Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pietje_Bel

#76 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote: Znam ja to. Trebao sam reci :"Nasa nacija bi trebala da vuce korijene iz srednjeg vijeka"

Nazalost osim zastave sa ljiljanima mi smo dozivijeli totalni rez. Ja cu se zalagati sigurno u zivotu da to promijenim onoliko koliko mogu. Sigurno mogu nesto uciniti u mojoj direktnoj okolini a mozda i sire.
Vidis, meni su ljiljani prirasli srcu jos onog vremena kada je poceo rat. Sjecam se kao sada kada sam prvi puta ugledao vojnike sa emblemom TO BiH na ramenima i pitao starog sto to znaci. Zasto su mi ljiljani prirasli srcu? Zato sto su vojnici, koji su nosili taj grb, bili jedini koji su cuvali moj zivot 2 i po godine, koliko sam proveo u ratu. Oni su za mene simbol pod kojim se pokusao sprijeciti jos veci pokolj neduznih ljudi, simbol jednog otpora protiv ogromne monstruozne masinerije. No, ljiljani su izvorno simbol jedne aristokratske obitelji, jedne dinastije zvana Kotromanic. Grbovi drzava su se mijenjali sa dolascima i odlascima mocnih vlastelinskih obitelji. Ti grbovi nikada nisu reprezentirali narod nego ljude koji su taj narod drzali kao svoje privatno vlasnistvo. Iako su se ljiljani etablirali kao vazan simbol bosanskog otpora i moderne drzavnosti, te zauzeli bitnu poziciju u afirmaciji samog bosnjackog naroda, oni nisu toliko vazni kao danasnjica i buducnost. Svejedno mi je kakav cemo simbol imati, jer vise me brine katastrofalna socijalna situacija u BiH i ova neizljecljiva mrznja koja je cesto odraz socijalne frustracije.
Svi evropski narodi su u ranoj fazi svog nacionalnog preporoda iz prasine izvlacili kojekakve medievalne licnosti i stvarali raznovrsne kultove kako bi svojim narodima dodali osjecaj posebnosti i junacke proslosti da bi probudili taj neobjasnjiv ponos i kolektivirali ljude. Rezultat toga je bilo odstranjenje ljudi koji su zivjeli u istim sredinama. I zasto se sve ovo desava? Sve za jednu krpu zvana zastava koja simbolizira vladare iz srednjeg vijeka, koji za narod kojim su vladali nista nisu ucinili. Kad bacis pogled na vjencanu politiku srednjovjekovnih vladara, vidjet ces da nijedan kralj nije ozenio zenu iz "svog" naroda (koji nije ni postojao) nego princeze drugih drzava da bi postigli pravo na prijestolje odredjene feudalne tvorevine. Ljudi su bili podijeljeni po drustvenom sloju i konfesiji i tu zavrsava teorija o navodnim nacijama/narodima. Ja razumijem tvoje brige i ne kritikujem te, jer to nije nista novo, ali iskazujem svoju odbojnost prema tim etnickim principima. Vjere i narodi su najgore sto se covjecanstvu moglo desiti. Iako to cesto nisu povodi za ratove nego ekonomske ambicije, vjera i narodnost su se pokazali kao najefektivnije oruzje za mobilizaciju obicnog puka koji kao hipnotiziran ide ginuti sa interese svojih vodja, misleci kako to cini za domovinu i narod. Najbolji primjer ti je americka invazija na Irak.

Pozdrav
Mada na prvi pogled to sto ti govoris izgleda sasvim ok, ja se nikad necu moci sloziti sa ovim nacinom razmisljanja. Ovo za mene nije ok jer je malo plitko. Po meni razmisljas na klasican primjer jednog Yugoslavena. Moras shvatiti da Bosanci sada probaju na neki nacin da stanu na svoje noge kao narod. To znaci da nece biti neka harizmaticne vode koji ce ih voditi celicnom rukom i poludiktaturom niti ce uvijek biti Lajcak tu koji ce im pokazivati put. Sve ima svoj uzrok pa i ovakvo lose socijalno stanje u Bosni. Pricali smo o nacionalnoj svijesti Bosnjaka a kakva je to gradanska svijest tih ljudi? Nikakva. Bosnjaka mozes krasti, mozes mu svasta raditi cinjenica je da se on nece buniti mnogo. Ali imao je neku vrstu gradanske svijesti, taj Bosnjak, za vrijeme juge zato sto je bila i neka vrsta nacionalne svijesti i uredene drzave. Ali tu drzavu sigurno nije osmislio Bosnjak nego Hrvat i Srbin.

Uredana drzava ima svoj uvod rasplet i zakljucak. Bez uvoda nema raspleta ni finese a uvod uredene drzave se nalazi u nacionalnom svjesnom narodu kojiima ideale i ponos. To i odreduje odnos prema drugim narodima i to producira ponos, uspjeh i puno toga iako tebi to izgleda smjesno. Sve je po povezano. Bosanski kraljevi mozda nisu bili dobri za svoje ljude i naravno da nije postojala nacionalna svijest ali zasigurno je postojala neka vrsta narodne pripadnost i sigurno je postojalo sjecanje na to kraljevstvo i narod je se nastavio identifkovati sa tim imenom i etnosom koji je se razvio iz tog kraljevstva. Bosnjacki muslimanski pisci pisu sa Bosancicom do 19. vijeka. To ces sve saznati ako procitas nekoliko knjiga na tu temu. Poznavanj istorije i identifikacija sa istom je vrlo vazna za sve nas. Mi Bosnjaci smo to zaobilazili i krile se iza Yugoslavenstva, mislili smo da ce to vjecno trajati. Mi smo bili Yugoslaveni kojima to nije bilo vazno ali Srbi i Hrvati su itekako drzali sjecanja na svoje kraljeve i kraljice i to im je bilo vazno. Oni su bili Srbi i Hrvati.

