hajd' mi u dvije rijeci reci sta si? gdje si rodjen/a i gdje zivis?seas of cheese wrote: pa eto budi ili ne budi sta hoces samo ne trazi od mene da budem bosanac i sve je ok.
Bosna i Hercegovina u buducnosti.
-
NoMeansNo54
-
Pravda30
ah, samo sam tebe u zivotu cekala da me prosvijetlis! bas ti hvala!
ja uopste nisam rekla da taj termin ne postoji jos od davnina, samo se pojam bosnjak danas koristi samo za muslimane, a ne za sve koji zive u bosni.
Netacno. Vjera i nacija niti ukljucjuu niti iskljucuju jedna drugu. U BIH postoji organizacija Bosnjaka nemuslimana. i Da ti si rekla da pojam Bosnjak ne postoji jer si rekla(citiram te) " da je pojam Bosnjak IZMISLJEN samo da se vise ne bi zvali "Muslimani". Imas problema sa pamcenjem?
a vidim da bi ti bio najsretini kada bi bosna postala prava dzamahirija! idi tamo gdje je jednonacionalna sredina i bit ces sretan. ja sam sretna u multinacionalnoj sredini, pa makar i naopakoj!
Aaaaa ti si ta vidovita Mara, pa sta onda odmah to i ne kazes? Imas tu moc da "vidis" sta ko misli i sta ko zeli... jako impresivno nema sta..
PS. Ti si ipak iz tako zvanog "mjesovitog brak"a(vidi se iz aviona) i zato si prije podrzavala jugoslovene , danas Bosance a sutra..? Uglavnom tvoj licni interes je da budes "po strani"... Nista licno a
-
Pravda30
Jos jedan jako konstruktivan odgovor.Nisam ni ocekivao da bi TI mogao nesto za sebe u onome naci!
A sada ocekujem od tebe da pbijes ono sto sam ja rekao a sa cim se ti nisi slozio. Ako to ne uradis to znaci da si iznosio nesitine ili drugacijim rijecima da si lagao.A lagati nije lijepo jel?
Dakle kao sto rekoh u BIH je pocinjen Genocid=> vidjeti presuda krsticu
http://www.un.org/icty/bhs/cases/krstic/krstic_main.htm
Dokazano je da je na BIH izvrsena dvostruka agresija(Srbija i Hrvatska) .
Vidjeti predmete Tadic i Kordic
http://www.un.org/icty/bhs/frames/cases.htm
I ne trebam da insistiram na tome da su ovo argumenti koji imaju PRAVNU podlogu.
-
seas of cheese
sta? srbinNoMeansNo54 wrote:hajd' mi u dvije rijeci reci sta si? gdje si rodjen/a i gdje zivis?seas of cheese wrote: pa eto budi ili ne budi sta hoces samo ne trazi od mene da budem bosanac i sve je ok.
m. rodjenja? sarajevo
trenutni lokalitet? london
bosna je za mene dio zemlje u kojoj sam odrastao a koja se zatim raspala, pa sad imaju neki tamo sto hoce da se zovu "bosanci". ok, nema problema, ali ne trpaj me tu jer se sa tim ne mogu identifikovati. sarajlija jesam, taj identitet realno imam, ali bosna nema nikakve veze.
-
arnaut
Ne vidim u cemu je toliki problem.
Svako ima pravo da se osjeca i naziva kako zeli.
Bilo kakvo odredjivanje ili ucjenjivanje je ne samo gazenje osnovnih demokratskih principa, nego i zadiranje u neciju privatnost.
Evo jedan primjer, kako drzava u cijem Ustavu pise da su svi narodi konstitutivni moze da ima nacionalne partije, tj. stranke sa exluzivnim pravom na samo jedan narod.
Zar ne bi trebalo da bilo koja stranka/partija, bilo lijeva,centar ili desna, u svojoj organizaciji odrazava BiH.
Dok god postoji SDA, postojace i SDS(pa makar se on zvao i SNSD), i HDZ kao antiteza ove dve.
Da li u Svajcarskoj postoji njemacka, talijanska ili pak francuska partija, ili da se ijedna od njih bavi exluzivno pravima samo jednog naroda.
To je politicki nonsens.
