[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]Broj 414 - 20.05.2005[/size] wrote:Sjecanja: Jedan od kljucnih aktera bosanskohercegovacke postdejtonske diplomacije, samo za Dane:
Bosna se utopila u caši viskija
I posljednja zbivanja u našoj zemlji - od zakletve na Manjaci do prekinutih pregovora o policiji - rezultat su Dejtonskog (ne)sporazuma. Covjek koji je uz flašu viskija sa jednim od ponajvecih zlikovaca modernog doba, Slobodanom Miloševicem, skrojio ludacku košulju Bosni i Hercegovini - Richard Holbrooke - jednom se pokajao i obecao da ovaj svijet nece napustiti prije nego ispravi tu "tragicnu grešku". Godine prolaze a Holbrooke kao da to ne primjecuje.
Pise: Edhem Pašic
Nedavno krivokletstvo, podržano od svih prisutnih: oficira, roditelja i lokalnih funkcionera, mladih regruta na Manjaci i u Bileci, još jednom je dramaticno podsjetilo na surovu zbilju u kojoj se ova napacena zemlja nalazi. Ovi dogadaji nisu uzrok, to je vec odavno bjelodano jasno, vec logican posljedicni slijed.
O multilateralnom ratnom i poratnom ubijanju Bosne napisane su i pišu se desetine knjiga i studija, gomilaju optužnice i sudski dosjei o vinovnicima najmonstruoznijih zlocina ikada pocinjenih, i to s nevidenom brutalnošcu, na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Danas je konacno svima jasno da je bosansko cetverogodišnje genocidno stradanje rezultat zaostalih susjednih anahronih, u Evropi i savremenom svijetu vec odavno prevazidenih, velikodržavnih paklenih zamisli.
Rijec je o spodobama koje su metodama srednjeg vijeka, zloupotrebljavajuci najuzvišenije civilizacijske vrijednosti, cinile sve naocigled svijeta da jednostavno zbrišu s lica zemlje vjekovni suživotni dragulj Evrope. Nisu samo oni krivi, vec i svi koji nisu ništa cinili da ih sprijece. Posebnu krivicu snose oni koji su ih, iz njima znanih razloga, krivo odvracali. Konacno, obustavili su ubijanja namecuci nam prije deset godina Dejtonski sporazum.
U povodu desetogodišnjice ovog najcudnijeg sporazuma u historiji iznosim fragment iz razgovora sa njegovim glavnim režiserom, visokorangiranim americkim diplomatom, gospodinom Richardom Holbrookeom.
Bilo je to prije šest godina, prilikom prijema bh. diplomatskih kursista u njegovoj kancelariji u palati UN-a. Bili smo "pravi" predstavnici postdejtonske BiH; sve cetiri etnokomponente: Jevreji, Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Medu nama je bilo i buducih ambasadora koji su bili dejtonski dosljedni, izbjegavali su cak i izgovoriti "Bosna". U njihovom vokabularu bile su samo Republika Srpska i Federacija BiH. Dicili su se, baš kao i naš današnji predsjednik Predsjedništva, svojim cetnickim pedigreom. Bilo je i takvih koji ce kasnije kao ambasadori RS-a i Federacije, na francuskoj televiziji poslije 11-septembarskog užasa oštro kritikovati Zapad: "Sad vam je valjda jasno da ste trebali dopustiti da ih sve istrijebimo u BiH."
Nakon caskanja sa njegovim ljubaznim saradnicima konacno se pojavio ambasador Holbrooke, cijeg sam divnog sina Davida (veoma oštrog kriticara Dejtonskog sporazuma) odranije poznavao. Nakon predstavljanja, Holbrooke je tek pristiglom (još nije bio predao akreditive) našem ambasadoru u Washingtonu, gospodinu Davidovicu, rekao: "Vi ste tu zato što smo to mi tražili. Tražili smo da državu BiH predstavlja zdrav bosanski Srbin, da se uvjeri da SAD nisu ono što Srbima trubi Miloševic."
Holbrooke je zatim u nadahnutom tonu nastavio da nam drži predavanje: da trebamo biti ponosni ambasadori svoje države, da je iskreno predstavljamo, uvjeravajuci nas da ce naša zemlja ubrzo povratiti staru slavu, da ce biti najdemokratskija i najprosperitetnija u regionu, da ce susjedi, htjeli - ne htjeli, morati dici na ruke i poštovati njen puni suverenitet i teritorijalni integritet, da je njena autohtona multikulturna ljepota danas potrebna savremenom svijetu više nego ikada ranije, te da ce to biti država koja ce imati jednu vojsku, policiju… Tada je odjednom zatražio moj i pasoš ambasadora Davidovica. Podigao je pasoše i u rastucoj srdžbi pokazao na entitetska obilježja, uzviknuvši da je to sramota i nedopustiva glupost.
