Čega se pametan stidi, time se lud ponosi..Polupismeni a i neuki akademik ne zna da Muslimani žive kao manjina u velikom broju zemalja i da se svugdje zovu sintagmom od dvije riječi čije je gramatičko jezgro Muslimani, a atribut pridjev izveden od imena zemlje u kojoj žive, pa imamo Filipinske Muslimane, Tajlandske Muslimane, Burmanske Muslimane itd. Nikom na svijetu ne pada na pamet da takav opisni naziv mijenja: on govori da su “dotični” ljudi vjerski i nacionalno Muslimani (čime se i ponose pa neće da čuju da im se ta riječ ukloni iz imena)
Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
- Grover
#426 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Last edited by Grover on 04/12/2014 16:07, edited 1 time in total.
-
metastasio
#427 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Mislim da se kvalitativnim izjednačavanjem odrednice "Bosanac" s odrednicom "Jugoslaven" direktno okreće mlin na vodu onima koji nastoje po svaku cijenu uspostaviti paralele BiH s nekadašnjom Jugoslavijom. Da se ne ponavljamo: BiH nije po postanku nikakva federalna država niti je nastala udruživanjem (federaliziranjem) njenih današnjih konstitutivnih naroda. Već su njeni današnji konstitutivni narodi nastali iz autohtonih vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine. Termini "Bošnjak" i "Bosanac" po etimologiji su sinonimi, s time što je Bosanac sada postala regionalno-državna odrednica, a Bošnjak je dobio etničku referencu. Na kraju krajeva: je li u BiH danas pitanje svih pitanja pripadnost narodu ili pripadnost državi? Po meni ovo drugo. U mome taboru su svi oni kojima je BiH u srcu, identificirali se oni kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Ukrajinci, Bosanci ili nekako drugačije. U drugome taboru su oni koji odbacuju BiH. Na toj liniji se treba voditi ideološka i strateška borba. Neko je spominjao Švicarsku: pa u toj državi žive četiri kulturno-jezičke i dvije religijske zajednice, a svi su pripadnici "švicarskoga naroda" (piše u preambuli Ustava Švicarske Konfederacije). Dakle nikakvih Nijemaca, Francuza, Italijana tamo nema i nikad ih nije ni bilo. Zamislite vi sada čovjeka koji se rodi, recimo, u Kantonu Wallis / Valais ili Kantonu Freiburg / Fribourg deset kilometara od jezičko-kulturne granice. On govori francuski, njemački tek uči u školi, ali zna da živi u jednoj državi i da su mu svi sunarodnjaci iako postoji velika šansa da ih cijeli život ne razumije i da ima drugačiju kulturu i običaje od njih. Po meni je, dakle, jako, jako važna izgradnja državnoga identiteta jer je to tendencija koja vlada svuda u svijetu.Ali Kemal wrote:Ne bih se slozio, potpuno je isto kao sa terminima Hrvat i Srbin, jer se kao Bosnjaci izjasnjavaju i u Srbiji, Hrvatskoj i ostalim zemljama.metastasio wrote:Termin "Bosanac" nikad se ne može usporediti s terminom "Jugoslaven" koji je predstavljao neki superidentitet tipične federativne države (kao npr. Britanac). Većina Bošnjaka danas svoj identitet vezuje za državu i tu se njihova definicija razlikuje od srpske i hrvatske koji identitet vezuju za etniju.
Sto se tice poredjenja Jugosloven i Bosanac to je sve u dvije pare, i opstanak tog identiteta direktno zavisi od kvaliteta drzave.
- NIN
#428 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
kopijas34 wrote:...
Srbin sam, a i Hrvat, mada more bit da sam i Rumun, i Bugar, Vla', ko ce ga znat, ako ti je tako lakse. I nepismen sam pa shodno tome nisam nista ni citao, ... tako da tebi ostavljam ulogu prosvjetitelja.
Uzivaj!
