Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

Pietje_Bel

#176 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:Po meni je vazno da BH izade iz ove ekonomske i politicke krize prvo. Kada izademo konace iz toga (ako ikada izademo) onda se treba definitivno dogovoriti i oko formiranje vazdusnih snaga BiH. Po meni je jedina logicna opcija f16. Ostali su pre slabi za ovaj dio evrope i za NATO ili pre skupi za BiH.
molim te ,obrazlozi :lol:
Pa ako ti NATO zahtjeva da imas odredene avione onda ti nemas sta tu da pameteujes. NATO ima svoj standard i ako zelis da kao drzava formiras neku vrstu vazdusne snage onda se moras ponasati po tim standardima. Svakome je jasno valjda da ce i BiH u roku od 5-10 godina uci u taj NATO? Da li je vama poznato koliko mi dajemo novca stranicma koji nama cuvaju vazdusni prostor? Dajemo na desetina miliona dolara godisnje. Nama treba 130 miliona da bi nabavili 6 lovaca. To bi znacilo da nebi nikome trebali davati pare da nam cuva vazdusni prostor. Hrvatska i Srbija ce u skoroj buducnosti nabaviti moderne lovce i najvjerovatnije da cemo mi njema davati pare da nam cuvaju vazdusni prostor jer ce to biti najjeftinije za nas. Zemlje koje su do prije 15 godina napadale Gornji Vakuf i masakrirali istocnu Bosnu ce jos malo da nam lete sa lovcima iznad glave a mi cemo ih za to placati htijeli mi to ili ne. Po meni je to glupost. Znam da nemamo para ali do sada je se pokralo nekoliko miliardi dolara. Od tih para smo mogli nabaviti 50 lovaca sa ful opremom, radarima i odrzavati ih 50 godina. ;)

Stvar je u tome sto smo mi glup narod jbg. Sto jest jest. :-)
sabanss

#177 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by sabanss »

Pietje_Bel wrote: Znam da nemamo para ali do sada je se pokralo nekoliko miliardi dolara. Od tih para smo mogli nabaviti 50 lovaca sa ful opremom, radarima i odrzavati ih 50 godina. ;)
50 lovaca i mozemo se namah namjeriti na neko leglo terorizma bogato naftom... Bolje tu ulagati nego u dionice :D
ljubav_aha

#178 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Pietje_Bel wrote:
Pa ako ti NATO zahtjeva da imas odredene avione onda ti nemas sta tu da pameteujes. NATO ima svoj standard i ako zelis da kao drzava formiras neku vrstu vazdusne snage onda se moras ponasati po tim standardima. Svakome je jasno valjda da ce i BiH u roku od 5-10 godina uci u taj NATO? Da li je vama poznato koliko mi dajemo novca stranicma koji nama cuvaju vazdusni prostor? Dajemo na desetina miliona dolara godisnje. Nama treba 130 miliona da bi nabavili 6 lovaca. To bi znacilo da nebi nikome trebali davati pare da nam cuva vazdusni prostor. Hrvatska i Srbija ce u skoroj buducnosti nabaviti moderne lovce i najvjerovatnije da cemo mi njema davati pare da nam cuvaju vazdusni prostor jer ce to biti najjeftinije za nas. Zemlje koje su do prije 15 godina napadale Gornji Vakuf i masakrirali istocnu Bosnu ce jos malo da nam lete sa lovcima iznad glave a mi cemo ih za to placati htijeli mi to ili ne. Po meni je to glupost. Znam da nemamo para ali do sada je se pokralo nekoliko miliardi dolara. Od tih para smo mogli nabaviti 50 lovaca sa ful opremom, radarima i odrzavati ih 50 godina. ;)

prije svega,da se razumijemo,ja uopste ne pametujem
drugo,gdje pronalazis izvore oavkvih informacija
trece,NATO zahtjevi na kojim principima,koji su minimalni zahjtevi u odnosu na profil zemlje,u ovom slucaju BiH
hrvatska je kupovala prije 3 godine krseve iz SAD
znas li ti uopste o pravilima kontrole vazdusnog prosotra zemalja unutar EU
kako mislis da BiH dobije odobrenje za kredit kupovine tebi tako dragih F-16
eh,hajde lijpo mi obrazlozi,pa da znam kako i koliko znas
ljubav_aha

