Bosnia Air Defense - F35
- madner
#151 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ako TAM moze na kerozin, valjda moze i to njihove smece na loziku.

- Drvosjeca iz Dejcica
#152 Re: Bosnia Air Defense - F35
Vjerovao ili ne postoje avioni koji koriste diesel gorivo. To su klipni jednosjedi ili dvosjedi sa opremom za osmatranje, policija, vatrogasci...etc.Edin H. wrote:Cudi me vala da Amerikanci nisu skontali kako da naprave avion baziran G2 TDmalizeleni wrote:Ako u ovu F35icu ne mozes sipat isto sto i u G2TD, nije za nas. Koliko dugo mozes letit za cenera ?![]()
Ma kazu da su Bosanci vjest i snalazljiv narod.
Ja sam siguran da cemo skontati kako da ga prebacimo da leti na plin ili na loziku
Nama trebaju helikopteri transportni, nesto bobenih i to je to. Kakvi mlazni borbeni avioni F-ovo/ono, skuplje je godisnje odrzavanje tih aviona nego sama kupovina. To bi bilo isto kao da uzmes lizing i kupis Q7 a nemas para za redovan servis.
- Pietje_Bel
#153 Re: Bosnia Air Defense - F35
Pa ne trebaju nam sada mlazni avioni ali valjda je svakom ejasno da ce nam za 10-20 godina trebati.
-
makondo
#154 Re: Bosnia Air Defense - F35
koji dio recenice je tesko razumljiv? oruzane snage bih nemaju, niti ce imati, mlazne avione. tako rekli amerikanci i nato. nasi klimnuli glavom i zavrsili sa tom pricom.
-
Risto Kuglarić
#155 Re: Bosnia Air Defense - F35
ma šta za 10-20 godina, trebaju nam odma! da penzićima početkom godine nisu digli penzije za 10 maraka mogli smo ih odma uzet, ovako...Pietje_Bel wrote:Pa ne trebaju nam sada mlazni avioni ali valjda je svakom ejasno da ce nam za 10-20 godina trebati.
- Pietje_Bel
#156 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ne lupetaj molim te. BiH nece imati mlazne avione u skoroj buducnosti. Kada je se trebalo odluciti kako ce OS BIH biti naoruzane gledalo je se koliko ima para i u tom kontekstu je se biralo sta da se nabavi. Naravno da OS BIH hoce imati mlazne avione. Cim Hrvatska i Srbija ih budu imali i cim nam ekonomija stane na noge mi ce mmo ih nabaviti. Po mojoj procjeni za manje od 10 godina cemo vec imati neke f-16 ili slicno.makondo wrote:koji dio recenice je tesko razumljiv? oruzane snage bih nemaju, niti ce imati, mlazne avione. tako rekli amerikanci i nato. nasi klimnuli glavom i zavrsili sa tom pricom.
- ljubav_aha
#157 Re: Bosnia Air Defense - F35
steta,nemam ternutno disk sa slikom jednog od dizelasa napravljenog 2008,dvosjed,ali nije napravljen u gore spomenute svrhe,ali je dizajn prelijepDrvosjeca iz Dejcica wrote:Vjerovao ili ne postoje avioni koji koriste diesel gorivo. To su klipni jednosjedi ili dvosjedi sa opremom za osmatranje, policija, vatrogasci...etc.Edin H. wrote:Cudi me vala da Amerikanci nisu skontali kako da naprave avion baziran G2 TDmalizeleni wrote:Ako u ovu F35icu ne mozes sipat isto sto i u G2TD, nije za nas. Koliko dugo mozes letit za cenera ?![]()
Ma kazu da su Bosanci vjest i snalazljiv narod.
Ja sam siguran da cemo skontati kako da ga prebacimo da leti na plin ili na loziku
Nama trebaju helikopteri transportni, nesto bobenih i to je to. Kakvi mlazni borbeni avioni F-ovo/ono, skuplje je godisnje odrzavanje tih aviona nego sama kupovina. To bi bilo isto kao da uzmes lizing i kupis Q7 a nemas para za redovan servis.
-
malizeleni
#158 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ma nish mi nije cudno za avionske motore na dizel. Audi i Pezo voze Le Mans trku na dizel jbg. Audi R10 TDI je pobijedio ove godine ja mislim. Nista cudno nije.