Ne moze BiH biti funkcionalna kad je temelj na kojem je koncipirana pogresan, drugo ako profunkcionise u smislu kojem je bila do rata, to ne znaci nista drugo nego nova Jugoslavija i opet ce se desiti panslavizam.
Jedna stvar vuce drugu.
Bilo kakvo odredjivanje ili ucjenjivanje je ne samo gazenje osnovnih demokratskih principa, nego i zadiranje u neciju privatnost.
Evo jedan primjer, kako drzava u cijem Ustavu pise da su svi narodi konstitutivni moze da ima nacionalne partije, tj. stranke sa exluzivnim pravom na samo jedan narod.
Zar ne bi trebalo da bilo koja stranka/partija, bilo lijeva,centar ili desna, u svojoj organizaciji odrazava BiH.
Dok god postoji SDA, postojace i SDS(pa makar se on zvao i SNSD), i HDZ kao antiteza ove dve.
Da li u Svajcarskoj postoji njemacka, talijanska ili pak francuska partija, ili da se ijedna od njih bavi exluzivno pravima samo jednog naroda.
To je politicki nonsens.
Ne moze BiH biti funkcionalna kad je temelj na kojem je koncipirana pogresan, drugo ako profunkcionise u smislu kojem je bila do rata, to ne znaci nista drugo nego nova Jugoslavija i opet ce se desiti panslavizam.
Jedna stvar vuce drugu.
-
Prenj
[quote="seas of cheesesta? srbin
m. rodjenja? sarajevo
bosna je za mene dio zemlje u kojoj sam odrastao a koja se zatim raspala, pa sad imaju neki tamo sto hoce da se zovu "bosanci". ok, nema problema, ali ne trpaj me tu jer se sa tim ne mogu identifikovati. sarajlija jesam, taj identitet realno imam, ali bosna nema nikakve veze.[/quote]
Nije meni jasna ova dijaspora
Znam za jednog tipa, Hrvata po nacionalnosti (mrzim ovo, ali bitno je za pricu) koji sa porodicom zivi preko pedeset godina u SAD. Ni on, ni porodica mu, vise nikakve veze nemaju sa BiH.
Jednoj svojoj kcerki je dao ime "Drina"
Tako i ovaj nas 'seasofcheese', umjesto da vrijedno radi i cuva radno mjesto u Londonu, gomilu vremena trosi, da nas u dalekoj i 'nebitnoj' Bosni ubijedi u razne stvari
m. rodjenja? sarajevo
bosna je za mene dio zemlje u kojoj sam odrastao a koja se zatim raspala, pa sad imaju neki tamo sto hoce da se zovu "bosanci". ok, nema problema, ali ne trpaj me tu jer se sa tim ne mogu identifikovati. sarajlija jesam, taj identitet realno imam, ali bosna nema nikakve veze.[/quote]
Nije meni jasna ova dijaspora
Znam za jednog tipa, Hrvata po nacionalnosti (mrzim ovo, ali bitno je za pricu) koji sa porodicom zivi preko pedeset godina u SAD. Ni on, ni porodica mu, vise nikakve veze nemaju sa BiH.
Tako i ovaj nas 'seasofcheese', umjesto da vrijedno radi i cuva radno mjesto u Londonu, gomilu vremena trosi, da nas u dalekoj i 'nebitnoj' Bosni ubijedi u razne stvari
-
NoMeansNo54
taj ti avion plaho visoko leti pa ne vidis dobro, jer samo da ti kazem da nisam iz mjesovitog braka, nego cak sta vise, nemamo apsloutno koljenima unazad nikoga druge vjeroispovijesti u familiji. mozda ja otvorim sezonu:)Pravda30 wrote: PS. Ti si ipak iz tako zvanog "mjesovitog brak"a(vidi se iz aviona) i zato si prije podrzavala jugoslovene , danas Bosance a sutra..? Uglavnom tvoj licni interes je da budes "po strani"... Nista licno a
uostalom, s tobom vise nema svrhe diskutovati, jer se diskusija pretvara u vrijedjanje, a to nije moj nivo!
