Mada na prvi pogled to sto ti govoris izgleda sasvim ok, ja se nikad necu moci sloziti sa ovim nacinom razmisljanja. Ovo za mene nije ok jer je malo plitko. Po meni razmisljas na klasican primjer jednog Yugoslavena. Moras shvatiti da Bosanci sada probaju na neki nacin da stanu na svoje noge kao narod. To znaci da nece biti neka harizmaticne vode koji ce ih voditi celicnom rukom i poludiktaturom niti ce uvijek biti Lajcak tu koji ce im pokazivati put. Sve ima svoj uzrok pa i ovakvo lose socijalno stanje u Bosni. Pricali smo o nacionalnoj svijesti Bosnjaka a kakva je to gradanska svijest tih ljudi? Nikakva. Bosnjaka mozes krasti, mozes mu svasta raditi cinjenica je da se on nece buniti mnogo. Ali imao je neku vrstu gradanske svijesti, taj Bosnjak, za vrijeme juge zato sto je bila i neka vrsta nacionalne svijesti i uredene drzave. Ali tu drzavu sigurno nije osmislio Bosnjak nego Hrvat i Srbin.Jazz_Junkie wrote:Vidis, meni su ljiljani prirasli srcu jos onog vremena kada je poceo rat. Sjecam se kao sada kada sam prvi puta ugledao vojnike sa emblemom TO BiH na ramenima i pitao starog sto to znaci. Zasto su mi ljiljani prirasli srcu? Zato sto su vojnici, koji su nosili taj grb, bili jedini koji su cuvali moj zivot 2 i po godine, koliko sam proveo u ratu. Oni su za mene simbol pod kojim se pokusao sprijeciti jos veci pokolj neduznih ljudi, simbol jednog otpora protiv ogromne monstruozne masinerije. No, ljiljani su izvorno simbol jedne aristokratske obitelji, jedne dinastije zvana Kotromanic. Grbovi drzava su se mijenjali sa dolascima i odlascima mocnih vlastelinskih obitelji. Ti grbovi nikada nisu reprezentirali narod nego ljude koji su taj narod drzali kao svoje privatno vlasnistvo. Iako su se ljiljani etablirali kao vazan simbol bosanskog otpora i moderne drzavnosti, te zauzeli bitnu poziciju u afirmaciji samog bosnjackog naroda, oni nisu toliko vazni kao danasnjica i buducnost. Svejedno mi je kakav cemo simbol imati, jer vise me brine katastrofalna socijalna situacija u BiH i ova neizljecljiva mrznja koja je cesto odraz socijalne frustracije.Pietje_Bel wrote: Znam ja to. Trebao sam reci :"Nasa nacija bi trebala da vuce korijene iz srednjeg vijeka"
Nazalost osim zastave sa ljiljanima mi smo dozivijeli totalni rez. Ja cu se zalagati sigurno u zivotu da to promijenim onoliko koliko mogu. Sigurno mogu nesto uciniti u mojoj direktnoj okolini a mozda i sire.
Svi evropski narodi su u ranoj fazi svog nacionalnog preporoda iz prasine izvlacili kojekakve medievalne licnosti i stvarali raznovrsne kultove kako bi svojim narodima dodali osjecaj posebnosti i junacke proslosti da bi probudili taj neobjasnjiv ponos i kolektivirali ljude. Rezultat toga je bilo odstranjenje ljudi koji su zivjeli u istim sredinama. I zasto se sve ovo desava? Sve za jednu krpu zvana zastava koja simbolizira vladare iz srednjeg vijeka, koji za narod kojim su vladali nista nisu ucinili. Kad bacis pogled na vjencanu politiku srednjovjekovnih vladara, vidjet ces da nijedan kralj nije ozenio zenu iz "svog" naroda (koji nije ni postojao) nego princeze drugih drzava da bi postigli pravo na prijestolje odredjene feudalne tvorevine. Ljudi su bili podijeljeni po drustvenom sloju i konfesiji i tu zavrsava teorija o navodnim nacijama/narodima. Ja razumijem tvoje brige i ne kritikujem te, jer to nije nista novo, ali iskazujem svoju odbojnost prema tim etnickim principima. Vjere i narodi su najgore sto se covjecanstvu moglo desiti. Iako to cesto nisu povodi za ratove nego ekonomske ambicije, vjera i narodnost su se pokazali kao najefektivnije oruzje za mobilizaciju obicnog puka koji kao hipnotiziran ide ginuti sa interese svojih vodja, misleci kako to cini za domovinu i narod. Najbolji primjer ti je americka invazija na Irak.
Pozdrav
Uredana drzava ima svoj uvod rasplet i zakljucak. Bez uvoda nema raspleta ni finese a uvod uredene drzave se nalazi u nacionalnom svjesnom narodu kojiima ideale i ponos. To i odreduje odnos prema drugim narodima i to producira ponos, uspjeh i puno toga iako tebi to izgleda smjesno. Sve je po povezano. Bosanski kraljevi mozda nisu bili dobri za svoje ljude i naravno da nije postojala nacionalna svijest ali zasigurno je postojala neka vrsta narodne pripadnost i sigurno je postojalo sjecanje na to kraljevstvo i narod je se nastavio identifkovati sa tim imenom i etnosom koji je se razvio iz tog kraljevstva. Bosnjacki muslimanski pisci pisu sa Bosancicom do 19. vijeka. To ces sve saznati ako procitas nekoliko knjiga na tu temu. Poznavanj istorije i identifikacija sa istom je vrlo vazna za sve nas. Mi Bosnjaci smo to zaobilazili i krile se iza Yugoslavenstva, mislili smo da ce to vjecno trajati. Mi smo bili Yugoslaveni kojima to nije bilo vazno ali Srbi i Hrvati su itekako drzali sjecanja na svoje kraljeve i kraljice i to im je bilo vazno. Oni su bili Srbi i Hrvati.
Zamisli ti samo da Hrvati kraljeve sutjeske svake godine odrze dan zaljenja na posljednju kraljicu Bosansku, kraljicu katarinu. Zamisli samo da oni imaju citav folklor i sjecanje na Kraljevinu Bosnu. A to je nase koliko i njihovo.
Pozdrav