General War wrote:LBVIEW wrote:JThomas wrote:kraljevina jugoslavija je već de facto bila velika srbija, jer su granice banovina bile nacrtane tako da su srbi bili većina u šest od devet. sporazum cvetković - maček bi de facto napravio i veliku hrvatsku. bosna bi bila podijeljena između njih dvije. ali manje nam je i to mrsko od komunističkog mraka. bitno da su hodže i busuladžići bistrili politiku.
Ma ok to, samo nakon toga ne bi ni hodza ni Mustafe da bistre politiku, pa nam drug Mosa Pijade i slicni nalijepise
etiketu "neopredijeljenih" koju ne skinusmo do 74-e, a i tad pod imenom koje je drugovima odgovaralo.
Pa ja se ne sjecam ni da su ni 93 tadasnji Muslimani pitani kako da se zovu

Samo tad je bosnjacki politicki, intelektualni, vjerski i kulturni vrh konacno vratio historijsko narodno ime, dakle Bosnjaci su, preko svoje inteligencije, kao uostalom i drugi ranije, donijeli odluku o svom narodnom imenu, za razliku od 1974-e kad su imali "suflere". I to je unutarbosnjacko pitanje, u koje se, ako sam nisi Bosnjak, nije fino petljati - zamisli da ja krenem bosanske Srbe prozivati zbog Vase Pelagica zvanog "krajcar" i nacina kako su oni preko noci postali Srbi, ne bi bilo fino, zar ne?
Btw., nije valjda da ti smatras kako je trebalo sprovesti neku anket, referendum sta li?