Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
hAZNADAR

#826 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote: Tebe u zadnje vrijeme hoce ove "teze". :D
Na ovu temu se loze dezurni forumski kmetovi hrvatine i pokoji multi-kulti. Raji svjesnoj svog identiteta ovo "o Bosnjacima" vec pomalo ide na ku.ac.
Bosnjacki identitet je jaci nego ikada u zadnjih 400 godina. Homogenizacija je uveliko izvrsena, najvise "zahvaljujuci" komsijama i njihovim kmetovima, ali bolje ista nego nista.

Kako ce se isprofilisati pravci razvoja naroda u buducnosti je daleko bitnije i aktuelnije pitanje za bosnjacki narod.

Nego ti ne odgovori covjeku ... sto bolan ne pogodi ovog levata pepeljarom u toj jazbini samozvanih boema i apstraktnih umjetnika?
Sta mu imam odgovarati kada odgovor moze procitati na drugim postovima.

Ja i dalje tvrdim da smo za ovoliku debatu oko naseg imena sami najvise krivi - na svim ovim stranicama kao i na svim nebrojenim stranicama pred popis nije dominirala rasprava izmedju nas i srpsko-hrvatskih negatora bosnjastva - vec upravo izmedju Bosnjaka samih. Likovi poput prozvanog i ini kmetovi, cetnici,.. mogu samo da se slade slusajuci vatrene vjernike kojima je bosnjastvo haram ili nesto beeeeze i multi kulti samozvane nacionalne Bosance.

Da, da i da - razapnite me - ali smo za ovoliku debatu oko naseg imena upravo sami krivi. Cetnici i ustase barem imaju interes kada negiraju Bosnjastvo jer zele protivnika koji nije politicki subjekt u njihvom rangu. A oni vec 20 godina vise ne uticu na nas po tom pitanju i ne mogu nametnuti nista. Vec 20 god. sami odlucujemo o tome i ne mozemo vise njih kriviti - barem u nasem toru.

Ali kada nasi nabusani vjernici i nasi nabusani multikulturalci negiraju bosnjastvo - to je vec mazohizam i odraz opste neobrazovanosti, letargije, kompleksa, snobizma, malogradjanstine,.... I to je jarane daleko vece nabacivanje na volej saloncima negoli moje gledanje realnosti.

Priznajem da i sam ucestvujem na ovoj temi koju osudjujem - ali cinjenica je da biljezi vrtoglav rast(kao i sve ostale iste tematike) upravo zato sto jeste bila i ostala aktuelna upravo kod nas samih.

Inace bi se zavrsila sa par nasih podsmijeha vec na prvoj stranici.
Drinski

#827 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

Ma haznadar, tu ima 5.6 strana ozbiljne rasprave, ostalo je dizanje prasine od bacha i ostalih, kontraprovokacije ostalih, rasprava oko federacije, priča oko ovih ostalih. Nikakvog lijepljenja Bosnjaka tu nema.
Arsenal Royal

#828 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote: Tebe u zadnje vrijeme hoce ove "teze". :D
Na ovu temu se loze dezurni forumski kmetovi hrvatine i pokoji multi-kulti. Raji svjesnoj svog identiteta ovo "o Bosnjacima" vec pomalo ide na ku.ac.
Bosnjacki identitet je jaci nego ikada u zadnjih 400 godina. Homogenizacija je uveliko izvrsena, najvise "zahvaljujuci" komsijama i njihovim kmetovima, ali bolje ista nego nista.

Kako ce se isprofilisati pravci razvoja naroda u buducnosti je daleko bitnije i aktuelnije pitanje za bosnjacki narod.

Nego ti ne odgovori covjeku ... sto bolan ne pogodi ovog levata pepeljarom u toj jazbini samozvanih boema i apstraktnih umjetnika?

Ja i dalje tvrdim da smo za ovoliku debatu oko naseg imena sami najvise krivi - na svim ovim stranicama kao i na svim nebrojenim stranicama pred popis nije dominirala rasprava izmedju nas i srpsko-hrvatskih negatora bosnjastva - vec upravo izmedju Bosnjaka samih. Likovi poput prozvanog i ini kmetovi, cetnici,.. mogu samo da se slade slusajuci vatrene vjernike kojima je bosnjastvo haram ili nesto beeeeze i multi kulti samozvane nacionalne Bosance.

Da, da i da - razapnite me - ali smo za ovoliku debatu oko naseg imena upravo sami krivi. Cetnici i ustase barem imaju interes kada negiraju Bosnjastvo jer zele protivnika koji nije politicki subjekt u njihvom rangu. A oni vec 20 godina vise ne uticu na nas po tom pitanju i ne mogu nametnuti nista. Vec 20 god. sami odlucujemo o tome i ne mozemo vise njih kriviti - barem u nasem toru.

Ali kada nasi nabusani vjernici i nasi nabusani multikulturalci negiraju bosnjastvo - to je vec mazohizam i odraz opste neobrazovanosti, letargije, kompleksa, snobizma, malogradjanstine,.... I to je jarane daleko vece nabacivanje na volej saloncima negoli moje gledanje realnosti.

Priznajem da i sam ucestvujem na ovoj temi koju osudjujem - ali cinjenica je da biljezi vrtoglav rast(kao i sve ostale iste tematike) upravo zato sto jeste bila i ostala aktuelna upravo kod nas samih.