- Joe McCarthy
#429 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Većina naroda koji su izašli iz rata u kojem je samo biološko postojanje tih nacija bilo u pitanju su puno religioznije nego Bošnjaci. A takvo stanje potraje generaciju ili dvije prije nego što se vrati "na normalu".metastasio wrote:To što je bošnjački identitet u proteklim godinama previše bio vezivan za islam, po meni je greška. Jer kako Srbin, Hrvat, Slovak, Mađar itd. može biti ateist ili budist, a opet Srbin, ne vidim razloga da to ne bude i Bošnjak.
A ta tvoja teorija o "ekskluzivnom" vezanju Islama za Bošnjaštvo je presmješna. Ja sam Bošnjački nacionalista kojem apsulutno ništa neznače beduinske budalaštine i arapski idoli na kojem moj narod gubi vrijeme. Zakoni i običaji koji mene vežu za Bosnu i Bošnjake puno su stariji i važniji od Muhamedovog ekbera.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#430 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Tacno ali ne zbog zelje za zatiranjem Bosnjaka, nego zbog vec zatecenog stanja, objasnjenog u postu ranije. Kad su se stekli uslovi za afirmaciju i ustavnu nominaciju, ucinjeno je.hizo ramidovic wrote: upravo i u tom periodu u ustavu nije postojala opcija bosnjak.
da se razumijemo, period titove jugoslavije nije mi ni mrzak ni stran, no cinjenice su cinjenice...
- Hajvan
#431 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Sve što piše u knjigam niti je, niti mora biti: prihvaćeno, točno, istinito, potkrijepljeno provjerenim referencama, činjenicama…NIN wrote:kopijas34 wrote:...![]()
Srbin sam, a i Hrvat, mada more bit da sam i Rumun, i Bugar, Vla', ko ce ga znat, ako ti je tako lakse. I nepismen sam pa shodno tome nisam nista ni citao, ... tako da tebi ostavljam ulogu prosvjetitelja.![]()
Uzivaj!
tako da -- čitaj, čitaj
nevezano za jalovu diskusiju… a samo 'nako up'o ...
- House
#432 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
opet komunjare o bosanstvu 
-
haos1
#433 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
bolje biti komunjara nego kmet.House wrote:opet komunjare o bosanstvu
- House
#434 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
haos1 wrote:bolje biti komunjara nego kmet.House wrote:opet komunjare o bosanstvu
Bošnjak nikad nije bio kmet.
-
haos1
#435 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
ne znam, ali kako je sada situacija u drzavi, ne da nece bosnjaci, hrvati i srbi u kmetove, nego nece ni to.. svi ce u prosjake, ali jbg vazno je ko je ko i dzaba sve.. e zato ja podrzavam ono gdje nekad nije bilo vazno sta si, vec se brinulo o drugim stvarima, ali sta ces, ne mozes ti od seljaka napravit gradjanina.. to ti je genetika, sudbina, sreca sta ces biti...House wrote:haos1 wrote:bolje biti komunjara nego kmet.House wrote:opet komunjare o bosanstvu
Bošnjak nikad nije bio kmet.
-
lalelii
#436 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
što bi reko drinski:
"Neka rade ono sto su Bosnjacima radili, nestaće za 10 godina, a ako ne budu tako htjeli ima - nož i masovna grobnica".
OVO ISTO JE I RAŠO PRIČO PA JE SAD U HAGU.NE BI LOŠE BILO DA I TI MALO ODEŠ TAMO.
A vidim i ostali srbi su bili aktivni i probali negirati Bošnjake.Nažalost,da vas sve ne nabrajam,puno vas je i nije mi jasno što vam to treba.Bošnjak ima pravo da se naziva Bošnjakom bez obzira što u vašim knjigama(pogotovo ako su ih pisali srpski falsifikatori-resavci) i glavama nije tako.Normalno je da do danas Bošnjaci nisu mogli izraziti svoje stavove,pa i danas im se to osporava (ko i ovi polupismeni zlikovci na forumu),a možeš mislit kako im je bilo u kraljevini (opljačkani,zastrašivani,silovani) u sfrj (ispiranje mozga s jutarnjim postrojavanjem,zastrašivanje,protjerivanje,hapšenje,štafete i sl) i ti traži svoja prava.Čuj bolan- prava u sfrj, ili u kraljevini (da nikoga ne vrijeđam).
