bosna i vize za EU zemlje...
-
hypnose
#1 bosna i vize za EU zemlje...
Pozdrav.bilo je to pocetkom augusta,udoh u jednu trgovinu u bregenzu u kojoj e bio radio ukljucen i svirala neka bas lagana muzka.Lijepo mislim a bas sam danas raspolozena pa cu s merakom da razgledam po trgovini.srecajuci svoje poznanike zaustavljala sam se pa smo tako lupali smjesne i ugodne stvari i smijali se do bola.u jenom trenutku radio je poceo da prenosi vjesti.Najava tema u vjestima bila je i ta ukidanje viza za EX jugoslovenske zemlje.Obradova se u nadi da ce i moja rodbina moci da me posjeti i vidi gdje ja zivim i kako ,htjela sam da vristim od srece.ali mojaradost je trajela par sekundi sve dok spikerica nije pocela da nabraja zemlje kojima nije potrebna viza.Prvo rece :Srbija pa onda Makedonija,crna gora nigdje nas.Odjednom oko mog srca uhvati se jedan hladan obruc i poce me stezati ,stezao me je toliko dame stvarno moje srce pocelo boljeti.Zasto nema nas u toj prici pomislih a oci mi se napunise suzama a ruke pocese da se tresu ,jedva dojdoh do kase i sva zbunjena vadim bankomat kartu da platim i od zbunjenosti nisam mogla ni svoj kot da. Utipam.prodavacica me pogleda i upita dali mi je dobro i dali mi moze pomoci ja joj se uljudno zahvalim a u mojoj glavi munjevito je prolazila misao: nama izgleda niko nemoze pomoci.Eto tako ja dozivi tu vjest o ukianju viza za zemlje EX jugoslavije. Pitane glasi kako ste vi dozivjeli tu vjesti sta mislite zasto EU na tako diplomatski nacin oslobada sviju od viza samo nass bosance ne.?Toliko od mene .Pozdrav svima
- burekodsira
#2 Re: bosna i vize za EU zemlje...
i platili ti to na kraju? i jesi li vidjela da te nije zakinula 
- veljaca
#3 Re: bosna i vize za EU zemlje...
U cemu je problem !!!! Rodbina moze izvaditi vize i podsjetiti te. Mada, mislim da je bolje da ti njih podsjetis - jer ti ne trebaju vize - a i sama dolazis a njih bi trebalo doci vise. Jeftinije je ovako a jos vidis i nasu lijepu Bosnu i Hercegovinu ....hypnose wrote:Pozdrav.bilo je to pocetkom augusta,udoh u jednu trgovinu u bregenzu u kojoj e bio radio ukljucen i svirala neka bas lagana muzka.Lijepo mislim a bas sam danas raspolozena pa cu s merakom da razgledam po trgovini.srecajuci svoje poznanike zaustavljala sam se pa smo tako lupali smjesne i ugodne stvari i smijali se do bola.u jenom trenutku radio je poceo da prenosi vjesti.Najava tema u vjestima bila je i ta ukidanje viza za EX jugoslovenske zemlje.Obradova se u nadi da ce i moja rodbina moci da me posjeti i vidi gdje ja zivim i kako ,htjela sam da vristim od srece.ali mojaradost je trajela par sekundi sve dok spikerica nije pocela da nabraja zemlje kojima nije potrebna viza.Prvo rece :Srbija pa onda Makedonija,crna gora nigdje nas.Odjednom oko mog srca uhvati se jedan hladan obruc i poce me stezati ,stezao me je toliko dame stvarno moje srce pocelo boljeti.Zasto nema nas u toj prici pomislih a oci mi se napunise suzama a ruke pocese da se tresu ,jedva dojdoh do kase i sva zbunjena vadim bankomat kartu da platim i od zbunjenosti nisam mogla ni svoj kot da. Utipam.prodavacica me pogleda i upita dali mi je dobro i dali mi moze pomoci ja joj se uljudno zahvalim a u mojoj glavi munjevito je prolazila misao: nama izgleda niko nemoze pomoci.Eto tako ja dozivi tu vjest o ukianju viza za zemlje EX jugoslavije. Pitane glasi kako ste vi dozivjeli tu vjesti sta mislite zasto EU na tako diplomatski nacin oslobada sviju od viza samo nass bosance ne.?Toliko od mene .Pozdrav svima
-
hypnose
#4 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Problem i jeste da nemogu dobiti vize jer zaradjujem sama .A ako si samozaradjivac nemozes praviti garantna pisma jedino ako stvarno malo placas stanarinu a isto tako stan mora imati kvadraturu te sve potvrde koliko sta placas i kad se svede sve moras po personu najmane 500 Eura da ti ostaje a ako zaradjues sam to je nemoguce.Elem neboli mene to sto moram praviti garantno pismo vec me boi da su svi oslobodjni viza samo mi ne u tome i jeste zagonetka.veljaca wrote:U cemu je problem !!!! Rodbina moze izvaditi vize i podsjetiti te. Mada, mislim da je bolje da ti njih podsjetis - jer ti ne trebaju vize - a i sama dolazis a njih bi trebalo doci vise. Jeftinije je ovako a jos vidis i nasu lijepu Bosnu i Hercegovinu ....hypnose wrote:Pozdrav.bilo je to pocetkom augusta,udoh u jednu trgovinu u bregenzu u kojoj e bio radio ukljucen i svirala neka bas lagana muzka.Lijepo mislim a bas sam danas raspolozena pa cu s merakom da razgledam po trgovini.srecajuci svoje poznanike zaustavljala sam se pa smo tako lupali smjesne i ugodne stvari i smijali se do bola.u jenom trenutku radio je poceo da prenosi vjesti.Najava tema u vjestima bila je i ta ukidanje viza za EX jugoslovenske zemlje.Obradova se u nadi da ce i moja rodbina moci da me posjeti i vidi gdje ja zivim i kako ,htjela sam da vristim od srece.ali mojaradost je trajela par sekundi sve dok spikerica nije pocela da nabraja zemlje kojima nije potrebna viza.Prvo rece :Srbija pa onda Makedonija,crna gora nigdje nas.Odjednom oko mog srca uhvati se jedan hladan obruc i poce me stezati ,stezao me je toliko dame stvarno moje srce pocelo boljeti.Zasto nema nas u toj prici pomislih a oci mi se napunise suzama a ruke pocese da se tresu ,jedva dojdoh do kase i sva zbunjena vadim bankomat kartu da platim i od zbunjenosti nisam mogla ni svoj kot da. Utipam.prodavacica me pogleda i upita dali mi je dobro i dali mi moze pomoci ja joj se uljudno zahvalim a u mojoj glavi munjevito je prolazila misao: nama izgleda niko nemoze pomoci.Eto tako ja dozivi tu vjest o ukianju viza za zemlje EX jugoslavije. Pitane glasi kako ste vi dozivjeli tu vjesti sta mislite zasto EU na tako diplomatski nacin oslobada sviju od viza samo nass bosance ne.?Toliko od mene .Pozdrav svima
- veljaca
#5 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Pa rekao sam ti - dodji ti posjeti njih. Oni svakako bi dosli samo zbog tebe - a ne zbog tamo neke Austrije ..... Ti dodjes - vide te a i ti vidis BiH ....hypnose wrote:Problem i jeste da nemogu dobiti vize jer zaradjujem sama .A ako si samozaradjivac nemozes praviti garantna pisma jedino ako stvarno malo placas stanarinu a isto tako stan mora imati kvadraturu te sve potvrde koliko sta placas i kad se svede sve moras po personu najmane 500 Eura da ti ostaje a ako zaradjues sam to je nemoguce.Elem neboli mene to sto moram praviti garantno pismo vec me boi da su svi oslobodjni viza samo mi ne u tome i jeste zagonetka.veljaca wrote:U cemu je problem !!!! Rodbina moze izvaditi vize i podsjetiti te. Mada, mislim da je bolje da ti njih podsjetis - jer ti ne trebaju vize - a i sama dolazis a njih bi trebalo doci vise. Jeftinije je ovako a jos vidis i nasu lijepu Bosnu i Hercegovinu ....hypnose wrote:Pozdrav.bilo je to pocetkom augusta,udoh u jednu trgovinu u bregenzu u kojoj e bio radio ukljucen i svirala neka bas lagana muzka.Lijepo mislim a bas sam danas raspolozena pa cu s merakom da razgledam po trgovini.srecajuci svoje poznanike zaustavljala sam se pa smo tako lupali smjesne i ugodne stvari i smijali se do bola.u jenom trenutku radio je poceo da prenosi vjesti.Najava tema u vjestima bila je i ta ukidanje viza za EX jugoslovenske zemlje.Obradova se u nadi da ce i moja rodbina moci da me posjeti i vidi gdje ja zivim i kako ,htjela sam da vristim od srece.ali mojaradost je trajela par sekundi sve dok spikerica nije pocela da nabraja zemlje kojima nije potrebna viza.Prvo rece :Srbija pa onda Makedonija,crna gora nigdje nas.Odjednom oko mog srca uhvati se jedan hladan obruc i poce me stezati ,stezao me je toliko dame stvarno moje srce pocelo boljeti.Zasto nema nas u toj prici pomislih a oci mi se napunise suzama a ruke pocese da se tresu ,jedva dojdoh do kase i sva zbunjena vadim bankomat kartu da platim i od zbunjenosti nisam mogla ni svoj kot da. Utipam.prodavacica me pogleda i upita dali mi je dobro i dali mi moze pomoci ja joj se uljudno zahvalim a u mojoj glavi munjevito je prolazila misao: nama izgleda niko nemoze pomoci.Eto tako ja dozivi tu vjest o ukianju viza za zemlje EX jugoslavije. Pitane glasi kako ste vi dozivjeli tu vjesti sta mislite zasto EU na tako diplomatski nacin oslobada sviju od viza samo nass bosance ne.?Toliko od mene .Pozdrav svima
Ovo u vezi tvoje boli sto BiH nije oslobodjena od viza - vjeruj mi nisi jedina. Savjet - organizujte se vi vani, pa pokusajte nesto promijeniti. Za to vrijeme ce mo i mi ovdje valjda nesto uraditi. Vasa pomoc izvana je dobro dosla ...jer konacnu odluku o ukidanju viza za gradjane BiH donose ipak ovi iz vana ( EU ) .....
