Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
-
Klitemnestraaa
#1 Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Zanima me kako vidite budućnost Bosne?
Moje vidjenje: budući da je Bosna u dugovima do grla, zaduživat će se dok ne bankrotira i onda će doći neko i kupiti nas jer je svima očito da mi kao nezavisni ne možemo opstati (još s političarima kakve imamo...)
Turci investiraju u Srbiju, vjerovali ili ne, napravljen je plan Beograda za 20 god, ako se ne varam, možda i 10, znaaačiii druga planeta totalno od shita u kojem mi živimo, da ne prepoznaš, ala UAE što sad grade fazon, da budu u svemu naj.
Rusi kupuju Crnu Goru, vole guzice u toplo more umakati, nemaju šta u Bosni vidjeti.
Nalet ostalih i ne vidim nesh oko Bosne, možda Arapi, zbog pitke vode da bi ih privuklo, ali imaju oni naftu zasad (dok im Ameri ne uzmu).
Pitanje je i ko bi nas kupio na kraju i investirao u ovo gdje živimo.
To je samo moje mišljenje i ne bih ulazila u raspravu i daljnje tumačenje, kako vi vidite Bosnu, ima li nekih optimista koji misle da Bosna ima neko rješenje u budućnosti?
Ili dijelite sa mnom stav da nema fajde živjeti ovdje ni sad ni za 20, a ni 50 godina.
Moje vidjenje: budući da je Bosna u dugovima do grla, zaduživat će se dok ne bankrotira i onda će doći neko i kupiti nas jer je svima očito da mi kao nezavisni ne možemo opstati (još s političarima kakve imamo...)
Turci investiraju u Srbiju, vjerovali ili ne, napravljen je plan Beograda za 20 god, ako se ne varam, možda i 10, znaaačiii druga planeta totalno od shita u kojem mi živimo, da ne prepoznaš, ala UAE što sad grade fazon, da budu u svemu naj.
Rusi kupuju Crnu Goru, vole guzice u toplo more umakati, nemaju šta u Bosni vidjeti.
Nalet ostalih i ne vidim nesh oko Bosne, možda Arapi, zbog pitke vode da bi ih privuklo, ali imaju oni naftu zasad (dok im Ameri ne uzmu).
To je samo moje mišljenje i ne bih ulazila u raspravu i daljnje tumačenje, kako vi vidite Bosnu, ima li nekih optimista koji misle da Bosna ima neko rješenje u budućnosti?
Ili dijelite sa mnom stav da nema fajde živjeti ovdje ni sad ni za 20, a ni 50 godina.
-
lasta2
#2 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
desiće se da će ljudi biti glupi i gladni baveći se etničkim i vjerskim frustracijama dok ne dođu neke mlađe generacije koje će se tim pitanjima baviti bez ratnih i drugih opterećenja. onda će matori da dobiju nogu i mladost će po prvi put početi da se bavi svojom budućnošću. sve dosadašnje priče da svijet ostaje na mlađima su bile prosipanje iz šupljeg u prazno. svaka generacija ga je pravila gorim za onu novu. sad bi mi treba riješiti sve krupne probleme koje su oni zasrali u proteklom vijeku? kako? preko noći sigurno nikako. ali uz mlade ljude na duže staze svakako.
-
nema me tamo
#3 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bice kako je i sad..
Sasvim korektno.
Raja previše tripuju neimaštinu.
Pozz.
Sasvim korektno.
Raja previše tripuju neimaštinu.
Pozz.
-
jefferson
#4 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Bit ce jos gore upravo zbog toga sto ljudi misle da je jedini izraz da nas neko kupi, Arapi, Turci, Njemci. A uopste ne kontamo da se samo uz ulaganje u obrazovanje mozemo izvuci.Klitemnestraaa wrote:Zanima me kako vidite budućnost Bosne?
