Bosna i Hercegovina u buducnosti.
-
Zenga
#1 Bosna i Hercegovina u buducnosti.
Ako neki misle da je put u buducnost BiH jedino moguc sa dominacijom jednoga naroda (Bosnjaka, Srba ili Hrvata) onda se grdno varaju. Jedino je moguce zajedno odnosno jedni pored drugih i nikako drugacije. Niti je dobro isticanje nacionalnosti kao jednog od modela, niti stvaranje jedne zemlje sa jednim "narodom", odnosno stvaranje jednog naroda "bosanaca". Ukoliko pre ovo shvatimo bice nam bolje i pre cemo ici napred. Isto tako nije dobro da Bosnjaci gledaju sa podozrenjem da sve sto dolazi sa druge strane odnosno od Srba da je prevara ili podvala. Dejton kao resenje krize u BiH je dobro resenje ali ne i dugovecno moraju se traziti drugi i trajni modeli za uspostavljanje normalne drzave tri naroda. Koreni krize su u proslosti, za dogadjaje u proslosti snose krivicu sva tri naroda neki manje neki vise, ali to ne sme biti prepreka za buducnost i za dalje dogovore o zivotu u BiH. Odgovorne i krivce za rat smo pronasli i njima se sudi neki izbegavaju, neki su zauvek otisli sa scene bez utvrdjivanja odgovornosti, u svakom slucaju svi odgovorni jednog dana moraju pred lice pravde. Ima i onih koji misle da to nije dovoljno i da 200 000 pobijenih Bosnjaka nije delo samo Karadjica i Mladica nego vecine Srpskog naroda. U jednu ruku su i u pravu zato je Hasko tuzilastvo i podiglo optuzbe za celo srbijansko rukovodstvo od 90 godine pa na ovamo od presednika republike do premijera i svih ministara u vladi. Za neke i to nije dovoljno, nego traze jos, potpunu odgovornos i kao krivce vide sve Srbe. E, to nije dobro i to je prepreka za dalji put BiH kao normalne drzave. Kljucnu ulogu u daljem putu BiH imaju intelektualci odnosno intelektualna elita BiH. Njihova uloga u nasem drustvu je velika, i njihova duznost je da pomognu ovim narodima da idu dalje u miru. Oni su bolji i pametniji od politicara i nacionalista koje smo videli. Ovo nije mlacenje prazne slame pa da neki ponovo kazu "eto toliko nas pobili pa sada nista sta je bilo bilo je", ali zaista drugacije ne mozemo. Ako bi drugacije onda to znaci ponovo razaranje i rat a to smo iskusili i videli bilans... Da li ima neko ko slicno misli ili me podrzava?????
-
NoMeansNo54
ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati. srbi zive u srbiji, hrvati u hrvatskoj, bugari u bugarskoj itd...a bosnjaci...to je izmisljeno samo da se da neki naziv muslimanima, ne znam u cemu je problem sa tom rijecju musliman!? svako ko ima bosanski pasos, treba da se osjecao kao bosanac, bilo da je dosao iz madjarske, poljske, srbije ... prije pedeset godina ili vise/manje.
ali se slazem da sve lose nije doslo od srba i to je samo izgovor da se neko optuzi, da se stvarni krivci ne otkriju tj. da siroke narodne mase misle da su im srbi za sve krivi. ne znam gdje zivis, ali u bosni su za sve srbi krivi.
a sto se tice intelektualaca u bih, njih ima sigurno puno puno, samo ne mogu da dodju do izrazaja ili ako se ukljuce u nesto, pojede ih sistem imt (imal' mene tu?). ako su suvise sitni da ih se korumpira, onda ih dobro zaposle nekim fizickim (birokratskim) glupostima da nemaju vremena da razmisljaju o napretku i pozitivnim promjenama.
to je definitivno da moramo naprijed, krajnje je vrijeme, ali sa ovakvom politikom, nikada!! imam priliku da malo blize posmatram donosenje nekih zakona i to je nevjerovatno koje su igre i igrice u pitanju. sretnija bih definitivno bila da ne znam.
ali se slazem da sve lose nije doslo od srba i to je samo izgovor da se neko optuzi, da se stvarni krivci ne otkriju tj. da siroke narodne mase misle da su im srbi za sve krivi. ne znam gdje zivis, ali u bosni su za sve srbi krivi.
