrlo neumjesne komentare od buducih akademskih gradjana...
jedan od komentara koje sam cula vise puta je "pa zar se nisu vec svi doselili u Sarajevo".... i da, taj student je imenom i prezimenom Bosnjak, znaci nije nista na nacionalnoj osnovi...

Tesko da ces rudare dici da idu protestirati za Srebrenicu, kad su jednom , na jedvite jade uspjeli da se izbore za svoje plate...

Jastrebe, nema vise Druga Tita koji je slusao glas naroda, i koji je obracao paznju na one koji su nezadovoljni!
Sad imas Semihu Borovac koja prodje pored sake demonstranata ispred zgrade vlade FBiH da se i ne osvrne! Sad imas one koji kazu SVE CE TO BOG NADOKNADITI...

Sad imas one koji upalise svjetlo!!!!!

User avatar
Corto Maltese
Posts: 7165
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Corto Maltese » 13/03/2007 11:56

Već duže vrijeme pratim diskusije ovog "Jastreba" i gotovo sam siguran da je on čenički provokator. Gotovo iste gluposti, samo u obrnutim ulogama, sam ja pisao na SerbianCafe-u, 1999-te, kada sam tokom NATO bombardovanja, provocirao istočne komšije, predstavljajući se kao "Strahinja, Srbin sa dna kace". Bio sam pravo popularan, imao sam čak i klub "radikalnih" obožavatelja. Ovo je ista matrica. Ne bih se čudio da se Jastreb sad smijulji iz neke Prijedorske ili Paljanske fotelje i konta "Jes' ove Balije lako napalit'!"
Last edited by Corto Maltese on 13/03/2007 12:28, edited 1 time in total.

User avatar
Corto Maltese
Posts: 7165
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Corto Maltese » 13/03/2007 12:26

Moderatoru, molio bih Te da obratiš pažnju na korištenje izraza: "gotovo sam siguran " i "ne bih se čudio", čime sam naglasio da napisano predstavlja samo moje mišljenje, a ne sadrži tvrdnju da je to što sam napisao nepobitna istina. Postoji ogromna razlika između: "Ja znam da je on..." i "Ja mislim da je on..." i ja smatram da sam tu razliku dovoljno jasno naglasio.

User avatar
Maraschino
Posts: 15195
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 20 times
Been thanked: 7 times

Post by Maraschino » 13/03/2007 12:46

Nije Jastreb35 tako daleko od scenaria :roll:

Sta bih ja uradio.Prvo, sacekao Djurdjev dan (lijepo vrijeme) pa onda krenuti iz Srebrenice prema Tuzli.U Dubravama na aerodromu(i onako vise nicemu ne sluzi)razapeo satore.Svakako da bi im se trebala pridruziti dijaspora iz Tuzle,Zivinica,Banovica,Vogosce...Podlugova.Ovo ne govorim sa ironijom kao sto Mile rece da iseljenje pokrecu ljudi koji ne zive u Srebrenici.Mozda je to i tacno i time gore po njega i njegovu vladu jer znaci da nije nista ili sasvim malo uradio da se ti ljudi povrate u Srebrenicu.Ne moze se ocekivati da se neko vrati ako je on sam iz familije ostao ziv iz vise razloga.Jedan je bezbjedonosni,drugi,osjecaj da se skoro nista nije promijenilo otkako je morao napustiti Srebrenicu(izuzev glavne ulice koja je dovedena kako-tako u red).Policija koja je skoro ista ona koja ih je proganjala po sumama i ubijala.Tamo jos kosti iz zemlje vire jer nadlezne institucije u RS cute o stratistima.Srebrenica(ali bas ona) mora da se promijeni iz temelja i da se prezivjelom stanovnistvu omoguce uslovi za neki normalan zivot da bi se i oni sami lakse nosili sa prosloscu.Do sada toga nije bilo nego samo so na rane.
Da se vratim iseljenju.
Maksimalna podrska medija,neka svijet po kozna koji put vidi da nista nije uradjeno da se stanovnistvo Srebrenice zastiti 1995 god.a ono preostalo (sto je prezivilo genocid) treba onemoguciti na sve nacine da se vrati na ognjista.Treba dati priliku(omoguciti) svim Srebrenicanima kako raseljenim po BiH tako i u cijelom svijetu da se mogu prezivjeli vratiti a ne kada dolaze iz inostranstva idu u Tuzlu,Vogoscu,Sarajevo...
Ako se nista ne desi do jeseni ( a desit ce se)preuzeti stvar u svoje ruke i jednostavno ignorisati B.L.

