ti ne znas engleski jezik. jednostavno, kod nas kad se kaze nacionalnost misli se na etnicku pripadnost, a na engleskom nacionalnost znaci drzavljanstvo. u tome je razlika. pojmovi se cine slicnim ali su razliciti i ne mogu se bukvalno prevoditi s jezika na jezik. recimo u engleskom "criminal" je svaki zlocinac - i lopov i ubica i ratni zlocinac. mi kazemo obicno kriminalac samo za prepadnika, lopova ili za mafijasa, a zlocinac samo za ratnog zlocinca.Novi_Nick wrote:Citas li ti covjece gore iznad sta stoji u vezi BH Nacije u relevantnim svjetskim i evropskim institucijama a ne sta ti mislis na lokalnom planu i sta se tebi licno svidja ili ne svidja.tuzlansky wrote:Bosna i Hercegovina je drzava konstitutivnih naroda i ostalih.
Nazalost o nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, moze se govoriti samo ako definiranju nacije pristupimo etatisticki.Tada bi postojala nacija Bosanac. Medjutim istorija nas uci da nikada nije bilo pretpostavki za stvaranje bosanske nacije, svako ju je odbijao u odredjenom periodu)?
Bosna i Hercegovina
-
simster
-
rei
#102 Re: Bosna i Hercegovina
gavrilo wrote:sto cia kaze...pike wrote:To ti je FACT![]()
pa cia kaze da su nasi muslimani teroriste... ali za mene to nije nikakva cinjenica![]()
inace ako neko zeli da se izjasnjava kao bosanac bujrum... meni ne smeta...
cinjenica je ipak da su konstitutivni narodi bosnjaci, hrvati i srbi
... a edna21 cak kaze da je bosna muslimanska drzava ...
gavro pa zar nije tako da u americkim filmovima cia ganja srpske
teroriste, a ne nase muslimane, mislim BiH, kako ti kazes...
inace , toliko naroda u Americi pa svi Amerikanci.... kakva samo glupa pitanja postavljate... ako ima neko da mu se ne svidja da je Bosanac i Hercegovac njegov licni problem i nista vise...
-
BošnjakTZ
Prenj wrote:Steta, sto od toga "najbolji" koristi ima samo ratno-profiterska elita, narod jako siromasno zivi.BošnjakTZ wrote:Da je bogdom Bosna muslimanska drzava,ali nazalost nije,jer da jest ne bi se desavala ova sranja sa srbima i hrvatima.
Srbi i hrvati jal im se nesto desi odmah odu u kako oni vole da kazu svoje zemlje tj. "ruznu njihovu" i "smrdiju",dok mi Bošnjaci smo opkoljeni sa svih strana.
Ali djaba vam vase zemlje kad smo mi najbolji narod na ovim prostorima.
KUNEMO SE DA NIKADA NICIJI ROBOVI BITI NECEMO
To smo sami sebi krivi za taj Energopetrol,uz naravno veliku pomoc nasih hrvata kojima je draze dati sta njihovoj ruznoj nego da to ostane nase.
A trebao bi narod biti malo organizovaniji pa izaci na ulice i neka sve ide u p.m.
sve ih treba izbacit iz fotelja gdje samo sjede a lova dolazi
Kleo se ti ili ne, mi upravo postajemo robovi - Energopetrol je upravo poklonjen Hrvatskoj.
- danas
moj otac je nekad znao reci -- bog nam je dao sve savrseno; i zrak, i planine, i vodu, i livade, i rijeke, i gradove...Zadig wrote:ni gorih ljudijacika wrote:.........nema ljepse i bogatije zemlje od Bosne i Herzegovine.................
al' nam je pamet uzeo
-
Zadig
ja jesmo cestiti ljudi vidi nam indexa korupcijebošnjo A wrote:Zadig
Ne može se,to i sam znaš,po minornoj grupi lopova na vlasti (5-8%)
suditi o svim ostalim ljudima Bosne.