Zamisli ti samo da Hrvati kraljeve sutjeske svake godine odrze dan zaljenja na posljednju kraljicu Bosansku, kraljicu katarinu. Zamisli samo da oni imaju citav folklor i sjecanje na Kraljevinu Bosnu. A to je nase koliko i njihovo. :) Zamisli da svakog mjeseca na desetine Hrvata obide grob kraljice katarine. Oni je se sjecaju ali mi ne. Mi (neki primitivci iz naseg naroda) slavimo pobjedi Sultan Fatiha osvojaca Bosne i pjevamo mu Ilahije dok istovremeno nosimo grb tih istih kraljeva na nase utakmice.

Pozdrav
Jazz_Junkie

#77 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote: Mada na prvi pogled to sto ti govoris izgleda sasvim ok, ja se nikad necu moci sloziti sa ovim nacinom razmisljanja. Ovo za mene nije ok jer je malo plitko. Po meni razmisljas na klasican primjer jednog Yugoslavena. Moras shvatiti da Bosanci sada probaju na neki nacin da stanu na svoje noge kao narod. To znaci da nece biti neka harizmaticne vode koji ce ih voditi celicnom rukom i poludiktaturom niti ce uvijek biti Lajcak tu koji ce im pokazivati put. Sve ima svoj uzrok pa i ovakvo lose socijalno stanje u Bosni. Pricali smo o nacionalnoj svijesti Bosnjaka a kakva je to gradanska svijest tih ljudi? Nikakva. Bosnjaka mozes krasti, mozes mu svasta raditi cinjenica je da se on nece buniti mnogo. Ali imao je neku vrstu gradanske svijesti, taj Bosnjak, za vrijeme juge zato sto je bila i neka vrsta nacionalne svijesti i uredene drzave. Ali tu drzavu sigurno nije osmislio Bosnjak nego Hrvat i Srbin.

Uredana drzava ima svoj uvod rasplet i zakljucak. Bez uvoda nema raspleta ni finese a uvod uredene drzave se nalazi u nacionalnom svjesnom narodu kojiima ideale i ponos. To i odreduje odnos prema drugim narodima i to producira ponos, uspjeh i puno toga iako tebi to izgleda smjesno. Sve je po povezano. Bosanski kraljevi mozda nisu bili dobri za svoje ljude i naravno da nije postojala nacionalna svijest ali zasigurno je postojala neka vrsta narodne pripadnost i sigurno je postojalo sjecanje na to kraljevstvo i narod je se nastavio identifkovati sa tim imenom i etnosom koji je se razvio iz tog kraljevstva. Bosnjacki muslimanski pisci pisu sa Bosancicom do 19. vijeka. To ces sve saznati ako procitas nekoliko knjiga na tu temu. Poznavanj istorije i identifikacija sa istom je vrlo vazna za sve nas. Mi Bosnjaci smo to zaobilazili i krile se iza Yugoslavenstva, mislili smo da ce to vjecno trajati. Mi smo bili Yugoslaveni kojima to nije bilo vazno ali Srbi i Hrvati su itekako drzali sjecanja na svoje kraljeve i kraljice i to im je bilo vazno. Oni su bili Srbi i Hrvati.

Zamisli ti samo da Hrvati kraljeve sutjeske svake godine odrze dan zaljenja na posljednju kraljicu Bosansku, kraljicu katarinu. Zamisli samo da oni imaju citav folklor i sjecanje na Kraljevinu Bosnu. A to je nase koliko i njihovo. :) Zamisli da svakog mjeseca na desetine Hrvata obide grob kraljice katarine. Oni je se sjecaju ali mi ne. Mi (neki primitivci iz naseg naroda) slavimo pobjedi Sultan Fatiha osvojaca Bosne i pjevamo mu Ilahije dok istovremeno nosimo grb tih istih kraljeva na nase utakmice.

