Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- chuchumbamayumbe
-
SaPnA
#27 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Moj zivot vise nema smisla
-
BASS
#28 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
strpi se malo doći će novo istraživanje koje će ti popraviti raspoloženjeSaPnA wrote:Moj zivot vise nema smisla
slično ovome http://www.njuz.net/srbi-imaju-duzi-penis-od-hrvata/
- Ma.Le.Na
#29 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
sta je sa zekama?BASS wrote:strpi se malo doći će novo istraživanje koje će ti popraviti raspoloženjeSaPnA wrote:Moj zivot vise nema smisla
slično ovome http://www.njuz.net/srbi-imaju-duzi-penis-od-hrvata/
-
BASS
#30 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
i za njih ćemo napraviti neko istraživanjeMa.Le.Na wrote:sta je sa zekama?BASS wrote:strpi se malo doći će novo istraživanje koje će ti popraviti raspoloženjeSaPnA wrote:Moj zivot vise nema smisla
slično ovome http://www.njuz.net/srbi-imaju-duzi-penis-od-hrvata/![]()
-
bučkuriš
#31 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
S.SC wrote:"Former I2a2a in the Y2010 tree. I2a1b1 (L69.2(=T)/S163.2) is typical of the South Slavic populations of south-eastern Europe, being highest in Bosnia-Herzegovina (>50%).[15] Haplogroup I2a1b1 is also commonly found in north-eastern Italians.[16] There is also a high concentration of I2a2a in north-east Romania, Moldova and western Ukraine. In 2010 has Ken Nordtvedt argued that I2a1b1 is too young not to have been a result of a sudden expansion.[17] According to him I2a1b1 arose not earlier than 2500 years ago in Eastern Europe. He has presumed this to be a consequence from the Slavic invasion of the Balkans, from the area north-east of the Carpathians since 500 CE.[18] In 2011 Nordtvedt has confirmed I2a1b1 is not older than 2,800 years.[19] In his last comments about Haplogroup I tree and the conjectured spread map, he locates the start of the I2a1b1 lineage around the middle course of the Vistula.[20]"slobodni armirach wrote:nista ja ovo nekontam,
super su ova istrazivanja koja nemaju izvora a crtaca karata ko pasjih prekakala
LITERATURA
- 15 - Marijana Peričić et al., High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations, Molecular Biology and Evolution, vol. 22, no. 10 (October 2005), pp. 1964-1975 - http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/conte ... /1964/FIG3 (figure 3)
- 16 - Vincenza Battaglia et al., Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe, European Journal of Human Genetics advance online publication 24 December 2008.
- 17 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1275835739
- 18 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1270925314
- 19 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1307391302
- 20 - http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree ... Hg%20I.pdf
Smijesno. Oxfordovci sigurno nisu sprovodili istrazivanja. Ovo je neciji rad preuzet, jer sve pomalo neozbiljno izgleda. Nisam sad sve linkove pregledao, al me zanima na cemu se bazira teorija, koliko DNK uzoraka imaju, kad su vrsena istrazivanja. To su jedna od najbitnijih pitanja, koje u startu moraju razrijesiti.
Dok recimo igenea svajcarski gen institut je to pitanje genarlno mnogo ozbiljnije odradio. I njihovi rezultati su cak u gotovo svim EU zemljama prihavaceni kao tacni, dok vidi slucaja jedino Srbima i Hrvatima nesto neodgovaraju rezultati.
-
nino90
-
S.SC
#33 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Igenea nije vršila NIKAKVO istraživanje, već je eksperimentirala sa nekim ranijim, eksperimentalnim istraživanjima, a rezultate objavila na osnovu historijskih, a ne genetskih analiza (pa su tako, najviše "poene" davali onom narodu koji je od najranijeg perioda poznat da je naseljavao prosor određene zemlje itd.bučkuriš wrote:S.SC wrote:"Former I2a2a in the Y2010 tree. I2a1b1 (L69.2(=T)/S163.2) is typical of the South Slavic populations of south-eastern Europe, being highest in Bosnia-Herzegovina (>50%).[15] Haplogroup I2a1b1 is also commonly found in north-eastern Italians.[16] There is also a high concentration of I2a2a in north-east Romania, Moldova and western Ukraine. In 2010 has Ken Nordtvedt argued that I2a1b1 is too young not to have been a result of a sudden expansion.[17] According to him I2a1b1 arose not earlier than 2500 years ago in Eastern Europe. He has presumed this to be a consequence from the Slavic invasion of the Balkans, from the area north-east of the Carpathians since 500 CE.[18] In 2011 Nordtvedt has confirmed I2a1b1 is not older than 2,800 years.[19] In his last comments about Haplogroup I tree and the conjectured spread map, he locates the start of the I2a1b1 lineage around the middle course of the Vistula.[20]"slobodni armirach wrote:nista ja ovo nekontam,
super su ova istrazivanja koja nemaju izvora a crtaca karata ko pasjih prekakala
LITERATURA
- 15 - Marijana Peričić et al., High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations, Molecular Biology and Evolution, vol. 22, no. 10 (October 2005), pp. 1964-1975 - http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/conte ... /1964/FIG3 (figure 3)
- 16 - Vincenza Battaglia et al., Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe, European Journal of Human Genetics advance online publication 24 December 2008.