Inace bi se zavrsila sa par nasih podsmijeha vec na prvoj stranici.
Pazi tu griješiš jel stvarno misliš da: ......" Ali kada nasi nabusani vjernici i nasi nabusani multikulturalci negiraju bosnjastvo - to je vec mazohizam i odraz opste neobrazovanosti, letargije, kompleksa, snobizma, malogradjanstine,.... " su ovo naši ljudi??? Vjeruj mi ni jedan naš čovjek koji ne želi da je bošnjak neće skršit 20 postova u negiranju istog, u to sam se uvjerio 100 puta. Ovo je forum a ljudi pod lažnim nikovima mogu da se predstavljaju kako hoće. Obično pravi "ostali" odtipkaju jedan post i to je to, povuku se iz dalje diskusije dostojanstveno. Sa druge strane Salonci i ovi iz stoljeća sedmog ne popuštaju ko ker kad se domogne koske.Oni imaju samo jedan zadatak a to je unošenje smutnje i konfuzije ne bi li opet mogli imati pokojeg Fikreta Abdića ili ne bi li ponovo mogli onako da nas probude granatama izenanada ko 92
Drinski

#829 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

Arsenal Royal wrote:
dalje wrote:
Kad Bosnjaci sami sa sobom raskrste ko su i sta su i kad definisu svoju istoriju nece se niko brusiti na njima. Ista stvar i sa Makedoncima.
Nisu Srbi krivi sto od 3 Bosnjaka jedan ce raci da je Bosnjak, drugi Bosanac, treci musliman a cetvrti sa strane odmahnuti rukom. Nisu Hrvati krivi sto od 2 Bosnjaka jedan voli Mehmeda a drugi Tvrtka.
Da nema Srba i Hrvata Bosnjaci bi izmedju sebe zaratili.
Jesu srbi su upravo krivi za stanje koje imamo hrvati u manjoj mjeri nije se u Sarajevu kreirala politika u kojem se možeš izjasniti kao srbin hrvat ili neopredjeljen to je kuhinja begorada i zagreba. Ta su vremena iza nas. Nije tačno da će se od 3 bošnjaka svako različito izjasniti nego će se svaki 30 bošnjak drugačije izjasniti. Svi Bošnjaci vole Tvrtka neki vole uz to i Mehmeda neki ne , bitno je da ne volimo koljače i fašiste tipa Mladića i Pavelića ko što to vi radite haj sad sikter
Druze,Vi ne mozete da shvatite sljedece - Srbe uopće ne vrijeđa priča oko klanja i sl., oni se time ponose, pjevaju i sl.

Ja sam sa njima dugo zivio i poznajem njihov mentalitet, a iskreno mislim da sam od njih naučio dosta pozitivnih stvari.

Ono sto Srbe najvise boli jeste: gubitak dominacije, nema vise potlačenih naroda.

Albanci su to dobro skuzili pa ih, sa vremena na vrijeme, isprovociraju, a onda im zavuku do balčaka, pa zamisli samo kako se Srbi osjecaju, pogotovo stariji, kada znaju da vise nemaju prijeratnih pozicija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici ili da vise ne mogu preko Sluzbe određivati ko ce biti reis ili da su sada "turci", oni koji su vijek bili rezervna vreca za udaranje, vratili ime Bosnjaci i bosanski jezik a da im se nemaju potrebu pravdati. To je za njih neizdrzivo. Naprosto se ne mogu pomiriti sa činjenicom da vise ne mogu "gospodariti" drugima.

To njih moj druze najvise boli.

E sada, posto ce se odmah javiti "prozvani", da nam pričaju kako je bilo bolje prije nego sada, kada sada imamo Mlade Muslimane, SDA, vehabije, kako smo zaduzeni i sl. (a zapravo, zele time kazati, ko biva, bolje je da smo ostali pod srpskom čizmom), ja odmah poručujem: sada ima dobrih stvari, ima loših stvari. Naravno, loše stvari treba mijenjati, ali Srba nema u kombinaciji.
VjecitiStudent

#830 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Arsenal Royal wrote: Pazi tu griješiš jel stvarno misliš da: ......" Ali kada nasi nabusani vjernici i nasi nabusani multikulturalci negiraju bosnjastvo - to je vec mazohizam i odraz opste neobrazovanosti, letargije, kompleksa, snobizma, malogradjanstine,.... " su ovo naši ljudi??? Vjeruj mi ni jedan naš čovjek koji ne želi da je bošnjak neće skršit 20 postova u negiranju istog, u to sam se uvjerio 100 puta. Ovo je forum a ljudi pod lažnim nikovima mogu da se predstavljaju kako hoće. Obično pravi "ostali" odtipkaju jedan post i to je to, povuku se iz dalje diskusije dostojanstveno. Sa druge strane Salonci i ovi iz stoljeća sedmog ne popuštaju ko ker kad se domogne koske.Oni imaju samo jedan zadatak a to je unošenje smutnje i konfuzije ne bi li opet mogli imati pokojeg Fikreta Abdića ili ne bi li ponovo mogli onako da nas probude granatama izenanada ko 92
Je li i ovo jedan od onih sa lažnim nikovima, salonac, unosilac smutnje i konfuzije?
Prvi tekst na ovu temu objavio sam u Osloboðenju još 30. maja 1968. Sve što sam od tada napisao i objavio o historiji i književnosti Muslimana ili Bošnjaka i danas potpisujem. Niko od nas tada nije izmislio ime Musliman, koje je kao narodna oznaka bilo u općoj upotrebi već skoro jedno stoljeće. Još od kraja 19. stoljeća sve bošnjačke političke, kulturne pa i privredne akcije i organizacije nose muslimansku oznaku. Podsjetit ću vas da su se prve bošnjačke političke stranke, osnovane 1906. odnosno 1908, zvale Muslimanska narodna organizacija, Muslimanska napredna (samostalna) stranka itd. Isti je slučaj bio sa bošnjačkim, odnosno muslimanskim kulturnim i privrednim institucijama, kao što su bile čitaonice, razni klubovi i društva, banke i zemljoradničke zadruge itd. Nadam se da znate kojim su redom dalje osnivane bošnjačke političke i kulturne ustanove pod muslimanskim imenom. Nisam smatrao 1992. da će promjena ili, bolje reći, zamjena imena Musliman imenom Bošnjak zaustaviti agresiju i genocid. Prvi ugovor sa izdavačem o pisanju Historije glasio je na Historija Bosanskih Muslimana. Tek sa ustavnim izmjenama 1994-95, kojima je naziv Bošnjak postao ustavnom kategorijom, promijenio sam, na traženje izdavača, naslov knjige u Historija Bošnjaka. Logično je da kao graðanin, profesor prava i legalista poštujem Ustav zemlje čijoj državno-pravnoj historiji već generacijama učim studente. Zamislite da sam zadržao prvobitni naslov knjige koja je stigla do polica svih velikih biblioteka u svijetu. Šta bi bila posljedica? Ustav države govori da u BiH, meðu ostalima, žive Bošnjaci, a jedan njen graðanin kaže da se oni ne zovu tako. Nažalost, čovjek se ponekad naðe u situaciji da se pravda što je živ.