a sto se tice intelektualaca u bih, njih ima sigurno puno puno, samo ne mogu da dodju do izrazaja ili ako se ukljuce u nesto, pojede ih sistem imt (imal' mene tu?). ako su suvise sitni da ih se korumpira, onda ih dobro zaposle nekim fizickim (birokratskim) glupostima da nemaju vremena da razmisljaju o napretku i pozitivnim promjenama.
to je definitivno da moramo naprijed, krajnje je vrijeme, ali sa ovakvom politikom, nikada!! imam priliku da malo blize posmatram donosenje nekih zakona i to je nevjerovatno koje su igre i igrice u pitanju. sretnija bih definitivno bila da ne znam.
-
margareta
Bih Pravoslavci se izjasnjavaju KAO Srbi, BiH Katolici kao Hrvati i samo Muslimani su ostali sa religijskom prefixu.
Obzirom da ni Srbi ni Katolici NECE da se deklarisu sa prefixom zemlje u kojoj zive, tj. kao Bh. gradjani uz svoju na drugome mjestu religiju onda je normalno i da Muslimani odrede svoj nacionalni prefix, koji zele.
Obzirom da ni Srbi ni Katolici NECE da se deklarisu sa prefixom zemlje u kojoj zive, tj. kao Bh. gradjani uz svoju na drugome mjestu religiju onda je normalno i da Muslimani odrede svoj nacionalni prefix, koji zele.
- Fair Life
#4 Re: Bosna i Hercegovina u buducnosti.
Bosna i Hercegovina u buducnosti ?
Mislim da BiH nema buducnosti dok se bude razmisljalo na dole navedeni nacin. Zenga izvini sto si posluzio kao "model" razmisljanja. Nisi ti usamljen, previse ih je koji tako misle.
Narodi su ti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, kako si ti naveo.
Razgranici pojmove narod i nacija.
___
Ni u Svajcarskoj ne postoji dominacija jednog naroda (Njemaca, Francuza ili Italijana), vec su svi zajedno Svicarci (u nasem slucaju Bosanci) - nacija.
Mislim da BiH nema buducnosti dok se bude razmisljalo na dole navedeni nacin. Zenga izvini sto si posluzio kao "model" razmisljanja. Nisi ti usamljen, previse ih je koji tako misle.
"Bosanci" su ti u ovom (tvom navodu) slucaju nacija, a ne narod.Zenga wrote:Ako neki misle da je put u buducnost BiH jedino moguc sa dominacijom jednoga naroda (Bosnjaka, Srba ili Hrvata) onda se grdno varaju. Jedino je moguce zajedno odnosno jedni pored drugih i nikako drugacije. Niti je dobro isticanje nacionalnosti kao jednog od modela, niti stvaranje jedne zemlje sa jednim "narodom", odnosno stvaranje jednog naroda "bosanaca". Ukoliko pre ovo shvatimo bice nam bolje i pre cemo ici napred...
___
Ni u Svajcarskoj ne postoji dominacija jednog naroda (Njemaca, Francuza ili Italijana), vec su svi zajedno Svicarci (u nasem slucaju Bosanci) - nacija.
Last edited by Fair Life on 01/11/2004 11:37, edited 1 time in total.
-
H2SO4
Ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu Bosnjaci, a ne Muslimani, Srbi i Hrvati. Srbi zive u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Bugari u Bugarskoj itd...A Srbi i Hrvati...To je izmisljeno samo da se danaziv bosanskim katolicima i pravoslavcima da bi porasli apetiti Hrvatske odnosno Srbije...Ne znam u cemu je problem sa tom rijecju Bosnjak!?
-
Prenj
Svako u BiH ima isto pravo da sebi odredi pripadnost odredjenom narodu.H2SO4 wrote:Ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu Bosnjaci, a ne Muslimani, Srbi i Hrvati. Srbi zive u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Bugari u Bugarskoj itd...A Srbi i Hrvati...To je izmisljeno samo da se danaziv bosanskim katolicima i pravoslavcima da bi porasli apetiti Hrvatske odnosno Srbije...Ne znam u cemu je problem sa tom rijecju Bosnjak!?
Ako bi neko odlucio npr. od dana danasnjeg da bude Laponac, ta odluka treba biti postovana.
