Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post Reply
nista novo

#251 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by nista novo »

osa wrote:
nista novo wrote:
blogger387 wrote:Konačno da neko započne ovu temu, ja sam se registrovao na ovaj forum samo da bih postavio ovo isto pitanje. :-D
Ideja je dobra, samo kako sada stvari stoje bar institucionalno i zakonski, RS je trenutno Zapadna Njemačka, uređena i sa stabilnom vlašću, ima budžet u nivou budžeta Federacije, ima duplo manje stanovnika i manje socijalno davanje za stanovništvo, nezaposlenost je negdje u istom procentu kao u Federaciji sa tendencijom pada. Vlada radi na krupnim investicijama i ima dobre veze u Kini i Rusiji. Federacija pak na jednog zaposlenog ima četiri koja primaju socijalu i ruže sve za nekih 150 KM mjesecno. Zlajina ideja je dobra, trenutno tesko ostvariva jer u Federaciji je velika mogućnost blokada vlasti. Ipak nama u RS je drago da se konačno našao neko u Federaciji ko će se baviti Federacijom jer zdrava konkurencija u takmičenju za bolji entitet u BIH je dobra i za RS i za FBIH a samim tim i za Bosnu koja se neće raspasti ako bude para, ako ne bude biće kao Čehoslovačka 1993 koja se raspala zbog ekonomske krize nažalost. Nama u RS nije interes otcjepljenje od BiH nego opstanak unutar BIH na bazi kompromisa, zdrave konkurencije i ravnopravnosti.
Ne znam za Bosnjacke djelove, samo vidim da sto visi to i odpada, Hrvatski djelovi nimalo ne zaostaju za Srpskim djelom. Cak u mom rodnom mjestu nema nezaposlenosti, bolje nego u zap. Njemackoj :lol:
a našao si se porediti s ekonomskim rajem...
Pa sta cu, kad Srbi sebe usporedjuju sa Deutschland, onda smo mi Hrvati i jaci od Deutschland, cista racunica :D Salu na stranu nisam vidio glupljeg poredjenja...
osa

#252 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by osa »

nista novo wrote:
osa wrote:
nista novo wrote:
Ne znam za Bosnjacke djelove, samo vidim da sto visi to i odpada, Hrvatski djelovi nimalo ne zaostaju za Srpskim djelom. Cak u mom rodnom mjestu nema nezaposlenosti, bolje nego u zap. Njemackoj :lol:
Pa sta cu, kad Srbi sebe usporedjuju sa Deutschland, onda smo mi Hrvati i jaci od Deutschland, cista racunica :D Salu na stranu nisam vidio glupljeg poredjenja...
u rukometu, ponekad u košarci, pa i u nogometu, ali u bitnim stvarima im nismo ni do gležnja, treba biti svjestan svojih limita....
nista novo

#253 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by nista novo »

Pa samo je familija" Porsche" jaca od citave BiH :D I ne znam ko je uopce pokrenuo ovu temu, vec sam napisao da se BiH moze porediti samo sa istocnom Somalijom...
osa

#254 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by osa »

nista novo wrote:Pa samo je familija" Porsche" jaca od citave BiH :D I ne znam ko je uopce pokrenuo ovu temu, vec sam napisao da se BiH moze porediti samo sa istocnom Somalijom...

umjesto porsche možda si pod navodnike trebao straviti riječ "jača", kad napisah da treba biti svjestan svojih limita, mislio sam i na gornji i donji nivo, nemoj bih porediti s somalijom, ipak je stanje daleko bolje nego tamo....
no_pasaran