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... rvju.shtml
dustaban

#831 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dustaban »

Morate shvatiti jednu stvar (i da s time zavrsim) problem oko bosnjastva nije u mrznji ili nekakvom sprecavanju od strane Srba i Hrvata, vec, ponavljam, u ODSUSTVU cvrstog konsezusa unutar bosnjackog korpusa oko tog pitanja. Sama izjava pojedinaca da oni nemaju dilema ko su i sta su ocito nije dovoljna, dileme jos uvijek postoje.

A sto se tice smetnji izazvanih od strane nebosnjaka, ja kao jedan od tih "ometaca" mogu samo sa zaljenjem konstatovati da je upravo nepetljanje "nas drugih" u dobroj mjeri doprinijelo ovoj konfuziji. Meni konkretno nikada nece biti jasno srpsko-hrvatsko, pogotovo hrvatsko odricanje od srednjvjekovnih simbola Bosne, konkretno Tvrtkovicevih ljiljana. Cinjenica da su ti, budimo nacisto s tim, krscanski srednjovjekovni bosanski simboli postali identifikacijom danasnjih Bosnjaka, koji, opet, nisu nista drugo jucerasnji Muslimani... to je vec samo po sebi dovoljna cinjenica u korist teze o potpunoj konfuziji na planu bosnjacke samoidentifikacije.

Ali, velim, eto vas tamo. Kadli-tadli javice se stvarni vlasnici ljiljana i zatraziti svoje simbole. Za mene i ostale anacionalno-nadnacionalne Bosance to ce biti znak oporavka ove multietnicke zajednice ali cemo tad zaista imati problem i, mogu vec naslutiti, jednu nuznu reviziju bosnjastva koje je uspostavljeno 1993.

Ne, zaista ovaj put nije problem u nama koji ne pripadamo bosnjacko-muslimanskom porijeklu ovdje je problem u vama, jos konkretnije u vasem lutanju i kontradikciji koja je time nastala. Meni je savrseno jasna i opravdana zelja tog naroda da se i on, poput svih drugih, "upise u grunt". Svi imaju svoje nacionalno tlo pa je red da to imaju i Bosnjaci. Problem je samo u tome sto ova zemlja Bosna i Hercegovina nikako ne dopusta vlasnicki ekskluzivitet jednog "konstitutivnog" naroda bez obzira koliki on bio. To su nazalost Srbi ipak napravili, bolje reci dopusteno im, sa, hajmo izbjeci termin genocidnom ali u svakom slucaju neprirodnom i vjestackom tvorevinom RS. Bosnjaci lako mogu uciniti to isto jer i Hrvati ih na to prisiljavaju. Ali upravo to je u sukobu sa zvanicnom bosnjackom politikom koja, sa jedne strane insistira na multikulturalnoj unitarnoj zajednici, a sa druge strane pokusava obezbjediti taj nekakav ekskluzivitet na tu unitarnu zajednicu izmedju ostalog i ovakvim nazivom, koji, ponavljam nije nista drugo da samo jedna verzija rijeci Bosanci.

Da tu nista nije slucajno dokazuje upravo teza da su Bosnjaci ujedno i Bosanci i da to ime ukljucuje i sve bosanske nebosnjake, ali se bosnjacki jezik zove bosanski, dosta bosnjackih subjekata rabi ime "bosanski" itd. sto sve skupa govori o ipak jasnoj namjeri da BiH postane "drzava Bosnjaka i ostalih"!

To ce tesko ici i zato je distinkcija svih naroda spram drzave BiH preduslov bilo kakvih buducih integracija. Hrvatska i Srpska "distinkcija" su se nazalost pretvorile u separaciju ali ni bosnjacka privrzenost (sto se, opet, pretvara u potpuno prisvajanje) je jednako nedopustiva (i opasna) kao i separatizam ovih drugih.

Sve bi bilo puno lakse kad bi se Bosnjaci drugacije nazvali ili da su zadrzali ime kakvo su imali. To je cista matematska logika i DEFINICIJA ove drzave: B = S + H + M .

Bosnjacka matematika je sljedeca B = S + H + B

A to moze biti samo uz uslov S=H=0 !

:!:

Ali, ko zna, mozda se u tome i uspjedne tako da ovo moje razmisljanje mozete sasvim ignorirati. Molio bih samo da izbjegnete uvrede, ovo sve sto rekoh je jedno sasvim iskreno i logicno, bolje reci empirijsko razmisljanje, oslobodjeni bilo kakvih skrivenih namjera. Ako cete me demantovati, molio bih da to pokusate na istim principima.
Last edited by dustaban on 06/12/2014 13:06, edited 1 time in total.
res publica

#832 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by res publica »

Drinski wrote: Druze,Vi ne mozete da shvatite sljedece - Srbe uopće ne vrijeđa priča oko klanja i sl., oni se time ponose, pjevaju i sl.

Ja sam sa njima dugo zivio i poznajem njihov mentalitet, a iskreno mislim da sam od njih naučio dosta pozitivnih stvari.

Ono sto Srbe najvise boli jeste: gubitak dominacije, nema vise potlačenih naroda.

