BOSNET DOO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

motachjointa

#26 Re: BOSNET DOO

Post by motachjointa »

dobili ste direktivu koga da primite pa vi pricajte sta hocete :-) :-D
Melami

#27 Re: BOSNET DOO

Post by Melami »

blondina wrote:da se obratim ovima sto me napadaju.Nije da ne zelim posao,nego je poenta u tome sto sam istovrememo dobila dvije ponude i morala sam se odluciti za jednu.Nisam mogla ici na obadvije opcije.A sto se tice BOSNETA neko od forumasa je napisao da je konkurs namjesten i iz tog razloga sam otisla na drugu opciju za koju mislim da imam sanse da prođem.
a sto nisi otisla na oba? ja kad sam trazio posao predavao sam svugdje, dnevno po 2-3 aplikacije, svaki dan, ako bi me negdje pozvali, nije bas bilo cesto, naravno da sam isao, nikad ne znas sta se moze desiti.
JThomas

#28 Re: BOSNET DOO

Post by JThomas »

privatna firma smije sad i odmah zaposliti koga hoće bez ikakvog konkursa. zašto bi neko to sebi radio, objavljivao konkurs, ispitivao i testirao desetine kandidata ako već zna ko će raditi? pa sama objava košta dvije-tri stotine maraka minimum.
O'zone
Globalni moderator

#29 Re: BOSNET DOO

Post by O'zone »

JThomas wrote:privatna firma smije sad i odmah zaposliti koga hoće bez ikakvog konkursa. zašto bi neko to sebi radio, objavljivao konkurs, ispitivao i testirao desetine kandidata ako već zna ko će raditi? pa sama objava košta dvije-tri stotine maraka minimum.
Pravi razlog zapošljavanja preko konkursa je ovo:
KANTON SARAJEVO: Počeo monitoring nad Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika
Srijeda | 30.05.2012.

U Kantonu Sarajevo u toku je monitoring nad Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme za 2011. godinu. Monitoring će trajati do kraja septembra ove godine, nakon čega će u oktobru i novembru uslijediti i evaluacija mjera zapošljavanja

biro za zapošljavanjeOdluku o monitoringu i evaluaciji pojedinačnih podsticajnih mjera zapošljavanja za 2011. godinu donijela je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Velida Memić shodno stavu skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Odluka je donesena na osnovu Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2011. godinu, i uz prethodne konsultacije sa Ministarstvom privrede KS i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”.

Između ostalog, vrši se monitoring ugovora o sufinansiranju zapošljavanja pripravnika, monitoring po sistemu slučajnog uzorka, te monitoring po predstavkama poslodavaca i pripravnika.

Monitoring ugovora o sufinansiranju zapošljavanja pripravnika odnosi se na pitanje da li su se pripravnici nakon obavljenog pripravničkog staža ponovno prijavili na evidenciju nezaposlenih osoba ili su i dalje u radnom odnosu kod istog ili drugog poslodavca. Monitoring po sistemu slučajnog uzorka vrši se po pitanjima izvršavanja ugovornih obaveza od strane poslodavca, te da li je pripravnik izvršavao poslove iz okvira svoje stručne spreme, dok se monitoring po predstavkama poslodavaca i pripravnika vrši tako što se razmatraju zahtjevi za raskid ugovora od strane poslodavaca i pripravnika.

Za monitoring i evaluaciju zadužen je tim kojeg čine predstavnici Komisije Skupštine Kantona Sarajevo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede KS i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”. Tim ima obavezu da do 15. novembra 2012. godine sačini informaciju koju će dostaviti Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje.

Inače, Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika u 2011. godini obuhvaćeno je 1.300 pripravnika, od kojih 700 sa VSS i VŠS, te 600 sa SSS i KV stručnom spremom. Za realizaciju navedenog programa je izdvojeno 6.840.000,00 KM s ciljem pružanja mogućnosti zapošljavanja i osposobljavanja mladih osoba bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, odnosno radi obavljanja pripravničkog staža. Poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim programom JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” mjesečno refundira sredstva u ukupnom iznosu od po 600,00 KM za pripravnike sa VSS i VŠS čiji pripravnički staž traje 12 mjeseci te po 500,00 KM za pripravnike sa SSS i KV stručnom spremom u trajanju od 6 mjeseci, namijenjenih za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa. Izbor poslodavaca koji su, u skladu sa javnim pozivom, aplicirali za učešće u navedenom Programu, vršio se prema ranije utvrđenim kriterijima za vrednovanje. Prednost su imali poslodavci čija je djelatnost proizvodna, zatim poslodavci koji su potraživali pripravnike suficitarnih zanimanja, te poslodavci koji su ranije bili korisnici ove mjere, a koji su po isteku pripravničkog staža zadržali pripravnike u stalnom radnom odnosu, saopćeno je iz Press službe KS.
Jer pomoću ovog programa dobija se besplatna radna snaga koja ti može donijeti više dobiti nego gubitka a sufinansiranje možeš dobiti samo ako je sve transparentno mada ima tu dosta zakulisnih radnji oko love al elem nejse bitno je da pripravnici dobijaju svoj pripravnički staž i mogu tražiti svoj hljeb na boljem mjestu kasnije.
dzimi

