Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
TheMule

#801 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by TheMule »

Cybernetic wrote:
-H-E-L-L- wrote:odgovor na nivou,razvaljujes :thumbup:
Ne zasluzujes bas paznju. Covjeka koji americku elitu proziva za zlocine, ne samo protiv drugih naroda nego i samih Amerikanaca, nazivati pljuvanjem po domovini, moze samo najvulgarniji desnicar. Chomsky ne pljuje po Americi nego onima koji vladaju tom Amerikom. Na prostoru bivse Jugoslavije je svatko tko ukazuje na zlocine pocinjene od strane pripadnika "njegovog" naroda automatski nacionalni izdajica. Da li Petar Lukovic pljuje po svojoj domovini ako pise o zlocinima Vojislava Seselja?

Ma Chomsky i onaj Kissinger su dva prevaranta koji nemaju ni trunku morala.

Za njih je Hitchens bio profesor, evo nek im Hitchens kaze ko su Bosnjaci:

metastasio

#802 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by metastasio »

hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: odlicno. pa je li onda bih federacija ili nije?
Prema misljenju jednog od najvecih strucnjaka za ovu oblast, prof.dr. Edina Sarcevica, Ustav BiH je pravno antinomican, te je iz njega moguce izvuci suprotne zakljucke, od kojih su oba tacna.

Dakle (ni)je federacija.

Sto se mene tice, ja bih rekao slozena decentralizovana drzava i ne bih isao dalje od toga.

PS Upratih tvoje poredjenje sa Hrvatskom, i pogresno je, federalizam zavisi od ustavne dekoncentracije ovlastenja za federalne jednice, tako da je Hrvatska unitarna.

Imas po ustavu federalnih drzava koje su vise unitarne npr. Austrija ili unitarnih koje su u praksi blize federacijama, npr. Italija.
zakljucak: bih nije definisana kao federalna drzava. kraj price.

p.s. znam za hrvatsku, zato sam ga i pitao jer delegat misli da ako se nesto sastoji od vise dijelova po automatizmu je i federacija.
:thumbup:

Samo bih ovome nadodao da se npr. entitet Republika Srpska u službenim dokumentima prevodi isključivo kao "the Republika Srpska", a ne "the Republic of Srpska". Pametnome dosta! ;-)
Gojeni H

#803 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Gojeni H »

Profesoru Ridjanovicu bi bolje bilo da se drzi lingvistike.
O Bosnjacima, nacionalnom preporodu, te razlozima homogenizacije Bosnjaka u post-ratnom periodu ocigledno pojma nema.
Popis ce pokazati koliki je broj ljudi koji se osjecaju Bosnjacima ... nema razloga za dramu kod Srba i Hrvata. ;-)

Za 30 godina Bosna ce ionako biti bosnjacka zemlja sa znacajnom srpskom i neznacajnom hrvatskom manjinom.
Ko sta voli, za svojom ljubavi ide ... Kmetovi za maticama, a oni koji u velikoj mjeri svoj identitet vezu za svoju zemlju, ostaju svoji na svome ... prirodni procesi i nista vise.
VjecitiStudent

#804 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

BiH će 30 godina prije svega biti pusta zemlja, zemlja staraca.
Natalitet kod sva tri bh. naroda je u strmoglavom padu, niko ne bi smio imati razloga za likovanje.
Gojeni H

#805 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:BiH će 30 godina prije svega biti pusta zemlja, zemlja staraca.
Natalitet kod sva tri bh. naroda je u strmoglavom padu, niko ne bi smio imati razloga za likovanje.
Nema govora o likovanju. Samo prestavljanje cinjenica ako vec govorimo o nacionalnom prebrojavanju ... radi se o prirodnim procesima.

Slazem se da je velika vjerovatnoca da se desi ovo o cemu govoris. To je zasebna tema koju treba otvoriti jer se radi o ozbiljnom problemu o kojem ne mogu govoriti politicari sa vizijom "do podne".
VjecitiStudent

#806 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote:BiH će 30 godina prije svega biti pusta zemlja, zemlja staraca.
Nema govora o likovanju. Samo prestavljanje cinjenica ako vec govorimo o nacionalnom prebrojavanju ... radi se o prirodnim procesima.

