BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
tnnt

#51 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by tnnt »

kokise wrote:

Znaci naciom ih nazivali. Samo totalni idiot moze doci i reci da su to neke laste. Bosanski kraljevi, Bosanski banovi, Pape, putopisci, fratri.
pa naravno da su ih zvali tako
kako su zvali tada Venecijance, Đenovežane, Milaneze?
Talijanskim katolicima ili ? :D
kokise wrote: Evo kako je prvi putopisac koji je u historiji bosne stigao u Bosnu nazvao katolike- Benedikt Kuripesich 1532:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda, nacije i vjere. Prvi su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.."
da mi je vidjeti orginal, Bošnjaci garant nije pisalo
možda Bosanac ili Bošnjanin, ali ajde barem ne spominje navodnu dominantnu herezu i crkvu Bosansku :D
opet da je putovao npr Bavarskom vidio bi Bavarce a ne nekakve Njemce :lol:
MuaDib

#52 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by MuaDib »

Pazite da vas Cerić i Zuki ne optuže, da pokrštavate Bošnjake, kao što ih ljevićari ateiziraju... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Max Bunker

#53 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Max Bunker »

theTruePath wrote:
Liga Rojalista wrote:Vidi ako mi stvarno govorimo da Bošnjak može biti svako u šta čvrsto vjerujem onda bi red bio da ljudi koji se tako izjašnjavaju imaju pravo glasa na temu i da ih čujemo.Moramo polako da razbijamo stereotipe bošnjak=musliman,srbin=pravoslavac,hrvat=katolik.Mozda ima srba muslimana koji se tako izjasnjavaju to je njihova stvar ali ova tema nije posvecena njima.
pa ubjedjen sam da ima,ali to su manjne (s svih strana)

ali hajde eto
A Musliman pravoslavac, Musliman ateista, Musliman katolik... ?
Cybernetic

#54 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Cybernetic »

Benedikt Kuripesic u svom putopisu (original je na njemackom) katolike u Bosni naziva "Bossner" ili "Wossner", a ne Bosnjacima. Isto tako Sarajevo spominje starim imenom "Verschwossen" (Vrhbosna).
Sezam

#55 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Sezam »

Svaki Bosnjak bi trebao imati pravo ispovjedati koju god religiju zeli ili ne zeli, kao uostalom i svi ostali narodi.

U tom procesu preotimanja imena Bosnjak iz iskljucivo islamskog miljea, svaki agnostik/krscanin/budista/jevrej/sta god, je dobro dosao po mom misljenju.

Licno mislim da ce na popisu biti oko 10% Bosnjaka NEmuslimana.
cyprus

#56 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Sezam wrote:Licno mislim da ce na popisu biti oko 10% Bosnjaka NEmuslimana.
Jel misliš na 10% od ukupnog broja stanovnika ili 10% od broja Bošnjaka?
Sezam

#57 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Sezam »

cyprus wrote:
Sezam wrote:Licno mislim da ce na popisu biti oko 10% Bosnjaka NEmuslimana.
Jel misliš na 10% od ukupnog broja stanovnika ili 10% od broja Bošnjaka?
10% od Bosnjaka.
Liga Rojalista

#58 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
kokise wrote:

Znaci naciom ih nazivali. Samo totalni idiot moze doci i reci da su to neke laste. Bosanski kraljevi, Bosanski banovi, Pape, putopisci, fratri.
pa naravno da su ih zvali tako
kako su zvali tada Venecijance, Đenovežane, Milaneze?
Talijanskim katolicima ili ? :D
kokise wrote: Evo kako je prvi putopisac koji je u historiji bosne stigao u Bosnu nazvao katolike- Benedikt Kuripesich 1532:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda, nacije i vjere. Prvi su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.."
da mi je vidjeti orginal, Bošnjaci garant nije pisalo
možda Bosanac ili Bošnjanin, ali ajde barem ne spominje navodnu dominantnu herezu i crkvu Bosansku :D
opet da je putovao npr Bavarskom vidio bi Bavarce a ne nekakve Njemce :lol:
Bošnjanin jeste jednako bošnjak.Isto kao što hrvati horvatom prevode hrvatom.Rašani su srbi bez obzira što ne piše tačno srbin.Bošnjanin je samo arhaični naziv za bošnjake u suštini je jedno te isto.Bošnjak potiskuje naziv bošnjanin razvojem bosanskog jezika.Međutim ovdje nije riječ o dokazivanju etničkog imena Bošnjak kojeg možeš naći u najmanje 10 kraljevskih povelja,riječ je o ljudima koji su kršćani a žele da se emancipiraju u bošnjačkom etničkom korpusu.Ti si Hrvat ja i svi drugi bošnjaci to poštujemo,tema nije jesu li hrvati bošnjaci katolici tema je nešto deseto.Molim te ne trolaj više!
Liga Rojalista