#30 Re: BOSNET DOO

Post by dzimi »

Da, ali od 22 radna mjesta za koliko je objavljen konkurs svega su tri pripravnička, ako se ne varam. I sama sam počela kao pripravnik, prijavljivala se na sve moguće konkurse, nadala se državnoj službi ili barem nekom poslu bližem mojoj struci, ali za to nisam imala pedigre (drugim riječima tata mi nije ministar).
Zar ne bi bilo jednostavnije primiti odmah nekoga kome je "već dogovoren posao", nego obavljati maratonske razgovore za tri dana sa više stotina kandidata.
S druge strane privatnoj firmi trebaju radnici koji će zaista raditi, a ne mamini i tatini sinovi i kćeri koji će primati platu za hvatanje magle i samim tim biti na štetu firmi u kojoj rade. Sama sam svjedok da svoju platu moram zaraditi, neću je dobiti zbog lijepih očiju.
Azamo

#31 Re: BOSNET DOO

Post by Azamo »

motachjointa wrote:To je nova firma koja je otvorena u Hadžićima, nemojte se puno nadati pošto su radna mjesta odavno već obećana i popunjena, konkurs je formalan manje više a za to se možete zahvaliti vrlom načelniku ejuboviću koji vedri i oblaći sa radnim mjestima od koka-kole, binga, bp braća mujić, hoše komerc, bingo, argeta itd pa do općinske administracije gdje je samo u zadnjih 3 mjeseca "transparentno" po stranačko komšijskim relacijama 4 nova radnika zaposlio.
-Momak izvini ali moram ti reći da sereš ko foka. Mogu predpostaviti ko si i mislim da te poznajem. Načelnik nema nikakve veze sa zapošljavanjem u navedenim firmama jer da je tako ne bi 90% radnika kole i argete bili iz Sarajeva. A to su sve privatne firme i načelniku je bitno samo da uplaćuju porez i naravno može preporučiti radnike ali sad da je striktno tako to nije istina. Ja znam da je tebi i tebi sličnima krivo što ni jedan načelnik poslije rata nije bio iz grada Hadžića ali šta ćeš moraš se pomiriti sa činjenicom da neće nikad ni biti.
O'zone
Globalni moderator

#32 Re: BOSNET DOO

Post by O'zone »

dzimi wrote:Da, ali od 22 radna mjesta za koliko je objavljen konkurs svega su tri pripravnička, ako se ne varam. I sama sam počela kao pripravnik, prijavljivala se na sve moguće konkurse, nadala se državnoj službi ili barem nekom poslu bližem mojoj struci, ali za to nisam imala pedigre (drugim riječima tata mi nije ministar).
Zar ne bi bilo jednostavnije primiti odmah nekoga kome je "već dogovoren posao", nego obavljati maratonske razgovore za tri dana sa više stotina kandidata.
S druge strane privatnoj firmi trebaju radnici koji će zaista raditi, a ne mamini i tatini sinovi i kćeri koji će primati platu za hvatanje magle i samim tim biti na štetu firmi u kojoj rade. Sama sam svjedok da svoju platu moram zaraditi, neću je dobiti zbog lijepih očiju.
Dobro,dobro što se pališ!? Ja sam samo rekao onako kako jeste

Kako se postavljaš kao da je tvoja firma a ne da si zaposlena tamo. Ali eto već kad si tamo reci ljudima šta mogu očekivati u toj firmi daj neke korisne informacije vjerujem da ovdje ima dosta ljudi koje to interesuje i koji su se prijavili na konkurse.
JThomas

#33 Re: BOSNET DOO

Post by JThomas »

na konkursu za sufinansiranje učestvuju poslodavci, a ne pripravnici. i uopšte nije uslov da oni pripravnike traže konkursom, iz nulte ruke, gdje ja radim primili smo pripravnicu na program kantona, a nismo je tražili konkursom.
blesava