Pozdrav
Kroz mene ne govori nikakav Jugoslaven iako Jugoslaviju smatram kao najvecim progresom medju juznim Slavenima ikada. Ljudi koji su zamisljali Jugoslaviju kao vjecni i konacni mir medju juznim Slavenima su nam htjeli pokazati koliko su nas strane sile zavadile, ali nazalost balkanski stocar jos uvijek slavi iste te sile pod cijom je cizmom u vlastitoj domovini bio. Jugoslavija je trebala biti projekt u kojem narod direktno participira i kreira svoju sudbinu, sto nije uspjelo radi centralizma i poslije prosirene birokratije. Pored svega toga je ispod tepiha bratstva i jedinstva pocivao (hegemonijalni) nacionalizam.
Bosanci se moraju organizirati na lokalnom nivou. To je do rata donekle postojalo u vecim urbanim centrim BiH poput Sarajeva ili Tuzle gdje se vecina gradjana odlucila sa suzivot i nije dopustila da ih neki politicari sa strane zavade, jer samo oni znaju kako je zivjeti zajedno. Zelim reci da Muji iz Sarajeva ne smije biti preci Mujo iz Zenice nego Mijo iz Sarajeva, jer sa tim Mijom dijeli isti grad i isti dom. Isto vazi i za ostala dva naroda. Red mora prvo postojati u tvojoj kuci pa onda u susjedstvu. Po tom pitanju se vanetnicko bosanstvo kao nacionalni (ne etnicki!) pojam pokazuje kao najpotencijalniji izbor.
Kada vec spominjes taj folklor medju bh. Hrvatima i njihov kontinuitet sa srednjovjekovnom Bosnom, to se moze zahvaliti franjevcima. Oni su bili jedina institucija koja je njegovala i cuvala povijest Bosne. Kasnije je u skladu sa nacionalnim preporodom postepeno kroatizirana srednjovjekovna ostavstina bosanske kulture i to danasnjim Bosnjacima izgleda nije smetalo niti im danas smeta. U ratu je HVO imao brigade kao sto su "Kralj Tvrtko", "Bobovac" ili "Stjepan Tomasevic" dok takvih primjera u Armiji BiH, koja je nosila Kotromanicev grb, nije bilo. Bosnjaci su izgleda onaj dio bosanske povijesti koji joj pridaje opravdan status drzavnosti potisnuli i prepustili hrvatstvu.
U sklopu hrvatskog politickog djelovanja u BiH se u terminoligiji nalaze i drevni toponimi za danasnje gradove poput Sarajeva, Tuzle ili Gornjeg Vakufa. To su: Vrhbosna, Soli i Uskoplje. Mnogi Bosnjaci ce reci da su ta imena izmislili Hrvati. :-)
Last edited by Jazz_Junkie on 14/07/2008 12:32, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#78 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote: Mada na prvi pogled to sto ti govoris izgleda sasvim ok, ja se nikad necu moci sloziti sa ovim nacinom razmisljanja. Ovo za mene nije ok jer je malo plitko. Po meni razmisljas na klasican primjer jednog Yugoslavena. Moras shvatiti da Bosanci sada probaju na neki nacin da stanu na svoje noge kao narod. To znaci da nece biti neka harizmaticne vode koji ce ih voditi celicnom rukom i poludiktaturom niti ce uvijek biti Lajcak tu koji ce im pokazivati put. Sve ima svoj uzrok pa i ovakvo lose socijalno stanje u Bosni. Pricali smo o nacionalnoj svijesti Bosnjaka a kakva je to gradanska svijest tih ljudi? Nikakva. Bosnjaka mozes krasti, mozes mu svasta raditi cinjenica je da se on nece buniti mnogo. Ali imao je neku vrstu gradanske svijesti, taj Bosnjak, za vrijeme juge zato sto je bila i neka vrsta nacionalne svijesti i uredene drzave. Ali tu drzavu sigurno nije osmislio Bosnjak nego Hrvat i Srbin.

Pozdrav
Kroz mene ne govori nikakav Jugoslaven iako Jugoslaviju smatram kao najvecim progresim medju juznim Slavenima ikada. Ljudi koji su zamisljali Jugoslaviju kao vjecni i konacni mir medju juznim Slavenima su nam htjeli pokazati koliko su nas strane sile zavadile, ali nazalost balkanski stocar jos uvijek slavi iste te sile pod cijom je cizmom u vlastitoj domovini bio. Jugoslavija je trebala biti projekt u kojem narod direktno participira i kreira svoju sudbinu, sto nije uspjelo radi centralizma i poslije prosirene birokratije. Pored svega toga je ispod tepiha bratstva i jedinstva pocivao (hegemonijalni) nacionalizam.
Bosanci se moraju organizirati na lokalnom nivou. To je do rata donekle postojalo u vecim urbanim centrim BiH poput Sarajeva ili Tuzle gdje se vecina gradjana odlucila sa suzivot i nije dopustila da ih neki politicari sa strane zavade, jer samo oni znaju kako je zivjeti zajedno. Zelim reci da Muji iz Sarajeva ne smije biti preci Mujo iz Zenice nego Mijo iz Sarajeva, jer sa tim Mijom dijeli isti grad i isti dom. Isto vazi i za ostala dva naroda. Red mora prvo postojati u tvojoj kuci pa onda u susjedstvu. Po tom pitanju se vanetnicko bosanstvo kao nacionalni (ne etnicki!) pojam pokazuje kao najpotencijalniji izbor.
Kada vec spominjes taj folklor medju bh. Hrvatima i njihov kontinuitet sa srednjovjekovnom Bosnom, to se moze zahvaliti franjevcima. Oni su bili jedina institucija koja je njegovala i cuvala povijest Bosne. Kasnije je u skladu sa nacionalnim preporodom postepeno kroatizirana srednjovjekovna ostavstina bosanske kulture i to danasnjim Bosnjacima izgleda nije smetalo niti im danas smeta. U ratu je HVO imao prigade kao sto su "Kralj Tvrtko", "Bobovac" ili "Stjepan Tomasevic" dok takvih primjera u Armiji BiH, koja je nosila Kotromanicev grb, nije bilo. Bosnjaci su izgleda onaj dio bosanske povijesti koji joj pridaje opravdan status drzavnosti potisnuli i prepustili hrvatstvu.
U sklopu hrvatskog politickog djelovanja u BiH se u terminoligiji nalaze i drevni toponimi za danasnje gradove poput Sarajeva, Tuzle ili Gornjeg Vakufa. To su: Vrhbosna, Soli i Uskoplje. Mnogi Bosnjaci ce reci da su ta imena izmislili Hrvati. :-)
Jazz Junkie,