-
Klitemnestraaa
#5 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nisam toliko optimistična, ali mi se jaakoo dopada tvoje mišljenje. Sve dokle idemo "oko za oko", podjela teritorija, uprava crkvi i džamija, šta je bilo devedeset i neke ovaj ovog, onaj onog, nema tu napretka.lasta2 wrote:desiće se da će ljudi biti glupi i gladni baveći se etničkim i vjerskim frustracijama dok ne dođu neke mlađe generacije koje će se tim pitanjima baviti bez ratnih i drugih opterećenja. onda će matori da dobiju nogu i mladost će po prvi put početi da se bavi svojom budućnošću. sve dosadašnje priče da svijet ostaje na mlađima su bile prosipanje iz šupljeg u prazno. svaka generacija ga je pravila gorim za onu novu. sad bi mi treba riješiti sve krupne probleme koje su oni zasrali u proteklom vijeku? kako? preko noći sigurno nikako. ali uz mlade ljude na duže staze svakako.
@jeff: današnjoj vlasti ne ide u prilog da ima obrazovano stanovništvo, jer da jeste, bili bi svrgnuti
kontradiktorno samo po sebi tako da nije to baš jednostavno za izvesti, uz sva dugovanja koja imamo i vlast uz to
-
Klitemnestraaa
#6 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Oj zar ljudski um u 21. stoljeću nije skontao da rat nikome ništa dobro nije donio i ne donosi i može ga uopće uzeti u obzir kao sredstvo rješavanja problema.zemse wrote:Rat ili ovako, beskonacno prepucavanje, uvaljivanje kajle, strane korporacije caruju, politicari iz cijele BiH jedino jednu stvar identicno i isto rade, prodaju se strancima za par maraka. Sve ostalo poprilicno isto, ako naravno ne izbije novi rat, sto nije nemoguce, cak naprotiv, sadasnje totalno apsurdno i nepravedno teritorijalno razgranicenje je generator sukoba.Klitemnestraaa wrote:Zanima me kako vidite budućnost Bosne?
.
- titinho
#7 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
ne znam kako drzava bez ijedno svog proizvoda koji je konkurentan i na trzistu bar Balkana, moze opstati
jedino da nam neko daje pare a mi trosimo haha valja naci takvu budalu
jedino da nam neko daje pare a mi trosimo haha valja naci takvu budalu
-
Nomo
#8 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
sto to nisi rekao srpskim fastima kada su krenuli u osvajanje tudje zemlje putem genocida etnickog ciscenja i bezumnog granatiranja bosanskih gradova .Klitemnestraaa wrote:Oj zar ljudski um u 21. stoljeću nije skontao da rat nikome ništa dobro nije donio i ne donosi i može ga uopće uzeti u obzir kao sredstvo rješavanja problema.zemse wrote:Rat ili ovako, beskonacno prepucavanje, uvaljivanje kajle, strane korporacije caruju, politicari iz cijele BiH jedino jednu stvar identicno i isto rade, prodaju se strancima za par maraka. Sve ostalo poprilicno isto, ako naravno ne izbije novi rat, sto nije nemoguce, cak naprotiv, sadasnje totalno apsurdno i nepravedno teritorijalno razgranicenje je generator sukoba.Klitemnestraaa wrote:Zanima me kako vidite budućnost Bosne?
.
-
dudlov
#9 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Opirat se možemo, ali biće ono što biti mora. Nisam optimističan i daj Bože da ostane ovako, s obzirom da propadamo sa tendencijom uvijek ka gorem.
- Ali Kemal
#10 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Moguc je izlaz iz ove situacije, ali sa dva preduvjeta.
Prvo treba potpuno razgraniciti crkvu od drzave, ovo je otislo zaista predaleko, a sto je najgore nema nikakve veze sa istinskom vjeroma nego samo sa zapisavanjem teritorije, izgradnja tolikih bogomolja u 21 stoljecu je totalno besmisleno.
Da vjerske vodje brinu o narodu, odrekli bi se besmislenih bogomolja koje su poslije uglavnom prazne, da se prave nesto korisno od tog novca.
Drugo, stvaranje treceg entiteta i u isto vrijeme ukidanje kantona, pa onda bi moglo da se okrene ekonomiji.
Bez ova dva uvjeta ce biti nemoguce bilo sta uraditi, tapkace se u mjestu i uzimati krediti do konacnog kolapsa i bankrota.