ARBIH ne trebaju avioni, vidi terena ba. Sakrijes protuavionski na svaku chuku i oshini.
ARBIH ne trebaju avioni, vidi terena ba. Sakrijes protuavionski na svaku chuku i oshini.
- ljubav_aha
#159 Re: Bosnia Air Defense - F35
armija SFRJ je napravila masu takvih terena protiv avionske odbrane,a to se narocito saznalo upravo tokom ratamalizeleni wrote:Ma nish mi nije cudno za avionske motore na dizel. Audi i Pezo voze Le Mans trku na dizel jbg. Audi R10 TDI je pobijedio ove godine ja mislim. Nista cudno nije.
ali nije to tako jendostvano kako mislis,jer treba jos mnogo pomocnih sredstava,plus,BiH kao drzava nije politicki ni ekonomski spremna za tako nesto,ipak ce EU napraviti defitivan potez
-
makondo
#160 Re: Bosnia Air Defense - F35
a gdje mislis da letis sa tim F16, ili nekim drugim mlaznim avionima? koliko mlaznom avionu treba da preleti bih?Pietje_Bel wrote:Ne lupetaj molim te. BiH nece imati mlazne avione u skoroj buducnosti. Kada je se trebalo odluciti kako ce OS BIH biti naoruzane gledalo je se koliko ima para i u tom kontekstu je se biralo sta da se nabavi. Naravno da OS BIH hoce imati mlazne avione. Cim Hrvatska i Srbija ih budu imali i cim nam ekonomija stane na noge mi ce mmo ih nabaviti. Po mojoj procjeni za manje od 10 godina cemo vec imati neke f-16 ili slicno.makondo wrote:koji dio recenice je tesko razumljiv? oruzane snage bih nemaju, niti ce imati, mlazne avione. tako rekli amerikanci i nato. nasi klimnuli glavom i zavrsili sa tom pricom.
sta ce nam to. neka uloze u dobru pvo pa da nikome ne padne na pamet da nas napada. uostalom, ko bi to mogao da nas napadne? hrvatska? srbija? u tom slucaju oruzane snage bih bi se ionako raspale vec drugi dan rata.
- ljubav_aha
#161 Re: Bosnia Air Defense - F35
pa to sam upravo jucer spomenulamakondo wrote:a gdje mislis da letis sa tim F16, ili nekim drugim mlaznim avionima? koliko mlaznom avionu treba da preleti bih?Pietje_Bel wrote:Ne lupetaj molim te. BiH nece imati mlazne avione u skoroj buducnosti. Kada je se trebalo odluciti kako ce OS BIH biti naoruzane gledalo je se koliko ima para i u tom kontekstu je se biralo sta da se nabavi. Naravno da OS BIH hoce imati mlazne avione. Cim Hrvatska i Srbija ih budu imali i cim nam ekonomija stane na noge mi ce mmo ih nabaviti. Po mojoj procjeni za manje od 10 godina cemo vec imati neke f-16 ili slicno.makondo wrote:koji dio recenice je tesko razumljiv? oruzane snage bih nemaju, niti ce imati, mlazne avione. tako rekli amerikanci i nato. nasi klimnuli glavom i zavrsili sa tom pricom.
sta ce nam to. neka uloze u dobru pvo pa da nikome ne padne na pamet da nas napada. uostalom, ko bi to mogao da nas napadne? hrvatska? srbija? u tom slucaju oruzane snage bih bi se ionako raspale vec drugi dan rata.
-
paratrooper
#162 Re: Bosnia Air Defense - F35
koliko sam cuo takva pitanja ste postavljali i 1991/92 pa se zna dokle vas je ta demagogija dovela.makondo wrote:sta ce nam to. neka uloze u dobru pvo pa da nikome ne padne na pamet da nas napada. uostalom, ko bi to mogao da nas napadne? hrvatska? srbija?
ako je stanje takvo onda iskreno te oruzane snage treba rasformirat.u tom slucaju oruzane snage bih bi se ionako raspale vec drugi dan rata
- Prpa.ba
#163 Re: Bosnia Air Defense - F35
makondo wrote:a gdje mislis da letis sa tim F16, ili nekim drugim mlaznim avionima? koliko mlaznom avionu treba da preleti bih?