- superpile
#6 Re: bosna i vize za EU zemlje...
jel ovo k'o u ratu sto je onima vani bilo teze, nego nama u BiH
ja sam vijest primio ocekivano, a vjerujem i vecina u BiH. i onako smo navikli na takve stvari, sto od nasih politicara, sto od EU.
ja sam vijest primio ocekivano, a vjerujem i vecina u BiH. i onako smo navikli na takve stvari, sto od nasih politicara, sto od EU.
- atheist
#7 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Zbog chega? Pa, greshke Dodika, Tihicha, Chovicha i ostalih nam idola trazhimo izvan nashih granica ochito i krivimo druge za nash jad? Evropa nam je postavila jasne i nedvosmislene uslove za ukidanje viznog rezhima, pa te Ja pitam gdje je problem? Evropa nas je mozda sabotirala na nashem putu?hypnose wrote:Problem i jeste da nemogu dobiti vize jer zaradjujem sama .A ako si samozaradjivac nemozes praviti garantna pisma jedino ako stvarno malo placas stanarinu a isto tako stan mora imati kvadraturu te sve potvrde koliko sta placas i kad se svede sve moras po personu najmane 500 Eura da ti ostaje a ako zaradjues sam to je nemoguce.Elem neboli mene to sto moram praviti garantno pismo vec me boi da su svi oslobodjni viza samo mi ne u tome i jeste zagonetka.
Chega li se bojimo u toj Evropi? Mozhda slobodnih medija (da su nam mediji bili ovako agilni u objavljivanju kriminalnih djela nashih idola, ne samo da bi nam ukinuli vize, vech bi bili i punopravna chlanica EU) ili standarda zhivota ili svega shto u Bosni nema vech dvije decenije? Valjda je i djeci u vrtichima jasno, da po ukidanju viznog rezhima bosancima i hercegovcima sadashnja vladajucha elita pada zauvijek, a Dodici, Zlajichi, Bakirchichi, Cerichi, Chovichi odlaze u vjechna lovishta promptno. Sve dok boshnje ne mogu dalje od Slavonskog Broda zhivjet che uljuljkani u svoj patoloshki mazohizam.
Uz sve drugo, cijenu takve izolacije (koju sami biramo) che platiti chitave generacije mladih koje che odrasti, ozheniti se i djecu stechi a da neche znati (!!!!!!!), niti mochi vidjeti da postoji jedan bolji i drugachiji svijet od onoga u kojem su zatvoreni, granicama yebenih opshtina, kantona, entiteta i ostalih tric i ku(r)china.
Elem, boshnjachko debilski mediji, iliti Avaz, tu i takvu odluku sa drugom Tunjom na chelu je klasificirao kao diskriminacija muslimana, iliti, vize nam kao nedaju jer smo kao muslimani. Da im je neko rekao (da su barem pitali nekoga), da u Evropi bitishe cijelih 53 miliona muslimana i da odluka o ne-ukidanju viznog rezhima ima veze jedino sa ciljevima koje nismo ispunili ilit, nashi vrli politichari nisu nashli za shodno da ih ispune. Kako god, vlastite neuspjehe naravski, pokushavaju prishiti diskriminatorskoj i fashistichkoj, i naravno islomofobichnoj Evropi u koje i pored svega ipak zhelimo da idemo ( hvali istok, drzh' se zapada ).
Kako god, u prilogu chu postirati uslove koje moramo ispuniti da bi dobili bezvizni rezhim, a do tada, patetiku ostavimo za partijske sastanke... ili do slijedechih izbora kada chemo opet iste pokemone izabrati i onda se chuditi shto kao sav normalan svijet ne napredujemo, vech konstantno, pune dvije decenije, nazadujemo ...
- atheist
#8 MAPA PUTA PREMA UKIDANJU VIZNOG REŽIMA ZA BOSNU I HERCEGOVIN
.
Last edited by atheist on 18/09/2009 12:42, edited 1 time in total.
- atheist
#9 MAPA PUTA PREMA UKIDANJU VIZNOG REŽIMA ZA BOSNU I HERCEGOVIN
MAPA PUTA PREMA UKIDANJU VIZNOG REŽIMA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
Zahtjevi koji se odnose na pravilnu primjenu Sporazuma Zajednice oviznim olakšicama i readmisiji
A. SPORAZUM O READMISIJI
Bosna i Hercegovina mora poduzeti potrebne mjere kojima će osigurati provedbu Sporazuma o readmisiji, a posebno zamjenu prethodnih bilateralnih sporazuma iliaranžmana ovim Sporazumom o readmisiji, zaključivanje „protokola o provedbi“ sadržavama članicama, usvajanje mjera kojima se osigurava odgovarajuća infrastruktura, aosobito dovoljan broj personala koji će raditi sa aplikacijama za readmisiju, poštivanjerazličitih rokova koje Zajednica odredi u Sporazumu o readmisiji, odbijanje aplikacije zareadmisiju samo na osnovama koje su predvi ene Sporazumom o readmisiji, prihvaćanje“standarda EU za putne isprave u svrhu izgona“, prihvaćanje aplikacije za readmisiju za državljane trećih zemalja/osoba bez države.
B. SPORAZUM O VIZNIM OLAKŠICAMA
Bosna i Hercegovina će blisko suradjivati sa Europskim povjerenstvom kako bi pomogla provedbu Sporazuma o viznim olakšicama država članica EU, osobito osiguravajući kontinuirano praćenje svih institucija, organa i tijela u BiH koji rade na provedbi ovogasporazuma vezano za izdavanje poziva, certifikata i ostalih dokumenata.
II. Zahtjevi vezano za sigurnost dokumenata, ilegalnu imigraciju, javni red isigurnost i vanjske odnose
Sigurnost dokumenata
Putovnice/putne isprave, identifikacijski dokumenti i dokumenti o skrbniku
Bosna i Hercegovina treba:
-Izdavati biometrijske putne isprave sukladno ICAO i standardima EC:postepeno uvesti biometrijske podatke, uključujući sliku i otisak prstiju;
-Osigurati odgovarajuću provedbu administrativnih mjera kojima se osigurava integritet i sigurnost procesa personalizacije i distribucije;
-Uspostaviti programe obuke i usvojiti etičke kodekse o antikorupciji ciljajući nazvaničnike bilo kojega javnog organa koji radi sa vizama, putovnicima
-Prijaviti Interpolu/LASP bazi podataka izgubljene i ukradene putovnice
-Osigurati visok stupanj sigurnosti za dokumente o uzgajatelju i identifikacijske dokumente i definirati striktne procedure vezano za ovo pitanje.
Ilegalna imigracija, uključujući readmisju
Upravljanje granicom
•Usvojiti i provesti ažuriranu državnu Strategiju za integrirano upravljanje granicom i Akcioni plan sa jasno definiranim odgovornostima kod upravljanja granicom;
•Usvojiti i provesti zakonadavstvo koje propisuje kretanje osoba na vanjskimgranicama, kao i zakon o organizaciji graničnih organa i njihovih funkcija sukladno ažuriranoj državnoj Strategiji za integrirano upravljanje granicom;
•Poduzeti ostale potrebne mjere vezano za proračun kao i administrativne mjere kojima će se osigurati učinkovita infrastruktura, oprema, IT tehnologija navanjskim granicama;
•Uspostaviti programe obuke i usvojiti etičke kodekse o borbi protiv korupcije kojiciljaju na granične djelatnike, carinike i ostale zvaničnike koji su uključeni u upravljanje granicom;
•Zaključiti radne aranžmane sa FRONTEX-om.
Odgovornost prijevoznika
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god., koji definira odgovornost prijevoznika i sankcije.
