Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
Drinski

#301 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

Nomo wrote:
dalje wrote:Bošnjaci su nacija u formiranju.
Bošnjak je termin koji koriste političari, mediji i internet populacija.
U stvarnom životu možda 1% ljudi će sebe predstaviti Bošnjakom. Ostalih 99% ili Bosancem ili Muslimanom ili stidljivo/ljutito preskočiti temu onom poznatom "nije bitno ko je ko bitno je biti čovjek..."
U suštini Bošnjaci iz ovog ili onog razloga nerado ističu svoju nacionalnu pripadnost i apropo tome nervira ih kad drugi ističu svoju.
Čovjek sa strane može steći utisak da se stide sami sebe.
Taj fenomen zahtjeva dublju analizu od ovog lakog štiva prof. Midhat Riđanovića.

tacno . moze steci utisak . zato sto su srbi i hrvati s tom pricom dosadni , nekuturni ....nafilovani propagndom i lazima . agresivni su i razgovaraju sa pozicije superiornijeg . slabo su dibili po picki 92 95 . da su dobili zesce prosli bi se ucmale price i pametovanja .
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mario979

#302 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mario979 »

Nomo wrote:
Mario979 wrote:Šta je sa Hercegovcima?
Jesu li muslimani iz Hercegovine Bošnjaci?
Kojim jezikom govore, Bosanskim?
evo ga izgmizo ispod kamena bosanski katolik koji ni kriv ni duzan prije 100 godina postao hrvat .

Hercrgovac a država u koji živiš je Bosna i Hercegovina
Mario979

#303 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mario979 »

Nomo wrote:
Mario979 wrote:Šta je sa Hercegovcima?
Jesu li muslimani iz Hercegovine Bošnjaci?
Kojim jezikom govore, Bosanskim?
evo ga izgmizo ispod kamena bosanski katolik koji ni kriv ni duzan prije 100 godina postao hrvat .

Svaka čast na argumentovanom odgovoru.
Nomo

#304 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

vjeciti student
Sve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska"
(osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).

Kako se niti jednom neka Bošnjačka nije zalomila?

:shock: :? :lol: Ali taj zakon nije vazio za Srpsku Demokrtasku Stranku i HDZ koje su osnovane jos u hrvtskoj a potom i u BiH jer valjda Srpski i hrvatski prefiks nije nacija nego keks .
cyprus

#305 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by cyprus »

Drinski wrote:
cyprus wrote: Pričamo o opšte poznatim stvarima... Da li postoji ijedna inicijativa tokom perioda dvije bivše Jugoslavije da se bosanski muslimani/Muslimani nazovu Bošnjacima? Ako jeste - moliću primjer...
Kako nije bilo, bolan, pa evo ti citata: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." (Pozderac). E sada, oavj govori o terminu Bosanac, a ne Bošnjak, ali je očito postojao zahtjev za napuštanjem termina Musliman.
Bosanac? On će meni - ti si Bosanac... HALO BA, ON ĆE MENI TI SI BOSANAC!!!

Ako je vjerovati kampanji koja se vodila unazad par godina, Bosanac i Bošnjak nije isto :oops: Dakle, o bošnjaštvu tokom bivših Jugoslavija apsolutno nema nikakvog pomena... Ali ne nužno zato što je isti zabranjeno, nego zato što nije postojala svijest o pripadnosti etnonimu Bošnjak...

A postoji i razuman razlog zašto se bosastvo nije moglo pretvoriti u etnonim... Zato što bosanski horološki identitet pripada više naroda - ne samo jednom...
hizo ramidovic

#306 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote: Nije, jer za razgovor baziran na cinjenicama potrebno je sagledati fenomen u njegovom totalitetu.
Znaci kako mozemo spojiti svjesno i organizovano zatiranje imena sa ZAVNOBIH-om i napose Ustavom 1974?
pa nije to zatiranje trajalo 7 dana, misa mu hebem. pogledaj popise stanovnistva u bih. na popisu iz 1921.g. u bih ima vise rusina nego muslimana/bosnjaka. kako je to moguce?
glede zavnobih-a vec sam ti odgovorio kako su muslimanima upisivali nacionalnos u rodne listove. ustav iz 1974 opet ne dozvoljava upotrebu naziva 'bosnjak' vec Musliman. ne znam sta ti je nejasno...
_BataZiv_0809 wrote: Bosnjaka u istorijskom smislu nije bilo vec u SHS. Muslimani su se osjecali bas tako kako su se i masovno pisali poslije 1974. Ni Dzemal Bijedic nije govorio o Bosnjacima. To je prvi ucinio Tunjo sa klikom.
to sto nisu javno govorili ne znaci da o tome nisu razmisljali. pitanje je da li su imali kapacitet da u tom trenutku i pod takvim okolnostima to promijene
Last edited by hizo ramidovic on 04/12/2014 12:21, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#307 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: jer je au vlast zabranila upravo 1906 koristenje tog imena, ukinula bosanski jezik, zabranila casopis 'bosnjak' itd, pa bi koristenje istog bilo krsenje zakona...
Gdje postoji volja, postoji i djelovanje u ilegali. Nijedna zabrana koja ne odgovara vecini ne zaivi do kraja i temeljto :thumbup:
Mario979