User avatar
Corto Maltese
Posts: 7165
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Corto Maltese » 13/03/2007 12:48

Ne mogu odmah, trebaće mi vremena da se oporavim. Užasno sam nesiguran i podložan kritici. Odoh sad, u miru lizat' rane, ali kad se vratim vidićeš Ti! :shock:

User avatar
Corto Maltese
Posts: 7165
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Corto Maltese » 13/03/2007 12:59

Maraschino wrote:Nije Jastreb35 tako daleko od scenaria :roll:

Sta bih ja uradio.Prvo, sacekao Djurdjev dan (lijepo vrijeme) pa onda krenuti iz Srebrenice prema Tuzli.U Dubravama na aerodromu(i onako vise nicemu ne sluzi)razapeo satore.Svakako da bi im se trebala pridruziti dijaspora iz Tuzle,Zivinica,Banovica,Vogosce...Podlugova.Ovo ne govorim sa ironijom kao sto Mile rece da iseljenje pokrecu ljudi koji ne zive u Srebrenici.Mozda je to i tacno i time gore po njega i njegovu vladu jer znaci da nije nista ili sasvim malo uradio da se ti ljudi povrate u Srebrenicu.Ne moze se ocekivati da se neko vrati ako je on sam iz familije ostao ziv iz vise razloga.Jedan je bezbjedonosni,drugi,osjecaj da se skoro nista nije promijenilo otkako je morao napustiti Srebrenicu(izuzev glavne ulice koja je dovedena kako-tako u red).Policija koja je skoro ista ona koja ih je proganjala po sumama i ubijala.Tamo jos kosti iz zemlje vire jer nadlezne institucije u RS cute o stratistima.Srebrenica(ali bas ona) mora da se promijeni iz temelja i da se prezivjelom stanovnistvu omoguce uslovi za neki normalan zivot da bi se i oni sami lakse nosili sa prosloscu.Do sada toga nije bilo nego samo so na rane.
Da se vratim iseljenju.
Maksimalna podrska medija,neka svijet po kozna koji put vidi da nista nije uradjeno da se stanovnistvo Srebrenice zastiti 1995 god.a ono preostalo (sto je prezivilo genocid) treba onemoguciti na sve nacine da se vrati na ognjista.Treba dati priliku(omoguciti) svim Srebrenicanima kako raseljenim po BiH tako i u cijelom svijetu da se mogu prezivjeli vratiti a ne kada dolaze iz inostranstva idu u Tuzlu,Vogoscu,Sarajevo...
Ako se nista ne desi do jeseni ( a desit ce se)preuzeti stvar u svoje ruke i jednostavno ignorisati B.L.


Pa uradi, ko Ti brani. Fino se Ti i Jastreb pokupite i stvar rješena. Od mene Vam šator za četiri osobe da ugostite sve učesnike manifestacije, pošto se bojim, nakon ove blamaže sa Inicijativnim Odborom za iseljenje iz Srebrenice, da će malo ko imati volje da se Srebrenicom opet bavi.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 13/03/2007 13:06

Mozda nisam dobro skontao, ali jel' to Malkić reče da prihvata ustroj i strukture RS-a iako je RS nastala svi znamo kako? :?

Post Reply