Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post Reply
Dasi

#326 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Dasi »

Hamolj wrote:Bosna u Kraljevini SHS
Nije postojala...
General War

#327 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by General War »

Hamolj wrote:
Dasi wrote:
Hamolj wrote:Jbg, i dalje se fura priča kako je Tito obnovio ratom porušenu državu, a ja bih volio znati šta se to u onom ratu srušilo kad je Bosna u Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji bila najsiromašnija država koja industriju uopće nije ni imala. Znači Tito nije ništa obnovio nego je gradio novo, a kao što kolege rekoše ni to novo nije izgrađeno za godinu dana nego je građeno 25 godina. Do 70-ih godina Juga je bila mrtva bijeda, ali toga se forumaši kao ni ja ne sjećaju jer ni oni u taj vakat nisu živjeli. 90 % vas ovdje pamti 80-e, rijetki 70-e, ali 80 su već bile ekonomski krah i raspad one vještačke tvorevine.

Meni je dovoljno što se ona država zvala Jugoslavija, a ne Bosna da ne bude moja jer ja nisam Jugosloven niti sam kad bio i kao što već rekoh Slavonac nije bio moj predsjednik niti će kad biti. Da mi stranac bude predsjednik, ne pada mi na pamet. :roll:
Sad ozbiljno, pa jesi li ti normalan? Procitas li ti sta si napisao prije nego kliknes na submit?
Sta su ovi novo izgradili za 22 godine? Mislim znam sta ali eto da cujem i od tebe.
Čitaj ti, do sad su petorica napisala da je Tito obnovio ratom porušenu državu. Ja se samo pitam šta je imao obnoviti kad ničeg nije bilo, živiJo.
:lol: :-)
Dasi

#328 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Dasi »

Hamolj wrote:Čitaj ti, do sad su petorica napisala da je Tito obnovio ratom porušenu državu. Ja se samo pitam šta je imao obnoviti kad ničeg nije bilo, živiJo.
Ako nista nije bilo onda predlazem da se ukine ime Sarajevo i da npr. Titino jer jeb ga on ga napravio iz nicega. A onda u Titinom moze vala i jedna ulica nasem dragom Aliji.
edit: Allaha mi!
Hamolj

#329 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

Kakvi su ovo bukvalci, nikakve razlike u odnosu na SDA-ovce, čuju samo šta žele čuti. :lol:
JThomas

#330 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by JThomas »

pa naravno da u "slobodarskoj" prvoj jugoslaviji nije bilo ništa i da je ista bila po svim parametrima dno evrope. jedino vrijeme kad smo bili neka sredina evropske tabele je sfrj. u svim drugima smo bili borba za opstanak...
Hamolj

#331 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

JThomas wrote:pa naravno da u "slobodarskoj" prvoj jugoslaviji nije bilo ništa i da je ista bila po svim parametrima dno evrope. jedino vrijeme kad smo bili neka sredina evropske tabele je sfrj. u svim drugima smo bili borba za opstanak...
Naglasi 70-e godine bivše SFRJ, i u ostalim decenijama te države smo bili dno dna.
JThomas

#332 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by JThomas »

u njoj bosne nije bilo, bila je nešto najbliže realizaciji velike srbije do čega je došlo u stvarnosti, a vama opet manje mrska nego sfrj. zapitajte se sami zašto.
Škobo Habu

#333 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Škobo Habu »

Hamolj wrote:Jbg, i dalje se fura priča kako je Tito obnovio ratom porušenu državu, a ja bih volio znati šta se to u onom ratu srušilo kad je Bosna u Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji bila najsiromašnija država koja industriju uopće nije ni imala. Znači Tito nije ništa obnovio nego je gradio novo, a kao što kolege rekoše ni to novo nije izgrađeno za godinu dana nego je građeno 25 godina. Do 70-ih godina Juga je bila mrtva bijeda, ali toga se forumaši kao ni ja ne sjećaju jer ni oni u taj vakat nisu živjeli. 90 % vas ovdje pamti 80-e, rijetki 70-e, ali 80 su već bile ekonomski krah i raspad one vještačke tvorevine.
Bubaš! :roll:

Upravo suprotno. Jugoslavija svoj ekonomski zamah, odnosno procvat u svim segmentima dostiže šesdesetih godina prošlog vjeka do sredine sedamdesetih. Tada započinje stagnacija na svim nivoima u bivšoj Jugoslaviji.