Inace, zanimljivi su ovi tvrdi Bosnjaci koji kukaju kako su bili nepriznati jedno vrijeme prosle Jugoslavije, dok su smjesta spremni da to isto pravo odreknu drugima. Koja je uopste razlika izmedju vas, velikobosnjaka i velikosrba odnosto velikohrvata? Drugi i drugaciji ne mogu da postoje, po vama.
Ali takav je nacionalizam.
-
BECHO
#7 Re: Bosna i Hercegovina u buducnosti.
Fair, mala ispravka: Ne zive u Svicarskoj Talijani, Francuzi i Njemci nego su to SAMO Svicarci koji pricaju njemackim, francuskim, italijanskim jezikom! Mnogi Svicarci iz njemackog govornog podrucja osjecaju veliku averziju prema svojim sjevernim susjedima Nijemcima, slicno je sa Svicarcima iz francuskog tj. talijanskog govornog podrucja! Dakle, nisu oni ni NJ, ni F ni T, pa ni u narodnom smislu niti se tako izrazavaju a i nemaju nikakve veze sa susjedima - dakle, svi su SVICARCI koji pricaju tri razlicita jezika iz nekih historijskih razloga (plemena germanska i romanska, uticaj susjednih diktatura iz proslosti i sl.)! UzdravljeFair Life wrote:"Bosanci" su ti u ovom (tvom navodu) slucaju nacija, a ne narod.Zenga wrote:Ako neki misle da je put u buducnost BiH jedino moguc sa dominacijom jednoga naroda (Bosnjaka, Srba ili Hrvata) onda se grdno varaju. Jedino je moguce zajedno odnosno jedni pored drugih i nikako drugacije. Niti je dobro isticanje nacionalnosti kao jednog od modela, niti stvaranje jedne zemlje sa jednim "narodom", odnosno stvaranje jednog naroda "bosanaca". Ukoliko pre ovo shvatimo bice nam bolje i pre cemo ici napred...
___
- Vodenjak
Vrlo lijepo i stalozeno receno!NoMeansNo54 wrote:ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati. srbi zive u srbiji, hrvati u hrvatskoj, bugari u bugarskoj itd...a bosnjaci...to je izmisljeno samo da se da neki naziv muslimanima, ne znam u cemu je problem sa tom rijecju musliman!? svako ko ima bosanski pasos, treba da se osjecao kao bosanac, bilo da je dosao iz madjarske, poljske, srbije ... prije pedeset godina ili vise/manje.
Hvala!
-
Zenga
Nemam nista protiv da se ljudi izjasnjavaju kako hoce, pa mogu i kao Bosanci. Samo sam mislio da Nametanje Srbima i Hrvatima to da se osecaju bosancima nije dobro. Ja sam imao priliku da cim kazem nekom Bosnjaku da sam Srbin iz Bosne, on misli da sam rusilacki element ako ne zelim da budem Bosanac. Ja sam drzavljanin BiH bio Srbin, Hrvat ili bilo ko drugi. BiH je nama zajednicka drzava, a i sto tako mozemo da se prestavljamo kako hocemo na slobodnom izboru je svakog coveka da se prestavlja kako hoce. Ja samo mislim ako je neko po rodjenju Srbin ne mora apriori da bude i rusilacki faktor u BiH. Procitao sam i ovde na forumu cim neko kaze da je Srbin neki kazu pa idi u Srbiju ovo je Bosna. Zasto???? , ako sam ja rodjen ovde isto kao i Bosnjak ili Hrvat. Kada budemo shvatili i priznali da je BiH nasa zajednicka drzava bez obzira da li sam ja Srbin ili Hrvat stvar je resena. Kao sto Bosnjaci ne trebaju da stvaraju od Srba Bosance, tako i Srbi ne treba da misle da im Bosna nije drzava.
-
NoMeansNo54
ja sam rodjena u sfrj, u republici bosni i hercegovina, ateista sam i niiiiikako ne mogu za sebe reci da sam bosnjakinja, srpkinja iliti hrvatica. jel to onda znaci da ne pripadam niti jednom narodu u bih? ako su narodi bosnjaci, srbi i hravti, a nacija bosanci, onda ja imam samo nacionalni identitet, ali ne pripadam niti jednom narodu?!