Potpuno "natovaren" (bombe, rakete, nosaci goriva) avion u obicnim letovima nikad ne prelazi 0.8 macha (brzina zvuka nije uvijek ista, razlicite visine(pritisak), temperature, itd. utjece na nju, no za nase potrebe recimo da ne ide brze od 900 km/h). Jedino ako je situacija hitna (ratna situacija, teroristicki napad, bijeg iz dogfighta ako situacija tako zahtjeva) se ide na vece brzine, tj. eventualno probijanje zvucnog zida. Dakle vojni avion moze lijepo letjeti i brzinom od 500 km/h, sto opet znaci da moze doci od Banja luke do Sarajeva (140 km) za nekih 15-20 minuta.
-
simpozijum delirijum
#164 Re: Bosnia Air Defense - F35
Bosni i Hercegovini treba par nuklearnih bombi , i nema niko da nas dira !
a borbeni avioni ?
kazu da je Suhoj 27-34 najbolji za cijenu od 50 miliona dolara ( a moze bacati i nykleare ako zatreba , pa ja ![img][IMG]http://i30.klix.com/71lg5u.jpg[/img][/img]
a borbeni avioni ?
kazu da je Suhoj 27-34 najbolji za cijenu od 50 miliona dolara ( a moze bacati i nykleare ako zatreba , pa ja ![img][IMG]http://i30.klix.com/71lg5u.jpg[/img][/img]
-
simpozijum delirijum
-
paratrooper
#166 Re: Bosnia Air Defense - F35
Avioni nikad nisu bili smatrani odbrambenim vec ofanzivnim oruzjem. Srbija je 1991 napala druge zemlje bivse yu jer je njihova vlada bila sigurna da im niko ne moze porusiti zavode u kragujevcu ili mostove oko Novog Sada. Srbima/Jugoslovenima i danas odgovara nestabilna poszicija BIH i da tom zemljom vlada korumpirani sljam koji je nesposoban da tu zemlju osavemeni. Posjedovanje modernih borbenih aviona je jdina relevantna garancija teritorjalnog integritetat i sigurnosti mira.Prpa.ba wrote:Dakle vojni avion moze lijepo letjeti i brzinom od 500 km/h, sto opet znaci da moze doci od Banja luke do Sarajeva (140 km) za nekih 15-20 minuta.makondo wrote:a gdje mislis da letis sa tim F16, ili nekim drugim mlaznim avionima? koliko mlaznom avionu treba da preleti bih?
Last edited by paratrooper on 03/07/2008 03:00, edited 1 time in total.
-
paratrooper
#167 Re: Bosnia Air Defense - F35
ruska oprema nikad ne odgovara specifikacijama. Navedi jedan primjer da je ruski avion bilo kada oborio jedan americki F-xx (izuzev oboenih F-5). Znam za jedan takav slucaj kada je Pakistanski pilot oborio F16 iznad Sirije - samo jedan.simpozijum delirijum wrote:kazu da je Suhoj 27-34 najbolji za cijenu od 50 miliona dolara ( a moze bacati i nykleare ako zatreba , pa ja
- exliberal
#168 Re: Bosnia Air Defense - F35
Vi stvarno niste normalni....
pricate o nekim vrhunskim avionima koje nemogu da priuste ni mnogo bogatije i razvijenije drzave a kamo lli ova saka jada sto se bosnom zove....
ajde napravite mi ukupne troskove nabavke jedne eskradile aviona
malo se zakopajte pa pronadjite podatke koliko kosta regularno odrzavanje, troskovi rezervnih djelova, naoruzanje, gorivo...skolovanje pilota...sta mislite da svaki vojni pilot moze da leti sa tim avionima...pa stvarno ili ste besposleni ili glupi
moderatori zasto neprebacite ovu temu na zajebancije ....jer je ovo ocito samo zajebavanje
pricate o nekim vrhunskim avionima koje nemogu da priuste ni mnogo bogatije i razvijenije drzave a kamo lli ova saka jada sto se bosnom zove....