Kada je Holbrooke završio svoj oštri ekspoze, javio sam se za rijec i, izmedu ostalog, zamolio ga da nam pojasni kako je nastao Dejtonski sporazum, kome po kontradiktornosti i tragikomicnosti nema ravna u historiji. Kazao sam da nije dovoljno imati sporazum koji ce zaustaviti rat, da je krucijalno pitanje kako dalje, da je nemoguce na temelju Dejtonskog sporazuma rekonstruisati vjekovnu državu Bosnu u kojoj su suživot i zajedništvo kult. Podvukao sam da je taj sporazum necastan, ne samo prema mrtvim vec i prema živim. On je jednostavno suluda nagrada agresorima i sramna kazna žrtvama.
Dejtonska rješenja, umjesto da obnavljaju svakojake bosanske ruševine, jednostavno nastavljaju gradnju zidova straha, rasizma, aparthejda, produbljuju mržnju i poticu nasilje i gaženje univerzalnih ljudskih prava. Ovaj cudni sporazum sputava svaku pozitivnu energiju. Sabijanjem isfrustriranih nevinih Bosanaca i Hercegovaca u tri kleronacionalisticka tora, rekao sam, vi ovim sporazumom uspostavljate atmosferu užasa i beskrajnih zloupotreba koje zatiru univerzalne suživotne vrijednosti, jacaju samo mržnju i nasilje.
Danas je morbidno tražiti da se ljudi vrate tamo gdje su zgarišta njihovih brutalno porušenih zavicaja i masovne grobnice njihovih najmilijih, zato što tamo i dalje vladaju njihovi progonitelji i dželati. Rekao sam: zamislite da se od preostalih Jevreja 1946. tražilo da se vrate na svoja stratišta, a da su njima nekim Dejtonskim sporazumom nastavili vladati Hitlerovi saradnici-izvršitelji. Dejtonski sporazum se sa tragicnim sarkazmom i dalje igra našim sudbinama, a posebno naših bosanskih Srba. Zar nisu bili dovoljno Miloševiceva tragicna moneta za potkusurivanje da bi im dali državu u državi, koja nikada u bosanskoj istoriografiji nije imala nikakvoga utemeljenja? Otkud vam pravo da pola moje napacene domovine jednostavno odrežete i date je kao nagradu Miloševicu i date joj još i fantomsko ime (Republika Srpska)? Da ste kojim slucajem tako otcaparili neki dio i dali mu ime "Republika Bošnjacka", ja bih se kao Bošnjak, od stida pred komšijama Hrvatima i Srbima, iselio. Ne bih im mogao ljudski pogledati u oci.
Danas kao optužujete Karadžica i Mladica a štitite njihovo djelo. Ako je Republika Srpska legitimna, onda je trebate vratiti i u Hrvatsku. Tamošnji izvršitelji babici su sve priznali. I objelodanili kako su nastajale republike srpske. To je još jedino preostala Miloševiceva suluda zamisao. Vi danas ovdje od nas tražite da budemo iskreni i dostojni diplomatski predstavnici naše države. To je veoma delikatno. Kako cu kao ambasador promovisati mudre, u svakom pogledu oprecne stavove troclanog Predsjedništva?, pitao sam.
Vidno uzrujan, Holbrooke me je ljubazno zamolio da stanem i, izmedu ostalog, kazao: "Sve što ste rekli o Dejtonskom sporazumu, nažalost, tacno je. Priznajem da me je Miloševic nepodnošljivo obmanuo. Evo kako se to dogodilo. Jedne noci, kada su pregovori doživjeli izvjestan fijasko, negdje oko dva po ponoci, kada sam poslije tuširanja jedva cekao da legnem, neko je grubo zakucao na vrata moje sobe. Bio je to Miloševic, sa neotvorenom bocom viskija. Rekao mi je: "Daj caše i led da nas dvojica riješimo stvar." Miloševic me, u stilu suverenog gazde nad bosanskim Srbima, ubijedio da u unutrašnjem ustrojstvu BiH samo formalno stavimo naziv Republika Srpska, kako bi mogli staviti potpise, a on ce zauzvrat odmah po povratku u Beograd sazvati veliku konferenciju za novinare i obznaniti da tadašnja Jugoslavija priznaje puni suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te da je RS samo unutrašnji formalizam, koji ce poslije toga ubrzo nestati… Na kraju te za Bosnu kobne noci, u ranu zoru, pored ispražnjene flaše pao je dogovor."
Holbrooke nam tada rece da ga je Miloševic slagao i obmanuo, a da je on to isto ucinio "sa tada jedinim pravim demokratama na Balkanu - Silajdžicem i Izetbegovicem".
"Dejtonski sporazum je moja najveca profesionalna i životna greška. Uvjeravam vas, gospodo, da necu napustiti ovaj svijet prije nego ispravim tu užasnu i tragicnu grešku", kaže Holbrooke. "Moramo napraviti Dayton 2."