- Vodenjak
Kritiku na ove rijeci mozes dobiti samo od onih koji s Bosnom nemaju nista i kojima je do iste stalo ko do lanjskog snijega!Zenga wrote:Nemam nista protiv da se ljudi izjasnjavaju kako hoce, pa mogu i kao Bosanci. Samo sam mislio da Nametanje Srbima i Hrvatima to da se osecaju bosancima nije dobro. Ja sam imao priliku da cim kazem nekom Bosnjaku da sam Srbin iz Bosne, on misli da sam rusilacki element ako ne zelim da budem Bosanac. Ja sam drzavljanin BiH bio Srbin, Hrvat ili bilo ko drugi. BiH je nama zajednicka drzava, a i sto tako mozemo da se prestavljamo kako hocemo na slobodnom izboru je svakog coveka da se prestavlja kako hoce. Ja samo mislim ako je neko po rodjenju Srbin ne mora apriori da bude i rusilacki faktor u BiH. Procitao sam i ovde na forumu cim neko kaze da je Srbin neki kazu pa idi u Srbiju ovo je Bosna. Zasto???? , ako sam ja rodjen ovde isto kao i Bosnjak ili Hrvat. Kada budemo shvatili i priznali da je BiH nasa zajednicka drzava bez obzira da li sam ja Srbin ili Hrvat stvar je resena. Kao sto Bosnjaci ne trebaju da stvaraju od Srba Bosance, tako i Srbi ne treba da misle da im Bosna nije drzava.
- Vodenjak
Pripadati jednom narodu ne mora da ima IKAKVE veze sa vjeromNoMeansNo54 wrote:ja sam rodjena u sfrj, u republici bosni i hercegovina, ateista sam i niiiiikako ne mogu za sebe reci da sam bosnjakinja, srpkinja iliti hrvatica. jel to onda znaci da ne pripadam niti jednom narodu u bih? ako su narodi bosnjaci, srbi i hravti, a nacija bosanci, onda ja imam samo nacionalni identitet, ali ne pripadam niti jednom narodu?!
Ne vidim nista lose u tome da se i Bosnjaci i Srbi i Hrvati osjecaju pripadnicima svojih naroda (bez obzira vjerovali u Boga ili ne) a u isto vrijeme gajili ljubav prema tome da su Bosanci po naciji. To je tako mnogo, mnogo godina funkcionisalo i nikakvih problema bilo nije!
Sjecaju se toga mnogi samo NECE da se sjecaju!
-
NoMeansNo54
"Pripadati jednom narodu ne mora da ima IKAKVE veze sa vjerom"
ja ni ne kazem da ima veze, ali kako fail life kaze da su nazivi za narode u bih bosnjaci, srbi i hrvati, meni je to neprihvatljivo.
"Ne vidim nista lose u tome da se i Bosnjaci i Srbi i Hrvati osjecaju pripadnicima svojih naroda ..."
ali ja se ne mogu osjecati srpkinjom, ako nikad nisam zivjela u srbijiili hrvaticom ako nikada nisam zivjela u hrvatskoj.
"Sjecaju se toga mnogi samo NECE da se sjecaju![/quote]"
da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
ja ni ne kazem da ima veze, ali kako fail life kaze da su nazivi za narode u bih bosnjaci, srbi i hrvati, meni je to neprihvatljivo.
"Ne vidim nista lose u tome da se i Bosnjaci i Srbi i Hrvati osjecaju pripadnicima svojih naroda ..."
ali ja se ne mogu osjecati srpkinjom, ako nikad nisam zivjela u srbijiili hrvaticom ako nikada nisam zivjela u hrvatskoj.
"Sjecaju se toga mnogi samo NECE da se sjecaju![/quote]"
da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
- Fair Life
Bas tako, ali prepadanje sa "velikodrzavnim ambicijama nasih susjeda" danas odlicno funkcionise u cilju odrzavanja statusa quo, tj. u cilju zadrzavanja stecevina (citaj privilegija) ostvarenih "seljackom revolucijom" za odredjene strukture BiH drustva.Prenj wrote:Mislim da nas sviju slicna briga mori, a to je kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995..
Bojim se da je to veci problem danas od velikodrzavnih ambicija nasih susjeda.