Mnogim Bosnjacima to ne smeta ali meni smeta i vjerujem da nisam jedini. Jesam li ja poseban ako kazem da kao musliman zelim da se preporodi Bosanski etnos i da postane u nekoj mjeri ono sto je bio? Ja neznam u kojoj mjeri i kako tacno ali znam da mi to Bosnjakstvo (u etnickom smislu) se nimalo ne svida. Smeta mi sto se veliki dio moga naroda ne identifikuje sa onim djelom istorije sa kojim b se trebao identifikovato. Ja msilim da ima dobar procenat forumasa na ovom forumu koji o mnogo stvari misli isto kao i ja. Mi Bosanci smo u Sarajevu, tuzli i ima nas nesto u Zenici ali vecina nas je ipak cini mi se u inostranstvu. Da li nesto mozemo promjeniti i kako ja ne znam. Sta ti mislis?
Jazz_Junkie

#79 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz Junkie,

Mnogim Bosnjacima to ne smeta ali meni smeta i vjerujem da nisam jedini. Jesam li ja poseban ako kazem da kao musliman zelim da se preporodi Bosanski etnos i da postane u nekoj mjeri ono sto je bio? Ja neznam u kojoj mjeri i kako tacno ali znam da mi to Bosnjakstvo (u etnickom smislu) se nimalo ne svida. Smeta mi sto se veliki dio moga naroda ne identifikuje sa onim djelom istorije sa kojim b se trebao identifikovato. Ja msilim da ima dobar procenat forumasa na ovom forumu koji o mnogo stvari misli isto kao i ja. Mi Bosanci smo u Sarajevu, tuzli i ima nas nesto u Zenici ali vecina nas je ipak cini mi se u inostranstvu. Da li nesto mozemo promjeniti i kako ja ne znam. Sta ti mislis?
Ma znam ja da nisi jedini. Ja mislim da i medju bosnjackim ili bosanskim patriotima postoji vise frakcija. Jedni su za gradjansku BiH u duhu jugoslavizma po kojem se ljudi primarno identifikuju na lokalnom nivou (mi Sarajlije, mi Tuzlaci, mi Mostarci itd.). Takvi ljudi postoje, a Jovan Divjak, Bogic Bogicevic, pokojni Davorin Popovic su perzonifikacije takvog bosanstva. To je bosanstvo bez ikakvog etnickog feedbacka. Jednostavno odrastes sa djecom raznih narodnosti i ostajes vjeran njima, svom naselju i svom gradu. To se zove gradjanska svijest i to je manje shvatljivo za jednog ruralnog covjeka koji potjece iz homogene sredine. Zasto je Karadzic rusio Sarajevo? Zato sto je bio i ostao seljacina iz planina.
Jedan aktualni primjer tog gradjanskog razmisljanja je Zeljko Komsic. Znaci postoje jos uvijek ljudi koji se ne opterecuju etnonacionalnim zabludama i koji nisu spremni uperiti pusku protiv jarana iz djetinstva ili susjeda sa gornjeg sprata samo zato sto po neo-definicijama i trendu odjednom pripada drugom narodu. Ja sam iz Brckog i najbolji drugar mi je bio djecak iz "mijesanog" braka (otac Srbin, majka Hrvatica) i kada bi mi netko tada rekao da je on supak i moj dusmanin, ja bi se fizicko obracunao s tom osobom. To bi i danas uradio!
Pietje_Bel

#80 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Pa mozda je upravo to gradansko Bosanstvo neki kljuc do etnickog Bosanstva. Znaci imamo svjesne gradane koji su Bosanci i njih kao takve nacionalno osvjestimo tj. ponudimo im jedan iskren i realan pakat istorijski i kulturni sa cime bi se kao pripadnik Bosanskog etnosa trebali identifikovati. Onda se polako medu tim Bosancima sire neki obicaju i desi se renaissanca Bosnjanstva/ Bosnakstva. Da li je to moguce ja neznam.

Malo komplikovano je to sve stvarno. Kad malo bolje razmislis o tome. Sto vise razmisljas sto komplikovanije postaje. U svakom slucaju mislim da se o ovome treba pricati i ako za neke ljude ovo sigurno izgleda kao glupost. Ali kad te oni nasi Turci sretnu u sred Sarajeva sa Turskom zastavom u jednoj a ljiljanima u drugoj ruci onda postanes svjestan toga da ova prica ima smisla ma kolko god kompliovana ona bila.

:bih:
Jazz_Junkie

#81 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:Pa mozda je upravo to gradansko Bosanstvo neki kljuc do etnickog Bosanstva. Znaci imamo svjesne gradane koji su Bosanci i njih kao takve nacionalno osvjestimo tj. ponudimo im jedan iskren i realan pakat istorijski i kulturni sa cime bi se kao pripadnik Bosanskog etnosa trebali identifikovati. Onda se polako medu tim Bosancima sire neki obicaju i desi se renaissanca Bosnjanstva/ Bosnakstva. Da li je to moguce ja neznam.

Malo komplikovano je to sve stvarno. Kad malo bolje razmislis o tome. Sto vise razmisljas sto komplikovanije postaje. U svakom slucaju mislim da se o ovome treba pricati i ako za neke ljude ovo sigurno izgleda kao glupost. Ali kad te oni nasi Turci sretnu u sred Sarajeva sa Turskom zastavom u jednoj a ljiljanima u drugoj ruci onda postanes svjestan toga da ova prica ima smisla ma kolko god kompliovana ona bila.