#179 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

sabanss wrote:
Pietje_Bel wrote: Znam da nemamo para ali do sada je se pokralo nekoliko miliardi dolara. Od tih para smo mogli nabaviti 50 lovaca sa ful opremom, radarima i odrzavati ih 50 godina. ;)
50 lovaca i mozemo se namah namjeriti na neko leglo terorizma bogato naftom... Bolje tu ulagati nego u dionice :D

znaci niko ne pita narod,nije vazno kako zivi narod,pa ovo je gore od bivseg SSSR
Pietje_Bel

#180 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:

trece,NATO zahtjevi na kojim principima,koji su minimalni zahjtevi u odnosu na profil zemlje,u ovom slucaju BiH
Ne lupetas ali se pravis pametan/tna i to me malo nervira. Mora da si u SAD-u. :D

Izvore kojih informacija?

Hrvatska je prije 2 mjeseca odobrila 800 miliona za nabavku aviona. Samo jos nije razjasnila kojih.

Znam pravila kontrole vazdusnog prostora.

Ne kazem ja da BiH treba sutra nabaviti avione ali treba cim se stovre uslovi za to. Nato zahtjeva da BiH do 2009. godine potrosi 350 miliona maraka na defensiju.

Zivijela i ti. ;)
Drvosjeca iz Dejcica

#181 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:

Kakav F16, nema ih Njemacka koja je u svakom segmentu svjetlosnu godinu ispred BiH a da BiH nabavlja iste. Vec sam rekao da nama trebaju moderni transportni helikopteri, nesto borbenih (u slucaju da Srbija krene tenkovima preko Dirne ;-) ), trebaju nam moderne, mobilne i efikasne pjesadijsko/oklopne snage koje ce biti u stanju u roku od par sati biti operativne u bilo kojem dijelu BiH. Potrebna nam je takodjer i solidna PVO i to je to.

Evo recimo za sta bih se ja zalago.

Image

Image

Image

Image

Image
Pietje_Bel

#182 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:

Kakav F16, nema ih Njemacka koja je u svakom segmentu svjetlosnu godinu ispred BiH a da BiH nabavlja iste. Vec sam rekao da nama trebaju moderni transportni helikopteri, nesto borbenih (u slucaju da Srbija krene tenkovima preko Dirne ;-) ), trebaju nam moderne, mobilne i efikasne pjesadijsko/oklopne snage koje ce biti u stanju u roku od par sati biti operativne u bilo kojem dijelu BiH. Potrebna nam je takodjer i solidna PVO i to je to.

Evo recimo za sta bih se ja zalago.

Image

Image

Image

Image

Image
Njemacka ne samo da ma oko 1000 f-16 nego ima i joint strike fightera i svakakvih drugih. Oni ih i proizvode. I Turska proizvodi F16 i ima ih na stotine. Jedna Holandija ima 150 f16 letijelica. Nemoj pricati ono sto ne znas, ipadas smjesan fakat. ;)
A ovaj apache sto si postavio on ti je mnogo skuplji of f16. To mi definitivno nikada necemo imati. A te topove isto tako, preskupe za nas.
ljubav_aha

#183 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Pietje_Bel wrote:
Ne lupetas ali se pravis pametan/tna i to me malo nervira. Mora da si u SAD-u. :D

Hrvatska je prije 2 mjeseca odobrila 800 miliona za nabavku aviona. Samo jos nije razjasnila kojih.

Ne kazem ja da BiH treba sutra nabaviti avione ali treba cim se stovre uslovi za to. Nato zahtjeva da BiH do 2009. godine potrosi 350 miliona maraka na defensiju.