#308 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mario979 »

hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Nije, jer za razgovor baziran na cinjenicama potrebno je sagledati fenomen u njegovom totalitetu.
Znaci kako mozemo spojiti svjesno i organizovano zatiranje imena sa ZAVNOBIH-om i napose Ustavom 1974?
pa nije to zatiranje trajalo 7 dana, misa mu hebem. pogledaj popise stanovbnistva u bih. na popisu iz 1921.g. u bih ima vise rusina nego muslimana/bosnjaka. kako je to moguce?
glede zavnobih-a vec sam ti odgovorio kao su muslimanima upisivali nacionalnos u rodne listove. ustav iz 1974 opet ne dozvoljava upotrebu naziva 'bosnjak' vec Musliman. ne znam sta ti je nejasno...
_BataZiv_0809 wrote: Bosnjaka u istorijskom smislu nije bilo vec u SHS. Muslimani su se osjecali bas tako kako su se i masovno pisali poslije 1974. Ni Dzemal Bijedic nije govorio o Bosnjacima. To je prvi ucinio Tunjo sa klikom.
o sto nisu javno govorili ne znaci da o tome nisu razmisljali. pitanje je da li su imali kapacitet da u tom trenutku i pod takvim okolnostima to promijene

Zaboravio si Herceg Stjepana uze pola Bosne i napravi Hercegovce i Hercegovinu.
SaraFina

#309 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by SaraFina »

Ja sam ponosna na činjenicu što sam Bosanka i Hercegovka :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#310 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote:[
pa nije to zatiranje trajalo 7 dana, misa mu hebem. pogledaj popise stanovnistva u bih. na popisu iz 1921.g. u bih ima vise rusina nego muslimana/bosnjaka. kako je to moguce?
glede zavnobih-a vec sam ti odgovorio kako su muslimanima upisivali nacionalnos u rodne listove. ustav iz 1974 opet ne dozvoljava upotrebu naziva 'bosnjak' vec Musliman. ne znam sta ti je nejasno...
to sto nisu javno govorili ne znaci da o tome nisu razmisljali. pitanje je da li su imali kapacitet da u tom trenutku i pod takvim okolnostima to promijene
Ja govorim za period 1945-1992, za koji se cesto voli reci da je crni za Bosnjake.

Sta su razmisljali, to je vec domen prognoze.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#311 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

Mario979 wrote: Zaboravio si Herceg Stjepana uze pola Bosne i napravi Hercegovce i Hercegovinu.
I Omepasu Latasa koji je ujednio ponovo Bosnu sa Hercegovinom
hizo ramidovic

#312 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: jer je au vlast zabranila upravo 1906 koristenje tog imena, ukinula bosanski jezik, zabranila casopis 'bosnjak' itd, pa bi koristenje istog bilo krsenje zakona...
Gdje postoji volja, postoji i djelovanje u ilegali. Nijedna zabrana koja ne odgovara vecini ne zaivi do kraja i temeljto :thumbup:
a sta mislis zasto se zabrana odnosila samo na bosnjake?
zasto ne i na srbe/hrvate?
Drinski

#313 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

cyprus wrote:
Drinski wrote:
cyprus wrote: Pričamo o opšte poznatim stvarima... Da li postoji ijedna inicijativa tokom perioda dvije bivše Jugoslavije da se bosanski muslimani/Muslimani nazovu Bošnjacima? Ako jeste - moliću primjer...
Kako nije bilo, bolan, pa evo ti citata: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." (Pozderac). E sada, oavj govori o terminu Bosanac, a ne Bošnjak, ali je očito postojao zahtjev za napuštanjem termina Musliman.
Bosanac? On će meni - ti si Bosanac... HALO BA, ON ĆE MENI TI SI BOSANAC!!!

Ako je vjerovati kampanji koja se vodila unazad par godina, Bosanac i Bošnjak nije isto :oops: Dakle, o bošnjaštvu tokom bivših Jugoslavija apsolutno nema nikakvog pomena... Ali ne nužno zato što je isti zabranjeno, nego zato što nije postojala svijest o pripadnosti etnonimu Bošnjak...

A postoji i razuman razlog zašto se bosastvo nije moglo pretvoriti u etnonim... Zato što bosanski horološki identitet pripada više naroda - ne samo jednom...
Hajd, ne pravi se glup, kada nisi glup. Iz ovoga je vidno da je postojao zahtjev za nacionalnom emancipacijom, i u oblasti nacionalnog naziva. Dakle, nije tačno da takvih zahtjeva nije bilo, termin "Musliman" je očito prihvaćen kao nužno zlo.

Kasnije, kada takve stege nije bilo, ljudi su izabrali to što su izabrali.

I meni je glupo da se bilo kome pravdam oko toga, ja nisam nasao niti jednog Bošnjaka koji se sada stidi onoga sto jeste ili priča priče kao onaj Stojan Kesar.
Nije tu kriv Riđanović ali su novinari tu povukli dobar potez jer je neozbiljan sagovornik, nije tu kriv niti Bach (čovjeku to dođe ko zezancija, malo se nasmije i ode) kriv je moderator koji je trebao zatvoriti temu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#314 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

Nomo wrote:vjeciti student
Sve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska"
(osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).