Bosanci su čestiti ljudi i radiše!
ja jesmo radni ljudi, vidi nam ferhadije u sred radnog vremena...
-
bošnjo A
#111 Re: Bosna i Hercegovina
[quote="Novi_Nick"][quote="gavrilo"]... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?[/quote]
[b]Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca[/b] kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.
[/quote]
Republika Bosna i Hercegovina je država BOSANACA!
BOSANAC je politička-državna nacija države Bosne i Hercegovine,
pod ćim se podrazumijevaju i Hecegovci,Posavci,Krajišnici i dr
(regionalna pripadnost).
Hrvati=Zagorci,Dalmatnci,Slavonci,Istrijani,Zagorci-nema regionalne nacije. Također:Francuzi,Njemci,Španci.Regionalno=vračanje u srednji vijek
... ili fikcija ?[/quote]
[b]Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca[/b] kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.
Republika Bosna i Hercegovina je država BOSANACA!
BOSANAC je politička-državna nacija države Bosne i Hercegovine,
pod ćim se podrazumijevaju i Hecegovci,Posavci,Krajišnici i dr
(regionalna pripadnost).
Hrvati=Zagorci,Dalmatnci,Slavonci,Istrijani,Zagorci-nema regionalne nacije. Također:Francuzi,Njemci,Španci.Regionalno=vračanje u srednji vijek
-
bošnjo A
Zadig
Pa taj procenat govori koliko ih je na vlasti,gdje je većina lopova,neznalica,korumpiraša,ali čast izuzecima.
Ostala ogromna većina živi od svog rada,penzioneri,studenti
i većina državnih službenika-ćestiti ljudi!
Ta manjina vara i zloupotrbljava ogromnu većinu naivnih i dobrih ljudi.
Svi na izbore!
Pa taj procenat govori koliko ih je na vlasti,gdje je većina lopova,neznalica,korumpiraša,ali čast izuzecima.
Ostala ogromna većina živi od svog rada,penzioneri,studenti
i većina državnih službenika-ćestiti ljudi!
Ta manjina vara i zloupotrbljava ogromnu većinu naivnih i dobrih ljudi.
Svi na izbore!
-
bošnjo A
Poznato je iz historije da NAROD koji uspije stvoriti vlastitu državu postaje Nacija i po njemu se zove ta država.Nacija je dakle politički pojam.To su prvi uspjeli Francuzi prije 250 godina,pa Englezi,Talijani,Njemci (Bizmark) prije 150 god. itd.Hrvati prije 15 godina.
I MI smo postali DŽAVA,u političkom smislu,donošenjem Ustava 1992god.
Međutim rat i agresija na Republiku BiH od susjedne Srbije,a kasnije prikriveno i od Hrvatske,nije dozvolilo da se konsoliduje DRŽAVNA NACIJA BOSANAC,kao ni sama država Republiku BiH.
Hrvati su državotvorna nacija u Hrvatskoj,a Srbi u Srbiji.Oni su u tamo i narod i nacija (nacija=narod koji je stvorio svoju državu).
Ne mogu Srbi i Hrvati imati svaki po dvije države.Tako što nema na bijelom svijetu.Englezi su bili većinski narod u Sjevernoj Americi i stvorili su državu koja se zove AMERIKA,a ne Engleska.
Srbi su u Srbiji konstituivni narod (nacija),a Hrvati konstituivni narod (nacija) u Hrvatskoj-to je svakom i poluobrazovanom čovjeku JASNO!
Srbi i Hrvati su u Bosni i Hecegovini NAROD.Bošnjaci također narod.
Kada ova tri naroda,kao većinska,vlastitom političkom voljom stvore (konstituiraju) DRŽAVU koja se zove BOSNA i HERCEGOVINA onda oni i dalje ostaju samo narod,to je njegovo prirodno pravo i niko pametan ga i ne osporava,ali dobivaju novi kvalitet:Bosanac-naziv po svojoj državi.Ta država se ne zove ni po jednom od tri konstituivna naroda (Bošnjakija !),nego zadržava ima svoj historijski naziv BOSNA i Hercegovina.Naziv BOSNA je star,to zna većina, je više
od 1.500 godina.