Zivijela i ti. ;)
koja su to pravila kontorle vazdusnog neba BiH ,napisi :!: :?:

da,sturcna literatura,magazini i stranice,naravno da me interesuje izvor informacija koje spominjes :!:

HR,aha,ok,vidjet cemo o kojim je avionima tacno rijec

zahtjevi NATO moraju biti postavljeni,logicno,ali da li cese ostvariti i kako,to je druga prica

hvala,je ne luptam,ali zasto imas utisak da se pravim pametna,mozda upravo jesam pametna,sto se tice konkretno teme o avioniam,

da,javljam iz SAD ,zar je to zaista problem

hajde,sad lijepo napisi sto sam te zamolila,unapred hvala
Pietje_Bel

#184 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:

Zivijela i ti. ;)

da,sturcna literatura,magazini i stranice,naravno da me interesuje izvor informacija koje spominjes :!:

zahtjevi NATO moraju biti postavljeni,logicno,ali da li cese ostvariti i kako,to je druga prica

hvala,je ne luptam,ali zasto imas utisak da se pravim pametna,mozda upravo jesam pametna,sto se tice konkretno teme o avioniam,

Je li unapred ili unaprijed? :run: iako je unapred evo ipk da napisem ono sto trazis. :D

Pravila kontrole vazdusnog neba je da se mora kontrolisati nebo iznad svake zemlje. Svaka zemlja koja je suverena i koja ima teritorijalni integritet ima i obavezu da cuva taj integritet. Ona to radi tako sto ce staviti granicnu sluzbu uz granice, sto ce nabavit patrolne brodove ako ima more io sto ce cuvati ili dati da cuva vazusni prostor. Ako si ikada sletijela ili sletela :-) u Sarajevo onda si najvjerovatnije vidijela ili videla da na onom tornju sjede unproforci u vojnom odijelu. Vidijela si NATO radar koji nadgleda nebo iznad BiH. Sigurno nisi vidijela avione-lovce koje ponekad prelete iznad BiH ako se na radaru pojavi nesto sumnjivo ali oni su itekako uvijek operativni. Eh znaci mi niti imamo taj radar a niti imamo avione. Jedna Albanija (koj aje do jucer bila jedan veliki p.... dim za BiH) ima i jedno i drugo. ;) Mi placamo velike pare strancima da nam nadgledaju nebo zato sto nismo u stanju to sami.

HR nezna sigurno dali ce izabrati svedske lovce ili neke druge. O tome se upravo vodi debata ali ocigledno da to nisi pratila. Jedan polovni avion f16 kosta 20 miliona dolara. Utipkaj na google "f16 costs" i naci ces te informacije. Sve ima na i- netu ako te interesuje.

Zivela. :run:
Last edited by Pietje_Bel on 03/07/2008 16:45, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#185 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

evo kako i zasto turska prizovodi F-16
"After World War II, Turkey's efforts to bring its military establishment up to modern standards depended almost totally on military assistance and credits from its NATO partners. After the imposition of the limited embargo by the United States in 1975, Turkey launched a series of projects to reduce its dependence on imports of major military items. "

"Turkish arms manufacturers' most ambitious undertaking has been a consortium with United States firms to produce F-16 fighter aircraft. Under this arrangement, airframes for the F-16s are produced in a factory at Mürted Air Base near Ankara by TÜSAS (Türk Uçak Sanayi Sirketi) Aerospace Industries, with 51 percent ownership by Turkish interests, 42 percent by General Dynamics, and 7 percent by General Electric. The engine plant near Eskisehir is a joint venture with General Electric.

http://www.country-data.com/cgi-bin/query/r-14006.html
Drvosjeca iz Dejcica

#186 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pietje_Bel wrote:
Njemacka ne samo da ma oko 1000 f-16 nego ima i joint strike fightera i svakakvih drugih. Oni ih i proizvode. I Turska proizvodi F16 i ima ih na stotine. Jedna Holandija ima 150 f16 letijelica. Nemoj pricati ono sto ne znas, ipadas smjesan fakat. ;)
A ovaj apache sto si postavio on ti je mnogo skuplji of f16. To mi definitivno nikada necemo imati. A te topove isto tako, preskupe za nas.
Nijemci imaju Panavia Tornado borbene avione kao i ostale EU zemlje, ne F16, samo pojedini imaju F16. Posto vidim da si poprilicno neupucen u materiju za tvoju informaciju helikopter na slici nije nikakv apache vec Tiger borbeni helikopter - made in EU. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_Tiger

Prijatno
ljubav_aha

#187 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Pietje_Bel wrote:
ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote:

