Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
- AdoCka
#76 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista. 
-
broj dva
#77 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ni propast ni procvat.
Bosna je izdrzala vjekovima i izdrzati ce i ovo. Bosna propast nece, i ne moze.
A nece ni procvat, jer to je u rukama stanovnika ove drzave a na zalost izgleda da nismo sposobni za ostvariti procvat. U stvari mozda i jesmo ali nam nije na listi prioriteta.
Vise se volimo kurcit ko je ko i ko je podoban nego neki napredak pravit.
Vise volimo svoje korumpirane i nekompetentne politicare nego "tudje" postene i sposobne. Vise volimo da nam ckrne krava, ako ce komsiji dvi. Vise volimo zivitt u svojoj bjedi nego sa onim drugim bolju buducnost pravit. Vise volimo zakinut drzavu na porezu negu skontat da je porez neophodan da bi institucije koje su neophodne za procvat mogle radit...
Ovo se posebno odnosi na entitet Republika Srpska, ali nemamo se ni mi cime pohvalit.
A nece ni procvat, jer to je u rukama stanovnika ove drzave a na zalost izgleda da nismo sposobni za ostvariti procvat. U stvari mozda i jesmo ali nam nije na listi prioriteta.
Vise volimo svoje korumpirane i nekompetentne politicare nego "tudje" postene i sposobne. Vise volimo da nam ckrne krava, ako ce komsiji dvi. Vise volimo zivitt u svojoj bjedi nego sa onim drugim bolju buducnost pravit. Vise volimo zakinut drzavu na porezu negu skontat da je porez neophodan da bi institucije koje su neophodne za procvat mogle radit...
Ovo se posebno odnosi na entitet Republika Srpska, ali nemamo se ni mi cime pohvalit.
- fakat
#78 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nema se potrebe drugacije misljenje zvati u startu fasistickim cak i ako je pogresno.
- Ludzak
#79 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bosna teži ka propasti ne zbog političara-lopova, nego zbog svog sopstvenog naroda kojim nije prioritet da Bosna napreduje. Narod će opet glasati za nacionalističke stranke, jer važno je biti Bošnjak, jebo državu. Naš narod je jako nepismena sorta. Narod je taj koji odlučuje budućnost neke države, ne političari.
-
Umalo popisivac
#80 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Pa narod je glasao i za tzv. nenacionalisticke stranke ala SDP pa sta su ucinili? Naprotiv, mislim da nikad nije bilo gore.
-
Umalo popisivac
#81 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
broj dva wrote:Ni propast ni procvat.
Ako nece procvat onda sigurno hoce propast. Jer zemlja (a i ljudi ovdje) propadaju svakim danom.
- Ali Kemal
#82 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija.AdoCka wrote:Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista.
- AdoCka
#83 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Pa da ti kazem,upravu si,ako mislis na evoluciju mentaliteta..Ali Kemal wrote:Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija.AdoCka wrote:Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista.
-
Klitemnestraaa
#84 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ali Kemal wrote:Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija.AdoCka wrote:Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista.
Smiješno, a žalosno.
-
detroit-mercy
#85 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nama je potrebna evolucija/revolucija znanja i naravno "treci entitet"Ali Kemal wrote:Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija.AdoCka wrote:Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista.
-
muzicar_iz_parka
#86 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nama treba japanska uprava.
- Ali Kemal
#87 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
I to je dio evolucije, cinjenica da bi treci u sadejestvu strogog odvajanja religije od svih drzavnih institucija unistio nacionalizam i da se onda krene ka ekonomskom oporavkudetroit-mercy wrote:Nama je potrebna evolucija/revolucija znanja i naravno "treci entitet"Ali Kemal wrote:Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija.AdoCka wrote:Bez revolucije koja ce srusiti SVE stranke nema nista..