-
NoMeansNo54
blago tebi, ti barem imas london, kad ti se vec drzava raspala. i moja se raspala, ali nemam drugog izbora, moram zivjeti u bosni. london mi se svidja, jer je svijet u malom kada su u pitanju nacije, rase, itd. nadam se da imas i englesko drzavljanstvo i da se mozes uvijek izjasniti kao englez.seas of cheese wrote:
sta? srbin
m. rodjenja? sarajevo
bosna je za mene dio zemlje u kojoj sam odrastao a koja se zatim raspala, pa sad imaju neki tamo sto hoce da se zovu "bosanci". ok, nema problema, ali ne trpaj me tu jer se sa tim ne mogu identifikovati. sarajlija jesam, taj identitet realno imam, ali bosna nema nikakve veze.
-
NoMeansNo54
gdje ti zivis pa si optimista? a ovo da svako ima pravo da se osjeca kako zeli to je tacno, samo sto nije "podobno". Ja, npr. imam problem da nadjem posao zbog svog imena. Naravno da mi niko to nije napismeno potvrdio, jer ne smije. cak ni sama nisam vjerovala u to niti pomisljala da je to razlog (naivno, pa sta ces!), dok mi moji prijatelji koji su itekako "podobni" nisu malo otvorili oci.arnaut wrote:Ne vidim u cemu je toliki problem.
To je politicki nonsens.
Jedna stvar vuce drugu.
-
seas of cheese
Nije meni jasna ova dijasporaPrenj wrote:[quote="seas of cheesesta? srbin
m. rodjenja? sarajevo
pogresno si shvatio o cemu pricam.
ne znaci da ne volim zemlju odakle sam dosao i da sam nezainteresovan za sudbinu iste, ali govorim ti o indentifikaciji sa pojmovima.
tebi je pojam bosna valjda ekvivalent za domovinu i osjecas se bosancem. ali meni su recimo beograd i split vise domovina od tuzle, u kojoj nikad nisam bio. ili zenice, ili travnika, ili cazina ili brckog ili bugojna ili kaknja ili banja luke. ili mostara, kroz koji jesam milion puta prosao ali mjesta u kojem zive ljudi sa naglaskom tako ruznim da me je sramota za njih i reci da smo sa istog kontinenta a kamoli iz iste regije.
- Vodenjak
Eto, nisam morao dugo da cekam da sam navedes primjer razmisljanja kakvog sam ti "prikacio"Pravda30 wrote:
PS. Ti si ipak iz tako zvanog "mjesovitog brak"a(vidi se iz aviona) i zato si prije podrzavala jugoslovene , danas Bosance a sutra..? Uglavnom tvoj licni interes je da budes "po strani"... Nista licno a
Hvala ti jer zaista nisam imao zivaca da rovim po tvojim starim postovima!
-
Tisina
bojim se da u BiH u Cro u SCG. Mk, i okolnim drzavama zivi jedam narod- sloveni juzniZenga wrote:Pravda ti si taj rusilacki element i nacionalista, ti si veliki neprijatelj Bosne. Sa takvim kao sto si ti i tvojim Vehabitskim pokretom i poricanju da postoje jos dva naroda sem Bosnjaka. Ako nisi znao u Bosni zive tri naroda B, S i H ....
Last edited by Tisina on 01/11/2004 16:31, edited 1 time in total.
-
NoMeansNo54
e sad si bas pretjerao!!! gdje ti je tolerancija isparila? kako mozes reci da ljudi imaju ruzan naglasak i da ih diskriminiras prema tome? opisi mi "ruzan naglasak", molim te! onda prema tome i skoti imaju ruzan naglasak!? ne mogu da vjerujem da neko ovako razmislja i to jos neko ko zivi u takvom divnom gradu kao sto je london.seas of cheese wrote: ili mostara, kroz koji jesam milion puta prosao ali mjesta u kojem zive ljudi sa naglaskom tako ruznim da me je sramota za njih i reci da smo sa istog kontinenta a kamoli iz iste regije.
-
Pravda30
Ono sto sam ja ranije napisao je nebitno. Nije rijec o tome na ovoj temi. Ako zelis da pises otome otvori novi topic.Vodenjak wrote:Eto, nisam morao dugo da cekam da sam navedes primjer razmisljanja kakvog sam ti "prikacio"Pravda30 wrote:
Hvala ti jer zaista nisam imao zivaca da rovim po tvojim starim postovima!
Ja te opet( PO TRECI PUT) pozivam da pobijes one moje dvjie gore navedene tvrdnje(Agresija i Genocid) a koja su proizvle tvoju reakciju.