No, haj'mo jednu paralelu - Jugoslavija se obnavljala na temelju građanske, odnosno radničke solidarnosti, koja je ponekad bila i prisilna, što nije bio u to doba samo slučaj sa Jugoslavijom. Kasnije stiže američka kreditna pomoć, pokret Nesvrstanih od čiji je članica Juga dosta dobro profitirala jer su joj se otvarala tržišta. U Jugoslaviji je vladao totalitani sustav, jer demokratskih izbora nije ni bilo, Tito je bio presjednik do smrti, što je odlika svih autokratskih režima. Postojele su i tendencije na unutrašnjem planu da se Jugoslavija transformiše u modernu demokratsku državi, no ta ideja je bila kontra-revolucionarana, u svakom smislu, za ondašnju konzervativnu komunističku oligarhiju.
No, ne možemo reći da je represivni aparat u Titiovoj Jugolsaviji bio i sličan kao u zemljama sa one strane "željezne zavjese". Je l' Tito branio izlaske svojim građanima u zapadne zemlje? Je l' zabranjivao ekonomsku emigraciju? Je li zabranjivao bilo kakvu zapadnjačku emancipaciju kao u nekim drugim komunističkim zemljama tipa, recimo, Kine? Ili pak Rusije?
I u takvom totalitarnom sustavu imali smo rast standarda stanovništva, gradili su se putevi, vojna industrija uz bok sa zapadnim zemljama, postojao je napredak i na sportskom i kulturnom planu, školstvo u usporedbi sa dansšnjim je bilo na zavidnom nivo i međunarodno priznato.

U tom kontekstu uporedimo prosječnog stanovnika tadašnje BiH sa ovom današnjom, post-daytonskom. U tadašnju BiH je uloženo milijarde sredstava u rekonstrukciju i obnovu, a da i danas imamo sela i gradove bez adekvatne infrastrukture.
Privatizacija, umjesto da dadane krila ekonomiji, srozalaju je na dno, dovodeći gro stanovništa na ivicu egzistencije. Kreditna zaduženost prosječnog stanovnika je daleko veća nego li u doba Jugoslavije. Prava radnika, osim u državnom sektoru, ne postoje uopšte.
Prosjećna plata u nekim granama privrede je daleko manja nego li je to bila u bivšoj Jugoslaviji. I ono najvažnije, ekonomska migracija i pad nataliteta je daleko izraženija nego li u socijalističkoj Jugoslaviji.
Ako je današnjim Bošnjacima bilo tako loše u onoj Jugoslaviji kako to da im je natalitet u toj zemlji bio u konstantnom rastu.
Eto, ti današ imaš BiH, ovakvu kakva jeste, a za dvadeset godina, kada je broj stanovnika u pitanju, biti na razini 19. stoljeća.

Ako je tebi dobro, to ne znači da ćemo mi ostali klapit ušima i pakovati TOPS za plaću od 500 maraka i bubati se u bošnjačka prsa, dok ti djeca nemaju marke za škole.
I, pri tome, govoriti "ellhamdulila" i "šućur Allahu".
Hamolj

#334 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

Škobo Habu wrote:
Bubaš! :roll:

Upravo suprotno. Jugoslavija svoj ekonomski zamah, odnosno procvat u svim segmentima dostiže šesdesetih godina prošlog vjeka do sredine sedamdesetih. Tada započinje stagnacija na svim nivoima u bivšoj Jugoslaviji.

No, haj'mo jednu paralelu - Jugoslavija se obnavljala na temelju građanske, odnosno radničke solidarnosti, koja je ponekad bila i prisilna, što nije bio u to doba samo slučaj sa Jugoslavijom. Kasnije stiže američka kreditna pomoć, pokret Nesvrstanih od čiji je članica Juga dosta dobro profitirala jer su joj se otvarala tržišta. U Jugoslaviji je vladao totalitani sustav, jer demokratskih izbora nije ni bilo, Tito je bio presjednik do smrti, što je odlika svih autokratskih režima. Postojele su i tendencije na unutrašnjem planu da se Jugoslavija transformiše u modernu demokratsku državi, no ta ideja je bila kontra-revolucionarana, u svakom smislu, za ondašnju konzervativnu komunističku oligarhiju.
No, ne možemo reći da je represivni aparat u Titiovoj Jugolsaviji bio i sličan kao u zemljama sa one strane "željezne zavjese". Je l' Tito branio izlaske svojim građanima u zapadne zemlje? Je l' zabranjivao ekonomsku emigraciju? Je li zabranjivao bilo kakvu zapadnjačku emancipaciju kao u nekim drugim komunističkim zemljama tipa, recimo, Kine? Ili pak Rusije?
I u takvom totalitarnom sustavu imali smo rast standarda stanovništva, gradili su se putevi, vojna industrija uz bok sa zapadnim zemljama, postojao je napredak i na sportskom i kulturnom planu, školstvo u usporedbi sa dansšnjim je bilo na zavidnom nivo i međunarodno priznato.