-
detroit-mercy
#88 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nesto sto pociva na nacionalizum odnosno nesto cemu je najprizemniji nacionalizam osnova da unsiti nacionalizamAli Kemal wrote:I to je dio evolucije, cinjenica da bi treci u sadejestvu strogog odvajanja religije od svih drzavnih institucija unistio nacionalizam i da se onda krene ka ekonomskom oporavkudetroit-mercy wrote:Nama je potrebna evolucija/revolucija znanja i naravno "treci entitet"Ali Kemal wrote:
Prije bih rekao da je potrebna evolucija, a ne revolucija..
- limeni
#89 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
pa hajde ukidaj dejtonski sporazum ili nek urade bh politicari nesto sto se bas kosi sa americkom politikom u roku od 24 sata bi bili skinuti.detroit-mercy wrote:Posljedica ovakvog stanja u BiH su i ovakva razmisljanja, gdje se eto mighty America pita za sve i stoji iza svega a mi se ne pitamo ni za stalimeni wrote:buducnost bosne i hercegovine kao i skoro svih ostalih zavisnih zemalja zavisi od amera, oni kako odrede tako ce biti. mogu u roku od 48 sati u francuskoj namjestiti rat ako je njima u interesu a ne u jednoj maloj bosni.
vjerujem da u buducih 50 godina nece biti rata jer su oni ovim zadnjim ratom ostvarili svoj cilj, tj. raspad jugoslavije i ulazak balkanskih zemalja u zapadnu interesnu zonu (EU i NATO) i sprijecavanje ruskog utjecaja na ovim prostorima.
sto se tice ekonomije bice slicno kao danas mada ce oni sve usminkati, pricat ce o vladavini prava i prosperitetu a raja ce povjerovati dok sve vise ljudi zavrsava bez krova i gladni. ovi sto ce raditi kao roboti imat ce hljeba da prezive i da kao robiti budu "spremni" za iduci radni dan.
nekad kad na globalnom planu plane otvoreni rat izmedju nato-saveza i rusko-kineskog saveza bice i kod nas rata, taj rat moze planuti iduce godine a mozda i za 100 godina.. Pa tako ako nam je oko zgrada trava pola metra visoka, ne diraj jer ako Amerika hoce trava ce biti pokosena a ako nece onda ce rasti. Da ne pisem dalje
.
ti si vrlo naivan ako mislis da se SAD nista ne pitaju i da ih ne zanima globalno stanje.
kosenje trave je smijesan primjer i necu ga komentarisati.
- Danguba
#90 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nikako.Ali Kemal wrote:Pitanje je kako to da se uradi, konkretni potezi?Danguba wrote:smanjiti nacionalne tenzije a sve politicare koji igraju na tu kartu sankcionisati
Bolje je ovako. Rahat patnja a vrata odskrinuti za odlazak nezadovoljnih.
-
detroit-mercy
#91 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
To tebi Dejton smeta da pokrenes business ili da imas univerzitet kako trebalimeni wrote:pa hajde ukidaj dejtonski sporazum ili nek urade bh politicari nesto sto se bas kosi sa americkom politikom u roku od 24 sata bi bili skinuti.detroit-mercy wrote:Posljedica ovakvog stanja u BiH su i ovakva razmisljanja, gdje se eto mighty America pita za sve i stoji iza svega a mi se ne pitamo ni za stalimeni wrote:buducnost bosne i hercegovine kao i skoro svih ostalih zavisnih zemalja zavisi od amera, oni kako odrede tako ce biti. mogu u roku od 48 sati u francuskoj namjestiti rat ako je njima u interesu a ne u jednoj maloj bosni.
vjerujem da u buducih 50 godina nece biti rata jer su oni ovim zadnjim ratom ostvarili svoj cilj, tj. raspad jugoslavije i ulazak balkanskih zemalja u zapadnu interesnu zonu (EU i NATO) i sprijecavanje ruskog utjecaja na ovim prostorima.
sto se tice ekonomije bice slicno kao danas mada ce oni sve usminkati, pricat ce o vladavini prava i prosperitetu a raja ce povjerovati dok sve vise ljudi zavrsava bez krova i gladni. ovi sto ce raditi kao roboti imat ce hljeba da prezive i da kao robiti budu "spremni" za iduci radni dan.
nekad kad na globalnom planu plane otvoreni rat izmedju nato-saveza i rusko-kineskog saveza bice i kod nas rata, taj rat moze planuti iduce godine a mozda i za 100 godina.. Pa tako ako nam je oko zgrada trava pola metra visoka, ne diraj jer ako Amerika hoce trava ce biti pokosena a ako nece onda ce rasti. Da ne pisem dalje
.
ti si vrlo naivan ako mislis da se SAD nista ne pitaju i da ih ne zanima globalno stanje.
kosenje trave je smijesan primjer i necu ga komentarisati.