Slazem se da je velika vjerovatnoca da se desi ovo o cemu govoris. To je zasebna tema koju treba otvoriti jer se radi o ozbiljnom problemu o kojem ne mogu govoriti politicari sa vizijom "do podne".
Prirodni procesi su da mladi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bježe iz zemlje, neko u Srbiju, neko u Hrvatsku, neko u Švedsku, Norvešku, Njemačku, Sloveniju, ...
U zemlji ostaju uglavnom neobrazovani i stari, treba da se radujemo?
hAZNADAR

#807 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

Predvidio sam ovoj temi na samom pocetku vrtoglavi rast i bar 50-tak stranica za par dana - mislim da necu pogrijesiti.

Zasto se niko ovdje ne upita - zbog cega su ovakve teme o nasem nazivu toliko popularne i po pravilu rezultiraju dugotrajnom raspravom.

Siguran sam da kod ostalih nacija u Evropi ovakve teme tipa "kako se ustvari zovemo" ne predju vise od jedne stranice, a izjave poput prof. Ridjanovica samo izazov par podsmijeha.

Razlika izmedju nas i ostalih nacija je samo u tome sto ostali imaju nacionalizam bilo u normalnom ili pretjeranom obliku a mi to ili uopce nemamo ili je u samom povoju.

A to je zato sto bilo kakav nacionalni identitet kod nas ima zestoke protivnike bilo da su vjernici koji neznaju nista o sebi i ovoj zemlji (niti ih to interesuje) - ili da su ufurani multietnicari koji izigravanjem tobozeg kosmopolitizma ustvari samo lijece svoje malogradjanske komplekse.

Pa ce se i jedni i drugi poslije cuditi i ibretiti sto nas diskriminiraju, sikaniraju, ismijavaju,....

Nadam se da se nasi unuci nece ovoliko loziti na ovakve teme i da ce to biti mnogo jasnije i jednostavnije. Valjda ce do tada politika i standard bivse YU pasti u zaborav i izgubiti na inerciji.
bh.tornjak

#808 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

SaraFina wrote:
Bošnjaci su selo u blizini Zupanje i graničnog prijelaza Gunja - Brčko ..

Stanovništvo je pretezno hrvatsko i posjeduju neki mještani i istoimena prezimena te se identificiraju s tim mjestom.
To selo je dobilo ime po osobama koje su "odnekuda" dosle (odakle li Boze) i to selo "osnovale"..
bach

#809 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bach »

hAZNADAR wrote:Predvidio sam ovoj temi na samom pocetku vrtoglavi rast i bar 50-tak stranica za par dana - mislim da necu pogrijesiti.

Zasto se niko ovdje ne upita - zbog cega su ovakve teme o nasem nazivu toliko popularne i po pravilu rezultiraju dugotrajnom raspravom.

Siguran sam da kod ostalih nacija u Evropi ovakve teme tipa "kako se ustvari zovemo" ne predju vise od jedne stranice, a izjave poput prof. Ridjanovica samo izazov par podsmijeha.

Razlika izmedju nas i ostalih nacija je samo u tome sto ostali imaju nacionalizam bilo u normalnom ili pretjeranom obliku a mi to ili uopce nemamo ili je u samom povoju.

A to je zato sto bilo kakav nacionalni identitet kod nas ima zestoke protivnike bilo da su vjernici koji neznaju nista o sebi i ovoj zemlji (niti ih to interesuje) - ili da su ufurani multietnicari koji izigravanjem tobozeg kosmopolitizma ustvari samo lijece svoje malogradjanske komplekse.

Pa ce se i jedni i drugi poslije cuditi i ibretiti sto nas diskriminiraju, sikaniraju, ismijavaju,....

Nadam se da se nasi unuci nece ovoliko loziti na ovakve teme i da ce to biti mnogo jasnije i jednostavnije. Valjda ce do tada politika i standard bivse YU pasti u zaborav i izgubiti na inerciji.
33. stranica rasprave ...

Fino, fino

To samo govorilo koliko je teza iz naslova ( koju nisam ja postavio, nego jedan od najuglednijih akademika u ovom jadu od države), zaista intrigantna i aktuelna...
Arsenal Royal

#810 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

bach wrote:
hAZNADAR wrote:Predvidio sam ovoj temi na samom pocetku vrtoglavi rast i bar 50-tak stranica za par dana - mislim da necu pogrijesiti.

Fino, fino

To samo govorilo koliko je teza iz naslova ( koju nisam ja postavio, nego jedan od najuglednijih akademika u ovom jadu od države), zaista intrigantna i aktuelna...