-
Prenj
Sto je najgore, vecina ovih velikih nacionalista je nacionalne osjecaje dobila tek kada je to postalo profitabilno.NoMeansNo54 wrote:da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
-
BECHO
Ko se to zvanicno izjasnjavao kao Jugosloven prije rata?! Saka ljudi i to iskljucivo iz tadasnje SR BiH! Svi su bili naravno Jugosloveni kad se trebalo navijati za reprezentaciju i nositi stafetu mladosti ali su ipak mnogi potajno navijali za svoje velikodrzavne mitoloske ideologije ciji je produkt 92-95! Mrznja izmedju nasih naroda se prenosi sa koljena na koljeno vise od 500 godina a ona Jugoslavija je bila samo paravan pred ocima onih koji nisu ni slutili da ce se bratstvo i jedinstvo u zjenicama ociju nasih, nazalost pretvoriti u nesto sto vuce korijenje par vijekova unazad!NoMeansNo54 wrote:"da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
-
NoMeansNo54
to je vise nego tacno, ali zasto ta vecina uspijeva da manipulise masom!!!! to je upravo zbog seljacke revolucije, ali ne mogu da vjerujem da je toliko intelektualaca napustilo ovu zemlju, a sto puta vise seljaka se 'šljeglo' u nju! mene to boli, jer je ovo moja drzava. da zivim negdje drugo i da se to desava u toj nekoj drzavi, ne bi mi toliko tesko bilo gledati sav taj seljakluk!Prenj wrote: Sto je najgore, vecina ovih velikih nacionalista je nacionalne osjecaje dobila tek kada je to postalo profitabilno.
-
Prenj
Vidi ga, isti argumenti kao kod Radovana. Svi se mrze, a najjacem treba sve da pripadne.BECHO wrote:Ko se to zvanicno izjasnjavao kao Jugosloven prije rata?! Saka ljudi i to iskljucivo iz tadasnje SR BiH! Svi su bili naravno Jugosloveni kad se trebalo navijati za reprezentaciju i nositi stafetu mladosti ali su ipak mnogi potajno navijali za svoje velikodrzavne mitoloske ideologije ciji je produkt 92-95! Nas narod zivi u mrznji vec 500 godina a ona Jugoslavija je bila samo paravan pred ocima onih koji nisu ni slutili da ce se bratstvo i jedinstvo u zjenicama ociju nasih, nazalost pretvoriti u nesto sto vuce korijenje stotinama godina unazad! roll:NoMeansNo54 wrote:"da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
Tvojih "500 godina mrznje nasih naroda" je maca mala u odnosu na ratove koje su vodili Francuzi i Nijemci, ili npr. Firenca protiv Siene u Italiji.
Sada Francuska i Njemacka su nerazdvojne, Italija ujedinjena vise od 130 godina, ...
Nista nije vjecno, ni ljubav ni mrznja, pogotovo u politici.
-
NoMeansNo54
u pravu si, sve je ono bio paravan, iako sam to ja pocela da razumijem tek poslije rata, jer sam pocetkom istog imala malo godina da to razumijem. ali prije bih zivjela i dalje u tom sistemu, nego u ovome sada. a mozda je to u stvari isto sranje, uvijek postoji neki paravan?!BECHO wrote: Ko se to zvanicno izjasnjavao kao Jugosloven prije rata?! Saka ljudi i to iskljucivo iz tadasnje SR BiH! Svi su bili naravno Jugosloveni kad se trebalo navijati za reprezentaciju i nositi stafetu mladosti ali su ipak mnogi potajno navijali za svoje velikodrzavne mitoloske ideologije ciji je produkt 92-95! Mrznja izmedju nasih naroda se prenosi sa koljena na koljeno vise od 500 godina a ona Jugoslavija je bila samo paravan pred ocima onih koji nisu ni slutili da ce se bratstvo i jedinstvo u zjenicama ociju nasih, nazalost pretvoriti u nesto sto vuce korijenje par vijekova unazad!