#255 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

blogger387 wrote:Konačno da neko započne ovu temu, ja sam se registrovao na ovaj forum samo da bih postavio ovo isto pitanje. :-D
Ideja je dobra, samo kako sada stvari stoje bar institucionalno i zakonski, RS je trenutno Zapadna Njemačka, uređena i sa stabilnom vlašću, ima budžet u nivou budžeta Federacije, ima duplo manje stanovnika i manje socijalno davanje za stanovništvo, nezaposlenost je negdje u istom procentu kao u Federaciji sa tendencijom pada. Vlada radi na krupnim investicijama i ima dobre veze u Kini i Rusiji. Federacija pak na jednog zaposlenog ima četiri koja primaju socijalu i ruže sve za nekih 150 KM mjesecno. Zlajina ideja je dobra, trenutno tesko ostvariva jer u Federaciji je velika mogućnost blokada vlasti. Ipak nama u RS je drago da se konačno našao neko u Federaciji ko će se baviti Federacijom jer zdrava konkurencija u takmičenju za bolji entitet u BIH je dobra i za RS i za FBIH a samim tim i za Bosnu koja se neće raspasti ako bude para, ako ne bude biće kao Čehoslovačka 1993 koja se raspala zbog ekonomske krize nažalost. Nama u RS nije interes otcjepljenje od BiH nego opstanak unutar BIH na bazi kompromisa, zdrave konkurencije i ravnopravnosti.
Ti fakat ne poznaješ stanje u RS-u, ma ni 2%. Možda malo sa RTRS-a i od SRNE...
Ne kažem ni da vjeruješ FTV-u ali makar čitaj kakve ekonomske realne parametre. Doduše stoji da su zahvaljujući snažnoj centralizaciji u boljem stanju sa zakonodavnog nivoa. Ali je čisti nonsens "snaga" i "tendencija rasta zaposlenosti" u RS-u itd. To su prosto laži i dezinformacije.
ultima_palabra

#256 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by ultima_palabra »

:lol: Popravi me pravo :lol:
Hodidid

#257 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Hodidid »

Ja sto sam vidio u u zapadnom dijelu Rs-a da se jedino Prnjavor uz Banjaluku moze pohvaliti onako na prvu loptu nekakvim "sjajem". Derventa, Bosanski Novi, Kotorvaros ispropadali. Prijedor i Doboj sacuvali prijeratnu infrastrukturu i tu i tamo u gradjevinskoj domeni se nesto uradi. Citaj privatni poduzetnici naprave koji stambenu ili poslovnu zgradu pa onda muku muce kome poslovne prostore iznajmiti ili kome prodati stan. Proizvodni kapaciteti tanki da tanji ne mogu biti. Bosanska Gradiska profitira donekle time sto je sacuvala prijeratnu gradsku infrastrukturu a koristi i blizinu Laktasa i tranzitnog granicnog podrucja. Ceste neodrzavane i u losem stanju.

I to je jos kao bolji dio RS-a a u Podrinju, Romanijskom platou pa do Tjentista kazu i Bog da je rekao laku noc. Prezivljavaju zahvaljujuci blizini Sarajeva. Zvornik spasava relativna blizina Bijeljine. U Hercegovini Trebinje navodno je ok a Gacko, Bileca i Ljubinje da se isprepadas.
jovanbl

#258 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by jovanbl »

da ne bi bilo da sam ja subjektivan evo sta danas kaze incko, koji definitivno nije nesto naklonjen rs

Република Српска бољи дио БиХ
Datum: 15.10.2010 23:00
Autor: Глас Српске
БAЊAЛУКA - Република Српска бољи је дио БиХ и Федерација БиХ би требало да научи како да буде функционалнија у идуће четири године, изјавио је у четвртак увече за РТРС високи представник у БиХ Валентин Инцко.

- Драго ми је да могу да потврдим да је у неким стварима РС заиста била бржа и то у доста тачака. На примјер, када је ријеч о дуговима РС према Брчком, а то питање се појавило у оквиру сукцесије, РС је брже платила све оно што је морала, а ФБиХ није ни почела. У РС је добар индустријски раст, што је дјелимично због Рафинерије нафте у Броду, а дијелом због других фактора - рекао је Инцко.

Додао је да РС има и једноставнију административну структуру па неке фирме, као што су италијанске, више воле да иду у Српску.

- И "гиљотина прописа" брже функционише у РС - казао је Инцко.

Инцко је истакао да ће први пакет уставних промјена у БиХ вјероватно бити мањег обима, али да је најбитније да се у оквиру њих обезбиједи максимална заштита људских права и да у вези са уставним промјенама не дође до блокада у процесу придруживања ЕУ.

