Bosnian Air-Force?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Den

#1 Bosnian Air-Force?

Post by Den »

Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,dali vec sada imamo neke starije tipove borbenih letjelica? Sto se tice helikoptera,kolko ja znam imamo 3 ovakva :
Image :-)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Ja mislim da radi par helikoptera, takodje imamo par aviona tipa jastreb i galeb, koji za sad slusaju onu pjesmu "neke pticeee nikad ne poleteeee" (nema love za odrzavanje i placanje pilota, pa ce vjerovatno zavrsiti u zenici na preradi)
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Bosnian Air-Force?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Den wrote:Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,dali vec sada imamo neke starije tipove borbenih letjelica? Sto se tice helikoptera,kolko ja znam imamo 3 ovakva :
Sta ce BiH F-16? Isto k'o da kazes treba nam nosac aviona, a nemamo ni luke kako treba. Za Apache nisam siguran, mada mi zvuci neuvjerljivo da bas imamo tri. Znam da imamo par BEL UH 1 helikoptera jos iz doba vijetnamskog rata, doduse nesto modificirane.
Image

Logicnije bi bilo da imamo sovjetske MI24 HIND.
Image
Den

Post by Den »

Image

Image

Image

Ovo je sve? Dali zna neko vise o ovome? Bilo je rijec o kupovini 14 f-16 aviona prije pola godine... :-D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ma nema Bosna nesto puno, ako bi sad bila napadnuta nebi bilo bolje od kako je bilo 92´ osim sto bi imali iskustva. A oruzje, opet bi trazili spas kod Iranaca i ostalih. Najobicnije puske su ja mislim

Image

Ima malo i

Image

Neznam bas za ove

Image

M-84

Image

Ispravite me ako grijesim.
Drvosjeca iz Dejcica

Den

Post by Den »

Sta ce BiH F-16? Isto k'o da kazes treba nam nosac aviona, a nemamo ni luke kako treba. Za Apache nisam siguran, mada mi zvuci neuvjerljivo da bas imamo tri. Znam da imamo par BEL UH 1 helikoptera jos iz doba vijetnamskog rata, doduse nesto modificirane.
:D Imamo,dobili od Amera posle rata. :D
Ali rijec je vec o ulasku u NATO pakt a onaj ko udje u Nato mora imati odredjenu snagu u zrau,inace nemozes uci,zbog toga je bila i rijec o tome kolko ja znam...A netreba ti nosilac aviona.mogu i polijetati iz Tuzle. :D
Drvosjeca iz Dejcica

Den wrote:
Bilo je rijec o kupovini 14 f-16 aviona prije pola godine... :-D
Bacanje para, najveca ubleha. Kakv crni F-16, dignes ga u Mostaru i dok napavis manevar na lijevo eto te u Mađarskoj, međunarodni incident, povreda vazdusnog porstora... :lol:
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

Ministarstvo odbrane BiH

http://www.mod.gov.ba
Den

Post by Den »

Bacanje para, najveca ubleha. Kakv crni F-16, dignes ga u Mostaru i dok napavis manevar na lijevo eto te u Mađarskoj, međunarodni incident, povreda vazdusnog porstora...
Zato treba nama ovo:
:lol: :lol:
Den

Post by Den »

Image
winetou

Post by winetou »

rumenko

Post by rumenko »

ovi na slikama ovoga dr.dusana....su daleka proslost...jer ovo nije smijelo ni da poleti....prilikom bubanja srbije od strane nato avijacije...osim toga koji ce nam qrac i protiv koga...
Drvosjeca iz Dejcica

Den wrote:
Ali rijec je vec o ulasku u NATO pakt a onaj ko udje u Nato mora imati odredjenu snagu u zrau,inace nemozes uci,zbog toga je bila i rijec o tome kolko ja znam...A netreba ti nosilac aviona.mogu i polijetati iz Tuzle. :D
Sine, dobio si uglavnom naoruzanje iz sredine 60' godina, doduse remontovano. Ti mozes vjerovati da smo dobili i F-22, optocen dijamantima... :D
Den

Post by Den »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Den wrote:
Sine, dobio si uglavnom naoruzanje iz sredine 60' godina, doduse remontovano. Ti mozes vjerovati da smo dobili i F-22, optocen dijamantima... :D
Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...
Drvosjeca iz Dejcica

Den wrote: Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...
:) Iz tvojih usta u bozije usi.
Den

Post by Den »