-
BECHO
Prvo razmisli prije nego sto repliciras i prilijepis mi bezbeli etiketu koja nema nikakvog smisla! Ali evo ti najednostavniji argumenat: Dok god Jovo bude gledao Sulju kao poturicu i izrod srpskog roda ili Ahmo Savu kao cetnika koji mu je pobio familiju, dok god se djeca budu odgajala da mrze pojedinca samo zato sto se drugacije zove ili sto im je neko iz druga dva naroda zapalio kucu, dok god se budu snimali filmovi poput filma 'Noz' koji javno deklarise nacionalnu mrznju, dok god dzamija neke bude podsjecala na Tursku i okupatora a krst na Popa Voju, tri prsta i 4 C.......Mislis da se na ovakvim temeljima gradi tolerancija i medjusobno povjerenje? Neznam za tebe ali sudeci po komentarima ovakvih i slicnih sadrzaja, totalni sam pesimista!Prenj wrote:Vidi ga, isti argumenti kao kod Radovana. Svi se mrze, a najjacem treba sve da pripadne.BECHO wrote:Ko se to zvanicno izjasnjavao kao Jugosloven prije rata?! Saka ljudi i to iskljucivo iz tadasnje SR BiH! Svi su bili naravno Jugosloveni kad se trebalo navijati za reprezentaciju i nositi stafetu mladosti ali su ipak mnogi potajno navijali za svoje velikodrzavne mitoloske ideologije ciji je produkt 92-95! Nas narod zivi u mrznji vec 500 godina a ona Jugoslavija je bila samo paravan pred ocima onih koji nisu ni slutili da ce se bratstvo i jedinstvo u zjenicama ociju nasih, nazalost pretvoriti u nesto sto vuce korijenje stotinama godina unazad! roll:NoMeansNo54 wrote:"da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.
Tvojih "500 godina mrznje nasih naroda" je maca mala u odnosu na ratove koje su vodili Francuzi i Nijemci, ili npr. Firenca protiv Siene u Italiji.
Sada Francuska i Njemacka su nerazdvojne, Italija ujedinjena vise od 130 godina, ...
Nista nije vjecno, ni ljubav ni mrznja, pogotovo u politici.
-
Prenj
Ja sam naprotiv optimista iz jednog jednostavnog razloga:BECHO wrote: Prvo razmisli prije nego sto repliciras i prilijepis mi bezbeli etiketu koja nema nikakvog smisla! Ali evo ti najednostavniji argumenat: Dok god Jovo bude gledao Sulju kao poturicu i izrod srpskog roda ili Ahmo Savu kao cetnika koji mu je pobio familiju, dok god se djeca budu odgajala da mrze pojedinca samo zato sto se drugacije zove ili sto im je neko iz druga dva naroda zapalio kucu, dok god se budu snimali filmovi poput filma 'Noz' koji javno deklarise nacionalnu mrznju, dok god dzamija neke bude podsjecala na Tursku i okupatora a krst na Popa Voju, tri prsta i 4 C.......Mislis da se na ovakvim temeljima gradi tolerancija i medjusobno povjerenje? Neznam za tebe ali sudeci po komentarima ovakvih i slicnih sadrzaja, totalni sam pesimista!
Da je nekim slucajem u bivsoj Yu imovina bila privatna, sumnjam da bi rata ikada bilo.
Rat se nije morao desiti. U BiH je narod, za razliku od npr. Kosova znao zivjeti zajedno.
Polako, polako, polako, jednog dana ce sve opet biti kako treba, kada ljudi budu birani u vlast zato sto su ljudi, a ne zato sto su SDA, SDS, HDZ.
-
H2SO4
Inace jako su zanimljivi ovi " tvrdi anacionalni" tipovi,glume,ali slabo...Prenj wrote:Svako u BiH ima isto pravo da sebi odredi pripadnost odredjenom narodu.H2SO4 wrote:Ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu Bosnjaci, a ne Muslimani, Srbi i Hrvati. Srbi zive u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Bugari u Bugarskoj itd...A Srbi i Hrvati...To je izmisljeno samo da se danaziv bosanskim katolicima i pravoslavcima da bi porasli apetiti Hrvatske odnosno Srbije...Ne znam u cemu je problem sa tom rijecju Bosnjak!?
Ako bi neko odlucio npr. od dana danasnjeg da bude Laponac, ta odluka treba biti postovana.