Albanci su to dobro skuzili pa ih, sa vremena na vrijeme, isprovociraju, a onda im zavuku do balčaka, pa zamisli samo kako se Srbi osjecaju, pogotovo stariji, kada znaju da vise nemaju prijeratnih pozicija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici ili da vise ne mogu preko Sluzbe određivati ko ce biti reis ili da su sada "turci", oni koji su vijek bili rezervna vreca za udaranje, vratili ime Bosnjaci i bosanski jezik a da im se nemaju potrebu pravdati. To je za njih neizdrzivo. Naprosto se ne mogu pomiriti sa činjenicom da vise ne mogu "gospodariti" drugima.

To njih moj druze najvise boli.

E sada, posto ce se odmah javiti "prozvani", da nam pričaju kako je bilo bolje prije nego sada, kada sada imamo Mlade Muslimane, SDA, vehabije, kako smo zaduzeni i sl. (a zapravo, zele time kazati, ko biva, bolje je da smo ostali pod srpskom čizmom), ja odmah poručujem: sada ima dobrih stvari, ima loših stvari. Naravno, loše stvari treba mijenjati, ali Srba nema u kombinaciji.
Za to da Srbe najviše boli gubitak dominacije, postoje ili postoji jak kontraargument. Naime, Srbi su promovirali ideju razdvajanja naroda. Ili humanog preseljenja, a to se , na žalost devedesetih pretvorilo u etničko čišćenje. U vrijeme kraljevine Jugoslavije razmatrala se ideja amupaticije Hrvatske, jer se u zajednici sa Hrvatima teško funkcionisalo. Devedesetih se razmatrala, čak i od Dobrice Ćosića mogućnost amputacije dijela Kosova, i to kad su Srbi dolje držali apsolutno sve.
E, kad hoćeš od nekog da se razdvojiš, to nikako ne može značiti da hoćeš da nad njim dominiraš. Ako hoćeš da dominiraš, onda ga tjeraš u zajednicu sa sobom i tražiš modalitete i tehnike vladanja koje će ga istovremeno držati u toj zajednici i onemogućavati da dođe do pozicija moći. Taj drugi slučaj je zapravo vidljiv u slučaju Hrvatske i BiH. Zadržavanje Srba u tim zajednicama, a istovremeno oduzimanje konstitutivnih prava, je ništa drugo do izraz dominacije. Modalitet na koji se pozivaju sprovodioci ovih politika su cjelovitost, teritorijalni integritet, istorijski kontinuitet i sl. ali niko se ne poziva na demokrtasko pravo naroda da odluči želi li da živi u tim projektima ili ne.
Arsenal Royal

#833 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

VjecitiStudent wrote:
Prvi tekst na ovu temu objavio sam u Osloboðenju još 30. maja 1968. Sve što sam od tada napisao i objavio o historiji i književnosti Muslimana ili Bošnjaka i danas potpisujem. Niko od nas tada nije izmislio ime Musliman, koje je kao narodna oznaka bilo u općoj upotrebi već skoro jedno stoljeće. Još od kraja 19. stoljeća sve bošnjačke političke, kulturne pa i privredne akcije i organizacije nose muslimansku oznaku. Podsjetit ću vas da su se prve bošnjačke političke stranke, osnovane 1906. odnosno 1908, zvale Muslimanska narodna organizacija, Muslimanska napredna (samostalna) stranka itd. Isti je slučaj bio sa bošnjačkim, odnosno muslimanskim kulturnim i privrednim institucijama, kao što su bile čitaonice, razni klubovi i društva, banke i zemljoradničke zadruge itd. Nadam se da znate kojim su redom dalje osnivane bošnjačke političke i kulturne ustanove pod muslimanskim imenom. Nisam smatrao 1992. da će promjena ili, bolje reći, zamjena imena Musliman imenom Bošnjak zaustaviti agresiju i genocid. Prvi ugovor sa izdavačem o pisanju Historije glasio je na Historija Bosanskih Muslimana. Tek sa ustavnim izmjenama 1994-95, kojima je naziv Bošnjak postao ustavnom kategorijom, promijenio sam, na traženje izdavača, naslov knjige u Historija Bošnjaka. Logično je da kao graðanin, profesor prava i legalista poštujem Ustav zemlje čijoj državno-pravnoj historiji već generacijama učim studente. Zamislite da sam zadržao prvobitni naslov knjige koja je stigla do polica svih velikih biblioteka u svijetu. Šta bi bila posljedica? Ustav države govori da u BiH, meðu ostalima, žive Bošnjaci, a jedan njen graðanin kaže da se oni ne zovu tako. Nažalost, čovjek se ponekad naðe u situaciji da se pravda što je živ.

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... rvju.shtml
Ti si onaj hercegbosanac sa poskoka, eto ti si primjer hrvata koji ovdje operira pod nikom ostalih, nemoj mislit da nisi pročitan. Za ovo što si citirao čovjek ima pravo da iznese mišljenje, i slažem se sa dobrim djelom teksta poistovjećivanje muslimanskog imena sa bošnjacima rezultat je srpskog i hrvatskog nacionalnog pokreta u Bosni koji nije imao snage da i Bošnjake muslimane nacionalizira u srbe i hrvate, drugo odlazak uleme i najučenijih ljudi u Tursku tako da je u bosni ostala samo sitna neškolovana raja sa kojom se moglo mlatit donekle kako hoćeš
VjecitiStudent

#834 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

:-)
Projecting1500

#835 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Projecting1500 »

Nevejerovatno da je ova tema jos aktivna na forumu....

Evo da se I ja pridruzim negiranju nacija kad je to dozvoljeno.

BOSANSKI SRBI SU IZMISLJENI, TO SU VECINOM VLASI KOJE SU TURCI NASELILI DA IM CUVAJU ZAPADNU GRANICU.