Srbin u Hrvatskoj je po svom narodu Srbin,a po državi je srpski Hrvat.
Srbin u Bosni je po svom narodu Srbin. po državi je srpski Bosanac.
Mi svi znamo da se pridjev uz naciju države kad je taj čovjek u inozemstvu u stvari gubi.
Politička-državna nacija je BOSANAC.Država mora imati svoju naciju,po imenu te države.Tako je danas u cijelom bijelom svijetu,pa mora biti i kod nas u Bosni.Ime Hecegovac je regionalnog značaja.
Prema tome Republika Bosni i Hecegovini je država svih svojih građana,koji u njoj žive i prihvataju je za svoju državu i domovinu i nose
ime BOSANAC,po svojoj državi.
Oni koji ruše tu državu su rušilački element,ma iz kojeg naroda dolazio.
Dakle Bošnjaci,Hrvati,Srbi,Cigani,Šiptari,Cincari,Vlasi,Rusini i dr, su narodi
i narodne manjine koji žive u Bosni i Hecegovini,građani te države i svi imaju jednaka građanska prava,ali po svojoj državi oni su BOSANCI.
Neću više duljiti.
Znam da su nacionalisti,koji rasturaju ovu državu,pokradaju,sabotiraju,moji oponenti.Ali vrijeme,kao i u Evropi,radi u korist ove historijske ideje.
Hoćemo u EU!?
I MI smo postali DŽAVA,u političkom smislu,donošenjem Ustava 1992god.
Međutim rat i agresija na Republiku BiH od susjedne Srbije,a kasnije prikriveno i od Hrvatske,nije dozvolilo da se konsoliduje DRŽAVNA NACIJA BOSANAC,kao ni sama država Republiku BiH.
Hrvati su državotvorna nacija u Hrvatskoj,a Srbi u Srbiji.Oni su u tamo i narod i nacija (nacija=narod koji je stvorio svoju državu).
Ne mogu Srbi i Hrvati imati svaki po dvije države.Tako što nema na bijelom svijetu.Englezi su bili većinski narod u Sjevernoj Americi i stvorili su državu koja se zove AMERIKA,a ne Engleska.
Srbi su u Srbiji konstituivni narod (nacija),a Hrvati konstituivni narod (nacija) u Hrvatskoj-to je svakom i poluobrazovanom čovjeku JASNO!
Srbi i Hrvati su u Bosni i Hecegovini NAROD.Bošnjaci također narod.
Kada ova tri naroda,kao većinska,vlastitom političkom voljom stvore (konstituiraju) DRŽAVU koja se zove BOSNA i HERCEGOVINA onda oni i dalje ostaju samo narod,to je njegovo prirodno pravo i niko pametan ga i ne osporava,ali dobivaju novi kvalitet:Bosanac-naziv po svojoj državi.Ta država se ne zove ni po jednom od tri konstituivna naroda (Bošnjakija !),nego zadržava ima svoj historijski naziv BOSNA i Hercegovina.Naziv BOSNA je star,to zna većina, je više
od 1.500 godina.
Srbin u Hrvatskoj je po svom narodu Srbin,a po državi je srpski Hrvat.
Srbin u Bosni je po svom narodu Srbin. po državi je srpski Bosanac.
Mi svi znamo da se pridjev uz naciju države kad je taj čovjek u inozemstvu u stvari gubi.
Politička-državna nacija je BOSANAC.Država mora imati svoju naciju,po imenu te države.Tako je danas u cijelom bijelom svijetu,pa mora biti i kod nas u Bosni.Ime Hecegovac je regionalnog značaja.
Prema tome Republika Bosni i Hecegovini je država svih svojih građana,koji u njoj žive i prihvataju je za svoju državu i domovinu i nose
ime BOSANAC,po svojoj državi.