#59 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

Cybernetic wrote:Benedikt Kuripesic u svom putopisu (original je na njemackom) katolike u Bosni naziva "Bossner" ili "Wossner", a ne Bosnjacima. Isto tako Sarajevo spominje starim imenom "Verschwossen" (Vrhbosna).
Načertanije sve ljude u Bosni naziva bošnjacima?Šta ćemo sad?
Liga Rojalista

#60 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

Sezam wrote:Svaki Bosnjak bi trebao imati pravo ispovjedati koju god religiju zeli ili ne zeli, kao uostalom i svi ostali narodi.

U tom procesu preotimanja imena Bosnjak iz iskljucivo islamskog miljea, svaki agnostik/krscanin/budista/jevrej/sta god, je dobro dosao po mom misljenju.

Licno mislim da ce na popisu biti oko 10% Bosnjaka NEmuslimana.
:thumbup: +1

Naša je dužnost kao bošnjaka islamske vjeroispovjesti da pokušamo afirmisati te ljude i zaštiti ti ih od ovih što zagovaraju Bošnjaštvo tipa "reisovog" ali i ovih ostalih koji se ne izjašnjavaju a solili bi pamet ljudima.Bošnjaštvo je univerzalno nije ničija svojina ni imovina da se može prisavajati i biti nečije ekskluzivno pravo.
Cybernetic

#62 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Cybernetic »

Liga Rojalista wrote:
Cybernetic wrote:Benedikt Kuripesic u svom putopisu (original je na njemackom) katolike u Bosni naziva "Bossner" ili "Wossner", a ne Bosnjacima. Isto tako Sarajevo spominje starim imenom "Verschwossen" (Vrhbosna).
Vaditi sto pise u Nacertanju iz konteksta kao ti? Kao prvo, Bosnjakom je u to vrijeme nazivan svaki covjek porijeklom iz BiH (kao danas Bosanac), i kao drugo, Garasanin (te) Bosnjake svrstava u siru srpsku naciju. I prije svega, pravit cemo razmak poslije svake tocke, upitnika, zareza ili uzvicnika da ne bismo ispali nepismeniji nego sto jesmo, jelde?
miki.ba

#63 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

A jel sa na ovoj temi govori o istorijskom znacenju imena Bošnjak do 93. ili o cinjenicnom stanju?
Pošto su to totalno dva razlicita znacenje.
Liga Rojalista

#64 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

Cybernetic wrote:
Liga Rojalista wrote:
Vaditi sto pise u Nacertanju iz konteksta kao ti? Kao prvo, Bosnjakom je u to vrijeme nazivan svaki covjek porijeklom iz BiH (kao danas Bosanac), i kao drugo, Garasanin (te) Bosnjake svrstava u siru srpsku naciju. I prije svega, pravit cemo razmak poslije svake tocke, upitnika, zareza ili uzvicnika da ne bismo ispali nepismeniji nego sto jesmo, jelde?
Ono su 2 rečenice i zarez uopšte nije potreban(sa druge strane ti ga stavljas i gdje treba i gdje ne treba).Dakle priznaješ da su se ljudi tada zvali Bošnjaci i da su bili pripadnici sve tri konfesije?:DEtnija nije nacija tako da je Garašanin Bošnjake mogao svrstat i u Zulu naciju,nama je bitan etnički naziv naroda koji je živio u Bosni.
cyprus

#65 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by cyprus »

Ja ne bih baš bio siguran da su Bošnjaci XIX stoljeća bili etnička grupa... I meni to više djeluje kao neki regionalni naziv...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#66 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by -LIBERO- »

A sta cemo onda sa ovim opstim lobiranjima da se na slijedecem popisu pojam Bosnjak, Musliman i sl., objedini pod istu stavku?
kokise

#67 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

Moze li moderator vec jednom banovati ovog Hrvata iznad? Cuj teritorijalni naziv i to se tolerise? Svaka vam cast!