Zivijela i ti. ;)

Je li unapred ili unaprijed? :run: Iako je unapred evo ipk da napisem onoo sto trazis. :D

Pravila kontrole vazdusnog neba je da se mora kontrolisati nebo iznad svage zemlje. Svaka zemlja koja je suverena i koj aima teritorijalne integritet ima i obavezu da cuva taj integritet. Ona to radi tako sto ce staviti granicnu sluzbu uz granice, sto ce nabavit patrolne brodove ako ima more io sto ce cuvati ili dati da cuva vazudni prostor. Ako si ikada sletijela ili sletela :-) u Sarajevo onda si najvjerovatnije vidijela ili videla da na onom tornju sjede unproforci u vojnom odijelu. Vidijela si NATO radar koji nadgleda nebo iznad BiH. Sigurno nisi vidijela avione-lovce koje ponekad prelete iznad BiH ako se na radaru pojavi nesto sumnjivo ali oni su itekako uvijek operativni. Eh znaci mi niti imamo taj radar a niti imamo avione. Jedna Albanija (koj aje do jucer bila jedan veliki p.... dim za BiH) ima i jedno i drugo. ;)

HR ne zna sigurno dali ce izabrati svedske lovce ili neke druge. O tome se upravo vodi tebata ali ocigledno da to nisi pratila. Jedan polovni avion f16 kosta 20 miliona dolara. Utipkaj na google "f16 costs" i naci ces te informacije. Sve ima na i netu ako te interesuje.

Zivela. :run:

meni su npr. svedski lovci naj naj naj ,imaju odlican profil ,i drazi su mi od F-16

sto se tice kontorle BiH neba od strane vojnih snaga,zaboravio si spomenuti opcu ulogu EUFOR-a

zasto pises vidijela ili videla :?:
ljubav_aha

#188 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Bosnian Air Force and Air Defence
4x Mi-8 Hip medium-lift transport
1x Mi-17 Hip VIP transport
8x SA342 Gazelle utility
14x UH-1H Iroquois utility

http://www.milaviapress.com/orbat/bosni ... /index.php
Pietje_Bel

#189 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

ljubav_aha wrote:Bosnian Air Force and Air Defence
4x Mi-8 Hip medium-lift transport
1x Mi-17 Hip VIP transport
8x SA342 Gazelle utility
14x UH-1H Iroquois utility

http://www.milaviapress.com/orbat/bosni ... /index.php
Mene interesuje sta je od ovoga pod nasom kontrolom a sta pod kontrolom Srba? Mislim da su ovi UH-1H nasi ali ne znam dali su bas svi 14. Ove Gazelle su koliko znam Srpske jer znam da smo ih probali oboriti u operaciji SANA. Mislim da su ovo OS BIH.

ljubav_aha

#190 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

da, SOKO-love su /francuska licenca/gazelle

pogledaj ovo

ne zna sta je vece smece,stranica ili informacije na stranici :lol:

http://www.aeroflight.co.uk/waf/bosnia/bosaf2.htm

evo jos jedna stranica,mislim da je dugo poznata na internetu

http://www.yuairwar.com/bih.asp
jeza u ledja

#191 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jeza u ledja »

fixer wrote:mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program :lol: :lol: :D :D
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru :D

Ahahahahahahhaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
paratrooper

#192 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

ljubav_aha wrote:meni su npr. svedski lovci naj naj naj ,imaju odlican profil ,i drazi su mi od F-16
SAAB 39 Gripen je lijepa masina na slikam i dosta uporediv ALI postoji ozbiljan nedostatak. Nikada nije koristen u borbenim misijama i ne zna se kako bi se ponasao. F16 je 'dokazan' borbeni avion. Drugo gripen ima znatno manje prostora za navodece bombe za napade na zemlji , dakle to je vise manje samo avion za nadzor i kontrolu neba.

Problem sa F16 u BIH je njegova potreba za uzletnom pistom , u nekoj varijanti agresije na BIH prva meta bi bile te piste. Bez njih je taj avion beskoristan. Ja i dalje mislim da je F35B varijanta koju bi trebalo ozbiljno razmatrat (neka normalna zemlja).