Azil
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god. koji jeuskla en sa medjunarodnim standardima (Ženevska konvencija sa Njujorškim protokolom, 1951) i pravnim okvirima i standardima EU;
•Osigurati adekvatnu infrastrukturu i ojačati odgovorna tijela, posebno uoblasti azila i prijema osoba koje traže azil.
Upravljanje imigracijom
•Uspostaviti i početi primjenjivati mehanizam praćenja tokova imigracije.Definirajući imigracijski profil za BiH koji se redovito ažurira, sa podacima olegalnoj i ilegalnoj imigraciji, i uspostaviti tijela za prikupljanje i analizu podatakao imigraciji i njezinim tokovima;
•Usvojiti i provesti državnu Strategiju za reintegraciju povratnika uključujuć i održivu financijsku i socijalnu podršku;
•Definirati i primijeniti metodologiju za unutarnju detekciju i poduzeti mjere kojeće poboljšati kapacitet za istragu slučajeva organizirane i olakšane ilegalne imigracije;
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god., koji definira pitanja prihvaćanja i boravka državljana trećih zemalja, definirajući prava i obveze za takve osobe (uključujući članove obitelji državljana trećih zemalja);
•Osigurati učinkovit izgon državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u zemlji;
Javni red i sigurnost
Sprečavanje i borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije
Bosna i Hercegovine treba:
•Provesti Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije iz 2006.god., (osobito prekogranične aspekte) usvajanjem i provedbom predvi enihakcionih planova uključujući i rokove i dovoljan broj ljudskih resursa ifinancijskih sredstava;
•Usvojiti i provesti ažurirani državni Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudimai osigurati dovoljan broj ljudskih resursa i financijskih sredstava;
•Usvojiti i provesti državnu strategiju za sprečavanje i borbu protiv pranja novca ifinanciranja terorizma, uključujući potrebne zakonodavne mjere, na temelju analize postojećeg zakonodavstva; provesti relevantno zakonodavstvo okonfiskaciji imovine kriminalaca (uključujući odredbe koje se tiču prekograničnih aspekata);
•Usvojiti i provesti državnu strategiju vezano za drogu kao i državni akcioni plan ; sačiniti informaciju o zapljeni droga i osobama koje su bile uključene u isto, a što će biti dostupno na graničnim prijelazima; dalje razvijati suradnju i razmjenjivatiinformacije sa relevantnim me unarodnim tijelima po pitanju droge;
•Provesti državnu strategiju za borbu protiv korupcije i akcioni plan koji suusvojeni 2006. god.; usvojiti i provesti mjere za jačanje institucijskih kapaciteta,koordinacije izme u agencija uz osiguranje dovoljnog broja ljudskih resursa i financijskih sredstava za borbu protiv korupcije;
•Provesti relevantne konvencije UN-a i Vijeća Europe kao i GRECO preporuke iostale me unarodne standarde u gore navedenim oblastima vezano za borbuprotiv terorizma.Pravosudna suradnja u kriminalnim slučajevimaBosna i Hercegovina treba:•Provesti medjunarodne konvencije vezano za pravosudnu suradnju u kriminalnim slučajevima (osobito Konvencije Vijeća Europe);
•Poduzeti mjere koje ciljaju na poboljšanje učinkovitosti pravosudne suradnje ukriminalnim slučajevima sudaca i tužitelja sa državama članicama EU i sazemljama u regiji;
•Razviti radne odnose sa Eurojustom većinom preko Eurojust točke kontakata.Suradnja u vezi sa provedbom zakonaBosna i Hercegovina treba:
•Poduzeti potrebne korake kako bi osigurala učinkovitost suradnje u vezi saprovedbom zakona izme u relevantnih državnih agencija, osobito graničnika,policije, carinika kao i suradnje sa pravosudnim organima;
•Poboljšati razmjenu informacija izme u državnih agencija uspostavomodgovarajućih i učinkovitih mehanizama za kordinaciju;
•Ojačati regionalnu suradnju u vezi sa provedbom zakona i provesti bilateralne imultilateralne sporazume o operativnoj suradnji uključujući pravovremenu podjelu informacija sa kompetentnim organima država članica EU za provedbu zakona;
•Poduzeti potrebne korake za pripremu zaključivanja sporazuma o operativnojsuradnji sa Europolom, stavljajući naglasak na odredbe za zaštitu podataka.
Zaštita podataka
•Provesti Zakon o zaštiti podataka iz 2006. godine o zaštiti osobnih podataka do uspostave neovisne Agencije za superviziju zaštite podataka;
•Provesti relevantne konvencije, kao što su Dodatni protokol Konvencije VijećaEurope za zaštitu osoba vezano za automatsku obradu osobnih podataka.
Vanjski odnosi i temeljna prava
Sloboda kretanja državljana Bosne i Hercegovine
•Osigurati da sloboda kretanja državljana BiH nije predmet neopravdanihrestrikcija, uključujući mjere diskriminirajuće prirode, na bilo kojoj osnovi, popitanju: spola, rase, boje, etničkog ili društvenog porijekla, genetike, jezika,religije ili uvjerenja, političkog ili drugog mišljenja, pripadnosti manjini,vlasništva, ro enja, invaliditeta, starosne dobi ili seksualne orijentacije.Uvjeti i procedure za izdavanje identifikacijskih dokumenata
•Osigurati potpuni i učinkoviti pristup putnim ispravama i identifikacijskimdokumentima za državljane BiH uključujući žene, djecu, ljude sa invaliditetima,ljude koji pripadaju manjinama i ostale osjetljive skupine;
•Osigurati potpuni i učinkovit pristup identifikacijskim dokumentima za IDPS iizbjeglice.Prava gra ana uključujući zaštitu manjinaBosna i Hercegovina treba:
•Usvojiti i primijeniti zakone kako bi osigurala učinkovitu zaštitu oddiskriminacije:
•Provesti Zakon o državljanstvu koji osigurava uvjete i okolnosti za dobivanjedržavljanstva BIH;•Osigurati da djelatnici za provo enje zakona istraže incidente koji su bilimotivirani etničkom pripadnošću u zoni slobode kretanja, uključujući slučajevekoji ciljaju na pripadnike manjina;
•Osigurati poštivanje ustavnih odredbi o zaštiti manjina;
•Provesti relevantne politike vezano za manjine, uključujući Rome.
Zaključni komentar:
Mapa puta uključuje listu mjera koje BiH treba poduzeti vezano za oslobadjanje odviznog režima. Ove mjere ciljaju na zadovoljavanje identificiranih potreba na temeljutrenutačno dostupnih informacija. U slučaju značajnih izmjena trenutačnog stanja,Povjerenstvo može predložiti revidiranje i adaptaciju Mape puta.Na temelju ostvarenja Bosne i Hercegovine vezano za provedbu zahtjeva koji su datiu Mapi puta, Povjerenstvo će procijeniti situaciju uzimajući u obzir inter alia kriterij,viznu stopu odbijanih traženih viza i stopu odbijanja ulazaka u Šengen zonu zagra ane BiH. U tom smislu, opadajući trend stope odbijanja koji bi trebaonapredovati prema 3% odbijenih viza i 1000 osoba godišnje kojima je odbijen ulazaku zajedničku Šengen zonu, koristit će se kao indikativna referenca. BiH bi tako ertrebala poduzeti neophodne mjere kako bi omogućila učinkovitu provedbuzajedničkih EU koraka po pitanju zabrane putovanja.
Kako je već ranije rečeno, Povjerenstvo će na ovom temelju razmatrati mogućnost podnošenja prijedloga Vijeću vezano za oslobadjanje od viznog režima, izmjenom Uredbe Vijeća br. 539-2001 i slijediti proceduru koja je odredjena Sporazumom EZ-akoji REGULIRA ova pitanja, te će Vijeće na temelju prijedloga Povjerenstva, anakon konzultacija Europskog parlamenta, donijeti odluku kvalificiranom većinom.Takve izmjene bi uskoro mogle obuhvatiti nositelje putnih isprava koje su IZDATE uskladu sa ICAO i EZ standardima.
Zahtjevi koji se odnose na pravilnu primjenu Sporazuma Zajednice oviznim olakšicama i readmisiji
A. SPORAZUM O READMISIJI
Bosna i Hercegovina mora poduzeti potrebne mjere kojima će osigurati provedbu Sporazuma o readmisiji, a posebno zamjenu prethodnih bilateralnih sporazuma iliaranžmana ovim Sporazumom o readmisiji, zaključivanje „protokola o provedbi“ sadržavama članicama, usvajanje mjera kojima se osigurava odgovarajuća infrastruktura, aosobito dovoljan broj personala koji će raditi sa aplikacijama za readmisiju, poštivanjerazličitih rokova koje Zajednica odredi u Sporazumu o readmisiji, odbijanje aplikacije zareadmisiju samo na osnovama koje su predvi ene Sporazumom o readmisiji, prihvaćanje“standarda EU za putne isprave u svrhu izgona“, prihvaćanje aplikacije za readmisiju za državljane trećih zemalja/osoba bez države.