Zaključak: Bošnjaci postoje u životu,u Ustavu (ko to ne poštuje taj je zločinac),na ovom forumu,na fakultetu na kojem i pijani profesor vazi,u kafani gdje se vrše promocije nazovi intelktualaca itd.Ostali sebe priznali ne priznali sasvim je svejedno
I bez vrijeđanja molim.
"Neka rade ono sto su Bosnjacima radili, nestaće za 10 godina, a ako ne budu tako htjeli ima - nož i masovna grobnica".
OVO ISTO JE I RAŠO PRIČO PA JE SAD U HAGU.NE BI LOŠE BILO DA I TI MALO ODEŠ TAMO.
A vidim i ostali srbi su bili aktivni i probali negirati Bošnjake.Nažalost,da vas sve ne nabrajam,puno vas je i nije mi jasno što vam to treba.Bošnjak ima pravo da se naziva Bošnjakom bez obzira što u vašim knjigama(pogotovo ako su ih pisali srpski falsifikatori-resavci) i glavama nije tako.Normalno je da do danas Bošnjaci nisu mogli izraziti svoje stavove,pa i danas im se to osporava (ko i ovi polupismeni zlikovci na forumu),a možeš mislit kako im je bilo u kraljevini (opljačkani,zastrašivani,silovani) u sfrj (ispiranje mozga s jutarnjim postrojavanjem,zastrašivanje,protjerivanje,hapšenje,štafete i sl) i ti traži svoja prava.Čuj bolan- prava u sfrj, ili u kraljevini (da nikoga ne vrijeđam).
Zaključak: Bošnjaci postoje u životu,u Ustavu (ko to ne poštuje taj je zločinac),na ovom forumu,na fakultetu na kojem i pijani profesor vazi,u kafani gdje se vrše promocije nazovi intelktualaca itd.Ostali sebe priznali ne priznali sasvim je svejedno
I bez vrijeđanja molim.
Last edited by lalelii on 04/12/2014 17:53, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#437 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
o cemu ti pricas!?_BataZiv_0809 wrote:Tacno ali ne zbog zelje za zatiranjem Bosnjaka, nego zbog vec zatecenog stanja, objasnjenog u postu ranije. Kad su se stekli uslovi za afirmaciju i ustavnu nominaciju, ucinjeno je.hizo ramidovic wrote: upravo i u tom periodu u ustavu nije postojala opcija bosnjak.
da se razumijemo, period titove jugoslavije nije mi ni mrzak ni stran, no cinjenice su cinjenice...
o kakvim uslovima govoris-narod koji tu zivi stoljecima treba da ispuni neke uslove da bi se komsije smilovale i dozvolile da se zove kako hoce?
kakva afirmacija i ustavna nominacija-sta su trebali uraditi bosnjaci da bi im neko priznao pravo na izjasnjavanje? jesu li se trebali dokazivati u odredjenom smislu ili konkurisati za pravo da se zovu kako zele? i nakon svega toga, velikodusno im se ponudi da se pisu kao 'Muslimani' umjesto 'muslimani'?
e, golemo, brate, golemo...
- Streptokok
#438 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
još im samo fali onaj debeli brkan.House wrote:opet komunjare o bosanstvu
-
serpico35
- Ali Kemal
#440 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Tacno, medjutim pogresnom politikom je prakticno federalizirana, ili cak vise od toga.metastasio wrote:Mislim da se kvalitativnim izjednačavanjem odrednice "Bosanac" s odrednicom "Jugoslaven" direktno okreće mlin na vodu onima koji nastoje po svaku cijenu uspostaviti paralele BiH s nekadašnjom Jugoslavijom. Da se ne ponavljamo: BiH nije po postanku nikakva federalna država niti je nastala udruživanjem (federaliziranjem) njenih današnjih konstitutivnih naroda.