Vidis, u ostatku Evrope etnos gubi svoj klasicni znacaj, a BiH kao i cijeli balkanski prostor zaostaje jos uvijek najmanje 100 godina za Evropom. Nije vazna etnicka pripadnost nego stabilno drustvo koje ljudima garantira buducnost bez ponovnih genodica i raskola unutar ognjista.
Tuzlak-opozicionar

#82 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Tuzlak-opozicionar »

Pietje_Bel wrote:
Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.

Moja lojalnost komadicu zemlje na kom sam odrasla (a ista je veoma uvjetovana) nema ama bas nikakve veze sa narodom koji zivi oko mene, ili koji je tu zivio prije 500 godina?

Ti pricas o zagusivanju Bosnjacke kulture... protiv cega, nazalost, Bosnjaci bas i nisu puno ucinili. Ali, da li si ti zbog toga manje ili vise vrijedan u vlastitim ocima (jer je valjda to ono sto je vazno, a ne sta tvoj komsija misli o tebi)?
Narod koji nema nacionalne svjesti u evropi ima u najmanju ruku handikap. Mi te nacionalne svijesti nemamo sto znaci da smo na neki nacin handikipirani kao narod.. Imali smo nekada i franjevce i nase Bosnjacke vojskvode koji su je podrzavali ali je ipak razbijena. Danas smo mi muslimani a ne Bosnjaci. 80% Onih koji za sebe kazu da su Bosnjaci oni pri tome u stvari misle na to da su muslimani koji zive u Bosni. Za njih je islam number one a Tvrtko Kotromanic je za vecinu starijih muslimana Sokac ili Vlah. Ali Turci su dobri momci, nasa braca muslimanska.

Naravno da oni, narodi bez nacionalne svijesti, jesu manje vrijedni u Evropi. Mozda ne na bliskom istoku ali u evropi defintivna DA. Nikoga ne zanima da li su oni fini ljudi ili ne. Ono sto evropa vidi na njima je nesposobnost, kompleks manje vrijednosti i dezorijentisanost, nedostaka vlastite jasne potike. Vidi jednu veliku masu koju uopste ne cine jednu homogenu cjelinu. Osim u tome sto su muslimani oni nisu nista posebno.

Gotovo da ne poznam nekog ko se izjašnjava da je Bošnjak a da pri tome ne misli da mu to pripada po tome što je musliman.
Ružna je otimačina prava na naziv srednjevjekovnog nasljedstva Bošnjana, ne Bošnjaka, to je turski naziv,na način da su to isključivo muslimani. To je posljedica činjenice da islam prenebregava pa i guši bilo kakvu drugu pripadnost osim pripadnosti islamu, kome se, uzgred, pripada doživotno, čak i uz prijetnju kazne ako se vjere odrekne i primi drugu.
MA DAJ...

#83 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by MA DAJ... »

Gdje mogu da nadem knjige vezano za istoriju Bosne,a da su vjerodostojne...koji su naslovi,tako da ih mogu potrazit u SA
Pietje_Bel

#84 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote:Pa mozda je upravo to gradansko Bosanstvo neki kljuc do etnickog Bosanstva. Znaci imamo svjesne gradane koji su Bosanci i njih kao takve nacionalno osvjestimo tj. ponudimo im jedan iskren i realan pakat istorijski i kulturni sa cime bi se kao pripadnik Bosanskog etnosa trebali identifikovati. Onda se polako medu tim Bosancima sire neki obicaju i desi se renaissanca Bosnjanstva/ Bosnakstva. Da li je to moguce ja neznam.

Vidis, u ostatku Evrope etnos gubi svoj klasicni znacaj, a BiH kao i cijeli balkanski prostor zaostaje jos uvijek najmanje 100 godina za Evropom. Nije vazna etnicka pripadnost nego stabilno drustvo koje ljudima garantira buducnost bez ponovnih genodica i raskola unutar ognjista.
A to znaci da cemo postati dio evrope a u sustine kasniti za evropom 150 godina.. :-)

I ako se ta evropa ikada destabilizuje i nebude mogla voditi racuna o nama tada smo nahebali da izvines.
Jazz_Junkie

#85 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:

A to znaci da cemo postati dio evrope a u sustine kasniti za evropom 150 godina.. :-)

I ako se ta evropa ikada destabilizuje i nebude mogla voditi racuna o nama tada smo nahebali da izvines.
Mi smo vec odavno nahebali. :-)
Pietje_Bel

#86 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
Posjeti ovaj forum:

http://bosnjastvo.com/forum/viewtopic.p ... &start=165

Mislim da se ovi ljudi zalazu za vracanju Bosnjastvu onaj znacaj sto je nekada imao. Mislim da su ovi ljudi malo svjesni vaznosti nacionalne svjesti.
shalaedin

#87 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by shalaedin »

Tuzlak-opozicionar wrote:
Pietje_Bel wrote:
Svijest (spoznaju) da su preci ljudi koji danas zive tu gdje zive - tu zivjeli i prije hiljadu godina imam, i priznajem sve istorijske cinjenice. Isto tako vidim i priznajem prava jednog naroda (bilo kojeg naroda - bez da ulazim u definiciju naroda - posmatraj narod kao grupu ljudi koja dijeli isti geografski prostor i iste interese) da sam uredjuje i odredjuje svoju svakodnevnicu.