B. SPORAZUM O VIZNIM OLAKŠICAMA
Bosna i Hercegovina će blisko suradjivati sa Europskim povjerenstvom kako bi pomogla provedbu Sporazuma o viznim olakšicama država članica EU, osobito osiguravajući kontinuirano praćenje svih institucija, organa i tijela u BiH koji rade na provedbi ovogasporazuma vezano za izdavanje poziva, certifikata i ostalih dokumenata.
II. Zahtjevi vezano za sigurnost dokumenata, ilegalnu imigraciju, javni red isigurnost i vanjske odnose
Sigurnost dokumenata
Putovnice/putne isprave, identifikacijski dokumenti i dokumenti o skrbniku
-Izdavati biometrijske putne isprave sukladno ICAO i standardima EC:postepeno uvesti biometrijske podatke, uključujući sliku i otisak prstiju;
-Osigurati odgovarajuću provedbu administrativnih mjera kojima se osigurava integritet i sigurnost procesa personalizacije i distribucije;
-Uspostaviti programe obuke i usvojiti etičke kodekse o antikorupciji ciljajući nazvaničnike bilo kojega javnog organa koji radi sa vizama, putovnicima
-Prijaviti Interpolu/LASP bazi podataka izgubljene i ukradene putovnice
-Osigurati visok stupanj sigurnosti za dokumente o uzgajatelju i identifikacijske dokumente i definirati striktne procedure vezano za ovo pitanje.
Ilegalna imigracija, uključujući readmisju
Upravljanje granicom
•Usvojiti i provesti ažuriranu državnu Strategiju za integrirano upravljanje granicom i Akcioni plan sa jasno definiranim odgovornostima kod upravljanja granicom;
•Usvojiti i provesti zakonadavstvo koje propisuje kretanje osoba na vanjskimgranicama, kao i zakon o organizaciji graničnih organa i njihovih funkcija sukladno ažuriranoj državnoj Strategiji za integrirano upravljanje granicom;
•Poduzeti ostale potrebne mjere vezano za proračun kao i administrativne mjere kojima će se osigurati učinkovita infrastruktura, oprema, IT tehnologija navanjskim granicama;
•Uspostaviti programe obuke i usvojiti etičke kodekse o borbi protiv korupcije kojiciljaju na granične djelatnike, carinike i ostale zvaničnike koji su uključeni u upravljanje granicom;
•Zaključiti radne aranžmane sa FRONTEX-om.
Odgovornost prijevoznika
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god., koji definira odgovornost prijevoznika i sankcije.
Azil
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god. koji jeuskla en sa medjunarodnim standardima (Ženevska konvencija sa Njujorškim protokolom, 1951) i pravnim okvirima i standardima EU;
•Osigurati adekvatnu infrastrukturu i ojačati odgovorna tijela, posebno uoblasti azila i prijema osoba koje traže azil.
Upravljanje imigracijom
•Uspostaviti i početi primjenjivati mehanizam praćenja tokova imigracije.Definirajući imigracijski profil za BiH koji se redovito ažurira, sa podacima olegalnoj i ilegalnoj imigraciji, i uspostaviti tijela za prikupljanje i analizu podatakao imigraciji i njezinim tokovima;
•Usvojiti i provesti državnu Strategiju za reintegraciju povratnika uključujuć i održivu financijsku i socijalnu podršku;
•Definirati i primijeniti metodologiju za unutarnju detekciju i poduzeti mjere kojeće poboljšati kapacitet za istragu slučajeva organizirane i olakšane ilegalne imigracije;
•Provesti Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu iz 2008. god., koji definira pitanja prihvaćanja i boravka državljana trećih zemalja, definirajući prava i obveze za takve osobe (uključujući članove obitelji državljana trećih zemalja);
•Osigurati učinkovit izgon državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u zemlji;
Javni red i sigurnost
Sprečavanje i borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije
Bosna i Hercegovine treba:
•Provesti Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije iz 2006.god., (osobito prekogranične aspekte) usvajanjem i provedbom predvi enihakcionih planova uključujući i rokove i dovoljan broj ljudskih resursa ifinancijskih sredstava;
•Usvojiti i provesti ažurirani državni Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudimai osigurati dovoljan broj ljudskih resursa i financijskih sredstava;
•Usvojiti i provesti državnu strategiju za sprečavanje i borbu protiv pranja novca ifinanciranja terorizma, uključujući potrebne zakonodavne mjere, na temelju analize postojećeg zakonodavstva; provesti relevantno zakonodavstvo okonfiskaciji imovine kriminalaca (uključujući odredbe koje se tiču prekograničnih aspekata);
•Usvojiti i provesti državnu strategiju vezano za drogu kao i državni akcioni plan ; sačiniti informaciju o zapljeni droga i osobama koje su bile uključene u isto, a što će biti dostupno na graničnim prijelazima; dalje razvijati suradnju i razmjenjivatiinformacije sa relevantnim me unarodnim tijelima po pitanju droge;
•Provesti državnu strategiju za borbu protiv korupcije i akcioni plan koji suusvojeni 2006. god.; usvojiti i provesti mjere za jačanje institucijskih kapaciteta,koordinacije izme u agencija uz osiguranje dovoljnog broja ljudskih resursa i financijskih sredstava za borbu protiv korupcije;
•Provesti relevantne konvencije UN-a i Vijeća Europe kao i GRECO preporuke iostale me unarodne standarde u gore navedenim oblastima vezano za borbuprotiv terorizma.Pravosudna suradnja u kriminalnim slučajevimaBosna i Hercegovina treba:•Provesti medjunarodne konvencije vezano za pravosudnu suradnju u kriminalnim slučajevima (osobito Konvencije Vijeća Europe);
•Poduzeti mjere koje ciljaju na poboljšanje učinkovitosti pravosudne suradnje ukriminalnim slučajevima sudaca i tužitelja sa državama članicama EU i sazemljama u regiji;
•Razviti radne odnose sa Eurojustom većinom preko Eurojust točke kontakata.Suradnja u vezi sa provedbom zakonaBosna i Hercegovina treba:
•Poduzeti potrebne korake kako bi osigurala učinkovitost suradnje u vezi saprovedbom zakona izme u relevantnih državnih agencija, osobito graničnika,policije, carinika kao i suradnje sa pravosudnim organima;
•Poboljšati razmjenu informacija izme u državnih agencija uspostavomodgovarajućih i učinkovitih mehanizama za kordinaciju;
•Ojačati regionalnu suradnju u vezi sa provedbom zakona i provesti bilateralne imultilateralne sporazume o operativnoj suradnji uključujući pravovremenu podjelu informacija sa kompetentnim organima država članica EU za provedbu zakona;
•Poduzeti potrebne korake za pripremu zaključivanja sporazuma o operativnojsuradnji sa Europolom, stavljajući naglasak na odredbe za zaštitu podataka.
Zaštita podataka
•Provesti Zakon o zaštiti podataka iz 2006. godine o zaštiti osobnih podataka do uspostave neovisne Agencije za superviziju zaštite podataka;
•Provesti relevantne konvencije, kao što su Dodatni protokol Konvencije VijećaEurope za zaštitu osoba vezano za automatsku obradu osobnih podataka.
Vanjski odnosi i temeljna prava
Sloboda kretanja državljana Bosne i Hercegovine
•Osigurati da sloboda kretanja državljana BiH nije predmet neopravdanihrestrikcija, uključujući mjere diskriminirajuće prirode, na bilo kojoj osnovi, popitanju: spola, rase, boje, etničkog ili društvenog porijekla, genetike, jezika,religije ili uvjerenja, političkog ili drugog mišljenja, pripadnosti manjini,vlasništva, ro enja, invaliditeta, starosne dobi ili seksualne orijentacije.Uvjeti i procedure za izdavanje identifikacijskih dokumenata
•Osigurati potpuni i učinkoviti pristup putnim ispravama i identifikacijskimdokumentima za državljane BiH uključujući žene, djecu, ljude sa invaliditetima,ljude koji pripadaju manjinama i ostale osjetljive skupine;
•Osigurati potpuni i učinkovit pristup identifikacijskim dokumentima za IDPS iizbjeglice.Prava gra ana uključujući zaštitu manjinaBosna i Hercegovina treba:
•Usvojiti i primijeniti zakone kako bi osigurala učinkovitu zaštitu oddiskriminacije:
•Provesti Zakon o državljanstvu koji osigurava uvjete i okolnosti za dobivanjedržavljanstva BIH;•Osigurati da djelatnici za provo enje zakona istraže incidente koji su bilimotivirani etničkom pripadnošću u zoni slobode kretanja, uključujući slučajevekoji ciljaju na pripadnike manjina;
•Osigurati poštivanje ustavnih odredbi o zaštiti manjina;
•Provesti relevantne politike vezano za manjine, uključujući Rome.