Izdvojio sam ovu tvoju posljednju recenicu jer nema nikakvog smisla, tj da je to tendencija koja vlada svuda u svijetu, jer ta tendencija vlada samo i iskljucivo u kvalitetnim drzavama.metastasio wrote:Neko je spominjao Švicarsku: pa u toj državi žive četiri kulturno-jezičke i dvije religijske zajednice, a svi su pripadnici "švicarskoga naroda" (piše u preambuli Ustava Švicarske Konfederacije). Dakle nikakvih Nijemaca, Francuza, Italijana tamo nema i nikad ih nije ni bilo. Zamislite vi sada čovjeka koji se rodi, recimo, u Kantonu Wallis / Valais ili Kantonu Freiburg / Fribourg deset kilometara od jezičko-kulturne granice. On govori francuski, njemački tek uči u školi, ali zna da živi u jednoj državi i da su mu svi sunarodnjaci iako postoji velika šansa da ih cijeli život ne razumije i da ima drugačiju kulturu i običaje od njih.
Po meni je, dakle, jako, jako važna izgradnja državnoga identiteta jer je to tendencija koja vlada svuda u svijetu.
Imas drzavu sranje, narod je mrzi, sto je slucaj kod nas, narod je cak zapalio drzavne zgrade i slicno. U toj situaciji ne ocekuj nista od onoga sto se dogadja u Svici.
- dustaban
#441 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A nadji ti meni dvojicu koji ce kazati istu definiciju bosnjastva!Drinski wrote:Ma nikakvih druze moj Bosnjaci nemaju problema sa identifikacijom, evo daj mi nađi jednog koji ce to ovde na forumu kazati, bar anonimno i naravno pod uslovom da nije "maskirani" Bošnjak...dustaban wrote: Ja sam naime uvijek govorio da najveci problem Bosnjaka/bosnjastva nije u neprijateljstvu onih drugih vec u nepostojanju unutarbosnjacke definicije o samima sebi. Pa vidite li koja su tu lutanja i koliko traju. Meni je kao najbolji dokaz te konfuzije posluzila vizuelna identifikacija Bosnjaka, od onog kvadratica sa ljiljanom na zelenom polju do onih snadzackih miksova ljiljana i polumjeseca. Cisti pitschwayz![]()
I upravo tu je ta ogromna prednost na strani Srba i Hrvata, oni tih dilema nemaju. Bosnjaci su u jedoj zajebanoj situaciji jer zele dokazati taj svoj "harmonican kontinuitet" od bogumila do danas a kad treba da to dokazu... tach, nemaju svoga obiljezja nego su prisiljeni da krscansku heraldiku retroaktivno miksaju sa islamskim simbolima! To sve zapravo podobro lici na cirkus.
Ali evo, yebes proslost i simbole, evo da sve to resetujemo i kazemo - OK, bilo je sta je bilo, Bosnjaci su nacija, nebitno nova ili obnovljena, hajmo je majkumu konacno definisatiali tako da nije u koliziji sa sobom i sa okruzenjem. Cak i nesto sto je izmisljeno moze postati realisticno ako mu je prica tj. definicija CVRSTA I POSTOJANA. Jebiga, neki SF filmovi, poput Armagedona imaju cvrscu pricu od ove bosnjacke!
A i ovo u nastavku ti je bezveze...
Paranoja o nekakvom antibosnjastvu, netacne teze da srbi i hrvati nemaju simbole, ignorises cinjenicu da su drzavni simboli ukradeni za simbol jednog naroda i to nicim utemeljen... itd. vise mi se mrsko ponavljati.Drinski wrote: NIkome Bosnjaci nemaju potrebe da se dokazuju, pa daj pogledaj ko otvara tome o ovome....
NIkakvi kvadratići, trouglovi i sl. nisu dokaz tog tvog "lutanja". Naravno, druga je stvar sto se Bosnjacima iznova i iznova spočitava da su "izgubljeni".