Prvo treba potpuno razgraniciti crkvu od drzave, ovo je otislo zaista predaleko, a sto je najgore nema nikakve veze sa istinskom vjeroma nego samo sa zapisavanjem teritorije, izgradnja tolikih bogomolja u 21 stoljecu je totalno besmisleno.
Da vjerske vodje brinu o narodu, odrekli bi se besmislenih bogomolja koje su poslije uglavnom prazne, da se prave nesto korisno od tog novca.
Drugo, stvaranje treceg entiteta i u isto vrijeme ukidanje kantona, pa onda bi moglo da se okrene ekonomiji.
Bez ova dva uvjeta ce biti nemoguce bilo sta uraditi, tapkace se u mjestu i uzimati krediti do konacnog kolapsa i bankrota.
-
detroit-mercy
#11 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Pa Rvacka nema entiteta, ima turizam i opet kurcu za usiAli Kemal wrote:Moguc je izlaz iz ove situacije, ali sa dva preduvjeta.
- stakasa
#12 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ali Kemal wrote:Moguc je izlaz iz ove situacije, ali sa dva preduvjeta.
Moze li dio Sarajeva u njega uc?
- Ali Kemal
#13 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nebitno.stakasa wrote:Moze li dio Sarajeva u njega uc?
Nisu entiteti za svaku drzavu, ali Bosna bez treceg ne daje nikakvu buducnost za standard i kvalitet zivota njenih gradjana.detroit-mercy wrote:Pa Rvacka nema entiteta, ima turizam i opet kurcu za usi, dug im je astronomski u odnosu na nas. Treci nema veze sa ekonomijom
.
U drzavi se moraju sprovesti velike reforme koje je nemoguce uraditi bez Treceg.
- stakasa
#14 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Nebitno.Ali Kemal wrote:stakasa wrote:Moze li dio Sarajeva u njega uc?
Ali ces velikodusno dat Mostar i pola Hercegovine. Ma nemoj. Kakav treci i picke materine. Potpisano je sta je potpisano. Cim se pocnu granice mjenjat zapuca se
-
dudlov
#15 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Mnogima to nije jasno, pa se zajebavaju i muda pod bubrege ovdje prodaju. Čuj treći entitet! Pa i ovako smo sakati, a sad treba dodatno amputacije raditi.stakasa wrote:Nebitno.Ali Kemal wrote:stakasa wrote:Moze li dio Sarajeva u njega uc?
Ali ces velikodusno dat Mostar i pola Hercegovine. Ma nemoj. Kakav treci i picke materine. Potpisano je sta je potpisano. Cim se pocnu granice mjenjat zapuca se
-
Lug
#16 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
"Po prvi puta od kako postoji Vijeće za implementaciju mira, Rusija nije prihvatila kominike jer se protivila stavu, koji je tu bio već godinama, o evropskoj budućnosti BiH.."
interesantno..
interesantno..
- alanx
#17 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Prirodna granica Zapadno-Evropskog i Istocno-Evropskog mentalnog sklopa je Drina. Stvaranje RS-a je zapravo pokusaj pomjeranje te granice zapadno. RS kao vjestacka tvorevina posigurno nece opstati. Srbi zbog svog mentaliteta zlocinaca nece moci to odrzati jer ce se ponovo dici i napasti nakon cega ce biti do koljena porazeni. To nije samo zelja Bosnjaka na ovim prostorima vec i Vatikana i ostalih Zapadno-Evropsko-Krizarskih naroda, pocevsi s Hrvatima koji ne vole ni Bosnjake, a jos manje Srbe.
-
Klitemnestraaa
#18 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Oj zar ljudski um u 21. stoljeću nije skontao da rat nikome ništa dobro nije donio i ne donosi i može ga uopće uzeti u obzir kao sredstvo rješavanja problema.[/quote]
sto to nisi rekao srpskim fastima kada su krenuli u osvajanje tudje zemlje putem genocida etnickog ciscenja i bezumnog granatiranja bosanskih gradova .[/quote]
Ne odobravam ni to. Ali zar misliš da je osveta način da se riješe svi problemi u ovoj državi?
sto to nisi rekao srpskim fastima kada su krenuli u osvajanje tudje zemlje putem genocida etnickog ciscenja i bezumnog granatiranja bosanskih gradova .[/quote]
Ne odobravam ni to. Ali zar misliš da je osveta način da se riješe svi problemi u ovoj državi?