Zaključni komentar:
Mapa puta uključuje listu mjera koje BiH treba poduzeti vezano za oslobadjanje odviznog režima. Ove mjere ciljaju na zadovoljavanje identificiranih potreba na temeljutrenutačno dostupnih informacija. U slučaju značajnih izmjena trenutačnog stanja,Povjerenstvo može predložiti revidiranje i adaptaciju Mape puta.Na temelju ostvarenja Bosne i Hercegovine vezano za provedbu zahtjeva koji su datiu Mapi puta, Povjerenstvo će procijeniti situaciju uzimajući u obzir inter alia kriterij,viznu stopu odbijanih traženih viza i stopu odbijanja ulazaka u Šengen zonu zagra ane BiH. U tom smislu, opadajući trend stope odbijanja koji bi trebaonapredovati prema 3% odbijenih viza i 1000 osoba godišnje kojima je odbijen ulazaku zajedničku Šengen zonu, koristit će se kao indikativna referenca. BiH bi tako ertrebala poduzeti neophodne mjere kako bi omogućila učinkovitu provedbuzajedničkih EU koraka po pitanju zabrane putovanja.
Kako je već ranije rečeno, Povjerenstvo će na ovom temelju razmatrati mogućnost podnošenja prijedloga Vijeću vezano za oslobadjanje od viznog režima, izmjenom Uredbe Vijeća br. 539-2001 i slijediti proceduru koja je odredjena Sporazumom EZ-akoji REGULIRA ova pitanja, te će Vijeće na temelju prijedloga Povjerenstva, anakon konzultacija Europskog parlamenta, donijeti odluku kvalificiranom većinom.Takve izmjene bi uskoro mogle obuhvatiti nositelje putnih isprava koje su IZDATE uskladu sa ICAO i EZ standardima.
-
Klodovik
#10 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Vidi se da zaista "pomno" pratiš vijesti i situaciju u BiH.hypnose wrote:Pozdrav.bilo je to pocetkom augusta,udoh u jednu trgovinu u bregenzu u kojoj e bio radio ukljucen i svirala neka bas lagana muzka.Lijepo mislim a bas sam danas raspolozena pa cu s merakom da razgledam po trgovini.srecajuci svoje poznanike zaustavljala sam se pa smo tako lupali smjesne i ugodne stvari i smijali se do bola.u jenom trenutku radio je poceo da prenosi vjesti.Najava tema u vjestima bila je i ta ukidanje viza za EX jugoslovenske zemlje.Obradova se u nadi da ce i moja rodbina moci da me posjeti i vidi gdje ja zivim i kako ,htjela sam da vristim od srece.ali mojaradost je trajela par sekundi sve dok spikerica nije pocela da nabraja zemlje kojima nije potrebna viza.Prvo rece :Srbija pa onda Makedonija,crna gora nigdje nas.Odjednom oko mog srca uhvati se jedan hladan obruc i poce me stezati ,stezao me je toliko dame stvarno moje srce pocelo boljeti.Zasto nema nas u toj prici pomislih a oci mi se napunise suzama a ruke pocese da se tresu ,jedva dojdoh do kase i sva zbunjena vadim bankomat kartu da platim i od zbunjenosti nisam mogla ni svoj kot da. Utipam.prodavacica me pogleda i upita dali mi je dobro i dali mi moze pomoci ja joj se uljudno zahvalim a u mojoj glavi munjevito je prolazila misao: nama izgleda niko nemoze pomoci.Eto tako ja dozivi tu vjest o ukianju viza za zemlje EX jugoslavije. Pitane glasi kako ste vi dozivjeli tu vjesti sta mislite zasto EU na tako diplomatski nacin oslobada sviju od viza samo nass bosance ne.?Toliko od mene .Pozdrav svima
A za vize smo krivi mi sami. Ogromnom broju ljudi je upravo dobro ovako kako jeste, samo ne talasaj. Zamisli samo panike kad bi uveli EU kriterije i parametre u sve oblasti života i rada. Ljudi kojima to odgovara u BiH ima toliko da ih možeš izbrojati na prste jedne ruke. Svi bi u EU, ali po "bosanskohercegovačkim kriterijima".
- Maxwell2008
#11 Re: bosna i vize za EU zemlje...
@teisto - nevjernice
, zasto si ovo postao hoces da se u zivot razocaramo
.
Po ovome mi nikada necemo u EU bez viza. Zasto nas nisi pustio da zivimo u laznoj nadi manje boli nego ova gorka istina.

Po ovome mi nikada necemo u EU bez viza. Zasto nas nisi pustio da zivimo u laznoj nadi manje boli nego ova gorka istina.
- atheist
#12 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Pa, zanimljivo je chuti razne osude odluke da smo i dalje na "crnoj listi" zbog "neke mape puta", za koju 90% dusha u Basni pojma nema o chemu se radi. Premili nam debili na vlasti tu i takvu mapu uopshte ne spominju, a josh manje prezentuju javnosti, vech uredno i po defaultu krivicu svaljuju na hudu Evropu koja eto nema pametnija posla nego da nas jadnih pet miliona dusha diskriminishe jer smo kao muslimani i nismo dobrodoshli u krschanskoj Evropi (tu dolazi onaj shto po forumima govori buhabuhabuhaaa).Maxwell2008 wrote:@teisto - nevjernice, zasto si ovo postao hoces da se u zivot razocaramo
.
Po ovome mi nikada necemo u EU bez viza. Zasto nas nisi pustio da zivimo u laznoj nadi manje boli nego ova gorka istina.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kako god, prije chemo u Azijsku ligu prispjeti nego li U Evropu (u svim aspektima) - jer nikako da prerastemo onu da se "drzhimo zapada a hvalimo istok" ...
Last edited by atheist on 18/09/2009 14:17, edited 1 time in total.
- alica.k
#13 Re: bosna i vize za EU zemlje...
ja sam se osula kad sam jucer procitala ovaj njen uvodni post. triput sam se vracala da napisem nesto, ali sam se uspjela suzdrzati.superpile wrote:jel ovo k'o u ratu sto je onima vani bilo teze, nego nama u BiH![]()
eto mogu mislit jes joj tesko kad van kaveza slusa vijesti o njenoj dragoj BiH.
ja nisam ni ocekivala da ce ukinuti vize, citajte sta ateista pise. ne ocekujem da ce ih ukinuti ni u junu-julu sljedece godine kad se prica da bi mogli. niti u narednih 5 godina. sve dok su na vlasti "nasi" a ne sposobni, nista se lijepo ovoj drzavi nece desiti.
- atheist
#14 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Bespotrebno je troshiti energiju na klasifikaciju postova na osnovi mjesta bitisanja ili rodjenja kada je pametnije i bolje za opshte dobro usmjeriti svu energiju kada dodju izbori, pa na iste prije svega izachi a onda i odabrati razumnu opciju koja che premilu nam Basnu ubaciti u kolosijek sa ostatkom Svijeta/Evrope. Suludo je rechi kako Srbija, ovi ili oni ne zasluzhuju da budu ispred nas kada sami sebi jamu kopamo. Chovjek koji nema posla niti iznadprosjechnog obrazovanja jedino mozhe da se okrene nacionalnim vodjama i retorikama i matichnom "mektebu" koji nas eto spashavaju od zle Evrope i razvrata koji nas cheka u istoj.alica.k wrote:ja sam se osula kad sam jucer procitala ovaj njen uvodni post. triput sam se vracala da napisem nesto, ali sam se uspjela suzdrzati.superpile wrote:jel ovo k'o u ratu sto je onima vani bilo teze, nego nama u BiH![]()
eto mogu mislit jes joj tesko kad van kaveza slusa vijesti o njenoj dragoj BiH.
ja nisam ni ocekivala da ce ukinuti vize, citajte sta ateista pise. ne ocekujem da ce ih ukinuti ni u junu-julu sljedece godine kad se prica da bi mogli. niti u narednih 5 godina. sve dok su na vlasti "nasi" a ne sposobni, nista se lijepo ovoj drzavi nece desiti.
Sutra kada budemo chlanice te iste porodice slijedi pricha o tome kako je to ustvari bezveze, jer tamo samo vazhi pravilo novca, a za podjele ove ili one vrste (shto je nashe defaultno stanje) ljudi nemaju vremena niti zhivaca. Kako god, ljudi se kod nas vech odavno hrane zastavama i narodnim pjesmama, dok ostali nijemo posmatraju i patetishu od jutra do mraka...
- atheist
#15 Izvjeshtaj
Bosna i Hercegovina i dalje ne bilježi značanije pomake u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te samim time, ukidanje viza je sve manje izvjesno, navodi se u saopštenju političkog saveta Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS)
Podsjetimo, prije godišnjih odmora obećavalo se da će BiH ispuniti preostale obaveze do kraja septembra. Posebice su kao problematična naznačena područja suradnje i razmjene podataka između policijskih agencija unutar države. Apsurdno je da na određenim poljima bolje surađujemo sa zemljama regije i EU, nego unutar BiH.
Neophodno je usvojiti i provesti model za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje, koji treba predložiti Interresorna radna grupa Vijeća ministara, a čime bi se osigurala i dostupnost informacija o zaplijenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima. Također, nužno je ustrojiti jedinstven ured Ombudsmana i u potpunosti provesti dva policijska zakona iz 2008. godine, a naročito one koji se odnose na preostala imenovanja direktora policijskih agencija na državnom nivou, posebice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.