Koliko mozemo da vidimo ti nisi u stanju da to ucinis, dakle slobodno mozemo da zakljucimo da LAZES!
Hvala
-
rumenko
Pozdravljam intelektualnu elitu skupljenu na ovom forumu.
Vidim komentar su vrlo raznovrsni,rekao bih cak inspirativni.
Devet je godina od zadnjeg rata.
Jos nisu iskopani svi od strane cetnika poubijani Bosnjaci.
Ako bih to pokusao da objasnim nekom strancu koji nema veze sa BiH on bi me garant pitao "Kako je moguce da vam treba toliko vremena?"
Kako mu objasniti da ti isti koji su ih pobili nece da kazu gdje su ih ukopali ili gdje su ih ispremjestali da bi sakrili tragove zlocina.
Niko to normalan ne moze shvatiti osim ucesnika zlocina i onih koji ih brane i cuvaju a to je srpska vlast od rata pa do danas
Kako bih tom strancu objasnio da ta ista srpska vlast nije u tih 9 godina od rata niti jednog zlocinca uhvatila? Nemam pojma.
Sve to skupa i jos hiljade drugih primjera koji nam jasno kazu da su srbi ucinili zlocin i da su oni sa svojim manjim blentitetom kocnica svakom pokusaju da BiH barem na neki nacin krene naprijed.
Sa prijedsednikom koji u fudbalu navija protiv zemlje ciji je predsjednik!?
Medjutim evo docekali smo da nam gospodin Zenga Bosanski-srbin ili kineski-japanac ili nazovi kako hoces samo ne Bosanac jer je to za njega uvredljivo na cistom srpskom uz elemente ekavice koja je "veoma tipicna"za BiH objasnjava da smo svi isto krivi i da se okrenemo buducnostiu!? Super. Znaci zaboravimo,i to sto prije, da smo isplanirano i pripremljeno poklani i okrenimo se ka svijetloj buducnosti u kojoj ce nam gospodin Zenga i njemu slicni objasnjavati kako i sta!?
I nemojte se zajebavati jer ako ne slusate Zengu onda ste vehabije kako gospodin nazva jednog ucesnika foruma!!
Da nije tragicno bilo bi komicno!
Vidim komentar su vrlo raznovrsni,rekao bih cak inspirativni.
Devet je godina od zadnjeg rata.
Jos nisu iskopani svi od strane cetnika poubijani Bosnjaci.
Ako bih to pokusao da objasnim nekom strancu koji nema veze sa BiH on bi me garant pitao "Kako je moguce da vam treba toliko vremena?"
Kako mu objasniti da ti isti koji su ih pobili nece da kazu gdje su ih ukopali ili gdje su ih ispremjestali da bi sakrili tragove zlocina.
Niko to normalan ne moze shvatiti osim ucesnika zlocina i onih koji ih brane i cuvaju a to je srpska vlast od rata pa do danas
Kako bih tom strancu objasnio da ta ista srpska vlast nije u tih 9 godina od rata niti jednog zlocinca uhvatila? Nemam pojma.
Sve to skupa i jos hiljade drugih primjera koji nam jasno kazu da su srbi ucinili zlocin i da su oni sa svojim manjim blentitetom kocnica svakom pokusaju da BiH barem na neki nacin krene naprijed.
Sa prijedsednikom koji u fudbalu navija protiv zemlje ciji je predsjednik!?
Medjutim evo docekali smo da nam gospodin Zenga Bosanski-srbin ili kineski-japanac ili nazovi kako hoces samo ne Bosanac jer je to za njega uvredljivo na cistom srpskom uz elemente ekavice koja je "veoma tipicna"za BiH objasnjava da smo svi isto krivi i da se okrenemo buducnostiu!? Super. Znaci zaboravimo,i to sto prije, da smo isplanirano i pripremljeno poklani i okrenimo se ka svijetloj buducnosti u kojoj ce nam gospodin Zenga i njemu slicni objasnjavati kako i sta!?
I nemojte se zajebavati jer ako ne slusate Zengu onda ste vehabije kako gospodin nazva jednog ucesnika foruma!!
Da nije tragicno bilo bi komicno!