BOSANSKI HRVATI SU BOSNJACI KATOLICI KOJI SU ZBOG RELIGIJE ASIMILIRANI U HRVATE I DANAS ZBOG TOGA IMAJU KRIZU IDENTITETA KOJU LIJECE MRZNJOM PREMA BOSNI I BOSNJACIMA

Eto moj mali doprinos ovoj temi.
Arsenal Royal

#836 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

dustaban wrote:Morate shvatiti jednu stvar (i da s time zavrsim) problem oko bosnjastva nije u mrznji ili nekakvom sprecavanju od strane Srba i Hrvata, vec, ponavljam, u ODSUSTVU cvrstog konsezusa unutar bosnjackog korpusa oko tog pitanja. Sama izjava pojedinaca da oni nemaju dilema ko su i sta su ocito nije dovoljna, dileme jos uvijek postoje.

A sto se tice smetnji izazvanih od strane nebosnjaka, ja kao jedan od tih "ometaca" mogu samo sa zaljenjem konstatovati da je upravo nepetljanje "nas drugih" u dobroj mjeri doprinijelo ovoj konfuziji. Meni konkretno nikada nece biti jasno srpsko-hrvatsko, pogotovo hrvatsko odricanje od srednjvjekovnih simbola Bosne, konkretno Tvrtkovicevih ljiljana. Cinjenica da su ti, budimo nacisto s tim, krscanski srednjovjekovni bosanski simboli postali identifikacijom danasnjih Bosnjaka, koji, opet, nisu nista drugo jucerasnji Muslimani... to je vec samo po sebi dovoljna cinjenica u korist teze o potpunoj konfuziji na planu bosnjacke samoidentifikacije.

Ali, velim, eto vas tamo. Kadli-tadli javice se stvarni vlasnici ljiljana i zatraziti svoje simbole. Za mene i ostale anacionalno-nadnacionalne Bosance to ce biti znak oporavka ove multietnicke zajednice ali cemo tad zaista imati problem i, mogu vec naslutiti, jednu nuznu reviziju bosnjastva koje je uspostavljeno 1993.

Ne, zaista ovaj put nije problem u nama koji ne pripadamo bosnjacko-muslimanskom porijeklu ovdje je problem u vama, jos konkretnije u vasem lutanju i kontradikciji koja je time nastala. Meni je savrseno jasna i opravdana zelja tog naroda da se i on, poput svih drugih, "upise u grunt". Svi imaju svoje nacionalno tlo pa je red da to imaju i Bosnjaci. Problem je samo u tome sto ova zemlja Bosna i Hercegovina nikako ne dopusta vlasnicki ekskluzivitet jednog "konstitutivnog" naroda bez obzira koliki on bio. To su nazalost Srbi ipak napravili, bolje reci dopusteno im, sa, hajmo izbjeci termin genocidnom ali u svakom slucaju neprirodnom i vjestackom tvorevinom RS. Bosnjaci lako mogu uciniti to isto jer i Hrvati ih na to prisiljavaju. Ali upravo to je u sukobu sa zvanicnom bosnjackom politikom koja, sa jedne strane insistira na multikulturalnoj unitarnoj zajednici, a sa druge strane pokusava obezbjediti taj nekakav ekskluzivitet na tu unitarnu zajednicu izmedju ostalog i ovakvim nazivom, koji, ponavljam nije nista drugo da samo jedna verzija rijeci Bosanci.

Da tu nista nije slucajno dokazuje upravo teza da su Bosnjaci ujedno i Bosanci i da to ime ukljucuje i sve bosanske nebosnjake, ali se bosnjacki jezik zove bosanski, dosta bosnjackih subjekata rabi ime "bosanski" itd. sto sve skupa govori o ipak jasnoj namjeri da BiH postane "drzava Bosnjaka i ostalih"!

To ce tesko ici i zato je distinkcija svih naroda spram drzave BiH preduslov bilo kakvih buducih integracija. Hrvatska i Srpska "distinkcija" su se nazalost pretvorile u separaciju ali ni bosnjacka privrzenost (sto se, opet, pretvara u potpuno prisvajanje) je jednako nedopustiva (i opasna) kao i separatizam ovih drugih.

Sve bi bilo puno lakse kad bi se Bosnjaci drugacije nazvali ili da su zadrzali ime kakvo su imali. To je cista matematska logika i DEFINICIJA ove drzave: B = S + H + M .

Ali, ko zna, mozda se u tome i uspjedne tako da ovo moje razmisljanje mozete sasvim ignorirati. Molio bih samo da izbjegnete uvrede, ovo sve sto rekoh je jedno sasvim iskreno i logicno, bolje reci empirijsko razmisljanje, oslobodjeni bilo kakvih skrivenih namjera. Ako cete me demantovati, molio bih da to pokusate na istim principima.

Dovoljno si rekao sa ovim :, krscanski srednjovjekovni bosanski simboli postali identifikacijom danasnjih Bosnjaka, koji, opet, nisu nista drugo jucerasnji Muslimani... to je vec samo po sebi dovoljna cinjenica u korist teze o potpunoj konfuziji na planu bosnjacke samoidentifikacije.

Na ovu glupost se nema ništa dodati i liči mi na onu retardiranu HZHB ili Četničku tezu pa Tvrtko se nije zvao Muhamed ili Ahmed. Ovo je toliko rasističko da si se sam distancirao od anacionaliste kako se predstavljaš. Veći sam ja Bosanac i anacionalist kao Bošnjak nego ti jer meni nikad na um ne bi pala ovakva rasistička negatorska podcjenjivačka rečenica u smislu pa oni su samo muslimani i to pazi dojučerašnji kako kažeš jer očito i ne znaš na koji se način došlo do tog naziva i da je on dobiven koncenzusom jedva i to kao privremeno riješenje. Vi ste dušebrižnici morali znati da smo taj naziv uzeli preko k... i samo čekali pogodan trenutak da se ponovo izjasnimo onako kako su nam se pradjedovi izjašnjavali .To smo i uradili.

Vas kolega hebe što spomeni Bošnjaka nisu samo iz srednjeg vijeka pa da imamo rupu od 500 godina do današnjeg dana. Ovaj etnički pojam se provlači čitavo vrijeme i za vrijeme turske i austrougarske vladavine sve do početka Srboslavije i srpske čizme koju smo otresli.