- 17 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1275835739
- 18 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1270925314
- 19 - http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1307391302
- 20 - http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree ... Hg%20I.pdf
Smijesno. Oxfordovci sigurno nisu sprovodili istrazivanja. Ovo je neciji rad preuzet, jer sve pomalo neozbiljno izgleda. Nisam sad sve linkove pregledao, al me zanima na cemu se bazira teorija, koliko DNK uzoraka imaju, kad su vrsena istrazivanja. To su jedna od najbitnijih pitanja, koje u startu moraju razrijesiti.
Dok recimo igenea svajcarski gen institut je to pitanje genarlno mnogo ozbiljnije odradio. I njihovi rezultati su cak u gotovo svim EU zemljama prihavaceni kao tacni, dok vidi slucaja jedino Srbima i Hrvatima nesto neodgovaraju rezultati.
Evo dokaza na upit o Igeneinim istraživanjima na njihovoj zvaničnoj FB stranici:

Uploaded with ImageShack.us
-
bučkuriš
#34 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Evo dokaza na upit o Igeneinim istraživanjima na njihovoj zvaničnoj FB stranici:

Uploaded with ImageShack.us[/quote]
Aj da ne dangubimo, nego kojem narodu pripadas, nebeskom ili ovom "kvazi kulturnom"

Uploaded with ImageShack.us[/quote]
Aj da ne dangubimo, nego kojem narodu pripadas, nebeskom ili ovom "kvazi kulturnom"
-
S.SC
#35 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Aj da ne dangubimo, nego kojem narodu pripadas, nebeskom ili ovom "kvazi kulturnom"[/quote]bučkuriš wrote:Evo dokaza na upit o Igeneinim istraživanjima na njihovoj zvaničnoj FB stranici:
Uploaded with ImageShack.us
Kakve to sad veze ima, da na osnovu toga, prosudiš jesam li u pravu ili ne? Ili možda da - ako sam Bošnjak - da sam otpadnik, a ako sam Hrvat ili Srbin - onda da sam došao širiti propagandu o Hrvatskom ili Srpskom porijeklu?
Uh, Bošnjacima zaista bilo kakva teorija ne odgovara - islam nas je unazadio 20 000 godina i nas i naš intelekt.
Mogu ja biti i Eskim, ali ovdje se radi o nauci i o ljudima koji nemaju veze sa Bosnom i Balkanom
-
romanovero
#36 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
chuchumbamayumbe wrote:
-
bučkuriš
#37 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Zasto pitam, zato jer su srbi i hrvati najglasniji u odbacivanju ove teorije, i u konstantnom su nametanju slavenstva. A rezultati dosadasnji oborise te tvrdnje.S.SC wrote:
Kakve to sad veze ima, da na osnovu toga, prosudiš jesam li u pravu ili ne? Ili možda da - ako sam Bošnjak - da sam otpadnik, a ako sam Hrvat ili Srbin - onda da sam došao širiti propagandu o Hrvatskom ili Srpskom porijeklu?
Uh, Bošnjacima zaista bilo kakva teorija ne odgovara - islam nas je unazadio 20 000 godina i nas i naš intelekt.