Nije intirgantna već je polazna tačka za mlade hrvatske i srpske nacionalnosti da se bruse i usavršavaju mada ja mislim da ti je to bila i namjera. Bošnjaci znaju šta su a vi možete otvarat još milion threadova na ovu temu
bh.tornjak

#811 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

Kaligula I wrote:
hizo ramidovic wrote:sa jedne strane ime 'bosnjak' svjesno se zatiralo i osporavalo, i sa istoka i sa zapada, dok se istovremeno sa druge strane vrsila asimilacija bosanskog pravoslavnog i katolickog stanovnistva u redove srba/hrvata, i to sve sa ciljem da se bosna prikaze kao zemlja u kojoj nema nikakvog autohtonog stanovnistva vec samo srbi i hrvati te da se ta zemlja u pogodnom historijskom trenutku podijeli. djelioci bi imali cistu situaciju, domace stanovnistvo bi izrazilo zelju za pripajanjem matici i to bi bilo to...bez ispaljenog metka i kapi prolivene krvi, bosna bi saptom pala
...slažem se da je toga bilo i sa zapada i sa istoka...no, to je nepotpuna istina...naime, ima i druga strana medalje, a ta je da se za ime 'Bošnjak' nije niko dovoljno zalagao i borio...kamo sreće da se u tome uspjelo, danas bi mi bili Albanija...ovdje se ne šalim, nego ozbiljno mislim...Albanci su se održali na okupu i pored činjenice da su vjerski podijeljeni kao i mi, a to jeste na muslimane, pravoslavce i katolike...prema tome bošnjaštvo je izdano od svih bh religija, a ne samo od pravoslavaca i katolika...moraš priznat da se ni muslimani nisu bog zna kako oznojili i pretrgli u svojoj borbi za ime Bošnjak...prema tome odgovornost za izdaju je na svima...čak i Austrija, ne da je zabranjivala, nego je podsticala stvaranje jedne nacije(bošnjačke) sa tri religije(muslimanske , pravoslavne i katoličke), ali tu povoljnost muslimani nisu skoristili...
obadvojici :thumbup: :thumbup: :thumbup:

sve receno i objasnjeno.....svaka dalja prica je suvisna....
bh.tornjak

#812 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

dupli
VjecitiStudent

#813 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Još jedan tekst uglednog istoričara o nacionalnom identitetu i imenu Muslimana/Bošnjaka sa mnoštvom zanimljivih detalja.
Historiografija i nacionalni identitet Muslimana/Bošnjaka
Husnija Kamberović

...
Nova krizna situacija u 1990-im godinama otvorila je i nove debate o muslimanskom nacionalnom identitetu. Ponovo su se aktivirale podjele iz kraja 1960-ih godina, a u historiografiji su se obnovile ne samo linije podjela nego su se čak i personalne podjele poklopile sa podjelama kakve su vladale 1960-ih godina. Ponovo su ključni diskutanti među historičarima bili oni koji su se snažno angažirali na priznanju muslimanskog nacionalnog identiteta 1960-ih godina (Atif Purivatra i Mustafa Imamović), s tim da su sada znatno aktivniji bili oni koji su se pod utjecajem nekih emigranata, prije svih Adila Zulfikarpašića koji se tada vratio u Bosnu, snažno zastupali ideju bošnjačke nacionalne nominacije. Ključna je tu bila knjiga književnika Alije Isakovića, koja je predstavljala izbor tekstova o “nacionaliziranju” Muslimana od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Potom su Atif Purivatra i Mustafa Imamović, skupa sa Rusmirom Mahmutćehajićem, objavili posebnu knjigu pod naslovom Muslimani i bošnjaštva. Ključna poruka ove knjige težila je ka jačanju muslimanskog nacionalnog identiteta i očuvanju muslimanske nacionalne nominacije, a odbacivanju ideje bošnjaštva. Mustafa Imamović, historičar koji je 1960-ih godina svojim pisanjem doprinosio afirmiranju muslimanskog nacionalnog identiteta, oslanjao se na rezultate socioloških istraživanja, prema kojima se svega 1,82% ljudi u Bosni i Hercegovini izjašnjavalo u prilog bošnjačke nacionalne nominacije, i tvrdio kako je ideja bošnjaštva historijski prevladana. Imamović će krajem 1990-ih postati prvi historičar koji je napisao sintetičku Historiju Bošnjaka odlučno se zalažući za bošnjačku nacionalnu nominaciju.
...
http://behar.hr/historiografija-i-nacio ... abosnjaka/#
bh.tornjak

#814 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bh.tornjak »