Den wrote: Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...
:) Iz tvojih usta u bozije usi.
http://www.geocities.com/famous_bosniak ... ih/47.html
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

Image

Image

Image

Image
Den

Post by Den »

Image

AH-64 Apache... :P
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Sto se tice borbene avijacije, tu je stanje jos gore, VF ne posjeduje nikakve borbene avione, a VRS bi isto bolje bilo da ne posjeduje nego sto posjeduje onakve krseve, mada kada nato prestane vrsiti kontrolu zracnog prostora, valjace i ti avioni, dovoljno da nadgledaju civilne avione. Za nase potrebe bi bila dovoljna ekskadrila visenamjenskih skolskih aviona, laka avijacija i eventualno par transportnih aviona ako se OS BiH odluce na aktivnije ucestvovanje u mirovnim operacijama. Ako nekad krenemo putem prema punopravnom clanstvu u Nato situacija ce se iz temelja mijenjati ali sam skeptik po tom pitanju jer jednostavno ne vidim pare koje bi to pratile.
tuhaj27

#21 Re: Bosnian Air-Force?

Post by tuhaj27 »

Den wrote:Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,
U vojnim pogonima nedaleko od Ankare Turska već petnaestak godina po američkoj licenci proizvodi lovce F-16.

Dosad je proizvedeno oko 250 letjelica tog tipa, od kojih je dvadesetak izvezeno u druge zemlje. Turski vojni zrakoplovi F-16 rjeđe su se rušili od onih proizvedenih u američkim vojnim pogonima.

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=250414

Ako nam budu trebali F-16 kupicemo kod Turaka, posto su bolji od americki :)
Drvosjeca iz Dejcica

Celicna_saka wrote:O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Sto se tice borbene avijacije, tu je stanje jos gore, VF ne posjeduje nikakve borbene avione, a VRS bi isto bolje bilo da ne posjeduje nego sto posjeduje onakve krseve, mada kada nato prestane vrsiti kontrolu zracnog prostora, valjace i ti avioni, dovoljno da nadgledaju civilne avione. Za nase potrebe bi bila dovoljna ekskadrila visenamjenskih skolskih aviona, laka avijacija i eventualno par transportnih aviona ako se OS BiH odluce na aktivnije ucestvovanje u mirovnim operacijama. Ako nekad krenemo putem prema punopravnom clanstvu u Nato situacija ce se iz temelja mijenjati ali sam skeptik po tom pitanju jer jednostavno ne vidim pare koje bi to pratile.
Mi18, jedan imas izlozen pred ispred Muzeja revolucije u Sarajevu.Takvi helikopteri su uglavnom letjeli u ratu za Gorazde i Zepu. Velik broj letova je izveden uspjesno, bilo je na zalost i par oborenih.

Ne bih se slozio da je AH-64 zastario. Po meni je realnije ocekivati da imamo nesto starije modele AH-1W SUPER COBRA.

http://www.history.navy.mil/planes/ah1.htm
Den

Post by Den »

Mislim da ce fo ulaska u NATO F16 biti vec star avion i upotrijbljavat ce se joint strike fighter:
http://www.danshistory.com/jsf_3.jpg[/img]

8-)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Koji ce Bosni F-16? Trebaju nam reforme koje ce nas dovesti u EU, pa prepustiti pitanje odbrane njima. Odakle ti 15-30 miliona larado po komadu da kupis F-16? Odakle ti pare obucis pilote? Odakle ti pare za odrzavanje? I da imamo tih para, postoji milion bitnijih prioriteta...

Air Control to Sarajevo X forum: "You are cleared for landing, I repeat, you are cleared for landing" :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Celicna_saka wrote:O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Mi18, jedan imas izlozen pred ispred Muzeja revolucije u Sarajevu.Takvi helikopteri su uglavnom letjeli u ratu za Gorazde i Zepu. Velik broj letova je izveden uspjesno, bilo je na zalost i par oborenih.

Ne bih se slozio da je AH-64 zastario. Po meni je realnije ocekivati da imamo nesto starije modele AH-1W SUPER COBRA.

http://www.history.navy.mil/planes/ah1.htm
Ono je Mi-8, ja govorim o Mi-18 koji je vrlo moderan i kvalitetan transportni helikopter. AH-64 standard longbow mozda i nije ove starije sigurno jesu doduse u svjetskim razmjerama za nas je i gazela moderna posto ionako nemamo nijedan jurisni helikopter.
Post Reply