:shock: :? :lol: Ali taj zakon nije vazio za Srpsku Demokrtasku Stranku i HDZ koje su osnovane jos u hrvtskoj a potom i u BiH jer valjda Srpski i hrvatski prefiks nije nacija nego keks .
Ni ja ne znam za tu zabranu, ali ostaje cinjenica da nijedna nije osnovana sa prefiskom Bosnjacka. Tih ljudi je na popisu bilo cca 4000, a to je izborno tijelo dostadno za mjesne zajednice, ne za drzavu :thumbup:
VjecitiStudent

#315 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

hizo ramidovic wrote:
VjecitiStudent wrote:
hizo ramidovic wrote: Sve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska" (osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).
jer je au vlast zabranila upravo 1906 koristenje tog imena, ukinula bosanski jezik, zabranila casopis 'bosnjak' itd, pa bi koristenje istog bilo krsenje zakona...
:shock:
Netačno, netačno, netačno, zabrane te vrste austrougarska vlast nikada nije izdala.
hizo ramidovic

#316 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote:[
Ja govorim za period 1945-1992, za koji se cesto voli reci da je crni za Bosnjake.

Sta su razmisljali, to je vec domen prognoze.
pa ja se ne bavim prognozama.
naveo sam ti konkretne primjere odnosa prema nacionalnom izjasnjavanju muslimana/bosnjaka.
zasto srbe nisu upisivali kao pravoslavce? ili hrvate kao katolike?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#317 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: a sta mislis zasto se zabrana odnosila samo na bosnjake?
zasto ne i na srbe/hrvate?
Ono sto ja mislim manje je relevantno. Relevantno je ono sto znamo iz istorije, a to je da je ta "zabrana" prosla bezbolno, da se niko nije previse bunio, a onda se takvo stanje svijesti danas prikazuje kao viktimizacija sopstvenog naroda.
155_mm

#318 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by 155_mm »

a koja to nacija nije izmisljena?
zna li ovdje koliko je stara njemacka, italijanska ili americka nacija?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#319 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: pa ja se ne bavim prognozama.
naveo sam ti konkretne primjere odnosa prema nacionalnom izjasnjavanju muslimana/bosnjaka.
Treba taj fenomen posmatrati iz tadasnjih politicko-istorijskih okolnosti.
Mario979

#320 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mario979 »

_BataZiv_0809 wrote:
Mario979 wrote: Zaboravio si Herceg Stjepana uze pola Bosne i napravi Hercegovce i Hercegovinu.
I Omepasu Latasa koji je ujednio ponovo Bosnu sa Hercegovinom
A danas Bosna i Hercegovina?
Republika Srpska + Federacija Bosna i Hercegovina + Herceg Bosna???
Drinski

#321 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

Nomo wrote: :shock: :? :lol: Ali taj zakon nije vazio za Srpsku Demokrtasku Stranku i HDZ koje su osnovane jos u hrvtskoj a potom i u BiH jer valjda Srpski i hrvatski prefiks nije nacija nego keks .
Pa, ako cemo pravo, vidis da i u danasnjoj BIH, i na svjetovnom i na virtuelnom planu, postoje različiti propisi za Bosnjake, Srbe i Hrvate...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#322 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:[

Hajd, ne pravi se glup, kada nisi glup. Iz ovoga je vidno da je postojao zahtjev za nacionalnom emancipacijom, i u oblasti nacionalnog naziva. Dakle, nije tačno da takvih zahtjeva nije bilo, termin "Musliman" je očito prihvaćen kao nužno zlo.

Kasnije, kada takve stege nije bilo, ljudi su izabrali to što su izabrali.

I meni je glupo da se bilo kome pravdam oko toga, ja nisam nasao niti jednog Bošnjaka koji se sada stidi onoga sto jeste ili priča priče kao onaj Stojan Kesar.
Nije tu kriv Riđanović ali su novinari tu povukli dobar potez jer je neozbiljan sagovornik, nije tu kriv niti Bach (čovjeku to dođe ko zezancija, malo se nasmije i ode) kriv je moderator koji je trebao zatvoriti temu.
Popis 1991 te demantuje. To je ljepota brojki i egzaktnih nauka.
Drinski

#323 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: pa ja se ne bavim prognozama.
Treba taj fenomen posmatrati iz tadasnjih politicko-istorijskih okolnosti.
Kojih?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#324 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

Mario979 wrote: A danas Bosna i Hercegovina?
Republika Srpska + Federacija Bosna i Hercegovina + Herceg Bosna???
Ako cemo gledati genezu BiH je starija od dva entiteta i jednog distrikta. Ako cemo gledati matematiku, onda umjesto HB ubaci BD i formula je tacna.
Drinski

#325 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote: Popis 1991 te demantuje. To je ljepota brojki i egzaktnih nauka.
A ti za jednu godinu da izbrišeš ono sto se pogresno radilo 45 godina?
Pa, 45 je uvijek vise od 1.
Locked