Cybernetic wrote:Noam Chomsky nije samo relevantan kao lingvist nego i covjek koji se bavi elementarnim problemima covjecanstva, a ne identitetskim glupostima kao Bosanac iz Novog Pazara i njemu mrski Bosnjakistanci. Samo je u jednom u pravu: odbijanjem gradjanskog i nadkonfesionalnog bosanstva u korist etnokonfesionalnog bosnjastva su i bosanski muslimani pristali na etnicku podjelu BiH. Ne mozes se kao zalagati za cjelovitu BiH, a tvrditi kako je Mujo (ili Muja) iz Rozaja ili Dragasa pripadnik tvog naroda, a susjedi Mato i Jovo nisu.

obratno....susjedi Mato i Jovo to tvrde...tj. samo sebe negiraju...nece da bud Bosnjaci pa Bog...sta da im se radi
lalelii

#815 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by lalelii »

Bravo hAZNADAR,
Svugdje u svijetu je to pitanje besmisleno (za javnu uporabu) samo nama ovdje iskompleksirani kurvini sinovi to nameću.Jesmo to što jesmo,oni su to što jesu i dalje ništa nije važno.Lakše je kad znaš s kim imaš posla pa makar se lik krio i iza Bacha.Vidiš i sam da nisu normalni dok neće igrati šah,ni lopte.Al su ipak stekli jednu finu referencu za lik chombeta.
A što se tiče izjave Bacha da je tema intrigantna i aktuelna je čista glupost,jer je to samo dotičnom profesoru poslužilo da bude malo intrigantan i aktuelan.Danas bilo koja budala ako hoće da bude aktuelna dovoljno je da priča ko šešelj,ili odvali nešto protiv bilo koga u nacionalnom smislu i eto fitilj kratak svi se zapale.Možda je ipak vrijeme da se malo normalizujemo,pošto ni mi vas nebošnjake ne tjeramo da se izjašnjavate ko bošnjaci.Budite to što jeste i to je dovoljno.
dalje

#816 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

Arsenal Royal wrote:
bach wrote:

Fino, fino

Nije intirgantna već je polazna tačka za mlade hrvatske i srpske nacionalnosti da se bruse i usavršavaju mada ja mislim da ti je to bila i namjera. Bošnjaci znaju šta su a vi možete otvarat još milion threadova na ovu temu
Kad Bosnjaci sami sa sobom raskrste ko su i sta su i kad definisu svoju istoriju nece se niko brusiti na njima. Ista stvar i sa Makedoncima.
Nisu Srbi krivi sto od 3 Bosnjaka jedan ce raci da je Bosnjak, drugi Bosanac, treci musliman a cetvrti sa strane odmahnuti rukom. Nisu Hrvati krivi sto od 2 Bosnjaka jedan voli Mehmeda a drugi Tvrtka.
Da nema Srba i Hrvata Bosnjaci bi izmedju sebe zaratili.
hAZNADAR

#817 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

lalelii wrote:Bravo hAZNADAR,
Svugdje u svijetu je to pitanje besmisleno (za javnu uporabu) samo nama ovdje iskompleksirani kurvini sinovi to nameću.Jesmo to što jesmo,oni su to što jesu i dalje ništa nije važno.Lakše je kad znaš s kim imaš posla pa makar se lik krio i iza Bacha.Vidiš i sam da nisu normalni dok neće igrati šah,ni lopte.Al su ipak stekli jednu finu referencu za lik chombeta.
A što se tiče izjave Bacha da je tema intrigantna i aktuelna je čista glupost,jer je to samo dotičnom profesoru poslužilo da bude malo intrigantan i aktuelan.Danas bilo koja budala ako hoće da bude aktuelna dovoljno je da priča ko šešelj,ili odvali nešto protiv bilo koga u nacionalnom smislu i eto fitilj kratak svi se zapale.Možda je ipak vrijeme da se malo normalizujemo,pošto ni mi vas nebošnjake ne tjeramo da se izjašnjavate ko bošnjaci.Budite to što jeste i to je dovoljno.
Nazalost Bach je ipak u pravu - tema je ipak intrigantna i aktuelna sto dokazuju mnoge teme ovdje ove tematike. Sjeti se samo nebrojenih stranica o ovome pred popis.

Ovo pitanje jeste stvarno besmisleno - ali kurvini sinovi koje okrivljujes za to su upravo kod nas. Bilo da su vjernici koji neznaju nista o sebi i Bosni niti ih interesuje - bilo da su ufurani multietnicari.

Greska je kod nas jarane - nisu nam drugi krivi sto jos vodimo debatu oko naseg imena.