A ovu glupost za jezik treba posebno komentarisati. Znači druže anacionalista pomen bosanskog prefiska u jeziku ti je tolko prirodan i naturalan da smatraš da se kao takvim treba poistovjetit sa Bosnom a pomen Bošnjak koji je isto toliko prirodan koji se javlja uporedo sa bosanskim jezikom je nešto nacionalno nerealno umjetno i treba se otkloniti jer ga kobajagi bosanski srbi i hrvati ne doživljavaju svojim. KOJI CINIZAM I LICEMJERJE!

Drug anacionalista ako nisi upalio TV ja ću ti reći da bosanski jezik pričaju Bošnjaci a da bos srbi i hrvati pričaju srpskim i hrvatskim pa po toj tvojoj logici najbolje bi bilo da odbacimo bosanski jezik kao nešto nacionalno nerealno i umjetno te da pravimo novi frankenštajnski srpsko hrvatsko bosanski kako bi sve ovce bile na broju. Koja bolest!

A da si se sam raznjeo ko anacionalista ide ova rečenica citiram ..." Problem je samo u tome sto ova zemlja Bosna i Hercegovina nikako ne dopusta vlasnicki ekskluzivitet jednog "konstitutivnog" naroda bez obzira koliki on bio. To su nazalost Srbi ipak napravili, bolje reci dopusteno im, sa, hajmo izbjeci termin genocidnom ali u svakom slucaju neprirodnom i vjestackom tvorevinom RS."

Druže salonac genocid je dokazan i presuđen negiranje istog je nastavak genocida, za kraj skontaj da nas Bošnjake boli k... šta ti misliš ovo će postati Bošnjačka nacionalna država kao što je i bila i nikakvi forumi , Midhati i ostale gnjide to ne mogu promjeniti

i za kraj ako si ti bio u Armiji ja sam bio u marincima
Nomo

#837 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

dustaban wrote:Morate shvatiti jednu stvar (i da s time zavrsim) problem oko bosnjastva nije u mrznji ili nekakvom sprecavanju od strane Srba i Hrvata, vec, ponavljam, u ODSUSTVU cvrstog konsezusa unutar bosnjackog korpusa oko tog pitanja. Sama izjava pojedinaca da oni nemaju dilema ko su i sta su ocito nije dovoljna, dileme jos uvijek postoje.

Ne, zaista ovaj put nije problem u nama koji ne pripadamo bosnjacko-muslimanskom porijeklu ovdje je problem u vama, jos konkretnije u vasem lutanju i kontradikciji koja je time nastala. Meni je savrseno jasna i opravdana zelja tog naroda da se i on, poput svih drugih, "upise u grunt". Svi imaju svoje nacionalno tlo pa je red da to imaju i Bosnjaci. Problem je samo u tome sto ova zemlja Bosna i Hercegovina nikako ne dopusta vlasnicki ekskluzivitet jednog "konstitutivnog" naroda bez obzira koliki on bio.
To su nazalost Srbi ipak napravili, bolje reci dopusteno im, sa, hajmo izbjeci termin genocidnom ali u svakom slucaju neprirodnom i vjestackom tvorevinom RS
. Bosnjaci lako mogu uciniti to isto jer i Hrvati ih na to prisiljavaju. Ali upravo to je u sukobu sa zvanicnom bosnjackom politikom koja, sa jedne strane insistira na multikulturalnoj unitarnoj zajednici, a sa druge strane pokusava obezbjediti taj nekakav ekskluzivitet na tu unitarnu zajednicu izmedju ostalog i ovakvim nazivom, koji, ponavljam nije nista drugo da samo jedna verzija rijeci Bosanci.

Ali, ko zna, mozda se u tome i uspjedne tako da ovo moje razmisljanje mozete sasvim ignorirati.
Molio bih samo da izbjegnete uvrede, ovo sve sto rekoh je jedno sasvim iskreno i logicno, bolje reci empirijsko razmisljanje, oslobodjeni bilo kakvih skrivenih namjera
. Ako cete me demantovati, molio bih da to pokusate na istim principima.

i kaze salonac nemoj ga vridjati :evil: :evil:
Nomo

#838 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

salonac dustatabanko veli

. Meni konkretno nikada nece biti jasno srpsko-hrvatsko, pogotovo hrvatsko odricanje od srednjvjekovnih simbola Bosne, konkretno Tvrtkovicevih ljiljana.

meni je jasno . orlusine kokarda sahovnica slovo U i slicna znakovlja su pored srca . njima ljljani bosanskog kralja i zastava sa plavim stitom i zlatnim ljiljanima sluze da potpale vatru .
bh.tornjak

#839 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

Nomo wrote:

Ne, zaista ovaj put nije problem u nama koji ne pripadamo bosnjacko-muslimanskom porijeklu ovdje je problem u vama, jos konkretnije u vasem lutanju i kontradikciji koja je time nastala. Meni je savrseno jasna i opravdana zelja tog naroda da se i on, poput svih drugih, "upise u grunt". Svi imaju svoje nacionalno tlo pa je red da to imaju i Bosnjaci. Problem je samo u tome sto ova zemlja Bosna i Hercegovina nikako ne dopusta vlasnicki ekskluzivitet jednog "konstitutivnog" naroda bez obzira koliki on bio.
To su nazalost Srbi ipak napravili, bolje reci dopusteno im, sa, hajmo izbjeci termin genocidnom ali u svakom slucaju neprirodnom i vjestackom tvorevinom RS
. Bosnjaci lako mogu uciniti to isto jer i Hrvati ih na to prisiljavaju. Ali upravo to je u sukobu sa zvanicnom bosnjackom politikom koja, sa jedne strane insistira na multikulturalnoj unitarnoj zajednici, a sa druge strane pokusava obezbjediti taj nekakav ekskluzivitet na tu unitarnu zajednicu izmedju ostalog i ovakvim nazivom, koji, ponavljam nije nista drugo da samo jedna verzija rijeci Bosanci.

