Onda ćeš se načekati! nekih 100 a možda i više godina. Mlađe generacije su upravo onakve kakve vladajuće garniture žele i trebaju, dokaz tome ti je i kuda je krenula ova temalasta2 wrote:desiće se da će ljudi biti glupi i gladni baveći se etničkim i vjerskim frustracijama dok ne dođu neke mlađe generacije koje će se tim pitanjima baviti bez ratnih i drugih opterećenja. onda će matori da dobiju nogu i mladost će po prvi put početi da se bavi svojom budućnošću. sve dosadašnje priče da svijet ostaje na mlađima su bile prosipanje iz šupljeg u prazno. svaka generacija ga je pravila gorim za onu novu. sad bi mi treba riješiti sve krupne probleme koje su oni zasrali u proteklom vijeku? kako? preko noći sigurno nikako. ali uz mlade ljude na duže staze svakako.
Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
- General_Jackson
#26 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
- alanx
#27 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ne, veze ja nemam s ustastvom. Ja sam Bosnjak. Samo pokazujem zelje Zapadno-Evropskih krscana.Rizvan wrote:Gdje je moderator? Lik se otvoreno diči ustaštvom.
-
dudlov
#28 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Lijepa turistička ponuda, Bože sačuvaj. Šta je policija radila, jer nisu Samo Hrvati turisti na Hvaru. Ovog ljeta sam bio u Herceg Novom i u trgovini, ispred mene čeka red, konjina sa kokardom na majici. Šura me kucka i očima pokazuje...neće mene Crna Gora više vidjeti.alanx wrote:Evo garanta dugotrajne borbe protiv Srba i toga da je Drina granica koju Istocno-Pravoslavlje nece nikada preci:
Ovo pjevaju oni od Vatikana podrzani (Hvar 2012):
Evo zore,evo dana,evo Jure i Bobana (x2)
Jure zove,Boban viče,"Evo mene Poglavniče" (x2)
Jure zove,Boban viče,"Ej viteže Francetiću" (x2)
Tvoja bojna čuva Liku,biser zemlje,našu diku (x2)
Na vrh gore Trebevića,u logoru Francetića (x2)
U logoru Jure sjedi,svojoj vojsci on besjedi (x2)
Oj ustaše,braćo mila,duboka je voda Drina (x2)
Drinu ćemo pregaziti,a Srbiju zapaliti (x2)
Kad je Drinu pregazio,u nogu je ranjen bio (x2)
On ne viče jao meni,već on viče "Za dom spremni!" (x2)
- alanx
#29 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Vjerovati i srati nije jedno te isto.Pokajnik wrote:Ne bih htio da ovo bude shaćeno kao provokacija.! Ne vjerujem da će Bosna ili BiH u ovim granicama postojati za 20 godina.Vjerovatno će se ostatak od današnje BiH kad se odvoji RS i uslovno rečeno hrvatski dio,zvati i dalje Bosna ili BiH.Kakve će biti ekonomske prilike u toj suženoj Bosni,teško je reći jer ekonomija ovih prostora u velikoj mjeri zavisi od šireg okruženja.Drguim riječima,ako u Evropi bude odlično ovde će biti podnošljivo ili dobro.
-
superman2014
#30 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Samo da jebem mater ustašama i balijama pa odoh na posao. Živjela Republika Srpska a vi ostali duvajte kurčinu. 
- Yousuph
#31 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
nema nikakvog napretka ni u 100 narednih godina ,samo da me oce deportovati negdje u Skandinaviju !
- alanx
#32 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
superman2014 wrote:Samo da jebem mater ustašama i balijama pa odoh na posao. Živjela Republika Srpska a vi ostali duvajte kurčinu.
-
iz zadnje klupe
#33 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bosna izgleda kao covjek koji je do koljena zapao u blato, sam nema snage, kvaliteta ni kapaciteta da se izvuce, nece umrijet' al' je osudjen na konstantnu stagnaciju
Za one kojima je 20 godina puno, samo podsjecanje da je proslo 20 godina od rata i sve isto ko i poslije rata, pogledajte dnevnik iz 96 godine i sad, nema neke velike razlike, nazalost veliki PESIMIST
Za one kojima je 20 godina puno, samo podsjecanje da je proslo 20 godina od rata i sve isto ko i poslije rata, pogledajte dnevnik iz 96 godine i sad, nema neke velike razlike, nazalost veliki PESIMIST
-
dudlov
#34 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nisi ti pesimist, nego iskusan čovjekiz zadnje klupe wrote:Bosna izgleda kao covjek koji je do koljena zapao u blato, sam nema snage, kvaliteta ni kapaciteta da se izvuce, nece umrijet' al' je osudjen na konstantnu stagnaciju
-
staradis
#35 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bit ce sranje
- Danguba
#36 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
ni nalik...iz zadnje klupe wrote:Bosna izgleda kao covjek koji je do koljena zapao u blato, sam nema snage, kvaliteta ni kapaciteta da se izvuce, nece umrijet' al' je osudjen na konstantnu stagnaciju
ovoj zemlji treba funkcionalan sistem(a sve druge pretpostavke ima) ali sa ovakvim politicarima to je nemoguce.