- Нико неће укинути механизме заштите позиције ентитета и о томе се није говорило ни у Бутмиру, али треба гледати да БиХ убрзано крене према Бриселу - рекао је Инцко.
Corto Maltese

#259 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

nista novo wrote:
osa wrote:
nista novo wrote: Ne znam za Bosnjacke djelove, samo vidim da sto visi to i odpada, Hrvatski djelovi nimalo ne zaostaju za Srpskim djelom. Cak u mom rodnom mjestu nema nezaposlenosti, bolje nego u zap. Njemackoj :lol:
Daleko su ta poređenja otišla. Ja sam čuo da će se, prilikom rušenja novog Berlinskog zida, po Hercegovini, umjesto "Danke Deutschland!" pjevati "Данке Додик!"
blogger387

#260 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by blogger387 »

Pa sta cu, kad Srbi sebe usporedjuju sa Deutschland, onda smo mi Hrvati i jaci od Deutschland, cista racunica :D Salu na stranu nisam vidio glupljeg poredjenja...[/quote]
Ne poredimo mi sebe sa Njemačkom ali Zlatkova priča o federaciji kao zapadnoj Njemačkoj je prava nebuloza, pa institucionalno stanje u federaciji i njenih 11 vlada i 40% budžeta koji ide na socijalu a otatak na administraciju mu ne dozvoljavaju da govori o FBIH kao o Zapadnoj Njemačkoj. Institucionalno RS ima veće mogućnosti napretka od FBIH. To sto su neka mjesta u RS infrastrukturno zaostala za nekim mjestima u FBIH, pa bože moj, i za vrijeme SFRJ se ta mjesta nisu posebno razvijala, ipak je prioritet bila i tada Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Sarajevo. Ali eto pogledajte Istočno Sarajevo 1996, i sada 2010, onda ledina, a sada mali gradić sa tendecijom rasta i napretka. A sta se to u Sarajevu kao glavnom gradu napravilo izuzev naselja u Barama, nekoliko tržnih centara i dva avazova tornja a da prije rata nije postojalo - ništa. Znači svi pobrojani gradovi su imali i infrastrukturu, nažalost uništenu u ratu ali sve se to obnovilo, a neko je imao samo ledinu pa napravio grad.
no_pasaran

#261 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

nista novo wrote:
Vjerujem da nisi imao lošu namjeru, ali te svakako moram ispraviti.

To što ti zoveš "Srpskim" ili "Hrvatskim" dijeloima BiH su i moji dijelovi Bosne i Hercegovine, a to što zoveš "Bošnjačkim" i "Srpskim" dijelovima BiH su i tvoji dijelovi BiH.

BiH je zemlja svih njenih građana i na svakom pedlju ove zemlje Hrvati, Srbi, Bošnjaci i ostali građani su jednaki.

Opet kažem da vjerovatno nisi imao lošu namjeru ali ovakve stvari se moraju napominjati.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
AliceInChains

#262 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by AliceInChains »

jovanbl wrote:da ne bi bilo da sam ja subjektivan evo sta danas kaze incko, koji definitivno nije nesto naklonjen rs

БAЊAЛУКA - Република Српска бољи је дио БиХ и Федерација БиХ би требало да научи како да буде функционалнија у идуће четири године, изјавио је у четвртак увече за РТРС високи представник у БиХ Валентин Инцко.

- Драго ми је да могу да потврдим да је у неким стварима РС заиста била бржа и то у доста тачака. На примјер, када је ријеч о дуговима РС према Брчком, а то питање се појавило у оквиру сукцесије, РС је брже платила све оно што је морала, а ФБиХ није ни почела. У РС је добар индустријски раст, што је дјелимично због Рафинерије нафте у Броду, а дијелом због других фактора - рекао је Инцко.

Додао је да РС има и једноставнију административну структуру па неке фирме, као што су италијанске, више воле да иду у Српску.

- И "гиљотина прописа" брже функционише у РС - казао је Инцко.

Инцко је истакао да ће први пакет уставних промјена у БиХ вјероватно бити мањег обима, али да је најбитније да се у оквиру њих обезбиједи максимална заштита људских права и да у вези са уставним промјенама не дође до блокада у процесу придруживања ЕУ.