U tom kontekstu uporedimo prosječnog stanovnika tadašnje BiH sa ovom današnjom, post-daytonskom. U tadašnju BiH je uloženo milijarde sredstava u rekonstrukciju i obnovu, a da i danas imamo sela i gradove bez adekvatne infrastrukture.
Privatizacija, umjesto da dadane krila ekonomiji, srozalaju je na dno, dovodeći gro stanovništa na ivicu egzistencije. Kreditna zaduženost prosječnog stanovnika je daleko veća nego li u doba Jugoslavije. Prava radnika, osim u državnom sektoru, ne postoje uopšte.
Prosjećna plata u nekim granama privrede je daleko manja nego li je to bila u bivšoj Jugoslaviji. I ono najvažnije, ekonomska migracija i pad nataliteta je daleko izraženija nego li u socijalističkoj Jugoslaviji.
Ako je današnjim Bošnjacima bilo tako loše u onoj Jugoslaviji kako to da im je natalitet u toj zemlji bio u konstantnom rastu.
Eto, ti današ imaš BiH, ovakvu kakva jeste, a za dvadeset godina, kada je broj stanovnika u pitanju, biti na razini 19. stoljeća.

Ako je tebi dobro, to ne znači da ćemo mi ostali klapit ušima i pakovati TOPS za plaću od 500 maraka i bubati se u bošnjačka prsa, dok ti djeca nemaju marke za škole.
I, pri tome, govoriti "ellhamdulila" i "šućur Allahu".
Pod broj jedan jugoslovenske granice su bile zatvorene do 60-ih, iz države si mogao samo pobjeći, a nikako se kulturno išetati. Spominješ procvat 60-ih godina, a to su upravo godine kad su granice otvorene i kad je Jugoslavija počela izvoziti radnu snagu u Njemačku, Austriju i Francusku jer ih nije mogla sve zaposliti. Pola muških članova moje porodice je iskoristilo tu mogućnost i zaputilo se prema zapadu.

Država je bila stabilna zato što nije uvozila, a izvozila je škart robu, ne u zemlje Zapadne Evrope nego u druge komunističke zemlje. Da je Jugoslavija funkcionisala na principu tržišne ekonomije autoindustrija Kragujevac je mogla istog dana kad je i otvorila staviti ključ u bravu i zatvoriti jer su proizvodili auta koja kvalitetom nisu mogla parirati evropskim. Autoindustriju sam naveo samo kao primjer, isto je bilo i sa ostalom industrijom. Šta smo imali ? Imali smo tešku industriju poput proizvodnje željeza i čelika koja i nije bila toliko profitabilna i koja je stvarala veliko zagađenje. Imali smo solidno kvalitetnu hemijsku industriju koja je takođe bila veliki zagađivač. Imali smo veliki broj termoelektrana, ponovo veliki zagađivači. Jedino što nam je od industrije bilo kvalitetno bila je industrija namještaja, ali razlog tome je što imamo jednu od najkvalitetnijih sirovina u Evropi. Jugoslovenska industrija svojim kvalitetom nije mogla parirati evropskoj i da je bila tržišna ekonomija industrija bi iste sekunde propala. Opstala je samo zbog planskog tržišta i prisiljenosti stanovništva da kupuje ono što i proizvede, dalje nije bitno uopće diskutovati.

I danas se povlače priče o podvizima Hidrogradnje i Energoinvesta, a obje firme su isključivo bile prisutne na tržištu siromašnih afričkih i azijskih zemalja, na evropskom ih nije bilo nigdje.
orinoco

#335 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by orinoco »

Hamolj wrote:Država je bila stabilna zato što nije uvozila, a izvozila je škart robu, ne u zemlje Zapadne Evrope nego u druge komunističke zemlje. .
Gdje li si ti škole učio... U mektebu, garant :-)
Dasi

#336 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Dasi »

Hamolj wrote:Da je Jugoslavija funkcionisala na principu tržišne ekonomije autoindustrija Kragujevac je mogla istog dana kad je i otvorila staviti ključ u bravu i zatvoriti jer su proizvodili auta koja kvalitetom nisu mogla parirati evropskim. Autoindustriju sam naveo samo kao primjer, isto je bilo i sa ostalom industrijom.
Po ovome bi Kina davno trebala propasti.
Hamolj

#337 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

orinoco wrote:
Hamolj wrote:Država je bila stabilna zato što nije uvozila, a izvozila je škart robu, ne u zemlje Zapadne Evrope nego u druge komunističke zemlje. .
Jesi li nesposoban da daš kontra argumente ? Gdje si školu učio, u partijskom štabu ?
orinoco

#338 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by orinoco »

Hamolj wrote:
orinoco wrote:
Jesi li nesposoban da daš kontra argumente ? Gdje si školu učio, u partijskom štabu ?
U Kumrovcu :D
Hamolj