Mogu ja biti i Eskim, ali ovdje se radi o nauci i o ljudima koji nemaju veze sa Bosnom i Balkanom
Gledaj mozemo raspravljati, o istoriji, necemo izaci na isto. Jer je falsifikovana, pisana po volji pobjednika. Pogotovo nasu kad udjemo u dublji period, prije dolaska Turaka, jos gori problem, argumenti i kontra argumenti na sve strane, nemozes pravu istinu saznati. Ti politizujes ovu temu, od samog starta, naslova, tako da o nauci nemamo potrebe dalje raspravljati. National discovery radi veliko DNK istrazivanje naroda, s dovoljnim brojem uzoraka. Pa cemo svi razrijesiti konacno taj slavenski ili ilirski mitos (nadam se da ce se dovoljno pozabaviti i s nama iz ex-yu s bar 10mil uzoraka
-
S.SC
#38 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Hrvati nisu nimalo glasni sa tim, tu se varaš (kao što se varaš i za istinitost Igeneebučkuriš wrote:Zasto pitam, zato jer su srbi i hrvati najglasniji u odbacivanju ove teorije, i u konstantnom su nametanju slavenstva. A rezultati dosadasnji oborise te tvrdnje.S.SC wrote:
Gledaj mozemo raspravljati, o istoriji, necemo izaci na isto. Jer je falsifikovana, pisana po volji pobjednika. Pogotovo nasu kad udjemo u dublji period, prije dolaska Turaka, jos gori problem, argumenti i kontra argumenti na sve strane, nemozes pravu istinu saznati. Ti politizujes ovu temu, od samog starta, naslova, tako da o nauci nemamo potrebe dalje raspravljati. National discovery radi veliko DNK istrazivanje naroda, s dovoljnim brojem uzoraka. Pa cemo svi razrijesiti konacno taj slavenski ili ilirski mitos (nadam se da ce se dovoljno pozabaviti i s nama iz ex-yu s bar 10mil uzoraka).
Koji dosadašnji rezultati? Ovo je rezultat iz 2011. godine, dakle, najsvježiji pomak nauke po pitanju našeg DNA. Istina, genetika je nauka u povoju i svašta će se još dokazati - no, rekoh u startu, dokazano je porijeklo našeg gena i on je iz staroslavenske postojbine. (Sjevero-istok Karpata - Nestor, Prokupije, Velesova Knjiga, Porfirogenit.... svi navodi govori o tome).
Gen nije star, kako se smatralo 10 000 godina, već 2 800 godina i na Balkanu je prisutan od 5 stoljeća - upravo od onda kada je Justinijan počeo protjerivati Gote i romanizirane Ilire prema jugu, što je stvorilo uslove za masovnije naseljavanje Slavena na ove prostore.
Po najnovijoj DNA analizi, Bošnjaci imaju najčistije Slavenske gene - a ne Srbi i Hrvati, tako da bi sada negiranje bošnjačkog slavenstva bilo ujedno i negiranje našeg identiteta uopće.
I haplogrupa, zanimljivo, prisutna je kod svih slavenskih naroda:

A taj famozni R1a gen, koji se smatra slavenskim, očito da je ruski predslavenski gen, koji je pak migrirao zajedno sa Slavenima i ima ga i kod nas prisutnog.
-
dert
#39 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Ja jos cucim na drvetu 
- Karabaja
#40 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Kako će biti Iliri kad su nastali 1995.? 
-
sumirprimus
#41 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
bollokcs...
opet brojanje krvnih zrnaca...
opet brojanje krvnih zrnaca...
-
Frooteky
#42 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Ne bi ja reko Islam, već Turci jer Srbi,i Crnogorci nisu muslimani pa opet imaju taj nazadan mentalitetS.SC wrote:
-
S.SC
#43 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Frooteky wrote:Ne bi ja reko Islam, već Turci jer Srbi,i Crnogorci nisu muslimani pa opet imaju taj nazadan mentalitetS.SC wrote:
-
BASS
#44 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
U redu je genetičar.
Vidim sad su i fb komentari postali relevantan naučni argument.
-
S.SC
#45 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
FB komentar je upit na zvaničnu stranicu igeneeBASS wrote:U redu je genetičar.
Isti odgovor imam i na e-mailu od strane iGenee koga zanima
Dok se lagalo, tj. dok se još o genetici nije toliko znalo, bilo je zanimljvio gledati ožarenost naroda na ovim prostorima svojim Ilirskim porijeklom. Čak su i blogeri bili citirani kao literatura i sl.
Sada, kada nauka usavršava svoja znanja - vidim da ste u šoku Iliri dragi, opet ostadoste bez identiteta
- Oi
- arapinho1
#47 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Ja sam Viking.Slusam Amon Amarth 
-
BASS
#48 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Genetičar,sad da ne ponavljam nešto sto puta rečeno.