- Нико неће укинути механизме заштите позиције ентитета и о томе се није говорило ни у Бутмиру, али треба гледати да БиХ убрзано крене према Бриселу - рекао је Инцко.
Dovde sam dosao i onda sam prestao citati. Siguran sam, da je Incko u nekim stvarima dokazao, da je politika u Sumskoj bolje funkcionirala nego u FBIH. Ali razlog za ne-diskusiju/ignoranciju ovih novina je kao i uvjek njihova "objektivna" interpretacija. Znam, treba se informisati i o tome, sta budale misle. Jako je to vazno. Ali, sta se tice ove teme...nista novo, tu sam uvjeren.Kad vidim vlastitim ocima razvoj PC-a, onda se zaista pitam, sto ste markirali samo dio Istocnog Sarajeva kao ekolosku zonu? Ima tu dosta vise potencijala :mrgreen: :dance: :mrgreen:
:bih:
pustopoljina

#263 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by pustopoljina »

blogger387 wrote: Ne poredimo mi sebe sa Njemačkom ali Zlatkova priča o federaciji kao zapadnoj Njemačkoj je prava nebuloza, pa institucionalno stanje u federaciji i njenih 11 vlada i 40% budžeta koji ide na socijalu a otatak na administraciju mu ne dozvoljavaju da govori o FBIH kao o Zapadnoj Njemačkoj. Institucionalno RS ima veće mogućnosti napretka od FBIH. To sto su neka mjesta u RS infrastrukturno zaostala za nekim mjestima u FBIH, pa bože moj, i za vrijeme SFRJ se ta mjesta nisu posebno razvijala, ipak je prioritet bila i tada Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Sarajevo. Ali eto pogledajte Istočno Sarajevo 1996, i sada 2010, onda ledina, a sada mali gradić sa tendecijom rasta i napretka. A sta se to u Sarajevu kao glavnom gradu napravilo izuzev naselja u Barama, nekoliko tržnih centara i dva avazova tornja a da prije rata nije postojalo - ništa. Znači svi pobrojani gradovi su imali i infrastrukturu, nažalost uništenu u ratu ali sve se to obnovilo, a neko je imao samo ledinu pa napravio grad.

bihac...hehe, al'se investiralo u nas...da ne bi babe i laznih mjenica- pocrk'o bi narod od gladi...a i poznati smo po tome sto radimo tamo gdje smo se rodili? na baustel se ide od pamtivijeka radi rekreacije? stari pricao, jedini rentgen bio u zg i u bl, a tuberkoloznih k'o u prici...
da ne spominjem da je pola like sedamdesetih i osamdesetih doslo u bihac raditi, a krajisnici opet na baustel. u citavoj cazinskoj krajini osim agrokomerca nema nijedne jedine firme.
dobro da si nas spomenuo, da ne citam dalje.
ako je bihac imao kombiteks imao je i bos.novi sanu, ako je postojala polietilenka- imali ste i vi celpak.PK je imalo svako solidnije mjesto u ex-yu (mesara,pekara i zadruge),ako je bihac imao mrijestiliste-martin brod je imao robogojiliste, a ribogojiliste kod bosanskog broda se i na google maps vidi... itd.itd. suplja.
Last edited by pustopoljina on 16/10/2010 13:39, edited 1 time in total.
Diogen_iz_Sinope

#264 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Diogen_iz_Sinope »

blogger387 wrote:Pa sta cu, kad Srbi sebe usporedjuju sa Deutschland, onda smo mi Hrvati i jaci od Deutschland, cista racunica :D Salu na stranu nisam vidio glupljeg poredjenja...
Ne poredimo mi sebe sa Njemačkom ali Zlatkova priča o federaciji kao zapadnoj Njemačkoj je prava nebuloza, pa institucionalno stanje u federaciji i njenih 11 vlada i 40% budžeta koji ide na socijalu a otatak na administraciju mu ne dozvoljavaju da govori o FBIH kao o Zapadnoj Njemačkoj. Institucionalno RS ima veće mogućnosti napretka od FBIH. To sto su neka mjesta u RS infrastrukturno zaostala za nekim mjestima u FBIH, pa bože moj, i za vrijeme SFRJ se ta mjesta nisu posebno razvijala, ipak je prioritet bila i tada Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Sarajevo. Ali eto pogledajte Istočno Sarajevo 1996, i sada 2010, onda ledina, a sada mali gradić sa tendecijom rasta i napretka. A sta se to u Sarajevu kao glavnom gradu napravilo izuzev naselja u Barama, nekoliko tržnih centara i dva avazova tornja a da prije rata nije postojalo - ništa. Znači svi pobrojani gradovi su imali i infrastrukturu, nažalost uništenu u ratu ali sve se to obnovilo, a neko je imao samo ledinu pa napravio grad.[/quote]