da bi se dozivio neki procvat treba:
- reforma ustava
- 70% od trenutnih politicara zabraniti bavljenje politikom
- na ministarska mjesta postaviti strucne i adekvatne kadrove(i na nizim nivoima isto)
- smanjiti nacionalne tenzije a sve politicare koji igraju na tu kartu sankcionisati
za sve ovo treba dobra volja. nista strasno sto se ne moze ispuniti.
svi smo mi egzistencionalno ugrozeni a nikako od nekoga ili necega drugoga.
trenutno ova zemlja funkcionise samo radi stranaka i politicara koji su na vlasti. ko je u vlasti ima sve i zato je grcevita borba za vlast.
- vaučer
#37 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Budućnost je crna. Obrazovanje i kultura se zatiru. Klija nerad, kriminal i korupcija. Mladi odlaze sve brže i sve dalje. Ostaje zagađena močvara da puni tuđinske džepove i životari na periferiji zbivanja. Mrzim što mi je ovo dom.
-
iz zadnje klupe
#38 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Da mi je samo znati u kojem paralelnom svijetu zivis ili na cemu si...da bi se dozivio neki procvat treba:
- reforma ustava
- na ministarska mjesta postaviti strucne i adekvatne kadrove(i na nizim nivoima isto)
- smanjiti nacionalne tenzije a sve politicare koji igraju na tu kartu sankcionisati
Najbolje ti je ono SAMO TO
Ko bolan, koje snage, obidjes li malo Bosnu, nema KAPACITETA NI KVALITETA, ko tvrdi suprotno, samoobmanjuje se
Evo svako moze osnovati stranku, ponuditi kvalitetan program, PA GDJE SU TI KVALITETNI LJUDI
Znas koliko faktora se mora poklopiti, bar desetak, da se bar jedna od tvojih stvari sa tvoje liste realizuje
Ne kazem, nema nam spasa, al rjesenje je u vrlo malo koracima, Bosnu bi usporedio sa osobom kojoj u saobracajnoj nesreci dozivjela paralizu, jedino cemu se moze nadati da nakon 4-5 godina rehabilitacija mozda moze pomjeriti nozne proste, ono sto ti kazem, ono sto ti kazes, ma samo treba da vjezba i prohodace...
Problem je sto niko ne nudi rjesenja u malim koracima, vec se baca sa gigantskim obecanjima, za koje svako ko imalo barata sa stvarnoscu zna da su nerealna....
- Leons
#39 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
vaučer wrote:Budućnost je crna. Obrazovanje i kultura se zatiru. Klija nerad, kriminal i korupcija. Mladi odlaze sve brže i sve dalje. Ostaje zagađena močvara da puni tuđinske džepove i životari na periferiji zbivanja. Mrzim što mi je ovo dom.
Potreban nam je brutalni liberalni laissez-faire kapitalizam. Kad je sve crno i kad je budućnost neizvjesna okrećeš se tržištu i nevidljivoj ruci.
Hong Kong 1950

Hong Kong 2014

-
dudlov
#40 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Moj haveru, neš ti ovdje vidjet Hong Kong, budi ubjeđen. Lijep si primjer naveo, ali daleko smo mi od toga.Leons wrote:vaučer wrote:Budućnost je crna. Obrazovanje i kultura se zatiru. Klija nerad, kriminal i korupcija. Mladi odlaze sve brže i sve dalje. Ostaje zagađena močvara da puni tuđinske džepove i životari na periferiji zbivanja. Mrzim što mi je ovo dom.![]()
Potreban nam je brutalni liberalni laissez-faire kapitalizam. Kad je sve crno i kad je budućnost neizvjesna okrećeš se tržištu i nevidljivoj ruci.