malo se zakopajte pa pronadjite podatke koliko kosta regularno odrzavanje, troskovi rezervnih djelova, naoruzanje, gorivo...skolovanje pilota...sta mislite da svaki vojni pilot moze da leti sa tim avionima...pa stvarno ili ste besposleni ili glupi
moderatori zasto neprebacite ovu temu na zajebancije ....jer je ovo ocito samo zajebavanje
- Pietje_Bel
#169 Re: Bosnia Air Defense - F35
Evo ovako
Solidan f-16 avion, polovni, kosta oko 20 miliona dolara. Nov kosta oko 40 miliona dolara. Nama ne treba nov vec polovni i ne treba nam nista bolje od f-16 posto smo siromasna zemlja i posto ne mozemo sebi to priustiti ni da hocemo. Na svijetu imamo vec BH pilote koji lete za druge zemlje. Tako imamo u Turskog pilota f16 koji u Kocpitu cak ima zastavu sa ljiljanima, sada mu se imena ne mogu sjetiti. Vjerujem da ima na svijetu nekoliko BH pilota f16 koji bi bili sretni da mogu letiti za svoju zemlju. 150.000 eura kosta jedno skolovanje pilota. Ako uzmemo u obzir da bi nam trebalo jos nekih 5-10 miliona eura da ulozimo u aerodrom Tuzla da ga opremimo da bude spreman kao vojni aerodrom f16 aviona i ako uzmemo u obzir da nam je za pocetak dovoljnoo jedno 6 aviona onda znaci da bi za manje od 130 miliona eura mogli nabaviti 6 f-16 lovaca koji bi imali svoj aerodrom i logistiku. Za odrzavanje ne treba mnogo vise nego za odrzavanje helikoptera. Imajuci u vidu plate u nasoj zemlji (inzinjer 1000 ) mozemi zakljuciti da je ovo vrlo vjerovatno u buducnosti i da nije uopste neka utopija. Skupo je kupiti te avione a odrzavanje nije neka strahota. Ako smo mogli odrzavati helikoptere u ratu i posle rata mocemo i avione kada nam ojaca ekonomija.
Ovi sto kazu da ovi avioni preleta Bosnu za minut itd. to je glupost. Oni mogu letijeti 1000 na sat i u tom najbrzem slucaju oni BiH mogu znaci preletijeti za 20-25 minuta ali mogu i letijeti 50- 100 na sat. Gledao sam f16 avione koji su letjeli pored ceste u Njemackoj i isli su sporije od auta. Vidio sam pilote kako sjede unutra i masu nam.
Avioni bi nama sluzili na prvom mjestu kao upozorenje za bilo koje neprijatelje. Ugled BiH bi se drasticno poboljsao i BiH bi kao clanica Nato pakta bogla da posalje svoje avione u neku misiju. Uz to ako udemo u Nato to bi automatski znacilo da npr. BiH i RH sklope ugovor o treniranju pilota i cak ugovor o cuvanju zracnog prostora. To bi znacilo da BH piloti mogu trenirati iznad jadrana ali i Hrvatski piloti iznad Bosanskih planina. Takav ugovor postoji izmedu Israela i Republike Turske iako Izrael nije u NATO-u. Israel je mala zemljica i nema prostora bas puno za treniranje svojih pliota. Iako je israel manji od BiH oni imaju na stotine lovaca.
Po meni je vazno da BH izade iz ove ekonomske i politicke krize prvo. Kada izademo konace iz toga (ako ikada izademo) onda se treba definitivno dogovoriti i oko formiranje vazdusnih snaga BiH. Po meni je jedina logicna opcija f16. Ostali su pre slabi za ovaj dio evrope i za NATO ili pre skupi za BiH.

Solidan f-16 avion, polovni, kosta oko 20 miliona dolara. Nov kosta oko 40 miliona dolara. Nama ne treba nov vec polovni i ne treba nam nista bolje od f-16 posto smo siromasna zemlja i posto ne mozemo sebi to priustiti ni da hocemo. Na svijetu imamo vec BH pilote koji lete za druge zemlje. Tako imamo u Turskog pilota f16 koji u Kocpitu cak ima zastavu sa ljiljanima, sada mu se imena ne mogu sjetiti. Vjerujem da ima na svijetu nekoliko BH pilota f16 koji bi bili sretni da mogu letiti za svoju zemlju. 150.000 eura kosta jedno skolovanje pilota. Ako uzmemo u obzir da bi nam trebalo jos nekih 5-10 miliona eura da ulozimo u aerodrom Tuzla da ga opremimo da bude spreman kao vojni aerodrom f16 aviona i ako uzmemo u obzir da nam je za pocetak dovoljnoo jedno 6 aviona onda znaci da bi za manje od 130 miliona eura mogli nabaviti 6 f-16 lovaca koji bi imali svoj aerodrom i logistiku. Za odrzavanje ne treba mnogo vise nego za odrzavanje helikoptera. Imajuci u vidu plate u nasoj zemlji (inzinjer 1000 ) mozemi zakljuciti da je ovo vrlo vjerovatno u buducnosti i da nije uopste neka utopija. Skupo je kupiti te avione a odrzavanje nije neka strahota. Ako smo mogli odrzavati helikoptere u ratu i posle rata mocemo i avione kada nam ojaca ekonomija.