Samo narode balkana pucaju krize identiteta,zbog opsjednutosti homogenošću,u svakom njenom obliku.Ne možeš reći da su nečiji geni 100% ovakvi ili onakvi jer da su takvi vjerovatno bi imao npr.deformisanu glavu kao faraoni u Egiptu birvaktile.Pogotovo to ne možeš reći za jedan narod.
A ljudi koji nemaju neke lične životne priče na koju mogu biti ponosni obično lupaju o nekim slavnim predcima,da li svojim ili svog naroda.
Sve je to dobrano što bi rekli francuzi pase,uključujući i ovu tvoju priču.
Možda si mogao to i primjetiti po reakcijama ljudi - da ih više boli ona stvar za ta istraživanja i te priče.
Ali ti sakupljaj podatke,ko zna,kad cikličnim sljedom historije balkana dođu novi fureri koji će krojiti nove mape dobro ćeš im poslužiti u stranačkom kadru
Samo narode balkana pucaju krize identiteta,zbog opsjednutosti homogenošću,u svakom njenom obliku.Ne možeš reći da su nečiji geni 100% ovakvi ili onakvi jer da su takvi vjerovatno bi imao npr.deformisanu glavu kao faraoni u Egiptu birvaktile.Pogotovo to ne možeš reći za jedan narod.
A ljudi koji nemaju neke lične životne priče na koju mogu biti ponosni obično lupaju o nekim slavnim predcima,da li svojim ili svog naroda.
Sve je to dobrano što bi rekli francuzi pase,uključujući i ovu tvoju priču.
Možda si mogao to i primjetiti po reakcijama ljudi - da ih više boli ona stvar za ta istraživanja i te priče.
Ali ti sakupljaj podatke,ko zna,kad cikličnim sljedom historije balkana dođu novi fureri koji će krojiti nove mape dobro ćeš im poslužiti u stranačkom kadru
-
sumirprimus
#49 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
jel i ovde ko i sa domačim navijacima kriza identiteta i stid podrijetla u pitanju?S.SC wrote:FB komentar je upit na zvaničnu stranicu igeneeBASS wrote:U redu je genetičar.
Isti odgovor imam i na e-mailu od strane iGenee koga zanima
Dok se lagalo, tj. dok se još o genetici nije toliko znalo, bilo je zanimljvio gledati ožarenost naroda na ovim prostorima svojim Ilirskim porijeklom. Čak su i blogeri bili citirani kao literatura i sl.
Sada, kada nauka usavršava svoja znanja - vidim da ste u šoku Iliri dragi, opet ostadoste bez identiteta
pa jes vala kad nas onako sve pogeldam ofrlje,slavenski plave oci,svjetle puti,a ovi tamnoputiji malo turkija malo ilirija,imamo i mandzarastih brkova,frizurica...
samo nemamo crnaca i kineza?pa sta smo onda????
nije tromedja,nego šestomedja civilizacija,puteva,ratova...
nema 100% nicega...mix mixa...
kakve haplogrupe na balkanu,ovde nema kakvih nema grupa...
-
BASS
#50 Re: Bošnjaci ipak NISU Iliri - najnovija istraživanja!!!
Nevezano za tvoj odgovor,ne konktam tu konstrukciju - stid porijekla?
(osim ako se ne odnosi na neke "navike" koje nisu baš prihvatljive u sredini u kojoj si došao)
To je samo moguće ako si sebi "zadao" za cilj da budeš homogen,a ne možeš - niko ne može i da kojim slučajem "jesi" šta onda? - Zapravo više pokazuje koliko su ti predci bili najvjerovatnije jako zatucani i zatvoreni.Ili ako si sebi zadao za cilj da budeš nešto kakav nisi rođen,ne pričam sada o npr.religiji (mada je i to "problematični" dio identiteta)
Kad malo bolje razmisliš to je stvarno niska razina razmišljanja,niže od - joj vidi mu glave.
To je samo moguće ako si sebi "zadao" za cilj da budeš homogen,a ne možeš - niko ne može i da kojim slučajem "jesi" šta onda? - Zapravo više pokazuje koliko su ti predci bili najvjerovatnije jako zatucani i zatvoreni.Ili ako si sebi zadao za cilj da budeš nešto kakav nisi rođen,ne pričam sada o npr.religiji (mada je i to "problematični" dio identiteta)
Kad malo bolje razmisliš to je stvarno niska razina razmišljanja,niže od - joj vidi mu glave.
Last edited by BASS on 05/01/2012 14:15, edited 1 time in total.