Tražimo od vlasti Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti, Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice ali i Interresorne radne grupe da ulože napore u rješavanju preostalih obaveza. Nefunkcionalnost države ili nemogućnost postizanja političkih dogovora ne mogu više biti izgovor izostanka Bosne i Hercegovine iz procesa reformi koje su od direktnog značaja za svakog od njenih građana.
Krajnji datum za ispostavu novog izvještaja BiH o implementaciji kriterija Mape puta prema Evropskoj komisiji je 30. septembar. Bez potpunog ostvarenja preostalih mjera, teško da će Bosna i Hercegovina biti u stanju postići liberalizaciju viznog režima čak ni do polovice 2010.
- Murat Sabanovic
#16 Re: bosna i vize za EU zemlje...
dosao frajer iz sarajeva u svabiju 94te i nakon 6 mjeseci,poceo govoriti da mu je lakse u ratu bilo ,nego sto mu je svabiji.superpile wrote:jel ovo k'o u ratu sto je onima vani bilo teze, nego nama u BiH![]()
10tak kila nabacio ,koju markicu u dzep i cim je rat stao nazad u bosnu...
tema:pa zar jos vjerujete u naklonost kurve europe?! ta ista kurva nas je htjela da unisti,a danas nam sazida zid da nemozemo nigdje maci bez njegog odobravanja.nakon rata,genocida,proganjanja i ubijanja mi i dalje vjerujemo europi.
zaista smo glup narod !!!
- atheist
#17 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Druzhe Shabane, gdje nalazish uporishte za (ne)naklonost Evrope? Chini li mi se ili imputirash da smo ratovali sa svekolikim silama iliti englezima, francuzima i tako dalje i tako blizhe? Gdje se nalazi zid? U Tichichima or? Mozhda bi nam bilo bolje da srushish kakvu branu po vrletima Evrope i potopish sve te kurve koje spominjesh...?Murat Sabanovic wrote:tema:pa zar jos vjerujete u naklonost kurve europe?! ta ista kurva nas je htjela da unisti,a danas nam sazida zid da nemozemo nigdje maci bez njegog odobravanja.nakon rata,genocida,proganjanja i ubijanja mi i dalje vjerujemo europi.zaista smo glup narod !!!
-
kijameta
#18 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Pa ti od drveca ne vidis sumuatheist wrote:Zbog chega? Pa, greshke Dodika, Tihicha, Chovicha i ostalih nam idola trazhimo izvan nashih granica ochito i krivimo druge za nash jad? Evropa nam je postavila jasne i nedvosmislene uslove za ukidanje viznog rezhima, pa te Ja pitam gdje je problem? Evropa nas je mozda sabotirala na nashem putu?hypnose wrote:Problem i jeste da nemogu dobiti vize jer zaradjujem sama .A ako si samozaradjivac nemozes praviti garantna pisma jedino ako stvarno malo placas stanarinu a isto tako stan mora imati kvadraturu te sve potvrde koliko sta placas i kad se svede sve moras po personu najmane 500 Eura da ti ostaje a ako zaradjues sam to je nemoguce.Elem neboli mene to sto moram praviti garantno pismo vec me boi da su svi oslobodjni viza samo mi ne u tome i jeste zagonetka.
Chega li se bojimo u toj Evropi? Mozhda slobodnih medija (da su nam mediji bili ovako agilni u objavljivanju kriminalnih djela nashih idola, ne samo da bi nam ukinuli vize, vech bi bili i punopravna chlanica EU) ili standarda zhivota ili svega shto u Bosni nema vech dvije decenije? Valjda je i djeci u vrtichima jasno, da po ukidanju viznog rezhima bosancima i hercegovcima sadashnja vladajucha elita pada zauvijek, a Dodici, Zlajichi, Bakirchichi, Cerichi, Chovichi odlaze u vjechna lovishta promptno. Sve dok boshnje ne mogu dalje od Slavonskog Broda zhivjet che uljuljkani u svoj patoloshki mazohizam.
Uz sve drugo, cijenu takve izolacije (koju sami biramo) che platiti chitave generacije mladih koje che odrasti, ozheniti se i djecu stechi a da neche znati (!!!!!!!), niti mochi vidjeti da postoji jedan bolji i drugachiji svijet od onoga u kojem su zatvoreni, granicama yebenih opshtina, kantona, entiteta i ostalih tric i ku(r)china.
Elem, boshnjachko debilski mediji, iliti Avaz, tu i takvu odluku sa drugom Tunjom na chelu je klasificirao kao diskriminacija muslimana, iliti, vize nam kao nedaju jer smo kao muslimani. Da im je neko rekao (da su barem pitali nekoga), da u Evropi bitishe cijelih 53 miliona muslimana i da odluka o ne-ukidanju viznog rezhima ima veze jedino sa ciljevima koje nismo ispunili ilit, nashi vrli politichari nisu nashli za shodno da ih ispune. Kako god, vlastite neuspjehe naravski, pokushavaju prishiti diskriminatorskoj i fashistichkoj, i naravno islomofobichnoj Evropi u koje i pored svega ipak zhelimo da idemo ( hvali istok, drzh' se zapada ).
Kako god, u prilogu chu postirati uslove koje moramo ispuniti da bi dobili bezvizni rezhim, a do tada, patetiku ostavimo za partijske sastanke... ili do slijedechih izbora kada chemo opet iste pokemone izabrati i onda se chuditi shto kao sav normalan svijet ne napredujemo, vech konstantno, pune dvije decenije, nazadujemo ...
Po cemu zakljucujes da Dodik,Covic,Tihic ne rade dobro
Tihic ne radi dobro,jer predstavlja bosnjacki narod i trebao bi da zastupa drzavne interese BiH.
Dok Covic a posebno Dodik rade izvrsno.Posebno cu se kao na vaznijeg osvrnuti na Dodika. Dodikov cilj nije borba za interese bosanskog naroda i bosanske drzave,nego zastupanje srpskih nacionalista i Srbije. U interesu srpskih nacionalista i Srbije je sto gore i sto podjeljenije stanje u BiH i Dodik punom snagom radi na tome i to vrlo dobro i vrlo uspjesno,za cistu peticu. Ovo sa ukidanjem viza za Srbiju a neukidanjem za BiH je jedna velika pobjeda srpkih nacionalista i potvrda uspjesnoga rada Dodika. Eee sad bez potpore Evrope ni Dodik ni srpski nacionalisti ne bi postizali uspjehe koje postizu.Kao sto ni bosnjacki i bosanski politicari ne mogu realno postici nikakve rezultate i takvoj konstalaciji evropske politike. Tako da za sve lose u Bosni je krivica uglavnom na EU i njihovoj pasivnosti.Jos mozemo biti sretni dok su pasivni,jer kada nisu pasivni onda su otvoreno na strani srpskih nacionalista.
- atheist
#19 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Khm, rade dobro? Zashto onda nismo ispunili uslove iz "mape puta" kada smo toliko agilni u zadanim poslovima za koje primamo plachu? Ne vidim kakve veze RS ima sa ukidanjem viza sa Srbiju, pa shodno tome neche biti na odmet da mi rastabirish tu stavku. Srbija, kao i Makedonija, Crna Gora, Mi i Albanija smo imali/mo manje vishe iste uslove u "mapi puta". To shto je ista ta "mapa puta" u BiH duzha, ne vidim zbog chega bi krivio Srbiju ili Tadzikistan zbog toga? Razlog zbog kojeg je Srbija uslovno dobila pregovore za ukidanje viza nije zasluzhan Ravnogorski Pokret i ostale trice i ku(r)chine, vech njihovi politichari koji su zadane uslove i ispunili.kijameta wrote: Pa ti od drveca ne vidis sumu![]()
Polazna tacka ti je skroz pogresna i onda u svojoj analizi dobijas apsurdne rezultate.
Po cemu zakljucujes da Dodik,Covic,Tihic ne rade dobro![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tihic ne radi dobro,jer predstavlja bosnjacki narod i trebao bi da zastupa drzavne interese BiH.
Dok Covic a posebno Dodik rade izvrsno.Posebno cu se kao na vaznijeg osvrnuti na Dodika. Dodikov cilj nije borba za interese bosanskog naroda i bosanske drzave,nego zastupanje srpskih nacionalista i Srbije. U interesu srpskih nacionalista i Srbije je sto gore i sto podjeljenije stanje u BiH i Dodik punom snagom radi na tome i to vrlo dobro i vrlo uspjesno,za cistu peticu. Ovo sa ukidanjem viza za Srbiju a neukidanjem za BiH je jedna velika pobjeda srpkih nacionalista i potvrda uspjesnoga rada Dodika. Eee sad bez potpore Evrope ni Dodik ni srpski nacionalisti ne bi postizali uspjehe koje postizu.Kao sto ni bosnjacki i bosanski politicari ne mogu realno postici nikakve rezultate i takvoj konstalaciji evropske politike. Tako da za sve lose u Bosni je krivica uglavnom na EU i njihovoj pasivnosti.Jos mozemo biti sretni dok su pasivni,jer kada nisu pasivni onda su otvoreno na strani srpskih nacionalista.