Oni koji ruše tu državu su rušilački element,ma iz kojeg naroda dolazio.
Dakle Bošnjaci,Hrvati,Srbi,Cigani,Šiptari,Cincari,Vlasi,Rusini i dr, su narodi
i narodne manjine koji žive u Bosni i Hecegovini,građani te države i svi imaju jednaka građanska prava,ali po svojoj državi oni su BOSANCI.
Neću više duljiti.
Znam da su nacionalisti,koji rasturaju ovu državu,pokradaju,sabotiraju,moji oponenti.Ali vrijeme,kao i u Evropi,radi u korist ove historijske ideje.
Hoćemo u EU!?
-
da pamtis
zadig slazem se!!Zadig wrote:ja jesmo cestiti ljudi vidi nam indexa korupcijebošnjo A wrote:Zadig
-
rehaktor
a gdje si to ti, o zadize, u sred radnoga dana?Zadig wrote:ja jesmo cestiti ljudi vidi nam indexa korupcijebošnjo A wrote:Zadig
-
savevave
Zato sto su Srbi i Hrvati ne zele BiH, i federalne jedinice su minimum na koje ce pristati. Sa tim bi, Bosnjaci sacuvali BiH, dobili bi drzavne institucije, a Srbi i Hrvati bi dobili federalne jedinice. I sa tim bi se nasao neki kompromis.da pamtis wrote:a zasto BiH ne bi bila republika??BiH ce biti drzava od tri ravnopravne federalne jedinice, u kojima ce manjine imati sva gradjanska prava.
Bosnjaci bi mozda imali najmanje teritorije, ali bi dobili najvece gradove. Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, pola Mostara...
Ili, ako ce te se mijenjati. Evo vam istocna Bosna, dajte Sarajevo
Tri federalne jedinice bi dugorocno spasilo BiH od raspadanja i umirilo bosnjacke strahove od raspada BiH, srpske i hrvatske strahove od unitarne BiH, sprijecilo nove ratove, i omogucilo da se konacno prestanemo baviti politickim pitanjima i baziramo na ekonmskim pitanjima.
-
da pamtis
ako ne zele bih nema tu lijeka......sada srbi u bih imaju repubiliku 49%teritorije i opet ne zele bih znaci kada bi smanjili republiku srpsku na nekih recimo 30% onda bi oni zelili bih ili???Zato sto su Srbi i Hrvati ne zele BiH, i federalne jedinice su minimum na koje ce pristati.
covjece imate republiku sva prava (koja nikada nebi imali da ste dio srbije) i opet ne zelite bih..."i omogucilo da se konacno prestanemo baviti politickim pitanjima i baziramo na ekonmskim pitanjima." to neko RS-u smeta da se bavite eko-pitanjima, pa skoro ste etno-cisti???
-
E. Jaganjac
Ovdje se mjesaju kruske i jabuke.savevave wrote:Zato sto su Srbi i Hrvati ne zele BiH, i federalne jedinice su minimum na koje ce pristati. Sa tim bi, Bosnjaci sacuvali BiH, dobili bi drzavne institucije, a Srbi i Hrvati bi dobili federalne jedinice. I sa tim bi se nasao neki kompromis.da pamtis wrote:a zasto BiH ne bi bila republika??BiH ce biti drzava od tri ravnopravne federalne jedinice, u kojima ce manjine imati sva gradjanska prava.
Bosnjaci bi mozda imali najmanje teritorije, ali bi dobili najvece gradove. Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, pola Mostara...
Ili, ako ce te se mijenjati. Evo vam istocna Bosna, dajte SarajevoCisto sumnjam da bi na to pristali jer su u istocnoj BiH sve vukojebine od par hiljada stanovnika. Vise je zivjelo Srba u Sarajevu, nego Bosnjaka u istocnoj Bosni.