-
BECHO
Tragicno je da se neki nadju uvrijedjeni kad ih se nazove 'Bosancem' dok ti isti konstatno povlace paralele sa genezom i porijeklom bosanskih Muslimana! Vjerovali ili NE, ja jos Srbina nisam dozivio a da mi nije prikacio onu pricu o 'poturcivanju'! Dakle, k***c me zaboli jeste li Srbi, Bosanci, Brekavci, Cetnici, kokardasi i ostalo, samo nemojte mi tih mitoloskih poskocica i epskih razvlakusa o 'veri nasih predaka' - kurva i postenje se ne podudaraju nikako! 
-
seas of cheese
znaci maaaaaajkee ti, nikad nisi cula hercegovce kako pricaju?NoMeansNo54 wrote:e sad si bas pretjerao!!! gdje ti je tolerancija isparila? kako mozes reci da ljudi imaju ruzan naglasak i da ih diskriminiras prema tome? opisi mi "ruzan naglasak", molim te! onda prema tome i skoti imaju ruzan naglasak!? ne mogu da vjerujem da neko ovako razmislja i to jos neko ko zivi u takvom divnom gradu kao sto je london.seas of cheese wrote: ili mostara, kroz koji jesam milion puta prosao ali mjesta u kojem zive ljudi sa naglaskom tako ruznim da me je sramota za njih i reci da smo sa istog kontinenta a kamoli iz iste regije.
-
margareta
oni sa svojim manjim blentitetom kocnica svakom pokusaju da BiH barem na neki nacin krene naprijed.
Sa prijedsednikom koji u fudbalu navija protiv zemlje ciji je predsjednik!? [quote]
Rumenko
Nije lose napisano ali "veci blentitet" je biser kojim si skoro sve rekao.
Mi zivimo 'udobno' , inteligentno i nadasve kulturno nadahnuto u "manjem blentitetu".
Obicno koristim izraz utornjani - SDA-ovce ili SDA-ovnovi ali blentitet je pravi epitet.
Mozemo koristiti rasTROjeni u TRI tora , utornjani u dva blentiteta.......
Sa prijedsednikom koji u fudbalu navija protiv zemlje ciji je predsjednik!? [quote]
Rumenko
Nije lose napisano ali "veci blentitet" je biser kojim si skoro sve rekao.
Mi zivimo 'udobno' , inteligentno i nadasve kulturno nadahnuto u "manjem blentitetu".
Obicno koristim izraz utornjani - SDA-ovce ili SDA-ovnovi ali blentitet je pravi epitet.
Mozemo koristiti rasTROjeni u TRI tora , utornjani u dva blentiteta.......
-
Matej
BiH bi prvo morala imati sadašnjost da bi mogla dobiti i šansu za budućnost a budući da nam je i prošlost klimava skeptičan sam po ovom pitanju.
BIH postoji kao infuzni očajnik kojeg na životu drže strane aparuture. Dakle defakto kao država nastala i održavana voljom njenih građana ne postojimo.
BIH je u bližoj prošlosti bila Austrougarski tj Turski teritorij , znači ni tada samostalna. u Jugoslaviji je dobila nekakvu formu ali opet kao na račun ravnoteža velikosrspkih i velikohrvatskih pretenzija.
Jedini period kada je BIH bila svoja i sama i samostalna bijaše doba Kulina bana pa do pada pod Turke. U to vrijeme u BIH živjelo je 90% krstjana i kršćana međusobno snošljivi i odani Bosni. Oni koji se danas pozivaju na takvu Bosnu zaboravljaju da je u međuvremenu poturčeno 70%od onih 90% i naseljeno 2 milijuna Srbovlaha, dakle ta Bosna se drastično promijenila. Neobosanski romantizam pokazao se kao potpuni promašaj jer Srbi i sada više štuju Nemanjiće nego Tvrtka a bošnjaci na Tvrtka gledaju kao na hrvatskog vladara.
U međuvremenu krajem 90-ih pobijeno je dosta ljudi , neke bakice su silovane a potom nabijene na koce. nekoj djeci vađene su oči , nekim ženama trgane su genitalije. Hm , budimo realni. Nismo zaslužili budućnost.
Kladim se na mirnu dezintegraciju i svesrdno je priželjkujem ako ništa onda barem za spas naših, vaših i njihovih potomaka.