Ne vidim razloga ni definisanja ovakve situacije kroz "pasivnost" Evrope, jer uslovi su jasni, a u njima (ako grijeshim prosvjetli me), nema zahtjeva za nemoguche ili onih koji idu na shtetu muslimana, srba, cigana ili hrvata ili marsovaca, sem shto definitivno idu na shtetu tvojih Dodika Chovicha, Tihicha, Cericha, Radonchicha i ostalih ku(r)china chime bi kroz svaku evropsku integraciju (pa makar i kroz ukidanje viznog rezhima) isti pali u nepovrat. Chini mi se da aludirash da bi najbolje bilo, da "mapa puta" nije zahtjev, vech nametnuto rjeshenje - kada nas eto Evropa sabotira da ispunimo ciljeve koje nam je zadala. Tipski primjer sabotiranja "mape puta" nam dolazi iz mrske Svedske koja nam je platita mrskim eurima, mrske biometrijske pasose samo zato jer nas mrze i tako dalje i tako blizhe.
Whatever, uz duzhno poshtovanje tvoje gledishte se ne razlikuje uveliko od Tunjinih pamfleta i Fahrinih ingenizonih serioznih tekstova, koji svakako chvrsto obechavaju da mi josh dugo nechemo nigdje, jer svakako da se sve svodi na islamofobiju i islamofobiju mrske Evrope u kojoj bitishe mrskih 53 miliona muslimana. U svakom sluchaju, svi vi (srbi, muslimani, hrvati ...) se borite za svoja prava i kukate na ugrozhenost od ovih ili onih, a shta je sa nama, BOSANCIMA? Pitate se kada je li nama dosta vishe Vas?
-
jefferson
#20 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Sto je narod zatvoreniji to je, da se tako izrazim, gluplji!
Problem je sto je vecina nas naforumu dovoljno stara da se sjeca onog pasosa, ili je imala priliku da putuje po svijetu, pa nama ne mogu prodavati muda za bubrege.
Medjutim, postoje vec generacije bosanaca i hercegovaca koje nisu otisle dalje od Kaknja ili eventualno Makarske, u najboljem slucaju!
Stoga, sto manje prosvjecen narod, to je lakse s njima manipulisati. Mislim da EU i SAD idu time da izazovu bijes medju ljudima ne bi ili na iducim izborima trazili promjene, ili to jednostavno silom uradili. Jbg, neke od najboljih promjena u svijetu su se desavale nasilnim putem, a nije da nasi politicari nisu zasluzili batine!
Problem je sto je vecina nas naforumu dovoljno stara da se sjeca onog pasosa, ili je imala priliku da putuje po svijetu, pa nama ne mogu prodavati muda za bubrege.
Medjutim, postoje vec generacije bosanaca i hercegovaca koje nisu otisle dalje od Kaknja ili eventualno Makarske, u najboljem slucaju!
Stoga, sto manje prosvjecen narod, to je lakse s njima manipulisati. Mislim da EU i SAD idu time da izazovu bijes medju ljudima ne bi ili na iducim izborima trazili promjene, ili to jednostavno silom uradili. Jbg, neke od najboljih promjena u svijetu su se desavale nasilnim putem, a nije da nasi politicari nisu zasluzili batine!
- atheist
#21 Re: bosna i vize za EU zemlje...
iliti "...cijenu takve izolacije (koju sami biramo) che platiti chitave generacije mladih koje che odrasti, ozheniti se i djecu stechi a da neche znati (!!!!!!!), niti mochi vidjeti da postoji jedan bolji i drugachiji svijet od onoga u kojem su zatvoreni, granicama yebenih opshtina, kantona, blentiteta i ostalih tric i ku(r)china."jefferson wrote:Sto je narod zatvoreniji to je, da se tako izrazim, gluplji!
Sumnjam da EU, USA ili neko trechi pokushava da izazove bilo kakvu reakciju kod prosjechnog bosanca/hercegovca, jer suludo je ochekivati pomoch od nekoga ukoliko ni sami sebi ne zhelimo pomochi. Ne mozhemo rechi da su nam izbori naregularni - jer svi mi imamo puno pravo da svako dvije godine izaberemo opciju koja che drzhavu odvesti u bolje sutra. Mozhemo isto tako i politichki da se angazhujemo u nekoj od postojechih partija ili osnujemo sami istu. Mi nishta od toga ne chinimo, vech nijemo posmatramo dok godine, a sada vech i decenije, prolaze u potpunom beznadju i perspektivi koja bi postidjela i prosjechnog afganistanca, od kojih svakako nismo daleko civilizacijski...
Slijedeche godine su izbori, a mi tu godinu ne bi trebalo potroshiti na konstatacije kako nam je loshe, vech u oktobru izachi na izbore i izboriti se za svoje sutra...
-
palermo
#22 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Jebo te, rekao bi čovjek koliko utroši truda nešto će pametno i napisati.atheist wrote:
Khm, rade dobro? Zashto onda nismo ispunili uslove iz "mape puta" kada smo toliko agilni u zadanim poslovima za koje primamo plachu? Ne vidim kakve veze RS ima sa ukidanjem viza sa Srbiju, pa shodno tome neche biti na odmet da mi rastabirish tu stavku. Srbija, kao i Makedonija, Crna Gora, Mi i Albanija smo imali/mo manje vishe iste uslove u "mapi puta". To shto je ista ta "mapa puta" u BiH duzha, ne vidim zbog chega bi krivio Srbiju ili Tadzikistan zbog toga? Razlog zbog kojeg je Srbija uslovno dobila pregovore za ukidanje viza nije zasluzhan Ravnogorski Pokret i ostale trice i ku(r)chine, vech njihovi politichari koji su zadane uslove i ispunili.
Ne vidim razloga ni definisanja ovakve situacije kroz "pasivnost" Evrope, jer uslovi su jasni, a u njima (ako grijeshim prosvjetli me), nema zahtjeva za nemoguche ili onih koji idu na shtetu muslimana, srba, cigana ili hrvata ili marsovaca, sem shto definitivno idu na shtetu tvojih Dodika Chovicha, Tihicha, Cericha, Radonchicha i ostalih ku(r)china chime bi kroz svaku evropsku integraciju (pa makar i kroz ukidanje viznog rezhima) isti pali u nepovrat. Chini mi se da aludirash da bi najbolje bilo, da "mapa puta" nije zahtjev, vech nametnuto rjeshenje - kada nas eto Evropa sabotira da ispunimo ciljeve koje nam je zadala. Tipski primjer sabotiranja "mape puta" nam dolazi iz mrske Svedske koja nam je platita mrskim eurima, mrske biometrijske pasose samo zato jer nas mrze i tako dalje i tako blizhe.
Whatever, uz duzhno poshtovanje tvoje gledishte se ne razlikuje uveliko od Tunjinih pamfleta i Fahrinih ingenizonih serioznih tekstova, koji svakako chvrsto obechavaju da mi josh dugo nechemo nigdje, jer svakako da se sve svodi na islamofobiju i islamofobiju mrske Evrope u kojoj bitishe mrskih 53 miliona muslimana. U svakom sluchaju, svi vi (srbi, muslimani, hrvati ...) se borite za svoja prava i kukate na ugrozhenost od ovih ili onih, a shta je sa nama, BOSANCIMA? Pitate se kada je li nama dosta vishe Vas?
Kako ćeš jadan ne bio uslove ispuniti kada premijer vlade je protiv ispunjavanja uslova. Odnosno, ispunjavanje uslova iz mape puta, služi kao metod ucjene za druge ciljeve. Ma jebale ga vize, nije meni teško stajati u redu.
kako se ono kaže u sarajevu, što ne mogu na rende kora (jesam dobro upamtio ?)
-
jefferson
#23 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Upravo to i govorim. Znas, nas prosjecni glasac ode glasati za SDA/SZBiH/oba HDZ-a/SDS/SNSD bez da pomisli kakve to implikacije ima na buducnost, jer, postoji OHR. Ako ne budu slusali, visoki predstavnik ce ih smjeniti/nametnuti odluke itd. Problem je, sto vecina glasaca nikad nije preuzela odgovornost niti se smatra odgovornom za svoj glas. E sad kad je OHR prestao donositi odluke i smjenjivati i prebacio odgovornost na glasace, nastali su bezmalo veliki problemi. Demokratija se ne nauci za 10g, to je proces koji traje decenijama ako ne i vijekovima. Demokratija ne podrazumjeva samo glasanje na izborima, to je instrument demokratije! Demokratija je jedno stotinu pojmova i definicija, od mogucnosti asocijacije bez pritiska do pravne drzave. SAD su tek 1964 dale punu slobodu crncima nakon 188 godine od proglasenja nezavisnosti, i tek 1965 dali punu slobodu glasanja svim ljudima bez obzira na boju koze, itd. Stoga, ako neko misli da ce ljudi u BiH tek tako nauciti biti demokraticni grdno se vara, a mi to iz dana u dan potvrdjujemo.atheist wrote:iliti "...cijenu takve izolacije (koju sami biramo) che platiti chitave generacije mladih koje che odrasti, ozheniti se i djecu stechi a da neche znati (!!!!!!!), niti mochi vidjeti da postoji jedan bolji i drugachiji svijet od onoga u kojem su zatvoreni, granicama yebenih opshtina, kantona, blentiteta i ostalih tric i ku(r)china."jefferson wrote:Sto je narod zatvoreniji to je, da se tako izrazim, gluplji!