Hong Kong 1950
Hong Kong 2014
-
Bodkin
#41 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bice malo gore. Ljudi su glupi. Ne genetski nego kulturolosli. Znanje nije furka. Obrazovanje i inteligencija nisu furka. Nekad su bili dok su komunsti vladali. Glavno pitanje stabsi zavrsio. Danas se sprdaju sa tobom kad ides na faks. Gdje si student. Polupismenost i doucenost su standardi. A sve malo bolje ode na,zapad. Tako da buducnosti nema
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
-
muzicar_iz_parka
#42 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Pa gdje je kapitalistima bolje nego kod nas?Leons wrote:![]()
Hong Kong 1950
Hong Kong 2014
Radnike moš platit a i ne moraš, moš im dati i male plate, moš im oduzet od plate za bilo koju namjenu kao što rade neki od poznatih trgovnskih lanaca, poreze ne moraš plaćati ako imaš dobru vezu niti bilo kakve obaveze.
Realno, koja će budala ulagati ogroman kapital tamo dje može svakog momenta pući bure baruta, iako su malo odmakle Hrvatska i djelimično Srbija, ni kod njih nema nekih značajnih pomaka ako malo gledamo njihovo stanje u širem (evropskom) kontekstu.
- cenecimoveocino
#43 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)

Od septembra krećem sa učenjem Njemačkog,ako Bog da u Austriju na fax,završiti i nikada se više ne vratiti
-
NeenaSa
#44 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Deja vu.
Prije desetak godina , bila tema. Ne nadjoh , a i mrsko mi da pretrazivam.
U corsokaku. Kao i danas.
Nazalost.
Prije desetak godina , bila tema. Ne nadjoh , a i mrsko mi da pretrazivam.
Nazalost.
- Danguba
#45 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
nije ovo paralelan svijet, ovo je stvarnost a drugo je to sta nam politicari na vlasti seru po glavi a mi trpimo.iz zadnje klupe wrote:Da mi je samo znati u kojem paralelnom svijetu zivis ili na cemu si...da bi se dozivio neki procvat treba:
- reforma ustava
Najbolje ti je ono SAMO TO![]()
Ko bolan, koje snage, obidjes li malo Bosnu, nema KAPACITETA NI KVALITETA, ko tvrdi suprotno, samoobmanjuje se
Evo svako moze osnovati stranku, ponuditi kvalitetan program, PA GDJE SU TI KVALITETNI LJUDI![]()
Znas koliko faktora se mora poklopiti, bar desetak, da se bar jedna od tvojih stvari sa tvoje liste realizuje
Ne kazem, nema nam spasa, al rjesenje je u vrlo malo koracima, Bosnu bi usporedio sa osobom kojoj u saobracajnoj nesreci dozivjela paralizu, jedino cemu se moze nadati da nakon 4-5 godina rehabilitacija mozda moze pomjeriti nozne proste, ono sto ti kazem, ono sto ti kazes, ma samo treba da vjezba i prohodace...
Problem je sto niko ne nudi rjesenja u malim koracima, vec se baca sa gigantskim obecanjima, za koje svako ko imalo barata sa stvarnoscu zna da su nerealna....
znam da je tesko da obican covjek nesto promijeni ali nije nemoguce.
p.s. dok je vladala cvrsta ruka v.p. islo se i te kako naprijed a cim su osjetili ''slobodu'' odmah se osjetila sva bahatost nasih politicara. ne da prizivam ''cvrstu ruku'' nego im jednostavno treba dati do znanja sta ce ih cekati ako se nastave ovako ponasati.
kao sto sam i rekao, samo malo dobre volje.
-
Tirkiz
#46 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
bice Bosne i za 20 i za 200 godina...samo sto cemo mi otici u milion pički materina.
- Reisova
#47 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bosna za 2o g ? Po meni radi uvodjenja vjeronauke maltene od rodjenja ce od Bosnjaka pretvoritii u prave nacionaliste... Osim ako neku inat i zdrav razum ne proradi jer mi volimo sve po svom i naopako
A ekonomski mislim tesko .... Ne znamo svi odredom smo hajvani
- area51
#48 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nema sreće ni za jednu državu na ovoj kugli zemaljskoj,bagra koja izumire a vlada ovom nesretnom zemaljskom kuglom je izgleda odlučila da sve nas "povede" sa sobom Anamo gore 
- Leons
#49 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Potreban je niz trzisnih reformi i neki bosanski Ronald Reagan. Deregulacija odredjenih industrija i privatizacija drzavnih monopola. Pratiti politiku pozitivnog neintervencionizma. Smanjiti ogranicenja i barijere ulasku i izlasku sa trzista i iz nekih industrija.
Uvesti proporcionalnu poreznu stopu. Povecati cijenu studiranja, poostriti kriterije za upis i uvesti kvote. Vjeronauku zamijeniti predmetom Ekonomija i finansije. Od prvog razreda osnovne skole djeci usadjivati preduzetnicki mentalitet. Uz Engleski ubaciti i Njemacki jezik, tako ce se privuci investicije i know-how iz Njemacke, Austrije i Svicarske. Donekle i Holandije.