Helikopteri ?

naravno za prostor BIH su mnogo vazniji od bilo koje druge vrste naoruzanja , jer brzo prebacivanje "" daleko iza linija koje bi presjekle komunikacije je od vitalnog znacaja za stranu koja bi zelila da zavlada tom zemljom.

Tenkovi i topovi su ostaci proslosti , moderno ratovanje se zasniva na koristenju i sprecavanju komunikacija a ne na razaranju gradova.

Ipak, ono sto je zalosno jeste da BIH ima objektivno male sanse iz vise razloga: nacionalisticki ekspanzionizam i vjerski fanatizam udruzeni sa opcom neobrazovanoscu cini tu zemlju metom lake kontrole.
spanc777

#193 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by spanc777 »

jeza u ledja wrote:
fixer wrote:mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program :lol: :lol: :D :D
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru :D

Ahahahahahahhaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
prejako:):)::)
simpozijum delirijum

#194 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by simpozijum delirijum »

F-35 ? uzivo sam vidjeo F-22 Raptor ista generacija kao i F-35 na jednom aeromitingu , ovdje u USA, i nisam impresioniran
hehe! nije nevidljiv , bucan je , standardni turbofan motori sa poprilicno dima u "afterburning modu " , manevarski nije los ( rapidna promjena brzine leta i manevar koji se ipak nije priblizio cuvenoj "kobri" od Suhoja )
informacije koje trenutno kruze je , da takve vrste letjelica izuzetno skupa i komplikovana za odrzavanje
kompjuterski sistemi otkazuju precesto i vrlo su komplikovani i osjetljivi na elektronske protumjere
americki kongres razmatra nabavku samo oko 150 raptora za USA potrebe , a ostalo ide za izvoz naivcima punih dzepova
inace poboljsani SAM-300 raketni sistem od strane rusa , to sami amerikanci tvrde , da je vise nego ubitacan i za F-35 i za F-22, a nove generacije raketa zrak-zrak uz Suhoje i Migove 4 generacije takodjer su "lijek" za te letjelice
srbi srusise F-117 sa 30 godina starim SAM -3 raketama !
paratrooper

#195 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

simpozijum delirijum wrote: manevarski nije los ( rapidna promjena brzine leta i manevar koji se ipak nije priblizio cuvenoj "kobri" od Suhoja )
F35 nije dizajniran da se nadmece u akrobacijama sa Su/Mig avionima.
kompjuterski sistemi otkazuju precesto i vrlo su komplikovani i osjetljivi na elektronske protumjere
Molim te navedi izvor, elektromagnetne bombe bi vjerovatno uklonile elektro-magnetnu zasitu na F35, ali samo ukoliko bi detonirale u kratkom radijusu od najvise 100 metara od tog aviona. F22 ima znacajno veci stepen zastite a za B2 bi morali koristiti takticku nukleranu bombu da mu spale elektronicke krugove. Sve komunikacije su na optici a skoro svi servo-aktuatori su zamjenjeni sa hidraulickim sistemima. Servo motori su ostali samo u "rezervnom" - redundance sistemu. Normalno ometanje je potpuno neizvedivo jer koriste
americki kongres razmatra nabavku samo oko 150 raptora za USA potrebe , a ostalo ide za izvoz naivcima punih dzepova
ne treba im vise, 150 raptora je vise nego dovoljno za 'trenutne' potrebe zastite unutarnjeg prostora kao i za regije od interesa.
inace poboljsani SAM-300 raketni sistem od strane rusa , to sami amerikanci tvrde , da je vise nego ubitacan i za F-35 i za F-22, a nove gecneracije raketa zrak-zrak uz Suhoje i Migove 4 generacije takodjer su "lijek" za te letjelice
naravno da nije, ali to ne mozes ni ti ni ja potvrditi jer se takva stvar nikad nije desila. eto Iran ce dobiti sansu da nabavi S300 pa ce mo vidjet. cisto sumnjam i da je s400 sposoban. sve je to ipak sovjetska dizajnerska skola.
simpozijum delirijum