Il imamo toliko muda pa da ponavljamo bolesne greške naših bolesnih roditelja , daidža amidža i ostale mnogobrojne i nacionalno zadojene rodbine?
il ja to u gluho pušem?
BIH postoji kao infuzni očajnik kojeg na životu drže strane aparuture. Dakle defakto kao država nastala i održavana voljom njenih građana ne postojimo.
BIH je u bližoj prošlosti bila Austrougarski tj Turski teritorij , znači ni tada samostalna. u Jugoslaviji je dobila nekakvu formu ali opet kao na račun ravnoteža velikosrspkih i velikohrvatskih pretenzija.
Jedini period kada je BIH bila svoja i sama i samostalna bijaše doba Kulina bana pa do pada pod Turke. U to vrijeme u BIH živjelo je 90% krstjana i kršćana međusobno snošljivi i odani Bosni. Oni koji se danas pozivaju na takvu Bosnu zaboravljaju da je u međuvremenu poturčeno 70%od onih 90% i naseljeno 2 milijuna Srbovlaha, dakle ta Bosna se drastično promijenila. Neobosanski romantizam pokazao se kao potpuni promašaj jer Srbi i sada više štuju Nemanjiće nego Tvrtka a bošnjaci na Tvrtka gledaju kao na hrvatskog vladara.
U međuvremenu krajem 90-ih pobijeno je dosta ljudi , neke bakice su silovane a potom nabijene na koce. nekoj djeci vađene su oči , nekim ženama trgane su genitalije. Hm , budimo realni. Nismo zaslužili budućnost.
Kladim se na mirnu dezintegraciju i svesrdno je priželjkujem ako ništa onda barem za spas naših, vaših i njihovih potomaka.
Il imamo toliko muda pa da ponavljamo bolesne greške naših bolesnih roditelja , daidža amidža i ostale mnogobrojne i nacionalno zadojene rodbine?
il ja to u gluho pušem?
-
seas of cheese
nema nista uzajamno iskljucivo u cinjenici da su muslimani i srbi genetski jedan, a politicki dva naroda.BECHO wrote:Tragicno je da se neki nadju uvrijedjeni kad ih se nazove 'Bosancem' dok ti isti konstatno povlace paralele sa genezom i porijeklom bosanskih Muslimana! Vjerovali ili NE, ja jos Srbina nisam dozivio a da mi nije prikacio onu pricu o 'poturcivanju'! Dakle, k***c me zaboli jeste li Srbi, Bosanci, Brekavci, Cetnici, kokardasi i ostalo, samo nemojte mi tih mitoloskih poskocica i epskih razvlakusa o 'veri nasih predaka' - kurva i postenje se ne podudaraju nikako!
-
margareta
Duvash u gluvo i pushesh u gluho
Nas covjek o'ma kad mu se spomene 'nacionalan' postaje iracionalan.
Mi smo hipersenzibilni na nasu nacionalnost ???????????? Ubismo se od duuuubokih emotivnih naboja !
dirni mi u cijeli moj "ego" al' racionalan sam kad me barnesh u nacionalno
PS.Samo kad' bi jos bio konacno ukinut barem privremeno taj termin....ako nista do konacnog da zakocimo u ovome beskonacnom.......
Nas covjek o'ma kad mu se spomene 'nacionalan' postaje iracionalan.
Mi smo hipersenzibilni na nasu nacionalnost ???????????? Ubismo se od duuuubokih emotivnih naboja !
PS.Samo kad' bi jos bio konacno ukinut barem privremeno taj termin....ako nista do konacnog da zakocimo u ovome beskonacnom.......
-
seas of cheese
zanimljivo kako je skoro pa svaki hrvat ubijedjen i odan starcevicevoj ustasko-pravaskoj tezi da su srbi naseljeni vlasi a da su muslimani nastali od hrvata.Matej wrote:BiH bi prvo morala imati sadašnjost da bi mogla dobiti i šansu za budućnost a budući da nam je i prošlost klimava skeptičan sam po ovom pitanju.
il ja to u gluho pušem?
a sam starcevic bio je tog "srbovlaskog" porijekla. iz kompleksa jednog bolesnog manijaka rodila se hrvatska "nacija" ciji je jedini smisao postojanja u dokazivanju da nemaju nikakve veze sa srbima.