Nisam mogao a da cinicno ne primijetim - da sada vidim da taj sporazum nije toliko loš, da je mogao biti i gori da su njih dvojica imali dvije flaše viskija.
Bio sam šokiran ali i fasciniran americkom demokratijom u kojoj se priznaje greška. Ljudi ih cine jer nisu andeli, ali da bi afirmisali svoj ljudski i moralni kredibilitet, oni ih i ispravljaju. Evo, danas, uz skoru desetogodišnjicu tog cudnog nesporazuma, prilažem ovo sjecanje Petritschevoj "ludackoj košulji".
Gospodine Holbrooke, obecanje je dug. Americka dosljednost i u ratu je bila spora, ali, na kraju, ipak dostižna. Vratite nam zgaženi dignitet, vratite nam našu domovinu, u kojoj ce svi, kako to davno rece naš did Kulin ban, živjeti slobodno. I bez ikakvog zora i zazora. I nemojte više nikada piti sa lošim momcima.
Bosna se utopila u casi viskija...
- Fair Life
#1 Bosna se utopila u casi viskija...
-
gavrilo
koje kriterije trebaju biti ispunjene da moderatori sankcionisu uvrede? ne prodje ni jedna tema a da nenad i ja ne budemo napadnuti na najprimitivniji nacin (bolesni cetnici itd), pa se pitam da li je ovo postao forum gdje pojedini mogu da istresaju svoju mrznju.
... sta da kazem, zivila medjunacionalna tolerancija...
... sta da kazem, zivila medjunacionalna tolerancija...
- JBT
Pa sta ti ocekujes kada nekoga nazoves nazivom koji se koristi samo kao pogrdan izraz i za ponizavanje jedne cijele skupine ljudi.
Cetnici su ponosni kad se takvima nazivaju.
Isti slucaj je i sa ustashama.
Izraz "balija" postoji samo kod vec gore navedenih. Nema covjeka koji je ponosan kad ga neko nazove "balijom".
I koga sad moderator da banuje?
Izraz "balija" postoji samo kod vec gore navedenih. Nema covjeka koji je ponosan kad ga neko nazove "balijom".
-
Nenadv24
Zato nikada ne bih volio biti ni na kakvom položaju niti imati dodira sa politikom u nekoj stranci pa čak ni simpatizer neke partije.JBT wrote:Bolje je biti obucar profesionalac nego predsjednik drzave diletant.
Profesionalac je koristan i sebi i drustvu. Diletanti nikome. Osim protivnicima.
-
Nenadv24
JBT wrote:Pa sta ti ocekujes kada nekoga nazoves nazivom koji se koristi samo kao pogrdan izraz i za ponizavanje jedne cijele skupine ljudi.
Mene ne.
-
Nenadv24
Iskreno nema nikoga na skype-u pa malo svratim i na sa-x da se malo prepirem sa ovakvim likovima. Ne idu meni ovi toliko na živce. Oni samo laju a meni njihovo lajanje na jedno uđe na drugo izađe.dinash wrote:ja ne kontam kako se tebi da raspravljati s ovim likovima. cuvaj zivce ba.Nenadv24 wrote:Znao da se veliki obožavalac Alije I. mora javiti. Ako sam ja četo ti si bale.
-
Panasonic
Jeste kad nema nista u glavi da to lajanje uhvati, obradi, malo prokonta i tek onda izbaci na drugo.Nenadv24 wrote:Iskreno nema nikoga na skype-u pa malo svratim i na sa-x da se malo prepirem sa ovakvim likovima. Ne idu meni ovi toliko na živce. Oni samo laju a meni njihovo lajanje na jedno uđe na drugo izađe.dinash wrote:ja ne kontam kako se tebi da raspravljati s ovim likovima. cuvaj zivce ba.Nenadv24 wrote:Znao da se veliki obožavalac Alije I. mora javiti. Ako sam ja četo ti si bale.
-
aris_angel1s
Ovo je vec slucaj za moderatore,maloga je pubertet safato pravoNenadv24 wrote:Ni četnici, ni ustaše niti balija kao što je silajdžić nisu demokrate.
-
Bosna_E
BALIJA = IZDAJNIK VLASTITOG NARODA KOD MUSLIMANA.Drklosar wrote:CETNICI=FASISTI KOLJACI ....
USTASE=FASISTI KOLJACI ....
Molim da mi se pomogne da saznam ko su "BALIJE"?
Da li je to pokret organizacija ili nesto trece.
Unaprijed zahvaljivam na odgovoru
Na zalost kako su nas cetnici poceli prozivat balijama veliki broj muslimana je prihvatio to ime (misleci da ce time biti vise omrznuti od cetnika - i da to izaziva stah kod istih) ne znajuci cak ni sta ono znaci.... Eto sad znas da je BALIJA onaj musliman koji izda muslimanski narod.