Kao prvo, meni je lično drago da se Istocno Sarajevo (u Lukavici) dobila jedno lijepo naselje.
Ali. Razmisli pa vidi sta više kosta, izgradnja nove zgrade na ledini ili obnova porušene i zapaljene. Imas kamaru izdataka da da bi uopće tu parcelu doveo u stanje "livade" pa tek onda gradnja. A takavh zgrada po grbavici, kovacicima, hrasnom i ostalim dijelovima imas poprilican broj.
Drugo, nove zgrade nisu imale prijasnje vlasnike i tu je ekonomska racunica jasna. Sve te zgrade su otplatile samu izgradnju u najmanju ruku. Nisu dijeljene besplatno. Sa druge strane renovirane zgrade su, sa ekonomskog stajalista, cisti gubitak, jer imaju predratne vlasnike i nosioce stanarskih prava.
Eh sad po pitanju novih objekata, pored Sip-Bara, imas i naselje sunca na Koševu pa Nedjarici-Stup (gdje btw treba hapsiti one koji su dozvolili onakvu gradnju) , Vrtovi riverine itd. Ima toga podosta vjeruj mi.

Eh sad, i ja tvrdim da se molo i moralo uraditi mnoooggooo više, no medjutim kako vec imamo korumpiranu vlast gdje se ni jedan papir ne moze dobiti bez IMTa, dobro je da imamo i ovo.
vivaldi

#265 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by vivaldi »

Diogen_iz_Sinope wrote:Eh sad po pitanju novih objekata, pored Sip-Bara, imas i naselje sunca na Koševu pa Nedjarici-Stup (gdje btw treba hapsiti one koji su dozvolili onakvu gradnju) , Vrtovi riverine itd. Ima toga podosta vjeruj mi.
Bosmal, bazen na Otoci, ono cudo kod kina Kumrovec, Alta, ono cudo na MD sto se pravi, most na c.vili, transevrzala od socilajnog do autobuske, velika zfrada Uniprometa..dugacak je spisak. Doduse, cinjenica je da aspolutno dominira privatna inicijativa. Drzava/grad/kanton su katastrofalni sa infrastrukturnim projektima..
michio

#266 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by michio »

Kakva Njemacka. Nema tu ljudskih resursa nizasta. Eno kao sto su za Vajmarsku Srbiju primijetili strani mediji - nema kapaciteta.
nista novo

#267 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by nista novo »

no_pasaran wrote:
nista novo wrote:
Vjerujem da nisi imao lošu namjeru, ali te svakako moram ispraviti.

To što ti zoveš "Srpskim" ili "Hrvatskim" dijeloima BiH su i moji dijelovi Bosne i Hercegovine, a to što zoveš "Bošnjačkim" i "Srpskim" dijelovima BiH su i tvoji dijelovi BiH.

BiH je zemlja svih njenih građana i na svakom pedlju ove zemlje Hrvati, Srbi, Bošnjaci i ostali građani su jednaki.

Opet kažem da vjerovatno nisi imao lošu namjeru ali ovakve stvari se moraju napominjati.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Normalno da sam za jedinstvenu Bi H i, i normalno da su svi gradjani jednaki, nema druge alternative, samo se nekad zezam malo ovdje, ovo je samo forum..
hercegovac_pravi

#268 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by hercegovac_pravi »

O čemu ti živ bio? Pa bar je ovo lahko provjeriti prije već što napišeš ovakvu jednu stvar. Budžet Federacije je 1.9 milijardi KM. Koliki je u pc-u?
I šta uopšte znači pominjanje i poređenje budžeta kao parimetara istinskog ekonomskog progresa? Jedno veliko ništa. Dalje, jesi li ti svjestan da je GDP u pc-u od prije nekolike sedmice spao ispod stope zaduženosti? Jesi li svjestan uopšte šta to znači?
I onda dođu pričati o "ekonmskom progresu boljeg dijela" :lol:
Loša vam je priča..morate pronaći neku novu mantru..ova više ne pije vode.
sa obzirom na...

#269 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by sa obzirom na... »

Poredjenje Istocne i Zapadne Njemacke nije ispravno, medjutim ukazuje na jednu opasnu SDP-ovu zabludu, a to je da u BIH zivi JEDAN NAROD.

Srbi i Hrvati su REZOLUTNO PROTIV, ignoriranje tog stava znaci samo probleme.