Sumnjam da EU, USA ili neko trechi pokushava da izazove bilo kakvu reakciju kod prosjechnog bosanca/hercegovca, jer suludo je ochekivati pomoch od nekoga ukoliko ni sami sebi ne zhelimo pomochi. Ne mozhemo rechi da su nam izbori naregularni - jer svi mi imamo puno pravo da svako dvije godine izaberemo opciju koja che drzhavu odvesti u bolje sutra. Mozhemo isto tako i politichki da se angazhujemo u nekoj od postojechih partija ili osnujemo sami istu. Mi nishta od toga ne chinimo, vech nijemo posmatramo dok godine, a sada vech i decenije, prolaze u potpunom beznadju i perspektivi koja bi postidjela i prosjechnog afganistanca, od kojih svakako nismo daleko civilizacijski...
Slijedeche godine su izbori, a mi tu godinu ne bi trebalo potroshiti na konstatacije kako nam je loshe, vech u oktobru izachi na izbore i izboriti se za svoje sutra...
Stoga, EU ili SAD nisu s namjerom rekli: "evo vama vize pa ih smjenjujte" nego su nama ostavili da rjesimo probleme i da ih naucimo rjesavati.
S obzirom da mi je ova problematika dio profesije, ono sto ja mislim jeste da ce proci minimalno 20g prije nego sto prosjecan bosanac i hercegovac pocne drugacije da razmislja kada je u pitanju izbor politicke elite, organizacija drzave ili gradnja i evolucija institucija. E sad, sta se za tih 20 g moze desiti je druga prica. Ako neko misli da ce nama doci neko i rjesavati probleme grdno se vara. Prvo, mi nismo nicim zaduzili medjunarodnu zajednicu da nam rejsava probleme (ne ulazemo nista u nauku, tjeramo visokoobrazovane ljude vani, leglo smo kriminala itd), drugo, previse smo mali da bi pored trenutnih svjetskih katastrofa neko obracao paznju na drzavu od 4 miliona stanovnika koja je koliko toliko osigurana od daljnih sukoba. To sto kod nas 25% ljudi zivi ispod granice siromastva, ljudi skupljaju pare za lijecenje dok odvajaju 68% svog prihoda za zdravstveno i penziono je nas problem, i problem glasaca koji glasanje dozivljava kao koridu u Cevljanovicima, obicni dernek gdje svako pljuje po svakom, dok gradovi po 30-40,000 stanovnika nemaju aparata za dijalizu, a snebivamo se nad americkim zdravstvenim sistemom.
Sve to utice na vize, jer mi jednostavno ne zelimo biti bolji, posto vec smatramo da smo najbolji!
- atheist
#24 Re: bosna i vize za EU zemlje...
Khm, nisam odushevljen bash povrshnim pregledom postova, a pogotovo onih gdje mi se imputira ono shto nisam nigdje ni pomislio, a kamoli izrekao. Mogao si vjerujem i na drugachiji nachin rechi da mashtash kako premili nam premijer opchi sa trechom sharenom stranicom biometrijskih pasosha i da banane jedesh oguljene...palermo wrote:Jebo te, rekao bi čovjek koliko utroši truda nešto će pametno i napisati.atheist wrote:
Khm, rade dobro? Zashto onda nismo ispunili uslove iz "mape puta" kada smo toliko agilni u zadanim poslovima za koje primamo plachu? Ne vidim kakve veze RS ima sa ukidanjem viza sa Srbiju, pa shodno tome neche biti na odmet da mi rastabirish tu stavku. Srbija, kao i Makedonija, Crna Gora, Mi i Albanija smo imali/mo manje vishe iste uslove u "mapi puta". To shto je ista ta "mapa puta" u BiH duzha, ne vidim zbog chega bi krivio Srbiju ili Tadzikistan zbog toga? Razlog zbog kojeg je Srbija uslovno dobila pregovore za ukidanje viza nije zasluzhan Ravnogorski Pokret i ostale trice i ku(r)chine, vech njihovi politichari koji su zadane uslove i ispunili.
Kako ćeš jadan ne bio uslove ispuniti kada premijer vlade je protiv ispunjavanja uslova. Odnosno, ispunjavanje uslova iz mape puta, služi kao metod ucjene za druge ciljeve. Ma jebale ga vize, nije meni teško stajati u redu.
kako se ono kaže u sarajevu, što ne mogu na rende kora (jesam dobro upamtio ?)
- atheist
#25 Re: bosna i vize za EU zemlje...
U svakom, iole normalnom drushtvu, u takvim krizama na scenu stupaju nevladine organizacije koje narodu dizhu svijest, barem tek toliko, da mu se da do znanja da je svaka individua odgovorna za svoje sutra. Nazhalost, perpepcija nashih NVO se svodi na to da ukazhu na probleme (poshto smo toliki imbecili da ne znamo shta nas muchi...), bez ikakve konkretne mjere, strategije ili rjeshenja istih tih problema. Ne tako davno smo imali priliku vidjeti na djelu "leshinare" prilikom protesta povodom Amarovog ubistva, gdje se gore navedeni nisu libili da iskoriste priliku za vlastitu reklamu, pored raje koja je sjedila na ulici, a koja ima veze sa partijama ili NVO kao i ja sa mandarinskim jezikom. Chudi me da na kraju josh nije ispalo da su upravo oni i organizovali iste te proteste ...jefferson wrote:Upravo to i govorim. Znas, nas prosjecni glasac ode glasati za SDA/SZBiH/oba HDZ-a/SDS/SNSD bez da pomisli kakve to implikacije ima na buducnost, jer, postoji OHR. Ako ne budu slusali, visoki predstavnik ce ih smjeniti/nametnuti odluke itd. Problem je, sto vecina glasaca nikad nije preuzela odgovornost niti se smatra odgovornom za svoj glas. E sad kad je OHR prestao donositi odluke i smjenjivati i prebacio odgovornost na glasace, nastali su bezmalo veliki problemi. Demokratija se ne nauci za 10g, to je proces koji traje decenijama ako ne i vijekovima. Demokratija ne podrazumjeva samo glasanje na izborima, to je instrument demokratije! Demokratija je jedno stotinu pojmova i definicija, od mogucnosti asocijacije bez pritiska do pravne drzave. SAD su tek 1964 dale punu slobodu crncima nakon 188 godine od proglasenja nezavisnosti, i tek 1965 dali punu slobodu glasanja svim ljudima bez obzira na boju koze, itd. Stoga, ako neko misli da ce ljudi u BiH tek tako nauciti biti demokraticni grdno se vara, a mi to iz dana u dan potvrdjujemo.
Stoga, EU ili SAD nisu s namjerom rekli: "evo vama vize pa ih smjenjujte" nego su nama ostavili da rjesimo probleme i da ih naucimo rjesavati.
S obzirom da mi je ova problematika dio profesije, ono sto ja mislim jeste da ce proci minimalno 20g prije nego sto prosjecan bosanac i hercegovac pocne drugacije da razmislja kada je u pitanju izbor politicke elite, organizacija drzave ili gradnja i evolucija institucija. E sad, sta se za tih 20 g moze desiti je druga prica. Ako neko misli da ce nama doci neko i rjesavati probleme grdno se vara. Prvo, mi nismo nicim zaduzili medjunarodnu zajednicu da nam rejsava probleme (ne ulazemo nista u nauku, tjeramo visokoobrazovane ljude vani, leglo smo kriminala itd), drugo, previse smo mali da bi pored trenutnih svjetskih katastrofa neko obracao paznju na drzavu od 4 miliona stanovnika koja je koliko toliko osigurana od daljnih sukoba. To sto kod nas 25% ljudi zivi ispod granice siromastva, ljudi skupljaju pare za lijecenje dok odvajaju 68% svog prihoda za zdravstveno i penziono je nas problem, i problem glasaca koji glasanje dozivljava kao koridu u Cevljanovicima, obicni dernek gdje svako pljuje po svakom, dok gradovi po 30-40,000 stanovnika nemaju aparata za dijalizu, a snebivamo se nad americkim zdravstvenim sistemom.
Sve to utice na vize, jer mi jednostavno ne zelimo biti bolji, posto vec smatramo da smo najbolji!
Kako god, chini se da smo nepopravljivi mazohisti i da bez vodje ne znamo zhivjeti, iz chega proizilazi da demokratija i kapitalizam neche nachi plodno tlo u skorije vrijeme u bosanskim vrletima. Shta su to bolji od nas slovenci, hrvati, srbijanci, makedonci ili drugi, zapitajmo se sami...