Cutuce,

kako ce biti teritorijalni naziv? Ti Bosnjaci iz 19. vijeka nisu pali sa marsa. Oni su proizasli iz Bosnjaka koji su zivijeli u stoljecima prije toga; u srednjem vijeku.

U Srednjem vijeku najveci katolicki autoriteti nazivaju Bosnjake :

"Nationen Bossnessium"

Sto znaci narod/etnos/nacija.

Sto bi volio vidijeti ovakog Hrvata sarajevskog da mi ovo u lice kaze. Nebi se ti jarane dobro proveo. No u stvarnosti si manji od makovog zrna u tom sarajevu garant a kada si sakriven iza nickname-a onda si dovoljno hrabar da vrijedas nas narod. :oops:
miki.ba

#68 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

kokise wrote: Sto znaci narod/etnos/nacija.
Citaj, uci...
Liga Rojalista

#69 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

-LIBERO- wrote:A sta cemo onda sa ovim opstim lobiranjima da se na slijedecem popisu pojam Bosnjak, Musliman i sl., objedini pod istu stavku?
E pa to pitaj one Srbe iz SANUa koji su bošnjacima tek nakon 60 godina dozolili da se nacionalno izjašnjavaju i to ne kao bošnjak već musliman.Da su nam odma dali Bošnjak ne bi bilo potrebe tog objedinjavanja.
kokise

#70 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

miki.ba wrote:
kokise wrote: Sto znaci narod/etnos/nacija.
Citaj, uci...
Fra Ivan Frano Jukic; nadimak- Slavoljub Bosnjak (1818- 1857)

Image
Proglas u listu Bosanski Prijatelj iz 19. vijek:
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Liga Rojalista

#71 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:Ja ne bih baš bio siguran da su Bošnjaci XIX stoljeća bili etnička grupa... I meni to više djeluje kao neki regionalni naziv...
Malo si ti vidim ja,bezobrazan jarane.
kokise

#72 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Ja ne bih baš bio siguran da su Bošnjaci XIX stoljeća bili etnička grupa... I meni to više djeluje kao neki regionalni naziv...
Malo si ti vidim ja,bezobrazan jarane.
Imas trokutic iznad pa ga prijavi. I ja sam ucinio isto.
muniza

#73 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by muniza »

Jel moguće da se današnji Bošnjaci još uvijek pokušavaju positovjetiti sa ondašnjim :-? Ništa ama baš ništa zajedničko nemaju, shvatite to konačno.
Vidim često se hvatate toga da je u HR na popisu bilo 400-500 Bošnjaka krščana, pa jebo te koliko se raje na popisu zajebava, '91 si imo eskime muslimane, na kraju krajeva i da je to istina to je zato što do njih ne dopire ova Bošnjačka propaganda.

Kasno se sada iz govana vaditi, Bošnjak=musliman i tu nema dileme, dovoljno je samo pogledati prvi i posljednji sabor...
miki.ba

#74 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

Samo što narod nije nacija, narod=etnija, no to smo više puta prežvakali pronađi na drugim temama.
Liga Rojalista

#75 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by Liga Rojalista »

muniza wrote:Jel moguće da se današnji Bošnjaci još uvijek pokušavaju positovjetiti sa ondašnjim :-? Ništa ama baš ništa zajedničko nemaju, shvatite to konačno.
Vidim često se hvatate toga da je u HR na popisu bilo 400-500 Bošnjaka krščana, pa jebo te koliko se raje na popisu zajebava, '91 si imo eskime muslimane, na kraju krajeva i da je to istina to je zato što do njih ne dopire ova Bošnjačka propaganda.

Kasno se sada iz govana vaditi, Bošnjak=musliman i tu nema dileme, dovoljno je samo pogledati prvi i posljednji sabor...
Vidjet ćemo sad na popisu kolko će se Kršćana "zajebavat" u Bosni i zaokružit Bošnjak na popisu.Polahko..
Locked