Tri federalne jedinice bi dugorocno spasilo BiH od raspadanja i umirilo bosnjacke strahove od raspada BiH, srpske i hrvatske strahove od unitarne BiH, sprijecilo nove ratove, i omogucilo da se konacno prestanemo baviti politickim pitanjima i baziramo na ekonmskim pitanjima.
ZELJA nije pravna kategorija. Na primjer neko ZELI da opljacka banku, pa mu vlasti izadju u susret...???
Srbi i Hrvati nisu formiralu bosansku drzavu u 12 vijeku vec (dobri) Bosnjani, i kao takva drzava Bosna (i Hercegovina) nastavlja kontinuitet vec 800 godina. Srbi su imali drzavu Rasku, Crnogorci Zetu i jedan veoma mali dio vremena Hrvati su imali nezavisnu Hrvtasku u podrucju zaledja Knina. O tome kako su pravoslavni i katolicki Bosnjani Bosne postli Srbi i Hrvati je duga prica i o tome se mozete inforimistati u "cuvenom" Nacertaniju Ilije Garasanina.
Ni medjenuradno pravo ne priznaje kategoriju ZELJE kao validnu. Da je tako svako selo bi imalo drzavu. Ujedinjene nacije (UNITED NATIONS) su organizacija ujedinjenih NACIJA(NATIONs), a ne ujedinjenih NARODA (ETNICS), i kao takva povelje vaze za nacije a ne narode. Republika bih ima svoje mjesto u Ujedinjenim nacijama, sto znaci da su gradjani Republike BiH, koji imaju BIH pasos po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci. To su svjetski standardi i svjetska tumecanje. NARODI su drustvene zajednice iste kulture, jezika, tradicije i td, a NACIJE su drzave, tj naciju cine jedan ili vise naroda, koji su formirali drzavu. Naprimjer Svicarci, Amerikanci, Belgijanci, Bosanci i Hercegovci, kanadadjani, Brazilci, Nijemci, Juznoafrikanci i td su nacija, a Kurdi i Romi su narod (jer nemaju svoje drzave).
A sto se tice razdruzivanja, moze, neka se prvo nase komsije razdruze od "ostalih" u Srbiji i Hrvatskoj, pa cemo i mi razmisliti koliko je taj model atraktivan.
-
E. Jaganjac
Nemaju oni "Republiku" i nikada je nece na teritoriji Republike bih imati. Drzava u drzavi se ne moze praviti genocidom, zlocinima, progonima , konclogorima, silovanjima. Cim patrioti Republike BiH pobjede veleizdajnike u Dejtonskoj vlasti, bosanskim Srbima ce se dati opcija ili da priznaju ustav i zakone Republike BiH ili rat. Tu kompromisa sa terororizmom nema niti smije biti.da pamtis wrote:ako ne zele bih nema tu lijeka......sada srbi u bih imaju repubiliku 49%teritorije i opet ne zele bih znaci kada bi smanjili republiku srpsku na nekih recimo 30% onda bi oni zelili bih ili???Zato sto su Srbi i Hrvati ne zele BiH, i federalne jedinice su minimum na koje ce pristati.
covjece imate republiku sva prava (koja nikada nebi imali da ste dio srbije) i opet ne zelite bih..."i omogucilo da se konacno prestanemo baviti politickim pitanjima i baziramo na ekonmskim pitanjima." to neko RS-u smeta da se bavite eko-pitanjima, pa skoro ste etno-cisti???
-
digger
Ja bih volio da nas jezik ima vecu sirinu. Ali nema. Tvoja tvrdnja ne stoji jer...simster wrote:ti ne znas engleski jezik. ...
recimo u engleskom "criminal" je svaki zlocinac - i lopov i ubica i ratni zlocinac. mi kazemo obicno kriminalac samo za prepadnika, lopova ili za mafijasa, a zlocinac samo za ratnog zlocinca.
A criminal may be:
- a thief
- a war criminal
- a killer
- a petty thief
- a mafioso
- a gangster
- a mugger...