Federacija inace ima kapaciteta da bude lider, ne zato sto smo nesto radisniji ili pamatniji nego sto imamo bolje pretpostavke.

Problem je velika administracija, ako ovo rijesi, ima moj glas na sljedeca tri izbora.

Bar za pocetak da nas smjesti onde gdje smo prijeratno bili, ispred CG I Makedonije.(trenutno smo iza)

Tek onda mozda ova prica ima smisla....
hercegovac_pravi

#270 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by hercegovac_pravi »

Naivno je misliti da SDP može učiniti nešto konkretno i "pogurati" ekonomski prosperitet Federacije a sami tim i BiH. Ovakav moj stav se ne odnosi samo na SDP već na bilo koju drugu stranku koja će biti u vlasti bilo na entiteskom ili državnom nivou. Jednostavno to je nemoguće i ovakav jedan pristup me neizmjerno podsjeća na plitku predizbornu mantru "NS-ovaca".
Bez stabilne države i stabilnog političkog sistema nema stabilnog ekonomskog okruženja i razvoja. Bez stabilnog ekonomskog okruženja nemoguće je govoriti o prilivu kapitala. Bez priliva kapitala nema ekonomskog prosperiteta. The end.
osa

#271 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:Naivno je misliti da SDP može učiniti nešto konkretno i "pogurati" ekonomski prosperitet Federacije a sami tim i BiH. Ovakav moj stav se ne odnosi samo na SDP već na bilo koju drugu stranku koja će biti u vlasti bilo na entiteskom ili državnom nivou. Jednostavno to je nemoguće i ovakav jedan pristup me neizmjerno podsjeća na plitku predizbornu mantru "NS-ovaca".
Bez stabilne države i stabilnog političkog sistema nema stabilnog ekonomskog okruženja i razvoja. Bez stabilnog ekonomskog okruženja nemoguće je govoriti o prilivu kapitala. Bez priliva kapitala nema ekonomskog prosperiteta. The end.
a kad ja kažem da je proritet rješavanje nacionalnog pitanja, onda pljuvačina, jer bez toga, ništa ni od stabilne države ni stabilnog političkog sistema itd.itd.
Diogen_iz_Sinope

#272 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:Naivno je misliti da SDP može učiniti nešto konkretno i "pogurati" ekonomski prosperitet Federacije a sami tim i BiH. Ovakav moj stav se ne odnosi samo na SDP već na bilo koju drugu stranku koja će biti u vlasti bilo na entiteskom ili državnom nivou. Jednostavno to je nemoguće i ovakav jedan pristup me neizmjerno podsjeća na plitku predizbornu mantru "NS-ovaca".
a kad ja kažem da je proritet rješavanje nacionalnog pitanja, onda pljuvačina, jer bez toga, ništa ni od stabilne države ni stabilnog političkog sistema itd.itd.
Da, slazem se. Bez obzira kako većini zvučalo iracionalno ogromna vecina Hrvata u BiH ima osjecaj, recimo to tako, zapostavljenosti ili ugrozenosti. I to je fakat ili zbilja kako god hocete.
Uzroci takvog stanja su u ovom momentu manje bitni. Bitna je cinjenica da dok Hrvati lupaju glavu i brinu brige oko ugrozenosti, stavljaju u drugi plat teme tipa ekonomski razvoj, korupcija, lopovluk i ine.

I sad imate cca 400.000 ljudi u FBiH (ovo je vrlo odokativna cifra ali tačna cifra je manje bitna za poentu)koji se ne osjecaju dobro. Jeli to problem. Jeste. Jeli problem sjesti i konkretno razgovarati o tom problemu da bi je jednom za svagda i vijeke vijekova naslo rjesenje povoljno za sviju nas.

Kad se rijesi to pitanje, automatski nestaje ili se bitno smanjuje pitanje nacionalizma i ljudi ce okrenuti misli ka ekonomiji. A onda smo tek na konju.
osa

#273 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by osa »

Diogen_iz_Sinope wrote:
osa wrote:
Da, slazem se. Bez obzira kako većini zvučalo iracionalno ogromna vecina Hrvata u BiH ima osjecaj, recimo to tako, zapostavljenosti ili ugrozenosti. I to je fakat ili zbilja kako god hocete.
Uzroci takvog stanja su u ovom momentu manje bitni. Bitna je cinjenica da dok Hrvati lupaju glavu i brinu brige oko ugrozenosti, stavljaju u drugi plat teme tipa ekonomski razvoj, korupcija, lopovluk i ine.