- Ali Kemal
#92 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ne nego Treci bi onemogucio manipulacije nacionalizmom i odustajanje od imaginarne borbe za teritoriju, jer to ne bi znacilo nikakav raspad nego izmjena unutrasnjeg ustrojstva u cilju podizanja efikasnosti drustva. Covic vise ne bi mogao da kaze da zbog Bosnjaka ne moze da uradi nista i obratno.detroit-mercy wrote:Nesto sto pociva na nacionalizum odnosno nesto cemu je najprizemniji nacionalizam osnova da unsiti nacionalizamAli Kemal wrote:I to je dio evolucije, cinjenica da bi treci u sadejestvu strogog odvajanja religije od svih drzavnih institucija unistio nacionalizam i da se onda krene ka ekonomskom oporavku. Jel' se ti vodis onom starom narodnom "klin se klinom izbija"
.
Takodje bi bilo lako da se ukinu kantoni, pa ovo je sve smijesno mala teritorija za toliko vlada i ministara
Tesko da se bez Treceg moze krenuti naprijed, uz onaj prvi uvjet strogo odvajanje religije od drzave. Hodze i popovi su toliko para uzaludno potrosili, a zauzvrat su dali samo trovanje nacionalizmom. Ni u jednoj modernoj i prosperitetnoj zemlji religija nema nikakav uticaj na drzavne institucije, nije to bez veze.
- apsidejzi
#93 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
KOlutaj ti tim predizbornim ocima i glavom koliko hoces ali ja sam imao realni problem sa pronalazenjem parking prostora. Gdje je nekada bio kos sada je parking. Gdje je nekada bilo igraliste sada je parking. Gdje je nekada bio trotoar sada je parking. BiH gradovi vrve od automobila a oni ne idu na havu. U jednom manjem gradicu saznajem da jedna od tri benzinske pumpe ima dnevni prosjek prodaje goriva u visini 10.000 KM. Svaki dan po deset milja ide na gorivo u gradu kojeg mozes brat bratu za deset minuta pjeske prepjesaciti i stici gdje hoces. To ti se zove luksuz.Bodkin wrote:apsidejzi wrote:Nece Bosna nigdje, nemoj se ti sikirati. Ja jucer otisao iz nje ostavivsi ljude sa veoma dobrim voznim parkom i problemima sa parking prostorom. Imali su smartphone i interntet konekciju kao i markiranu odjecu. Igralista gdje se sat vremena placa 2+ KM po satu su puna djece a luna parkovi prepuni.
Ima Bosna para.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ide se na koncerte, placa se kablovska i internet po 50KM+ mjesecno, malo malo pa se trkne na more. Klime su nikle po fasadama i promijenile oblik zgradama...
Osvrni se oko sebe. Ima bijede, ali ima i srednjeg staleza. U Merkatoru u Sarajevu neki dan otvorena sve i jedna kasa. Cini mi se da ima oko 20 kasa. Sve i jedna kasa otvorena i opet mi je trebalo 10 minuta da dodjem na red. Ako to nije kupovna moc onda ja ne znam o cemu pricamo. Ja vise ne vjerujem u kukanje po Bosni. Nesto mi se fakti ne slazu sa kuknjavom.
U Azelu u Titovoj ti treba 20 minuta da dodjes na red na kasi. U knjizari Svjetlost preko puta 30 ljudi se gura i traze knjige. BBI centar krcat ljudima. U Metropolisu ne mozes naci mjesto da sjednes...