Svi će tebi reci da su ljiljani bosnjački simbol ( ja ne vidim problem u tome što to čine upravo muslimani, jer su Bosnjaci ipak evropski muslimani). Svi znamo kako je nova zastava BiH usvojena, a svaki Bošnjak ce ti reci: to je drzavna zastava, a drzavu treba poštovati pa i njene simbole, ali bi bilo bolje da su ipak ljiljani. Sto se tiče zastave FBIH - ja vala ne vidim nekoga da se poistovjećuje sa njom, ali je to posljedica odluke da sada pored drzave i nize administrativne jedinice imaju svoju zastavu, isto kao sto općine ili kantoni imaju grbove a sa njima se niko ne identifikuje iako je lokal patriota. Uostalom, evo, pitaj Hrvate da li na njih utiče onaj mix na zastavi FBIH. Pa onda i Srbi lutaju sa novom zastavom RS.
Dakle, daj pusti prazne priče, po principu "babi milo, sto se snilo..."
p.s. zadnja recenica dovoljno govori o tvom odnosu ka Bosnjacima...međutim, moram te malo razočarati, bošnjačka priča ce da potraje mnogo duze od jednog filma.
Ali velim, pusti nas nebosnjake, vi se medju sobom dogovorite sta je bosnjastvo, tu se moze i malo slagati ako ce biti dovoljno uvjerljivo jedino pazite da izbjegnete grube falsifikate i pazite da ne upadnete u kontradikciju sa pricom o kontinuitetu... itd. itd....
- Sezam
#442 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
daj kljucajte temu, nek salonjerosi idu onanisasti negdje drugdje.
Pozdrav braci Bosnjacima
Pozdrav braci Bosnjacima
- Streptokok
#443 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
taman takoSezam wrote:daj kljucajte temu, nek salonjerosi idu onanisasti negdje drugdje.
Pozdrav braci Bosnjacima
-
kopijas34
#444 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa vidis kada izgubis argumente onda si vrlo brzo izbacen iz takta i odustajes od diskusije. Ja sam te upitao sledece:NIN wrote:kopijas34 wrote:...![]()
Srbin sam, a i Hrvat, mada more bit da sam i Rumun, i Bugar, Vla', ko ce ga znat, ako ti je tako lakse. I nepismen sam pa shodno tome nisam nista ni citao, ... tako da tebi ostavljam ulogu prosvjetitelja.![]()
Uzivaj!
1) Zasto najveci balkanski i strani historicari spominjanje Bosne u DAI-u (950. godina) navode kao dokaz da je Bosna MORALA biti (Tibor Zivkovic) ili da je NAJVJEROVATNIJE BILA (Vjekoslav Klaic) ili da je PO SVEMU SUDECI BILA (Andread Riedlemeyer, John V.A.Fine, Nada Klaic, Srecko Dzaja i Marko Vego) nezavisna knezevina prije 950. godine?
Znaci oni sebi to pitanje postavljaju a potom traze odgovor na to pitanje godinama. A ti si potrcao ovdje da sebi das odgovor na to pitanje u dvije recenice.
Znaci ako si tako pametan, objasni nam kako to "sve pada iz neba" poput nacija, zemalja itd.
Imamo zemlju Bosnu koje spominje Vizant u DAI-u u 950. godini. On kaze znaci sledece:
Dakle zasto car 950. rastavlja zemlju Bosnu od zemlje Srbije? Vidim da si fan teorije "padanja iz neba" ali zar moze jedna zemlja (svaka zemlja ima svoje granice inacer nebi bila definisana kao zemlja pa bile te granice oznaka za autonomiju ili za nesto drugo) tek tako pasti iz neba? Znaci nemamo Bosnu i onda odjednom FUP evo Bosne i jos uz to, ni manje ni vise, nego sa zasebnom kastrom oikounemom? Hajde nam objasni ovo?"U zemlji Srbiji se nalazi kastra oikounema sa gradovima:a,b,c,d,e,f,g a a u zemlji Bosni se nalazi kastra oikounema sa gradovima Katera i Desnik"
2) Na isti nacin nam objasni dali moze nacija u 19. vijeku biti definisana kao nacija ukoliko nema osnova za tako nesto?