-
SSemir
#19 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
propast ili procvat, svejedno, ja cu to gledat preko tv-a 
-
dudlov
#20 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Blago tebi, ali kuku nama ovdje, jer od procvata nema ništa.SSemir wrote:propast ili procvat, svejedno, ja cu to gledat preko tv-a
Dodatak: nacionalizam, lopovluk i korupcija "cvjetaju".
- sinuhe
#21 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Trebalo bi biti lakse sad kad je SDP propao. Najbolja stvar od 95-te.
-
dudlov
#22 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ne glasam, tako da me njihov budući status ne zanima. Ipak bi trebali sačekati izbore. U svakom slučaju, sve su to ober kriminalci, u kompletu. I još kad mi u sandučić ubacuju pamflete da glasam za njihovo dobro..uhhh. Ako ništa, mrsko mi dasku za meso vadit, pa poturim pamflet pod vrelu tavu. Eto i ja se okoristihsinuhe wrote:Trebalo bi biti lakse sad kad je SDP propao. Najbolja stvar od 95-te.
- alanx
#23 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Evo garanta dugotrajne borbe protiv Srba i toga da je Drina granica koju Istocno-Pravoslavlje nece nikada preci:
Ovo pjevaju oni od Vatikana podrzani (Hvar 2012):
Evo zore,evo dana,evo Jure i Bobana (x2)
Jure zove,Boban viče,"Evo mene Poglavniče" (x2)
Jure zove,Boban viče,"Ej viteže Francetiću" (x2)
Tvoja bojna čuva Liku,biser zemlje,našu diku (x2)
Na vrh gore Trebevića,u logoru Francetića (x2)
U logoru Jure sjedi,svojoj vojsci on besjedi (x2)
Oj ustaše,braćo mila,duboka je voda Drina (x2)
Drinu ćemo pregaziti,a Srbiju zapaliti (x2)
Kad je Drinu pregazio,u nogu je ranjen bio (x2)
On ne viče jao meni,već on viče "Za dom spremni!" (x2)
Ovo pjevaju oni od Vatikana podrzani (Hvar 2012):
Evo zore,evo dana,evo Jure i Bobana (x2)
Jure zove,Boban viče,"Evo mene Poglavniče" (x2)
Jure zove,Boban viče,"Ej viteže Francetiću" (x2)
Tvoja bojna čuva Liku,biser zemlje,našu diku (x2)
Na vrh gore Trebevića,u logoru Francetića (x2)
U logoru Jure sjedi,svojoj vojsci on besjedi (x2)
Oj ustaše,braćo mila,duboka je voda Drina (x2)
Drinu ćemo pregaziti,a Srbiju zapaliti (x2)
Kad je Drinu pregazio,u nogu je ranjen bio (x2)
On ne viče jao meni,već on viče "Za dom spremni!" (x2)
-
Rizvan
#24 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Gdje je moderator? Lik se otvoreno diči ustaštvom. 
-
Pokajnik
#25 Re: Bosna za 20 godina (propast ili procvat?)
Ne bih htio da ovo bude shaćeno kao provokacija.! Ne vjerujem da će Bosna ili BiH u ovim granicama postojati za 20 godina.Vjerovatno će se ostatak od današnje BiH kad se odvoji RS i uslovno rečeno hrvatski dio,zvati i dalje Bosna ili BiH.Kakve će biti ekonomske prilike u toj suženoj Bosni,teško je reći jer ekonomija ovih prostora u velikoj mjeri zavisi od šireg okruženja.Drguim riječima,ako u Evropi bude odlično ovde će biti podnošljivo ili dobro.
Last edited by Pokajnik on 12/08/2014 19:28, edited 1 time in total.