Inace, zanimljivi su ovi tvrdi Bosnjaci koji kukaju kako su bili nepriznati jedno vrijeme prosle Jugoslavije, dok su smjesta spremni da to isto pravo odreknu drugima. Koja je uopste razlika izmedju vas, velikobosnjaka i velikosrba odnosto velikohrvata? Drugi i drugaciji ne mogu da postoje, po vama.![]()
Ali takav je nacionalizam.
djes ti vidio da sam ja rekao da neko nema pravo u BiH da se nacionalno izrazi kako hoce?
ps
Ja samo ukazujem na starost imena Bosnjak,koji datira od srednjovjekovne Bosne,Bio prihvacen dalje u Otomanskom Carstvu,zatim prihvacen u Austrougarskoj pa zatim ukinut...Dakle Bosnjak je bio ukinut samo nekih 150 godina...
-
BECHO
Sistem je bio predivan moja draga forumasice ali nije valjao narod - u tome je sustina napisanog! Kome nije bilo dobro sa platom dostojnom normalnog zivota, besplatnim lijecenjem, organizovanim odlascima u Neum i Makarsku preko preduzeca, stanom, vikendicom u prirodi, sastancima za 29. Novembar uz teferic i jagnjetinu ispod saca? Samo onima koji nisu znali zivit, koji nikad nisu imali nista u zivotu, fasistima, nacionalistima i autonomasima! Sistem je bio uzoran za sve drzave u okruzenju a bogami i sire samo sto masa nije funkcionisala kako treba - narod je bio ovca koja se dala izmanipulisati od tih istih ili slicnih koje sam spomenuo u prethodnom postu! Proizvod svega je kao sto smo vidili, 92-95! UzdravljeNoMeansNo54 wrote:u pravu si, sve je ono bio paravan, iako sam to ja pocela da razumijem tek poslije rata, jer sam pocetkom istog imala malo godina da to razumijem. ali prije bih zivjela i dalje u tom sistemu, nego u ovome sada. a mozda je to u stvari isto sranje, uvijek postoji neki paravan?!BECHO wrote: Ko se to zvanicno izjasnjavao kao Jugosloven prije rata?! Saka ljudi i to iskljucivo iz tadasnje SR BiH! Svi su bili naravno Jugosloveni kad se trebalo navijati za reprezentaciju i nositi stafetu mladosti ali su ipak mnogi potajno navijali za svoje velikodrzavne mitoloske ideologije ciji je produkt 92-95! Mrznja izmedju nasih naroda se prenosi sa koljena na koljeno vise od 500 godina a ona Jugoslavija je bila samo paravan pred ocima onih koji nisu ni slutili da ce se bratstvo i jedinstvo u zjenicama ociju nasih, nazalost pretvoriti u nesto sto vuce korijenje par vijekova unazad!
Last edited by BECHO on 01/11/2004 13:02, edited 1 time in total.
-
BECHO
Nadam se da ce bar neke nove generacije uspjeti pocistiti ono sto smo mi stariji zasrali (sa oprostenjem)!Prenj wrote:Ja sam naprotiv optimista iz jednog jednostavnog razloga:BECHO wrote: Prvo razmisli prije nego sto repliciras i prilijepis mi bezbeli etiketu koja nema nikakvog smisla! Ali evo ti najednostavniji argumenat: Dok god Jovo bude gledao Sulju kao poturicu i izrod srpskog roda ili Ahmo Savu kao cetnika koji mu je pobio familiju, dok god se djeca budu odgajala da mrze pojedinca samo zato sto se drugacije zove ili sto im je neko iz druga dva naroda zapalio kucu, dok god se budu snimali filmovi poput filma 'Noz' koji javno deklarise nacionalnu mrznju, dok god dzamija neke bude podsjecala na Tursku i okupatora a krst na Popa Voju, tri prsta i 4 C.......Mislis da se na ovakvim temeljima gradi tolerancija i medjusobno povjerenje? Neznam za tebe ali sudeci po komentarima ovakvih i slicnih sadrzaja, totalni sam pesimista!
Da je nekim slucajem u bivsoj Yu imovina bila privatna, sumnjam da bi rata ikada bilo.
Rat se nije morao desiti. U BiH je narod, za razliku od npr. Kosova znao zivjeti zajedno.
Polako, polako, polako, jednog dana ce sve opet biti kako treba, kada ljudi budu birani u vlast zato sto su ljudi, a ne zato sto su SDA, SDS, HDZ.