Last edited by kopijas34 on 04/12/2014 19:44, edited 2 times in total.
- dustaban
#445 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
I svaki put tako... nebosnjaci nas mrze braco, kljucajte temu.Sezam wrote:daj kljucajte temu, nek salonjerosi idu onanisasti negdje drugdje.
Pozdrav braci Bosnjacima
Do sljedeceg javljanja...
- Streptokok
#446 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
valja se pomiriti s tim da njih više ne pitamo kako ćemo se zvati. Koja drskost, sa naše strane.
- Grover
#447 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Taj naziv, neadekvatan za etničku pripadnost(zapravo je njeno odsustvo), je izmišljen da se Srbi ne uzbihuzure previše.It_is_a_Leclerc wrote:
Musliman s velikim M, narod koji je bio ustavna kategorija u Ustavu SFRJ
-
dransy
#448 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
DOSITEJ OBRADOVIĆ:
Oni se zovu Turci dok Turci tom zemljom vladaju, a kako se pravi Turci vrate u svoj vilajet otkuda su proizišli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci i biće što su njihovi stari bili.
(Pismo ljubeznom Haralampiju,
april 1783.)
Profesore Riđanoviću! Da li je to i Dositeja nagovorio profesor Filipović ?
Oni se zovu Turci dok Turci tom zemljom vladaju, a kako se pravi Turci vrate u svoj vilajet otkuda su proizišli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci i biće što su njihovi stari bili.
(Pismo ljubeznom Haralampiju,
april 1783.)
Profesore Riđanoviću! Da li je to i Dositeja nagovorio profesor Filipović ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#449 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa dosli smo do zakljucka da je zateceno stanje (1945) bilo da je muslimanskom narodu najvaznija bila njihova vjerska odrednica, a narodna i ne toliko.hizo ramidovic wrote: o cemu ti pricas!?
o kakvim uslovima govoris-narod koji tu zivi stoljecima treba da ispuni neke uslove da bi se komsije smilovale i dozvolile da se zove kako hoce?
kakva afirmacija i ustavna nominacija-sta su trebali uraditi bosnjaci da bi im neko priznao pravo na izjasnjavanje? jesu li se trebali dokazivati u odredjenom smislu ili konkurisati za pravo da se zovu kako zele? i nakon svega toga, velikodusno im se ponudi da se pisu kao 'Muslimani' umjesto 'muslimani'?
e, golemo, brate, golemo...
I pogresno je tumaciti stvari na nacin da su komsije nesto davale i uzimale, jer govorimo o zajednickoj drzavi u cijem sastavu je BiH bila ravnopravna republika i u cijim su tijelima vlasti participirali i pripadnici muslimanskog/bosnjackog naroda.
Nakon istaknutih zahtjeva za ustavnim priznanjem, to se konacno desava 1971.
Da je trebalo ranije, trebalo je, ali je ipak uradjeno.
Sto se tice toga Muslimani, a ne Bosnjaci, u tome ne vidim nista lose, jer je to ipak temeljna odrednica sa kojom su se idetifikovali muslimani iz BiH. Najbolji primjer je Mehmed Spaho i njegova Jugoslovenska Muslimanska Organizacija, koja je obezbijedila "turski paragraf". Dakle muslimanska, a ne bosnjacka. Cudi me da se toj cinjenici ne pridaje znacaj.
- It_is_a_Leclerc
#450 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa zato smo ga i izbacili i vratili naziv čiji je semantički korijen riječ Bosna. Inače, Hamdija Pozderac je u jednom razgovoru rekao : "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo", potkazujući srbijansku struju u KPJ, koja je inzistirala da se, u cilju "neutralnosti", Bošnjaci/Bosanci ne nazivaju imenom koje ime veze s Bosnom.Grover wrote:Taj naziv, neadekvatan za etničku pripadnost(zapravo je njeno odsustvo), je izmišljen da se Srbi ne uzbihuzure previše.It_is_a_Leclerc wrote:
Musliman s velikim M, narod koji je bio ustavna kategorija u Ustavu SFRJ