Bosnian Air-Force?
-
Den
#1 Bosnian Air-Force?
Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,dali vec sada imamo neke starije tipove borbenih letjelica? Sto se tice helikoptera,kolko ja znam imamo 3 ovakva :

-
neko iz mase
Ja mislim da radi par helikoptera, takodje imamo par aviona tipa jastreb i galeb, koji za sad slusaju onu pjesmu "neke pticeee nikad ne poleteeee" (nema love za odrzavanje i placanje pilota, pa ce vjerovatno zavrsiti u zenici na preradi)
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: Bosnian Air-Force?
Sta ce BiH F-16? Isto k'o da kazes treba nam nosac aviona, a nemamo ni luke kako treba. Za Apache nisam siguran, mada mi zvuci neuvjerljivo da bas imamo tri. Znam da imamo par BEL UH 1 helikoptera jos iz doba vijetnamskog rata, doduse nesto modificirane.Den wrote:Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,dali vec sada imamo neke starije tipove borbenih letjelica? Sto se tice helikoptera,kolko ja znam imamo 3 ovakva :

Logicnije bi bilo da imamo sovjetske MI24 HIND.

-
mr__bosnjak
Ma nema Bosna nesto puno, ako bi sad bila napadnuta nebi bilo bolje od kako je bilo 92´ osim sto bi imali iskustva. A oruzje, opet bi trazili spas kod Iranaca i ostalih. Najobicnije puske su ja mislim

Ima malo i

Neznam bas za ove

M-84

Ispravite me ako grijesim.

Ima malo i

Neznam bas za ove

M-84

Ispravite me ako grijesim.
- Drvosjeca iz Dejcica
-
Den
Sta ce BiH F-16? Isto k'o da kazes treba nam nosac aviona, a nemamo ni luke kako treba. Za Apache nisam siguran, mada mi zvuci neuvjerljivo da bas imamo tri. Znam da imamo par BEL UH 1 helikoptera jos iz doba vijetnamskog rata, doduse nesto modificirane.
Ali rijec je vec o ulasku u NATO pakt a onaj ko udje u Nato mora imati odredjenu snagu u zrau,inace nemozes uci,zbog toga je bila i rijec o tome kolko ja znam...A netreba ti nosilac aviona.mogu i polijetati iz Tuzle.
- Drvosjeca iz Dejcica
Bacanje para, najveca ubleha. Kakv crni F-16, dignes ga u Mostaru i dok napavis manevar na lijevo eto te u Mađarskoj, međunarodni incident, povreda vazdusnog porstora...Den wrote:
Bilo je rijec o kupovini 14 f-16 aviona prije pola godine...
-
winetou
- Drvosjeca iz Dejcica
Sine, dobio si uglavnom naoruzanje iz sredine 60' godina, doduse remontovano. Ti mozes vjerovati da smo dobili i F-22, optocen dijamantima...Den wrote:
Imamo,dobili od Amera posle rata.
![]()
Ali rijec je vec o ulasku u NATO pakt a onaj ko udje u Nato mora imati odredjenu snagu u zrau,inace nemozes uci,zbog toga je bila i rijec o tome kolko ja znam...A netreba ti nosilac aviona.mogu i polijetati iz Tuzle.
-
Den
Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sine, dobio si uglavnom naoruzanje iz sredine 60' godina, doduse remontovano. Ti mozes vjerovati da smo dobili i F-22, optocen dijamantima...Den wrote:
Imamo,dobili od Amera posle rata.
![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
Den wrote: Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...
-
Den
http://www.geocities.com/famous_bosniak ... ih/47.htmlDrvosjeca iz Dejcica wrote:Den wrote: Imamo 1000% to su nam dali da bi relativno lako izjednacili snagu vf bih i VRS.A Apahe sam sam i vidio,baza im je u butmiru...Iz tvojih usta u bozije usi.
-
Celicna_saka
O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Sto se tice borbene avijacije, tu je stanje jos gore, VF ne posjeduje nikakve borbene avione, a VRS bi isto bolje bilo da ne posjeduje nego sto posjeduje onakve krseve, mada kada nato prestane vrsiti kontrolu zracnog prostora, valjace i ti avioni, dovoljno da nadgledaju civilne avione. Za nase potrebe bi bila dovoljna ekskadrila visenamjenskih skolskih aviona, laka avijacija i eventualno par transportnih aviona ako se OS BiH odluce na aktivnije ucestvovanje u mirovnim operacijama. Ako nekad krenemo putem prema punopravnom clanstvu u Nato situacija ce se iz temelja mijenjati ali sam skeptik po tom pitanju jer jednostavno ne vidim pare koje bi to pratile.
Sto se tice borbene avijacije, tu je stanje jos gore, VF ne posjeduje nikakve borbene avione, a VRS bi isto bolje bilo da ne posjeduje nego sto posjeduje onakve krseve, mada kada nato prestane vrsiti kontrolu zracnog prostora, valjace i ti avioni, dovoljno da nadgledaju civilne avione. Za nase potrebe bi bila dovoljna ekskadrila visenamjenskih skolskih aviona, laka avijacija i eventualno par transportnih aviona ako se OS BiH odluce na aktivnije ucestvovanje u mirovnim operacijama. Ako nekad krenemo putem prema punopravnom clanstvu u Nato situacija ce se iz temelja mijenjati ali sam skeptik po tom pitanju jer jednostavno ne vidim pare koje bi to pratile.
-
tuhaj27
#21 Re: Bosnian Air-Force?
U vojnim pogonima nedaleko od Ankare Turska već petnaestak godina po američkoj licenci proizvodi lovce F-16.Den wrote:Dali ce BiH trebati avioni poput f-16,
Dosad je proizvedeno oko 250 letjelica tog tipa, od kojih je dvadesetak izvezeno u druge zemlje. Turski vojni zrakoplovi F-16 rjeđe su se rušili od onih proizvedenih u američkim vojnim pogonima.
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=250414
Ako nam budu trebali F-16 kupicemo kod Turaka, posto su bolji od americki
- Drvosjeca iz Dejcica
Mi18, jedan imas izlozen pred ispred Muzeja revolucije u Sarajevu.Takvi helikopteri su uglavnom letjeli u ratu za Gorazde i Zepu. Velik broj letova je izveden uspjesno, bilo je na zalost i par oborenih.Celicna_saka wrote:O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Ne bih se slozio da je AH-64 zastario. Po meni je realnije ocekivati da imamo nesto starije modele AH-1W SUPER COBRA.
http://www.history.navy.mil/planes/ah1.htm
-
Den
Mislim da ce fo ulaska u NATO F16 biti vec star avion i upotrijbljavat ce se joint strike fighter:
http://www.danshistory.com/jsf_3.jpg[/img]

