Bosna i Hercegovina u video-igrama

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Eborg

#1 Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Eborg »

Nešto me potaklo razmišljanje o BiH kao poprištu nekih dešavanja u Sniper Ghost Warrior 2 gdje igra počinje u Sarajevu te Medal of Honor: Warfighter gdje se BiH navodi kao jedna od konfliktnih tačaka gdje će se odvijati neke od misija.

Gdje ste vi sretali Bosnu i Hercegovinu, naše gradove, ljude i slično u igrama? Možemo zanemariti sportske igre poput FIFA-e, PES-a i Football Managera. :)

Ovo sam ja do sada upratio:

1) Europa Universalis 2 i 3 - moguće je uzeti kraljevinu Bosnu tokom srednjeg vijeka.

2) Hearts of Iron 1, 2 i 3 - moguće je uzeti kraljevinu Jugoslaviju prije i tokom Drugog svjetskog rata gdje je većina naših većih gradova postavljena u vidu provincija koje se mogu zauzeti.

3) Red Dead Redemption - tokom čitanja novina kao sin Johna Marstona u 1914. godini moguće je pročitati članak o atentatu na Franza Ferdinanda u kojem novinari pišu kako pojma nemaju gdje je Sarajevo i gdje se to sve nalazi.

U Wikipedia članku Video games set in Bosnia and Herzegovina piše da se u BiH odvijaju i Joint Task Force kao i 3 igre Command & Conquer serijala no ne znam da li se samo spominje ili se i nešto radnje tu odvija. Čini mi se da je u nekom C&C-u Sarajevo bilo kao mapa, ne znam je li bilo u single-playeru ili je neka korisnički kreirana mapa postala popularna.

Ima li još? :)
Janjicar

#3 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Janjicar »

Mommy's_little_ Monster wrote:Knights of Honor
http://imageshack.us/photo/my-images/253/wtfkoh.png/
btw dobra igrica (Y)

Igrao sam je prije :)
Revolucionar ★

#4 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Revolucionar ★ »

Ne mogu se nesto sjetit nekih jos ozbiljnijih igara, ali znam da sto se tice browswer igara BiH postoji na eRepubliku i Renesansnim kraljevstvima
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Chmoljo »

http://en.wikipedia.org/wiki/Amorous_Professor_Cherry

u jednom trenutku profesorica priča o početku Prvog svjetskog rata...

i tako... :oops:
agent_zero

#6 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by agent_zero »

Vidim tek usput ste spomenuli Command&Conquer: Tiberium Wars. Jedna od misija je upravo Sarajevo, a isto tako ima misija u Hrvatskoj, koja je jedna od težih.

Ko nije odigrao, trk na torrente neka skine i odigra. Odlična igra najbolje RTS franšiže svih vremena.
Janjicar

#7 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Janjicar »

sad ce se onaj HS javit il kako vec :D
truts

#8 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by truts »

agent_zero wrote:Vidim tek usput ste spomenuli Command&Conquer: Tiberium Wars. Jedna od misija je upravo Sarajevo, a isto tako ima misija u Hrvatskoj, koja je jedna od težih.

Ko nije odigrao, trk na torrente neka skine i odigra. Odlična igra najbolje RTS franšiže svih vremena.
Namučio sam se u Hrvatskoj, oni navaljuju k'o ludi, a ja nemam vojske uopšte... a čini mi se da je u Sarajevu glavna baza onih NOD-ova. Inače, jedna od boljih rts igara ;)
U igri Medieval 2: Total War postoje jedinice "Bosnian archers", uključene u okvir Mađarskih trupa, nisu baš nešto jaki, al' treba ih napomenuti
Eborg

#9 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Eborg »

U Assassin's Creed 2 ima i boja za odjeću - Bosnian Indigo. :)

Image
Eborg

#10 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Eborg »

truts wrote:
agent_zero wrote:Vidim tek usput ste spomenuli Command&Conquer: Tiberium Wars. Jedna od misija je upravo Sarajevo, a isto tako ima misija u Hrvatskoj, koja je jedna od težih.