#34 Re: BOSNET DOO

Post by blesava »

jthomas primite i mene, primi meeee, primi meeee
vakuolla

#35 Re: BOSNET DOO

Post by vakuolla »

Primiše li ikoga?
blesava

#36 Re: BOSNET DOO

Post by blesava »

ma mene nisu nikad ni zvali na kakvo testiranje ili razgovor
Lorelai

#37 Re: BOSNET DOO

Post by Lorelai »

Ni mene nisu zvali uopšte, baš bezveze
elmita

#38 Re: BOSNET DOO

Post by elmita »

ni mene
malecka84

#39 Re: BOSNET DOO

Post by malecka84 »

Pozdrav svima, zanima me da li su iz Bosnet Group d.o.o. ikoga do sada zvali na razgovor? (Obzirom da su prosla 2 mjeseca od zatvaranja konkursa) :-) Unaprijed hvala :)
kaajma

#40 Re: BOSNET DOO

Post by kaajma »

malecka84 wrote:Pozdrav svima, zanima me da li su iz Bosnet Group d.o.o. ikoga do sada zvali na razgovor? (Obzirom da su prosla 2 mjeseca od zatvaranja konkursa) :-) Unaprijed hvala :)

Mene jesu, i ono ako prodem krug mogli bi me zvati iako imam preporuku ... nacuo sam da ce tek poceti sa radom nkead u septembru.

Sretno svima.
malecka84

#41 Re: BOSNET DOO

Post by malecka84 »

Drago mi je da su bar nekoga zvali, bilo bi lijepo da se jave, ako nista bar da mi potpisu uputnicu koju sam dobila sa Biroa :)
malecka84

#42 Re: BOSNET DOO

Post by malecka84 »

Jucer dobila informaciju na Birou da je izvršena selekcija od strane BOSNET-a, te da su pojedini kandidati vec isli po drugi put na razgovor, ali oni jos uvijek ne raspolazu informacijom ko ce biti primljen, te da se ne sikiram zbog jednog loseg iskustva :shock: JEDNOG!!!!! :x
kakao

#43 Re: BOSNET DOO

Post by kakao »

zna li iko ima li ista od ove firme,je li pocela sa radom i ostalo :run:
malecka84

#44 Re: BOSNET DOO

Post by malecka84 »

kakao wrote:zna li iko ima li ista od ove firme,je li pocela sa radom i ostalo :run:

Niko nema pojma, prica se da jos uvijek nesto grade, trebali su kao poceti sa radom u septembru (valjda tekuce godine :? ), medjutim evo stize i oktobar a od njih ni traga ni glasa :lol:
kakao

#45 Re: BOSNET DOO

Post by kakao »

otvara se ta firma izgleda vec godinu dana,zasto su onda zvali ljude na razgovor jos u maju,nije mi jasni,ili je to samo forme radi?bas me neso interesuje,jer isla sam na taj famozni razgovor i od tada niko vise nista ne zna... :? :? :-)
malecka84

#46 Re: BOSNET DOO

Post by malecka84 »

kakao wrote:otvara se ta firma izgleda vec godinu dana,zasto su onda zvali ljude na razgovor jos u maju,nije mi jasni,ili je to samo forme radi?bas me neso interesuje,jer isla sam na taj famozni razgovor i od tada niko vise nista ne zna... :? :? :-)
Ih pa ti si dobro prosla, ja jos uvijek cuvam uputnicu sa Biroa da mi je neko potpise, ali sve su prilike da nece niko jer kad me nisu do sad pozvali na razgovor, vjerovatno nece ni naredne godine :-)
federalac

#47 Re: BOSNET DOO

Post by federalac »

Ima li iko info u vezi ove firme? Opet njihovi konkursi :-) :-) :-) :-)
_aja_

#48 Re: BOSNET DOO

Post by _aja_ »

Firma radi uveliko .... Obećaju jadnim radnicima svašta, a malo šta ispune klasika... Nisu đaba mijenjali sjedište i sve radnike.. :-) :-)
federalac

#49 Re: BOSNET DOO

Post by federalac »

_aja_ wrote:Firma radi uveliko .... Obećaju jadnim radnicima svašta, a malo šta ispune klasika... Nisu đaba mijenjali sjedište i sve radnike.. :-) :-)
Znaci, batali njihove oglase :run: hvala na info
_aja_

#50 Re: BOSNET DOO

Post by _aja_ »

A ne znam, ipak se bolje raspitaj ovo su moja saznanja... :D
Post Reply