I sad imate cca 400.000 ljudi u FBiH (ovo je vrlo odokativna cifra ali tačna cifra je manje bitna za poentu)koji se ne osjecaju dobro. Jeli to problem. Jeste. Jeli problem sjesti i konkretno razgovarati o tom problemu da bi je jednom za svagda i vijeke vijekova naslo rjesenje povoljno za sviju nas.

Kad se rijesi to pitanje, automatski nestaje ili se bitno smanjuje pitanje nacionalizma i ljudi ce okrenuti misli ka ekonomiji. A onda smo tek na konju.
ljudi će se okrenuti prema drugim političkim opcijama, jer se na nacionalnoj ugroženosti više neće moći graditi iole ozbiljnija politička kampanja i program, ovako nacionalno je najeftinija i najprofitabilnija roba, svima dostupna, za to ne treba biti ni bogat i pametan....
Diogen_iz_Sinope

#274 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

osa wrote: ljudi će se okrenuti prema drugim političkim opcijama, jer se na nacionalnoj ugroženosti više neće moći graditi iole ozbiljnija politička kampanja i program, ovako nacionalno je najeftinija i najprofitabilnija roba, svima dostupna, za to ne treba biti ni bogat i pametan....
...na to sam otprilike i aludirao govoreci o tome da ce se ljudi okrenuti ekonomiji.

Strah je ubjedljivo najjaca ljudska emocija, koju nazalost veliki broj nasih politicara beskrupulozno iskoristava.
Hodidid

#275 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Hodidid »

Diogen_iz_Sinope wrote:
osa wrote:

Sve je to lijepo receno i mogu se sloziti s vecinom napisanog. Da je nacionalno pitanje bilo rijeseno kako treba i u bivsoj SFRJ vjerovatno bi bila manja vjerovatnoca da se ona i raspadne. Bosnjaci su svoje nacionalno pitanje zadnji rijesavali jer su bili opstruirani u tome i od strane Zagreba i od strane Beograda. Nije se libilo ni od politickih likvidacija najvisih funkcionera one drzave i sistema sve dok su to bili Bosnjaci (vidjeti primjer Dzemala Bijedica). Kad nije bilo prostora za fizicku likvidaciju pribjegavalo se politickim montiranim procesima poput onog Hamdiji i Hakiji Pozderac. Zasto bas njima? Zato jer su pod jedan bili braca Nuriji Pozdercu jednom od utemeljitelja zavnojevske Bosne i Hercegovine, pod dva jer je Hamdija jedan od najsluznijih za ustav SFRJ iz 1974 i pod tri jer s njima zivima nikad ne bi se mogao ustoliciti neki bosnjacki Sejdo Bajramovic u obliku Fikreta Abdica.

A sto se tice hrvata njima niko ne osporava niti brani u BIH da budu katolici po vjeroispovjesti i hrvati po nacionalnosti. Niko im ne osporava osobenosti pravopisa hrvatskog jezika, upotrebu istog i u privatnoj i javnoj komunikaciji. Niko hrvatima ne osporava niti to treba niti to moze da se samoorganizuju u politickom smislu. Ustav BiH lijepo kaze da su konstitutivan narod na prostoru od Une do Drine sa svim atributima koje konstituitvnost u ovom momentu to nosi sa sobom. E sad sto bi HDZ sa Covicem na celu ustroj zemlje po kojem bi hrvati imali nekakav etnicki i teritorijalni eksluzivitet na prostoru od Zepca do Neuma i od Drvara do Stoca jdok ih ostalo u biti ne zanima jer drugdje "nema" hrvata a i ako ima ko im je kriv sto su tamo, je drugi par cipela.

Nego da skratimo pricu. Kad Covic i HDZ shvate da nema preustroja iskljucivo federacije dok bi RS ostao u svom kako Dodik kaze nedirnutom teritorijalnom i politickom kapacitetu, e onda ce se moci sjesti za stol pa razgovarati kao ljudi. Dakle nek izvoli Covic reci Dodiku slusaj stari u Posavini smo bili u vecini u tim opcinama i mi to hocemo natrag.
E kad mu Dodik izadje u susret s tim zahtjevom poslije ce sve ici lakse. A dotad ...
Post Reply