Namučio sam se u Hrvatskoj, oni navaljuju k'o ludi, a ja nemam vojske uopšte... a čini mi se da je u Sarajevu glavna baza onih NOD-ova. Inače, jedna od boljih rts igara ;)
U igri Medieval 2: Total War postoje jedinice "Bosnian archers", uključene u okvir Mađarskih trupa, nisu baš nešto jaki, al' treba ih napomenuti
truts

#11 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by truts »

Sarajevo sam prekuc'o iz prve. Hrvatska je problem gdje dobiješ malu bazu i malo vojske i resursa, moraš se branit neko vrijeme s bijedom :)

U igri Hearts of Iron 3 Bosna i Hercegovina je, u okviru Juge, podijeljena na mnoštvo regija, stvorio sam nuklearnu silu od same BiH :D
agent_zero

#12 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by agent_zero »

Jučer na TVSA opasno opleli po Sniper Ghost Warrior 2. Naziv priloga je bio "Snajperom po građanima Sarajeva".
rajv0sa

#13 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by rajv0sa »

agent_zero wrote:Jučer na TVSA opasno opleli po Sniper Ghost Warrior 2. Naziv priloga je bio "Snajperom po građanima Sarajeva".
Koji glupani,pa da su pogledali video vidjeli bi da se u igri bori protiv četnika , koji su zarobili glavnog protagonistu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Chmoljo »

agent_zero wrote:Jučer na TVSA opasno opleli po Sniper Ghost Warrior 2. Naziv priloga je bio "Snajperom po građanima Sarajeva".
trebalo bi jedan mejlić poslati kreatorima igre, i napomenuti da su optuženi da se stavljaju na stranu genocidne vojske :oops:

niko u ovoj državi ne zna raditi posao izgleda.

pa ni svoj.
dezurni_ucenik

#15 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by dezurni_ucenik »

Bilo bi super jednu misiju novog Hitmana odigrati u Sarajavu.Vec vidim : treba roknuti lokalnog politicara koji je je na zabavi u Narodnom Pozoristu.Posto nema pozivnice da udje, H-Man ulazi na sporedni ulaz koristeci "pick lock".Dalje masti na volju :D
T4h

#16 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by T4h »

Victoria 2, jest da se mora poceti s Osmanlijama, ali se moze opcijom "release nation" odvojiti Bosna i tako igrati. Solidna igra, mozda teska za pocetnike. Iskreno meni jedna od drazih paradoxovih strategija.

Crusader Kings 2 - Bosna je knezevina, mislim pod upravom brata madjarskog kralja, a zena mu je bizantijska princeza (cini mi se).

Paradoxove strategije znaju biti teske :D ali vala i zarazne blago receno.
baxul

#18 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by baxul »

truts wrote:Sarajevo sam prekuc'o iz prve. Hrvatska je problem gdje dobiješ malu bazu i malo vojske i resursa, moraš se branit neko vrijeme s bijedom :)
stani ba prvi dio C&C-a Sarajevo je zadnja misija sa GDI ono đe se ubije Kane sa Ion cannon u temple od NOD koji se nalazi u Sarajevu...

edit: zapravo ima dva kraja jedan sa ion cannonom i bez njega

:D
truts

#19 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by truts »

ima u 3 dijela C&C-a:
Command & Conquer
Command & Conquer 3: Tiberium Wars
Command & Conquer: Tiberian Sun

izgleda da im se sviđamo kao pogodno područje za terorističke baze :-D evo i u novom Medal of Honor-u smo teroristička zemlja... :lol:
Elme

#20 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Elme »

u battelfield 3 se spominje bosna u jedno sceni
nOrMaLaC

#21 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by nOrMaLaC »

Religious Fantastic wrote:
CVIKERASH wrote:Bilo bi super jednu misiju novog Hitmana odigrati u Sarajavu.Vec vidim : treba roknuti lokalnog politicara koji je je na zabavi u Narodnom Pozoristu.Posto nema pozivnice da udje, H-Man ulazi na sporedni ulaz koristeci "pick lock".Dalje masti na volju :D
:mrgreen: najbolji prijedlog...uffff

a što se ulaska tiče...umjesto lock pick iskoristiš 2Km bribe opciju ;-)
Bilo bi još bolje da možeš prilikom ulaska u neku zgradu ili prostoriju da ima opcija da im "tukneš" po 20 KM
u džep, da ih radije ne ubijaš. Pritisneš Shift a on kaže na hrđavim bosanskim naglaskom: Popijte kafu ti i kolega" :D
a čuvar samo se sklanja i kaže Bujrum! :D :D :D
nOrMaLaC

#22 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by nOrMaLaC »