#196 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratrooper wrote:
simpozijum delirijum wrote: manevarski nije los ( rapidna promjena brzine leta i manevar koji se ipak nije priblizio cuvenoj "kobri" od Suhoja )
F35 nije dizajniran da se nadmece u akrobacijama sa Su/Mig avionima.
Molim te navedi izvor, elektromagnetne bombe bi vjerovatno uklonile elektro-magnetnu zasitu na F35, ali samo ukoliko bi detonirale u kratkom radijusu od najvise 100 metara od tog aviona. F22 ima znacajno veci stepen zastite a za B2 bi morali koristiti takticku nukleranu bombu da mu spale elektronicke krugove. Sve komunikacije su na optici a skoro svi servo-aktuatori su zamjenjeni sa hidraulickim sistemima. Servo motori su ostali samo u "rezervnom" - redundance sistemu. Normalno ometanje je potpuno neizvedivo jer koriste
ne treba im vise, 150 raptora je vise nego dovoljno za 'trenutne' potrebe zastite unutarnjeg prostora kao i za regije od interesa.
inace poboljsani SAM-300 raketni sistem od strane rusa , to sami amerikanci tvrde , da je vise nego ubitacan i za F-35 i za F-22, a nove gecneracije raketa zrak-zrak uz Suhoje i Migove 4 generacije takodjer su "lijek" za te letjelice
naravno da nije, ali to ne mozes ni ti ni ja potvrditi jer se takva stvar nikad nije desila. eto Iran ce dobiti sansu da nabavi S300 pa ce mo vidjet. cisto sumnjam i da je s400 sposoban. sve je to ipak sovjetska dizajnerska skola.
uopste ta "stealth" tehnologija mi se cini napuhana , osim radara postoji vise nacina detekcije ciljeva u zraku , infracrveni senzori , termalne kamere , detektori elektromagnetnoga zracenja jer ta silna elektronika u tim letjelicama trosi "puno struje" i u realnim borbenim uslovima , te preskupe letjelice ( B-2 se nedavno srusio a i poznato je da je to bio maltene vic kada se B-2 bombarder tek prije par godina pojavio da ako leti po kisovitom vremenu , specijalna boja otpada sa letjelice !) nisu se dokazale protiv tvrde i organizirane ( opticki umrezene i kompjutorski vodjene ) protuzracne odbrane , zracni napadi na Srbiju 1999 i Irak 2003 su smijurija , jer te zemlje su vec bile slomljene sankcijama i unutrasnjim sukobima , vidjecemo sta ce se desiti ako napadnu Iran, jer Rusi i Kinezi su vec jasno najavili na cijoj ce strani biti sa svojom tehnologijom !
ljubitelj sam avijacije , podosta znam , ali doista ako se bira izmedju polovnih letjelica ( 12 komada Sea Hariera za jednoga F-35 , opcija je jasna , osim toga avione mozes unistiti i na zemlji , to se desava amerikancima u Iraku, kada im gerilci spale par letjelica skoncetrisanom vatrom minobacaca i kacusa raketa na stajanku aerodroma ili pistu )
Photoman

#197 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Photoman »

paratrooper wrote:BIH nema vlastitu kontrolu zracnog prostora. Da li treba razmisljat o nabavci F35A/B i postepenom formiranju eskadrona sa ovim tipom borbenih letilica.
Cijena jednog primjerka je 80 mliona dolara - bez posebnih ugovora.

F35 je opremljen AESA radarom (visoki stepen skeniranja prostora, mogucnost ometanje elektronickih komunikacija - u zraku i na zemlji , 'ogroman' broj istovremenog pracenja i navodjenja, niskog profila za otkrivanje).

U naoruzanju posjeduje 25 mm interni top, prostor za 2x AIM-120C zrak zrak projektila, te prostor za navodece bombe prema metama na zemlji.