Lupaj ti glavom koliko hoces. Nisam ja corav...
- Leons
#94 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ja ipak mislim da je bolje da se Federacija ukine a da se zadrze kantoni.
Eno u RS- u im niko ne smeta i Srbi imaju svu politicku moc i opet su im krivi ovi iz Federacije.
Mislim da Covic samo kalkulise sa tim entitetom, i on bi volio svoju privatnu prciju kao Dodik. Koliko je puta samo rekao da treba treci entitet i koliko je puta rekao da ne treba.
Mislim da Hrvati tu samo zale zbog ugasene Herceg-Bosne, da nije bilo nikakvih preglasavanja i politickih manipulacija opet bi im ista prica bila.
Eno u RS- u im niko ne smeta i Srbi imaju svu politicku moc i opet su im krivi ovi iz Federacije.
Mislim da Covic samo kalkulise sa tim entitetom, i on bi volio svoju privatnu prciju kao Dodik. Koliko je puta samo rekao da treba treci entitet i koliko je puta rekao da ne treba.
Mislim da Hrvati tu samo zale zbog ugasene Herceg-Bosne, da nije bilo nikakvih preglasavanja i politickih manipulacija opet bi im ista prica bila.
-
detroit-mercy
#95 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Eto, genocidna je neupitan entitet, bez nacionalizma, nema borbe za teritorije i izuzetno efikasan entitetAli Kemal wrote:Ne nego Treci bi onemogucio manipulacije nacionalizmom i odustajanje od imaginarne borbe za teritoriju, jer to ne bi znacilo nikakav raspad nego izmjena unutrasnjeg ustrojstva u cilju podizanja efikasnosti drustva. Covic vise ne bi mogao da kaze da zbog Bosnjaka ne moze da uradi nista i obratno.detroit-mercy wrote:Nesto sto pociva na nacionalizum odnosno nesto cemu je najprizemniji nacionalizam osnova da unsiti nacionalizamAli Kemal wrote:I to je dio evolucije, cinjenica da bi treci u sadejestvu strogog odvajanja religije od svih drzavnih institucija unistio nacionalizam i da se onda krene ka ekonomskom oporavku. Jel' se ti vodis onom starom narodnom "klin se klinom izbija"
.
Takodje bi bilo lako da se ukinu kantoni, pa ovo je sve smijesno mala teritorija za toliko vlada i ministara![]()
Tesko da se bez Treceg moze krenuti naprijed, uz onaj prvi uvjet strogo odvajanje religije od drzave. Hodze i popovi su toliko para uzaludno potrosili, a zauzvrat su dali samo trovanje nacionalizmom. Ni u jednoj modernoj i prosperitetnoj zemlji religija nema nikakav uticaj na drzavne institucije, nije to bez veze.
Kako se samo nismo toga dosjetili ranije, hvala ti sto nam otvori oci da je treci rjesenje za sve nase probleme
- Ali Kemal
#96 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ko ste to vi?dilajlija122 wrote:Pa eto proglasite treci entitet. Mi to i zelimo. To bi nam bio super povod da zauzmemo Mostarsku visoravnu i da preuzmemo kontrolu nad zapadnim Mostarom a time i nad cijelom Hercegovinom. Nama i jeste primarni interes cijela FBIH.
- Ali Kemal
#97 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ma hajde, bas ti da govoris u ime svih Bosnjaka i jos Bosanaca.dilajlija122 wrote:Pa Bosnjaci i Bosanci.
To je ona evolucija o kojoj govorim. Teski primitivizam, nacionalizam, sovinizam samo moze da Bosnu povuce jos dublje.