#339 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

Dasi wrote:
Hamolj wrote:Da je Jugoslavija funkcionisala na principu tržišne ekonomije autoindustrija Kragujevac je mogla istog dana kad je i otvorila staviti ključ u bravu i zatvoriti jer su proizvodili auta koja kvalitetom nisu mogla parirati evropskim. Autoindustriju sam naveo samo kao primjer, isto je bilo i sa ostalom industrijom.
Po ovome bi Kina davno trebala propasti.
Kina ima "svemirske brodove" nešto lošije kvalitete, ali svemirske brodove i ti svemirski brodovi svoje kupce pronalaze u zemljama u razvoju. Mi smo prisiljeni kupovati njihovo jer za evropsko i američko nemamo love.
Ludzak

#340 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Ludzak »

Tariče, jesi li to ti?
Tariče, znaš li ti da nisi imao državu dok je komunisti nisu povratili?
Hamolj

#341 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

orinoco wrote: U Kumrovcu :D
Misliš Karađorđevu ?
orinoco

#342 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by orinoco »

Ludzak wrote:Tariče, jesi li to ti?
A nema je ni sad, nakon što su je komunisti izgubili. Ima, ali u obliku protektorata :-)
Dasi

#343 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Dasi »

Hamolj wrote:Kina ima "svemirske brodove" nešto lošije kvalitete, ali svemirske brodove i ti svemirski brodovi svoje kupce pronalaze u zemljama u razvoju. Mi smo prisiljeni kupovati njihovo jer za evropsko i američko nemamo love.
Amerika zemlja u razvoju? Hamo, Hamo...
orinoco

#344 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by orinoco »

Hamolj wrote:
Misliš Karađorđevu ?
Mislim Kumrovcu :D
Hamolj

#345 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

Znaš li ti da je Bosna preživjela i Ugare i Turke i Austrijance ? Isto tako bi preživjela i fašiste, ali hvatajte se vi za slamku državnosti. Ni državnost ne bi dobili da nismo bili predmet sukoba interesa Srbije i Hrvatske i njihove nemoći da se dogovore kako da nas podijele pa ih je Tito smirio tako što niko ništa nije dobio da sukob oko teritorije u Jugi ne bi počeo 50 godina prije.
Hamolj

#346 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Hamolj »

orinoco wrote:
Hamolj wrote:
Misliš Karađorđevu ?
Mislim Kumrovcu :D
Izgledaš mi kao diplomirani Karađorđevac.
orinoco

#347 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by orinoco »

Hamolj wrote:
Znaš li ti da je Bosna preživjela i Ugare i Turke i Austrijance ? Isto tako bi preživjela i fašiste, .
Jesi siguran?
Ludzak

#348 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Ludzak »

orinoco wrote:
A nema je ni sad, nakon što su je komunisti izgubili. Ima, ali u obliku protektorata :-)
A kako će je biti kada je njihov idol Alija potpisao raspad iste? A još im hoće i ulica da im se zove po njemu.
Ludzak

#349 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Ludzak »

Hamolj wrote:
Znaš li ti da je Bosna preživjela i Ugare i Turke i Austrijance ? Isto tako bi preživjela i fašiste, ali hvatajte se vi za slamku državnosti. Ni državnost ne bi dobili da nismo bili predmet sukoba interesa Srbije i Hrvatske i njihove nemoći da se dogovore kako da nas podijele pa ih je Tito smirio tako što niko ništa nije dobio da sukob oko teritorije u Jugi ne bi počeo 50 godina prije.
Preživjela da, ali ne kao država, već kao pokrajina tuđih država i uprava. Državnost Bosne je vraćena tek za vrijeme socijalizma.
Last edited by Ludzak on 20/08/2017 17:54, edited 1 time in total.
Dasi

#350 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Dasi »

Hamolj wrote:Znaš li ti da je Bosna preživjela i Ugare i Turke i Austrijance ? Isto tako bi preživjela i fašiste, ali hvatajte se vi za slamku državnosti. Ni državnost ne bi dobili da nismo bili predmet sukoba interesa Srbije i Hrvatske i njihove nemoći da se dogovore kako da nas podijele pa ih je Tito smirio tako što niko ništa nije dobio da sukob oko teritorije u Jugi ne bi počeo 50 godina prije.
Kako bi fasiste prezivjela kad nije prezivjela Kraljevinu SHS? Ne kontam te fakat, ljudi su ti ovde nabacili metar informacija i umjesto da se poceses po glavi, internet imas hvala bogu, pa odes malo guglas procitas sta... Jok ti i dalje u plocu pa bog, nemoj bolan biti tvrdoglav i zadrt.
Imas smjernice idi istrazuj...
Post Reply