Moja lojalnost komadicu zemlje na kom sam odrasla (a ista je veoma uvjetovana) nema ama bas nikakve veze sa narodom koji zivi oko mene, ili koji je tu zivio prije 500 godina?

Ti pricas o zagusivanju Bosnjacke kulture... protiv cega, nazalost, Bosnjaci bas i nisu puno ucinili. Ali, da li si ti zbog toga manje ili vise vrijedan u vlastitim ocima (jer je valjda to ono sto je vazno, a ne sta tvoj komsija misli o tebi)?
Narod koji nema nacionalne svjesti u evropi ima u najmanju ruku handikap. Mi te nacionalne svijesti nemamo sto znaci da smo na neki nacin handikipirani kao narod.. Imali smo nekada i franjevce i nase Bosnjacke vojskvode koji su je podrzavali ali je ipak razbijena. Danas smo mi muslimani a ne Bosnjaci. 80% Onih koji za sebe kazu da su Bosnjaci oni pri tome u stvari misle na to da su muslimani koji zive u Bosni. Za njih je islam number one a Tvrtko Kotromanic je za vecinu starijih muslimana Sokac ili Vlah. Ali Turci su dobri momci, nasa braca muslimanska.

Naravno da oni, narodi bez nacionalne svijesti, jesu manje vrijedni u Evropi. Mozda ne na bliskom istoku ali u evropi defintivna DA. Nikoga ne zanima da li su oni fini ljudi ili ne. Ono sto evropa vidi na njima je nesposobnost, kompleks manje vrijednosti i dezorijentisanost, nedostaka vlastite jasne potike. Vidi jednu veliku masu koju uopste ne cine jednu homogenu cjelinu. Osim u tome sto su muslimani oni nisu nista posebno.

Gotovo da ne poznam nekog ko se izjašnjava da je Bošnjak a da pri tome ne misli da mu to pripada po tome što je musliman.
Ružna je otimačina prava na naziv srednjevjekovnog nasljedstva Bošnjana, ne Bošnjaka, to je turski naziv,na način da su to isključivo muslimani. To je posljedica činjenice da islam prenebregava pa i guši bilo kakvu drugu pripadnost osim pripadnosti islamu, kome se, uzgred, pripada doživotno, čak i uz prijetnju kazne ako se vjere odrekne i primi drugu.
Dali mislis da su muslimani krivci za sve... otkud ti pravo da poistovjecujes vjeru sa zeljom pojedinca ili grupe da tlaci druge... To sto je naziv danas za B. muslimane Bosnjaci zahvali politicarima iz reda B. muslimana...
Medjutim danas je nezahvalno pricati o vlastitom identitu zato sto vecina ljudi koji su Bosanci i Hercegovci kazu za sebe da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci ... a na to nemaju pravo...
Nije proslo puno vremena od kad se bosna zeljela podjeliti izmedju njenih komsija koristivsi religijsku i etnicku strukturu BiH-a na nacin da se medju ljudima naprave podjele i BiH-a oslabi. Sada kad smo prosli kroz rat i sacuvali Bosnu tesko je nametnuti dojucerasnjim segrtima lose politike da se okrenu Bosni i da u njoj samo vide svoju buducnost i svoju zemlju...Jos gora je stvar sto smo mi dopustili podjelu BiH-a to sto smo B. Hrvatima i Srbima omogucili da imaju dvojna drzavljanstva na koja vecina od njih nemaju pravo...
Jazz_Junkie

#88 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Posjeti ovaj forum:

http://bosnjastvo.com/forum/viewtopic.p ... &start=165

Mislim da se ovi ljudi zalazu za vracanju Bosnjastvu onaj znacaj sto je nekada imao. Mislim da su ovi ljudi malo svjesni vaznosti nacionalne svjesti.
Petje, izgleda da jos nisi primijetio neka moja uvjerenja. Ja sam ti rodjeni anti-patriot i anti-nacionalist tako da me nikada neces naci na takvim forumima. Nacionalna svijest Bosnjaka me zanima koliko moze pod nokat stati. :) Ja sam samo pokusao odgovoriti tebi na neka pitanja, cisto objektivno gledano.
Pietje_Bel

#89 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Pietje_Bel »

Kraljevski grad Visoki

Pronađen novac bosanskih kraljeva

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH, nastavljajući arheološke radove na kraljevskom gradu Visoki, na lokalitetu brda Visočica, došao je niza značajnih otkrića, uključujući dvadesetak srebrenih novčića bosanskih kraljeva iz prve polovine 15. stoljeća.
Arheolog Mirsad Sijarić izjavio za Fenu je srebreni novac najvećim dijelom iz perioda kralja Tomaša, a možda jednim dijelom iz perioda Tvrtka II. Definitivni zaključci o tome bit će poznati nakon obavljene konzervacije i analize.

Na novcu se nalazi grb srednjovjekovne bosanske države sastavljen od kacige sa krunom, čelenkom i velom, a ispod kacige je srcoliki štit na kojem je prikazan kraljevski monogram slovo "T" iznad kojeg se nalazi bosanska kruna.
Već je skinuto oko dva metra šuta i zemlje i arheolozi sada rade u tzv. aktivnom sloju, na kojem su se i odvijale aktivnosti u srednjem vijeku.