Ovi sto kazu da ovi avioni preleta Bosnu za minut itd. to je glupost. Oni mogu letijeti 1000 na sat i u tom najbrzem slucaju oni BiH mogu znaci preletijeti za 20-25 minuta ali mogu i letijeti 50- 100 na sat. Gledao sam f16 avione koji su letjeli pored ceste u Njemackoj i isli su sporije od auta. Vidio sam pilote kako sjede unutra i masu nam.
Avioni bi nama sluzili na prvom mjestu kao upozorenje za bilo koje neprijatelje. Ugled BiH bi se drasticno poboljsao i BiH bi kao clanica Nato pakta bogla da posalje svoje avione u neku misiju. Uz to ako udemo u Nato to bi automatski znacilo da npr. BiH i RH sklope ugovor o treniranju pilota i cak ugovor o cuvanju zracnog prostora. To bi znacilo da BH piloti mogu trenirati iznad jadrana ali i Hrvatski piloti iznad Bosanskih planina. Takav ugovor postoji izmedu Israela i Republike Turske iako Izrael nije u NATO-u. Israel je mala zemljica i nema prostora bas puno za treniranje svojih pliota. Iako je israel manji od BiH oni imaju na stotine lovaca.
Po meni je vazno da BH izade iz ove ekonomske i politicke krize prvo. Kada izademo konace iz toga (ako ikada izademo) onda se treba definitivno dogovoriti i oko formiranje vazdusnih snaga BiH. Po meni je jedina logicna opcija f16. Ostali su pre slabi za ovaj dio evrope i za NATO ili pre skupi za BiH.

-
Risto Kuglarić
#170 Re: Bosnia Air Defense - F35
simpozijum delirijum wrote:Bosni i Hercegovini treba par nuklearnih bombi , i nema niko da nas dira !
- DobroJutroKolumbo
#171 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ja evo vec drugi dan zaredom , kako imam puno posla i nesto sam nasekiran , i onda odjednom "naletim" na ovu temu i tako se ismijem , evo i jutros takodje...
Momci i djevojke , hvala Vam beskrajno sto mi uljepsavate dane...

- exliberal
#172 Re: Bosnia Air Defense - F35
rekao sam sam sebi da necu diskutovat na ove gluposti i djaba evo me opet ovdje
Kazes pjo da dobar avion kosta 20 M...pod pojmom dobar mislis da ima motor i krila i po mogucnosti kabinu za pilota
sve ostalo ukljucujuci komunikacije, radare i naoruzanje je extra $
Kazes odrzavanje nije skupo, remont motora se radi na svakih 1000 sati i ti motori koje ovi avioni koriste (GE,RR ili P& W) nisu motori koje bi eventualno mogao da servisira bivsi Orao nego vadi i salje u ovlastene centre...naravno $$$$$ i to krvavo ( jedna lopatica na turbini kosta par hiljada i uvijek se mora zamjenit par desetina da negovorim o pomocnim turbinama i sistemima za odrzavanje)to ako si vlasnik motora ako je motor na lease ( sto je dosta cesto pogotovo na putnickim avionima onda placas lease ali ti je servis free....isto sranje )
Dalje moras da radis strukturalne kontorle sto znaci u slucaju da je doslo do ostecenja mainframe ...(a desava se dosta cesto jer ovi avioni trpe extremne uslove tokom leta) .....extra $$$$$
Naoruzanje.
samo-vodece rakete Vazduh vazduh su oko 20.000 svaka, svaki od ofih aviona ih nosi od 2 do 6 ( u zavisnosti od konfiguracije naoruzanja) Sad kontaj koliko bi trebalo da se opremi ta jedna exadrila.