-
BECHO
...to rece seas of käse i trgnu se iz dubokog sna!seas of cheese wrote:nema nista uzajamno iskljucivo u cinjenici da su muslimani i srbi genetski jedan, a politicki dva naroda.BECHO wrote:Tragicno je da se neki nadju uvrijedjeni kad ih se nazove 'Bosancem' dok ti isti konstatno povlace paralele sa genezom i porijeklom bosanskih Muslimana! Vjerovali ili NE, ja jos Srbina nisam dozivio a da mi nije prikacio onu pricu o 'poturcivanju'! Dakle, k***c me zaboli jeste li Srbi, Bosanci, Brekavci, Cetnici, kokardasi i ostalo, samo nemojte mi tih mitoloskih poskocica i epskih razvlakusa o 'veri nasih predaka' - kurva i postenje se ne podudaraju nikako!
-
Matej
ja to uopće ne tvrdim , nacionalni pokreti došli su puno kasnije . vjerojatno ni jedan stanovnik tadašnje srednjovjekovne bih sebe nije nazivao hrvatom , dakako da je i u hrvatskoj situacija bila slična. nacionalizmi su ipak nešto novijega datuma patentirani.
dakle ne imputiraj mi .
moja teza bijaše kako je bosna prosperilala u vrijeme dok je bila koliko toliko homogena. narod je bio krstjanski , manjim dijelom kršćanski i što je najvažnije bio je odan skoro pa fanatično odam svome vladaru. Današnja BIH je država na papiru. Većina Srba ju ne želi , sve veći je broj Hrvata koji ju ne želi jer nas se neprestano degradira a i nemali je broj Bošnjaka koji priželjkuju Bošnjačku nacionalnu republiku dakle ne briju na multikulturu.
Činjenica je da se baš i ne volimo, generalno gledajući i činjenica je da se BIh danas pretvara u skupinu etnički čistih regija dakle samo se nastavlja ono što je krenulo u ratu. A kako čujem ni broj eprijelaza sa vjere na vjeru nije zanemariv. Tako u Banjaluci postoji dosta novopečenih Vasa i Rista a ni broj prešlih na islam ili na katoličanstvo nije nezanemariv.
Pored svega toga nepovjerenje je ostalo na istom nivou, svako malo neko nekog digne u zrak . Srpska deca uče mrziti Nesrbe. Hrvatska NeHrvate a Bošnjačka NeBošnjake. Napominjem d aovde ne pričam o školskom odgoju nego o kućnom iako ni u školama nije bolja situacija.
Ja sam samo realan.
Rata će sigurno biti ako naša generacija bude iste pameti kao generacija naših roditelja.Zato da li je bolje ponovo zveckati oružjem ili konačno upaliti mozak?
dakle ne imputiraj mi .
moja teza bijaše kako je bosna prosperilala u vrijeme dok je bila koliko toliko homogena. narod je bio krstjanski , manjim dijelom kršćanski i što je najvažnije bio je odan skoro pa fanatično odam svome vladaru. Današnja BIH je država na papiru. Većina Srba ju ne želi , sve veći je broj Hrvata koji ju ne želi jer nas se neprestano degradira a i nemali je broj Bošnjaka koji priželjkuju Bošnjačku nacionalnu republiku dakle ne briju na multikulturu.
Činjenica je da se baš i ne volimo, generalno gledajući i činjenica je da se BIh danas pretvara u skupinu etnički čistih regija dakle samo se nastavlja ono što je krenulo u ratu. A kako čujem ni broj eprijelaza sa vjere na vjeru nije zanemariv. Tako u Banjaluci postoji dosta novopečenih Vasa i Rista a ni broj prešlih na islam ili na katoličanstvo nije nezanemariv.
Pored svega toga nepovjerenje je ostalo na istom nivou, svako malo neko nekog digne u zrak . Srpska deca uče mrziti Nesrbe. Hrvatska NeHrvate a Bošnjačka NeBošnjake. Napominjem d aovde ne pričam o školskom odgoju nego o kućnom iako ni u školama nije bolja situacija.
Ja sam samo realan.
Rata će sigurno biti ako naša generacija bude iste pameti kao generacija naših roditelja.Zato da li je bolje ponovo zveckati oružjem ili konačno upaliti mozak?