Voditeljica radova mr. Lidija Fekeža je u izjavi za Fenu izrazila zadovoljstvom rezultatima postignutim od početka ovogodišnje kampanje radova, koja će počela početkom jula, a trajat će do kraja augusta.

Mr. Fekeža kaže kako su dosadašnji rezultati pokazali da je lokalitet veoma slojevit, a pošto se nije došlo do kraja kulturnih slojeva, ne mogu se davati definitivni zaključci o dispozicijama objekata i njihovoj namjeni.

Do sada je otvorena površina 30x16 metara, a već na samom početku radova otkriveni su ostaci gotičke arhitektonske plastike, koji su prebačeni u Zavičajni muzej Visoko.

Nađeni su ostaci staklenih čaša koje su bile uvoz iz Italije i Njemačke, više komada artiljerijske đuladi, željezni ključ, željezna toka, veći broj željeznih eksera, brojni komadi keramike...

Mr. Fekeža dalje navodi da su otkriveni zapadni, istočni i južni bedem, od kojih je najbolje sačuvan istočni. Bedemi su bili debeli oko dva metra. Otkrivena je i okrugla građevina promjera devet metara, koju arheolozi za sada nazivaju "kula", ali čiju stvarnu namjenu tek treba razjasniti.

Na istočnom zidu pronađen je otvor sa relativno fino obrađenim ovratnicama od lokalnog kamena pješčara, od kojeg su i rađeni svi do sada nađeni elementi arhitektonske plastike.

Inače, kako pokazuju dosadašnji rezultati, za izgradnju kraljevskog grada Visoki koristio se lokalni materijal koji se lako obrađivao klesanjem i glačanjem. Na osnovu do sada otkrivenog, već se može prepoznati i tehnika zidanja grada. [/img]

Ima li neko vise info.? Kako izgleda taj novac? Ovo je super! :bih:
Van Halen

#90 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by Van Halen »

Ostatke grba kralja Stjepana Tomaša na kome se nalazi slovo T i kruna s ljiljanima možemo vidjeti u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Pošto je vrijeme godišnjih odmora, pozivam sve ljude, pogotovo iz dijaspore da iskoriste priliku i odu u muzej, ima se mnogo toga za vidjeti.
nitkovazan

#91 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by nitkovazan »

Pitam se po čemu se zaključuje da je Bosna najstarija južnoslavenska država kad se za njeno pouzdano postojanje zna tek od Konstantina Porfirogeneta, a i Hrvati i Srbi su tad već imali organizirane države. Dok u 8. stoljeću imamo hrvatske knezove, Bosni ni traga. Poistovjećenje Dukljaninove "Slavenske zemlje" s Bosnom je prvoklasna glupost, pročitajte taj dio Kronike pa kad ustanovite kakav karakter taj dio ima, vidjet ćete da je smiješno i jednu tada poznatu državu poistovjećivati s Dukljaninovim "Kraljevstvom Slavena".
olduser

#92 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by olduser »

i eto papci prije par dana razvalise, unistise kraljevski grad Visoko...
pronadjeno je dosta znacajnih stvari, i onda balija ebeni dodje i unisti dosta toga, kome smeta kraljevski grad, kome smeta bosna, s tim otkricima bi se dosta toga potvrdilo i kreteni sve sjebu...
ebem ti ovaj narod, smrtna kazna je malo za pocinitelje...
i naravno, jos sto je gore, policija nece nista uradit po pitanju hvatanja tih kretena..
samson

#93 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by samson »

[quote="nitkovazan"]Pitam se po čemu se zaključuje da je Bosna najstarija južnoslavenska država kad se za njeno pouzdano postojanje zna tek od Konstantina Porfirogeneta, a i Hrvati i Srbi su tad već imali organizirane države. Dok u 8. stoljeću imamo hrvatske knezove, Bosni ni traga. Poistovjećenje Dukljaninove "Slavenske zemlje" s Bosnom je prvoklasna glupost, pročitajte taj dio Kronike pa kad ustanovite kakav karakter taj dio ima, vidjet ćete da je smiješno i jednu tada poznatu državu poistovjećivati s Dukljaninovim "Kraljevstvom Slavena".[/quot
ko ti to kaze??
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#94 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by dr.gog »

@tuzlak-opozicionar ,ostani pri temi ne mijesajuci u nju stvari koje bi je mogle odvuci u razvodnjavanje i slichno.Gledajuci tekstove prije i nakon tvog posta shvatices sta hocu da kazem,odnosno zasto te opominjem.

Hvala. :)
kenny_

#95 Re: Bosna-najstarija juznoslovenska ranofeudalna drzava

Post by kenny_ »

Dragi vi ovi, ovako, malo propagande:
preporucujem svim ljudima kojima nije jasno zasto su Bosnjaci jedan narod viska, i zasto je Drina granica sa cetnikusama, i zasto se danasnja Srbija uzdigla i pocela hvaliti tradiciju cetnikluka. O Ju-generaciji, izmisljenoj Bosni, Srbinju, Srpcu, Starcevicu, nepismenom Obrenovicu, srpskoj kolonijalizaciji,... i mnogo cemu na cemu se baziraju nacije u Bosni zbog kojih Bosna nije drzava, a jezik bosanski nije jezik, RS tradicionalna: Bosnjadija, Sokadija, Srbadija i Vlaho Vlahovic. Toliko.
http://jezikbosanski.blogger.ba/arhiva/ ... 04/3414808