Ali, ko zna, mozda se u tome i uspjedne tako da ovo moje razmisljanje mozete sasvim ignorirati.
Molio bih samo da izbjegnete uvrede, ovo sve sto rekoh je jedno sasvim iskreno i logicno, bolje reci empirijsko razmisljanje, oslobodjeni bilo kakvih skrivenih namjera
. Ako cete me demantovati, molio bih da to pokusate na istim principima.

i kaze salonac nemoj ga vridjati :evil: :evil:
sve po formuli....zapali...pobij...pokolji....i onda ako mu to slucajno kazes...onda kuka i motika na tebe....jer ih to vredja ,BRE
lalelii

#840 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by lalelii »

Dustaban :
“Morate shvatiti jednu stvar (i da s time zavrsim) problem oko bosnjastva nije u mrznji ili nekakvom sprecavanju od strane Srba i Hrvata, vec, ponavljam, u ODSUSTVU cvrstog konsezusa unutar bosnjackog korpusa oko tog pitanja. Sama izjava pojedinaca da oni nemaju dilema ko su i sta su ocito nije dovoljna, dileme jos uvijek postoje”.
ODSUSTVO ČVRSTOG KONSENZUSA unutar bošnjačkog korpusa je utvrđeno dana ….,utvrdio je to ....,itd Valjda bi se to dosad znalo.Par pojedinaca nije odsustvo nikakavog konsensuza.
“Za mene i ostale anacionalno-nadnacionalne Bosance to ce biti znak oporavka ove multietnicke zajednice ali cemo tad zaista imati problem i, mogu vec naslutiti, jednu nuznu reviziju bosnjastva koje je uspostavljeno 1993.”
Dobro druže anacionalni-nadnacionalni,možeš li pojasniti šta je to biti anacionalan .Da li je to déjà vu.Iskreno,poštujem da tvoju želju da si anacionalan ili nadnacionalan.Nego kako se onda tretiraju u takvom društvu oni koji su recimo srbi (naravno BiH) I žele ostati srbi.Da li I oni moraju biti anacionalni?Ustvari da li to znači da se neko mora odreći svoje nacije da bi dijelio tvoje vrijednosti.Kako to zamišljaš?
Po meni je jednostavnije da si ti anacionalan,a ja Bošnjak I obojica smo zadovoljni,ili nismo?
Kažeš:
“Sve bi bilo puno lakse kad bi se Bosnjaci drugacije nazvali ili da su zadrzali ime kakvo su imali. To je cista matematska logika i DEFINICIJA ove drzave: B = S + H + M .”
Kome bi bilo lakše I čija je to logika I čija definicija ?Da li je to neko negdje usvojio a da mi to neznamo.Šta bi onda bio ti ako si nadnacionalan(M nisi,znači da si H,možda S ili ti I sebe negiraš).
Probaj ovo: sve bi lakše bilo sa B=B,matematika 100% jasna, ali tako nije ali mi to prihvatamo. Ne prihvatamo da su B=0
Tebi smetaju samo B ,a S I H su konstante u svakoj varijanti što nije dobro za ovo društvo.Kad bi još predložio da M nisu m (što je u nekom generalnom planu cilj) bio bi do kraja iskren.
I još nešto,izgleda das u I hrvati lažna nacija!!!
Što se tiče BiH i njezine etničke strukture, tamo oduvijek žive samo Srbi, više od 90 posto Srba... To su Srbi pravoslavci, Srbi muslimani i Srbi katolici – kazao je Šešelj i još jednom na sudu ponovio svoje stavove da "bosanski jezik ne postoji" i da je hrvatska nacija "lažno stvorena pod direktnim patronatom Rimokatoličke crkve".
Vidiš I srbi imaju svog doktora pravnih nauka, a šta misliš da je akademik?.
DeutscheAusweis

#841 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by DeutscheAusweis »

Sad treba očekivati otvaranje teme sa naslovom:

"Koliko još da trpimo Bošnjake...dokle više"

...ili "Istjerajmo Bošnjake iz BiH" , "Izadjimo na ulice i recimo Bošnjacima jasno šta mislimo"...

Dustabane jel ova dobra a' ?
Nomo

#842 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

dalje salonac dustabanko kaze
Ali, velim, eto vas tamo. Kadli-tadli javice se stvarni vlasnici ljiljana i zatraziti svoje simbole.
:lol: :lol: :lol: dobro sto si bezobrazan ali sto si nepismen to je cudo jedno . hoces reci da tvrtko bio hrvat ? 8) :-? pa to vise niti jedan hrvat ne govori jer su vidjeli da ispali smijesni . sve sto pises opcenito je luk i voda zacinjena sa lazima , fantazijama , zlobom , pakoscu . pises improvozirano , bez argumenta . nadugo i nasiroko , demagoski da se stekne dojam da si obrazovan i dobronamjeran . prica ti klimava , jeftina i antibosanska . ti si potomak draze m i vase cubrilovica i pavla djurisica i najpoznatijeg salonca na svijetu dragosa kalajica i brane crncievica . to je tvoj svijet bolje receno polusvijet . blato i kaljuza , brlog i krmetnjak .
DeutscheAusweis

#843 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by DeutscheAusweis »

Nomo wrote:dalje salonac dustabanko kaze
Ali, velim, eto vas tamo. Kadli-tadli javice se stvarni vlasnici ljiljana i zatraziti svoje simbole.
:lol: :lol: :lol:
Image

:oops:
Nomo

#844 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

ne mogu jos sebi doci . slusaj ti njega , razmislja empirijski , posteno bla bla bla ali hajmo izbjeci rijec genocid . :-? :-x
yebem ti zivot s kim dijelim zrak . moracu masku kupiti sa filterom da mi ni pluca ne dodje nesto od ovakvih smetljara a ne u mozak i glavu . on bi genocid zaobisao i izbjegao :evil:
bh.tornjak