http://www.danshistory.com/jsf_3.jpg[/img]
-
EI Presidente
Koji ce Bosni F-16? Trebaju nam reforme koje ce nas dovesti u EU, pa prepustiti pitanje odbrane njima. Odakle ti 15-30 miliona larado po komadu da kupis F-16? Odakle ti pare obucis pilote? Odakle ti pare za odrzavanje? I da imamo tih para, postoji milion bitnijih prioriteta...
Air Control to Sarajevo X forum: "You are cleared for landing, I repeat, you are cleared for landing"
Air Control to Sarajevo X forum: "You are cleared for landing, I repeat, you are cleared for landing"
-
Celicna_saka
Ono je Mi-8, ja govorim o Mi-18 koji je vrlo moderan i kvalitetan transportni helikopter. AH-64 standard longbow mozda i nije ove starije sigurno jesu doduse u svjetskim razmjerama za nas je i gazela moderna posto ionako nemamo nijedan jurisni helikopter.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mi18, jedan imas izlozen pred ispred Muzeja revolucije u Sarajevu.Takvi helikopteri su uglavnom letjeli u ratu za Gorazde i Zepu. Velik broj letova je izveden uspjesno, bilo je na zalost i par oborenih.Celicna_saka wrote:O jurisnim helikkopterima tipa AH-64, Mi-24 hind mozemo sanjati, a i malo su zastarili. Trenutno VF posjeduje UH-1 solidan ali prestar helikopter, dok VRS ima nesto gazela i Mi-8 transportnih helica. Ako nam rusi sta dodju ne bi bilo lose prebiti to sa njihovim helikopterima koji su za mene svjetski vrh, Mi-28 jurisni i Mi18 za razlicite namjene.
Ne bih se slozio da je AH-64 zastario. Po meni je realnije ocekivati da imamo nesto starije modele AH-1W SUPER COBRA.
http://www.history.navy.mil/planes/ah1.htm