-
oakville
#98 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Novi moto srpsko - hrvatske politike u BiH "samo da se bošnjaci samoetnički očiste i eto ekonomskog napretka i ulazimo u EU za tili čas"detroit-mercy wrote:Eto, genocidna je neupitan entitet, bez nacionalizma, nema borbe za teritorije i izuzetno efikasan entitetAli Kemal wrote:Ne nego Treci bi onemogucio manipulacije nacionalizmom i odustajanje od imaginarne borbe za teritoriju, jer to ne bi znacilo nikakav raspad nego izmjena unutrasnjeg ustrojstva u cilju podizanja efikasnosti drustva. Covic vise ne bi mogao da kaze da zbog Bosnjaka ne moze da uradi nista i obratno.detroit-mercy wrote: Nesto sto pociva na nacionalizum odnosno nesto cemu je najprizemniji nacionalizam osnova da unsiti nacionalizam. Jel' se ti vodis onom starom narodnom "klin se klinom izbija"
.
Takodje bi bilo lako da se ukinu kantoni, pa ovo je sve smijesno mala teritorija za toliko vlada i ministara![]()
Tesko da se bez Treceg moze krenuti naprijed, uz onaj prvi uvjet strogo odvajanje religije od drzave. Hodze i popovi su toliko para uzaludno potrosili, a zauzvrat su dali samo trovanje nacionalizmom. Ni u jednoj modernoj i prosperitetnoj zemlji religija nema nikakav uticaj na drzavne institucije, nije to bez veze.. Otavaraju se aerodromi cak i po manjim mjestima, brze zeljeznice, heliodromi, resorti, razvoj prsti na sve strane, zaposlenost tolika da radnike traze i iz Pederacija i Treceg entiteta. GDP po glavi je oko $21,000 a rast GDPa je 9.5% godinu za godinom (siju cak i Kinu)
.
Kako se samo nismo toga dosjetili ranije, hvala ti sto nam otvori oci da je treci rjesenje za sve nase probleme.
- limeni
#99 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
@detroit-mercy
pojedinac mnoge stvari moze uraditi ali drzava ne moze pasa moj. prvo je nametnuti dejtonski ustav koji drzavu koci, drzi u nestabilosti i tako nemamo ozbiljnih investicija. kreditni rejting nam je mizeran a sam znas da se ti rejtinzi politicki dobiju. ili mislis da je rusija odjednom postala siromasna jer je rekla "njet" americi sto se tice ukrajine?
uostalom sve te vece nevladine organizacije su vecinom u americi kao naprimjer amnesty international. oni sluze kapitalistickom sistemu a mainstream-media stvara misljenje ignorantnog covjeka, bas onog poput tebe.
naravno manje stvari mozemo da uradimo mi sami, mozemo se organizovati cistiti rijeke, uvesti dan zabrane jednom mjesecno za automobile ali velike stvari nisu u nasim rukama.
pojedinac mnoge stvari moze uraditi ali drzava ne moze pasa moj. prvo je nametnuti dejtonski ustav koji drzavu koci, drzi u nestabilosti i tako nemamo ozbiljnih investicija. kreditni rejting nam je mizeran a sam znas da se ti rejtinzi politicki dobiju. ili mislis da je rusija odjednom postala siromasna jer je rekla "njet" americi sto se tice ukrajine?
uostalom sve te vece nevladine organizacije su vecinom u americi kao naprimjer amnesty international. oni sluze kapitalistickom sistemu a mainstream-media stvara misljenje ignorantnog covjeka, bas onog poput tebe.
naravno manje stvari mozemo da uradimo mi sami, mozemo se organizovati cistiti rijeke, uvesti dan zabrane jednom mjesecno za automobile ali velike stvari nisu u nasim rukama.
- Leons
#100 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Evo o ovome sam ja pisao.sofy wrote:Cuj jer je vazno biti Bosnjak? A nije vazno biti fake Srbin ili fake Hrvat? Ja za ove upise krivim administraciju. Banirali su sve zdrave snage, a ostavili ovo smece koje pise bljuvotine najvece vrste.Ludzak wrote:Bosna teži ka propasti ne zbog političara-lopova, nego zbog svog sopstvenog naroda kojim nije prioritet da Bosna napreduje. Narod će opet glasati za nacionalističke stranke, jer važno je biti Bošnjak, jebo državu. Naš narod je jako nepismena sorta. Narod je taj koji odlučuje budućnost neke države, ne političari.