Ovi avioni su lovci i oni nisu projektovani da lete sporo, Njihov optimalni let pocinje preko 500 Kmh. To sto si vidio pilota da sleti sporo i da mase je samo bilo zajebancija. Uostalom ti neletis sa avionom od 20-30 miliona nisko i sporo gdje te moze roknut lola sa "Strelom" ili nekim drugim sistemom koja kosta par hiljada
Dalje uz kupovinu ovih aviona potrebno je da imas i dobar sistem komunikacije i radare za zemaljsko osoblje ......$$$$$
Zaboravljas da sad imamo "jedinstvene oruzane snage" doduse iz 3 komponente....znaci avionom bi letio srbin, sletao na tuzlanski aerodrom a navodio bi ga stipe iz mostara
ubojita sila nema sta
Kazes pjo da dobar avion kosta 20 M...pod pojmom dobar mislis da ima motor i krila i po mogucnosti kabinu za pilota
sve ostalo ukljucujuci komunikacije, radare i naoruzanje je extra $
Kazes odrzavanje nije skupo, remont motora se radi na svakih 1000 sati i ti motori koje ovi avioni koriste (GE,RR ili P& W) nisu motori koje bi eventualno mogao da servisira bivsi Orao nego vadi i salje u ovlastene centre...naravno $$$$$ i to krvavo ( jedna lopatica na turbini kosta par hiljada i uvijek se mora zamjenit par desetina da negovorim o pomocnim turbinama i sistemima za odrzavanje)to ako si vlasnik motora ako je motor na lease ( sto je dosta cesto pogotovo na putnickim avionima onda placas lease ali ti je servis free....isto sranje )
Dalje moras da radis strukturalne kontorle sto znaci u slucaju da je doslo do ostecenja mainframe ...(a desava se dosta cesto jer ovi avioni trpe extremne uslove tokom leta) .....extra $$$$$
Naoruzanje.
samo-vodece rakete Vazduh vazduh su oko 20.000 svaka, svaki od ofih aviona ih nosi od 2 do 6 ( u zavisnosti od konfiguracije naoruzanja) Sad kontaj koliko bi trebalo da se opremi ta jedna exadrila.
Ovi avioni su lovci i oni nisu projektovani da lete sporo, Njihov optimalni let pocinje preko 500 Kmh. To sto si vidio pilota da sleti sporo i da mase je samo bilo zajebancija. Uostalom ti neletis sa avionom od 20-30 miliona nisko i sporo gdje te moze roknut lola sa "Strelom" ili nekim drugim sistemom koja kosta par hiljada
Dalje uz kupovinu ovih aviona potrebno je da imas i dobar sistem komunikacije i radare za zemaljsko osoblje ......$$$$$
Zaboravljas da sad imamo "jedinstvene oruzane snage" doduse iz 3 komponente....znaci avionom bi letio srbin, sletao na tuzlanski aerodrom a navodio bi ga stipe iz mostara
ubojita sila nema sta
- Pasiflora
#173 Re: Bosnia Air Defense - F35
Negdje na 2. ili 3. strani sam prestala prati i mislila kako je tema potonula. Nevjerovatno je da jos uvijek pricate o ovome

- ljubav_aha
#174 Re: Bosnia Air Defense - F35
troskovi su nejvjerovatni,naravnoexliberal wrote:Vi stvarno niste normalni....
BiH ne treba ovako nesto,cak i ako ne postane clanica EU,iako je na dalekom putu za ulazak u EU
naravno,da je tema bazirana na zafrkanciji,ali s ozbirom da je o avionima,to je upravo najboji dio
- ljubav_aha
#175 Re: Bosnia Air Defense - F35
molim te ,obrazloziPietje_Bel wrote:Po meni je vazno da BH izade iz ove ekonomske i politicke krize prvo. Kada izademo konace iz toga (ako ikada izademo) onda se treba definitivno dogovoriti i oko formiranje vazdusnih snaga BiH. Po meni je jedina logicna opcija f16. Ostali su pre slabi za ovaj dio evrope i za NATO ili pre skupi za BiH.