#845 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

ono sto je najinteresantnije je to,sto najveci i najzesci negatori Bosnjaka su upravo oni koji ni sami ne znaju ni ko su ni sta su....
oni koji odbacise (ne silom,za razliku od Bosnjaka) svoje "narodno ime" i prihvatise komsijsko/susjedsko i sada organizovano i zajednickim snagama sole pamet nekome kako treba ili ne treba da se zove...
Halllooo,ba...upravo vi ste oni koji se okitise imenom naroda koji je mjesavina svega i svacega....naroda koji su to "sve i svasta" na silu:
-kroatizirali (madjari,italijani,nijemci i bruka drugih manjih naroda)
-srbizirali (vlasi,madjari,rumuni,bugari i bruka drugih naroda)
Upravo VI ste ti koji si trebate postaviti pitanje: Ko smo mi uistinu...?
ali ne....ta vasa iskomplekiranost vam to ne dozvoljava.....jer bi "trijeznjenje" bilo jako bolno...
Nomo

#846 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

DeutscheAusweis wrote:
Nomo wrote:dalje salonac dustabanko kaze
:lol: :lol: :lol:
Image

:oops:
francuska i canada pogotovo qubek puna ljljana .dominirali su u srednjem vijeku . neki tada nisu imali drzavu a danas se kurce kako znaju ko su i sta su a mi eto ne znamo . hiljadu godina bastinimo jednu teritoriju i na njoj drzavu . crknite pascad .
hAZNADAR

#847 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

Arsenal Royal wrote: Pazi tu griješiš jel stvarno misliš da: ......" Ali kada nasi nabusani vjernici i nasi nabusani multikulturalci negiraju bosnjastvo - to je vec mazohizam i odraz opste neobrazovanosti, letargije, kompleksa, snobizma, malogradjanstine,.... " su ovo naši ljudi??? Vjeruj mi ni jedan naš čovjek koji ne želi da je bošnjak neće skršit 20 postova u negiranju istog, u to sam se uvjerio 100 puta. Ovo je forum a ljudi pod lažnim nikovima mogu da se predstavljaju kako hoće. Obično pravi "ostali" odtipkaju jedan post i to je to, povuku se iz dalje diskusije dostojanstveno. Sa druge strane Salonci i ovi iz stoljeća sedmog ne popuštaju ko ker kad se domogne koske.Oni imaju samo jedan zadatak a to je unošenje smutnje i konfuzije ne bi li opet mogli imati pokojeg Fikreta Abdića ili ne bi li ponovo mogli onako da nas probude granatama izenanada ko 92

Slazem se da ima svega sto kazes i laznih nickova,... ali kada imas nekoliko tema o imenu za Bosnjake i svaka rekordni broj stranica, i sto je najbitnije - na svako temi dominiraju rasprave na relaciji dali je isprevnije Bosnjak ili Bosanac. Pa sjeti se samo debate prije popisa koliko su nacionalni Bosanci dizali prasinu, koliko je samo puta moderator izbisao cijelu temu ili zakljucavao. Tako da je broj toga toliko velik da osnovna logika, statistika, procent,.. ukazuje ipak da je negatora Bosnjaka najvise medju Bosnjacima samim - barem na ovom forumu.

A imao sam prilike u stvarnom zivotu kao sto imam i sada cuti mnogo ljudi koji su samo Muslimani i nista vise i slazu face, krive usta i obrve kada spomenes Bosnjak,.. - a takodjer po gradovima, najvise u prijestonici cujem ufuranu urbanu elitu koja se toliko strastveno i vatreno opire bosnjackom prefiksu jer to tumace kao nesto primitivno, papanski,... To je nasa stvarnost. Cak su i na popisu ljudi zaokruzivali bosnjastvo samo zbog medijske kampanje i "sto valjda to tako treba" - licno ih znam takvih.

Da skratim - ono sto nama fali je nacionalizam, nacionalni identitet,... - ali prije svega konacno definisati to jer mnogi to tumace kao sovinizam ili fasizam(misleci da je srpski model jedini sablon) - pa zato i bjeze od toga. Cijela Evropa se odgaja u duhu postovanja svoje nacije i poznavanja nacionalnih vrijednosti - i uvijek vazi pravilo da ko ne postuje svoje - nece ga ni drugi postovati.

Ipak je ova tema tj tematika opet na mnogo stranica izuzimajuci moje postove kritike toga. Da bosnjacki salonci navrate na srpski forum i bace kosku negirajuci srpstvo, ili isto to na hrvatskom forumu - sumnjam da bi bilo ovoliko stranica i ovoliko objasnjavanja.
Gojeni H

#848 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:
Ovo je bilo namijenjeno @bach-u. :D
Ali Kemal

#849 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Ali Kemal »

dustaban wrote:To je cista matematska logika i DEFINICIJA ove drzave: B = S + H + M .

:thumbup: :bih:
Matematika je egzaktna nauka.
dalje

#850 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

dustaban wrote:Meni konkretno nikada nece biti jasno srpsko-hrvatsko, pogotovo hrvatsko odricanje od srednjvjekovnih simbola Bosne, konkretno Tvrtkovicevih ljiljana. Cinjenica da su ti, budimo nacisto s tim, krscanski srednjovjekovni bosanski simboli postali identifikacijom danasnjih Bosnjaka, koji, opet, nisu nista drugo jucerasnji Muslimani... to je vec samo po sebi dovoljna cinjenica u korist teze o potpunoj konfuziji na planu bosnjacke samoidentifikacije.

Nema tu nista nejasno. Ljiljani jesu hris/krscanski simboli ali nisu srpski/hrvatski. Ako aludiras na to.
Srpski/hrvatski simboli su trobojka-orao-sahovnica i to je.
Mogli su Bosnjaci i samog Isusa staviti na zastavu, to opet ne bi bilo srpski ili hrvatski simbol.

E sad, sta ce Bosnjacima muslimanima ljiljani... to je vec za zamisliti se.
Locked