I moja malenkost koja osudjuje ovoliki broj stranica ali ipak doprinosi tome.
DeutscheAusweis

#818 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by DeutscheAusweis »

dalje wrote: Kad Bosnjaci sami sa sobom raskrste ko su i sta su i kad definisu svoju istoriju nece se niko brusiti na njima. Ista stvar i sa Makedoncima.
Nisu Srbi krivi sto od 3 Bosnjaka jedan ce raci da je Bosnjak, drugi Bosanac, treci musliman a cetvrti sa strane odmahnuti rukom. Nisu Hrvati krivi sto od 2 Bosnjaka jedan voli Mehmeda a drugi Tvrtka.
Tebi ili je žao što nisi Bošnjak ili si ljubomoran...

Boli kita Bošnjaka šta ti i slični mislite ko su Bošnjaci, a da nije takvih kao ti ovakve teme ne bi ni postojale.

:sax: i Bošnjake!
Mohamad Sissoko

#819 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mohamad Sissoko »

dalje wrote:
Nisu Srbi krivi sto od 3 Bosnjaka jedan ce raci da je Bosnjak, drugi Bosanac, treci musliman a cetvrti sa strane odmahnuti rukom. Nisu
Vidi pod "Srboslavija".
House

#820 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by House »

kako god okreneš,sve su nacije izmišljene :D tako da je Midhat komunjara glup k'o kurac
lalelii

#821 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by lalelii »

haznadar: Greska je kod nas jarane - nisu nam drugi krivi sto jos vodimo debatu oko naseg imena.

Ma ja ti kaže da nije greška kod nas,i vidiš da mi ne vodimo debatu oko imena.Oni koji ne znaju ko su i šta su oni vode debatu.Muka biti Bošnjak,muka ne bit ,što bi reko Hamlet.
Streptokok

#822 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Streptokok »

lalelii wrote:haznadar: Greska je kod nas jarane - nisu nam drugi krivi sto jos vodimo debatu oko naseg imena.

Ma ja ti kaže da nije greška kod nas,i vidiš da mi ne vodimo debatu oko imena.Oni koji ne znaju ko su i šta su oni vode debatu.Muka biti Bošnjak,muka ne bit ,što bi reko Hamlet.
nemoj te zanemarivati uticaj četnika i ustaša na iste i te njihove debate. Ništa to nije slučajno niti spontano.
DeutscheAusweis

#823 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by DeutscheAusweis »

lalelii wrote:haznadar: Greska je kod nas jarane - nisu nam drugi krivi sto jos vodimo debatu oko naseg imena.

Dok su drugi Bošnjacima odredjivali ko su i šta su, onda nije bilo debate...danas ti isti koji su davno donosili odluke da li će biti m ili M, danas se više ne pitaju i mogu samo da ga "duvaju"...

Bošnjak ima svoje ime, konstutivnost, državu...i akademiju, i ako neko ne zna ko je i šta je (mada sumnjam) onda mu je adresa BANU, a ne klix.
Gojeni H

#824 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Gojeni H »

bach wrote:

Fino, fino

Tebe u zadnje vrijeme hoce ove "teze". :D
Na ovu temu se loze dezurni forumski kmetovi hrvatine i pokoji multi-kulti. Raji svjesnoj svog identiteta ovo "o Bosnjacima" vec pomalo ide na ku.ac.
Bosnjacki identitet je jaci nego ikada u zadnjih 400 godina. Homogenizacija je uveliko izvrsena, najvise "zahvaljujuci" komsijama i njihovim kmetovima, ali bolje ista nego nista.

Kako ce se isprofilisati pravci razvoja naroda u buducnosti je daleko bitnije i aktuelnije pitanje za bosnjacki narod.

Nego ti ne odgovori covjeku ... sto bolan ne pogodi ovog levata pepeljarom u toj jazbini samozvanih boema i apstraktnih umjetnika?
Arsenal Royal

#825 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

dalje wrote:
Kad Bosnjaci sami sa sobom raskrste ko su i sta su i kad definisu svoju istoriju nece se niko brusiti na njima. Ista stvar i sa Makedoncima.
Jesu srbi su upravo krivi za stanje koje imamo hrvati u manjoj mjeri nije se u Sarajevu kreirala politika u kojem se možeš izjasniti kao srbin hrvat ili neopredjeljen to je kuhinja begorada i zagreba. Ta su vremena iza nas. Nije tačno da će se od 3 bošnjaka svako različito izjasniti nego će se svaki 30 bošnjak drugačije izjasniti. Svi Bošnjaci vole Tvrtka neki vole uz to i Mehmeda neki ne , bitno je da ne volimo koljače i fašiste tipa Mladića i Pavelića ko što to vi radite haj sad sikter
Locked