Decentralizirati drzavu i dati vece ovlasti kantonima, prvenstveno da kreiraju sopstvenu ekonomsku politiku. Tu pratiti politiku lokalizma.
Proceduru registrovanja firme pojednostaviti, postaviti manje uslova i skratiti vrijeme trajanja registracije. Poticaje ne davati niposto.
Legalizovati sve na cemu se mogu pare uzeti - marihuana i oruzje. Liberalizovati zakon o posjedovanju oruzja, neka ljudi kupuju povecace se potraznja i ponuda.
Sistematski raditi na stvaranju kulta rada i preduzetnistva. Stvarati potrosacko drustvo.
Smanjiti sve doprinose drzavi. Deregulisati industriju zdravstva i poticati konkurenciju. Broj bolnica i specijaliziranih klinika ce se povecati a cijene ce pasti.
Gledati da se smanji moc sindikata ili jos bolje da ih se potpuno rasformira.
Niposto ne uvoditi sankcije nikome i diplomatski pokusati izbjeci da se nama uvedu. Kada ostale drzave budu vodile trgovinske ratove iskoristiti tu sansu.
Rusija uvodi sankcije EU na poljoprivredne proizvode, tu nam je prilika sada i treba izvoziti.
Smanjiti protekcionizam i zastitu neefikasne domace proizvodnje. Na carini su ukrali 2 milijarde KM, to je dovoljno da se otplati skoro polovina naseg duga.
Izvrsiti fiskalnu decentralizaciju. Nema vise slanja para u Sarajevo, sve pare ostaju u gradu u kojem su stvorene.
Uz KM kao valutu uvesti i Euro. Nema veze sto nismo clanica. Odustati od fiksnog kursa.
Odjebati razne NVO uhljebe i drasticno skresati drzavnu administraciju. Ukinuti Federaciju - usteda od minimalno 2 milijarde KM. Izbjegavati politicke krize i prestati zajebavat Hrvate.
Uvesti proporcionalnu poreznu stopu. Povecati cijenu studiranja, poostriti kriterije za upis i uvesti kvote. Vjeronauku zamijeniti predmetom Ekonomija i finansije. Od prvog razreda osnovne skole djeci usadjivati preduzetnicki mentalitet. Uz Engleski ubaciti i Njemacki jezik, tako ce se privuci investicije i know-how iz Njemacke, Austrije i Svicarske. Donekle i Holandije.
Decentralizirati drzavu i dati vece ovlasti kantonima, prvenstveno da kreiraju sopstvenu ekonomsku politiku. Tu pratiti politiku lokalizma.
Proceduru registrovanja firme pojednostaviti, postaviti manje uslova i skratiti vrijeme trajanja registracije. Poticaje ne davati niposto.
Legalizovati sve na cemu se mogu pare uzeti - marihuana i oruzje. Liberalizovati zakon o posjedovanju oruzja, neka ljudi kupuju povecace se potraznja i ponuda.
Sistematski raditi na stvaranju kulta rada i preduzetnistva. Stvarati potrosacko drustvo.
Smanjiti sve doprinose drzavi. Deregulisati industriju zdravstva i poticati konkurenciju. Broj bolnica i specijaliziranih klinika ce se povecati a cijene ce pasti.
Gledati da se smanji moc sindikata ili jos bolje da ih se potpuno rasformira.
Niposto ne uvoditi sankcije nikome i diplomatski pokusati izbjeci da se nama uvedu. Kada ostale drzave budu vodile trgovinske ratove iskoristiti tu sansu.
Rusija uvodi sankcije EU na poljoprivredne proizvode, tu nam je prilika sada i treba izvoziti.
Smanjiti protekcionizam i zastitu neefikasne domace proizvodnje. Na carini su ukrali 2 milijarde KM, to je dovoljno da se otplati skoro polovina naseg duga.
Izvrsiti fiskalnu decentralizaciju. Nema vise slanja para u Sarajevo, sve pare ostaju u gradu u kojem su stvorene.
Uz KM kao valutu uvesti i Euro. Nema veze sto nismo clanica. Odustati od fiksnog kursa.
Odjebati razne NVO uhljebe i drasticno skresati drzavnu administraciju. Ukinuti Federaciju - usteda od minimalno 2 milijarde KM. Izbjegavati politicke krize i prestati zajebavat Hrvate.
Last edited by Leons on 12/08/2014 23:14, edited 2 times in total.
-
mehoxy
#50 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bosna sad vec ubrzano tone u propast,sta ce se tacno dogoditi u buducnosti ne znam ali crno nam se pise.Price o trecem entitetu su smjesne,sve i da to prodje bez sukoba nista dobro ne bi donijelo nikome.