:-x

Ja bih ovim likovima koji se pale na Načertanije, franjevce i gledanje drugih naroda na vaše najstarije pretke preporučio sljedeće: pročitajte bošnjačku usmenu književnost Koste Hörmanna Kosta . Tu vam se u svakoj pjesmi bezbroj puta ponavljaju "od Bosne Bosnjaci". Procitajte sve zbirke bosnjacke usmene knjizevnosti To je tradicija vasih starih, doduse tradicija koju bosnjacki narod nema razloga pratiti jer je prilicno primitivna za razliku od gradskih pjesama i sevdaha. Ali Dede Bošnjak bio je iz Mostara a u svojim spisima kaze za se da je "rodom Bošnjak" ne samo zbog toga sto to nosi u prezimenu kao i njegov otac. Imate onda druge intelektualce u Osmanskoj carevini, jedan koji je za Bošnjake komentirao da su "koljenom Hrvati"... No, ako znate da su ranosrednjovjekovni i kasnosrednjovjekovni zakljucci i izvori SUBJEKTIVNI, da je u vrijeme humanizma i renesanse u Dalmaciji i Hrvatskoj postojao ilirizam, slavinstvo, odnosno rani "panslavizam" jasno je o čemu je riječ. I u kasnom srednjovjekovlju, kada su prekinuti ratovi "između se" a Osmanlije postale sila i protivnik ciljalo se "bratstvo i ujedinjenje". Takvo ujedinjenje u modernoj i demokratskoj Europi danas si velikonacionaliste ili panslaviste mogu izbrisati iz glave jer velkih drzava nikada vise nece biti. Na takvo nesto ne bi pristali ni Crnogorci u svojoj komotnoj drzavi, a kamoli Bosnjaci. Pa zar nije dovoljno da su Bosnjaci u Osmanskom carstvu vijekovima svome prezimenu dodavali dodatak "Bošnjak"

Pa onda imate onog Međedovića iz Crne Gore kojeg su proglasili Homerom koji i danas "peva" o Bošnjacima, čovjek se smori o "Bošnjacim junacim". Da, i ovdje su se pojedine grupe pašalučkih muslimana (Bosanski pašaluk) uvijek tradirali "bošnjačko".Uostalom, među njima je uvijek bilo i Bošnjaka, pa i naseljenika Bošnjaka koji su se vraćali iz Mađarske i Slavonije. Zvuči ovako nevjerovatno nakon propagandi koja se moze procitati u susjednim literaturama.
Nažalost, srpska epika paralelno pjeva o srbovanju srpskih careva u po Bosne i brobi Srba protiv Turaka.
To znaci da se Bosnjaci u mitu vijekovima bore protiv Srba.
Kod Srba je epika nastala u 19. stoljecu uvjezbavanjem folk-pjevaca o svim kosovskim ciklusima...

Oni su cak izmislili pojam: "Srbak" da bi rimovali "Srbacim junacim".... Tako ljudi zive od Hrvatske, preko Bosne i Crne Gore, jako dobro ujednacise ono sto zovu otadzbinom - srpstvo...

No, nasa tradicija je bosnjacka/bosanska, to zna i ptica na grani... Ovi sto su zivjeli vijekovima na brdima ispjevali su cikluse i kada su sisli u grad iznenadili su se da se nalaze u Bosni a ne u "srpstvu". I ne samo to, oni uce svoju djecu kako su s brda njihovi junaci kao moraliste oslobadjali bosanske gradove od Turaka... Ti ljudi svima su bili bolje poznati kao Vlasi, gore su zivjeli i zna se cime su se bavili...
Problem srpskih kolonista u BiH je i sljedeci: uzmimo samo Sarajevo za primjer - vecina stanovnika gore na Glasincu naselili su se u 19. stoljecu... nevjerovatne selidbe u 19. stoljecu iz Crne Gore i Srbije desile su se u Bosni... Stoga nije ni cudo kada nemate nista zajednicko s tim ljudima danas u Banjoj Luci ili Sarajevo, koji jos isnistiraju na tome da ovdje imaju citavu historiju!

Kako god, rješenja nema, a ovo građansko tzv. bosanstvo je obična iluzija. Ali lijepo je vjerovati u nešto, onda bolje vjeru izabrati.... Ti da znas da se to 200 godina nudi tvojim komsijama, i kroz sta su tvoji pretci za vrijeme neodlucnih komsija prolazili, ne bi ti to vise padalo na pamet. Mozda bolje biti sretan da su bosnjaci jedva postali narod i skupo platili... s druge strane nije postojala nikakva realna sansa da se jedan dio muslimana ikada izjasni kao jedni a drugi kao drugi, kako su si to zamislili SANU i HAZU...
Ljudi hoce svoje drzave, RS je to dobila, sad samo Srebrenicu izbaviti "nama"...
Gotovooo....
Ali bolje vjerovati u bolje sutra... samo, ukoliko budete zrtvovali svoje "bosnjacko" - upravo vase vijekovno tradicionalno da bi se i prve komsije identificirale s vama, necete dobro proc - to je ponavljajuca rutina 200-godisnjeg iskustva muslimanskog naroda. A, gdje su komsije, pa pitajte ih zasto nece? - Zasto oni nikada u svome narodu, javno i glasno nisu pokrenuli nesto sto se zove bosansko zajednistvo? - NEma sanse, nece i nikada nece...
Ili cuda se desavaju ali i "shit happens" :run:
Last edited by kenny_ on 12/01/2014 19:22, edited 6 times in total.
Post Reply