Mission 1:
Eliminisati izvjesnog Šerifa u vrijeme trajanje Čevljanske koride u Ilijašu. Misija izuzetno teška zbog glasnoće šargije
i vike lokalnih pjevača amatera, te jako teško izvodiva zbog svijeta svakakvoga.
1) Pronaći lokalnog mesara koji prodaje janjetinu ispod 15 KM te ga namamiti iza šatora pričom ako ne dođe da mu šalješ sanitarnu inspekciju.Kada ga namamiš zapričati ga te ga zviznuti balvanom koji si prije toga skrio
u žbunju nakon što si otuđio kamion drvosječe dd.
Kad si ga zviznuo uzeti mu sikiru :D iz ruku te dokrajčiti ga .... :-)
Tijelo obložiti negdje u šumi daleko od lokalnog naroda koji je večer prije zauzo mjesto u hladu.
2) Presvući se i uzeti mu bijelu znojavu mesarsku majicu i bijele hlače, mada izlizane masnoćom i lojem.
3) Uklopiti se u svijet. Sjesti gdje god u šatoru i čekati žrtvu jer je dojavljeno da žrtva izuzetno cijene muzičko dostignuće izvjesnih Raspjevanih Merklija.
4) Preporučuje se i janjetina da se pojede i koju bocu sarajevske i naravno koje kolence da se zaigra za svaki slučaj....
5) Kada se žrtva identifikuje zapričati ga pričom o navodnom rodbinskom vezom koju posjedujete i ti i žrtva jer ste navodno iz iste mjesne zajednice.
6) Opiti ga uz besvijesti i nakrkati ga janjetinom
7) Namamiti ga u Olovu i putem zaustaviti auto radi male nužde.
8) Izvaditi sjekiru i zamahniti dok žrtva prazni navodno pun mjehur
9) Tijelo odložiti u Stupčanicu i automobil
10) Uzeti lokalni Autobus za Sarajevo i pravac na aerodrom

Misija obavljena :D
Wind

#23 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Wind »

...ccc, sad mi je jasno od kud tolike pucnjave po gradu.... :D
Eborg

#24 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by Eborg »

nOrMaLaC wrote:Mission 1:
Eliminisati izvjesnog Šerifa u vrijeme trajanje Čevljanske koride u Ilijašu. Misija izuzetno teška zbog glasnoće šargije
i vike lokalnih pjevača amatera, te jako teško izvodiva zbog svijeta svakakvoga.
1) Pronaći lokalnog mesara koji prodaje janjetinu ispod 15 KM te ga namamiti iza šatora pričom ako ne dođe da mu šalješ sanitarnu inspekciju.Kada ga namamiš zapričati ga te ga zviznuti balvanom koji si prije toga skrio
u žbunju nakon što si otuđio kamion drvosječe dd.
Kad si ga zviznuo uzeti mu sikiru :D iz ruku te dokrajčiti ga .... :-)
Tijelo obložiti negdje u šumi daleko od lokalnog naroda koji je večer prije zauzo mjesto u hladu.
2) Presvući se i uzeti mu bijelu znojavu mesarsku majicu i bijele hlače, mada izlizane masnoćom i lojem.
3) Uklopiti se u svijet. Sjesti gdje god u šatoru i čekati žrtvu jer je dojavljeno da žrtva izuzetno cijene muzičko dostignuće izvjesnih Raspjevanih Merklija.
4) Preporučuje se i janjetina da se pojede i koju bocu sarajevske i naravno koje kolence da se zaigra za svaki slučaj....
5) Kada se žrtva identifikuje zapričati ga pričom o navodnom rodbinskom vezom koju posjedujete i ti i žrtva jer ste navodno iz iste mjesne zajednice.
6) Opiti ga uz besvijesti i nakrkati ga janjetinom
7) Namamiti ga u Olovu i putem zaustaviti auto radi male nužde.
8) Izvaditi sjekiru i zamahniti dok žrtva prazni navodno pun mjehur
9) Tijelo odložiti u Stupčanicu i automobil
10) Uzeti lokalni Autobus za Sarajevo i pravac na aerodrom

Misija obavljena :D
:lol:

:thumbup:
IZVANZEMALJAC

#25 Re: Bosna i Hercegovina u video-igrama

Post by IZVANZEMALJAC »

total war medieval 2
u jednom od modova ove igre je moguče igrati kao kraljevina Bosna
Post Reply