Malo vise o ovom super pokretljivom vise-rolnom borbenom 'stealth' avionu 5-e generacije na:
http://www.jsf.mil/f35/

Image

Uzdaj se u se i u svoj AK-47. 8)
paratrooper

#198 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

simpozijum delirijum wrote:osim radara postoji vise nacina detekcije ciljeva u zraku , infracrveni senzori , termalne kamere , detektori elektromagnetnoga zracenja jer ta silna elektronika u tim letjelicama trosi "puno struje" i u realnim borbenim uslovima
po redu:

prije svega toplotni otisak ovih letilica (F22 i B2) je 'classified' kao i maksimalna brzina i jos mnogo drugih parametara.

ipak i F22 i B2 prije dispenziranja potisnih gasova, posjeduju condenser gdje se spusta temperatura na 'razuman nivo' , a zatim se takvi gasovi filtriraju i rasprsuju, te na kraju predstavljaju nulti 'almost' - 'zero heat footprint' izvor infra-red zracenja. F35 nema tako dobru zastitu od infra red pracenja, ali je to izmedju ostalog i razlog zbog cega je mnogo jeftini i dostupan za prodaju.

B-2 bombarder nisu se dokazale protiv tvrde i organizirane ( opticki umrezene i kompjutorski vodjene ) protuzracne odbrane.
Irak je imao (Kari air defense network) optiku kojim je povezao svoj radarski sistem jos davne 1989. Noliko sati prije napada 'SAS' je to odradio i nikad necemo saznat koliko je taj francuski sistem stvarno bio djeotvoren.

elektromagnetno zracenje sa F22 i B2 je ograniceno na usmjereno zracenje prema metama (AESA sistem) i na linkove prema satelitu ostale komunikacije u toku borbene faze su pod zabranom.

Vizualni sistem sa AI imaju neke prednosti ali projektil mora biti u vizualnom dometu mete.
ljubav_aha

#199 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

paratrooper wrote:
ljubav_aha wrote:meni su npr. svedski lovci naj naj naj ,imaju odlican profil ,i drazi su mi od F-16
SAAB 39 Gripen je lijepa masina na slikam i dosta uporediv ALI postoji ozbiljan nedostatak. Nikada nije koristen u borbenim misijama i ne zna se kako bi se ponasao. F16 je 'dokazan' borbeni avion. Drugo gripen ima znatno manje prostora za navodece bombe za napade na zemlji , dakle to je vise manje samo avion za nadzor i kontrolu neba.

Problem sa F16 u BIH je njegova potreba za uzletnom pistom , u nekoj varijanti agresije na BIH prva meta bi bile te piste. Bez njih je taj avion beskoristan. Ja i dalje mislim da je F35B varijanta koju bi trebalo ozbiljno razmatrat (neka normalna zemlja).

Helikopteri ?

naravno za prostor BIH su mnogo vazniji od bilo koje druge vrste naoruzanja , jer brzo prebacivanje "" daleko iza linija koje bi presjekle komunikacije je od vitalnog znacaja za stranu koja bi zelila da zavlada tom zemljom.

Tenkovi i topovi su ostaci proslosti , moderno ratovanje se zasniva na koristenju i sprecavanju komunikacija a ne na razaranju gradova.

Ipak, ono sto je zalosno jeste da BIH ima objektivno male sanse iz vise razloga: nacionalisticki ekspanzionizam i vjerski fanatizam udruzeni sa opcom neobrazovanoscu cini tu zemlju metom lake kontrole.

dzaba,zaljubljena sam u taj avion,narocito dizjan SAAB 39

inace,u pravu si , pista je vec opci problem,tako da nema nsita od toga

za helikopters si odlicno obrazlozio razlog

a sto se tice trenutne situacije u BiH ,svaki komentar je suvisan
simpozijum delirijum

#200 Re: Bosnia Air Defense - F35

evo jedne analize od strane zapdnoga analiticara o borbenoj ucinkovitosti izmedju F-22 i novih Suhoja
Image
ja bih se ipak odlucio za SuhojMK-30 ili 35 i jeftiniji ba'!
i ne slazem se sa skepticima , BiH treba borbenu avijaciju , pa makar samo 10 letjelica 4 generacije
svaka od tih letjelica moze zbrisati bataljon oklopnih vozila ili artiljerijsku bateriju za nepun minut
treba priupitati nase susjede u Hrvatskoj , koliko su im muke zadali Srbijanski zastarijeli ali ubitacni lovci -bombarderi 1991, zato i zele izdvojiti lovu za moderne borbene avione
Post Reply